HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A szlovákok veszélyben vannak

2008.05.08. 06:39 D. Gromov

Bekövetkezett, amitől Szlovákia népe tartott, miután szomszédék kikaptak a finnektől, a norvégok megverték a németeket, így a 2002-es világbajnok lemaradt a középdöntőről, a bent maradásért kell csatáznia az alsó ágon. A fehéroroszok fent folytatják.

Ezzel együtt egy darabig úgy nézett ki, a szlovákok a pályán elértektől függetlenül felsőháziak maradhatnak. Kiderült, a németek jogosulatlanul szerepeltették Jason Holland hátvédet. A tengerentúli fiatalember korábban játszott Kanada U20-as válogatottjában. Ha jól értjük, a németek ott hibáztak, hogy Hollandra nem a két-, hanem a négyéves szabály volt érvényes, ennyi szezont kellett volna lehúznia választott hazájában, hogy beválogathassák hivatalos IIHF-rendezvényre. De ő csak hármat abszolvált. Felmerült, hogy Németország mindkét eddigi meccsét 5-0-val ellenfeleinek írják jóvá, de a direktorát rendkívüli ülésén úgy döntött, nem változtat, mivel annak unfair hatása lenne a további küzdelmekre nézve. A szankció: Holland nem szerepelhet a továbbiakban.

A finnek gyorsan megszerezték a vezetést a szlovákok ellen, előbb Kapanen, utóbb T. Ruutu volt eredményes, de a 2-0-ból 13 másodperc alatt 2-1 lett, Petrovicky válaszolt. Még az első harmadban jött az egyenlítés, Kovacik révén. A 26. percben Selanne betalált, és ezzel kialakult a 3-2-es végeredmény. Támadtak a szlovákok, többet lőttek, lehozták Budaj kapust is, nem segített semmi.

A norvégok eleve úgy léphettek pályára, hogy tudták, ha nyernek, a felső ágra kerülnek. A finn-szlovák után már az is világos volt, a németek mindenképpen középdöntősök. Ám nekik sem volt mindegy, hány ponttal kezdik a második szakaszt. Ha nyertek volna a norvégok ellen, hármat vittek volna magukkal. De kikaptak, így nulla áll a nevük mellett. Pedig a 25. percben már 2-0-ra mentek, Sturm után Gogulla is betalált. Ekkor ébredtek a norvégok, ütöttek hármat, kettőt kettős előnyből, így lett 3-2.

Az A csoportban egyszerűbb volt a képlet, a fehéroroszok és a franciák ki-ki mérkőzést vívtak a középdöntőbe jutásért. A papíron sokkal erősebb szlávoknak kellett egy harmad, hogy valamelyest összerázódjanak, 1-1 után ütöttek még kettőt, az NHL-sztár Andrej Kosztyicin is bevette a kaput, 3-1-gyel zártak. Nem volt sima. A harmadik gól 59:15-nél született, addig a franciák sem voltak esélytelenek.

Ami a továbbiakat illeti, a szlovénok bent maradására nem tennénk nagy pénzeket, nekik kellene kihúzniuk a roppant csalódott szlovákok méregfogát. Ha csak egy meccset játszanának, talán kijöhetne a lépés, de két győzelemig megy a harc, úgyhogy aligha. Az olaszok és a franciák küzdelmének végkifejlete abszolút kiszámíthatatlan.

A felsőházban körmérkőzések jönnek, csoporton belül mindenki játszik mindenkivel, akivel eddig még nem, és az első négyek negyeddöntőznek. De ezzel még ráérünk részletesen foglalkozni. Az addig terjedő részletes program mindenesetre itt van. A két középdöntős csoport így néz ki és így áll:

E csoport: 1. Svájc 6 pont, 2. Oroszország 5, 3. Csehország 4, 4. Svédország 3, 5. Fehéroroszország 0, 6. Dánia 0.

F csoport: 1. Kanada 6 pont, 2. Finnország 5, 3. Norvégia 4, 4. Egyesült Államok 3, 5. Németország 0, 6. Lettország 0.

