HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

10 tipp a lelátók megtöltésére

2009.01.07. 11:44 quitz

A vitathatatlan fejlődés ellenére még mindig kevesen járnak itthon bajnoki jégkorong-mérkőzésekre. Pedig jó móka, még ha kevés is a kiegyenlített, magas színvonalú mérkőzés. Alig tudok olyan helyet, ahol egy mozijegy áráért 30-40 ember hajtja magát, és esetenként szétveri egymást. Az alábbiakban tíz biztos tippet ajánlok a szövetség és az egyesületek figyelmébe, amivel megtölthetik a lelátókat.

1. Normális jegyárak

Szerintem teljesen normális dolog egy mozijegy árát elkérni egy A csoportos válogatottal rendelkező ország bajnoki meccsére. Igaz, egyelőre van munkám, és még nem is rágja a fülemet két-három gyerek, hogy el akar jönni velem. Amire szükség lehet, az a családi és csoportos kedvezmények kialakítása. Van, akinek a jegyár nevetségesen alacsony, van, akinek meg rettentően drága. Ezért érdemes differenciálni a belépőket és az azért kapható szolgáltatásokat. Van, ahol nincs külön jegy az állóhelyekre, a VIP meg tényleg legyen több, mint egy béna fogadás egy szakszervezeti bálon.

2. Bérletesek megbecsülése

Ma Magyarországon nem túl nagy buli bérletesnek lenni. Nem jár vele semmilyen előny, de még megbecsülés sem. Nem lehet a második-harmadik bérletes szezon után névtáblát venni a székre, nem kapok érte egy csapatzászlót sem a kocsiba. Pedig bérletesnek lenni tanúságtétel, szinte mártíromság. Akinek bérlete van, az adózik a csapatának. Ezért cserébe kaphatna valamit, hogy érezze, megbecsült közösség tagja. Ha presztízs lesz bérletezni, elindul értük a verseny. Ha egyre több bérletet adnak el, kevesebb és nehezebben megszerezhető lesz a jegy, így jobban megéri bérletet venni.

3. Gyerekek beszoktatása

Azt a legegyszerűbb játszótéri kábszerárus is tudja, hogy a gyerekeket be kell etetni. A beetetett gyermekből lesz később a bérletes, aki függőségére még büszke is. Évek múlva maga cibálja majd gyerekét meccsre, így nem kell a következő generációt beetetni. A gyerekek a Multi Level Marketing szabályainak megfelelően a legjobb ügynökök is. Ami az iskolában egyszer menő lesz, az menthetetlenül menő lesz. Kék szemű kislányok nyaggatják enyhén görbe hátú könyvtáros apukájukat, hogy vigye már őket hokimeccsre. Apuék nem nagyon értik, honnan ez a hóbort, de már Pokemont sem értették. A gyerekek akkor jöhetnek meccsre, ha a lelátón rend van, ha nem dobálják, kergetik meg, és nem fogjá két-három óra alatt eltanulni a legocsmányabb káromkodásokat. Ha ez biztosított, a testnevelésből felmentett apukák is belazulnak, és őket is könnyen elkaphatja a gépszíj. Végül, az utánpótlásban nevelődő gyerekeknek minimum kötelező kijárni a felnőtt csapat meccsére, hogy tanuljanak.

4. Családi esemény

Mi gyerekkoromban kézilabdára jártunk. Decens program volt, amire még anyámat is rá lehetett beszélni. Látta, hogy ide engem akár egyedül is kiengedhet. Régi, rossz sztereotípia az, hogy meccsre csak fiatalok és sokat látott idős bácsik járnak. Ez a világon sehol nincs így. Jó látni a hokimeccseken a rohangáló, aláírásgyűjtő, pacsiért szaladó gyerekeket. Jó helyen vannak, mert mindenki figyel rájuk. Ha a hokimeccs családi esemény, akkor egy rajongó 2-3 további nézőt hoz.

5. Délutáni mérkőzéskezdés

A gyermek és család témával szorosan összefügg, hogy a hétvégi meccseket kora délután kell tartani. Ebéd után felkerekedni jó dolog. Főleg vasárnap. Világosban könnyebb elindulni. A leckét a kölyök még utána is meg tudja írni. Különben sincs semmi normális a tévében. A gyerekek nem este 9-10 körül kerülnek az ágyba. És hazaérve még a kisgyerekek fürdetésébe is be tud szállni apa. A délutáni meccsen mindenki nyer.

6. Tévéközvetítések szabályozása

Ma még két kezünket összecsapjuk, ha valamelyik televízió magyar jégkorongmérkőzést közvetít. Van egy olyan hiedelem, hogy azért nem mennek ki a mérkőzésre az emberek, mert a tévében is meg lehet nézni. Az NFL-ben pár éve azt találták ki, hogy nem közvetítenek meccset, amire nem adták el a jegyek 90%-át. Ki akar üres széksorokat nézni a lelátón? Nagyon lehangoló látvány. Ma még talán így is csalogató egy-egy tévés közvetítés itthon, de hamarosan ki kéne találni egy jutalmazási rendszert arra, ha valahol folyamatosan telt házat tudnak fenntartani. A telt ház látványa boldogság, és felkelti az érzést, hogy a foteldrukkernek is ott kéne lennie. Veszít azzal, hogy egyedül ül otthon a foteljében.

7. Buli, buli, buli

Az egyik legszebb csarnok a Megyeri úti, ahol két kb. 100 wattos hangláda lóg a tetőszerkezetről. Az is gondosan a ritkás VIP felé fordítva. Olyan a hangzás, mintha  rozsdásodó konzervdobozban ülnénk. Találgathatjuk, hogy ez most Ramones vagy Rúzsa Magdi. A hokicsarnok a buli helye. Aki meccsre megy, bulizni megy. Nem gyűlölködni, nem szorongani, nem csendben elmélkedni. Bulizni. A bulihoz zene kell, csajok és esetleg pia. És ami a legfontosabb: sok más ember, aki szintén bulizni érkezett. Nem ártana rendes hangos hangcucc, modern kivetítők, játékok a szünetben. Atlantában például sorsolnak, hogy ki juthat fel utasnak a Zambonira a szünetekben. Nincs annál nagyobb sztár.

8. Fűtés, hűtés

Acapulco Beachen idén 1,5 millió ember bulizott szilveszterkor. Kicsivel többen, mint a Blahán. És csak azért, mert ott meleg van. Ott érzi otthon magát az ember, ahol nem kell kabátot hordania. Ezért olyan szomorú látvány egy istentisztelet közvetítése egy-egy magyar templomból, és ezért olyan pályaudvaros a hangulat egy-egy magyar hokicsarnokban. Ha lenne fűtés, nem kéne nagy kabátokkal birkózni, sokkal barátságosabb lenne minden. Persze akkor a jeget is rendesebben kéne hűteni. A jégcsarnok nem karám, ahol csak azért vannak a falak és a tető, hogy ne fújjon át a szél, és ne essen az eső. A csarnoknak vidám élettérnek kéne lennie. Fűtéssel. 

9. Celebspotting

Mekkora szuperság már, amikor egy Leafs-meccsen feltűnik Mike Myers (aka Austin Powers), vagy a Madison Square Gardenben Tim Robbins. Vagy amikor egy LA Lakers-meccsen Jack Nickolsont dönti fel az első sorban a kisodródó játékos. Nekünk csak egy Ganxsta Zolee-nk van, aki "a" hokidrukker. Jelentkezzen, aki látta mostanában meccsen. A celeb példamutató, a celeb sikk, a celeb eladja a jegyeket. Celebbel be lehet kerülni a Blikkbe, és mindjárt izgibb lesz, hogy ki Palkovics csaja. A hírességek jól jönnek a sportnak. Azért azt nem szeretném, ha Edvin Marton bozseválna a jégen a szünetben!

