HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Ellen-NHL-t terveznek az oroszok

2007.12.19. 10:55 F. Kapus

Egyre nagyobb izgalomban tartja a világ hoki- és gazdasági sajtóját Alekszandr Medvegyev terve. Nevezett Oroszország gázipari óriásának, a Gazpromnak az igazgatóhelyettese, és nem keverendő össze Dmitrij Medvegyevvel, aki az igazgatótanács elnöke, továbbá Vlagyimir Putyin első számú utódjelöltje az elnöki székben. Annál inkább nem, mert nincs közöttük rokoni kapcsolat.

A. Medvegyev iparmágnás leszerződtette az NHL-játékosszervezet, az NHLPA korábbi vezetőjét, Bob Goodenow-t. Akinek a kontraktus értelmében a feladata egy új európai profiliga megszervezése lesz, amely Medvegyev tervei szerint rövid távon az NHL konkurensévé fejlődne. Tagja a csapatnak Igor Larionov, az egykori legendás játékos is. Ezen a héten a felek Moszkvában találkoznak, ahol rögzíteni kívánják az alapokat. A liga legkorábban 2008 szeptemberében startolhat. Larionov elmondta, hogy a támogatók és a tévéjogokra pályázók már kapcsolatban állnak Medvegyev teamjével.

Az NHL és az európai csapatok és szövetségek közötti harcról mi is részletesen beszámoltunk az elmúlt héten, több alkalommal is. Medvegyevék nonszensznek tartják a 200 ezer dolláros nevelési költségtérítést, amit az európai csapatok kapnak tehetségeik elszerződése után. Zárójelben írjuk ide, az oroszok felmondták az NHL-szerződést.

Az ellenligáról részleteiben egyelőre nem lehet sokat tudni, de egyes játékosok máris óvatosan fogalmaznak, ha a siker esélyeiről van szó. Az ukrán Alekszej Ponyikarovszkij, a Toronto Meaple Leafs csatára például nem állítja, hogy a liga nem fog működni, de az biztos, hogy ő nem szeretne ott játszani. Szerinte a játék színvonala bizonyosan alacsonyabb lesz.

Pedig a kitaláló elsődleges célja, hogy a játékosok számára alternatívát nyújtson az NHL-lel szemben. Ennek egyik lehetősége, ha hosszú távú szerződést kínálnak a klubok. Példának Alekszej Jasint emlegetik, aki a NY Islandersből ilyen okok miatt igazolt a nyáron a Lokomotiv Jaroszlavl csapatához. Matt Stajan, a torontói csapat NHLPA-képviselője lelkesen fogadta a hírt, mondván, így több lehetőségük lesz a játékosoknak jó fizetésért játszani.

Edzőjük, Paul Maurice hazabeszél. Nem tudja elképzelni, hogy valakinek más legyen az álma, mint az NHL-ben szerepelni, ahol a legjobb játékosok vannak. A Montreal Canadiens vezetőedzője, Guy Carbonneau nem osztja ezt a véleményt. Példaként a 24 esztendős Alekszander Perezsogin esetét hozza fel, aki két szezont töltött Kanadában, egyre jobban kezdett játszani, de hazaszerződött, mert az ufai Szalavat Julajev addigi fizetése kétszeresét kínálta neki.

Ugyanakkor felhívja a figyelmet a gazdasági kérdésekre. Oroszországban nyilvánvalóan nem piaci alapon működik a sportfinanszírozás. A dúsgazdag oligarchák által összevásárolt csapat a befektetés töredékét termeli vissza. A lockout alatti szezonban az AK Barsz Kazany a becslések szerint közel 50 millió dolláros költségvetéssel dolgozott. Ezért a pénzért megtöltötték 4000 főt befogadni képes arénájukat, 5 dolláros belépőjegyárak mellett. Carbonneau viccesen megjegyzi, nem túl jó matekos, de itt nagy a hézag. A francia származású Cristobal Huet kapus megjegyzi, sok európai városban találni olyan arénát, amely alkalmas NHL-színvonalat varázsolni az öreg kontinensre.

Nos, bármi is lesz ebből az egészből, az biztos, hogy az SZKA Szanktpetyerburg benne lesz a buliban. Medvegyev cége ugyanis megvásárolta a klubot, leigazolta Barry Smitht edzőnek, aki korábban a Phoenix Coyotesnál dolgozott, és rendelkezésére bocsátott 20 millió dollárt. Ebből a büdzséből a bajnoki címre törnek. Most a 20 csapatos szuperliga 2. helyén állnak, 4 fordulóval az alapszakasz vége előtt. De messze még a vége, ahogyan azt sem tudni, mi lesz a sorsa az európai NHL-nek.

