HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A Nationalliga bajnoka az EBEL-be mehet

2012.01.10. 14:04 Hblog

Zajlik az élet Ausztriában a pályákon kívül is. Az innsbrucki klubelnök nyilatkozata, illetve az EBEL döntése a juniorliga létrehozásáról elgondolkozásra késztette a többi nationalligás klubot is. Az idény előtt nagy nehézségek árán összeütött sorozat jövője több mint bizonytalan, minden csapat azt próbálja kitalálni, mi várhat rá a következő szezonban. Az osztrák portálok és honlapok alapján megpróbáljuk összefoglalni az utóbbi napok sokszor egymásnak is ellentmondó történéseit, nyilatkozatait, amely során szükségszerűen az EBEL-bővítést kérdéskörét is érintjük.

Újév másnapján az EBEL-t is közvetítő tv-csatorna beszélgetős műsorában az EBEL és a Nationalliga jövője volt az egyik téma. Az Innsbruck álláspontját Daniel Naud edző árnyalta. "Valami olyat szeretnénk csinálni, ami finanszírozható - mondta. – Olaszországban kevesebb légióssal játszanak, mint az EBEL-ben, úgyhogy szerintünk ez egy jó lépés lehetne. Először azonban a két illetés szövetség jóváhagyása kell. Mindez nem azt jelenti, hogy biztosan odamegyünk játszani, de mindenesetre ez is egy opció. Ha a Dornbirn és az Innsbruck az EBEL-be mehetne, ez egy vonzó liga lenne."

Ugyanerről a témáról vorarlbergi részről így nyilatkozott Heimo Kofler, a Vorarlberger Nachrichten szakírója: "A vorarlbergi csapatok nagyon jól érzik magukat a Nationalligában. Az ugrás az EBEL-be viszont túlzottan nagy feladat lenne számukra." A műsorban megszólalt Christian Feichtinger, az EBEL igazgatója is: "Mielőtt arra gondolnánk, hogy egy külföldi csapatot hívjunk meg magunkhoz az EBEL-be, először Innsbruckra és Vorarlbergre kell tekintenünk. De az biztos, hogy mindenképpen a kluboknak kell a szükséges kereteket megteremteniük." Az egykori kiváló kapus, Claus Dalpiaz szerint azonban a jelenlegi pontrendszer és az annak nyomán kialakult légiósözön mellett sem az Innsbruck, sem egy vorarlbergi csapat nem lehet versenyképes.

Feichtinger szerint vannak még jelentkezők a maximum 12-14 csapatos EBEL-be. Négy szlovák klub mellett egy német egyesület is erősen érdeklődik a lehetőség iránt. Egyes hírek szerint ez a csapat a Bundesliga 2-ben szereplő Ravensburg Tower Stars lehet. Ám az igazgató abban reménykedik, a következő tagja a ligának mégis egy hazai, osztrák klub lesz majd. Már csak azért is, mert ha a 12. klub külföldről érkezik, akkor a hat osztrák csapat csak az EBEL felét teszi ki, nem lesznek többségben a hazaiak az osztrák bázisú ligában. Természetesen mindez kérdéseket vet fel a Nationalliga sorsával kapcsolatban is.

Az osztrák másodosztály jövője sok más miatt is kérdéses. A decemberi ligaülésen elhangzott, hogy az osztrákok, elsősorban a liga névadó szponzorának ösztökélésére, kötelezővé teszik a következő szezontól az EBEL-csapatok számára egy juniorbajnokság felállítását. A Junior EBEL létrehozása azt jelentheti, hogy a jelenleg a Nationalligában játszó farmcsapatok a Junior EBEL-be mennek. A liga igazgatója szerint a Junior EBEL szükséges lépés volt. "Mindegy, hogy pontszabály van, vagy légióskorlátozás, nekünk olyan fiatal hazai játékosokra van szükségünk, akik 18-19 évesen képesek bekerülni a nagy csapatba. A legnagyobb akadály a számukra elérhető jégidő, nem is feltétlenül a csapatokban a mérkőzéseken, hanem a csarnokokban. Svájcban van 160 jégcsarnok, Ausztriában 40. Az osztrák fiatalok semmivel sem tehetségtelenebbek, csak jóval kevesebb időt tudnak jégen lenni, mint a svájciak, vagy a kanadaiak." Hogy ezen a Junior EBEL hogy fog segíteni, azt mi még az igazgatóval ellentétben nem látjuk tisztán, viszont az nyilvánvaló, hogy Ausztriában sokak elgondolkoztak azon, hogy kivel játszhatnak jövőre, ha a Nationalligából elmegy négy, öt, vagy akár több csapat is.

Három nappal a televíziós beszélgetés után az ATSE Graz hivatalos honlapján jelentette be, hogy új utakat, alternatívákat keres. "A sajtóból értesültünk arról, hogy az Innsbruck és a Dornbirn a következő idényben valószínűleg nem akar már a Nationalligában játszani - mondta a csapathonlapnak meglepetten és felháborodottan Fritz Maier, az ATSE ügyvezetője. - December eleje óta egyik rossz hír érkezik a másik után. Először a Junior EBEL létrehozása, ami miatt a farmcsapatok további Nationalliga-szereplése álláspontunk szerint legalábbis kérdéses, majd az Innsbruck kérelme, hogy az olasz élvonalban szeretne játszani, ezt követően jutott tudomásunkra, hogy a Dornbirn állítólag az EBEL-indulás feltételeinek megteremtésén dolgozik.

