HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Két kört mennek a juniorok az OB 1-ben

2008.06.10. 11:45 F. Kapus

Döntött az elnökség a 20 éven aluli szelekció OB 1-es versenyeztetéséről. Tizenkét meccset játszhatnak a juniorok. A hétfői ülésről ez a negyedik, egyben utolsó posztunk.

Az elnökségi határozat értelmében a 2008/09-es szezonban a magyar juniorválogatott a  szerdai játéknapokon megmérkőzik a magyarországi első osztályú csapatokkal. Akár OB 1, akár interliga lesz jövőre, mind a hat magyar klubbal két-két alkalommal csap össze a Pék György vezette együttes. Tehát tizenkét mérkőzést játszanak decemberig. Az eredmények a csapatok tabellájába az MJSZ szándéka szerint beszámítanak, annak érdekében, hogy kellő komolyságot kapjon az ügy. Néhány részletkérdés megválaszolása még hátra van, ehhez a pontos versenykiírás elfogadására és egyeztetésekre lesz szükség.

Korábban foglalkoztunk a témával, akkor ellentmondásosan nyilatkoztak az érintettek. Mivel az elnökségben a klubok túlnyomó többsége képviselteti magát, arra következtethetünk, hogy nőtt az esély a terv megvalósulására.

46 komment

Címkék: magyarország bajnokság válogatott ob 1 juniorok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitűnő a helyzet. Két csapatnak is ezek szerint ugyanaz lesz a vezetőedzője. Ez csak nekem tűnik összeférhetetlennek?
Szerintem hülyeség volt idén ezt bevezetni. Amikor a hazai juniorválogatottak a saját klubjukban is lehetőséghez fognak jutni. A többi fenntartásomat a korábbi cikkben már leírtam...
Ráadásul Pék a juniorválogatott és az Újpest edzője is. Ennyit a kellő komolyságról...
Komolyságot tovább fokozza, hogy csak bizonyos csapatokkal fog játszani a juniorválogatott. Még azt sem lehet tudni, hogy OB1 vagy interliga lesz. Ha interliga egyszerűbb a helyzte, mert külön nemzeti bajnokság is lesz. De ha OB1 2 csíki csapattal, akkor a bajnokság 6 csapatával játszik csak a juniorválogatott ez akár torzíthat is a tabellán. Ugyanis egy hazai csapa 6 pontot bukhat a külföldi viszont nem, mert nem is játszik vele.
Nagyon kidolgozatlan ötlet ez számomra, amit valaki mindenáron meg akart valósítani.
Ráadásul, ha a klubcsapaté a prioritás játékos szempontból, akkor pont az erősebb csapatok játszanak majd egy gyengébb válogatott ellen és fordítva. Ha pedig a válogatott élvez elsőbbséget akkor a jó játékkal lehet, hogy épp a saját csapatuk rájátszását üthetik ki a juniorok. Elég fonák helyzet...
14-15 hét alatt kell a 12 meccset megrendezni. Így biztosan elkerülhetetlen, hogy egy vagy több csapat épp romániai túráján vegyen részt és így ne tudja a játékosait, vagy a szövetségi kapitányt odaadni.
És mikor kellett volna ezt bevezetni, mikor az elmúlt években sikerült a klubcsapatoknak közös erővel kiirtani a juniorbajnokságot, de egy csomó junior korú játékos csak a büntetések leülésekor lép jégre meccseken?

Ahol ez a rendszer létezik, ott a játékosok a saját klubjukban lépnek pályára a juniorválogatott ellen. Ezt azonban minden csapat tudomásul veszi. Annyira azért nem meghatározóak ezek a játékosok egyik klubban sem, hogy ne lehessen őket öt plusz egy légióssal megerősítve megverni. Ne kezdjünk már ezen hisztizni... Mindenki tudja hónapokkal előre, hogy az U20-as válogatott játszani fog, fel lehet készülni ellenük. Aki meg nem tudja megverni őket, az legalább egy erősebb ellenféllel szemben fejlődhet.

A versenykiírás nyilván a végleges helyzethez lesz igazítva, és nem fog senkit hátrány érni, ennyi értelmet azért igazán ki lehetne nézni az MJSz-ből. Hogy most a tízcsapatos sorozattal kapcsolatban olvashattunk javaslatot, az nyilván annak az eredménye, hogy most az a valószínűbb. A nyolccsapatos verziót a múlt héten olvashattuk. Nem kell sokat gondolkozni, hogy arra jussunk, vagy az egyik valósul meg, vagy a másik...

