HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Visszafordulni nem szabad

2008.02.04. 14:49 Hblog

Azt elég nehéz sikerként értékelni, ha valaki valahol a tökutolsó helyen végez. Az Alba Volán nem bírt előrébb lépni, záráskor ugyanúgy 10. volt az Erste Bank Eishockey Ligában, mint a szezon nagy részében végig. Mégsem jut eszünkbe, hogy mérgesek legyünk emiatt. Viszont levonunk egy-két tanulságot.

A legfontosabbról már írtunk, a magyar válogatott Pannon Kupa-szereplése apropóján. Azt vettük észre, a nemzetiszínűek inkább fel képesek venni a versenyt a riválisokkal, mint korábban, gyorsabban korcsolyáznak, sebesebben gondolkodnak, bírják a meccsek végét. Ennek nincs más oka, mint az, hogy a gárda gerince A-csoportos színvonalú bajnokságban edződik hétről hétre, mondtuk, és azóta sem látjuk másképp. Olyat sem kellett gondolni decemberben, hogy a sorozatos kudarcok miatt elkedvetlenednek az Alba-játékosok, és nem lesz bennük spiritusz, amikor más vonalon kell odatenniük magukat. Persze messze volt akkor a vége, lehetett reménykedni, hogy a finálé emberesebben alakul.

Nem alakult. A kvalifikációs kör eleje az Innsbruck elleni győzelemmel indult, és a kieséses szakasz sem látszott elérhetetlennek. Ám utána jött, ami jött, az álmok odalettek. Úgyhogy a végső konzekvenciákat ez ügyben a magyar bajnokság zárása után és a szapporói divízió 1-es vb közben fogjuk megfogalmazni.

Törvényszerű volt a kudarc? Ha azt nézzük, hogy az EBEL minden egyes csapata több pénzből gazdálkodott, ezért európai és tengerentúli sztárok sorát igazolhatta le, a válasz igen. Csakhogy az interligás diadalokból kiindulva nem volt istentől elrugaszkodott fantazmagória a középmezőnybe várni a fehérváriakat. Végtére a Jesenice és az Olimpija el tudta érni ezt – bár pont az anyagi kondícióik különbek voltak nekik is.

Összességében nem kérdés: ha a magyar jégkorong – illetve a pillanatnyilag legjobb klub – többet akar annál, ami van, olyan utat kell választania, amilyet az Alba-vezetők. Ami itthon van, kevés, nincs mese.

De van ennek az éremnek másik oldala is. Az, hogy a magyar bajnokság az erős Volán távollétében eljelentéktelenedett. Érthető, hogy a többieket bosszantotta a különcködés, hiszen az alapszakasznak jelen állás szerint nem nagyon volt értelme.

Szakmázni nem nagyon szeretnénk, nem dolgunk. Egy-két apró észrevételt mindazonáltal megengedünk magunknak. Pontokba szedve.

1. Az osztrákok példáján is látszik, légiósok nélkül senki nem juthat semmire az EBEL-ben. A fehérváriak nem mindig választottak okosan vendégjátékosokat. Túl sokan jöttek-mentek. Akiket az elején szerződtettek, tévedésnek bizonyultak. Dostal, Gosselin, MacSweyn és a régi bútordarab Stastny halvány volt. Martin Gálikot elvitte a szlovák Nitra, négy meccs után, a csatár az Extraligában kis híján hozza az 1/1-es átlagot. A később érkezettek dicsérhetők. A lett Galvins egyértelműen, Chris Allennek inkább az elején ment, Sihvonen bevált, Ftorek is, bár sok idő neki nem jutott, Kralj nem váltotta meg a világot. Nem mindegy: minden csapatban a légiósok lődözték a gólokat, szerezték a pontokat. Az Alba házi pontlistáján Sihvonen az 5., ez nem sokkal több a semminél.

