HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A Brassó már a Mol Ligába készül

2008.12.29. 15:55 Hblog

Alig egy éve alakult csapat játszott a Steaua Bucurestivel a román kupa döntőjében, és az 50. percig esélye volt a kupagyőzelemre. Az idáig vezető úton először az SC, majd a HC Csíkszeredát ütötték el. Miklós Ervinnel, a Sport Club Municipal Fenestela 68 Brasov jégkorongszakosztály-elnökével beszélgettünk, és elemzünk is.

"2007 júliusában alapítottuk a csapatot, közösen a várossal. Az SCM (Sport Club Municipal, városi sportklub) jelöli a régi csapatot, a Fenestela 68 pedig egy cég, amelynek az ügyvezetője és a résztulajdonosa vagyok, de egyben egy akkor is már meglévő jégkorongcsapat neve is volt. Fontos tudni, hogy korábban létezett Brassóban a hoki, 1924-ben az első román bajnokcsapat is brassói volt. De az utóbbi 15 évben nem volt itt felnőttcsapat, noha az utánpótlás-nevelés nem halt meg teljesen.

Brassó polgármestere, George Scripcaru egy-két éve úgy döntött, épít egy modern jégcsarnokot. A város hatmillió eurós beruházásaként 2009 szeptemberére, de legkésőbb az év végére elkészül a kétezer fős létesítmény. A polgármester azt szerette volna, ha addigra lenne a városnak első osztályú felnőttcsapata. Ezért felvette a kapcsolatot Tánczos Barnával és velem, mert tudta, hogy van kapcsolatunk az erdélyi jégkorongélettel, Felcsíkban mozogtunk a hokisberkekben. Nyugodtan kijelenthetjük, Scripcaru úrnak köszönhető, hogy van és lesz hoki Brassóban.

Egyikünk sem volt nagy játékos, de imádjuk ezt a sportágat. Megtetszett az ötlet, éreztünk erőt magunkban. Összegyűjtöttük a Csíkban és Gyergyóban nem foglalkoztatott játékosokat, fiatalokat raktunk melléjük, és 2007 nyarán beneveztünk a román bajnokságba. Az volt az első, de valójában a nulladik évünk. A nyolccsapatos mezőnyben az ötödik helyen végeztünk, 8 ponttal maradtunk le a Progym mögött.

Ezt követően azt terveztük, hogy elindulunk a Mol Ligában. Fogalmazzunk úgy, onnan véletlenül kimaradtunk, de nem akartunk ezen vitatkozni, maradtunk a román bajnokságban. Időközben klubunk alelnöke, Tánczos Barna a román jégkorong-szövetség elnöke lett, jómagam pedig vezetőségi tag vagyok ugyanott. (A párosnak meghatározó szerepe volt abban, hogy a romániai Sportklub televízió többtucatnyi hokimeccset közvetít élőben – F. K.).

Komoly tervekkel vágtunk bele első igazi szezonunkba. ("Úgy érzem, az ötödik helynél többre lesz képes a csapatunk, éppen ezért a rájátszásba kerülést tűztük ki célul" – nyilatkozta Miklós Ervin a Hargita Népének augusztusban, miután megszerezték Kavulic játékjogát is.) A négy közé kerülést tűztük ki célnak, és nemcsak a bajnokságban, hanem a kupában is. A román kupában végül másodikok lettünk. A bajnokságban eddig ugyanannyi pontot gyűjtöttünk, mint a Progym, velük harcolunk a negyedik helyért. Január hatodikán lesz velük a sorsdöntő találkozónk, aki ott nyer, szinte biztosan negyedik lesz az alapszakaszban. Nagyon készülünk.

Nem igaz, amit híresztelnek rólunk. Nem úgy indultunk el tavaly a bajnokságban, hogy minden erdélyi csapat adott nekünk egysornyi játékost. Az igazság az, hogy ugyan jelenleg is van néhány HC-s kölcsönjátákosunk, de a többiek azok, akiket az SC-től, a HC-tól vagy a Progymtól kiraktak. Mi összeszedtük őket, hoztunk hozzájuk 5+1 légióst, és csapatot formáltunk belőlük.

A csapat otthona jelenleg Csíkszereda, a játékosok ott edzenek, ott élnek. Be kell valljam, légiósaink még az életben nem jártak Brassóban, semmi közük nincs a városhoz, mert itt most még nincs nagy jeges élet. A polgármester koncepciója révén viszont amint felépül az új csarnok, erős első osztályú csapata lesz a városnak.

A csapat fő támogatói a Fenestela 68 és a Victoria Group cégek. Ez utóbbi építőipari és autókereskedelmi vállalkozás, részéről személy szerint Böröczky Gábor úr állt a csapat mellé, aki még Székesfehérváron szerette meg a játékot. Jönnek a szponzorok is. Az első szerződést a Steaua első legyőzésekor írtam alá. Az idei költségvetés 200-250 ezer euró, ami a jó szereplés miatti prémiumok miatt egy kicsit még emelkedni is fog."

A brassói csapat célja egyértelmű és határozott: jövőre a Mol Ligában akar indulni. "Ehhez még sok pénz is kell. Ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, és hogy szakmailag indokolt legyen a kaland, legalább 500 ezer euróra lenne szükségünk. A dolgok jól haladnak, több szponzorunk is jelezte, támogat bennünket, ha a csapat a Mol Ligában indul. Mivel páros számú csapat lenne az ideális, még egyet valahonnan be kellene vonni. Romániában nem lesz több versenyképes gárda, az biztos. Két kézenfekvő megoldás látszik, de hangsúlyozom, ezek még csak ötletek: vagy egy harmadik országból hívunk egy erős csapatot, hogy táguljon a liga nemzetközi karaktere, vagy a magyar szövetség indít egy U20-as válogatottat."

A sikeres kupaszereplésről Miklós Ervin elmondta: "Rajtunk kívül senki nem hitte, hogy a döntőbe juthatunk, vagy hogy egyáltalán a négy közé kerülünk. Mi úgy álltunk neki, hogy sikerülni fog. Tudtuk, olyan lehetőség előtt állunk, amiről még az unokáinknak is mesélni fogunk. A legérdekesebb a HC elleni elődöntő volt. Nem titok, hogy nagyon jó a viszonyunk Kurkó Jánosékkal. A lelátó közepén sok olyan ember állt, aki mindkét csapatot szereti. Ők minden gólnál örültek."

Lássuk, kik váltották valóra a klubvezetés álmait. A Brassó kapujában az angol másodosztályból érkezett Slavomir Sojak áll. Neki is komoly része van abban, hogy a román bajnokságban a Brassónak sokkal jobb a gólkülönbsége, mint a Progymnak. A játékoskeretben öt idegenlégiós mezőnyjátékos maradt, akik kivétel nélkül húzóemberei a gárdának. A cseh védö, Tomas Kramny a HC Csíkszeredából érkezett, honfitársa, a csatár Ondrej Kavulic az SC-ből, mindkettejüket jól ismerhették a vezetők az előző szezonból. A csapat legeredményesebb játékosa a szintén cseh Jiri Hubácek. Az ő pályafutása igen tiszteletre méltó: a cseh extraliga mellett játszott a HC Brianconban is egy szezont, majd az Ázsiai Ligában a kínai Hosa Ice Hockey Team egyetlen versenyképes sorának legnagyobb ásza volt, egy erős bajnokság roppant gyenge csapatában ért el meccsenként több mint másfél pontot. Brassóba a svájci másodosztályból érkezett, ahol szintén egy pontot termelt meccsenként. Két fiatal szlovák védő, Richard Filip és Marko Filip erősíti még a védelmet, mindketten a francia Montpellier-ből érkeztek.

A légiósok mellett rutinos öregek és bizonyítási vágytól hajtott fiatalok alkotják csapatot, akik nem kellettek, vagy nem akartak játszani a gyergyói, csíki csapatokban. Közöttük többen a válogatottban is megfordultak, mint például Kertész Zoltán vagy Gergely Attila. Tankó Attila, aki Hubácek és Kavulic társaként számos gólt lőtt az utóbbi időben, két éve még a Sportklub csapatának tagjaként a magyar bajnokságra is nevezett keret tagja volt, de alig látott jeget. Ugyanez mondható el Péter Szabolcsról is. Simon Rudolf is többszörös junior- és felnőtt válogatott, korábban SC-játékos, Kovács László, aki az edzői teendők egy részét is ellátja, szintén a Sportklubban játszott, állandó korosztályos válogatott volt. Az edzői munkában együtt tevékenykedik vele ifj. Antal Előd, aki szintén SC-nevelés, de évekig Miskolcon hokizott.

A korábbi, szintén többszörös korosztályos válogatott Rusz Sánta Gábor, Gál Csaba, Keresztes Ödön és Ambrus Zoltán a gyergyóiaktól érkezett a csapatba. Figyelemre méltó az immár 43. életévét taposó Nagy Attila pályafutása is: számtalan válogatottság mellett a 90-es évek eleji stabil B csoportos időkben tudott a román bajnokság elismerten legjobb játékosai közé tartozni. Velük összességében több száz román válogatottság és több ezer román bajnoki mérkőzés tapasztalata lép a jégre mérkőzésenként.