10. Legendák

A sportot az akció mellett a legendák éltetik. Nagy derbik, ádáz küzdelmek, statisztikák, babonák. A sportág nagy figurái, legendás gólok és bunyók. Ha legendák kerülnek a jégre, a lelátóra, az vonzza a közönséget. Legendák születhetnek maguktól is, de badarság lenne ölbe tett kézzel várni rájuk. Legendákat gyártani is lehet. Erről szólnak az örökrangadók statisztikái, az edzőként visszatért játékosok. Ilyenkor a néző azt reméli, hogy a történelem részesévé válik. És nem kell csalódnia, mert rajta is múlik, hogy a legenda részévé teszi-e azt a meccset amin ő is ott volt. A legendák gyártására rásegíthetnének az egyesületek, a szurkolók, a média.

Ez az én 10 pontom. Természetesen nem mindenhol ugyanazok a problémák. Fehérváron sokan járnak mérkőzésre, máshol meg alig. Van, ahol ülőhelyből van kevés, van, ahol nézőből, van, ahol sikerekből. Írják meg, önök szerint hogyan lehet tömegeket vonzani a jégcsarnokokba!

88 komment

Címkék: szurkolók országos bajnokság mol liga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nyolcadik pontot kellene megvalósítani a Vákárban,ugyanis nálunk ebben az időszakban nincs valami ....lengető meleg.
Nagyon jó cikk! :)

az én gyerekem három éves múlt októberben és már túl van a 20. volán meccsén :D. Mondjuk az oviban egyelőre csak kedélyesen mosolyognak, mikor felharsan a "koszogó, lobogó, áliálió", de kikerekedik majd a szem és arcra fagy a mosoly, ha az egyszer "fasszopó labancok, áliálió" lesz :D

hajrá, székely-magyar hoki!
lehet, hogy off lehet, hogy nem:
Rangos mérkőzések elé nem lehetne néha berakni egy-egy rangadót az utánpótlás bajnokságból?
pl Ifi/Serdülő Alba-Sztársz, vagy kölyök Alba Z.Titans.
Tudom, tudom hosszú idő úgy egyben és Káposztásmegyer kivételével nem tudnának a nagyok bemelegíteni :(
Néhány megjegyzés részemről: tv- közvetítés: amíg külföldi tulajdonban van a sport1 és ott meg van szabva, hogy pl. Korda Droid Gyuri bácsinak ordítozni kell, hogy "all in", vagy bundásliga2 focimeccset kell nyomatni,addig ez nem változik. buli: január 4-étől nem lehet 5%-nál magasabb alkoholtartalmú italokat árusítani sporteseményeken, se bor, se forralt bor, se rumos tea. Ez egyébként felvet még egy csomó más nem erre a blogra való problémát is, mint pl. magyar bor eladhatósága. fűtés-hűtés: persze, van az a pénz, csak sajnos egyikőnk sem tudja, hogy hol, ideértve az illetékeseket is. celebek: hát nekem személy szerint semmi szükségem, pl. Hajdú Tehetségtelen Péterre egy hokimeccsen, ahogy értetlenül néz, hogy "akkormostmér'isfújtabíró?" Az írás amúgy nem rossz, lenne hová fejlődni! Várom véleményeiteket.
Azért ezeket nem nevezném biztos tippnek. Pláne, hogy a felsorolásból a lényeg kimaradt.

Ez pedig a szurkolók észlelésében magas színvonalú és kiszámíthatatlan végeredményű mérkőzés.

Ez vonzza a nézőt. És ez észlelési kérdés. Épen ezért kulcsfontosságú a bajnokságnak mint márkának a felépítése.

Ebben az EBEL nagyon profi, és szerintem a Volánnak sikerült a magyar szurkolóknál is megfelelően pozicionálni ezt a terméket. Ezért van minden EBEL-meccsen gyakorlatilag telt ház.

Pedig nincs előtte gyerekmeccs, nincs fűtés a csarnokban, nem jár ki Győzike, adta a TV és nem délután kezdődik.

Viszont kétségtelenül jók a jegyárak, a bérletesek meg vannak becsülve, a gyerekek be vannak szoktatva (olykor buszokkal hozzák be őket a környező településeről) és igazi családi esemény.
Remek írás, ragyogó témafelvetés, gratula! Én is már egy éve vonszolom magammal a kisfiamat, pedig még csak most három és fél! Újabban már jön a két nő is; együtt nincsenek 35, de abból az egyik 33. Viszont quitz minden szava, minden pontja (kezdési időpontok, differenciált jegyárak, bérletesek megbecsülése, normális hangosítás és büfé, elfogadható hőmérséklet, stb.) nagyon-nagyon igaz! Aztán van itt még valami, ami az én fixa ideám, mióta a NagyVolán az EBEL-ben nyomja: a MAGYAR BAJNOKSÁG (csupa nagybetűvel; merthogy Palkovicsék is itt tanultak meg hokizni) alapszakaszának és rájátszásának lebonyolítása. De e téma kifejtéséhez több idő és hely kell, mint egy "jólnevelt" komment. Tehát ez ügyben - engedelmetekkel - még jelentkezem.
3. Gyerekek beszoktatása
Hiányolom a a tévéből a Pokémon és egyéb értelmetlen mesék helyett a sportágat népszerűsítő meséket, mint pl:
bodicsek.blog.hu/2008/11/27/donald_a_jegen
vagy
www.bluebrothers.eu/news.php?extend.163

De még vagy kismillió ilyen lehet talomban.

Ugyanitt jegyezném meg, hogy a csapatok igazán adhatnának általános iskoláknak repi jegyeket. Úgysincs teltház, nem túrnának ki ezzel senkit, de ha meccsenként csak két gyereknek tetszik az, amit lát, már az is nagy eredmény lenne. Fehérváron ha jól tudom, szoktak lenni ilyen promók régebben, bár ha jól tudom, akkor az nem ált. hanem közép iskolai projekt.

9. Celebspotting
Meglepő, hogy ki szereti még a hokit a hírességek közül. Bár még egy meccsen sem futottam vele össze.
www.hvg.hu/video.aspx?obj=20060423-19941

11. Egyéb
Ha összeegyeztethető lenne a versenykiírással, szívesen látnék All Star gálát is Magyarországon. Ott lehetne még aztán nagy felhajtást csinálni, amivel nyitni lehetne a hokit még nem ismerők felé. Egyben tökéletesen kiegészítené a 4. Családi esemény pontot is.

Mindazonáltal egy nagyszerű, átfogó és fontos témát érintő poszt! Gratula és Köszönjük!
A teljes családos megjelenést nálam is a szóbeli durvaság illetve a wintermantel-kodás zárja ki.
Az EBEL-nek kicsit az a hátránya, ami az előnye. EBEL+Alba Volán népszerűsítik itthon a hokit, mindenki rájuk figyel, "külsős" szemében (én is részben ide tartozom) a Volán "A magyar hokicsapat", itthon csak a B játszik, nézzük, mit csinálnak a fiúk odakint. Pl. NSO-n mindig főoldalon van kint, hogy épp mit játszottak - a magyar bajnokság eredményei pedig a "futottak még" kategóriába esik.
Szóval érzésem szerint az EBEL elhomályosítja a hazai bajnokságot. Ez nem azt jelenti, hogy fenébe vele, hanem a hazai elismertséget kell felhozni, vagyis attól, hogy itt csak a Volán B játszik, még ugyanúgy nagyon jó és élvezetes stb.
Azért remélem te is érzed, hogy a jegyár dolog egy baromság.
nincs olyan statisztika ahol össze lehetne hasonlítani, hogy pl. tavaly mennyien jártak átlagosan meccsekre és időn hol tartunk? Szerintem a MOL liga miatt már most is nagyobb az érdeklődés és a vidéki hoki további fejlődésével ez még nőhetne. Sajnos Budapesten minden sport iránt elég gyatra az érdeklődés, inkább a vidék lehetne a húzóerő.
A 7. ponthoz (buli,buli,buli) :

Jól megkomponált show-val rá lehetne hangolni a szurkolókat a meccsre, ha jól csinálják, a 80 éves nagyi is úgy őrjöng, mint egy békebeli huligán a Fradi-UTE-n.
Egy kis falusi diszkó (közvetlenül a Zepter promó után a "Kultúr"-ban) hang, fény cucca bőven elég lenne pl. Fehérvárra is.
Valami zúzós zene, fények, stroboszkóp, füst stb... Óriási hangulatot lehetne csinálni...
Ha jó a hangulat, nem is kell szoktatni az embereket, jönnek maguktól! Ha buli "feeling van" , a szurkoló a sporton kívül egyéb élményeket, ingereket kap, szívesebben jön.

