HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A hatodik napon is túl vagyunk

2008.05.08. 12:49 Ryan O'Brien

Nem sokan számíthattak rá, hogy a svájciak kilenc ponttal, veretlenül masíroznak be a középdöntőbe. Ők szállították a legnagyobb pozitív meglepetést. A szlovákok meg a legnagyobb negatívat. Ma estétől már középdöntőket játszanak.

Svájc–Svédország 4-2

A svájciak simán verték a svédeket, akiken a retrómez sem segített. A 48. másodpercben már jött a sokk, Thierry Paterlini gyors góljával. Tíz perc múlva már kettővel mentek a svájciak. Krüger kapitány higgadtan értékelt: "Úgy történtek a dolgok, ahogy elterveztük, jobbak voltunk a kapuk előtt, igazságos eredmény született. Ez a nap a svájci jégkorong egyik legnagyobb napja."

A svédek szépítettek az első játékrészben, így a gól nélküli második után sokan azt hitték, a végére felpörögnek és fordítanak, de nem ez történt. A kapus lehozatala sem segített, ráadásul bekaptak még egyet.

Bosszús volt a kapitány, Bengt-Ake Gustafsson is, a lényeget mégis Nicklas Backström fogalmazta meg: "Most mindenkinek el kell gondolkodnia, fel kell ébrednie, és végre el kell kezdenie jégkorongozni."

Fehéroroszország–Franciaország 3-1

A franciák 2000-ben és 2004-ben is alulmaradtak a bent maradásért folytatott csatában, most Olaszország ellen kell harcolniuk. Mindeközben a beloruszok az oroszokkal meccselnek a középdöntőben.

"Csalódást okoztunk – mondta Francois Rozenthal, a francia válogatott csatára. – De ez a sport. A világ legjobbjai között vagyunk, tanulunk. Sokkal gyorsabb a játék, mint amit otthon megszoktunk. Pénteken mindent el fogunk követni a sikerért."

Az első harmad döntetlenre állt, ezt követően őrölte fel fokozatosan a fehérorosz csapat a franciákat. Huet mindent elkövetett, hogy életben tartsa csapata reményeit.

"A franciák kapusa az egyik legjobb az NHL-ben – mondta Ruszlan Szalej. – Amikor azt hittük, sikerül túljárni az eszén, az utolsó pillanatban odaért és mentett. Következnek az oroszok, tele NHL-es szupersztárokkal, gyorsak, kemények, gólerősek. Megpróbáljuk megállítani őket."

Finnország–Szlovákia 3-2

Nincs csalódottabb szurkoló és játékos a szlovákoknál. Erre senki sem számított, hiába tartalékos a csapat. A finnek ellen kellett volna csodát tenniük, és a másik meccs eredményének is kedvezően kellett volna alakulni. Egyik sem történt meg, Szlovákia a kiesés elkerüléséért folytatja. "Jól kezdtünk, aztán kiengedtünk. Sokkal aktívabban kell játszanunk a hátralévő találkozóinkon" – értékelt Tuomo Ruutu.

Selanne szerezte a győztes gólt a második harmad elején, emberelőnyből. A harmadik harmadban a szlovákoknak kétszer is esélyük lett volna az egyenlítésre, de mindkét öt a négy elleni szituációt elhibázták.

"Nyertünk, ennek örülünk, a játékunk pedig még jobb lesz, ha Saku Koivu is játszani fog" – tette még hozzá Ruutu. "Tudtuk, hogy nagy erőkkel fognak támadni, hiszen számukra ez fontos meccs volt – egészítette ki csapattársa szövegét Peltonen. – Még mindig vannak hullámvölgyeink, de érzésem szerint javulunk, egyre erősebbé válunk."

Norvégia–Németország 3-2

A németek a 25. percben már 2-0-ra vezettek, a végén mégis az északiak ünnepelhettek. "Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült – kezdte a norvégok kapitánya, Tommy Jakobsen. – A legutóbbi meccs után már hittünk magunkban. A végsőkig küzdöttünk, meglett az eredménye."

"Csalódottak vagyunk, elszalasztottunk egy óriási lehetőséget – mondta a németek csatára, Stefan Ustorf. – Túlságosan passzivak voltunk, felhoztuk az ellenfelet, pedig ez nem a mi játékunk."