2. Ami a legörömtelibb: a legjobb magyarok közül többen a spiccen voltak. Egy-két pillanatig  úgy tűnt, Palkovics Krisztián a gólkirályi címet is megszerezheti. Ocskay is iparkodott, Tokaji és Horváth András dettó.

3. Szintén kellemes hír: több fiatal felnőtt a feladathoz. Először is Hetényi Zoltán kapus, aki menet közben kiszorította a ketrec elől a válogatott Budai Krisztiánt. Aztán Vaszjunyin – a végére talán elfáradt –, Kovács Csaba, Sofron, Németh Péter.

4. Ellenben: hiába erőlködött két acélos védőnk – lásd mint fent –, hátul sok volt a figyelmetlenség, kaptunk elkerülhető gólokat, nem keveset.

5. Továbbá: számos tősgyökeres támadó totálisan gólképtelennek bizonyult, Majoross 4, Gröschl 3, Fodor 2 pontot szerzett.

6. Három edző irányította a csapatot a szezonban. Messze az átmeneti megoldás Énekes Lajos idején voltak a legjobbak az eredmények. Jan Jasko alatt szenvedett az Alba, Ted Satorral többé-kevésbé összeállt. Hülyeség lenne azt állítani, hogy Énekes a legjobb mester a világon, de képzeletbeli kalapunkat ezúton megemeljük előtte.

Ennyi, nagyjából. Próbálják hát meg jövőre is. Emelkedő sportágat akarunk, és kész. Ehhez bátorság kell, meg kalandvágy. Visszafordulni nem szabad.

12 komment

Címkék: alba volán ebel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Ehhez bátorság kell, meg kalandvágy. Visszafordulni nem szabad..." Úgy van!!!!! ;)
A légiósokkal kapcsolatban: feltűnő, hogy szinte minden légiós inkább csak az első 1-2 meccsén remekelt... A Fejér Megyei Hírlap szerint már Kralj-tól is megvált a klub (a hivatalos weboldalon még nincs fent a hír).

Sihvonen házipontlistás ötödik helyéhez tegyük hozzá, hogy míg a többiek 40-42 meccsen gyűjtögették a pontjaikat, addig a finn csatárnak csak 20 meccse volt ugyanerre. Igaz, pont/meccs alapján még mindig megelőzi Palkovics, és Ocskay is.
A fiatalok tényleg sokat fejlődtek. A szeptemberi meccsekhez képest sokkal összeszedettebben, lendületesebben játszanak. Szerintem megállták a helyüket a "nagyok" között, remélem, ezután is lehetőséget kapnak a szereplésre.