29 komment

Címkék: vb franciaország szlovákia norvégia németország finnország a csoport fehéroroszország

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emlékeim szerint hasonló megesett már az oroszokkal is, akkor aki szembejött, jól agyonverték. Vélhetőleg a szlovákok is ezt teszik majd a szlovénekkel. Hiába nincs jelen 17 NHL-es a szlovákoknál, azért a szlovéneknek még ez is sok lesz valószínűleg.
ylion, én az amcsikra emlékszem, 2003-ból. őket akkor a frissen feljutott dánok+svájc is elverte, aztán az alsóházban végigütötték a fehéroroszokat, japánokat + xy-t, és 13. helyen zárva bent maradtak (egy vereséggel ki is estek volna az akkor még élő japán-szabály miatt. szerintem annyira necces volt - a kiesés amcsikat megcsapó szele miatt - a helyzet, hogy emiatt is törölték el a rákövetkező évre a japán-szabályt).
Nem párban játszanak ketten a kiesésért.Hanem az alsó ágra került négy egy körmérkőzést játszik és kettő bent marad kettő kiesik.
kong: ezt kétlem, mert ha megnézed az alábbi linket, akkor látszik, hogy már az idén is páros mérkőzés - két győzelemig - dönt a bentmaradásról, ahol a párosítás: SLO-SVK és FRA-ITA
www.iihf.com/channels/iihf-world-championship/statistics.html
igen-igen!! de a csoportbeosztás szerintem a vb eredmények alapján van,nem a világranglista szerint
idén - a sportlap szerint a nagy távolságok miatt - igencsak megváltozott a kiírás. a négy utolsót két párba sorolták, és két nyert meccsig tartó párharcot vívnak. szlovák-szlovén és olasz-francia meccsek lesznek. a szlovéneket nagy vesztesbnek érzem, mert az eddigi körmérkőzéses formában szerintem elkapnák az olaszokat, így viszont ők és a franciák - a két újonc - fog szerintem búcsúzni.
de a középdöntőben is az lesz - szintén a távolság miatt -, hogy ki-ki marad az addigi városában, és a negyeddöntőben nem keresztbejátszás lesz, hanem adott csoiportból az első a negyedikkel, s második a harmadikkal nyomja, majd az elődöntőtől lesz keresztjáték, az egyik első/negyedik játszik a másik csooportból jövő második/harmadikkal.
fura, én speciel nem szeretem az efféle kierőszakolt - még ha kényszer is szülte - változtatásokat.
mekkora a távolság quebec és halifax között amúgy, ki tudja?
Michelin.com szerint közúton 1144 km, légvonalban ránézésre 800 km. Legyőzhetőnek tűnik így elsőre.
kong a világranglista alapján van a csoportbeosztás. Így kerülhettek a franciák (mint gyengébbik feljutók) a svédek svájciak és fehéroroszok közé.
köszi, f. kapus. kicsit mondvacsinált indokok ezek nekem, eddig is azok voltak, ettől se tűnnek tehát másnak. másfelől meg a kb. 3000 jégcsarnok országában nem értem, miért nem találtak két közelebbi, elfogadható nagyságú csarnokot.
az tudható-e, hogy jövőre is ugyanez marad, vagy visszatérnek a négyeshez? már az alsóházban, mert reálisan ne kalkuláljunk mással. bár persze, ellenfele válogatja, hogy melyik lenne jobb nekünk...
kispufi: igazad van, az oroszok legrosszabb helyezése 11-ik volt. kevertem az amerikaiakkal őket.

továbbá: ha marad ez, akkor sincs tragédia, csak akkor legyen papírforma, mert ha a Nagy Hetesből esik ki oda valaki, akkor nagyon csúnyán megszívhatjuk.
asszem a szabályzat szerint ha a két csarnok nem egy városban van, akkor két párban játszanak, ha egy városról van szó, akkor 4-es körmérkőzés. bár ritkán lesz olyan szerintem, hogy egy városban lesz a két rendező csarnok.
na most ha egyszer összejönne egy hazai vb, olyan leküzdhetetlen távolság volna bp. és fehérvár között? de európában szinte bárhol ugyanez van (jó, kivéve mondjuk a moszkva-pétervár viszonylatot). bern és kolten között például mi a távolság, egy dunántúl-nagyságú országban? nem egy okos rendlekezés, bár biztos így van? szerintem az utóbbi időkben sem egyetlen város rendezett vb-t, mégis az előző lebonyolítás volt érvényben.
Ezek a szlovakok semmit nem tudnak kitalalni maguktol. Meg a kapusukat is ugy hivjak mint a mienket (Budai-Budaj). Remelem kiesnek a verbe.
"Ezek a szlovakok semmit nem tudnak kitalalni maguktol. Meg a kapusukat is ugy hivjak mint a mienket (Budai-Budaj)"

ööö, nemnézel be valamit? nem a mi kapusunkat hívják úgy, ahogy az övéket? (na, nem mintha lett volna buday kapus a vébén. nálunk a magyar szuper védett.)
Vernarancs: Ez egy hozzaerto hozzaszolas volt :) Latni, hogy hokiban nagyon ott vagy a toppon :))
A szlovákok nagyon is jók hokiban, szeretem őket. Főleg, hogy van/volt magyar származású játékos is a csapatban. Nem kell a faji gyülölet, ez nem foci. :)
Akárki, aki figyeli és érti a szlovák sportsajtót: kíváncsi lennék a reakciókra.