A keret harmadik csoportjába azok a fiatal játékosok tartoznak, akiknek nem jutott hely és játékalkalom a többi csapatban. Veress István, Szőcs Botond, Imre Tamás, Kopacz Zsolt, Szabó Hunor mind ifjúsági és junior válogatottak voltak, és tagjai a HC Csíkszereda 2007-2008-as szezonban a magyar bajnokságba nevezett keretének. A magyar bajnokikon csak Szőcs lépett néha jégre, a többieknek esélyük sem volt a tucatnyi légiós, majd az új szezonban a hazai válogatott igazolások mögött. Bennük nyilván ugyancsak dolgozhat a bizonyítási vágy. A HC-ban játszott korábban Deák Gellért is.

Miklós Ervin a döntő másnapján értékelte a látottakat. "Remekül küzdött csapatunk, volt gerincünk, 0-3 után felálltunk, 2-3-nál rengeteg helyzetet kihagytunk. A negyedik Steaua-gól eldöntötte a meccset. Elégedettek vagyunk a román kupában elért második helyezéssel. Vasárnap éjszaka nagy bulit csaptunk. Őszintén mondom, még örülök is, hogy nem nyertük meg a kupát, mert nem rövid távra tervezünk, és így nem dőlnek hátra elégedetten játékosaink."

130 komment

Címkék: tánczos brassó fenestela 68 miklós ervin brasov

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

U20-as válogatottnak sincsen reális esélye. Mert akkor a szövetségnek a klubboktól le kellene igazolnia a játékosokat a jelenlegi csapatukból (az azért furcsa lenne, hogy az adott klubb fizeti, de az egész szezonban az U20-ban játszik)
hat le a kalappal brasso elott ! csak folosleges az a sok verekedes ! mintha a klubbot lattam volna 5 evvel ezelott ! amugy sc rajongo vagyok de vegig szurkoltam a hc es a steli ellen a brassonak ! gratula csak igy tovabb !
Ezekkel tobb lesz a cirkusz, mint a sztelivel...
Bővítés szempontjából, szerintem az egyetlen reális lehetőség Horvárország. Márcsak az ottani MOL leaány (INA) miatt is. Igaz ez ellen szól a nagy távolság.
Gratulálok a Brassónak az eddig elért eredményeihez!
A sietséget nem értem, még.
Jelen esetben a jövő a Ebel-hez hasonló erőkiegyenlítésé kéne legyen.
A Mol- ligának nincs 250 Mol liga szintű játékosa,(szint alatt 5.-6. helyezett játékerejét értem)
Az eddig említettek alapján egy ujabb 1-1,5 soros csapattal bővülne a liga, sűrűség jobbat tenne.
Hagyni kéne ,hogy a liga kiforrja magát, egy -két évig addig a csarnok is felépül és önálló utánpótlás háttér is lesz.
Szerintem ha a Brassó jön, meg lehetne próbálni a Maribort is bevonni. Ők az olimpija és jesenicementes szlovén bajnokságban vitézkednek, és idén megmutatták, pariban vannak az UTÉval és a DABbal is, minden idők legkiegyenlítettebb magyar bajnoksága lehetne, ha sikerülne őket bevonni.
Mi lenne ha végre a magyar jégkorong érdekeit néznék? Jövőre jön a Brassó,ez tuti,de akkor minnek hivjunk meg egy horvát csapatot? semmi értelme csak mi húznánk fel őket magasabb szintre. Vagy szlovákoktól invitáljunk meg egy első ligás csapatot, vagy inditsunk egy utánpótlás válogatott szerüséget... csak ennek is akkor lenne értelme,ha tényleg a szövetség a klubboktól igazolná le a játékosokat ,h tudjanak egész évben egymással edzeni ,játszani,mert ,amit a heraklész válogatott csinált az semmi...
Vagy egy nationalligás csapatot is idehozhatnánk az osztrákoktól ,hogy szokják a csapatok azt a hokit is.Szerintem horvát csapatnak nem lenne értelme,a legjobban egy szlovák első ligás közép vagy annál erősebb csapatnak örülnék.
Nem fog jönni sem a Maribor, sem egyetlen horvát csapat. A szlovének és a horvátok tökéletesen meg vannak elégedve az ő közös bajnokságukkal, ahol 200km alatt van a legnagyobb távolság és van 12 csapat.

Természetesen az idei Heraklész-válogatottas tapasztalatok alapján az U20-as válogatottnak sincs semmi esélye.
kerusznak igaza van liga van már olyan erős ,hogy teljes csapatot követeljen meg, senki nem fog lemondani hazája bajnokságáról csak azért hogy itt legyen, ehhez a liga még nem elég rangos.
Ha már hülyéket lehet ötletelni, akkor itt egy másik : A HC költözzön Brassóba ezzel a liga is megkapja amit szeretne egy új magas szinvonalú bázist,nagy várost sok nézővel és Csíkban is nyugi lesz.
Valami OB1/B-s csapat nem gondolkodik MOL-ligában? A Debrecen elég jónak tűnik például az eredmények alapján, és tán volt is róla szó, hogy jönnének az élvonalba. Mire lennének vajon képesek a "nagyok között"?
BTW: A szerkesztőket kérdezném, miért nem foglalkoznak egyáltalán a Magyar második vonallal?
"Ha már hülyéket lehet ötletelni, akkor itt egy" harmadik:a kicsi Volánt lecserélnék Brassóra,Volán így pénzt spórolna,jobb légiósokat vásárolhatna,megnyerné az EBELTt,sígy...
Muki76, ez valóban egy nagyon hülye ötlet. Te ne akarj lecserélni senkit.
Belátom ez nem volt a legjobb ötlet.De itt egy negyedik,ez jóóó,:induljon a "Nagy" Volán a MOL ligában jövőtől.:)
Debrecen az jó ötlet!Egyszer el kell kezdeni!
szeritnem a nagy volannak oriasi vissszalepes lenne ha elkezdenenek mol-ligazni... meg nem jottek igazan bele az ebel-szintu hokiba, de ez 1-2 szezon alatt oriasit fog valtozni... sot meg merem kockaztatni hogy ha az anyagiak engedik, akkor 3-4 even belul Ebelt nyerhet a Volan...
s azert nincs ertelme a mol ligaba szrepeljenek hogy hatrakorcsolyazassal verjenek mindenkit 0-ra...:D
Ahogyan én tudom:
Debrecen 2-3 év mulva szeretne belépni a mostani serdülő csapatból akkor már ifi koruak lesznek jó páran és azt szeretnék megerősíteni máshonnan jövő játékosokkal.Állítólag a mostani debreceni csapat nagyrésze amúgy is tovább szeretne vonulni Jászberénybe ha ott is megindul a hokiélet, mert eredetileg is ott játszódtak vala.
Talán néhány év és a Jászberény is jelentkezni fog.
Ami nekem igazán hiányzik az a többi nagyvárosunk:
Pécs, Győr,Szeged, Nyíregyháza és Szolnok.
Na erre kellene egy hosszútávu koncepcióval kiötölni valamit!
@Muki76: Te nem vagy normális, de biztos hogy nem vagy fehérvári. A Volán maradjon mind a két csapatával ott ahol van. És maradni is fog. Még jövőre lesz a farm csapat az utolsó helyeken, utána meglátjátok, hogy kiegyenlített mérkőzéseket fognak vívni a DABal de akár az UTEval is, sőt a HC-t is el fogják kapni. Fiatalok még, 2év ebben a korban rengeteget számít. Képzeljetek minden egyes farmcsapat játékos helyére egy Sofront, Nagyot, vagy Hegyit. Ők egálban lennének bárkivel. Főleg ha egy két meccsre lehetőséget is biztosít majd a Volán az EBELBE nekik. Nagyon jó erős ütőképes csapat lesz belőlük legkésöbb 2év mulva.
Amúgy én örülök a Brassónak. A legnormálisabb romániai csapat lehet szerintem. Megmondom őszintén nekem egyik Csiki csapat sem szimpatikus. Brassóban majdnem a semmiből építenek, vannak kitűzött célok, nem elérhetetlenek, ambició, én szurkolok nekik, hogy sikerüljön. Ilyen hozzáállással menni is fog!
Na nézzük a felvetéseket sorra :-)

U20: szerintem se nagyon van reális esélye, lásd idei Héraklész szereplés.

Medvescak Zágráb: valójában nincsen messze, Budapestről 3 és fél óra az út, Fehérvárról 3 óra. Igaz, Erdélyből tényleg messze van, de a magyarországi csapatoknak sokkal rövidebb az út, mint mondjuk Csíkszeredába. Viszont szerintem is jól elvannak a szlovénekkel: nincs nagy távolság, sok csapat van, elvileg egészen jó színvonal, stb. (több horvát csapat gyarkorlatilag nincsen)

Maribor: lásd Zágráb

osztrák/szlovák csapatok: minek jönnének ide? Ne a mi érdekeinket nézzétek, hanem azét a klubot, akit be akartok venni...

HC-Brassó összevonás: na ez nem tűnik hülyeségnek, ha már úgyis jóban van a két klub, ill. a Kurkó, meg a brassói vezérek. De ezt meg nekik kell egymás között "leboxolniuk".

