HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Pat Cortina: Már égett volna a ház

2008.11.12. 09:33 F. Kapus

A magyar válogatott szövetségi kapitánya volt az egyik vendég az Ötödik Sor – a magyar jégkorong-válogatott szurkolói klubja – havi összejövetelén. A kanadai mester igen nyíltan osztotta meg az érdeklődőkkel mindazt, amit a válogatottról gondol.

Az eseményre a szerbek elleni selejtezőt követő napon, de még a horvátokkal szembeni meccs előtt, szombaton kora délután került sor a Papp László Budapest Sportarénában. Pat Cortina harminc percet ígért a szurkolóknak, de ötvenet adott. Mint mondta, nagyon szeret találkozni a közönséggel. Végig határozott, de kedves arcát mutatta, sokszor használt magyar szavakat, kifejezéseket. Kedvence ezek közül a munkamorál. Témakörönként ismertetjük mondandójának lényegét.

A legfrissebb tapasztalatokról:

"A magyar jégkorongban mindenki elkényelmesedett a szapporói siker hatására. Látok ilyet az Alba Volán- és a Stars-játékosokon, tapasztalom az edzők körében, mindenfelé. Ez normális, elértünk egy nagy célt, egy nagy dolgot, emészteni kell. Most kicsit álomvilágban él mindenki, de előbb-utóbb fel kell ébredni, és keményen kell dolgozni."

A válogatott korösszetételéről, a fiatalításról:

"Lojálisnak kell lennem a régiekhez. Nem tehetem meg, hogy hat hónappal a vb-siker után, egyetlen lejátszott mérkőzés nélkül valakinek kétségbe vonjam a tudását. Nem lehet, hogy valakit csak azért hagyjak ki a keretből, mert idősebb. Ha valaki kimarad a kora miatt, a másik elkezd gondolkodni, hoppá, lehet, hogy én leszek a következő. Ez így nem megy. Én a teljesítmény alapján állítom össze a válogatottat."

A válogatott legproblémásabb posztjairól:

"Biztos, hogy megfelelő hátvédet a legnehezebb találni. Kapusposzton nem állunk rosszul, de Hetényi Zoltánnak most javítania kell a hozzáállásán és az edzésmunkáján, a válogatottban és a klubcsapatában is. Nem lenne jó, ha kiesne, hiszen nagyon tehetséges, az A csoportos világbajnokságra pedig három kapus kell."

A leendő vb-csapatról:

"Nem értem, miért kíváncsi már most mindenki 2009 tavaszára. Még nem tudom megmondani, kik utaznak Svájcba. Lehet, hogy nem lesz egy új játékos sem a keretben, lehet, hogy öt is lesz. Úgy tudnám érzékeltetni a jelenlegi helyzetet: ha vasárnap nyertünk Szapporóban, akkor a mostani olimpiai selejtezősorozat a hétfő, a svájci vb pedig a következő vasárnap lesz. Az út elején járunk. A keret összeállításához szükséges információkat Énekes Lajostól kapom. Konzultál az edzőkkel, rálát a dolgokra. Nem szabad elfelejteni, hogy nincs túl sok kiemelkedő játékos Magyarországon. Nem több százból kell választanunk, majd mindenkit ismerünk. Nem először csináltuk, hogy szezon elején bő keretet hirdettünk ki. Motiválni kell a játékosokat. Azokat is, akik részt vesznek egy tornán, és azokat is, akik nem. Most például Nagy Gergő itt volt a végén is, de Galanisz Nikandrosz nem. Lehet, hogy legközelebb Galanisz lesz itt. Nem szabad, hogy bárki is elfelejtettnek érezze magát. Mindenkire szükség van."

Az olimpiáról és az A csoportról:

"Az olimpián 12 csapat van, az A csoportban 16. Az olimpiát négyévente rendezik, a vb-t évente. Az olimpiára figyel az egész világ, szünetel az NHL. Az olimpiára kijutni nagyobb cél, mint bent maradni az A csoportban. Talán az utóbbira nagyobb az esély, azért is, mert az olimpián mindenki ott akar lenni, és Rigában nálunk jobb csapatok lesznek."