Az elért eredményektől függetlenül a szurkolók a csapat mögött állnak - nagyon sok színvonalas, izgalmas meccset láthattunk, igen szép nézőszám mellett.
minek a sok légiós, ha az all star gálán sokan vannak az Albából? :)
Egyébként meg merni kell nagyot álmodni, mert innen csak felfelé van, az sem baj, ha a gyenge légiósok helyett fiatalok kapnak játéklehetőséget, mert majdnem mindegy, hogy utolsó vagy utolsó előtti, de ha a csarnokban elkapnak egy-két osztrák grabancot/labancot, annak mindenki jobban örül majd,mintha lenyomnák tízszer a a bajnoki másodikat.
gratulalni az eredmenyhez kisse kepmutato lenne. nem is teszem azt. ellenben feltunt a legutolso TV-s meccsen az a jatekstilus - harcos, gyors, kemeny -, amelyet eddig csak a valogatottol lattam igaz jobbara nehany ropke mozzanat erejeig. az ALBA kezd ugy jatszani, ahogy a hokit manapsag jatszak az elit ligakban. ez megbecsulendo! Hadd folytassam egy szemelyes tortenettel. A nyaron volt alkalmam a "rettegett" Baluval egyutt hokizni nehanyszor meg Mogyoroval is. Nagyon imponalo volt mindekettejuk szerenysege, alazata a sport irant.
Nekem ebben az egesz hokiban az tetszik igazan, hogy meg az ilyen kaliberu jatekosok is meg tudtak maradni embernek, baratnak, ismerosnek. Akikhez csak ugy oda lehet menni, valtani ket szot, es akik nem lekezelo modorban, hanem teljesen hetkoznapi modon adjak a lenyeget: hokizni jo!
Nem veletlen, hogy ezeket az embereket szereti a kozonseguk - egesz egyszeruen SZERETHETOK!
kivanom, hogy jovore is ott legyenek az elit mezonyben! azert, mert ezzel nemcsak rosszat tesznek a magyar hokinak. hajra magyar hoki!
Jó cikk, de tény, hogy a Volán a magyar bajnokságot ezzel tönkretette. Egy hazai OB1-nek is kell a Volán, nem csak rájátszásra, azt vélhetően megnyeri a bajnokságot úgy, hogy igazából egy alapszakas meccset nem játszott.Mert ugyebár a Fehérvári Titánok játszottak helyettük...
Szép volt Fiúk! Sajna nem tudtam elég meccsen kint lenni, de amin ott voltam, felejthetetlen, az eredménytől függetlenül. Remélem jövőre is EBEL és esetleg kicsivel több siker vár a fehérváriakra!
A magyar bajnokság tönkretételét firtatóktól meg csak annyit kérdeznék, hogy vajon az mennyivel jobb, ha unalmas, 12-0-ás meccseken az alapszakaszt is megnyeri a Volán aztán a rájátszást is? (Vajon nem azok teszik inkánn tönkre az OB1-et akik bután költik el a pénzt és drágán csinálnak gyenge hokit? -bár sztem azért az OB1 messze van a tönkrtételtől.. ;) )
Kell az ebel jövőre is.
Valahol találtam átlag hazai nézőszámokat (forrást most nem találom, majd még ások utána), az előző szezonban ~960 néző/meccs, ebben pedig ~2300néző/meccs. Sikerült népszerűbbé tenni a hokit Fehérváron, az eredmények ellenére.
Tegyük hozzá a Volán ebben a szezonban a szerencsével is hadilábon állt. Kis szerencsével jóval több pontunk lehetett volna. Sator mester munkássága tetszik, a végére kezdett pofásodni a játékunk, remélem őt megtartjuk jövőre is.
Gondoljatok bele, mi lenne, ha ezt a Volánt Ferencvárosnak hívnák! Teltházas meccsek a Papp László Arénában, ide a rozsdás bökőt...
Ha ezt a Volánt Ferencvárosnak hívnák, akkor egy félamatőr, lét-nemlét határán küzdő csapat lenne. Ui. ezt a csapatot a város és a közönsége tette azzá ami (persze a szakosztályvezetők, játékosok rengeteg munkája mellett). Ez Ferencvárosként sosem lett volna meg.
ha egy csapaton múlik egy bajnokság sikere, az már rég rossz.

fogjuk inkább úgy fel, hogy most a többi csapat sokkal nagyobb mozgásteret kapott. itt volt a lehetőség kitűnni a mezőnyből, megmutatni, hogy úgymond alba nélkül is van élet.

szerintem ez alapján kellene értékelni az ob1 alapszakaszt.
A. csoportba jutni, csak olyan sorozat mérkőzések után lehet, amelyek megközelítik azok gyorsaságát, színvonalát.
Erre a jelenlegi magyar bajnokság, nem ad módot.
A fejlődéshez, továbbfejlődéshez, nincs más út, mint amit a Volán jár!
Sok sikert nekik hozzá!
Az itthoni bajnokságról, meg annyit: ha csapatok úgy akarnak előrébb lépni, hogy azért harcolnak, hogy kizárják azt aki feltehetőleg előttük végez; az meg a nem jó út.
süti beállítások módosítása