A NHL-ben minden csapatnak megvan a maga zene "csomagja" amiket meghatározott szituációkban játszanak. (pl. Vancuverben: canucks.nhl.com/team/app/?service=page&page=NHLPage&id=20749)
Ezt célszerű lenne nálunk is bevezetni, és nem esetlegesen játszani a zenéket.
Passzív olvasóként, aktív meccsrejáróként csatlakoznék pankratovhoz : nem lehetne a szurkolói közönség körében egy kis rendet csinálni? Félreértés ne essék, én is skandáltam annak idején kint a hóban a "megfelelő" szöveget, de ott sohasem volt olyan, hogy a szomszéd (aki mellesleg ua. csapat szurkolója) beszóljon a gyerekemnek, csak mert más játékos a kedvence... pedig azért voltak arcok :)...
Talán át kéne látni (egyébként néha itt a kommentek között is felbukkan néhány beszólás) hogy egy csapattal nem lehet bajnokságot csinálni. Ha a XXXX (kedvenc neve behelyettesíthető) az egyedüli csapat, az összes többi k*g, "áruló" - akkor gyakorlatilag nincs kivel játszani, nem igaz? Nem ellenség, hanem ellenfél - ezt a szemléletet talán sikerült elültetnem a gyerekben (aki egyébiránt most télen döntött úgy, hogy "több éves" focis "múltját" feladva hokikapus akar lenni - mér' pont az, nem tudom :) )
Még egy dolog - hozzon magával mindenki még egy embert! Én megtettem, vittem, tetszett is nekik, a vendéggyerekek élvezték - de csak addig, amíg egy vidéki meccsen értetlenkedve figyelhették a hátuk mögötti válogatott szidalmakat, amik annak a játékosnak szóltak, akit ők igen jól ismernek - na azóta nem jöttek ki egy meccsre sem...
@advocatusdiaboli: nálunk a kihangosítás és a világítás eléggé behatárolja a lehetőségeket, ezeket a cuccokat meg sajnos nem két forint lecserélni.

Egyébként jó a cikk, csak a legtöbb/leglényegesebb dologhoz az kell, ami a magyar jégkorongban amúgy sincs: pénz. Ezek a dolgok akkor működnének igazán hatékonyan, ha gazdasági tevékenységként xy tulajok xy pénzt akaszthatnának le belőle. Akkor talán nekik is érdekük lenne minél több nézőt csábítani a csarnokokba.
Amíg nincs meg az a háttér, addig a klubok vezetői hiába trükköznek nagy lendülettel, a jelenleginél sokkal jobb nézőszámot nem tudnak elérni. Persze nekik is fontos a nézőszám, de ha nem tudnak jelentős pénzeket befektetni egy ilyen projectbe, akkor nem várható érdemi javulás.

Lássuk be, nálunk még arra sincs pénz, hogy a Pap Laciban legyen legalább egy olyan központi kivetítő, mint a debreceni Főnixben (legalábbis pár éve ott még megvolt, remélem azóta nem olvaszották be ócskavasnak) - mert az a hátsó falas miniatürizált vetítő a túloldalról nézve nem sokat ér. A jégkorongbn (főleg a laikus nézők számára) pedig a játékélmény itt kezdődne: mert gyors a játék, kell az a visszajátszás. Ha a nézők nem tudják visszanézni a meccs fontosabb jeleneteit, messze nem fog nekik annyira tetszeni a meccs, mint ha meglenne ez a támogatás. Én teszteltem pár ismerőst, olyanokat is, akik pl. imádnak focimeccsre járni, és ha azt mondom, hogy csak a meccs legszebb jeleneteinek feléről maradtak le, mert nem látták jól/nem tudták követni a játékot, akkor erősen felfelé kerekítettem a kedvezőbb hatásért...

Egyébként egy showelemet én is el tudnék képzelni, ami talán nem kerülne olyan sokba, de megmozgatná kicsit a népet: ha mondjuk Fehérváron a kabalaördögünk nem csak magányosan körözne a jégen, hanem egy topless hölgyet üldözbe vasvillával, az biztos feldobná a hangulatot. Már csak találni kell olyan Volángirl-t, aki bevállalna ilyet. :)))
@misterK: bár abszolút egyetértek veled, hogy a kulturáltan szurkoló tömeg sokkal jobb lenne, szerintem kár várni a messiást és sopánkozni, hogy tőlünk nyugatra mennyivel jobb minden. A magyar így szurkol és szerintem ebben bármit találunk ki nem sok változás lesz, legfeljebb ha higul a tömeg akkor kevésbé lehet majd hallani a kemény magot. Szerintem a nagyérdeműt leginkább a nemzetközi meccsek izgatják,mert a hoki magyar múltja miatt nagyon kevés az adott csapatnak szurkoló ember, inkább magyar csapatoknak külföldi ellen szeretnek az emberek szurkolni, tekintve, hogy nem nagyon van kedvenc csapatuk (ez vagyok én is egyébként). Ezért nagyon jó szerintem a MOL liga és ez a helyes irány.

Marketingra / általános népszerűsítésre valóban többet kéne áldozni, de gondolom ennek megint egyszerűen pénzügyi akadályai vannak, semmi más.
@munkagep:

"legfeljebb ha higul a tömeg akkor kevésbé lehet majd hallani a kemény magot."

nem hiszem, hogy a magyar jégkorong legnagyobb problémája az a pár tucat fiatal, akik fanatikusan, már-már önsanyargató módon járnak meccsre. Ismerjük a családok azért nem mennek ki, mert... ill. nyugaton már megoldották kezdetű maszlagot. hagyjuk.

a magyar jégkorongot termékké kell tenni. még nem az. a volánnál már alakul. ha ott lenne egy ilyen elhallgattatni való kemény mag, lenne hangulat is. de nincs.
Én személy szerint kihordom mindkét gyermekemet meccsekre 15 és 9 évesek, igaz a kisebb korongozik is, tehát neki "kötelessége". A hatórás kezdés nekünk barátságos, mert itt lakunk Miskolcon, és még a kilencórás pizsamacsörgés elé esik.
A trágárságot kezelni kell tudni, pl. elmondani, hogy ilyet normál környezetben még hallani is illetlenség, de egyébként lemegy az utcára és még randábbakat is hall. (Bár annak mondjuk alacsonyabb a hőfoka.) Mindkét gyerekem 4 éves korától jár koncertekre és fesztiválokra, s mégis tudnak viselkedni, nem hiszem, hogy pont a jégkorong lenne ártalmas.
A biztonságuk, pedig itt nincs veszélyben.

A TV közvetítések nagyon kellenének. Azt kellene elérni, hogy a közszolgálati TV-kre legalább a gólösszefoglalók eljussanak. Hétfő este jó lenne a telesportben egy bajnoki gólösszefogleló. Csak ugye ez azt feltételezi, hogy minden bajnokin van rögzítés.

Személyes missziónak tekintem, hogy sportot kedvelő embereket beszéljek rá egy-egy meccsre.