A teljesítménykényszerről:

"Nem érezzük, hogy elvárják, okvetlenül maradjunk bent az A csoportban. De ha például ma este kikapnánk (tehát szombaton, Horvátországtól – F. K.), az katasztrófát jelentene a közönség számára."

A szükséges változtatásokról:

"A játékosokkal való bánásmódon korrigálni kell. Olyan helyzetekbe kerülnek, amilyenek eddigi csapataimnál elképzelhetetlenek lettek volna. Az első mérkőzés előtti napon 45 percet késett a csapat fotózása. Van, hogy a pénzeket csúszva utalják át. De ezek a fiúk nem emelik fel a szavukat, nem háborognak, nem reklamálnak, nem követelőznek. Ha annak idején az olasz válogatottnál történtek volna hasonló esetek, égett volna a ház. Nagyobb megbecsülést, nagyobb odafigyelést érdemelnének a magyar válogatott hokisai. Érezzük a jó szándékot, mindenki segíteni akar, de a megvalósításban erősödni kell."

A német másodosztályról és az EBEL-ről:

"Technikailag egyértelműen jobb az EBEL. Viszont a játékosok munkamorálja (ahogy jeleztük, ez a szó többször elhangzott az összejövetel során, mindannyiszor magyarul – F. K.) a németeknél jobb. Keményebben dolgoznak, mert van hová előrelépniük, fel akarnak kerülni a a DEL-be. Hasonló motiváció az EBEL-ben nincs. Ez persze nem vonatkozik az Alba Volán játékosaira, akik az EBEL-be szeretnének beleerősödni. Ők rendkívül motiváltak az osztrák ligában."

A válogatott stábról:

"A stáb összetételén nem akarok változtatni. Új emberekre legfeljebb a világbajnokság előtti felkészülés során, ideiglenes jelleggel számítok. Nincs szükségünk túl nagy csapatra. Külön videóedző sem kell, ezt a feladatot Diego Scandella remekül ellátja, Énekes Lajos sikeresen dolgozik a játékoskapcsolatok területén. Jól el tudjuk hárman osztani a tennivalókat."

Aaron Vorosről:

"Aaron Voros nem lehet magyar válogatott. Ehhez 24 hónapot kellene a magyar bajnokságban eltöltenie. Inkább azon kell gondolkoznunk, miképpen tudnánk az ő személyét a magyar jégkorong érdekében felhasználni, mert erre rendkívül nyitottnak mutatkozik. És ezek után még azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer egy barátságos, felkészülési mérkőzésen beálljon hozzánk, mert ezt nem tiltják a szabályok. Ennek alapfeltétele viszont, hogy NHL-es csapatát meggyőzzük arról, ez az ő érdekeiket sem sérti, nekik is jó dolog."

A Leleszi Zoltán–Imre Lajos csapatvezető-váltásról (erről még nem írtunk: Leleszi Zoltán csapatvezető mandátumát nem hosszabbította meg a szövetség. Helyét Imre Lajos vette át, aki az olimpiai selejtezőn esett át a tűzkeresztségen. Imre Lajosról annyit kell tudni, hogy a szállodaiparban dolgozik, hat éve segíti a szövetség munkáját, volt már csapatvezető világbajnokságon, a hölgyeknél. Mellesleg a Bp. Stars elnökségi tagja, egy jégkorongozó édesapja.)

"Nem örülök Leleszi Zoltán menesztésének. Csapatban gondolkodom, és a csapategység sérült. De a kérdés a szövetség hatáskörébe tartozik, a döntést ők hozták, én pedig természetesen elfogadom. És remélem, hogy Imre Lajos remek csapatvezető lesz."

A székesfehérvári díszpolgárságról:

"Sok országban dolgoztam, és nagyon komolyan mondom, kevés helyen éreztem magam otthon. Magyarországon viszont mindig otthon érzem magam."