Ami KCs felvetését illeti, azt inkább jogosnak érzem.
Az a sok juniorkorú játékos most a légióskorlátozással szerephez fog jutni. Olyan helyen ahol közösen tud edzeni, felkészülni, igazi tétmeccset játszani. Nem pedig a meccs előtt fogja megtudni ki lesz éppen egy csapatban vele ki lesz az edzője. Ha pedig a saját csapatában is csak büntetésleülő, akkor miért válogatott?
Ez semmire sem megoldás szerintem. Ha a juniorok megtartására akarnak figyelni, akkor ki kellett volna írni egy kötelező tartalékbajnokságot.
Az edző kérdése is megoldható, pl. ha az UTE ellen játszik a válogatott, akkor eldönthetik, hogy Pék György melyik kispadon ténykedik, és akkor a másik csapatnál a másodedző lép a helyére (Dobos Tamás - válogatott részéről, vagy Baróti Zsolt - az UTE részéről).
Szerintem ez a kisebb horderejü kérdés.
Oli: A "Büntetésleülők" a 2007-2008-as szezonban voltak napirenden, a mostani bajnokságban biztosan több lehetőséget kapnak a junior korosztályos játékosok. Ha tavaly csak azok lettek volna benne az U20-as válogatottban akik folyamatos játéklehetőséget kaptak és jó játékosok is, akkor a csapat meg sem lett volna létszámban.
CSak remélni tudom, hogy az idén ez másképp lesz.
A kötelező tartalékbajnokságot pedig hiába irták volna ki, nincs hozzá elegendő "anyag", mert elfogytak.
"akik folyamatos játéklehetőséget kaptak és jó játékosok is," - kiegésziteném: OB I-ben
Oli, ne akadékoskodj már. Nagyon jól tudod, hogy junior- és tartalékbajnokságba rendszeresen csak az Újpest és a Fradi akart nevezni az utóbbi időben, a többi csapat a Titánok projekttel meg a junior és tartalékbajnokság megfúrásával éppen az ő junior korosztályukat tette hidegre. És aztán lehet azzal büszkélkedni, hogy de bezzeg Makláriék a Titánok projektben jeget kaptak, meg minden... Egyébként visszakérdeznék: Miért nem kaptak tavaly az Újvárosban jégidőt a korosztályos válogatottak? Ne mondd már, hogy Jonkl, Rajna, Sivák, Sonkoly, és társaik nem csak a cserepad ajtaját nyitogatták a meccsek nagy részében... És képzeld, igenis, ők (is) a válogatott kerettagok.

Szerinted ha arra képtelenek a csapatok (mint ahogy ezt itt vizionálod), hogy közösen összeadjanak szerdánként 20 játékost, akkor ugyan honnan a rákból tudnának egy komplett gárdát önállóan nevezni tartalékbajnokságba vagy juniorbajnokságba? Összvissz volt 27 darab 1989-es játékos az MJSz-adatbázisban, meg 53 darab 1990-es. Tisza Volánnal, Debrecennel, MAC-cal, stb. Nem is értem, miről beszélünk. Evidens, hogy minél többet kell éles meccsen hajtani a fiatalokat. Evidens, hogy nem a mostani U20-as válogatott kerettagjai a húzóemberek a csapataikban, és megy a fesztivál arról, hogy nélkülözhetetlenek. Röhej.
Tartalékbajnokság lehetne az OB2,amit régebben nagyon pártoltál farmcsapat rendszerrel. Direkt nem juniorbajnokságró beszéltem, mert tudtam, hogy arra nincsen elég játékos.

Akkor mondja ki a szövetség, hogy tilos a kluboknak juniorokat foglalkoztatni, igazoljon inkább 5+1 légióst helyettük és építsen rájuk, mert a juniorválogatottba kellenek.
Éles meccseket nem itt fognak játszani, hanem a saját klubjukban játszhatnának amikor lehetőséget kapnak.
Szerinted lehet éles meccset játszani közös felkészülés, edzés nélkül úgy, mintha csak a grundon állnának össze egy kis játékra mindig más-más felállással?
Egy vicc az a xarkeverés, ami a magyar bajnokságról zajlik. Nekem ezekből egy dolog jön le, totál alkalmatlan a Jégkorong Szövetség vezetése!!!
Ez a mai ötlet eddig a csúcs!!!

Ha jön szponzor, legyen a románokkal közös liga, fix meccsidőpontokkal.Ezt a juniorcsapatindítást meg el kell felejteni. Ezer sebből vérzik.
Egy vicc ez a xarkeverés magyar bajnokság körül. 1 dolog jön le nekem ebből, a Jégkorongszövetség vezetése ALKALMATLAN!!!! Ez a mai ötlet a csúcs!!!

Ha lesz szponzor legyen a románokkal közös liga. Több csapat, érdekesebb meccsek.

xarakodott a gép.....
Oli, én most is pártolnám, de nem látom, hogy a csapatok ész nélkül szerveznék a farmcsapataikat. Vagy tévednék? Pártolhatok én sok mindent, de nem vagyok csapatvezető. Egyébként érdekes, hogy idén kiírták a tartalékbajnokságot, amelyre írd és mondd egyetlen csapat nevezett, legjobb tudomásom szerint az amúgy játékosgondokkal küszködő Újpest. Akkor meg miről beszélünk?

