HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Szafonov magyar rekordot döntött

2009.01.07. 16:53 F. Kapus

Az FTC 26 éves orosz támadója vasárnap a dunaújvárosi Mol Liga-mérkőzésen két végleges kiállítást kapott Kincses Gergely játékvezetőtől. Magyar pályán hasonló esetre senki nem emlékszik. Először a földön fekve belerúgott ellenfelébe, majd felállva a rivális felé fejelt. Megmutatjuk a mérkőzés videóját, benne az ominózus jelenetsort is.

Dmitrij Szafonov 2008 tavaszán érkezett Magyarországra, mint az akkor még FTC-hokis Nyikolaj Fegyasov barátja és leendő csapattársa. Az előző bajnokságban nem játszott, majd nyáron barátjával együtt a HC Csíkszeredához távozott. A felkészülést ott dolgozta végig, de szerződéshez végül nem jutott. A Mol Liga rajtjára a Ferencvárosi TC-hez tért vissza. Az eddigi 30 mérkőzésen elsősorban ponterős játékával tűnt ki, 13 gól és 16 gólpassz, azaz 29 pont a termése.

A kiállításokat hozó eset az 59. perc elején, a Dab.Docler 7-2-es vezetésénél történt. Az orosz jégkorongozó a mérkőzésen összesen 52 perc büntetést kapott, ezzel egy csapásra a második legfegyelmezetlenebb játékos lett a Mol Ligában.

Pindák Lászlót, az FTC vezetőedzőjét kértük meg, mondja el, hogy látta az egészet a kispadról: "A mérkőzés hevében a rúgást nem láttam, mert a kapu és néhány játékos takarta az esetet. Ha Szafonov valóban rúgott, akkor azt maximálisan elítélem, ez a legcsúnyább dolog, amit jégkorongjátékos tehet a pályán, mert mindenki tudja, hogy ez mennyire sérülésveszélyes mozdulat. Profi hokis nem csinálhat ilyet. A fejelést láttam, azt gondolom, összeért a két játékos plexije, mindkettőjük feje mozdult a másik irányába, az nem volt vészes megítélésem szerint. Ráadásul mivel mindketten plexiben játszanak, kizárnám, hogy Szafonov sérülést akart volna okozni.

A jelenetsorral kapcsolatban azonban még két dolgot szeretnék elmondani. Az egyik, hogy a játékvezető nem egyenlő mércével mért. Emlékszem, hogy Vychodil ledobja a kesztyűit és a sisakját, ez pedig a szabálykönyv szerint azonnali 5+20 perces büntetést von maga után, ehelyett Kincses csak 2+10-et adott. Szafonov nem akart verekedni a végén. Én azt mondom, ha hokiban egy ilyen szituáció után valakit meghívnak egy bunyóra, akkor abba álljon bele. Ilyen a régi Fradiban nem fordulhatott volna elő, a játékos nem mérlegelheti, hogy milyen esélye van a verekedésnél. Nem vagyok a bunyó híve, de nem örülök, hogy Szafonov meghátrált."

Akkor lássuk a jelenetet, ami a hatodik perc után nem sokkal kezdődik. Ha jó minőségben kívánják megtekinteni az ámokfutást, akkor a videó jobb alsó sarkában lévő HQ ikonra kattintsanak. De a sok szép gólt is mindenképpen nézzék meg.

A szabálykönyvet alaposan ismerő hozzáértők véleménye szerint mindkét végleges kiállítás jogos és indokolt volt. A rúgásnál vita sem lehet, a fejelésnél pedig a játékvezetőnek nem kell mérlegelnie, hogy mi volt a renitens szándéka, és hogy hozzáért-e egyáltalán az ellenfélhez. A fejelés kísérlete is súlyosan büntetendő.

Szafonov a két kiállítás miatt összesen négy mérkőzésen nem játszhat, de ez csak az alapbüntetés, ami automatikusan következik a szabálykönyv szerint. A hétfőn 17 órakor kezdődő fegyelmi tárgyalás határoz az esetleges további szankciókról. Pindák László vázolta, milyen büntetésre számít: "Tudom, precedens nélküli az eset, hogy valaki két végleges kiállítást kapjon egy meccsen idehaza. Játékosunkat házon belül már felelősségre vontuk, pénzbüntetést kapott. Enyhítő körülmény lehet, hogy ez volt az első fegylemi vétsége, eddig a játékával bizonyított. Remélem, nem kap túl szigorú büntetést, bízom benne, hogy felfüggesztettel megússza."