Pat Cortina hivatalos nyilatkozata a továbbjutás után:

"Többen sérülésekkel bajlódtak, és mondhatjuk azt is, hogy még mindig a jégkorong idény első harmadánál tartunk. Ezért nem várhatjuk azt, hogy mindenki csúcsformában játsszon. A dolgunkat az is nehezítette, hogy az áprilisi divízió-1-es világbajnokság után több mint fél évvel találkozott és játszott együtt a csapat. A szerb, a horvát és a litván válogatott nem képviseli azt a játékerőt, amellyel szemben minden válogatott játékosunk maximálisan motiválná magát. Így is voltak kiemelkedő teljesítmények, néhányan tényleg jó formában vannak, sokaknak azonban még idő kell ahhoz, hogy csúcsformába kerüljenek.

Az olimpiai selejtező 2. lettországi köre, a finnek elleni két barátságos találkozó és a bajnokságok rájátszása így is elég lehet ahhoz, hogy az A csoportos világbajnokságra csúcsformában utazzon a válogatott. Nincs idő az ünneplésre, főleg úgy, hogy a jégkorongban kevesen ünnepelnek novemberben. A légiósok, az osztrák és a magyar bajnokságban szereplők is úgy mehetnek vissza a csapatukhoz, hogy a válogatott 3-ból 3 mérkőzést nyert meg, és kivívta a lehetőséget arra, hogy továbbra is küzdjön a vancouveri téli olimpiáért. Nagyon hálás vagyok a médiának és a szurkolóknak. Elképesztő hangulat volt az Arénában, ez pedig pluszmotivációt jelentett minden játékosomnak. Az pedig egyszerűen fantasztikus, hogy a fél év múlva rendezendő finnek elleni barátságos meccsekre már most fogynak a jegyek. Gratulálok a fiúknak."

28 komment

Címkék: magyarország olimpia világbajnokság válogatott a csoport pat cortina

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Inkább azon kell gondolkoznunk, miképpen tudnánk az ő személyét a magyar jégkorong érdekében felhasználni, mert erre rendkívül nyitottnak mutatkozik. És ezek után még azt sem tartom kizártnak, hogy egyszer egy barátságos, felkészülési mérkőzésen beálljon hozzánk, mert ezt nem tiltják a szabályok."

Ez az ötlet kifejezetten tetszik! Nem várható el tőle, hogy NHL-ből átszerződjön OB1-be, ezért ez tűnik legjobb megoldásnak
Már régen felmerült a kérdés, hogy vajon más sportágakban miért nem képesek megcsinálni azt, amit a MJSZ csinál? Gondolok itt arra, hogy ha egy edző jól dolgozik, akkor nem rugdaljuk ki. Nem mintha érdekelne a magyar focinak csúfolt bohóckodás, de többször történt már olyan, hogy éppen ment a csapatnak, és kiszedték felülről az edzőt, hogy valaki mással próbálkozzanak.
SZerintem itt Cortina nyilván az A csoportos VB magyar prezentáló csapatába kerülhet, sokan ismerik, szem előtt van, jól játszik, jól növelheti VB rendezési esélyünket (persze megfelelő politikai segítséggel).
Mármint úgy értettem, hogy Vörös segíthetné a prezentációt...
Bakkerkaralábé, még az öreg (véjn..:)) Gretzky is ír ide kommentet, ráadásul magyarul!
:D
Nah jó, már bevallhatom: Csak felvettem a mester nevét megtévesztés céljából. De ha ő szerepelhet az ÁJ WANABÍ Ö ROKKSZTÁR című klippben, akkor én használhatom a nevét. Punktum. Nah de a témára visszatérve, Én elképzelni nem tudom, hogyan lehetne marketing célokra használni Vorost. Kinek milyen ötlete van?
OK, játsszunk ilyet. Nekem hirtelen egy primitív, megalapozatlan ötletem támadt, és nem tudom, hogy az NHL-szabályok lehetővé teszik-e.
A vb-rendezés korteshadjáratának csúcspontja a jövő évi vb lesz, amikor a NY Rangers vélhetően még áll majd az NHL-ben. Aaron Voros az egyik meccs bemelegítése alatt a magyar válogatott mezében léphetne jégre. Biztosan nagy médiahajcihőt lehetne e köré keríteni.
Az ötlet maga nem rossz, csak nem tudom, ott a messzi távolban mennyire lennének vevők a magyar érdekekre. Bár, ha azt vesszük, az amerikaiak mindig is imádták magukat úgy feltüntetni, mint akik segítenek a náluk gyengébbeknek.
Nekem tetszik F. Kapus ötlete!