A hideg a sportág sajátja, ha sokan vagyunk úgyis összemelegedünk. :)
A bérlet, és a családi kedvezmény innen nagyon hiányzik.
A korong nem lehetne nagyobb?:D Sajnos nem birom kovetni a teveben, hogy hol is van, igy nem igazan elvezetes. Ebbol adodoan eszebe sem jutna kimenni egy hokimeccsre..
@szorgalmas:
"a magyar jégkorongot termékké kell tenni"

Szerintem is elsősorban marketing terén kell fejleszteni.
A celebes ponthoz annyit, hogy mostanában volt a nemzeti spotrtban interjú a fradi egyik szakosztályvezetőjével (elnézést, de nem emlékszem a nevére), aki megemlítette hogy Alberték Flóriánék is jártak le meccsekre. Például őt is fel lehetne kérni.
És az is egy probléma amit fentebb már említettek, hogy sok embernek nincs kedvenc csapata (mint pl nekem).
A trágár szurkolás kapcsán pedig szintén szorgalmas olvtársnak van igaza. Nyugaton is ugyanúgy szidják az ellenfelet, csak mivel nem magyarul szurkolnak így nem bántja a fület:)
(pl: www.youtube.com/watch?v=WRzjc2N-rIU)
Ettől függetlenül én sem nagyon szeretem mikor anyáznak.
@munkagep: "nem nagyon van kedvenc csapatuk (ez vagyok én is egyébként)"

Ez azért érdekes, mert ha jól tudom, akkor a Starsnak, mint újoncnak van talán az egyik legtöbb rendszeres nézője a MOL Ligában.

@nyanyanya: Aki tévében kezdi nézni a jégkorongot az valóban nem látja elsőre a pakkot (még másodikra sem). De hidd el, élőben egészen más! Persze nem a Papp László Aréna legtetejéről. Szerintem gondolkozz el egy próbán, és remélem téged is megfertőz ez a sport!
Nem igaz hogy mindenhol trágárul szurkolnak. Oroszországban, ahol az átlagos jólneveltség/udvariasság egyébként sokkal alacsonyabb mint MO-n, szinte egyátalán nem teszik. Legfeljebb ha nagyon felforrósodik a hangulat, de semmiképpen sem alapjáraton.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Sok megfontolandó volt közöttük, amit méltán ajánlhatunk megfontolásra. Majndem azt írtam, hogy az illetékeseknek. Azt hiszem az illetékesek mi is vagyunk. Mi akik kijárunk, kivisszük a gyereket, a barátainkat. Az új szurkolók általában a régi normákhoz igazodnak. Elég hozzá egy "Nem kell ez gyerekek!" és a szurkolás a rendes kerékvábásban megy. Ne mástól várjuk a megoldást! Igaz, topless csajnak Fehérvárra nem mennék el, de sokminden rajtunk is áll.
Szerintem a szurkolók önszerveződésének támogatása sem lenne hátrány, akár pont a gyerekeken keresztül. Lehetne támogatni iskolai szurkolói klubbok kialakítását, akik először elmennek néhány meccsre, aztán egy tornaórára eljön mondjuk a csapatkapitány és mesél a kölyköknek az A csoportos VB-ről stb. Ez erősíti az utánpótlást, a meccsre a kölök viszi aput-anyut, megvan a családi program is.
A klub megszervezheti a meccsre való eljutást is, kedvezményesen adhatnának mezeket, relikviákat. Biztos vagyok benne, hogy nem egy tesi tanár akár Budapesten, akár vidéken vevő lenne egy ilyen kezdeményezésre.
Én az év elején megkérdeztem az MJSZ-t, nem lehetne-e a vasárnapi meccset 15 vagy 16 órakor kezdeni. Nincs is jobb mint a húsleves után menni meccsre. Én is a gyerekekkel érveltem. Válasz nemleges volt. Én se fogom kivinni a gyerekem 18-as kezdésre, mire ágyba kerül min. 10 óra.
Anno a DSF-en mindig megnéztem a vasárnapi DEL meccset, az öregem nem szereti a hokit, do jobb úgy se volt abban az időpontban, hát enyém volt a TV. ÉS a németek f.sza kis show műsort csinálnak előtte is, közben is!
@nyanyanya: Nem hiszed el mennyivel jobban lehet látni élőben. Próbáld egyszer ki, pl az Aréna legfelső sorából frankón élvezhető volt a magyar-szerb.
Vagy venni kell egy másfél méter képátlójú tévét, talán azon is látszik a korong. :)
@D. Gromov: Most nem fotelszurkolói tippeket gyűtjünk. Nyanyanyának tessék kimenni a nagyfelbontású valóságos meccsre. Sokkal jobb!
korong problémára egyszer votl már megoldás: bodicsek.blog.hu/2008/03/28/vilagito_korong_1
mondjuk én azt nem értem, hogy kimegy 9000 ember az arénába, és utána ebből semmi nem látszik a következő mol liga fordulóban. engem az első korong meccsem, ami -12 fokban a kisstadionban volt, úgy elvarázsolt, hogy utána évekig a rolbát is tátott szájjal néztem. pedig ott se luxus, se show, se semmi nem volt.

szóval a rászoktatást érezném a kulcsnak, de szemmel látható, hogy, aki évi két nagy eseményre kimegy, az nem jár törvényszerűen bajnokikra. és bár nagyon szeretném hinni, hogy senki nem celebek, meg lézershow miatt jár meccsre, lehet, hogy ez mégis így működik.
Mindenben eggyet értek mindenkivel. SHOW műsort kel csinálni a hokibol és lesz támogató, és lesz néző is, még a gyenge meccseken is. mindenki emlékezzen az Arénában milyen showt csináltak. az én ismerőseim azóta fanatikus hokisok lettek. Ja és a gyerekeik mind elkezdtek hokizni, ami szerintem a legjobb az egészből.
nagyon jó post, mások már elmondták, én is csak annyit: a 7. és 8. pont erősen pénzfüggő, de nem megoldhatatlan. A MiZo-Pécsnek (tudom, női kosár, de akkor is) például vannak bejáratott zenéi, győztes és vesztes meccs után is más szól be, a hazai csapatnak saját bemutató zenéje van, stb. Lehet onnan is tanulni.
Sziasztok

Én is csak azt tudom támogatni,hogy tessék kézen fogni a gyereket és kivinni a meccsre. Én megtettem ,hogy a keresztfiamat kivittem a meccsre azóta bármikor szólók neki már ugrik is. Pedig eddig Christiano Ronaldo lógott a falon, Ugyhogy tessék csak megtenni nem árt az a gyereknek. :D
Rúzsa Magdit nem is szoktam játszani. :)
@Raon: Szegény Volán ördög olyan unottul köröz a szünetekben, hogy rossz nézni. És mikor a meccsenként eldobált csokik felét mellédobja, csak nevetni tudok...:) Azzal tényleg csinálni kéne valamit.

Ha a kabalafigura olvassa a blogot, elnézést!:)
@nyanyanya:
Szia!
Amit leírtál azzal mindenki így van.
Nem tudom hová való vagy, de ha ez segít, én meghívlak Pesterzsébetre egy Fradi meccsre. Belépőt és egy forralt bort állok.
Ha szükséges végig élvezheted a meccset, és igyekszem szakmai kérdéseidre isa megválaszolni. Ha érdekel az ajánlat, írj az emil címemre. Nem fogod megbánni, nem egy haverom már rendszeres meccslátogató.
Üdv Tillasz
Nagyon jó kis cikk, élvezet volt olvasni, a kommentekkel együtt.

Tényleg jobb lenne, ha kicsit hasonlítanánk egy villach-i, graz-i, ljubljana-i csarnokhoz. Az meccs előtt káprázatos fény-, és hangshow van, a szpíker pedig végzi a dolgát: fokozza a hangulatot ( ő kérdez, a nézők válaszolnak ). Ami még sokat segítene az a szurkolás összehangolása lenne szerintem. É meccsről meccsre úgy látom, hogy Fehérváron van kb.5-6 góc, akik rendszeresen buzdítják a Volánt. Ha ez kicsit összehangoltabban menne máris jobb lenne.
Én is hiszek abban, hogy ha időnként elviszünk 1-2 embert magunkkal a meccsre, akkor Őket megragadja a hangulat. Mindegy, hogy hány fok van, hogy mit kiabál a felettem álló, mert ahogy találkozik a pakk a bottal, vagy ahogy fékez a kori a jégen, azok feledtettnek mindent az emberrel...
Ami még működik, és jó dolog az a gyerkőcök kivitele a meccsre, ebben a szezonban minden Fejér-megyei suli vihetett egyszer-egyszer kb. 40 alsótagozatos lurkót.