De nézzük a Dunaújvárost és az érintett korosztályt. Tavaly az OB I-es keretükben hat darab 1989-es játékost neveztek, ezek pedig név szerint Gondán, Jonkl, Kiss Richárd Attila, Magosi, Mestyán és Szepessy Gergő. A DAb-Jégtörőkben, mint farmcsapatban nem volt további '89-'90-es játékos sem benevezve. Van még a Dunaferr, ahol az 1990-es és 1991-es játékosok összesen voltak tizenöten, név szerint: Bene, Bogó, Győri T., Józsa, Kis Attila, Kiss Dániel, Orbán, Pavuk, Petrovickij, Rajna, Selmeci, Sonkoly, Varga Gergely, Vincze, Virág Tamás. Mellettük egyetlen 1989-est is neveztek: Sivák Dávidot. Ez így huszonkettő név. Egyetlen kérdést engedj meg nekem: Ebből a huszonkettő névből hányan játszottak tavaly rendszeresen az első osztályban, és hányan kerültek/kerülnek ebben az évben az első csapat keretébe? Közülük hányan fognak rendszeresen játéklehetőséget kapni az OB I.-ben?
Na most lett elegem az egészből... Van még valakinek valami hülye ötlete, amivel még egy csavart lehet tenni, egy amúgy is nyakatekert bajnokságba? Hát ha eddig nem volt kelendő az OBI a szponzorok és a média között, akkor most már nem is lesz. Nézzük sorjában:

Verzió 1: OBI 8+1 (ez még ok)
Verzió 2: OBI 8+1+2 (Stea iszonyú messze - utazási költség)
Verzió 3: Interliga (beszámít az OBI-be, nem számit be az OBI-be, ide számít - oda számít ???)
Verzió 4: OBI 8+1 mégis (költségtérítés még kérdés ???)
Verzió 5: Interliga mégis (szponzor - vagy nem ???)
Verzió 6: + U20 válogatott (nem mindenkivel játszik, változó összetételbe, bele is számít meg nem is ???)

Ha én szponzor lennék, akkor visítva menekülnék az első normális sportágig, ahol értelmes bajnoki rendszert tudnak kitalálni, ami vonza a nézőket és nem taszítja. Hát lehet, hogy a válogatott feljutott az A csoportba, de az MJSZ fényévekre van az A csoportos szinttől.

Ami kellene, az egy stabil bajnoki rendszer, ahol minden meccsnek értéke van, csapatoknak, nézőknek és a médiának előre tervezhető, jól követhető és eladható Ez nem az.

Ja, és egy rendes junior bajnokság - ha már a csapatok nem vállalják a junior bajnokságot, akkor pl. be lehetne nevezni az U20-at a szlovák junior ligába, annak lagalább lenne értelme. Ennek szerintem nincs.
Bubu, szerinted ha azon problémáznak emberek, hogy Dunaújvárosban, Budapesten, Fehérváron ki lehet-e állítani egy U20-as válogatottat heti egy alkalommal, akkor ehhez képest a szlovák juniorliga a heti iksz darab meccsével hogy viszonyulna? Amúgy pedig éppen a lehetséges szponzor miatt futják még ezen a héten is a köröket - tehát a dolog éppen fordítva működik, mint ahogy Te azt sejteni véled.

Harmadrészt: a különböző fordulatokért _legalább felerészben_ éppen a klubok felelősek, akik persze részei az MJSz-nek (többek között önállóan alkotják a ligát és jelentős részét alkotják az MJSz elnöksége szavazatra jogosult tagjainak), de önmagukban is képtelenek arra, hogy egy hétig konzekvensen ugyanazt mondják, így a sommás megállapítások nem egészen szerencsések.
Kerusz, nézd. Én a én véleményemet modtam el és nem másét. Ha én szponzor lennék, akkor most pattanék meg, az tuti. Az előrelépést biztos, hogy nem a fejetlenésg segíti, hanem az átgondoltság. A tavalyi bajnokság is irtó jól sikerült, nem? Pedig valahogy nagyon hasonló idokok hangzottak el előtte, aztán volt nagy kavalkád.

Van egy véleményem az MJSZ-ről is meg a klubbokról is. Nagyon messze vannak a professzionális szinttől. Személy szerint sajnálom, mert szeretem ezt a sportot. Részemről ennyi.
Bubu, na még egyszer: az, hogy ha Te szponzor lennél, akkor mi lenne, pillanatnyilag nem téma, mert nem vagy az. Korábban sem jelentkeztél pár tízmillióval, hogy akkor Te most megszponzorálnád a bajnokságot. Ehhez képest van valaki, aki megtenné mindezt. Történetesen szponzorjelölt. Vannak feltételei. Ezek körül futják még a köröket. Ezek után két választás van:

1.) Tudomásul véve mindazt, hogy miközben Te most sem vagy szponzorjelölt, kijelented, hogy így nem is lennél az, folytatják a tárgyalást a szponzorjelölttel, és ha megegyeznek, lesz több pénz a bajnokságra.