Egyszerűen kivitelezhető, csak 1 névre szóló mezbe kerül.. a felhajtás pedig magától jönne.
Kérdés mit szólnának ehhez a Rangers vezetői...
Az ötlet nekem is nagyon tetszik, csak attól tartok, ez sajnos nem ennyire egyszerű. Igazából fogalmam sincs a Rangers hozzáállásáról az ilyen dolgokhoz, de tuti, hogy ott is elsődleges érv a pénz. Márpedig nem tudom, hogyan hozhatna ez nekik pénzt.
Profi edző, profi nyilatkozat.
Nekem is az volt az érzésem, hogy hajt a csapat becsülettel, de a játék még messze sapporoi formától.
Kikuldhetnenk arra a melegitesre az egesz Rangerst magyar mezben! :))))
semmi épkézláb ötletem nincs, legalábbis ami kivitelezhető és jobb lenne, mint F. Kapusé, de akár szurkolói fórum is lehetne a kérdésből és az érdekesebb ötleteket aztán a szövetség esetleg felhasználhatná.
"Nekem tetszik F. Kapus ötlete!
Egyszerűen kivitelezhető, csak 1 névre szóló mezbe kerül" továbbfejlesztve az ötlet:
A mezen a játékos száma lehetne pl 2014
a játékos neve: World Championships Hungary
Jó hosszúnevü játékos ;)
A nevet elírtam, talán a "s" felesleges, de kitudja még az sem kizárt, hogy többet is rendezünk pl U-18 stb.
Ez így még jobb is, mint amire én gondoltam!
Pat nagyon korrekt, szeretem az egyenes embereket és Ő az. Hajrá magyarok!
taltosalmos Tökéletesen igazad van, Pat nagyon korrekt! Mondatod második feléről csak annyit, hogy nem sok embert szerethetsz kis hazánkban! Hajrá magyar jégkorong!
A Cortina fele szemleletmod lehet talan az egyeduli gyogyir arra, hogy most a nagyon kedvelt jegkorongosaink ne essenek bele abba a hibaba, amibe kis orszagunk szamtalan sportoloja esett, minthogy megreszegulve a csucstol egyenes ivben szaltozott le a sotet melybe, ahonnan vagy csak a kereskedelmi TV el nem ismert riportere kerult ki (lsd: KOKO), vagy a homaly ugy nyelte el, mint mindenki mast a penz (pl.: Foci: Lisztes, Kiraly, Szabics, Waltner 2x, Koplarovics (na jo ez vicc), a teljes BL Fradi, vezetestul, csapatostul, penzestul, mindenestul, Csollany es meg sokan masok.) Cortina ezt nagyon jol tudja, es velemenyem szerint csak ezert uti meg ezt a hangot, hogy a jatekosok azt erezzek, h meg dolgozni kell, ill. hogy a kozvelemeny is ezt vegye at. Megnyertuk az eloselejtezot? Nagyon szep, nagyon jo. Akkor most kell elkezdeni dolgozni, mert most varnak rank az igazi megprobaltatasok. En melletuk allok, ezert szurkolok, hogy olyan maradandot alkosssanak a kovetkezo evekben, amilyet a vilag nem latott.
Hajra!
>... Rangers hozzáállásáról az ilyen dolgokhoz, de tuti, hogy ott is elsődleges érv a pénz. Márpedig nem tudom, hogyan hozhatna ez nekik pénzt.
----------
Talan a sajtofelhajtas birna nemi reklam ertekkel. Es mi van azokkal a sracokkal, akik az NHL sztrajk alatt itt hokiztak? Ugy emlekszem ok is fogadkoztak, hogy segitik tolni a magyar hoki szekeret?