11 komment

Címkék: oroszország nhl európai profiliga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mintha valami ilyet írtam volna valamelyik poszthoz pár hete. Hehe
Idess, Flea! Szeptember 10 :)
"A nemzeti bajnokságok rendszere felbomlóban van. A csapatok vándorlása nem valamilyen magasztos nyilatkozatba foglalt uniós eszme, hanem a racionális igények nyomán indult meg. Az Unión belül a határok sem azért tűnnek el, mert egy maroknyi diplomata nem talált ki jobbat, hanem mert ez szolgálta Európa versenyképességet. Hasonlóképpen az NHL színvonalát csak egy évi nyolc hónapon át folyó közös európai bajnokság érhetné el. Ha nem lesz ilyen, akkor csak az orosz Szuperliga lesz versenyképes."

teljes post: www.kitzinger.hu/blog/index.php?entry=entry070910-004439
A bejegyzésben mintha egy agyonpénzelt orosz ligát kináltak volna alternatívaként és nem egy összeurópai bajnokságot.

Utóbbinak még esélye is lehet.
quitz megkerestem én is az enyémet bár tény, hogy nem szeptemberi, de megneveztem a Gaspromot a BL tervek kapcsán. :-))))

Flea 2007.12.09. 12:09:49
Mondjuk én ezt nem így csinálnám:
1. Végy egy-két tőkeerős szponzort. Itt van például a Gazprom, ami amúgy is Nyugat-Európába vágyik
2. Szedj be egy akkora összeget, hogy bármelyik hoki csapatnak legyen értelme fejleszteni.
3. Adjál ki 24 liszenszet, amire lehet pályázni (Nyilván az elején bizonyos földrajzi kötöttségekkel)

És már indulhat is az EHL. A Bajnokok Ligáját is sokat támadták a TOP csapatok, minek ugyanezt a hibát elkövetni. Mondjuk az orosz bajnokság harmadik helyezettje és a 24. ország bajnoka között valószínűleg fényév a különbség, de még a 10. országnál is. Hagyni kéne ezt a nemzeti alapú témát.
Flea, a te verziód kidolgozottabb. Nekem azért nem tetszik túlzottan a formálódó orosz dominancia, a nagy állami vállalatok szponzorációjával. Ha az NHL feltételei miatt szívják a fogukat az európai szövetségek, akkor mi lesz majd, ha a feltételek diktálásában sokkal gyakorlottabb Oroszország áll a sarkára. Éppen most olvastam, hogy az utóbbi 8 év átlag 7%-os GDP növekedését főleg a brutálisan meglóduló olajáraknak köszönheti az orosz gazdaság. Ez a növekedési tartalék viszont kimerülőben van.
Nemrég arról beszélgettem egy barátommal valamelyik Volán meccs szünetében, hogy vajon hol van a spontán privatizációs, olajos, borhamisítós lóvé az országból? Más fejlődő gazdaságokban ez meg szokott jelenni a sportban, itthon meg az akasztói gazos stadionon kívül semmi.
Nekem semmi bajom sincs ezzel az egésszel. Szeretem az NHL-t, de én úgy érzem, hogy megfelelő mennyiségű pénzzel, bevétellel, szponzorokkal és persze idővel vissza lehetni kicsit szorítani a kandaiak és amerikaik pökhendiségét és beképzeltségét. Európában is rengeteg játékos van aki játszik NHL-hez szükséges szintű tudással. Persze, játék-színvonalban talán nem lesz olyan magas mint az NHL, de szerintem megfogja azért ütni. De lehet hogy rosszul látom...
Én csak azt tudom, hogy a lockout alatt nagyon jó volt a ruszki liga. Sokszor néztem és szerintem Hajrá ruszkik! :-)
"Most a 20 csapatos szuperliga 2. helyén állnak"
Áruló volt a Szuperliga, hogy kis betűvel írták a nevét? :D
Egyébként én, aki folyton nézi az orosz jégkorongot a tévében annyit tudok mondani, hogy annyiban különbözik az NHL-től, hogy bizony tényleg lassabbak - viszont nincsenek "felesleges" palánkra lökések... És minden kedves jégkorongbarátnak (nem az agresszív palánkra lökés kedvelőinek...) a www.szuperliga.extra.hu -t ;)
Kérlek, ne szpemmelj, István, mert nem elegáns.

Úgy elegáns, hogy a neved mellé szépen beilleszted a honlapod címét, van erre megfelelő funkció.
Köszönöm Gromov, megígérem ezentúl nem fogok, új vagyok a fórumon és nem tudtam erről a funkcióról.

Mégegyszer bocsánat.
Semmi vész, köszi, tényleg nagyon szívesen látunk itten. A rajongás közös tárgyából adódóan én pláne.
süti beállítások módosítása