2.) Tudomásul véve mindazt, hogy miközben Te most sem vagy szponzorjelölt, kijelented, hogy így nem is lennél az, azt mondják a szponzorjelöltnek, hogy "tudod mit, vazze? Bubu azt mondta, dilettánsok vagyunk, nem kell a pénzed, mer' akkor fejetlenség van". Megszakítják vele a tárgyalásokat, tőle nem lesz pénz, de attól félek, Tőled sem, így bár erkölcsi győztes lesz a szövetség, és kivívja elismerésedet, de nem lesz több pénz a bajnokságra.

A tavalyi bajnokság "nagy sikerének" szerintem számos oka volt, de ezen okok közül egyik sem az volt, hogy lett volna egy szponzor, aki tolt volna pénzt a bajnokságba. A tavalyi káosz nagy részét viszont az idei kiírás orvosolja. Többek között azért (is), mert a román bajnokságnak július 10-e előtt nem lesz menetrendje, így a magyar bajnokság idén beelőz, nem úgy, mint tavaly.
Kerusz, te irtó jó fej vagy. :) De legyen igazad, és kristályosodjon ki az elmúlt évek legszervezedtebb, legkövethetőbb és leggazdagabb bajnoksága a végén. Bár jelenleg nem így néz ki.

Egy megjegyzés: Miért érzek személyes sértettséget a válaszaidban? Csak nem részese voltál a döntéseknek? Azt hiszem, akkor is el kellene fogadni, hogy nem mindenki happy a kialakult helyzet miatt.

A szponzorálásról csak annyit, hogy lehet, hogy meglepődnél...
Kedves Jószándéku Rajongók!
Itt szinte mindenki nagy igazságokat fogalmaz meg és a maga módján mindenki jót akar csak a vektorok még nem egy irányba mutatnak.
Úgy érzem én vagyok itt a postban most az egyetlen laikus és ki tudja talán éppen ezzel lehetne kitörni egy körből:
Az nem lehet megoldás, hogy a 12 mérkőzés első hat meccsét már augusztus végén szeptember elején lejátszanák az érdekeltek?
Mit tudunk a Magyar Kupáról?
Ott továbbra is csak az OBI-es csapatok indulnak?
Nem lenne érdemes azt letudni sok indulóval szerdánként több körben decemberig és a második 6 mérkőzés helyett például ott is elindítani a fiatalokat?
Kerusz az, hogy a következő szezonban a felsorolt játékosok közül ki fog játszani azt majd szeptembertől kiderül. Az már most látható, hogy több a távozó, mint az érkező. Azari pedig több helyen nyilatkozta, hogy ezeket a posztokat saját neveléssel pótolja, légiósokra max a kapusposzton számít. Ezekután persze lehet majd mutogatni, hogy a csúnya DAB nem engedi el a juniorjait, mert épp Csíkszeredában vagy Bukarestben játszik, és ottvan 1-2 játékos a kispadon aki csak perceket töltenek a jégen.

