HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Halállal végződött a verekedés

2009.01.03. 14:56 KCs

Don Sanderson december közepén, egy mérkőzés közbeni verekedés során beverte a fejét a jégbe, és kómába esett. Soha nem ébredt fel: január 2-án elhunyt.

Az Ontario Hockey Association (OHA) Kanada legmagasabb szintű amatőr bajnokságának számít. Jellemzően a juniorkorosztályból kiöregedett, de profi szerződéshez nem jutott játékosok szerepelnek itt. Ez egyike a verekedést legszigorúbban büntető észak-amerikai ligáknak: minden ökölpárbaj után automatikusan eltiltják a feleket egy mérkőzésről.

December 14-én, a Whitby Dunlops és a Brantford Blast csapatai között lejátszott találkozó harmadik harmadában mégis felforrósodott a hangulat. Don Sanderson, a Whitby védőjátékosa és Corey Fulton, a Brantford csatára nézeteltérésbe keveredett. A szópárbaj verekedésbe torkollt, Sanderson fejvédője leesett. Az ütésváltás végén mindkét jégkorongozó a földre zuhant, Sanderson feje óriási erővel a jégnek csapódott. Azonnal elveszítette az eszméletét. Rövid időre még magához tért, ám kisvártatva kómába esett. Agyműtéten esett át, gépek tartották életben. Pénteken, hajnali egy óra körül a szervezete feladta a küzdelmet.

A Dunlops elnöke, Steve Cardwell csupaszív játékosként, bátor harcosként emlékezett az elhunyt sportolóra, aki mindig is vezéregyéniség volt. A megrendült sportvezető a Canadian Press hírügynökségnek azt mondta, maga a bunyó nem volt különösebben brutális. "Nem tűnt annyira súlyosnak, amilyen következményei végül lettek. Olyan volt, mint az elmúlt években látott bármelyik másik verekedés." Hozzátette, jelenleg minden erejével igyekszik segíteni a családnak, és nyomatékosította: ennek a halálesetnek rá kell irányítania a figyelmet a sportfelszerelésekkel kapcsolatos kérdésekre. "Mint minden ilyen tragédia esetén, át kell gondolnunk, hogy a szabályok megváltoztatásával vagy a sisakok áttervezésével elejét lehet-e venni, hogy a jövőben megismétlődjék az eset."

Corey Fulton, a verekedés másik résztvevője a múlt héten felkereste a kórházban sporttársát, és őszinte sajnálatát fejezte ki a családnak. A szülők, Michael és Dhana Sanderson, óriási lelkierőről tettek tanúbizonyságot, nem hibáztatták Fultont: "Don is azt akarta volna, hogy mindenki játsszon tovább" – mondták a csatárnak.

Észak-Amerikában heves vita bontakozott ki a jégkorong szabályairól, a verekedések tolerálásáról, a fejvédőviselés előírásairól. Egy biztos, ameddig sisak nélküli verekedések vannak, bármelyik pályán, bármilyen mérkőzésen újra megtörténhet a tragédia.

Don Sandersont január 6-án temetik.

19 komment

Címkék: sanderson oha verekedések

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyugodjon békében!

