HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A csere szabályai, 1. rész

2008.12.12. 07:07 F. Kapus

A játékvezető-testület segítségével sorozatot indítottunk. Kedvenc sportágunk szabályai nem egyszerűek. Megkíséreljük végigvenni a fontosabb pontokat. Néhány részen át a cserékről írunk. Először is: milyen szabályok szerint lehet változtatni a pályán lévők összetételén az alapesettől kezdve az egészen speciális helyzetekig?

Egy csapatnak játék közben semmikor sem lehet hatnál több játékosa a jégen. Alapesetben ez egy kapust és öt mezőnyjátékost jelent. Mindegyik csapatból egyszerre csak egy kapus lehet a jégen. Ez a kapus lehívható, másik játékossal helyettesíthető. Az ilyen játékos nem rendelkezik a kapust megillető előjogokkal.

A hazai csapatnak speciális jogai vannak, amely érinti a cseréket is. A pályaválasztó csapat kiváltsága a cserepad kiválasztása, a mezszín választása. A játékmegszakításokat követő bedobásnál a hazai csapatnak a vendégcsapat után kell cserélnie.

Ha nincs hazai csapat kijelölve, a résztvevőknek közös megegyezéssel, pénzfeldobással vagy valamilyen hasonló módon kell eldönteniük, melyiket illessék meg a hazai csapat számára biztosított jogok.

Játékos- és kapuscsere

Meghatározott feltételek szerint a játékosok és a kapusok bármikor cserélhetők a játék során vagy a játékmegszakításokkor. Ha a csere alkalmával a bejövő játékos megjátssza a korongot, vagy bármilyen fizikai kapcsolatba kerül az ellenfél játékosával, mialatt a lemenő játékos még a jégen van, büntetést kell kiszabni. A technikai kisbüntetés neve túl sok játékos a jégen.

Ha a csere alkalmával akár a bejövő, akár a lemenő játékost véletlenül eltalálja a korong, a játékot nem kell megállítani, és nem kell büntetést kiszabni. Sem játékosnak, sem kapusnak nem lehet megengedni, hogy melegítsen az első és a második harmad végén, vagy bármely játékmegszakításkor.

A szabályok alkalmazásakor egy vagy több játékos cseréjét sorcserének kell tekinteni.

Játékos- és kapuscsere a cserepadról, játék közben

A játékosok és a kapusok bármikor cserélhetők a cserepadról, miközben a játék folyamatos, a következők szerint. A cserélő játékosok és a kapusok egy képzeletbeli területen belül vannak, melyet a saját cserepad hossza határol, és a palánktól 3 méterig terjed. A cserélő játékosok és a kapusok nem avatkoznak játékba közvetlenül csere előtt.

Ha a kapus elhagyja a kapuelőteret és a saját cserepadjához korcsolyázik, hogy másik játékossal lecseréljék, és a csere idő előtt történik, a játékvezetőnek meg kell állítania a játékot, amikor a vétkes csapat megszerzi a korongot. A következő bedobást a középső bedobóponton kell elvégezni, kivéve azon esetekben, ahol ennek eredményeképpen a vétkes csapat területi előnyhöz jutna; ezekben az esetekben a bedobást a játékmegszakítás helyén kell elvégezni.

Játékoscsere végrehajtása játékmegszakítás alkalmával

Játékmegszakítást követően a vendégcsapatnak azonnal a jégre kell küldenie a cserejátékosokat, és további cserét nem lehet végrehajtani a játék folytatásáig. A hazai csapat ekkor végezheti el a szükséges cserét, úgy, hogy az ne eredményezze a mérkőzés késleltetését.

Ha bármelyik csapat a cserék alkalmával bármilyen indokolatlan késlekedést okoz, a játékvezetőnek fel kell szólítani a vétkes csapatot vagy csapatokat a megfelelő helyzet azonnali elfoglalására, és nem engedélyezhet további cserét.

A játékoscserét az alábbiak szerint kell végrehajtani:

A játékvezetőnek el kell foglalnia a helyzetét a játék folytatásához, és a bedobást végző vonalbírónak azonnal a bedobás helyére kell korcsolyáznia.

A játékvezetőnek öt másodpercet kell engedélyeznie a vendégcsapatnak, hogy a játékoscserét végrehajtsa.