Továbbra is azt mondom, hogy ez egy tüneti kezelés. Ez után lehet azt mondani, hogy foglalkoznak az utánpótlással hiszen máshol bevált rendszert honosítanak meg itthon. De közben nagyon rossz az irány, mert valójában nem történik semmi. Csak pár srác összejön a grundon játszani egyet. Mert így lényegi munkát nem lehet elvégezni. Az egész hirtelen jött ötletek szüleménye amik nem lettek végiggondolva.
Bubu: nem, nem vagyok részese a döntéseknek.
Kedves Doktor Vektor! A lényeg az, hogy a vébére (decemberre) formába lendüljenek az ifjak, mégpedig minőségi ellenfelek ellen. Ezért sz*rt sem ér, ha augusztusban lejátszák ezeket. Semmi objektív akadálya nincs annak, hogy a junior játsszon egy-egy felnőtt csapattal, megint csak a balhé kedvéért hőzöngenek a klubok. Az sem igazi akadály, hogy a meccseken hiányzik a junior 1-1 sora, akikkel aktuálisan éppen összecsapnának. Az is csinált pobléma, hogy külföldön vannak nagyjaink. Legkevesebb 2 hazai csapat mindig itthon lesz!
Bizonyos feltételek azonban kellenek, amelyek megvannak pl. a szlovák és finn (az itteni levelezőtársak által már néhány hónapja kivesézett)juniorcsapatok bajnoki indulásánál is. Fontos az egyrészt, hogy ne egy lötyögősre vett, félig úttörő csapat álljon ki ellene, hanem valóban a Numeró Egy. Másrészt az, hogy a junior nem lehet pályaválasztó, hanem mindig csak vendég. Utóbbi még kényelmes is a fogadó csapatnak, de szívják a fogukat a jégidő miatt. Ez ott szemétség, hogy ennél sokkal töbet kelett volna áldozniuk, ha indítják a beígért tartalék bajnokságot és most még ere sem képesek. A junior bajnoki indulása tehát helyes, kivihető, csak a klubok akarnak még egy kicsit spórolni az egészen. Na, ezt a két kemény feltételt kell kkötnie a szövetségnek, hogy értelme legyen az egésznek.
mondjuk azért itt nem a klubok hőzöngenek, hanem a drága blogolvasók...
Sok a nívós hozzászólás... csak azt felejtik el sokan mérlegelni, milyen szerepléssel kalkulálhatunk egy olyan junior válogatottal a Div I-es VB-n, amelynek játékosai nagy része egyetlen "éles" meccset se játszott végig a szezonban. Legfeljebb néhány cserét.
Ha sürgősen nem találnak megoldást - jelen pillanatban szinte mindegy hogy milyet - az ifiből kiöregedő játékosok játszatására, néhány év múlva borzasztó problémák lesznek. Szinte minden szezonban 60-80 játékos öregszik ki az ifiből és közülük max 10% aki tovább játszik. Ha lenne lehetőség a további játszatásukra, és 2 év múlva még 10% "megragadna" a felnőtt mezőnyben, akkor is közel 10 év kellene 2-3 új csapatnyi játékos kineveléséhez.
Hiába növekszik egyre jobban az utánpótlás játékosok száma, ha 18 éves korukig kell(ene) beverekedniük magukat valamelyik felnőtt csapatba, nem a felnőtt játékosok száma fog nőni, hanem a 18 évesen a játékot abbahagyóké.
És nagy illúzióink ne legyenek, ilyen játékoslétszámmal (50-60 profi hokis) nem sokáig fogunk ezen a szinten szerepelni!
Oli: oké, fordítsuk meg a kérdést. Mit tegyen a szövetség? Ha kiír a junioroknak bajnokságot, nem indultok el. Ha tartalékbajnokságot ír ki, nem indultok el. Ha rendszeres játéklehetőséget akar adni a junioroknak, nem akartok játékost adni, és zsennyegtek, hogy mekkora baromság már ez. Amikor összerántják a válogatott keretet egy hétre közös edzésekre, akkor megintcsak az Újváros az, amelyik nem engedi el a játékosokat. Szerinted ebben a magatartásban mi az előremutató? Ez nem más, mint bárminek, ami a korosztályos válogatottak számára felkészülési lehetőséget adna, a megtorpedózása, a saját klubérdekek totális előtérbe helyezése. Annyira azért nem nagy ász ez a korosztály, lásd a Miskolci U18-as VB-t 2007-ben. Most ugyanezeknek a játékosoknak kellene helytállni egy korosztállyal feljebb, kicsit erősebb mezőnyben. De majd milyen baromi jól lehet jövőre is kórusban szídni Péket (aki szerintem sem ideális megoldás), ha esetleg nem fog sikerülni, igaz?

Azt pedig pont Tőled várnám a legkevésbé, hogy mindezt elbújtasd olyan köntösbe, hogy jaj, jaj, hogy lehet 12 meccset lejátszani 15 hét alatt, miközben kell menni Erdélybe is? Akarat kérdése az egész. Hogy az Újváros ezt baromira nem akarja, az tiszta sor. Arra való a szövetség, hogy a szervezési kérdéseket megoldja. Egyébként pedig meg fogja oldani, biztos lehetsz benne. Csak itt már helyből rossz a viszonyulás a dologhoz. Nem tudod a konkrét versenykiírást, nem tudod az időbeosztást, nem tudod a lebonyolítást, de máris lehetetlen megcsinálni szerinted, meg amúgy is szar az ötlet.

Mégis, mi az, ami az Újváros (és a szurkolói/Te) számára elfogadható lenne, ami figyelembe veszi a többi juniorkorú kerettag és a válogatott érdekeit is? Az olyan baromi jól hangzik, hogy majd én a klubomban gondoskodok a játékosaimról, meg az ő fejlődésükről. Bár így lenne! És bár például éppen Matejov ne csinálna személyes kérdést ezek után abból, hogy korosztályos válogatottakat utáljon ki a csapatából, amikor amúgy sincsenek sokan.

És ha már a példa adott, akkor így hagyja ott a kölyökbajnokságot a Stars, meg a juniort a Volán meg az Újváros, igaz? És ezzel jól kitol a többi csapattal, meg azokkal a játékosokkal, akik ott játszanak. És lehet magas lóról dumálni, de amikor be kellene állni a sorba, akkor meg csak a fikázás meg a furkálás jön. Tessék, lehet megmondani a tutit, hogy mi a jóisten legyen azzal a nyolcvan juniorkorú játékossal, aki egyáltalán van itt-ott amott elszórva. Mert hogy közülük maximum húszat fognak az OB I-ben rendszeresen meccsekre nevezni, az biztos (és hány fog közülük ténylegesen egy cserénél többen játszani?), de annál egy válogatott keretnek is több játékosa kell legyen. Egy-egy ilyen meccsen maximum egy sornyi játékos hiányozna a válogatottból, ez éppenhogy nem kérdőjelezi meg az egész értelmét, normálisan egy felkészülésnek kb. 6 sornyi játékossal illendő nekiindulni.