"Óriási, hogy bent vagyunk a középdöntőben. Úgy készültünk, hogy a kiesési zónában végzünk, erre kis szerencsével akár negyeddöntőt játszhatunk. Ez hihetetlen!" – lelkendezett Mathis Olimb.

Ma következik

K-európai idő szerint este-éjszaka már a középdöntőben mérkőznek a csapatok. A svédek a dánokkal kezdenek, Kanada Norvégia ellen folytatja. Később Svájc Csehországgal, az Egyesült Államok Németországgal találkoznak.

A dánok az utóbbi időben megszorítani sem tudták a svédeket, öt év alatt négyszer kaptak ki vb-n, a tavalyi 2-5 volt a legszorosabb. A svédek sokat nem hibázhatnak, így is elképzelhető, hogy csak csoportnegyedikként jutnak a negyeddöntőbe. Nehéz elképzelni, hogy a kiválóan teljesítő Kanada a norvégok ellen bukjon.

Nagy csata várható a remeklő Svájc és Csehország mérkőzésén. A két gárda 2002 óta negyedszer találkozik, 2006-ban az olimpián a svájciak tudtak nyerni, és a svédek legyőzése is erőt adhat nekik. Az Egyesült Államok játéka az idei vb egyik legkellemesebb meglepetése, de a németek sima továbbjutása is komoly teljesítmény. Az elmúlt hat évben háromszor meccseltek, két amerikai siker mellett 2002-ben egy döntetlen született.

További hírek

A svájciak újabb két játékossal erősítették keretüket. A védő Mathias Seger és a csatár Peter Guggisberg csatlakozott. Segernek ez lesz a 10. világbajnoksága. A finnek a korábban bejelentett Saku Koivu mellett a Tampa Bay kapusát, Karri Ramót és a Hershey Bears védőjét, Sami Lepistót is benevezték. Az amerikai válogatott újabb érkezője a védő Jordan Leopold (Colorado) és a csatár Brandon Dubinsky (New York Rangers).

Update: Kétmeccses eltiltást kapott a svéd Niclas Wallin, aki a svájciak elleni meccs 55. percében, 4-2-es svájci vezetésnél hátulról könyökkel leütötte a vendégek játékosát, Roman Wicket, amiért 25 perces nagybüntetést kapott, azaz végleg kizárták. A fiatal svájci megsérült, első világbajnoksága valószínűleg véget is ért, ezért kellett berendelni Mathias Segert. Wallin brutalitására magyarázat és mentség nincs.

32 komment

Címkék: vb a csoport

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a finn-szlovák 3-2 lett, nem 3-1. érdekes, ez a meccs vonzza a hibákat, tegnap a sportlap online friss hírében megjelent az eredmény és az, hoigy a szlovákok lettek a másodikak, még a német-norvég előtt (amúgy semmiképp nem lehettek volna, max. harmadikak a finn meccs után), ma az egyik ker.rádió bemondta, hogy 1-0, finn lett az 1., szlovák a 2...
a németeknél azért a "sima továbbjutás" túlzás... 0-2-ről egy komolyabb szándékú csapat mégse kapjon ki a norvégoktól. persze, a szlovák meccs a mérleg másik serpenyője. kétarcúak, de meglepne, ha az amcsik ellen mutatnák megint a szebbik oldalukat.
Nem csodálnám, ha ezért az NS-es párhuzamért kapnál egy hét szilenciumot! :DDD
hát még a rádióért, igaz? pedig egyiknek se írtam ki a nevét, mondjuk, ez utóbbinál nagyobb a konkurencia (könnyítés: "van egy zebramezes olasz focicsapatuk"), viszont hokitémában hülyeségeket beszélnek
nem kapsz, pedig megérdemelnéd :)

javítjuk, és a továbbiakban a finneket is 2 n-nel írjuk
mikor a finnek gerelyhajítója eltalálta a távolugró srácot, a hülye riporter azt mondta: a távolugrót ledöntötte a finn gerelye!
Tuomo Ruutu góljánál, a közvetítő azt mondta: ezt nem lehet lassítani! De szép is volt.
Én kérek elnézést! Már előre!
DE!