Debrecen: ugyan már, ne vicceljünk... a Debrecen jelenleg amatőr, munka mellett hokizgató műkedvelőkből áll. Jelenleg évi 8 db meccset játszanak ezek a játékosaik, míg a MOL-Liga/OBI párosban minimum 50 db meccs van egy szezonban az idei kiírás szerint. A rájátszásdikkal együtt meg lehet akár 70 is... (bár ennek most nem számoltam pontosan utána). Ez olyan szintű különbség, ami vállalhatatlan. Vagyis teljesen új csapatot kellene építeni hozzá...

Kis Volán kirúgása: ne hülyéskedjünk már. Nem visszafejlődni akarunk, hanem előre.

Volán és az EBEL-győzelem: ha az anyagiak engedik, akkor 3-4 éven belül az én klubom meg NHL-t fog nyerni. Igaz, még meg kell nyernem leaglább 100-szor a lottó ötöst és vennem is kell egy klubot, de utána multimilliárdos leszek, és simán az én csapatom nyeri az NHL-t. Ha az anyagiak engedik, akkor bármit, bárhol, bármikor, bárkinek megnyerek... ez nem volt egy nagy kijelentés...

Kis Volán jövője: ugyan, miért maradna együtt a mostani csapat? Pár név: Németh Ádám -> Újpest, Németh Péter -> Újpest, Roczanov Dezső -> Újpest, Nagy Gergő -> EBEL Volán, Sofron István -> EBEL Volán, Hegyi Ádám -> EBEL Volán, Kóger Dániel -> Salzburg, Kiss-Juhász László -> abbahagyta, Sárközi Marcell -> abbahagyta, Pintér Gergely -> abbahagyta, Szabó József -> abbahagyta, Gazdag Péter -> abbahagyta, Galambos Gábor -> abbahagyta, Csendes Zoltán -> abbahagyta, Hortolányi Márton -> abbahagyta

Ezek a mindössze két éve szereplő Titánok. Ez a csapat nem arról híres, hogy sokáig együtt marad... és nem is arról, hogy önálló céljai lennének. Sőt! Egy célja van: használható játékosokat nevelni a nagy-Volán részére. Aki ezt a kritériumot nem teljesíti, attól elköszönnek...

Most a hobbijátékosokról (Feil, Rajz A., vagy korábban Fekete Sz., Szuna) inkább ne is beszéljünk.

Úgy nagyjából ennyi :-)
Bocsánat ,de le kell írnom megint, nem kell több csapat még !
Egyelőre azt sem tudjuk mi lesz most itt lévőkkel, tudnak maradni erősödnek-e, fontosabb lenne Ligán kívül rekedt játékosokat felszívni.
A tabellát elnézve látszik hogy az Alba bébi és Miskolc csapatoknak ez még erős, de mindkettő fiatalokkal van itt.
Nem akarom megbántani a Gyergyóiakat, de 30 meccsen összesen három bravúr győzelmet arattak. Ez sem sok,a több meccs több utazás pont elég volt ahhoz ,hogy a jóval könnyebb szezont vivő Brassó a nyakukra másszon. Jövőre honnan igazolnak, ha szomszéd is feljebb lép?
Az osztálykülönbség az igazi felhajtóerő a játékosoknak.
Mo-on a nagy Volán hívó szava jelenti a kihívást, ha jó vagyok elvisznek, ha nem nem.
Ro-ban a Mol ligás csapatok.
Azok akik tavaly nem vállalták a nagyobb terheket idén már rájöhettek ,hogy jól döntöttek-e vagy sem.
Valahol kell legyen egy léc.

Jah, a lényeg: azért a Brassótól ne legyünk hasraesve. Jelenlegi állapotában a Progymmal vannak egy szinten. Viszont a Progym a szezonban eddig játszott 40 meccset, a Brassó meg 15-öt. Ha a Brassó is ugyanennyi meccset játszana, valószínűleg nem bírná ez az állomány az iramot, vagyis a Progymnál gyengébbek lennének...

Minőségi javulást nem jelentenének, csak mennyiségit.
A Brassó kell a MOL Ligának, a 12. csapat meg a HC II legyen. Nekük van elég játékosuk (35), úgy is csak 10-12 a stabil kezdő ebből, a többi a pad mellett, a lelátón szétszórva és otthon a TV előtt nézi a meccset. Kecske is jóllakik, Muki76 is boldog lesz, a MOL Liga is érdekesebb lenne.
Rex · albavolanesen.blog.hu/ 2008.12.29. 19:06:31
Amúgy én örülök a Brassónak. A legnormálisabb romániai csapat lehet szerintem.Megmondom őszintén nekem egyik Csiki csapat sem szimpatikus.


www.prosport.ro/alte-sporturi/alte-sporturi/zambesc-din-nou-steaua-a-castigat-cupa-romaniei-3685695
Ejsze nem jut a Brassó ,nálad, a csíki csapatok sorsára.:)
Rexnek mindegy, ő elvan az EBEL-lel. Kibicnek semmi sem drága.
Szerintem meg inkább szerepeljen páratlan számú csapat a MOL Ligában, mintsem mesterségesen létrehozzunk egyet (lásd brassói HC), vagy egy színvonalban és anyagi lehetőségben messze leszakadó csapatot bevegyünk.

Ha mégis bevonunk egy új csapatot, és az nem magyar vagy román lenne, akkor ajánlom mindenki figyelmébe a szerbeket. Akár a Vojvodina, akár a Zvezda, akár a Partizan személyében. Annyira nincs messze sem, meg játékerőben sem szerepelnének le annyira (nem lennének 14-ek).

Másik felvetésem: egy kárpátaljai csapat. Az ukrán ligát a Szokolon kívül nem ismerem túlságosan, de földrajzilag beleférhet, színvonalban nem tudom mire számíthatunk.
Az előbb a MOL Liga 14. helye Freud-i elszólás lehetett. Érthetjük úgy is, hogy egyből 3 szerb csapattal bővítenénk. Emlékeim szerint a Crvena Zvezdával voltunk már egyszer közös bajnokságban (vagy a Pannónia Ligában, vagy valamelyik korai Interligában).
@kriga: A HC eleve mesterségesen létrehozott csapat. Idén már játszott otthon Gyergyóban is, nem lenne akkora gond nekik Brassóbanjátszaniuk :)
Tavalyi szerb bajnok Novi Sad-al kontinentális kupa alatt találkoztunk, nagyon gyenge csapat. Még a Spanyol Puigcerdà is verte őket. Vagy vegyük be akkor őket?
kriga, tizennegyedikek nem lennének, mert egyelőre 12 csapat sincs.

Amúgy szerintem szánalmas ez az egész brainstorming, fordítva ülünk a lovon. El kellene dönteni, mik a két szövetség hosszútávú céljai és ahhoz kellene igazítani az egész játszódásosdit.
Az ukrán csapatokrúl...

Van egy tizenhárom csapatos bajnokságuk. Eredetileg 17 csapatos lett volna, de négyen még idejében megfutamodtak. A bajnokság csapatait amúgy enécselesen három divízióba osztják: Nyugati (3 csapat), Keleti (5) és Központi Divízió (5) az ő nevük. Namármost. Ez a 13 úgy történt, hogy a Szigeti Bikák (vagy akármelyik magyar hobbicsapatot vehetjük ide) szerű amatőr csapatokat is bevették a buliba. Nem a Szigeti Bikákat bántom, mert ők nagyon jó kis csapat, de eszükbe nem jutna a magyar OB 1-ben csak azért elindulniuk, mert most az a program, hogy jó sok csapattal csinálunk bajnokságot. A bajnokságot úgy írták ki, hogy a rájátszásba bekerül a központi divízió összes csapata, és melléjük kerül a két másik divízió győztese, csak a vicc kedvéért meg hogy legyen értelme az ő divíziójuknak is.

Minket földrajzilag a nyugati csoport izgathat. Itten kérem három csapat lakik, nevezetesen az Ekszpresz Lvov, a Vatra Ivano-Frankovszk és a Patriot Vinnyica. Ezek kedvesen eljátszogatnak egymás között, hogy aztán ha ilyen interdivízionális átjátszások vannak, akkor jól bucira verjék őket a Bilij Barsz Brovari meg Kompanion Kijev típusú világverő csapatok.

Ehhez képest van Lvov 800 kilométerre Budapesttől súlyosbítva egy bizonytalan ideig tartó határátlépéssel, míg Vinnyica és Ivano-Frankovszk egy kicsit közelebb vannak, a Kárpátok keleti lejtőin (mondjuk 450-500km), de a határátlépés ugyanúgy megvan.