Majd kíváncsi leszek, mit fog idén hasítani az Újváros egy korosztállyal lejjebb is, ahol már csak a Péccsel közös csapattal tud elindulni. Biztos sokat fognak fejlődni a játékosok a klubjukban. És akkor majd két év múlva esetleg fontos lesz az Újvárosnak is az U20-as csapat indulása a bajnokságban?
Hát nem tudom, Kerusz, de ha 80 ember akar 12 forduló alatt játszani a válcsiban, akkor az Újváros biztos nem görget akadályt a dolog elé! Az viszont továbbra is kérdés, hogy van-e ennek így értelme... :DDD
Mert az a kérdés, mire akarod használni ezt a lehetőséget: meccslehetőséget akarsz adni 80 játékosnak? Vagy a válogatottat akarod felfuttatni? Mert ez utóbbi esetben max 30 emberről lehet szó. Én nem tudom, hogyan akarják ezt megvalósítani, de nyilván meg lehet ezt úgy oldani, hogy az mindenkinek jó legyen és biztosan nem olyan egyszerű a képlet, hogy mi vagyunk itt minden jónak (de legalábbis a válogatott feljutási esélyeinek) az elrontói
Kerusz, ebben most maximálisan igazad van. A klubboknak is be kellene állni a sorba, hogy közös megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek legfőképpen a játékosok és a hazai jégkorong élet minőségi fejlődését szolgálják. Jelenleg sok a személyes érdek, amit bármi áron érvényesíteni szeretnének. Sajnos amig ez így megy, addig nagyon nehéz dolga van bárkinek, aki komoly változást akar a magyar jégkorongban. Pedig ez közös érdek.
na, erről beszéltem, megvan a bűnbak! :DDDD
Vaze: nem 80 ember fog játszani nyilván. Az érvelés, amire egyben próbáltam válaszolni, kétfelől problémás. Egyrészt, vannak csapatok, amelyek nem neveznek évek óta juniorbajnokságba/tartalékbajnokságba ezzel egy feljebblépési lehetőségtől megfosztva komplett korosztályokat (és ezzel ráeröltetve a saját, hiányos szakosztályi struktúrájukat a magyar jégkorongra), másrészt, most arról vitatkozunk, hogy minek ez az U20-as történet. A kettő ott kapcsolódik egybe, hogy az érintett csapatok ugyanazok. Mindez úgy, hogy egyébként nem egy túl erős korosztály ez, és akiket ez érint, kevés kivételtől eltekintve nem húzóembereik a csapataiknak, tehát nem az ő alkalmanként egynapos távollétükön fog múlni a csapatuk szereplése.
Vaze, nem csak rólatok van szó. Nagyjából minden klubbot fel lehetne sorolni, mert szinte mindegyiknek vannak egyéni érdekei valamelyik korosztályban. Tapasztalatom szerint ezeken igen nehéz túl lépni, már ha sikerül. Sok frusztráció ebből fakad, és mindíg vannak olyanok, akik ezeknek kárvallotjai. Na ezeket a károkat kellene minimalizálni.
"és ezzel ráeröltetve a saját, hiányos szakosztályi struktúrájukat a magyar jégkorongra"

:))) Már ne haragudj, de ami nincs, azt hogy lehet ráerőltetni bármire is?
Amellett Magosi, Mestyán stabil kerettag volt idén is! Feltehetően Jonkli fog hozzájuk csatlakozni idén. De tavaly ezek a játékosok 3 bajnokságban játszottak, úgyhogy én nem tartom eleve lehetetlennek a dolgot. Ami nekem nem tetszik, hogy szinte már fröcsögsz, miközben nyilván nem ennyire egyoldalú a történet...
Az sajnos ténykérdés, hogy a szövetség évek óta kiírja a junior és/vagy tartalékbajnokságot és évek óta maximum két klub nevez ezekre, ezért nem indulhatnak el ezek a bajnokságok. Helyette például indul második csapat az OB I-ben, ami az adott klub szempontjából lehet, hogy jó, de semmiképpen sem normális dolog. Helyette például szélnek eresztenek komplett korosztályokat más klubnál, ami az adott klub szempontjából lehet, hogy jó, de semmiképpen sem normális dolog. Azt sem értem, hogy a klubok képviselői minek szavazzák meg ezeknek a bajnokságoknak a kiírását, ha amúgy tudják, hogy aztán nem indulnak el. Ha ez fröcsögés, akkor az. Szerintem nem az.