HAJRÁÁÁ VOLÁÁÁN!!!
Amikor én voltam általános iskolás (sporttagozatos), akkor köztünk szétszórt a tesitanár a válogatott focimeccsekre, fedettpályás atlétiaki eb-re és hasonlókra a jegyeket. Miből állna kiszórni a környék tagozatos iskoláiban pár jegyet? A szülő, aki hozza úgy is fizet még egyet.

Újpesten próbálkoztak fényshowval, de elfelejtették a premieren, hogy a halogén lámpát csak akkor lehet visszakapcsolni, amikor kihült. Lement az észbontó show, utána meg ácsorogtunk a sötétben :-)
Mélyen egyetértek azzal, aki azt mondta, hogy a Volán EBEL-szereplése miatt kicsit háttérbe szorult a dolog. Amióta NHL meg EBEL meccseket is látok a tévében (na meg válogatottat élőben), azóta egy UTE - Steaua egyszerűen nem annyira izgalmas. A korábbi problémám (hogy pesti vagyok, de sem a Fradinak, sem az Újpestnek nem szeretnék drukkolni) a Stars-szal megoldódott szerencsére. Ha lenne egy Stars - Volán döntő véletlenül, arra már tuti kimennék.
@Raon: A hanggal nincs gond a Raktár utcában, a többi meg nem lenne egy egetverő költség. (hirtelen rákerestem a neten: www.pako.hu/index.php?gyartok2=F%E9ny&marka2=osszes&oldal=termekek&PHPSESSID=455da59bd23037285dfb61f8b1d72909 )

Egy füstgép, pár színes fény, meg egy strobi csodákra képes.

Mondjuk egy sky rose sem mutatna rosszul a csarnok tetején...
@@dika:

"pesti vagyok, de sem a Fradinak, sem az Újpestnek nem szeretnék drukkolni"

De miért nem? :) Én, mint utóbbi klub szimpatizánsa úgy látom, nálunk kulturált szurkolás folyik, ráadásul a legutóbbi meccseinkre meglepően sokan jöttek ki. És - bár nem mindig lehet rendesen hallani - a zene is jó. :)
@advocatusdiaboli: Nagyon jól jött ez a link, részemről is köszönet!
Jó a blog, és egyetértek azzal, hogy az üres lelátónál nincsen rosszabb.
Nekünk itt a nyugat nyugatján BCHL (amatőr liga, max. életkor 20 év, kanadai "enbéöt") meccsekre van bérletünk. Néha elmegyünk a nagyvárosba egy-egy ECHL meccsre, és évente egyszer belefér egy Canucks NHL is. Amit szeretek a helyi (kis)ligában:
Kb. ezer néző van, nincs tolongás.
15 fok körül a lelátón, nagykabát maradhat a kocsiban.
A csapat egyszer győz, egyszer veszít de mindig nagy a hajtás.
Sok a gól és a bunyó.
Közel vagy a jéghez (1200 ülőhely van), ha ráordítasz a bíróra, az tutira meghallja.
15 éves lányom aki nem hordja a szemüvegét nyilvános helyen, beül a plexi mellé oszt látja a korongot.
Káromkodás nincs! Ha véletlenül egy "shit" kicsúszik valaki száján akkor utána 10 percig kér bocsánatot.
A nézők egy harmada iskolás korú.
Magyar értelemben vett "szurkolás" nincs, de jó a hangulat. Szerintem nem kell csillagszórókat égetni ahhoz, hogy élvezze a meccset az ember.
Azárt néha itt is megdobolják az ellenfél edzőjét.
Alkohol van, részeg nincs. Persze minden műanyagpohárban, szigorúan 19 év felett csak.
A szünetben van frisbeedobálás, kapura lövés 100 dollárért, 15-20 tombolanyeremény a program vásárlóknak, tombola a bérleteseknek, usw.
Iszonyúan hangos zene, jobb mint a bokodi diszkó.
Fifty-fifty, lehet nyerni 2-300 dolcsit.
A csapat egy fitying támogatást nem kap, a bevétel a jegyekből és reklámokból van. Oké, amatőrök, a játékosok fizetést nem kapnak.
Járunk már tíz éve, szerintem a legjobb szórakozás a pénzedért.
Ezzel lehet sokan nem értenek itt egyet, de szerintem a csapatépítés nem a játékosokkal, hanem a marketinggel kezdődik.

@guriga uram jr. :) Egyszerű oka van: előbb kezdtem el focit nézni, mint korongot (mea maxima culpa...:), és MTK drukker vagyok (bár ma már kínzásnak érzem egy NB1-es meccs megnézését:) Apropó: voltak mindenféle pletykák, hogy az MTK korongcsapatot alakítana (www.mtkinfo.hu/index.php?ugras=statikus&statoldal=1530&nyelv=0&nyelv=0) - erről mit lehet tudni mostanság?
@LinesMan: Erről van szó. Pont ilyenre vágynék. Legalábbis a körítést illetően. Ennyit talán elbír ez a hazai piac.

Amit még kihagyta, hogy legyen valamilyen szurkolói szervezettség egy-egy csapatnál. A Bluebrothers, a Real Újpest, a DAB-os szurkolói csoport közötti jó kapcsolat jót tesz a lelátói hangulatnak.
Nyanyanya: nyugi egy idő után már követni tudod a korongot. Én jégkorongozom és a játékosok megmozdulásán sejtem, hogy hol a korong, ha ,,elvesztem". Már kellett ez a cikk. Köszönet quitznak. A TV-ről meg annyit, hogy a heted rangú foci meccsek helyett nyugodtan lehetne hokimeccset adni.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a kereklabdára beprogramozott focis nemzetként orrba szájba hokit kell nézni. De ami már botrányosan sz.r azt minek kell adni? Alig van vízilabda, kézi meccs, hoki meccs, magyar rallyról, amiket a kishazánkban világszínvonalon művelnek.
@dika: jó lenne egy MTK-s hoki csapat, meg egy új Jászberényi csapat......
@1116001:
Remélem az NZ-Club meccs után egy újabb szurkolóval gazdagodik az SC tábora :)

Érdekes és hasznos, amit leírtatok, sztem mind igaz, és most az egyszer:) Kcs-val is egyetértek, derbi kell, kiegyensúlyozott meccs kell, és a néző bejön... Tegnap a Brassó-Gyergyó szeredában játszott meccsen 1500-2000 néző volt... pedig...

A pirotechnikai elemek füst, stb ezekben a csarnokokban nem használhatóak a légtér kicsi, így sokáig nem oszlik el...
A fény és hangeffektusok megoldhatóak viszont (mondjuk nálunk olyan égők vannak, aminek a full üzeméhez 12 perc kell), a TV-s közvetítésekhez pedig mit csinálsz 12 percig?- de ez csak kötözködés
A gyerekek vidékről behozása, beengedése nálunk porjekt szinten elindult és elhalt, tévesen, főleg anyagi okok miatt, busz stb.

Nálunk szünetben tánc, pompom, kapuralövés mind volt és van, és tényleg fontos a marketing...
@advocatusdiaboli: friss infó, hogy nem az igazi a hang, és azért nem tekerik feljebb a hangerőt, hogy a recsegésen kívül mást is lehessen hallani. Mostanság már a Tomayasu Hotei himnusz sem szól úgy a meccs előtt, ahogy kellene...