És akkor lássunk egy-két képet például a lvovi arénáról (a Lvov toronymagasan vezet a nyugati divízióban): www.fhu.com.ua/images/PC130014.JPG
www.fhu.com.ua/images/Express-Vatra-1.JPG
www.fhu.com.ua/images/PC130043.JPG

Legalább Vinnyicában fedett a pálya mert egy bevásárlóközpontban van:
www.ukranews.com/medbfile/00000000000000029819.jpg


Valóban ez hiányzik nekünk?
@kerusz: Általában mindenki előjön a hatalmas ötleteivel, hogy OB1/B, ukrán-szerb-horvát-szlovén-spanyol-kínai-újzélandi csapatok kellenek, de a végiggondolása az ötletnek már nem megy nekik. Ugyanezek a felvetések még jópárszor elő fognak jönni, ahogy eddig is előjöttek...
@Muki76: ebből aztán sokat értek amit ide belinkeltél, de azt sem értem amit mondtál, szóval nem tudom mit akartál ebből kihozni!
@OliBLOOD: öt, de lehet, hogy két éve ezt mondhatták az osztrák fórumozók is a nudli magyar és szlovén csapatokra is, mint amit most te az ukrán, szerb stb. gárdákra. Azért csak lett belőle valami;)
Itt most mindenki felhozott minden keleti csapatot meg balkánit,de most szlovák első ligás csapat az mért nem jöhet szóba? Mint annó az Érsekújvár. Sokkal többet érnénk még egy középkategóriás szlovák első ligással is,mint mondjuk szerb,ukrán, szlovén,horvát csapattal
@schurrer: Akkor válaszolj:
-Ukrajnába hogyan jutsz el busszal (nem egyszerű határátkeléssel). Biztos, hogy nyerne a magyar jégkorong azon, hogy a csapatok órákat állnak a határon?
-Hogyan veszed rá a szlovéneket-horvátokat, hogy ne a nekik megfelelő közös bajnokságban játszanak, hanem a MOL ligában?
-Nekünk miért az a célunk, hogy a szerb csapatokat felerősítsük? Mi megdolgoztunk a fejlődésért (Interliga).
Ne üljünk már fordítva a lovon!
@OliBLOOD: Félreértettél, arra céloztam, hogy a jövőben, tehát nem most, semmi sincs kizárva. Jelenleg ez a fajta bővítés tényleg megvalósíthatatlan illetve felesleges, de olyan magasan azért ne üljünk már azon a fordított lovon:)Azért mégsem egy magyar csapat vezeti a MOL Ligát, hanem egy két osztállyal lejjebb lévő országnak a képviselője...
Vagy miért nem mindjárt a zalai kissrácokat vesszük be...?
Szerintem meg lehet oldani 11 csapattal is. valóban, nem minőséget hoznának, de pénz talán lesz, erősödnek miden bizonnyal, Fradinál, Miskolcnál, Gyergyónál nem lesznek gyengébbek szerintem. szal szervezés kérdése, látott már a történelem páratlan számú bajnokságot, vagy csoportot.
schurrer: de a Brassó érkezésével a probléma nem a jövőben jelentkezik, hanem most.

Fradi-Mate: ha jól tudom, a szlovák szövetség nem nézné szívesen valamelyik elsőligás csapatuk "dezertálását"
Nem is a Brassóról beszéltem, kerusz...
A hockeyarenas.net nyitott pályát sem ismer Kijevtől nyugatra, nem hogy fedettet:

www.hockeyarenas.net/?ctID=ua&page=0300&ctID=ua&size=0&arena=&arOrder=arName
azt tudom. Te arról beszéltél, hogy a jövőben kikkel lehetne bővíteni a ligát. Csak azt kellene látni, hogy a létszám önmagában nem értéke egy ligának.

Ha lettetek volna többen az EBEL marketingigazgatójával tartott beszélgetésen Fehérváron október 26-án, akkor hallhattátok volna, hogy az EBEL nem akar mindenáron bővítést. Hiába vannak jelentkezők minden évben. A cél a stabil üzemelés. Az, hogy ugyanazok a csapatok hosszú távon is részt vegyenek a ligában. Sokkal fontosabb a jelenlegi 10 csapat megtartása, mint bármiféle bővítés. Ráadásul csak páros számú csapat felvétele jöhet szóba. Páratlan számú csapattal semmiképpen nem lesz EBEL.
A MOL-liga jövő évi összetételét nem mi döntjük el - hál' Istennek... Amúgy nem nagyon értem a honfiúi / fehérvári gerjedelmet. Szerintem a névszponzor érdeke a döntő, az pedig nem más, mint hogy a meccsek minél több nézőt és TV-közvetítést vonzzanak. (Egyébként ez a résztvevők és az érintett nemzeti szövetségek érdeke is.) Ha a Brassót vonzóbbnak fogják találni a kisVolánnál, akkor bizony a Brassó fog indulni, akár "időszerű" az indulásuk, akár nem. Ha már a "magyar jégkorong érdekei" szempontjából akarjuk megítélni a helyzetet, akkor inkább a hazai juniorbajnokság mielőbbi újraindítását kellene forszíroznunk, ami viszont elsősorban "demográfiai" kérdés és mint ilyen - az ifjúsági korú játékosok javuló létszámának és minőségének köszönhetően - várhatóan rövidesen megoldódik. És mihelyst lesz normális magyar utánpótlás-bajnokság, a kisVolán is automatikusan a helyére kerül. (Amúgy, látva a MOL-liga idei lebonyolítását - nem játszanak "teljes fordulókat" - gyakorlatilag nem látom a jelentőségét annak, hogy okvetlenül törekedni kellene a páros számú résztvevőre.)
Szeretem ezt a blogot!!:-)))

OliBLOOD 2008.12.29. 20:42:07
"A HC eleve mesterségesen létrehozott csapat."

Mondjál egy olyan csapatot,kies honunkban,amelyet nem mesterségesen hoztak létre.

Rex 2008.12.29. 21:18:16
"Muki76: ebből aztán sokat értek amit ide belinkeltél, de azt sem értem amit mondtál, szóval nem tudom mit akartál ebből kihozni!"

Nem kell olvasni tudni,elég ha az alsó képet tüzetesen megnézed.

Bocs, kerusz, de én azt sem mondtam, hogy kikkel lehetne a jövőben bővíteni a ligát, na mindegy, most nem akarok a szövegértelmezésbe belemenni. Egyébként az EBEL valóban egy stabil és követendő modell. Miután én, de gondolom sokan mások sem lehetnek ott különböző okok miatt ezeken a beszélgetéseken, érdekelne tudod-e honnan lehetne az ott elhangzottakról bővebb információkhoz jutni.Előre is kösz.
Érdekes és jó cikk, még egyszer kösz. Ja és az újságíró aki írta, igen tehetséges...
Haho urak!

Felvetődött a Debrecen vagy valameyik OB1/B csapat indulása.
A Debreceni csapat neve DAHK volt, azaz Debreceni Amatőr Hoki Klub, ebből lett DHK tehát kivették az amatőr szót. Ki látja itt közületek a MOL ligához elegendő lóvét. Felhívnám a figyelmeteket arra is, hogy Debrecen és Miskolc ugyan még Magyarország területén található de már a Tiszán túl. A szponzor cégek vezetőinek ez már csak útlevéllel látogatható terület, szerintük ezt a vidéket elcsatolták még Trianon idején ide nem adnak pénzt, ami marad azt lehúzzák a Dózsás Fradis, Macos apukák, haverok a FŐVÁROSBAN, de még ez sem elég a HC és az ellenében akik mezén a MOL az OTP a VEGYÉPSZER és más magyar "nagy" cégek díszelegnek
Tistelet a kivételnek Fehérváron és Újvárosban.
A Miskolról is aztgondolom egyfajta példakép csapatot tartanak fent a gyerekeknek, de inkább toborozák mint sem válogatják a gyerekeket.

Továbbá:

Az U20 irreális gondolat szerintem.
De ötleteljünk együtt:
Hol edzenek a játékosok, akik ugye több klubból érkeznek jelenleg?
Ki ad nekik jég időt, és azt ki fizeti?
Ki fizeti ki a játékosokat?
Melyik klub vált ki a nevükre igazolást?
Edző?? Aki motivált és nem valamilyen klub hű?
(Pék Györgyöt támadják sokan Dózsás mivoltáért!!)
Ki ad nekik felszerelést, vagy itt nem törhet el egy bot sem (25 000 Ft/db. mondta Pék György)?
A hazai mérkőzéseik költsége, pl. zsűri orvos bírók?( esetleg az ide utazók az előbb felsoroltak közül ingyen tankolnak a MOL kutakon és a BKV ellenőrök is szemethunynak?)
Olyanokat hallani, hogy a csapaok már azt sem szeretik ha nem a saját városukból kapnak bírót mert ott ki kell fizeni az utiköltséget, a szemetek meg elkérik!
A zsűrit is hivatalosan ki kell fizetni hiába anyukája vagy apukája valamelyik játékosnak!
Ki fogja levezetni ezt a mennyiségű meccset, ez mindkét ország bírói gárdáját erősenn igénybe venné, és ki fog ezekután utápótlás mérkőzést vezetni, vagy a zsűik orvosok bírók kiköltöznek hétvégenként a pályákra a jelenlegi javadalmazás mellett?

Szóval az a véleményem ez nem egyszerű döntés lesz!
Én az BEL mintáját követném és próbálnék színvonalt tartani minden körülményt vizsgálva, ( pályák zsűrik játékosok, bírók, edzők és JÁTÉKOSOK).