Szerintem ha sikerul egy jo otletet osszehozni, amit az MJSZ is tamogat, akkor ok talan megtalaljak a hivatalos utat a kivitelezeshez. Eyg szep, szivhez szolo level a Magyar hoki tortenelmerol, az itt jatszott jatekosok tamogatasaval meghozhatna az eredmenyt. Az megint nagy eredmeny lenne. Es ha esetleg valamifele alairasgyujtes, vagy peticio is indulna ezen ugy tamogatasa erdekeben, az megmutathatna, hogy nem csak a szovetseg, hanem a szurkolok is egy emberkent szeretnek megvalositani a fenti otletet. Minden a talalason mulik. Egyszeruen el kell hitetni a Rangers vezetosegevel, hogy ez _nekik_ mennyire, de mennyire jo lesz ;-) Kis szerencsevel talan tudnank ott elo magyarokat is keriteni, akik beszallhatnanak a kampanyba.
Tobb fronton tamadva nagyobb esellyel johet ossze a dolog.
Nah úgy látom, beindultak a kommentek......végülis Kapus van összeköttetésben a szövetséggel. Szóval lehet, hogy megemlíthetné nekik az ötletét.
... Ja, es eloszor Aaron Vorost kell megkeresni, hogy lat-e fantaziat es kivitelezhetoseget az otletben. Ha igen, akkor megmutathatja, hogy mennyire gondolta komolyan, leginkabb azzal, hogy nyustolni kezdi a csapatvezetest. Es akkor johet a tobbfrontos szonyegbombazas ;-)
Azért egy dolognak utána kéne járni, majd megpróbálok én is kérdezőskdni:

Az IIHF oldalán a két éve szabály állampolgárságváltás vagy új állampolgárság szerzése esetén van életben. Ha tehát egy játékosnak nem kell állampolgári vizsgát tennie, mert már az adott ország állampolgára, akkor eszerint nincs életben a két éves szabály. Vagyis a kérdés az, hogy jól értelmezem-e, illetve hogy Voros esetében megvan-e a magyar állampolgársága vagy állampolgárságot kellene még szerznie.
Tényleg jó lenne egy ilyenfajta "ingyen propaganda" a magyar hokinak. Talán még Ted Sator is tudna segíteni. Igaz, hogy már régen, de csak a Rangersnél dolgozott.

Van infó arról, hogy a Szövetség lát-e egyáltalán fantáziát ebben a dologban? Csak azért kérdezem, hogy ne rendezzünk futóversenyt egy zsákutcában...
Szerintem a rangersnek egyértelműen jót tenne egy ilyen felhajtásféleség. A hazai sajtó nyilván felkapná a dolgot, és hirtelen mindenkinek a kedvenc csapatává válhatnának itthon.
Pontos információm nincs, de az NHL az apró részletekig szabályozott és valóban pénz alapú. Nem tudom elképzelni, hogy nem az előírt öltözetben melegítene be egy csapat. A sportszergyárak súlyos pénzeket invesztálnak az NHL-hez hasonló ligákba, amit aztán az NHL komolyan is vesz. Ebbe nem hiszem, hogy belefér egy McDonald's reklám, de sajnos egy magyar hokit propagáló mez sem nagyon.
Az ötlet ellenben nem rossz csak szinte kivitelezhetetlen. Az irány ellenben nem rossz, erre felé keressünk valami ütös megoldást.
Szerintem a legjobb reklam a gyozelem lehet...
süti beállítások módosítása