Lehet sokféle megoldás, de a folytonos tagadást nem tartom a megoldásra irányuló lépésnek. A szövetség mondott valamit. Ha ez nem elfogadható, akkor illenék egy alternatívát felmutatni. Ez pont ugyanaz a probléma, mint ami miatt bajunk volt (sokunknak) a romániai csapatokkal az idei bajnokság kapcsán.
ez természetesen nem fröcsögés, csak a vita hevében már mintha mindenért a Dunaújváros lett volna a hibás. Miközben - ha jól tudom - egyikünk sincs ott ezeken az üléseken...
Kedves MJSz utánpótlásért felelős szakemberek!
Létezik olyan nyilvános kimutatás korosztályonként
amelyben az alábbi struktúrában nyomon lehetne követni a játékosok számának alakulását?
Természetesen a kilépők számát amennyiben nem korosztályváltásról van szó javasolnám további kategóriák képzésével mélyebben elemezni!!!
Ez a klubboknak is iránytű lehetne arra vonatkozóan, hogy kivel tud esetleg bizonyos korosztályban közös csapatot csinálni ha ez szükséges.

júnior korosztály:
Klubbok: befejezett belépők kilépők új
bajnokság száma száma bajnokság
létszám létszám
DAB 15 7 4 18
ALBA 21 9 7 23
Bp Stars
Miskolc
MAC
Debrecen
Szeged
.....
Bocsánatot kérek mindenkitől, de képtelen vagyok itten tabulálni!!!Mégegyszer megpróbálom, de nem reménykedem.

junior korosztály:
Klubbok:
befejezett ÚJ belépők kilépők ÚJ
bajnokság száma száma bajnokság

DAB 15 7 4 18
ALBA 21 9 7 23
Bp Stars
Miskolc
MAC
Debrecen
Szeged

Kerusz ezt most sikerült úgy beállítanod, hogy mindenért Újváros a felelős. Miattunk nem indulhat normális liga, nálunk nincsen utánpótlás (igaz ha nincsen akkor miért kellenénk). Lehet sokminden rosszat mondani a DAB-ra lehet is benne igazságokat találni, de jó lenne a vezetőnk véleményét is ismerni. Hogyan építesz úgy egy csapatot, hogy közben a egy sort oda kellene adnod hiába van bajnokid? Ha nem adod oda te vagy a gonosz, ha odaadod, akkor a klubnak ártasz. Tavalyi ifibajnokságban mégis csak 3 csapat (köztük az újváros) kardoskodott az mellett, hogy a 12 meccses alapszakasznál több kellene. De ez is biztos csak önös érdek volt és a 12 meccs bőven elég, szerencsére volt 4 jóakaró vezető.

Szövetségnek rá kellene kényszerítenia a csapatokat a tartalékbajnokságra. Legyen az akár junior vagy farmcsapat. Pl OB1-be nevezési díj 10 millió, amit nem kell megfizeni azoknak a csapatoknak akik indítanak tartalékcsapatot. A játékosok oda fognak menni ahol játszhatnak. Ha pl az Újpestben játszathat a juniorban míg újváros előre megfontolt szándékkal a magyar hoki ellenére nem indít ilyen csapatot, akkor a nem játszó játékosok eligazolnak.
80 juniorjátékosról beszélsz. Akkor 4 csapat megvan nem beszélve a le/feljáttszásról. Biztos megvan az oka miért nem indulnak ezek a csapatok a juniorban. Miért lenne a DAb saját ellensége? Pont az a csapat akit az utánpótlása mentett meg és rájuk próbál támaszkodni.