A mostani vébé szervezése, úgy rossz, ahogy van! Évekig nem volt jóm erre az alsóházban újítanak. Pont ott nem kellett volna! Miért is. Így csak 5 v. 6 meccset játszanak azok, akik anno amúgy is hatot.
Ez még a kisebbik rossz.
Lássuk, hgy oldanám meg a vébé első szakaszát, hogy még izgalmas legyen (törv. védve copyright...etc..):
Tehát:16 csapat, 4 csoport. Ok! Viszont a 16-ból csak 10(!) menne tovább! Természetesen a 2 legjobb 3 is, a 4 csoportból Mindenki vinné magával az eredményeket! Így lenne egy 2x5 csoportos felsőház, és egy 2x3 csoportos alsóház. Mindenki mindeki ellen -itt figyelni kell, hogy a csoportbeli 3. helyezettek hová kerüljenek meccsjátszás szempontjából- a felsőben és az alsóba. Így mindenki 6 meccset játszik kb. 12 nap alatt. Majd a felsőben a1-b2 és b1-a2 elödöntő lenne, majd a döntő és a bronzmeccs. Az alsóházi 2x3-as csoportban meg értelemszerűen körmérközés, ahogy volt idáig. A két utolsó a csoportban meg kiesik a Div.1-be. Így izgalmas is lenne a vébé közben, hogy ki hová kerül.
Kicsit hosszú volt. Sorry!

Természetesen ezt elküldöm az IIHF-nek is, de kötve hinném, hogy "lenyúlnák" az ötletet. Ennyire nem vagyok naív! :) Így viszont már a csoportmeccsek nagyon élesek lennének.
Szerintem. Észrevétel?
Persze, hogy ne legyen érdektelen a "felsőház" 2x5 csoportjában a "futottak még", a díjazás, és a Téli Olimpián való részvétel (az első 8 automatikusan) lenne kellő inspiráció. :)

L.
Nemtudom ki látta a szlovák meccset de Budaj a második harmadban fogott egy akkorát, hogy szerintem a torna védése volt... eddig biztos. A birók tanácskoztak hogy túl e volt a vonalon de aztán nem adták meg. A gólvonalról kanalazta ki a levegőben..
Sziasztok!

Ma valóban lesznek meccsek, mert ahogy elnéztem sehol nem közvetítik? Így tudjátok ti is? A myp2p-n sem látok semmit erről. Vkinek vmi infó? Köszi...
Lagyo:Láttam! Igaz csak a Sport tévén. Itt volt lassítás! Nem volt semmi. Szerintem sem volt bent.

bkri:a myp2p-t most néztem! Én is csak néztem! "Csak" NHL elödöntő lesz. Remélem tudok a VB ügyben inzézkedni. :( Nem lenne ez így jó! :(
defó, de így nagyon sok függne a sorsolástól! Pl. a fehérorosz csapat nem lenne a tízben, pedig szerintem jóval erősebbek mint a norvégok. Amit én változtatnék, az a résztvevők száma( de persze nem jövőre..)12 csapat két hatosban, az első négy-négy keresztbe, az utolsó kettő-kettő körbe játszanának. Hangsúlyozom, hogy nekünk ez abszolút nem lenne jó, de így lenne színvonalasabb a vébé.
A sorsolás legyen sorsolás. Nem kéne mindehol a túl irányított dolog. Amúgy, meg szerintem annyira nem függ. Érvelés pl. példával? :)
A bennmaradásért vívott meccseknél azt hiszem az lenne a legsportszerűbb,ha visszaállítanák a körmérkőzéses rendszert.A felsőházban csak egy apró változtatás kellene:megszüntetni a negyeddöntőket.A két középdöntő csoport első két helyezettje az 1-4. helyért, míg a további helyosztókon a csoportokban azonos helyen végzettek játszanának egymással,így:
A két 3.:az 5.helyért
A két 4.: a 7. helyért stb.
az elődöntőkben természetesen keresztbe játszanának egymással az érintett csapatok. Ezzel elérnék azt, hogy már a csoportmeccsek során tétre és vérre menő mérkőzéseket láthatnánk,és a középdöntőbeli taktikázások is megszünnének.Ez a rendszer egyébként már bevált a kézilabda világeseményeken is(nem is értem miért tértek el tőle a legutóbbi női VB-n).
innen próbáljátok nézni:www.rojadirecta.org/20:55 Hockey (IIHF World Champ.): Suecia (SWE) - Dinamarca (DNK)
- VP4/The Game [en] Tvuplayer SopCast
- Danish Delight 2 Tvuplayer
sok sikert
Hát a fene tudja...Lehet,hogy benn volt,de ez olyan bravúros és lehetetlen mozdulat volt Budajtól,hogy a bíróknak nem volt szíve megadni,s ez így is van rendjén.Mint ahogy rendjén lett volna megadni a japán gólt is.Nem hiszem,hogy óvtunk volna bírói műhiba miatt.
Svédország-Dánia Sport 2 21 00 ÉLŐ
Megnézzük! Bár, ma gyúrúnk vazze van a tévében, így a neten és a monitoron kell néznem majd a meccset. Illetve, szentségtörés, de két szemem van. :)))