A link nagyon jó, meg amit írtál, az is. :)
Az a legnagyobb gond, hogy a Volán csarnok lámpáit már nem lehet csak úgy fel-le kapcsolni. Én emlékszem még az első hazai interliga meccsünkre (a Klagenfurt ellen, szépen ki is kaptunk 5-0-ra), akkor fantasztikus show-hangulat volt, teljes sötét, strobi, jó zene... ehhez képest amikor két éve (vagy tavaly, már nem emlékszem pontosan) páran megpróbálkoztak kis füsttel, már nem lehetett a lámpákkal trükközni. Pedig biztos jól fel tudná dobni a hangulatot, és ez talán sokat segítene a szurkolásban is.
@Dachstein: azért a méltán "népszerű" Marcinál sokkal jobb showman... Szerintem nem a sráccal van baj, az ördög masszkkal kellene csinálni valamit, mert ugyan remekül fest, de - már elnézést a megfogalmazásért - olyan búvalbaszott-letargikus benyomást kelt az ábrázata... Korábban már megkérdeztem pár tűzközeli embert, hogy nem lehetne-e egy kivillanó fogakkal teli, széles-csúfondáros vigyort varrni az ördögfejre, de nem érkezett érdemi válasz.
jó-jó ez a cikk, de:
1: Magyarországon vagyunk. Az emberek többségének erre a jegyárra sincs pénze, mozira se; na meg recesszió van.
2:Nem, de te ha jól vettem ki újpesti vagy. Merthogy Újvárosban igenis járnak hozzá néhanapján /idén már 2x osztottak, sálat, kismezt/ (megjegyzem sűrűbbről volt szó :D), és nálunk -nemúgy mint Pesten- még pénzben is jobban jársz ha bérletet veszel, ha kijársz rendszeresen. Bérlet is van 4 féle, adakozó kedv szerint. (a legolcsóbb a szurkolói, de azt egymás közt osztjuk szét kinek jár, szóval itt meg van az említett presztizs + becsületkassza)
3: ehez sok mindent nem lehet hozzáfűzni, sokan leírták, hogy ezt kell. szintén újvárosi példa: a Főiskolán (mikor még oda jártam) 1000 (ezer) forint volt a bérlet (aztán nem tom bejött e). Már csak itt is az a kérdés, hogy melyik korosztály amelyiket meg akarjuk fogni igazán.
4-5: ++
6: ezt már annyiszor megvitattuk, nem megy és kész (persze eröltessük minden évben)
7: A hang, fény pénz. De Újváros(faszák vagyunk na :D): szokott lenni bocsa, meg tombola is. A meglévő hangosításokat kéne rendesen belőni, gondolom senki nem vett már alapból szart, csak ez finom tecnika. Hogy mit játszol le, az meg aztán tényleg nagyon egyszerű (papiron), csak legyen ki nyomkodja a decken a gombokat, de aztán gyorsan (organt úgygondolom ne telepítsünk a csarnokokba).
8: nálunk, sztem rendben van. (anyám mindig agyon akar öltöztetni...)
9: Zolee már foglalt. :P (és igen, Újváros :) na jó, lehet újpest is) amellett apuka és zenész.
(GYFről is van egy kép ahogy Szfvon szurkol. meg sokan szeretik a jégkorongot, Véber, Urbán, Mátyus, Lipcsei, hogy csak az elitet soroljam :D
10:legendássá meccs után válik vmi. szvsz.
+11: MK, Gálák, csakhát az AV annyira lefoglalt...

Durvaság: ugyanmár kérem. Nem kifejezetten jellemző, de vannak hagyományos -legendás- dalok. Egy FTC-UTEnak (bocsánat a személyeskedésért), szintén vannak hagyományai. És ahogy ismerem a hazai jégkorongtársadalmat, nem egy fizikaian agresszív csoport, ha vmi nem tetszik meg lehet mondani, max kap az ember egy új trágárságot, ami tovább fokozza az indulatot, és indulhat a show, 7es, és 10es pont. :D
Anyám szintén nem látja a korongot. Mikor mondtam neki, hogy én meg nem is azt nézem, hanem a játék folyását, akkor én lettem a nagyképű. :D
(Ebel-Mol: reggeli sporthírekben bemondták a Evolánt, meg a két romániában lejátszott meccset, a 3. Molos? Már anyám is szóvátette múltkor, hogy nem várja meg míg hazaérek, de hogy a rádió az Evolánt bemondja és ennyi az gáz.)
Tulajdonképp 3 dolog kell: Pénz (pénz, pénz), elhatározás, küzdelem.(az elhatározás végigviteléhez, meg a meccsekre is, tegnap, bár névleg a Volánnal nyomtuk ugye, de nézőszám alacsony volt, RA se volt.)


Tehát még itt Dunaújban se -ahol megpróbának sok mindent már most megvalósíteni ezekből a pontokból- könnyű több embert megmozgatni, pláne nem kiemelt meccsekre.

Uff, jó sokat írtam.
Ez mind jó, de akkor Fehérvárra például építeni kellene egy csarnokot, mert a mostani az nemhogy nem EBEL szintű, de még magyar sem... Az összes többi onnan jöhet utána. Persze, ahol már van normális csarnok, ott már kezdhetik is az illetékesek a fenti pontok megvalósítását..
@miki78: rajzot már láttam róla... Szép... Majd az unokáimmal kitotyogok... :-/
Sok igazság van a fentiekben, de ne feledjük el, hogy a '90-es években nyoma sem volt a 10 pontnak, mégis több ezren jártak meccsre a Kisstadionba, a Megyeri útra vagy éppen Jászberénybe...
Az ötletek döntő többsége jó, és vannak közöttük megvalósíthatóak is. Sajnos sokan hajlamosak vagyunk mindent a pénzhiányra fogni, ahelyett, hogy átgondolnánk, mit lehetne tenni a sok beszéd helyett.
Magyarországon a sportvezetők marketing érzéke és tudása erősen hiányos, és nem hajlandóak tanulni külföldről. A meccsre kilátogató személyeknek, legyen az fanatikus szurkoló, divatból meccsre járó vállalkozó, vagy az unokáival kilátogató nagymama mind egyre vágynak: valamilyen élményre. A legegyszerűbb és legnagyszerűbb élmény, ha nyer a csapat, mert a sikerben mindenki szeret osztozni, de ezenkívül még egy csomó más élményt is lehetne nyújtani a meccsre járóknak. A show és a felhajtás 2009-ben bármilyen tömegeseményen elengedhetetlen. Ilyen a jégkorong is.

Kevés pénzből megvalósítható ötletek:
MEGBECSÜLÉS: a bérleteseket igenis kitüntetett figyelemben kell részesíteni, aminek látható jelet kell adni. Nem pénz kérdés, hogy a bérlet mellé járjon egy matrica, amit a kocsira fel lehet ragasztani vagy/és egy felvarró, amit a szurkolói mezre lehet varrni. A lényeg az exkluzivitás. Olyan matricája vagy felvarrója csak annak lehessen, aki megvette a bérletet. Más módon ugyanolyanhoz ne lehessen hozzájutni, csak valami hasonlóhoz. Az ilyen "megkülönböztető" jelképek mindig erősítik az összetartozást, és vonzzák a kívülállókat (ergó szívesebben vesz béreltet).
HANG és FÉNY: A technikai rész az pénz kérdés, de advocatusdiaboli linkjéből is látszik, hogy nem leküzdhetetlen. Ha a Volán szurkolók egy meccs alatt a büntetésre több százezeret össze tudtak dobni, akkor lehetne gyűjtést rendezni hang és fénycuccokra is, elvégre a szurkoló saját szórakozásának egy magasabb szintjéért fizet. Az egyesületnek csak üzemeltetni kellene. A szurkoló ezáltal egy kicsit magáénak is érzi a technikát, tehát jobban is megbecsüli. A pénzgyűjtéshez jó út a tombola, és díjként a klub felajánlhatná, hogy a nyertesek a szünetben a cserepakusnak büntetőt lőhetnének. A produkcióról digitális fotó készül, amelyet kinyomtatva meccs után átvehetnek a hazai csapat egy tagjától. A nyertes máris örök emléket szerzett egy hokimeccsről. (Alig került pénzbe.)
DALOK: A szurkolók szavazáson döntsék el, hogy mik legyenek egy adott évadban a csapat dalai. Lehetne szurkolói dalíró versenyt is rendezni egy-két ismert dallamra. A dalszöveget az internetről mindenki elérheti, és amíg a csarnok a csapat dalát/dalait énekli, addig sem az ellenfél gyalázásával tölti idejét. Az ilyen dalokat a gyermekek is könnyen megtanulják, és ha több százan egyszerre éneklenek, akkor az nagyon nagy élmény tud lenni, ráadásul a fahangúak is kiereszthetik torkukat, mert az egyéni hang úgysem hallatszik ki. Lényeges, hogy könnyen énekelhető dallamú legyen a dal.

