HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Vita a verekedésekről a tragédia után

2009.01.19. 14:34 Ryan O'Brien

Mint arról mi is beszámoltunk, január elején elhunyt a verekedés után kómába esett hokis. Don Sanderson temetése január 6-án volt, utána nem sokkal, január 14-én összeült az OHL-t irányító testület. A nemzetközi szövetség és Garry Bettman, az NHL komisszárja is megszólalt az ügyben az IIHF honlapján néhány napja olvasható írásban.

Megoszlanak a vélemények arról, a bunyónak van-e helye a pályán, de abban a halálhír után mindenki egyetért: tenni kell valamit, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. Még ha az lehetetlen is, hogy a verekedéseket teljesen kitiltsák.

Dave Branch, az Ontario Hockey League ügyvezetője következő szabálymódosítást hozta: szigorúan büntetni fogják, ha egy verekedés során valaki leüti ellenfele sisakját. Mivel a sisakot és a védőfelszerelést puszta kézzel ütni nem kellemes élmény, a komisszár úgy véli, ez elrettenti a feleket a bunyótól.

Van egy másik út is. Tavaly július 31-én Patrick Roy fia ellen indult rendőrségi eljárás. Jonathan Roy egy márciusi QMJHL-es meccsen rontott rá az ellenfél kapusára, akinek esze ágában sem volt verekedni. Az eset miatt a quebeci rendőrség saját hatáskörében tett feljelentést. Azóta ha valaki olyasvalakit kezd püfölni a juniorligameccseken, aki nem akar harcolni, ellene rendőrségi eljárást fognak kezdeményezni.

A nemzetközi hokiéletben ezt a kérdést elég egyértelműen szabályozták. A verekedésért automatikusan egymeccses eltiltás jár. A világversenyeken ritka is a pofozkodás, senki sem meri megkockáztatni, hogy fontos meccsről hiányozzon, hiszen egy vb-n gyakorlatilag minden találkozó annak számít.

Az NHL más. 82 összecsapás van az alapszakaszban, a nagy csaták közben megtörténhet, hogy valakinél elszakad a cérna. Gary Bettman komisszár szerint ezen – mármint a bunyók tolerálásán – nem is akarnak változtatni. Sokkal inkább kifogásolható, amikor az úgynevezett nehézfiúk esnek egymásnak. Akik nyilvánvalóan csak a verekedés kedvéért keresik az ütközéseket, vagy éppen korábbi sérelmek miatt van elszámolni valójuk.

Talán az NHL-ben is az lehetne a módszer, hogy büntessék azokat, aki a verekedések során leverik az ellenfeleik sisakját. Nincs az a profi játékos, aki egy kéztörés miatt merné kockáztatni milliós fizetését.

Feltűnő: a Stanley-kupa rájátszásai során mennyivel kevesebb a konfliktus. A nagy tét miatt senki sem kockáztat, az eltiltás akár a csapat kiesésébe kerülhet. Elképzelhető, hogy Don Sanderson tragédiája az NHL vezetőit is ráveszi a szabálymódosításra.

Mindenestre Dave Branch, aki a több juniorligát tömörítő Canadian Hockey League elnöke is, a szabálymódosítással megtette az első lépést. Rövidesen kiderül, volt-e értelme. Ha igen, akkor a többi liga is elgondolkodhat ezen az egyszerű lehetőségen.

14 komment

Címkék: nhl verekdés ohl don sanderson

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Támogatom azt, hogy büntessék, ha olyat ver meg, aki nem akar verekedni, és támogatom a sisak fennmaradását, de szerintem egy ilyen felfokozott sportágban lehetetlen (és értelmetlen) kitiltani a verekedést. Én személy szerint szeretem nézni a félperces, egyperces bunyókat, ahol egyenlő erők küzdenek. A bírók felelőssége, hogy eldöntsék, valaki meg tudja-e védeni magát, vagy sem.
Az előttem szólóval egyetértek. a korlátozások természetesen ésszerűek, de szerintem egy kis bunyó még nagy bűn. Sőt, néha nem árt a csapat érdekében sem kiereszteni a gőzt. Szerintem az sem baj, ha verőlegények egymás ellen mennek, néha szeretem nézni, ahogy megverik Jarkko Ruutut :)Az a gusztustalan, hogyha egy verőlegény az ellenfél legjobbjába köt bele, ha válaszol a provokációra, 5 perc, ha védi magát, akkor szintén kirakják (mint tegnap Crosbyt, ha nem védi, akkor nagyon le is sérülhet.
És mi lenne azokkal, akik még a bunyó előtt leveszik a sisakjukat? (pl.:www.youtube.com/watch?v=U0CdDOKwVLw) Vagy ha nem ütés miatt esik le a sisak? Egyenlő erők küzdelmét egyébként én sem bánom (www.youtube.com/watch?v=F_c5fj0r3uk), ha viszont nem ez a helyzet, akkor bizony - szerintem - a vonalbíróknak közbe kéne ugrani és azt büntetném több meccses eltiltással, aki megüti a zebrát. Mindenesetre ezt a sisak dolgot elég véleményesnek érzem...
A bunyóban sztem is az a gusztustalan, mikor egy csapat így iktatja ki az ellenfelek legjobbjait. Sajna itthon is van erre példa (amatőr szinten).
Szerintem, ha a verekedő fél tagja bunyó előtt önszántából leveszi a sisakját, akkor ezzel vállalja az esetleges sérülést, illetve saját felelősségét.
ha a jardan elcsuszol es bevered a fejedet meghalhatsz,tehat nem kimondottan a verekedest kell tiltani ,de lehet kicsit szigorubban buntetni. Egy negy melak pedig soha ne verjen meg egy nala ugyesebb, gyorsabb, technikasabb, jatekost csak azert mert o nagyobb es ki tudja utni min 1 mecssbuntetes
tilt, nem tilt. szerintem meg ugy lehetne kordaban tartani a dolgot, hogy ha es amennyiben a sisak egyik, vagy masik fejerol lekerul - a tortentek arnyekaban - azonnal vege a bunyonak! es kesz.