Az öt másodperc elteltével a játékvezetőnek fel kell emelnie a karját, ezzel jelezve, hogy a vendégcsapat már nem cserélhet játékost.

A játékvezetőnek, felemelt karral öt másodpercet kell engedélyeznie a hazai csapatnak, hogy a játékoscserét végrehajtsa.

Az öt másodperc elteltével a játékvezetőnek le kell engednie a karját, ezzel jelezve, hogy a hazai csapat már nem cserélhet játékost.

Amint a Jjátékvezető leengedi a karját, a bedobást végző vonalbírónak bele kell fújnia a sípjába, ezzel jelezve mindkét csapatnak, legfeljebb öt másodpercük van arra, hogy felálljanak a bedobáshoz.

Az öt másodperc elteltével, vagy korábban, ha a bedobáshoz felállt játékosok készen állnak, a vonalbírónak be kell dobnia a korongot. A vonalbírónak nem kell megvárnia, hogy a játékosok elfoglalják a helyüket a bedobáshoz.

A csapatoknak rossz bedobást követően nem megengedett a játékoscsere, kivéve amikor olyan büntetést szabnak ki, ami befolyásolja valamelyik csapat létszámát a jégen.

Amikor egy csapat megpróbál játékost cserélni a számára meghatározott időn túl, a játékvezetőnek vissza kell küldenie a játékos(oka)t a cserepadra, és figyelmeztetnie kell az edzőt. A szabálynak a mérkőzés folyamán bármikor történő további megszegéséért a csapatot technikai kisbüntetéssel kell sújtani.

Kapuscsere végrehajtása játékmegszakítás alkalmával

Játékmegszakítás alatt a kapusoknak nem engedélyezett a cserepadhoz korcsolyázni. Kivétel ez alól, ha lecserélik, illetve időkérés alatt. Ha a kapust játékmegszakítás alatt cserélték le, a lecserélt kapus visszatérhet a pályára, amint a játék folytatódik.

A sorozat eddigi részei:
A les
A késleltetett les
A tilos felszabadítás
Végleges fegyelmi, végleges kiállítás
Mi van, ha a bíró rúgja a gólt?
Korongozás kézzel-lábbal
A térdhasználat
A palánkra lökés
A magas bot

10 komment

Címkék: játékszabályok játékvezető játékvezetők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tisztelt F. Kapus !

Írhatnátok a játékvezetői testüleről is. Mert itt csak a gyalázkodás kap fórumot, ismeretek nélkül.
Én azt hiszem, viszont nem tudom, hogy van ma vannak profi, a játékból élő kororngosok illetve másodállásban vagy hobbiból fújó bírók.
Ha ez így van nem lehet elvárni ugyanazt a szívonalat, mint a játékosoktól.
Meg lehet azt tudni milyen pénzeket kapnak a bírók egy mérkőzésért a korosztálynak megfelelően, és ezt összehasonlítani a játékosok vagy az edzők pénzével. Gondolom az időbeli elfoglaltság megegyezik.
Milyen a képzésük, hogy lesz valaki bíró?
A szövetség támogatja vagy nyírja őket akár anyagilag akár máshogyan?
A blue brothers lapon már olavastam egy összehasonlítást a focistákról és a korongosokról.
Akár a foci és a hokibírókról is írhatnátok?

Köszönöm
"Játékmegszakítás alatt a kapusoknak nem engedélyezett a cserepadhoz korcsolyázni. Kivétel ez alól, ha lecserélik, illetve időkérés alatt."
Ezek alapján, ha a kapus isziért odakorizik a padhoz, akkor a szabály alapján le kell cserélni?
Mert soxor láttam már ilyet és sose alkalmazták ezt a részt a sporik.
"A szabályok alkalmazásakor egy vagy több játékos cseréjét sorcserének kell tekinteni."

Azaz minden csere sorcserének minősül? Ennek így mi értelme van? Minek akkor bevezetni plusz egy fogalmat (sorcsere)? Vagy esetleg "egynél több" akart lenni?
Calgary felvetésére a futballbírós részben tudnék segíteni, ha illetékes megkér, elég mélyen benne voltam egy jódarabig a legalacsonyabb szinttől a tetejéig. Bár nem tudom, mennyire illik hokiblogba. Talán összehasonlításként.
Hello Tomi Kallio!