Sziasztok!
@kerusz: javítom magam, Vinnyica messzebb van, mint Lvov, Ivano-Frankovszk meg kb. ugyanannyira. Még jobb opció lenne bármely nyugat-ukrajnai csapat.
Átgondolva a dolgot a MOL-liga nagyon differenciált: van először is 6 (7) olyan csapat amely az esetek többségében pariban van egymással: 2 csiki, UTE, Steaua, DAB, a Stars (én idesorolnám még a Fradit is), és van három lefelé kilógó: a Miskolc az Alba és a Gyergyó. A Brassó kb a Gyergyó (és ha jól emlékszem az idény előtti meccsekre, a Fradi) szintjén van. Én anno azért javasoltam a Maribort, mert az általam felsorolt hetek szintjén van, sztem jobb a Medvescaknál, ami hiába kilincsel az EBELnél, az életbe be nem veszik (garanciálisan megdöntenék a volán tavalyi vereségrekordját). Nem tudom jönnének-e, de elhiszem h a kényelmesebb megoldást választják. Ilyen körülmények közt azonban érdemes azon elgondolkodni, nem lenne e jobb egy homogén MOL-liga? Tudom törékeny az egyensúly de senkinek sem érdeke érdektelen, lefutott meccsek játszása. A kiesés meglebegtetése/alsóház-felsőház, vagyis a nem egy szinten levők kettéválasztása viszont azért problémás, mert alul kevés csapat maradna, és nincs honnan feltölteni (hiába álmodunk Jászberényről meg Debrecenről, meg zalaegerszegről, nem jönnek még az ebadták) Sajnos ukránokhoz nem társulhatunk, délre nincs nagyon értelme nézelődni, szlovákék meg száz körömmel volnának egy csapatuk kiválása ellen. Földrajzi- és tömegbázis-hiányos problémákba ütközünk...
Én beszélgettem az olimpiai selejtező alatt egy horvát sportújságíróval. Ha nem akarok udvariaskodni és szeretném maradéktalanul visszaadni a szavait, nagyjából az alábbiakat mondta:

A horvát csapatoknak az elmúlt években kb. évi három alkalommal jutott valami IIHF-rendezvény Csíkszeredában. A tökük tele van ezzel. Inkább elutaznak ötször a világ végére, mint egyszer csíkba. Ez a dolgok érzelmi része. A racionális része pedig: A szlovén bajnokságban kb. van 6 csapat, akik nem vallanának szégyent a MOL Ligában sem. Annál több meg itt sincs. A rájátszásba viszont jön két EBEL-csapat. Mindezek a csapatok busszal két-három óra alatt elérhetőek. A másik irányban a legközelebbi csapat (Székesfehérváron) Zágrábtól messzebb van, mint a szlovén-horvát közös liga bármely csapata. És ezért a hosszú (bár legrövidebb) útért kapnának egy MOL Liga utolsó kettő helyezett egyikét. Ráadásul egy szlovén, szerb csapat ellen (a Pannónia Ligában a szerb csapatok kb. 350 kilométerre vannak Zágrábtól, ez olyan Székesfehérvár/Budapest-távolság, de a Pannónia Ligában csak a KHL Zagreb és a Mladost 2. játszik, akik a Miskolc, Volánnál valószínűleg gyengébbek) legalább néhány néző bemegy a meccsre, a magyar, romániai csapatok viszont a kutyát nem érdeklik.

Egyszerűen nincs olyan érv, amit előnyként fel lehetne mutatnunk nekik a szlovén bajnoksággal illetve a Pannónia Ligával szemben.

Ugyanez hatványozottan érvényes a szlovén csapatokra.
kerusz! Kösz a felvilágosítást. Akkor ezek szerint Kárpátaljában nem érdemes gondolkodni.

OliBLOOD! A Novi Sad alapján elég nehéz megítélni a szerb bajnokság erejét. Igaz, hogy tavaly bajnokok voltak, idén viszont az 5 csapatos bajnokságban csak 4-ek, még a jelenleg 5. helyezett, kb. kisvolános korösszetételű Beostar ellen is beleszaladtak egy pofonba. Részemről csak egy ötlet volt ez a szerb dolog, de ha nem tetszik, akkor felejtsük el.

Azt is írtam, hogy szerintem páratlan számú csapattal is életképes a bajnokság.
kriga: Persze, három csapattal is életképes volt a bajnokságunk hosszú évekig. Meg a tavalyi, tavalyelőtti hétcsapatos bajnokságok is életképesek voltak, roadshow-val, kaotikus menetrenddel, mindennel. Életképes volt, épp csak a közönség szaladt jó messzire a csarnokoktól. Most meg vért pisálnak a csapatok, hogy újra jöjjenek a nézők. Mára elértük, hogy a meccsek nagy részét teljes fordulókban játsszák le a csapatok. Hogy jóval az idény előtt ismert a menetrend. Többek között ennek is köszönhetően a sajtóban újra helyet kapott a magyar bajnokság is. Ha nem vagyunk észnél, simán elkúrhatjuk ezt egy laza csuklómozdulattal.

A kérdés szerintem, mint már említettem, az, hogy mi a jóistent akar a két szövetség, és ezeket a célokat mivel lehet a leginkább elérni. Meg az is a kérdés, hogy el akar-e mozdulni a Liga az üzleti alapú működés irányába (vonzó, kiszámítható menetrend, jelenlét a sajtóban, stb.), ami az életképességet ugye, fokozná. Meg az is a kérdés, ugye, hogy felvállalja-e azt a liga, hogy nem ő lesz a létező bajnokságok legerősebbje, de lehetőséget ad fiatal játékosok feljődésére, akik aztán később majd a hokis szempontból szerencsésebb helyein a világnak (és a válogatottakban, bár tudom, hogy ez Székelyföldön többeknek másodlagos szempont) is megállják a helyüket.

Látjuk az EBEL példáját, ott nem a mindenáron való növekedés a cél. Fel merték vállalni, hogy előnyben részesítik a fiatal játékosok szerepeltetését. Megpróbálják a meccsek látogatottságát növelni. Megpróbálnak egy stabil ligát összehozni. Megpróbálják a rosszul eleresztett csapatokat segíteni, stb.

Mi meg itt azon agyalunk, hogy hogyan lehetne helyet szorítani a harmadik csíkszeredai csapatnak, mert az a csapat most olyan baromi jól helyt tudna állni a mezőnyben. Lehet, hogy a kutya nem lenne rájuk kíváncsi, lehet, hogy időnként három meccsnek kellene helyet szorítani a Vákárban, edzeni kellene valahol, ami nem egyszerű (ld. Fradi), de jöjjenek, mert egy-egy meccsen meg tudják verni a HC-t, SC-t, Sztelit, Gyergyót is.

Szerintem a Medvescsak is helyt tudna állni az EBEL-ben, pénzük lenne rá, többszöröse, mint a Volánnak. Mégsem elegendő ez az érv az EBEL-tagságukhoz, mert az EBEL igyekszik évekre előre tervezni és eldönteni, hol szeretne tartani kettő, három, vagy öt év múlva.

Tőlem jöhet a Brassó, csak könyörgöm, ne az legyen a döntés alapja, hogy nem rosszabbak, mint x vagy y, akik bent vannak. Miért lennének rosszabbak? az elmúlt évtized összes, a válogatottságoktól már visszavonult játékosát összegyűjtötték, akik most 30...35 évesek, nagyjából Palkóék korosztálya, mint Lupascu fotója mutatja, erősek is egy-egy meccsen, hát hogy a jóistenbe ne lennének képesek legalább egy Gyergyó szintjén helytállni... Csak ez a tény önmagában mennyire előremutató? Vajon a tíznél több harmincon túli "öreg rókából" hányra lehet majd számítani még 2 év múlva is? Ki lép a helyükre majd? Nagy Attila, aki februárban lesz 43 éves, fog majd hetente 3 meccsen játszani a MOL Ligában (most hetente egy meccsük van)? Meg tudják-e mondani legkésőbb augusztus elején, hogy percre pontosan melyik mecsüket hol és hány órakor rendezik (eddig összesen nem módosították 10 meccs időpontját, azokat is jórészt Conti-Kupa vagy Román Kupa miatt kellett)? Vagy ezekre mind az a válasz, hogy majd csak lesz valahogy? Megoldjuk? Legfeljebb majd megint hozunk embereket Gyergyóból, Csíkból? Legfeljebb majd odébbtoljuk a meccs időpontját? Vagy megvárjuk, amíg elkészül a csarnok Brassóban? Vagy hogy lesz?
@Liladínó: a MOL Ligában az alapszakaszban van 36 forduló. Abból 29 forduló teljes. Ez nem olyan rossz, tekintve, hogy az előrehozott meccsek oka az, hogy egy-egy magyaroszági utazással a romániai csapatok 3, egy-egy romániai utazással a magyarországi csapatok 2 ellenféllel tudjanak játszani.
1. Volt egy Pannonia Liga, amiben annak idejen a Vojvodina, a Medvescsak, es a Mladost mellett resyt vettunk mi is, a Fradi is, akkor nem volt nagz a tavolsag...
2. Hogy a horvátoknak tele van a tökük velünk? hááát, biztos nagyon szarul telt nálunk, hiszen a Fenyőben laktak ettek és kb 15 méterre jártak edzeni, játszani... szörnyű lehetett
3. Előbb utóbb erős és rangos lesz a MOL Liga, és akkor majd kérvényezni fogják a belépést
4. Alkatomnál fogva optimista vagyok, ne felejtsétek el, hogy három évvel ezelőtt álöom volt a magyar bajnokságban való részvétel...
5. Brassóban jüvőre elkezdik és be is fejezik a reptér építését, ami a lowcost járatokkal egyből elérhetővé teszi a nagyobb távolságot...
6. Miért kell páros legyen a létszám?
7. A Stars hasonlóan jött létre, mint Brassó, ne felejtsétek el, hogy az UTE egyszer, Brassó kétszer győzött le minket ebben a bajnokságban, akkor ki a jobb? lol
8. Brassóban nem Mo-i játékosok, hanem romániaiak játszanak, ezzel nagyjából a hadra fogható MOL Liga szintű játékosok elfogynak, Gyergyó valóban gyengébben teljesít, de tudni kell azt is, hogy a bajnokság felére elfogytak, szokniuk kell a sok meccset, amit a többi csapat már megtapasztalt...
9. Optimistán, csak optimistán, a bíráskodással kell csinálni vmit, a többi szerintem egyre olajozottabban működik
Sztem én vhol már kifejtettem hogy az erőegyensúly létrehozása miat vmiféle draft-rendszert kéne bevezetni. Talán nem teljesen elvetendő ötlet, át lehetne gondolni vmilyen formában.
kerusz:"Tőlem jöhet a Brassó, csak könyörgöm, ne az legyen a döntés alapja, hogy nem rosszabbak, mint x vagy y, akik bent vannak."
Tavaly ,mintha ez volt nálad a fő kritérium,már ami Brassót iletti,hogy túl gyengék,mindekitől kikapnak ,8,10 góllal.
Ha már erős ligát akarsz,akkor javaslom,hogy szabjunk meg egy költségvetési limitet ,amelynek az alsó határa legyen, mondjuk, 250 ezer euró.A biztos költségvetés,magasabb színvonal, elősegítheti a "vonzó, kiszámítható menetrend"-et, és a "jelenlét-et a sajtóban".Nem mintha már az idén nem lett volna kiszámítható a menetrend,de ha már te jobbat akarsz,ám legyen.