Akik fikázzák a "tótokat": a mi hokinkon nagyon rajta van a szlovák mesterek keze nyoma. Ha másért nem, ezért megérdemelnek a felvidéki hokisok egy kis respektet.
Ja kérem, nem kéne bevezetni az Eurót, mingyá jobban menne a játék!
így van! kvázi Magyarországot előrelátó piltikusaink juttatták fel :-)
politikusaink, bocs...
Az elmúlt évtizedek szlovák sportsikereihez jelentős mértékben hozzájárult az a kiválasztási rendszer, amit egy államilag vastagon támogatott sportágban anyagi gondok nélkül felépítettek. Ha utcán, téren találtak tehetséget, a "sportkombinátok" gond nélkül csináltak belőle világsztárt állami pénzen. Viszont a szlovák rendszerváltás óta 18 év telt el, vagyis az állami pénzeken felnevelt utolsó U18-as generáció /1972-es születésűek/ túlnyomó része már nem is aktív, hiszen 36 évesek. Az utánuk jövőknél már ugyanazok az anyagi terhek és problémák választják ki a gyerekeket, mind itthon. Aki szlovákiában bírja anyagilag és kötődik a hokihoz, az a család kitartóbb lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyermek egyben a legalkalmasabb erre a sportra. Míg ott többszintű bajnokság van sok csapattal, talán nem lesz gond az "A" csoport pár évig, de elgondolkodtató a világranglista 13-22-ik csapatainak folyamatos sorrendi változása. Valahol ez éltet minket, hokirajongókat.
újra átnyálaztam a szabályzatot,

17-es verzió: 16 csapatos lebonyolítás, utolsó 4 körmérkőzéses.

18-as verzió: 16 csapatos lebonyolítás, utolsó 4 párban, negyeddöntők csoporton belül. annyit ír, hogy a "a két helyszín közötti távolság és idő miatt" (gondolom itt az utazási időt érti).

Most Kanadában a 18-as van. Lehet, hogy én értelmeztem félre korábban, de most már hajlok afelé, hogy megegyezés kérdése, hogy melyik alapján történik a lebonyolítás, nem pedig előre deklaráltan. Vagyis lehet, hogy svájcban "újra" a 4-es körmérkőzés dönt a kiesésről.
Fabot:

Na a reakcioink a varhatoak.
Bar juharszorpos palacsintat nem vart senki ettol a gardatol, azert ez egy picit csiposebb a vartnal.
Evek ota sullyedunk....es nem nagyon van utanpotlas...ez a fo gond.
Nem az hogy ez a csapat ennyit tud, ez vilagos. hanem az, hogy ha nem jonnek Hossaek, akkor ninsc aki potolja oket. Ez van.
Azert remelem meg ketszer felmossuk a halifaxi stadiont, aztan jovore bizakodom, hogy osszejon egy magyar-svk meccs...
Erot, egeszseget, jégtársak.
Nektek is erőt, egészséget alonzoharris! Ha U14 után is tartjuk szlovák sporttársainkkal a lépést fejlődésben /mert eddig a korosztályig tartjuk/, akkor 6-8 év múlva éles mérkőzésen is 3 esélyes találkozóra lehet kilátás egy magyar szlovákon...
Lokottek ne kritizáljátok a Szlovák hokisokat,mert nagyon jok,az egész NHL-ben.A politikát ne keverjuk a sportba!!! Ezért is vannak Szlovák hokisok magyarországon,mert nen soviniszták,hanem a hokit nézik magyarországon!
Ja és biztos jol érzik magukat magyarországonmmert állítolag nem szenvednek semmiben hianyt,ami egy plus dolog!
Ja, ugyanannyit piálhatnak, mint otthon.
Miért te talán nem iszol? Az NHL-ben amugyis sok az alkoholista! Sajnos.
süti beállítások módosítása