nem egyszer, nem ketszer lathattuk, hogy a verekedes elso feleben leszedik egymasrol a sisakot (rohadtul kemeny tud lenni utlegeles kozben). ilyenkor masfel meterrol sipszo, es a zebrak a dulakodok koze kell, hogy alljanak. ha sipszo utan sincs vege a dolognak szigoru buntetes legyen a kovetkezmeny.

egy ugyanis vilagos kell legyen mindenki szamara. a hoki elsosorban a hokirol szol - nem csak es kizarolag a bunyorol. bunyozni lehet - hokista modjara. ha ez a mod szabalyok koze szoritja az oncelu es egyertelmuen serulest okozni szandekozo bunyost akkor azt el tudom fogadni.

pont az ilyen "veletlenek" miatt lenne celszeru "korlatozni" a bunyokat. ugyanis amig a felek csak a fogukat hagyjak a hadszinteren, akkor nincs gond.

de egy ember halala nem csinalhato vissza!
@eurocat: egyetértek ez így működhet, amúgy én a fociban is engedélyezném a bunyót:D
Jut eszembe tegnap egy kicsit felháborodtam, mikor a Penguins-Rangers meccs közben két bemondó vitatkozott ugyanerről a kérdésről, és az egyik megjegyezte ezt az OHL-es esetet, mire a másik úgy válaszolt, hogy 'We are talking about professional hockey here', mintha bizony az OHL egy amatőr szintű bajnokság lenne. És különben is, egy ember halálának a fontossága tényleg attól függ, hogy melyik ligában játszott? Szerintem teljesen mindegy, hogy NHL-es vagy ECHL-es, vagy akármilyen másik ligában halt is meg az illető. És eléggé undorítónak tartottam ezt a megjegyzést...
@negyvennégy:
a focis verekedest tamogatom: ha ettol kevesebb ugyetlen megelhetesi focista maradna a palyak kornyeken. ha abban nem is, de okolvivasban, netan cselgancsban talan remek - vilagviszonylatban is ertekelheto - eredmenyeket gyujthetne be a magyar focivalogatott :D

persze ne bantsunk meg senkit!

en sem annak szantam.
Szerintem verkedést nem kéne betiltani és szigoritani sem mert rossz még 5 percet is kinnt ücsörögni:DViszont a fejvédö eldobását dijaznám hiszen az tényleg veszélyes és egyben nem is fer ha valaki plexis és egy plexi nélkülivel verekedik. Szerintem juniorba vagy ifi be is engedhetnék a verekedést ha a 2 fél leveszi a sisakját, és mondjuk kesztyübe vagy anélkül.
A verekedés ostobaság. Hergeli a többi játékost, a közönséget.
Ha a bírók jól megfogják a meccset, megtorolják amit meg kell, és nem, amit nem kell (!!!), akkor nem kap vérszemet a játékos, még felfokozott versenyszituációban sem.
Egy egy szép bodicsek, vagy korrekt belemenés látványos annyira, mint egy verekedés, amit így vagy úgy, de megszívnak a csapatok.
Szerintem a verekedés a hoki szerves része, és ésszerű keretek között meg is kell tartani. Valóban hergel, csapatot, edzőt, játékost és nézőt egyaránt, de nem láttam még nézőt, aki elfordult volna egy jó kis bunyó láttán.. (Én még mindíg sajnálom, hogy anno nem láttam a Voskár balesetét Baluval szemben)

Tragédiák voltak vannak és lesznek a sportban ezt semmilyen szabály nem képes kiküszöbölni, de véleményem szerint Európában teljesen kulturált módon le is van szabályozva, de ez Amerikában (hol máshol) persze szintén nem működik...
@Acilles: A haláleset a blog szerint OHA meccsen történt (Ontario Hockey Asociation), nem OHL meccsen. Ha minden igaz ez amatőr liga. Egyébként sztem hülyeség a fejvédőhöz kötni. Aki nem akar bunyózni, ne lehessen megverni.
süti beállítások módosítása