Végezetül az UTE elleni mérkőzésen térdsérülést szenvedett Kiss Gábor állapotáról érdeklődtünk. Az első hírek szerint térdszalagszakadást szenvedett játékosnak  szerencsére csak megnyúltak a szalagjai. Ezért szerdán megműtötték, optimista számítások szerint február elején ismét számíthat játékára csapata.

36 komment

Címkék: ftc szafonov végleges kiállítás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.... Kár ,hogy Szafonov hülye volt, nem rossz játékos ,de most fölöslegesen elszállt az agya,nem gondolt a csapatra ezzel a cselekedetével és ez önző dolog volt tőle. Remélem megússza a súlyosabb büntetést. A rugásról annyit,hogy erre nincs mentség ,mert ez tahó dolog volt,de úgy láttam h inkább iylen lábsöpréses dolog volt ,nem pedig korcsolya éllel rúgta meg,legalábbis úgy láttam....a fejelés meg bunyóra hivás ,amit az újváros meg nem hagyott szó nélkül,ha már iylet csinál Szafonov akkor a meghátrálás bunyórahívás esetén eléggé gyáva dolog.... :(
Gyáva, de bölcs dolog volt hogy meghátrált. Amúgy Vychodil is megérdemelte volna a 5+20percet, ez már csak a bírón múlt..
A többi mol ligás videót is fellehetne dobálni a docler-re, ha már támogatja a hokit, a blog is támogathatná őt ezzel, vagy ez már kimeríti a részrehajlást? Én csapattól függetlenül általában ha olyan cég termékével találkozom amely támogatja a hokit, akkor bizalmat szavazok neki.
Nagyon szánalmas volt, ahogy menekült a bíró mögé.
Szafonov tényleg elég gagyi volt.
De az a Galanisz gól nagyon tetszett.
Jobb lett volna ha nem hátrál meg, kíváncsi vagyok mire képes a mi kis Vychodilunk :D
oo ne oljetek meg...ennel nagyobb bunyok, v h idezzek "amokfutas" szokott olyankor lenni, amikro gyergyoban jatszik a progym meg a sc csik...ez meg semmi...
Hát azért ez a semminél kicsit több volt, láthatod megért két véglegest :) Nem progym - sc meccsről volt szó ha jól láttam :)
Kockának mielőbbi gyógyulást kívánok.
Kissre igaz a mondás:"...az isten nem bottal ver..."
háát, ez azért nem volt olyan komoly eset... Szafonov sportszrűtlen volt az tény, dehát szlovákot se kell félteni...
NHL be maximum a rugást büntenék!! a többi az nem volt durva...
Viszont h. utána elmenekült... Az nem volt fradistához méltó... Amiatt megérdemli majd a büntetését!!
off, de MOL Liga, nem láttam ezt a hírt máshol és tudtok-e valami bővebbet?