A lebonyolítás meg volt olyan, asszem úgy 5-6 éve amit Zigi írt.
Sport 1, Sport 2 van, de nincs a kép a képben a tévémen. Akkor marad a gép, meg a monyitor. :)))
defó, érvelés annyi, hogy mindig van egy könnyebb és van egy nehezebb csoport, ezért szerintem a két legjobb harmadik, nem tudom miért lenne jobb, mint a másik két 3., csak azért mert több pontot szerzett más csapatok ellen? Ez a mexikói foci vébén sem vált be, hokiban pedig szerintem abszolút jó a jelenlegi rendszer( mármint a keresztbe-negyeddöntők és a körmérkőzéses kiesés elleni meccsek). Üdv
Megnéztem az IIHF honlapon - ott 2000-től vannak nyilvántartva a világbajnokságok - ,a középdöntőket mindig negyed-.és nem elődöntők követték.A 90-es évek végére -pedig nem vagyok már olyan fiatal - már nem emlékszem, de mintha akkortájt emelhették volna a létszámot 12-ről 16-ra.De ebben nem vagyok biztos egyáltalán.
schurrer!
Nem olyan rossz, de lehetne jobb is, ha kivennék a negyeddöntőket.Így a csoportbeli cseh-orosz vagy USA-Kanada is élesebb lett volna.De az is igaz, hogy ez meg a játék rovására mehetett volna.Hmmm...nem tudom.
Zigi: a cseh-orosz és a kanada-usa neked nem volt elég éles?:)
Hááát igen,ezért bizonytalanodtam el a komment végére.De akkor is tartom, hogy a középdöntőben,főleg a végére,amikor a negyeddöntők párosítása a tét,lesz egy pár alibi meccs.Igaz,hogy lehet szórakoztatóan is bundázni.
A kézilabdánál és a kosárlabdánál is ez van , egyelőre nem találtak ki jobb rendszert, egyszerű a képlet: minden meccset nyerni kell, azt kész...
De mondjuk előfordulhat, hogy valamelyik csapat megnyeri első 6 meccsét, magasan nyeri középdöntő csoportját,majd a 7. meccsén veszít az addig 2 gy/4v-gel éppen csak továbbevickélő másik ági 4. helyezett ellen.Ha eltörölnék a negyeddöntőket, akkor csak az egyenletesen jól teljesítő csapatok kerülnének a 4 közé.Valami hasonló történt a svédekkel a beloruszok ellen 2002-ben Salt Lake Cityben.
Zigi, 1997-ről 1998-ra emelték a látszámot 12-ről 15-ra.
Az olimpiák lebonyolítása amúgy már más tészta, 2002-ben (és '98-ban) nagyon pocsék volt,két négyes csoportból mindenki továbbment, előtte meg a 6 nagy mellé (szlovákokat nem sorolták a nagyokhoz) a maradék 2 helyre 8-an selejteztek... 2006-ra visszahozták a '94-ben jól működő rendszert, akkor csökkentették vissza 14-ről 12-re.
A vízilabdás képlet milyen lenne: a csoportelsők a tizenkettőből automatikusan elődöntősök, a 2. és 3. helyezettek pedig kereszbe játszanak plusz egy meccset az elődöntőért, így a negyedikek kiesnének, a győztesek pedig többet pihenhetnének...Na, Zigi?
kispufi!
Még mindig lenne mit javítani az olimpiai lebonyolítási rendszeren.Most a VB 1-9. helyezett csapata automatikus résztvevő,s csak 3 helyet osztanak ki selejtezők után.Jobb lenne megfordítani, de legalább fele-fele arányban elosztani a helyeket,mert ez így nagyon bebetonozza a jelenlegi erőviszonyokat hosszútávon,s gátolja a sportág elterjedését is.
Schurrer!
Ez még jobb is, mint a kézilabdás megoldás.Basszus, de kár, hogy nem mi vagyunk az IIHF büró -:).
süti beállítások módosítása