"Csak ez a tény önmagában mennyire előremutató? Vajon a tíznél több harmincon túli "öreg rókából" hányra lehet majd számítani még 2 év múlva is?"
Jelentem Szeredában és Gyergyóba is van utánpótlás .Nálunk is sokan abbahagyták 18 évesen a jégkorongot,mert nem fértek be egyik csapatba sem,így a Brassó majd egy lehetőség lesz számukra ami,szerintem jó dolog.
Tehát szerintem nem érdemes a Brassói csapat és a MOL Liga sorsa miatt aggódnod.Engem jobban agaszt néhány Mo-i csapat anyagi helyzete,akik nem biztos,hogy jövőtől indulni tudnak a MOL Ligában.
@terminatrix:
3: Igen erős lesz, ha megfontolt döntések lesznek és hosszútávra terveznek.
5: Repülővel utazni drágább mint busszal, még lowcost járatokkal is. Ugyebár a jégkorongozóknak van egy elég nagy felszerelésük, aminek elég nagy a súlydíjja. Drágábban jönne ki, mint a buszos utazás. Lehet még azt csinálni, hogy a játékosokat felrakják a repülőre a szerelésüket pedig elvinni kisbusszal, de itt már megint van üzemanyagköltég a jegyek mellé...
6: Hogy teljes fordulók legyenek
7: Mi kikaptunk a Miskolctól, így valószínűleg ők továbbjutottak volna a Kontinentális Kupa 3. köréből...
8: Brassó ugyanígy elfogyna, ha nem jobban.
@Muki76: Lehet költségvetési limit, de akkor fizetési sapkát is be lehetne vezetni a kiegyenlítetteb erőviszonyok miatt.
Románia utánpótlás eredményeit láttuk az U20-as VB-n. Visszaestek DIV3-ba.
Legyen fizetési sapka,de oly módon mint a nagyoknál.
Én az U18-ra gondoltam-"18 évesen",amely legyőzte a magyar U18-as válogatottat,majd a másik meccsen hossabításban kikapott.
Az U20-ról már rég lemondtak az illetékesek.Kár,hogy nem hallottad Basa véleményét.:)
@Muki76: Fizetési sapka szerintem egy módon lehet. Meghatároznak egy összeget amit játékosbérekre lehet költeni.
De ettől nagyon messze vagyunk. Ehhez ugyebár nyilvánosnak kellene lennie minden játékos fizetése. Plusz túl kellene lépni azon a szokáson, hogy megkerüljék a szabályokat egyesek.
Nézd te is nagyon jól tudod, hogy a MOL Liga indulásakor sok volt a szkeptikus vélemény, főleg az olyan, hogy csak Magyar Bajnokság legyen, sztem bebizonyosodott, hogy helyes döntés volt, még azt kell megcsinálnunk, hogy tanulva a jobbaktól, komoly Ligamarketinget kell csinálni
Muki, örülök, hogy iszod minden szavamat. Akkor arra is emlékezhetnél, hogy a Brassó játékereje a Steaua kontra Brassó vitában merült fel. Azt hiszem, a Steaua idei szereplése igazolta, hogy nem volt rossz döntés az, hogy ők lettek MOL Ligások. Feltételezem, hogy a Brassó nem állna a 4. helyen 29 forduló után.
@OliBLOOD:Egyetértek.A szabály megkerülést kifejtenéd?
A repülős megoldás is szponzorfüggő, ha a társaság bevállalja a pluszcsomagok díját akkor minden ok, Brassó félúton van Csík és Bukarest között, Miskolcon kívül mindenkinek jól fog jönni
@Muki76: Pl fél csapatnyi szlovák igazolása a magyar kupa döntőjére.
@terminatrix: Hol van az a szponzor? Jelenleg nincs. Először a szponzort kell megtalálni utána lehet elkölteni a pénzét.
Az utazás hosszú távon nem lehet gond.
Bp-e van, Debrecenben (Miskolv közel) van reptér, Fehérváron most épül, Marosváráshelyen van. Brassóban épül..
Amúgy meg az is egy variáció lenne, ha még egy magyar csapat beküzdené magát az EBEL-be, persze ott is párosan kell lenni. A Volán is csak a Ljubljana miatt léphetett be. De ha pl. egy Zágrábbal együtt tudna kérvényezni még egy magyar csapat, akkor lehet, hogy sikerülne.

A MOL-ligába meg jöhet a Brassó.
@miki78: Ez előbb írtam:
"5: Repülővel utazni drágább mint busszal, még lowcost járatokkal is. Ugyebár a jégkorongozóknak van egy elég nagy felszerelésük, aminek elég nagy a súlydíjja. Drágábban jönne ki, mint a buszos utazás. Lehet még azt csinálni, hogy a játékosokat felrakják a repülőre a szerelésüket pedig elvinni kisbusszal, de itt már megint van üzemanyagköltég a jegyek mellé..."
Szép dolog, hogy vannak repterek, de amíg a csapatok nem engedhetik meg a magánrepülőket addig nem nagyon fognak repülővel utazni.
@miki78: És muilyen játékosállománnyal? Volán összeszedte a hazai válogatottat. Nincs mégegy csapatnyi olyan szintű játékos itthon. És akkor az anyagiakról nem is beszéltünk.
@OliBLOOD: ha egy csapat szerez pénz, akkor majd vásárol játékosokat is az EBEL-be... a Volán 1 milliós keretből éldegél, ennyit egy komoly vállalat be tud dobni.. Hallottam már ilyeneket terveket, nem most találtam ki.

Ráadául a Volán is összeszedett csapat, egyáltalán nem biztos, hogy jövőre is ez lesz a keret és akkor mit csinálnak? Nyílván vesznek másokat..

Fapadossal járkálni drágább, de ez is szponzor kérdés. Ha a MOL-liga felvállalja, akkor ezt meg lehet szervezni. Sok minden akarat kérdése, pénz csak akkor lesz, ha van előtte akarat. Fordítva nem megy.

De nem kell bővíteni, neveljünk itthon több játékost és akkor 5-10 év múlva a mai liga is lehet jó! Persze ehhez is előbb akarat, aztán pénz kell!
@miki78: A Zágráb mellett vannak olasz (Pontebba, esetleg Bolzano) és szlovén (Maribor) kérelmezők is, mégsem siet az EBEL felvenni őket.
@miki78: Vagyis a Volán játékosait vásárolja majd meg? Mert x db légiós lehet csak a pontrendszer miatt. Kellenek a hazai húzójátékosok. Volán összevásárolta a válogatott játékosokat. Egy új csapat csak úgy jöhetne létre, hogy a francia légiót hazahozzák (ők nagyon jól érzik kint magukat)+ Vas Jankót (nem tudom van-e az a pénz amiért jönne), MOL ligából a tehetséges hazai játékosokat megveszik (kb 8 játékos felel ennek meg) és jó pénzért szerez egy raklap jó légióst (köztük fiatalokat az alacsony pontérték miatt). Ehhez kb a Volán jelenlegi költségvetésének jópárszorosa kellene.