Steaua-NZ Stars 0-2 (0-1, 0-1, 0-0), a Steaua megóvta a meccset, mert csak 16 játékos volt nevezve. A magyar bajnokságban 16 játékos elég a nevezésre, a nközi szövetség szabályai meg 17 játékos nevezését követelik meg. Ezt a joghézagot kihasználva Carlan, a Steaua számomra roppant ellenszenves (hogy egyebet ne mondjak) elnöke megóvta a meccset. Sőt, még mocskolódott is egy sort, hogy a magyarok csináljanak amit akarnak a saját bajnokságukban, de a nközi (MOL Liga) bajnokságban kövessék a nközi szabályokat.
Először is maximálisan elítélem a játékos mozdulatait. Ilyennek nincs helye a pályán. Az, hogy milyen előzményei voltak a dolognak, az sem mentesíti a játékost cselekedetétől. Én a helyszínen láttam a mérkőzést és a rugó mozdulatot nem érzékeltem. A fejelési kísérlet tiszta volt számomra. Bár így utólag visszanézve a videót, a szlovák gyerek bizonyára csak nyakkal megígazította a fejvédőjét, utána pedig azért vette le kesztyűjét és sisakját, hogy sakkozzon.
Az, hogy az orosz nem állt neki verekedni, az lehetséges gyávaságból is, de azért tudni kellene a játékos szerződésének azon pontjait, amely arra vonatkozik, ha a játékos verekedésbe bonyolódna egy mérkőzésen.
fabot:
Még szerencse, hogy a csapat nem olyan, mint az elnöke! Amúgy nyugodtan óvhat, legalább egy kis pénz befolyik a Ligába. Amúgy, amikor neveztek el kellett volna olvasni a kiírást is. Ők ezt aláírták, utána persze még lehet kísérletezni.
@Tillasz: A szlovák nem bólint, csak odaáll Szafonovnak. És lehet, hogy van ilyesmi a szerződésében, de Pindák nyilatkozatából én mást olvasok ki. Persze Pindáknak nem muszáj ismernie minden szerződést, de ha ez egy általános elvárás lenne a ferencvárosi játékosokkal szemben, akkor azért mégiscsak tudna róla valamit. Vagy elnéző lenne egy ilyen helyzetben.
Milyen szlovákról beszéltek? Vychodil cseh! Neki is járt volna a végleges, mert ledobta a kesztyűt, de erről csak Kincses tehet, hogy nem ismeri az ide vonatkozó részt.
Ha már egyszer provokál egy játékos akkor álljon is oda.
@OliBLOOD: Azért azt tisztázzuk, hogy a kesztyűeldobásért csak végleges fegyelmi jár, ami ugye alapból nem vonz kétmeccses eltiltást, csak a második alkalommal. Nem véletlenül, ez más kategória, mint a rúgás és a fejelés.
@F. Kapus: Persze, neki fegyelmi járt volna nem kiállítás. Neki még nem volt fegyelmije, így eltiltás sem követte volna.
@F. Kapus: A két csillag ügyéről lesz cikk? Nem fértek hozzá egy versenykiíráshoz? Abban gondolom szerepel 15 vagy 15+2 játékosnak kell szerepelnie meccsenként. Vagy egy olyan kitételnek, hogy a magyar vagy a nemzetközi szabályozás vonatkozik a MOL ligára.
@OliBLOOD: Lesz cikk, dolgozunk a témán, de még nincs konkrétum és zavaros a kép.
@F. Kapus: Nem szerencsés, hogy zavaros a kép. Laikusként úgy gondoltam, hogy ez bizto sle van fektetve valahol (főleg a tavalyi esetek után), így csak a megfelelő papírt kell előhúzni és abból kiderül kinek van igaza.
@OliBLOOD: Nem ez a része zavaros, ígérem, a lehető leghamarabb megírunk mindent.
@Tillasz: "Én a helyszínen láttam a mérkőzést és a rugó mozdulatot nem érzékeltem." Lehet mert az ülő szektorban voltál, és a kapu takarása miatt nem láthattad...
én is ott voltam, és láttam, a videón a 6:02 körül lehet látni, fekvő helyzetben rúgott bele Vychodilba, nem a megcsúszás miatt toporgott kicsit :)
De ha jól tudom, akkor ez nem az első eltiltása Szafonovnak...
De ezt leszámítva jó kis meccs volt :)
Kiváncsian várom az óvás részleteit... nem kívánom hogy így döljön el a rájátszás, de ha elveszik a meccset a starstól akkor az a dabnak nagyon jól jönne, de nem reménykedek ilyenben, mert az újvárosi lobbi mindig is gyenge volt, és jelen esetben nem is lenne túl sportszerű.
Al-daadu Muhanned elnök úr szerint is szlovák a Vychodil :D Tudnám miért:D