Pusztán az összehasonlítás végett lehet érdekes, és nyilván nem a foci részét bocolgatnám. Itt is, mint más bloggokon, állandó téma a fociba ármaló vagy jelenlévő pénz összevetése más sportágakéval.
Nem rég hallani lehetett a kosaras bírók "lázadásáról" pénzügyi forradalmukról, sztrájkjukrók, azt nem tudni mennyi pénzt keveselnek, mennyi munkáért, hol áll a magyar kosárlabda európában, és a bíróik hol állnak már mint a képzeletbeli ranglistán.
Több éve jégkrongozom, de nagy része teljesen új volt... Nagyon jó a sorozat!
Én más területen bíráskodom, érdekelne, hogy fociban-hokiban milyen költségtérítést kapnak a bírók.
Calgary: jó ötlet, lesz egy ilyen cikk előbb-utóbb, köszönjük a tippet és a türelmet addig is.
Most olvastam a tilosról szóló írást. Némi módosításra szorulna!

Szerintem...
Calgary,

Szerintem nem a foci bírók teljesítményével vagy képzésével kellene összehasonlítani a magyar hoki bírók esetét, hanem a hasnló szinten álló (értsd A-B csoport között) országok hasonló teljesítmény mutatójával illetve képzési rendszerével. Ilyen lehetne Ausztria, Franciaország vagy például Olaszország (de egy kis önbizalommal említhetném Szlovákiát vagy Svájcot is). Sajnos a szlovákokról még csak csak tudok valamicskét, de az osztrák képzésről keveset a többiekről meg szinte semmit. De amennyit tudok az elég ahhoz, hogy állítsam a magyar bírók alulképzettek. Nincsenek szituációs tréningek és meccs elemzések.

Véleményem szerint vannak nagyon jó bíróink, akik viszont hosszú évek tapasztalatávál illetve játékos múltjukkal tudják megfelelő szinten vezetni a találkozókat. Sajnos az átlaggal van a baj, vagyis egy átlagos szintű magyar bíró a hasonló országok átlag bíróinál gyengébb teljesítményt nyujt. Ezt az átlagot kellen megemelni megfeleő szintű és folyamatos képzéssel. Szerintem ez a játékvezető testület érdeke is.

Valahogy nem tudom elfogadni azt az érvelést, hogy a játékvezető amatőr, tehát nem lehet tőle minőséget várni. A játékvezetők díjat kapnak a munkájukért, egy utánpótlás játékos vagy en OBI/B-s játékos viszont legtöbbször ingyen játszik (vagy még ő fizet, például hogy ki tudják fizetni a rendezés költségét, amibe ugye a játékvezető díja is beletartozik). Az a minimum, hogy ezért elvárják a bíróktól, hog komolyan vegyék a feladatukat. Ha erre egy játékvezető nem képes vagy nem hajlandó, akkor el kellen gondolkoznia, hogy érdemes-e jétékvezetői tevékenységet folytatnia.

Sajnos nem tapasztalok semmi pozitív javulást az elmúlt években. Sőt kicsit úgy érzem, hogy a jobbitó szándékot is támadásnak érzékelik a játékvezetők. Remélem változni fog a hozzáállás a jövőben és nem csak a magyar jégkorongozók sikereiről hallhatunk a jövőben, hanem a rendkívül jó magyar játékvezetőkről is. Szerintem ez mindannyiunk érdeke és hosszú távon hasznunkra válik.
Bubu0, bakker, mintha egy futballistát hallanék a futballbírókról. Nagyon egyoldalúan kommentálod a dolgokat, bár nem állítanám, hogy rosszindulatúan. Valószínűleg tényleg így gondolod. De valószínűleg meglepő élményeid lennének már akkor, ha csak egy ifi meccset megpróbálnál egyszer levezetni. Nem olyan könnyű feladat ám az, mint amilyennek kívülről látszik. Főleg nem napi 8 óra mellett. Az a gyanúm, nem a játékvezetők a magyar jégkorong gyenge pontjai, sőt, valószínűleg a magyar játékvezetők nem gyengébbek a magyar bajnokság magyar játékosainál, lehet, de nem biztos, hogy a Volánt kivéve.

Abban viszont teljesen igazad van, hogy nem jó az összehasonlítás a futballbírókkal. A futballban sokkal több zseton van. Több pénzből nyilvánvalóan többet és jobbat lehet kihozni minden tekintetben.
süti beállítások módosítása