A MOL 45 milliót ad ha jól emlékszem. Ennek is nagyon kell örülni. Nem hiszem, hogy hirtelen úgy gondolják, hogy de jó hogy a csapatok repülhetnek, így fizetek inkább 10-szer annyit.
Maradjunk a realitásoknál. Én is akarok egy Ferrarit, de nem valószínű, hogy valaha lesz rá pénzem.

Jelenleg a hazai fiatalok nevelése zajlik. Ezt nem kellene szétbarmolni mindenféle ötletekkel, rövidtávú elképzelésekkel.
@miki78: Fehérváron csak verbálisan épül a repülőtér, Brassóban jó, ha 2011-re kész lesz.
@OliBLOOD: HA Újvárosban lenne pénz, akkor az első szóra menne haza mindenki akár Franciaországban, akár csak a szomszéd városban van! Ezt hidd el nekem!
De szerintem az Újvárosnak most kisebb gondja is nagyobb annál, hogy EBEL terveket szövögessen.. Ezt elcseszték úgy 3 éve...

Amúgy én arra gondoltam és nyílván azok is, akik ezt tervezik, hogy ha van pénz, akkor akár osztrákokat is lehet venni a pontrendszer miatt + 3-4 igazán jó légióst.. akkor mi van? De én nem akarok mások fejével gondolkodni!
@OliBLOOD: jah, Vas Jankó nem is kap pénz svédben, max. a lejátszott meccsek és a szerzett pontok után... ő tudtommal azért jött vissza Eu-ba, hogy az NHL-re készüljön, nem a pénzért.. bár egyelőre sajnos messze áll ettől a céltól...
@OliBLOOD:
Viccelsz, ugye? Mi köze a hazai fiatalok nevelésének ehhez, mitől barmolódik szét mindez? A magyar utánpótlás kapott egy szép summát, rajtatok múlik, hogy hogyan használjátok fel, ettől függetlenül igenis kell lennie olyan szponzornak, aki lát fantáziát mindebben, és van is ilyen, ez a MOL, tudod jól, hogy jórészt tollvonásnyi kérdés egy nullát hozzátenni mindehhez... (persze most a gazdasági környezet éppen nem kedvez ennek...)
Légy már egy kicsit optimista, szezon előtt arról zengtek sokan, hogy milyen kicsi város Szereda és vajon el tudja-e tartani a két csapatot, nos el tudja... Nem kell mások miatt aggódni, igenis megvalósítható az is amit leírtál a francia légióval stb. Bízzuk ezt a csapatvezetőkre.
A mindenféle ötletek eredményeként van egy jó kis bajnokság, egyéb mindenféle ötletekből lehet, hogy még jobb lesz, ez a merjünk kicsik lenni és álljunk a realitás talaján gondolkodásmód kiakaszt.
MLK "van egy álmom" és negyven évre rá egy színes lett az elnök...
A MOL csak 45 milliót ad? Az is több akkor annál, amit az Erste fizet a Volánnak.
Az Erste az osztrák és a szlovén csapatoknak 1 millió eurot adott, a Volánnak a magyar Erste semmit, aztán asszem kiharcoltak valami 20 millió forintot, de lehet,hogy ez a szám nem pontos....
@miki78: Ezt ugye te sem hiszed?
De van ennél jóval olcsóbb is, csak meg kell keresni...
@miki78: 45 milliót a ligának. Ebből van jópár dolog fedezve és a csapatok is kaptak valamennyit utazási hozzájárulásként. Ha mindet a csapatok kapnák, akkor egy csapat 4,5 milliót kapna. Akkor most melyik is a több?
@terminatrix: Én inkább maradok realista és a földön járok nem az álomvilágban.
Ezért a ligáért a hazai vezetők rengeteget harcoltak, dolgoztak. Én inkább a munkában hiszek, mint hogy álmodozzak olyanokról, hogy egyszer is repülőt fog venni a csapatom és nem fogok örülni, ha jelenleg sokadrangú csapatokkal (nem feltétlenül a Brassóra gondolok) higulna ez a liga.
@OliBLOOD: nem én találtam ki, mindjárt szkennelem..
Nézd, Brassói születésű és jégkorong válogatott volt Ion Tiriac... Bukaresti születésű és románia egyik leggazdagabb embere Ion Voiculescu, aki szintén jégkorongozó volt... stb, szerintem lehet és kell álmodni, de nem az álom szépségéért, természetesen mellé kell tenni a munkát, amelyet semmi sem helyettesíthet. Nem hiszem, hogy id.Ocskay mérlegelte sokat a magyar realitást, amikor fejest ugrott az EBEL-be... Most pedig arról beszélünk hogy, hogyan menjünk svájcba nem pedig bantusztánba...
No de szkeptikusokra is szükség van :)
@OliBLOOD: ok, én úgy értettem, hogy csapatonként írod a 45 millát
Srácok, felejtsük már el ezt a "valamelyik csapat megy az EBELbe" sci-fi látomást...
Ehhez ugye 3 dolog kellene, ezt Montecuccoli is megmondta... Meg persze egy csapat. Aki innen az EBELbe megy, az max a Kercsó brigád pár év múlva, és még addig is annyi, de annyi víz lefolyik a Zalán. Mert ott ugye lesz csapat, már csak az a 3 dolog kell majd.
svéd top 10 sportoló és a top 10 elitseriás:
kepfeltoltes.hu/081230/img004_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Brynas, JANOS VAS: kepfeltoltes.hu/081230/img005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ja, ezek a 2008 évi keresetek..
természetesen koronában.
@OliBLOOD: Bocs ,de a hígulást elsősorban nekünk szeredaiaknak lenne jogunk felhozni.
@terminatrix: Ocskay tavaly nyilatkozta, hogy elég sokat mérlegelt, mert úgy nem vágott volna bele, hogy nem tudja befejezni a szezont.
@miki78: És nincs odaírva, hogy a 0 mit jelent? Valaki erre írta, hogy azért szerepel 0 a neve mellett, mert máshol adózik.
Az biztos, hogy kap fizetést.
@krumplee: Sok beszédnek is egy a vége.Egyetértek.
@Muki76: Szerintem meg azoknak akik tényleg tettek ezért a ligáért. A magyar vezetőknek. Mert odaátról csak a sértődés és ötletelés megy, de ha rajtatok múlt volna nem lett volna ebből a ligából semmi. Hagyjátok, hogy had dolgozzanak nyugodtan és megtartsák a liga színvonalát.
@OliBLOOD: Akkor társítsd a lap közepén szereplő Magnus Kahnberg neve alatt elhelyezkedő összeget,a Frölunda címszó alatti Kahnbergével.
Érzelmi alapon kialakuló csőlátás.:))
@OliBLOOD:Bocs nem akartalak megsérteni.Én nem sértődtem meg,úgy látom te állsz azon a térfélen.
@OliBLOOD: nem, mert aki máshol adózik az oda van írva mellé, lásd két játékos Vas alatt.
Ők valószínűleg kölcsönben vannak vagy nem profik.
Vas se nem kölcsönben van, se nem amatőr.
Svédország nem Magyarország. Egy Elitserien-s klubban nincs fekete munka, meg kamuszerződés.
Amúgy meg miért pont a Vas fizetése lenne titkos?

Simán lehet, hogy csak pontok után kap pénz. Persze őt kéne megkérdezni ennek tükrében, nyílván ő is látta ez az újságot!
@miki78: és ezzel mit akarsz mondani a Brassó szereplése tükrében?
ha érdekel, akkor beszkennelem normálisan, hogy látszódjon az összes csapat..
@kerusz: semmit, csak szóba jött, hogy a légiósok annyit keresnek, hogy nem lehet őket hazahozni.. erre mondom, hogy nem így van. A színvonal miatt nem lehet őket hazahozni meg a körülmények miatt.. Aki beszélt már pl. Tokival, tudja, hogy mi a szitu kint és itthon...
Ha mi is adnánk a háttérre, komolyan vennénk az egészet, akkor egész más lenne, különösen a fiatal generáció sorsára tekintve. Mi elsősorban azért nem vagyunk EBEL szinten, mert a körülmények "mások"... hadd ne részletezzem, tudja ezt mindenki..
@Muki76: OK, 5 perc
@miki78: Nem titkos, jópár játékosnak szerepel még 0 a neve mellett. Nehogy már bárki azt gondolja, hogy akár egy játékos is ingyen játszik a svéd elitligában. Azonnal megkeresné egy másik svéd csapat pl 100 koronás fizetéssel. :)
Itt pedig nem egy 0-ás játékos van.
Én azokra a csapatokra vagyok elsősorban kíváncsi amelyekkel a SC meccselt.
Elnézést az aprócska intermezzóért. Miért is kellene hazahozni a légiósainkat...?
@OliBLOOD: ok, azt hiszel, amit akarsz. Ez van. Amúgy nem értem miért hihetetlen a 0 korona. Van ilyen... Miért adna valaki 100 koronát egy magyarnak, nincs helyette egy svéd fiatal? Ne vicceljünk már! Vasnak megengedték, hogy ott szerezhet tapasztalatot, ott is a 4. sorban. Melyik csapatba kéne ő?