Teljesen egyetértek LiesMan-nel, a csapatépítés a marketinggel és a szurkolótoborzással kezdődik, és nem a játékosvásárlással. Sok szurkoló vonzza a támogatót, az pedig hozza a pénzt, amin játékost lehet venni. A szurkoló nem csak akkor jön, ha nyer a csapat, hanem ha jól érzi magát a lelátón.
@eszmantovics: ezidőtájt láttam huszonötezer embert focimeccsen abban a stadionban, ahol két éve hasonló rangadón háromezerötszázan voltak (pedig a 2006-os csapat eredményesebb is volt, mint a 90-es) - szóval az egy más kor volt, szerintem nem érdemes abból kiindulni. Akkoriban egy sportesemény központi (közösségi) szerepet töltött be - ma már van tesco, spar, metro, praktiker, pláza, ddmozi, internet... ilyen erős mezőnnyel nehéz egy jó sporteseménynek versenyezni. :(
@Bulletproof Rabbit: na ez egy 21. századi profi hozzáállás, ezek szép gondolatok!
Végigolvastam a kommenteket és meglepődtem.
Miért kell a show, az iszonyatosan hangos zene. a kukorica, a körítés? Ez szerintem csak majmolás. Amerika majmolása.
Mi az hogy buli, buli, buli, buli, buli, buli?????
Nem! Én péládul szurkolni szeretek a csapatomnak, és nem szeretem, ha egy gombnyomással (esetleg csavarással)elnyomják a szurkolók hangját.
Miért jó az, ha bögyösék esetleg eltakarják a pályát? Annak is megvan a maga helye:))
Miért jó az, ha tömegként kezelnek: beterelnek, megetetnek, fizettetnek?

Ezt a sportágat - semmilyen sportot - nem eladni, megetetni kell, hanem megkedveltetni, megszerettetni!
Szóval, ne majmoljunk! Szerintem!

Amúgy, őszintén mondom nem provokálni szeretnék senkit.
A posztot - említett pontján kívül - nagyon jónak tartom!

OFF:
Kedves Szerkesztők, lehetne egy külön topikot nyitni- már ha van rá érdeklődés és vannak informátorok- hogy mely nagyvárosok közelében hol , melyik tavon lehet korcsolyázni? Speciel Szeged közelibe érdekelne
@advocatusdiaboli: érdekes... szerinted erről az Ocskay is tud? Ki építené?
M.Lac
Fehérváron sokszor kapnak az ált. iskolás gyerekek repijegyet a hokimeccsre, sőt a környező települések iskolái is.
A vendégszektorban szoktak helyet kapni és elég sok trombitával drukkolnak.
Jó módja ez a hoki megszerettetésének.
advocatasdiabuli!

Bp-en volt show a hokimeccsen, el is nyomta jól a pályán történteket!
A hokimeccsen a hoki legyen a lényeg, nem pedig a kivetítőn a puszilkodás!
@EisHockey:
Az nem show volt, hanem rendkívül amatőr erőlködés. Profi körítés valóban jól jönne a hoki mellé, de ilyenre nincs szükség
Nekem a puszilkodás is teccett és az én figyelmemet nem vonta el a meccsről, sőt olyan cimborákét sem akik velem voltak és először voltak hokimeccsen.
Szerintem sem baj az, hogy ha sohw-t csinálnak egy ilyen eseményből , több inger több rétegnek nyújt szórakozást. pl a nagymama aki az unokával van ott a korongod nem látja de "milyen aranyok az emberek a kivetítőn..." mondjuk az a kivetítő lehetett volna nagyobb mert alig látszódott.
Hát nekem kell a rockandroll is, meg a normális hőmérséklet is, az biztos. Szégyen, nem szégyen, ezekben a zimankós időkben például azért nem járok Fehérvárra, mert nem bírom a súlyos mínuszokat a csarnokban. Voltam már néhány A csoportos vb-n is, de a legjobb példáért nem is kellett messzire mennem (és bizony a show nem nyomta el a közönség hangját, hanem fokozta):

jegkorong.blog.hu/2008/04/07/vilagszinvonal_kelet_europaban
@D. Gromov: Ez egyértelmű.
Aki azt mondja, hogy nem kell a zene, a normális hőmérséklet, a különböző játékok és a már emlegetett dolgok, az...azzal nem értek egyet :)
@EisHockey: a puszizkodás szerintem is gáz, de a "show" gyüjtőfogalom alá sok minden egyéb is belefér...

@miki78: "- Meg fog épülni a várva várt új csarnok Székesfehérváron? Várhatóan mikor? [Nadinee26]
- Az új csarnok létrehozása egyik alapvető feltétele az A csoportos vb-rendezésnek. Fehérvárott elkészültek az előzetes tervek, és a közgyűlés elfogadta az új létesítmény létrehozásának projektjét. Ha minden a terveknek megfelelően zajlik a következő időszakban (engedélyeztetés, terveztetés, pénzügyi feltételek megteremtése), akkor az új Alba Arénát 2009-be szeretnénk felavatni, egy olyan nemzetközi tornával, amely már a vb előversenye lehetne." Ezt mondta Studniczky 2007-ben... 2009 már van, aréna még nincs...
Jó tippek, de ebből már jó pár dolog megvalósult szerintem.
Legalábbis újpesti hokimeccsekre alapozva.
Rengeteg visszaérő arcot látni, akik gyerekkel, barátnővel mennek ki, meghívnak 1-1 vendéget. Hidegnek tényleg hideg van, de szerintem ésszel felöltözve nem kéne hogy gondot jelentsen. Én végigülöm azt a 2,5 órát anélkül hogy felállnék.

Jegyár is szerintem most épp rendben van, 700-1200 a jegy, amely szerintem teljesen korrekt.

Show valóban nem rossz (engem az arénás puszilkodás egyáltalán nem zavart...), de amíg pl UTE csarnokban olyan a hangzás amilyen (konkrétan egy árva szót nem érteni, mit mond a kedves bemondónő), addig nagyokat nem kellene itt álmodozni. Ha jól láttam, még a tavalyi diszkógömbök is eltűntek erre az idényre :D
Pedig tavalyi rájátszásban jól mutattak amikor bevonultak rá a csapatok
Azt tudom, hogy én pl. azóta megyek ki - két-három évente - egy tenisz meccsre, mert 17-8 évesen tornaórán jegyet nyertem. Cvejte pozicion 3000 méteren.
Hangzás, Megyeri út...Sírva könyörögünk évek óta, hogy csináljanak vele valamit, jött már több szerelő mindegyik megmondta, hogy kell még hangfal, ezek nem jók...Jó...újabb panasz, újabb szerelők...és ugyanezt mondták. Semmi hatás. Pedig nem múlik el olyan MOL Liga, hogy ne mondaná valaki, hogy szar a hang, nem lehet belőled semmit érteni. Sajnálom, senki nem tesz semmit, pedig ha tudnátok milyen szépen tudom mondani, hogy az Újpest gólját a 18-as számú Sikorcin Ladislát ütötte.....:-)))))))
...1x mar kimorrogtam magam, de eszembe jutott a post kapcsan, hogy az olimpiai selejtezon, a szervezo srac azt mondta h bizony a 3,5 eves fiamnak is jegyet kell vennem... sokan mondtak h az ok gyerekeiket siman beengedte a security, biztos vagyok enyemet is beengedte volna, de kurva duhos voltam a hozzaallasuk miatt, igy jeggyel vittem be.
...amugy megerte, mert meglatta a MACos gyerkocoket a szunetben bemutatozni, azt mindta h apa en is akarok, es azota mar mi is jarunk edzesre, en olyan buszke vagyok ra h hasadok szet, pedig meg csak totyog a jegen es bohockodik a bottak, de latni KELL a gyerekeket ahogy mennek, csinaljak, hajtanak...