Mi lenne ennek a 12 meccsnek a célja? A válogatott összeszoktatása? Az nehezen, mert mindig más-más felállásban játszanak a csapatok, közös edzés nélkül, legalább 2-szer még edzőjük sem lesz. A maradék játékosnak játéklehetőséget adni? Az elé senki nem gördít akadályt. "Áthidaló megoldás lehet, ha nem kötelezik a szereplésre azokat, akik a felnőtt csapatokban játszanak." Az 5+1-es szabály pont azért lett meghozva, hogy több fiatal szerepeljen. Egyszerre csak egy lépés kellene, nem pedig ötletbörzét tartani.
12 meccs 15 hét alatt pedig ténykérdés, nem köntös. Biztos össze lehet szervezni, jó kis büntetéseket kitalálni, hogy ha kedden játszanak Romániában, akkor szerdára haza kell juttatniuk a játékosokat, de nem hiszem, hogy van értelme. Állítom, hogy a felnőttcsapatban eltöltött pár edzés többet ér, mint egy ilyen grundválogatott mérkőzés. Ez a juniorválogatott a szarnak a pofon tipikus esete. Semmire sem jó, de van. Csak nehogy azt higyjük, hogy ez egy alap amire lehhet építeni...
Nem értem, számomra minden tiszta és világos. A junior-ifi korosztály tönkretételéért nem a folyton-folyvást retiráló klubok, hanem Kerusz a felelős! Jó lesz, ha meghúzza magát. Mi meg addig számolgassuk csak első osztályú felnőtt hazai játékosainkat szép sorjában, klubonként. 80? 90? Ez ám a stabil A-csoportos hátország! Bohózat! De azért öljétek csak tovább azt, aki rá mert világítani a problémára és ki merte mondani az egyik klub nevét, aki - nem egyedül - a széhúzást szítja a saját érdekei ellen. Hogy rám ne haragudjatok meg, gyorsan kimondok még további vétkes klubneveket: Alba Volán, FTC, Sztárok, Újpest, Miskolc, Debrecen, Szeged, MAC. Még a jövő hétre sem látják előre a saját érdekeiket. Komolytalan az egész!
legar! kevesen vagyunk ahhoz, hogy hisztis-sértődős jeleneteket játszunk egymásnak. és ahhoz is, hogy állandóan bűnbakokat keressünk, mert előbb-utóbb mindenki sorra kerül. a jelenlegi helyzet számos strukturális ok következménye. kívülről meg kár keseregni, mert a magyar jégkorong eddig is klub-alapon működött vagy nem, mindenesetre az biztos, hogy a klubokkal szemben nem lehet hugyozni. az, hogy az egyesületek a saját partikuláris érdekeik szerint cselekszenek természetesen nem mindig szolgálja az össz-sportági optimumot, de mindegyik "nem" mögött vannak/lehetnek elfogadható érvek, amiket innen a blogról nem feltétlenül látni.
A Volánnál kevesebb klub költött több pénzt arra, hogy a fiatal játékosok fejlődése biztosított legyen. Tízmilliós tétel évente a Titánok projekt immáron két éve, és elvitathatatlan eredményeket hozott. Lehet, hogy valaki szívesebben nézne újra egy junior-bajokságot a 42 éves Razovval meg a tingli-tangli meccsekkel ahelyett, hogy az OB I-ben edződjenek a tehetségek, de akkor legalább ne papoljon a korosztály tönkretételéről.
Elkéstél KCs, mert vaze-hoz hasonlóan épp azt hangsúlyoztam, hogy felesleges új frontokat nyitni, így hát ehhez tartom magam. Vaze-nak csak annyit: de jó lenne, ha a klubok vezetői (mert a klubtagság azét mindig okosabb náluk) legalább a klub partikuláris érdekeit felismernék! Amúgy dícsérem id.Ocskay-t, aki a márciusi ligától ("aki 18 évesen nem jut be a felnőttbe, abból nem lesz jégkorongozó") eljutott mostani pozitív megnyilatkozásaihoz. Egyébként megszámoltam: tavaly 86 hazai OBI-es felnőtt játékosunk volt és ehhez jöhet még kb. 7-8 a világ összes tájékáról.
Na, így bejutni az A-csoportba, az a világrekord! Egyben persze bohózat is...
Legar: ahhoz képest, hogy Te nyitottál új frontokat az éles hangvételű, 20:11-es hozzászólásodban, eléggé furán hangzik, h arra hivatkozol, hogy ne tegyük ezt...

Amúgy szerintem fontos stratégiai kérdés, hogy mi legyen a juniorokkal, és én továbbra sem az eszközökről szeretnék vitatkozni, mert ezek csak a stratégiai elképzelések és célok függvényében ítélhetőek meg.
KCs, azért ne menjünk már el annyira klubhűségesdibe, hogy ne lássuk, mennyit ártott klubjaink egy-egy döntése a többi csapat játékosainak.
Mint mondtam, felőlem mehetne a juniorválogatott az OB1-ben, de nekem azért még mindig marhára hiányzik az az anyag, ami a közelmúlt és a jelen elemzésére alapozva stratégiát/stratégiákat ajánlana! Nem csak a fiatalokra, de a felnőtt válogatottra, a marketingre, a nemzetközi színtéren való megjelenésre vonatkozóan stb. A Szövetségnek szerintem ez lenne az egyik legfontosabb feladata, aztán - ahogy KCs mondja - ennek lehet eszköze az OBI-es indulás. Természetesen nem kötelező megvárni minden egyes döntéssel ennek az anyagnak az elkészültét, de azt is látni kell, hogy ez nem nagyon spórolható meg...
Az ötlet, hogy adjunk lehetőséget a junioroknak, jó. A megoldás, ami most felmerült, rossz, de legalább megpróbálják. Amint a vitából látható, ez egy elég komplex probléma, ami erdélyiek nélkül, speckó versenynaptárral talán-talán még megoldható lenne, de egyrészt a csíkiakra szükség van, másrészt épp most tettük pelenkába a stabil heti 3 napos versenynaptárat, romolhatnánk le megint. Nyilvánvaló, hogy a jó juniorok lehetőséget kapnak a felnőttben. Nyilvánvaló, hogy akik a felnőtt OB1-be jók, azok kellenének a válogatottba. A kettőt összehozva vagy a nem olyan tehetséges juniorok zárkóztatását lehet megoldani, vagy magunkra haragítani a klubokat. Szerintem egyszerűen év közben több edzőtábor kéne a junioroknak, pl válogatott meccsek miatti szünetekben, amikből idén is nem kevés lesz, és sok nemzetközi bari meccs. Akkor bonyolult számítási rendszer sem kéne és nem lenne végtelen anyázás sem. Vagy ez utópia?
süti beállítások módosítása