Nagyon durva ez a dolog! Kíváncsi lennék, hogy mi lesz a sorsa a verekedés másik résztvevőjének... Basszus ez egy sport, nem háború! Vigyázni kellene egymásra még egy bunyó közben is! Tudom vannak véletlenek, de ez nagyon kemény azért.... :((((
@miki78: nem gondolhatod, hogy szándékos volt a sérülés okozása! Ugyanígy butaság lett volna a pár éve előfordult másik esetért, egy ütőről a lelátóra fepattant korong által torkon talált kislány haláláért is a sportolót felelőssé tenni. Jómagammal is előfordult, hogy beton kézipályán úgy rúgtak fel, hogy hanyatt estem és ha estemben nem szegezem előre az államat, tuti koponyaalapi, ami idehaza kampec. Ez a halálközeli élmény azóta megmaradt bennem. De ott sem csináltam cirkuszt belőle és azóta is bátorkodtam néha labdába rúgni. Ez sajnos, benne van a pixisben. Sztem ezt a dolgot ott Amerikában jól kezelik (a család, az illetékesek és a közvélemény is).
ha a kocsma elött esik hanyatt szerencsétlenül , akkor a kocsmában viselt ruházatot kell rendszabályozni ?
Amikor levették a sisakot, és verekedni kezdtek akkor idézőjelben aláírták a "saját felelősségemre" veszek részt a harcban. Tehát saját magát hibáztathatja, és ez egy szerencsétlen véletlen . Nem is érdemel több karaktert :)
Ez egy értelmes hozzászólás volt azthiszem :):):) Nyelvtanilag főleg :)
Szerintem ez csak egy nagyon nagyon szerencsétlen véletlen, én még nem is hallottam róla, hogy vki emiatt meghaljon. Szándékosságról szó sem lehet, bunyó közben nem is nagyon gondolkoznak, csak viszi őket az adrenalin. A bunyó a játék része, akár tetszik akár nem, a nézők többsége bizony emiatt (is) jár hoki. Én nem tudnám elképzelni, hogy vki eltiltsanak nagyon hosszú időre emiatt. Az, hogy vki meghaljon a bunyóban arra kb annyi az esély, h elvágja a torkát a koripenge. Amúgy meg a mostani szabályok jól büntetik a szándékos sérülésokozást (az Ebel-ben elég érdekes módon).

A családnak sok erőt kívánok, nyugodj békében!

Ui: Az NSO-n meg pont a legnagyobb hokibunyókról nyomtak be egy cikket: www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=214660
Ez szerintem elég durva hogy a pályán hal meg egy játékos, és nem ártana tenni ezért valamit. És egyetértek azzal, hogy a sisakot levéve már saját felelősségre ment bele az egészbe.
Jaj Kcs, de ritkán írsz posztot ... szerencsére:)
Szvsz a zuhanáskor szerezte a végzetes sérülést. Bárkivel megtörténhetett volna bunyó nélkül is...

Ha az ütésnek volt ennyire súlyos következménye akkor az ellenfél kicsit mellélőtt a sportág választásakor.
Annyi történt, hogy lepofozták egymás fejéről a sisakot, és a földrevitelkor annyira beverte a fejét, hogy kómába esett.
@Bencito: "Az, hogy vki meghaljon a bunyóban arra kb annyi az esély, h elvágja a torkát a koripenge." Tavaly az is megtörtént. Talán pont egy éve januárban. Már nem emlékszem, hogy ki, meg melyik NHL-es csapat, de megesett, hogy az egyik játékos ahogy elesett, a lábai felvágódtak, és a szerencsétlen csapattársnak a nyakát találta el a koripenge. Olyan szerencsétlenül, hogy a nyaki vénát, vagy mittudoménmit elvágott és azonnal spriccelt a vér. Hála az égnek egy műtét után viszonylag hamar felépült.
Zednik járt így, illetve 2 éve Heward majdnem, valamint Malarcsuk régebben. De nem az lett ezeknek az eredménye, hogy azóta nem élezik meg a korcsolyákat. most sem lesz semmiféle eltiltás, vagy szabálymódosítás(szerintem). Ez SAJNOS tényleg benne van.
Nyugodjon békében...
@ifjvit: Tudom, h megtörtént (itt egy vidó: www.youtube.com/watch?v=bPVgvtPIzfc ), mint ahogy ez is sajnos, de továbbra is tartom, hogy mindegyik nagyon szerencsétlen véletlen.
hogy vagytok kepesek-tisztelet a kivetel-nyelvtani hibakat keresni a beirasokban,amikor a masik egy szerencsetlen verekedesben 21 evesen meghalt???
Nyugodjon békében!!!
Igazad van pumukli Isten nyugtassa békébenn!!!
Legyen könnyű neki a föld, nyugodjék békében.
süti beállítások módosítása