Oli:
Bocs, Vychodiltól, hogy leszlovákoztam. Kellett nekik 70 egynéhányévig közösködniük!:-)
Porthoska:
Én tényleg az ülő szektorban voltam, az utolsó sorban a 14-es helyen. Mondjuk az érdekes lett volna, ha összeverekednek, mert akkor még kapott volna 25 percet! Ja és Szafinak nem volt más esete. (Egy meccsel felküzdötte magát a TOP 5-be!)
Fugeute:
"Közös barátunk":-) biztos jól ki tudná kockázni a fejelés előtti cseh mozgást. (A szándék is büntetendő!)
Összesítve: Szafonov hülye volt!
A lila megvédi a fradistát! "Olvasatomban": egy dunaújvárosi rálöki a cselező Szafonovot Vychodilra, aki védekezésképpen lehántja magáról, majd a földön még kézzel kicsit megnyomkodja. Ez együtt kicsit sok a fradistának, aki frusztráltan kaszáló mozdulatot tesz a lábával. Korcsolyaéllel való rúgásról egyáltalán nincs szó. Ezt meg a "cseh/szlovák" szívja mellre és pánszlávul beszól az orosznak. Az megérti és beijeszt fejjel. Vychodil be is ijed és bal kézzel taszajt, majd párbajra hív. Szafonov - bölcsen - nem áll ki. Hát ennyi. Meghajtom fejemet a "szabálykönyvet jól ismerők előtt", de nálam ez nem több, mint 2-2 perc durva játékért és maximum egy-egy végleges fegyelmi verekedés kezdeményezéséért, ami paradox módon mindkét résztvevőre megáll. De most nagyon szigorú voltam...
@Liladínó: Többször visszanézve a felvételt, a Te véleményeddel értek egyet. Gergő barátomnak ott, és akkor erre nem volt lehetősége. A szabálykönyvbe leírtakat alkalmazta szóról- szóra. A fegyelmi tárgyaláson viszont lehet mérlegelni, van rá idő, milyen súlyos verdiktet mond ki a tisztelt fegyelmi bizottság.
Bízom benne , hogy legalább olyan gondosan lerágják ezt a csontot, mint az itt hozzászólók.
@oldspieler: ha már ilyen vitatkozós napom van, megírom, hogy nemigen értelek titeket. 1. nem szeretnék olyan sportágat nézni, ahol minimális büntetéssel sújtják azokat a sportolókat, akik belerúgnak a másikba, vagy akik fejelgetnek a másik játékos irányába. Főleg nem akkor, ha ez a kedvenc sportágam. A hoki férfias sportág, alattomos, alpári húzások nem férnek bele (jó, tudom, vannak meccs közben látatlan ilyenek is), egyetértek a szabályokkal és a játékvezetővel is, ha ez ügyben zéró toleranciát mutatnak. Szerintem is egyértelmű, hogy Szafonov nem akart sérülést okozni, de ez a végleges kiállítás tekintetében nem releváns tényező, legfeljebb a fegyelmi tárgyaláson. 2. Örülnék, ha minden hasonló esetben a játékvezető a szabálykönyvben leírtakat alkalmazná szóról szóra. 3. Már csak azért is, mert ebben az esetben sem volt maximális a szóról szóra alkalmazás mértéke, mert akkor Vychodil is 5+20-at kapott volna.
@F. Kapus: Biztos jobban értesz a szabályokhoz mint én; belőlem a régi törzsszurkoló szól, aki még a zéró tolerancia előtti időkben "szocializálódott". A zéró toleranciával egyébként egyetértek, amennyiben az a technikás, ügyes és helyzeti előnyben lévő jégkorongozók fokozott védelmét szolgálja. Egyetértek a terminátor és botrányhős típusú játékosok kiszorításával is. Szafonov esete azonban más. Ő "szólózott", őt állították meg egy - egyébként szabályosnak minősíthető - "egymásra lökéssel". Kaszáló és fejelő mozdulatát én sem védem, de sok otrombább jelenet maradt már megtorlatlanul hokipályáinkon. Nem ismerem a szabálykönyv minden idevágó rendelkezését, arra viszont felfigyeltem, hogy számos szabálytalanság esetén ad lehetőséget a mérlegelésree (pl. "2+10 vagy 5+20 vagy végleges kiállítás".)Az jó, amikor a szabályok szelleme és betűje ugyanarra utasít, de amikor nem ez a helyzet, akkor én a szabályok szellemére voksolok. A fegyelmi - gondolom - választ ad arra, hogy mennyire volt súlyos az eset, de most is csak azt tudom mondani, hogy röhejes lenne, ha Szafonov már "zsákban lévő" kétmeccses eltiltását tovább súlyosbítanák.