szoval hajra magyar jegkorong :)
ja igen, egy lényegest kihagytam , bár tudom ,hogy
vágyálom kategóriában mozog: elérhető közelségbe legyen, sajna sok órára van a legközelebbi csarnok is...
a családi szurkolás két véglete: valamelyik tavalyi nhl-es mérkőzésen láttam hogy három vagy négy mama a meccs alatt kötöget, közben nézegeti a meccset. valszeg játszik az unoka, de lehet hogy nem. Nekem mindenesetre tök szimpatikus. Itthon csak fehérvárra merem levinni a gyereket, mert egy két 'erősebb' megnyilvánulástól eltekintve rendben van a dolog de az belefér.
Szintén tavaly már majdnem kimentünk a fradi újpestre, aztán meggondoltam magam. A tévében látottak alapján jól tettem. Ami középiskolás koromban meg később akár a kisstadionban akár újpesten jópofának tűnt szerintem 2009-ben, amikor tényleg a szórakoztatóipar része a hoki már nem az.
@a10: Hangra már tudjuk hogy szép, de érteni nem értjük :P
A 10 pont szinte mindegyike megvalósult már hazai pályák valamelyikén.
Pl Pesterzsébeten a Fradi meccseken szünetekben jégtáncos csajszik csúszkálnak.
Gyereket pedig ki lehet vinni nyugodtan bármelyik meccsre. Újvárosban nem egy kisgyerekes családot szoktam látni, de a többi pályán sincs ez másképp.
7. Buli, buli, buli ponthoz még:

A 2005/06-os szezonban ismerkedtem meg a párommal. Akkoriban ő foci törzs szurkoló volt, én hoki meccsekre jártam. Gondoltuk, ötvözzük a kettőnk igényeit. Ő kivitt engem egy Vidi meccsre, amin majdnem elaludtam, hisz izgalmakban, pörgésben össze sem lehetett vetni a jégkoronggal. Remélem, hogy senkit nem bántok meg ezzel, de én úgy gondolom, hogy jóval pörgősebb játékról van szó. Szóval, az én focimeccsre való kiszoktatásom füstbe ment terv volt. Cserébe megígérte, hogy ő is kijön egy hokimeccsre, hátha több szerencsével járunk. Ki is vittem egy bajnoki találkozóra, aminek a végén azt mondta, hogy ez volt élete első és utolsó hokimeccse. Nem találta a korongot, nem győzte megismerni, megérteni a szabályokat. Elsőre mondjuk sok is, amikor jönnek-mennek a játékosok, egyszer ez lép jégre, egyszer az. Utána még egy piros felszabadítás :D meg a kiállítások stb... Valahogy nem bírtam feldolgozni, hogy nem jött be neki a hoki. Aztán jött a 2006-os Kontinentál Kupa a Zürich Lions, HC Riga, Lada Togliatti és a Volán részvételével. Úgy voltam vele, hogy ha ez sem jön be neki, akkor hagyom a fenébe a dolgot. Higyjétek el, hogy azóta úgy beleszerelmesedett a jégkorongba, hogy azóta is minden meccsre velem jön, sőt ha esetleg nincs kedvem kimenni, akkor ő nyaggat, hogy menjünk ki. A nyaralásainkat, pihenésünket is általában ehhez igazítja. Az utóbbi időben meg már a dobra is rákattant. Ha egyszer eljön az idő és aprútalpú érkezik, azt mondta, hogy hokis lesz belőle :)) Remélem, nem örökli majd az én kézügyességemet, de ha a lelkesedésemet igen, akkor én már nagyon boldog leszek! (így is az vagyok)

Ezzel csak azt akartam kihangsúlyozni, hogy mennyit számít a hoki meccs feelingje. Persze ez csak azoknál számít, akik még nem haraptak rá. Ha már megfertőzte az embert, onnantól nem számít annyira a fesztivál hangulat. Persze jó az, ha van!
@EisHockey: Bíztam benne, hogy ez így van, csak mostanában nem hallottam róla, így aztán nem mertem 100%-os biztonsággal leírni! Jöjjenek is csak a kissrácok! Ki tudja, talán így találkozik a hokival a következő Palkovics.
Budapestiként nekem az a legnagyobb problémám, hogy minden csarnok messze, mondhatni "városszélén" van. Ezért jók a PLA "gálák" mert a város központi részén van az Aréna, amit egyszerű megközelíteni... A helyzeten tovább ront a késői kezdés...
5. Délutáni mérlőzéskezdés

Kisgyermekes szülőként azt mondom: a hétvégi 17.30-as meccs pont jókor van. Kölök ebédel, alszik pár órát (énis:)) aztán kényelmesen átballagunk a csarnokba (Stars).
Ha háromkor kezdődne, a már a délelőttünket úgy kéne időzíteni, hogy időben legyen az ebéd, a lefekvés, stb. csak nyűg lenne belőle, ha megcsúsznánk.

Szóval szerintem jóez, max 16-16.30-ig férne bele a kezdés. Nekem.
@@dika: Női csapat volt egy évig, azon kívül nem sok. Úgy néz ki, nem jön össze a dolog. Legfőképpen azért, mert nem az MTK akarta, hanem pár lelkes jégkorongozó. :)
@M.Lac:

Jó, hogy emlegetted a 2006-os Kontinentál Kupát.
Nekem is nagy élmény volt látni!
Drukkoltunk a Volánnak, de Togliatti is belopta a szívünkbe magát. Jó volt látni, ahogy küzdöttek a fiatal legénykék, sőt az örömüket is , amikor megnyerték a Kupát.
@jacint70:

Ugye, ezt nem mondod komolyan?!
Fehérvárra eljönnek 50-100-150 km-ről is.
Te azt szeretnéd, hogy kilépsz az ajtón és máris benn legyél a csarnokba?
@EisHockey: Nos, igen. Az Egyesült Államokban 10 millió emberre jut egy NHL csapat. Keveseknek van közel egy-egy jégcsarnok. Vannak a város közepén lévő csarnokok, de van ahova gyakorlatilag csak kocsival lehet menni. Budapesten jó a helyzet.
@EisHockey: Tegnap elő is vettem az archív fotógyüjteményt rólaq. Együtt drukkoltunk a Ladásokkal: "Sajbu, sajbu.." :)) Ráadásul annyira megörültek a kupa győzelemnek, hogy otthagytak azóta is csapot-papot, és azóta is nálam van a Togliatti zászló. Videók is vannak, majd lehet, hogy csinálok egy kis nosztalgia filemcskét. Csak hát: idő-idő-idő.
csak 2 hozzászólás:
Én káposztás megyerre járok hokizni ,és a Stars a kedvencem, de még nem sikerült valami meccs naptárra akadnom, úgy kellett nyomoznom a meccs időpontok helyszínek után,Pedig sokszor órákat ülök a center pálya lelátóján, nézem valamelyik edzést...kellene készíteni szezon előtt egy hoki program füzetet , ahol a várható összes meccs, helyszínekkel, időpontokkal benne lenne, és szórni pl a közönség korisok körében az összes jég pályán, neten, hírlevélben.....
2: félek, hogy a szurkolói hangulatot nem könnyű javítani, mert akik meccsre járnak, tisztelet a kivételnek......elég egyszerűek sokan.... illetve meccsek előtt a felsorolt szempontokat lehetne osztogatni szórólapon....
Az egyik legjobb cikk az oldalon, és én csak most akadtam rá, szégyen... :) A bérletes-promóciós téma az nagyon jó, és a szünetben Zamboni-utasos is tuti fogás lenne! Úgy integetnék, mint egy félőrült! :) A hírességek is kellenének valóban, meg a hangtechnika, fűtés is, de ez mind pénz,pénz,pénz, és tudjuk, abból van a legkevesebb a magyar hokiban... :(
Sziasztok,

Ugye azért nem felejtkeztek el rólam sem?Csúszkáról (Slider in english),magyarország és a hoki kabaláról sem!!!
Remélem jól éreztétek magatokat a tegnapi meccsen és jót szúrkoltatok velem:)

Üdv mindenkinek
Csúszka
Sziasztok,

Ugye azért nem felejtkeztek el rólam sem?Csúszkáról (Slider in english),Magyarország és a hoki kabaláról sem!!!
Remélem jól éreztétek magatokat a tegnapi meccsen és jót szúrkoltatok velem:)

Üdv mindenkinek
Csúszka
süti beállítások módosítása