Bocs az OFF-ért tényleg nem ide tartozik...
@miki78: Azért Vas ennél jobb játékos. És a svéd csapatok miért lennének ilyen nagylelkűek, miéárt nem egy saját fiatalt játszatnának a helyén?
Szerintem elég sok csapatba kellene...
Elitserien: kepfeltoltes.hu/081230/img006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

folyt: kepfeltoltes.hu/081230/img007_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Allsvenskan: kepfeltoltes.hu/081230/img008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

folyt: kepfeltoltes.hu/081230/img009_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Részemről ennyit erről. Egyébként számos svéd játékos dolozik, szóval akik 15 ezer koronát keres évente, az naponta mellette rendes munkát végez és abból él!

Ja: A MOL liga csapatai kb. az Allsvensan alsó régióját talán eléri, de ebben sem vagyok biztos.. A Huddinge, utolsó előtti, pár éve volt itt Újvárosban, szoros meccsek voltak..

Szerintem ettől baromi messze vagyunk, Vas Janinak így is nagy tapasztalat, ha kap pénzt, ha nem!
www.xe.com/ucc/convert.cgi -itt át lehet számolgatni euróba.
Kösz szépen.
@Muki76: szívesen! Jó lenne, ha itthon is ez lenne, akkor mindenki tisztán látna :) Amúgy, ha valaki talál ilyen újságot Ausztriában azt se lenne rossz megnézni :)
11 gyel kell osztani, a mostani arfolyam szerint, érdekes és hasznos, köszi
Nem tudom, miért kerítetek ilyen nagy feneket ennek a dolognak. :)
Jön a Brassó, oké! Lesz 11 csapat. 1 mindig pihen. Lesz 40 meccs, majd az első 8 először 2, majd a maradék 4 három, a döntő pedig 4 meccses lenne. Ennyi! Jól kitaláltam? :)
Brutto, vagy netto, mondjuk ez sem mindegy?...
@terminatrix: Brutto, és számolni kell a baromi magas svéd adóval. Persze ez az alapfizu. Ehhez jön a prémium, ami csapatonként változik + egyes játékosoknak külön van reklámszerződésük.

Amúgy nem olyan magasak ezek a bérek. 1 millió korona brutto évente, az nagyon durván 10 ezer euró havonta. Ennyit keresnek az EBELben is, persze nem a Volánban...
Ez biztató lol és mennyi a baromi magas svéd adó?
@terminatrix: Svédországban a személyi jövedelemadó a helyi és a nemzeti adóból tevődik össze. A helyi adó önkormányzatonként eltérő, mértéke a munkavállaló lakóhelyétől függ. 2007-ban a helyi adó nagysága átlagosan 32,45% körüli (legalacsonyabb Vellinge: 28,89%, legmagasabb Dals-Ed: 34,24%). A helyi adó mértékét megtalálhatja a Svéd Statisztikai Hivatal honlapján:

www.scb.se/templates/tableOrChart____67880.asp
A nemzeti jövedelemadó kétkulcsos és progresszívan növekvő. 327.600 svéd korona éves jövedelemig az adó 0%. A 327.600 svéd koronát meghaladó éves jövedelem 20-25%-os adókulcs alá esik.

Tehát a helyi 30% körüli + a nemzeti 20-25%... ez elég sok, nem?
Amugy szerintem, a volán akkor húzott volna igazán nagyot ,ha Jankót letudták volna szerződtetni...Akkor nem kellene mindenféle játékost igazolni akik hónapok óta nincsenek edzésben.

De amúgy, már mindenki kilőtte a környező szláv csapatokat, jövőre tuti jön a Brassó, mért nem invitálunk meg egy osztrák második ligás csapatot a Nationalligából ?
1.(1.)LUSTENAU 16 12 0 4 1 0 1 0 78:53 +25 20
2.(2.)Feldkirch 16 10 0 6 0 0 0 0 56:51 +5 17
3.(3.)KSV 16 8 0 8 0 1 0 1 64:58 +6 16
4.(4.)ZELL 16 10 0 6 0 0 1 0 67:52 +15 15
5.(5.)Dornbirn 16 9 0 7 0 0 0 1 64:44 +20 14
6.(6.)Zeltweg 16 7 0 9 0 0 0 0 54:57 -3 14
7.(7.)RBS 16 7 0 9 0 0 0 0 51:52 -1 12
8.(8.)BREGENZERWALD 16 1 0 15 0 0 0 0 30:97 -67 2

Itt a tabella,vmelyik csapat az első 6-ból csak beválallná a Mol ligás indulást.
miki78: Te nagyon naiv vagy, az újságcikkeddel együtt. De nyugodtan élj tévhitek között. Csak ne alapozz rá elméleteket.
Fradi-Mate, Te tudod, merre laknak ezek a csapatok Ausztrián belül? Négyen Vorarlbergben például... Nyolcuk közül egyiküknek sem éri el a költségvetése a HC Csíkszeredáét, talán a Salzburg farmcsapatán kívül. A Bregenzerwald nyitott pályán játszik. Szerinted fognak a csíki meccsekért alsó hangon 1200 (Zeltweg, KSV), 1400 (Zell, Salzburg) vagy éppen 1600 kilométert (a maradék négy csapat) utazni? Ha más nem lenne nekik, inkább elmennek a svájci harmadosztályba vagy a Bajor Ligába, az ott van a szomszédban.
@kerusz: mi a naívitás? Te ismered a svéd valóságot? Ha nem, akkor ne írj semmit inkább!
A Vas Jánosra vonatkozó polémiát kéretik befejezni, köszönöm. Egy nappal az év vége előtt sem offolunk, pláne nem hülyeséget. Front van, vagy mi?
Bezzeg az én írásom lófütty! Pedig nem off volt itt. Biztos lenyúlják az 5letem, ezért a nagy csend. :)))
Nem front az, hanem túlzott alkholbevitel lehet. :)) Én kérek elnézést. Amúgy, én kontrollálom a dolgot!
Eks! Mindenkinek! BUJÉK! :)
Értem Kerusz ,de akkor érted kit hívhatnánk meg 12. csapatnak?
@D. Gromov: Bocsi. Nem ide tartozott teljesen.
De egyeseket a tények sem érdeklik és nem képesek felfogni, ahol vannak országok, ahol máshogy, esetleg jobban működnek a dolgok! Aki pedig ezekbe az országokba megy, annak vállalni kell az ezzel járó dolgokat!

Nekünk Magyarországon küzdeni kellene, hogy előrébb jussunk, rengeteget kellene változtatnunk a hokiban is. Mi csak papíron vagyunk A csoportosok, minden másban nem!
Itt a Volán, küzdenek becsülettel, tessék követni őket! Persze van bőven elmaradás ott is. De nem azt kell nézni, hogy mit hogy nem lehet, hanem, hogy hogyan lehet!

Nehéz elhinni, hogy Svédországban elitserien-es játékosok melóznak és akár holnap abba tudák hagyni a hokit? Pedig így van!!!

Vas Janit meg nem tudom és nem is érdekel, hogy miből él. Kérdezzétek meg őt!

Este pedig irány a Raktár u. Győzzük le a KAC-ot!
Hajrá Volán!
Egy-két dolgot hiányolok:

1. Ha már ilyen hosszú cikk született a Brassó MOL ligás indulásáról miért nem kérdeztr meg a szerző a jelenlegi Mol ligás csapatok vezetőit erről?

2. Biztos az hogy valóban szakmai érvek szóltak a Steaua indulása mellett(?), mert szerintem nem: a Mol döntött így. Mi itt elvitatkozunk a Mol majd dönt(papíron a szövetség).
És amiről volt szó szerintem sem kell feltétlenül 12 csapat, páratlan résztvevővel is lehet jó programot csinálni.
Ötletelés: (földrajzi okok miatt) a két Újvidéki csapatból talán össze lehetne hozni egy Brassó-Gyergyó szintű csapatot.
Egyet ne feledjünk nem mi döntünk!
nem kell leirni Gyergyot..gyengebben teljesitunk mert serult jatekosunk van eleg..kicsi a keretunk..mennek el a jatekosok..de nem kell ojanokat beirnii h "..legalabb mint a Gyergyo.." meg ijjesmi..nem mondom h semmi hiba..van eleg ..persze..mint mindenhol,de...nem vagyunk szuper csapat..fejlodes utjan jarunk..van eleg problema..probalja a vezetoseg meg mindenki ahogy tudja megoldani..
minden elfogultsag nelkul en pl ha nem lenne semmilyen kotodesem Gyergyoval akkor is dicseretesnek tartanam h a 10 csapatos bajnoksagbol a 8.helyen allo csapatnak most kap himnuszt..most kap uj zaszlot..most jar ki egyre tobb ember meccsekre..most van szurkolaas..szoval most tobb..satobbi..
hajra'a'a'a Gyergyoooooo!!!

Brasso mol ligaba?????jajjj uramm...meg csk ok hijjanyoznak..aztan meccsenkent majd egy egesz mentobrigadot kell fogadni teljes keszenleti felszerelessel meg mindenn speci szarokkal..kell ez nekunk??
..bar a szinvonal fejlodesert ..talan..de..[[megfontolando}}
süti beállítások módosítása