Más: van két "kedvenc" szabály-témám, egyszer jó lenne ha kitérnétek rá és "rögeszmét" tudnánk cserélni. Az egyik a kapu (szinte mindig) szándékos eltolása, amit (szinte soha) nem büntetnek. A másik a korong védőharmadból a játéktéren túlra való (szinte mindig véletlen) kiütése, amit viszont (szinte mindig) büntetnek, mert valószínűleg kötelező. Előre is kösz!
@oldspieler: Nagyon köszönöm! Pedig tényleg nem vagyok egy fradi-fan! :)
@Liladínó: Attól, hogy egy kórábbiu meccsen egy bíró nem a szabályok szerint járt el nem lesz onnantól az a szabályos és nem azt kellene venni etalonnak.

Fejelés egyértelmű volt Szafonov részéről. Nézzük az ide vonatkozó szabályt:
529 – FEJELÉS
Azt a játékost, aki megkísérli vagy szándékosan lefejeli ellenfelét, az alábbi büntetéssel kell sújtani:

- Végleges kiállítás (VK)

Rúgásnál is hasonló a szankció:
535 - RÚGÁS
Azt a játékost, aki megrúg vagy megkísérel megrúgni egy másik játékost, az alábbi büntetéssel kell sújtani:

- Végleges kiállítás (VK)

Egyiknél sincs mérlegelési lehetőség!
Hasonló a helyzet a korong kilövéével a védekező armadból. Nem változtat a dolgon, hogy szándékosan csinálta-e vagy nem. Mindenképpen 2 perc jár érte. A kapu elmozdulásánál viszont a játékvezetőnek kell mérlegelnie, hogy az véletlen, vagy szándékos cselekedet volt-e és csak a szándékosat büntetni.

Szabályoknak itt utánanézhetsz:
www.hokibirok.hu/downloads/uj_szabalyzat/Szabaly2006_2010.doc
@OliBLOOD: Szia! Neked is köszi! Nem vontam kétségbe a bíró döntését, ami ezek szerint helyes, vagyis az írott szabályoknak megfelel. Ettől még a szubjektív véleményem az esetről nem nagyon változott: a két végleges láttán valami ámokfutásra gyanakodtam, s a valóság ehhez képest sokkal-sokkal békésebb volt. Itt nyilván arról is szó van, hogy rúgás és rúgás, valamint fejelés és fejelés között nagyon nagy különbségek lehetnek és vannak is. Azt is értem, hogy ilyen árnyalatokra a szabálykönyv nem térhet ki és azt is, hogy valahol cél az egységes ítélkezési gyakorlat kialakítása. Ezért nem lenne jó, ha túl sok esetben adnának a bíróknak mérlegelési lehetőséget. Ez viszont ilyen esetekhez vezethet... De nem akarom parttalanná tenni a vitát.

Amit a két "kedvenc szabályomról" írtál az lényegében megerősítette a feltételezésemet. A bajom az, hogy nem igazán értek velük egyet. Vagyis ezúttal nem a bírói gyakorlatot hibáztatom, hanem a szabályalkotást tartom elhibázottnak. Megpróbálom kifejteni. Tapasztalataim szerint a korong pályáról való kiütése általában véletlen, mégis a szabály mérlegelés nélkül büntetni rendeli. Ez két dolgot jelenthet: vagy az az alapvélelem, hogy ilyet a játékos általában szándékosan csinál (szerintem ez téves!) vagy elfogadja, hogy véletlenül, de akkor tkp. az ügyetlenséget tartja büntetendőnek. Ez viszont ebben az esetben számomra nem tűnik korrektnek. Ezzel szemben a kapusok és védők általi kapueltolások szinte mindig szándékosak, legfeljebb jól vannak álcázva. Ehhez képest csak a legnyilvánvalóbb esetekben büntetik, pedig gólok múlnak rajta. Ha tőlem függne, én megfordítanám az "alapvélelmet" e két szabály vonatkozásában. A korong pályáról való kiütését csak akkor sújtatnám kiállítással, ha a bírónak "szent meggyőződése", hogy a korong kiemelése szándékos volt, míg a kapu védőjátékos vagy kapus általi eltolását csak akkor nem büntetném, ha nyilvánvaló lenne, hogy arra a játékost például rálökték, vagy magatehetetlenül sodorta el.
@Tillasz: "Ja és Szafinak nem volt más esete."
OK, igazad van, :) csak egy sima fegyelmije volt eddig. Én néztem félre :)
süti beállítások módosítása