Létrehoztunk egy egyesületet, amelynek van egy konkrét utánpótlás-programja. Jelenleg vezetjük a Nationalligát. Rengeteg pénzt és munkát áldoztunk arra, hogy ezt elérjük. Most a Nationalliga léte is veszélybe került, és ez szemmel láthatóan senkit nem hatott meg a szövetségben (ÖEHV) és a ligánál. Másképp el nem tudom képzelni, hogy a mai napig senki nem méltóztatott minket tájékoztatni s fejleményekről sem az ÖEHV, sem pedig az EBEL részéről."

A jelenlegi bizonytalanság miatt a sportszakmailag sikeres klub alternatívákat keres. Ha nem körvonalazódik rövid időn belül egy életképes 2012/13-as Nationalliga, akkor B-tervet kell felállítani. "Napokon belül tárgyalni fogunk a szlovén szövetséggel arról, hogy milyen módon lenne lehetséges a részvételünk az ottani bajnokságban - mondta Maier a csapathonlapnak."

A hockeynews.info osztrák jégkorongos portál hosszú cikkben elemzi a Nationalliga sorsát megkérdőjelező törekvéseket. Megszólal a Feldkirch menedzsere, Michael Lampert is. "Mi sem tudunk mivel tervezni, és teljesen megértem Maier urat, az ATSE Graz vezetőjét, aki aggódik emiatt. Először azonban véleményem szerint egy asztalhoz kellene leülnünk, a tényeket nyíltan ismertetni egymással, és megpróbálni megoldásokat keresni. Csak így működhet. Az is egyedülálló, hogy miközben hónapok óta zajlik a bajnokság, eddig egyetlen ligaülést sem tartottunk év közben. Remélem, mihamarabb pótoljuk ezt a mulasztást - mondta."

Megszólaltatták az ügyben az ÖEHV képviselőjét is. "Eddig semmiféle engedélykérelmet nem kaptunk az Innsbrucktól az olaszországi szereplésre vonatkozóan - mondta Peter Schramm alelnök. - És anélkül, hogy megelőlegezném az elnökség döntését, azt kell mondjam, nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen kérelemre, ha egyáltalán benyújtják, igent mondana." A Nationalliga ügyében is egyértelműen fogalmazott: "Az osztrák csapatoknak Ausztriában kell játszaniuk, és egyértelműen kijelenthetem, hogy jövőre is lesz Nationalliga. Ha egyes kluboknak, mint például az ATSE Graznak, kétségei lennének, akkor nálunk kell érdeklődjenek. Hogy az EBEL egy juniorligát akar indítani, nem akadálya annak, hogy a farmcsapatok továbbra is nálunk játsszanak. A KAC részéről például egyértelmű írásos nyilatkozatunk van arról, hogy továbbra is szeretnének a Nationalligában játszani, mert az ottani részvételüket kivételesen pozitívan értékelik."

Az ÖEHV szeretné zárni az ollót az EBEL és a Nationalliga között is, bár egyelőre nem sokat tudni arról, hogy miként. "Három hónapja konstruktív megbeszéléseket folytatunk az EBEL-lel arról, hogy csökkenjen a szakadék. Az egyik célunk az, hogy a Nationalliga bajnokának legyen lehetősége feljebb lépni, és az EBEL-ben folytatni. Azonban konkrétumokról csak akkor tudok beszámolni, ha a tárgyalások lezárultak." Hogy a Schramm által a portálnak elmondottak szöges ellentétben állnak a korábban az Innsbruck szándékainak napvilágra kerülésekor ugyancsak általa elmondott megértő szavakkal, arra most nem érdemes sok szót vesztegetni.

A történetben jelenleg a legutolsó szót a Dornbirn elnöke mondta ki. Alexander Kutzer, a klub ügyvezetője a csapathonlapon közzétett közleményében így fogalmaz: "A Dornbirn elnöksége a sajtóban megjelent, a klub EBEL-részvételével kapcsolatos hírekre reagálva az alábbiakat kívánja elmondani: A nyilvános találgatások a logikus következményei a bizonytalanságnak, azonban jórészt spekulációkon alapulnak. A Dornbirn jelenleg egyáltalán nem látja úgy, hogy a Nationalliga a halálos ágyán feküdne. A szövetség és a Nationalliga lépéskényszerben van. Dornbirnben öt éve az a cél, hogy hosszú távon a város csapata a legfelső osztályban játszhasson. A közhangulat egyértelmű, mindenki változásokat szeretne, ezért sokan azt hiszik, hogy közel állunk az EBEL-szerepléshez. De még nem jutottunk ilyen messzire" – monda Kutzer, aki egyértelműen tagadja, hogy a játékosok és a szponzorok már elkötelezték volna magukat az EBEL mellett.

Mivel a Sapa Fehérvár AV19 az EBEL-ben, a Dab.Docler pedig a Nationalligában versenyez ez évben, az ügynek magyar vetületei is vannak, legvégül ezeket vesszük számon. A DAB hosszabb távon az EBEL-csatlakozást tervezi, ez jelen állás szerint kétféleképpen lehetséges. Az egyik, hogy megteremti a szükséges feltételeket, és a liga pozitívan fogadja a csatlakozási szándékát. A másik, hogy ha a Nationalliga győztese valóban felkerülhet az EBEL-be, de ehhez változtatni kell a jelenlegi rendszeren. A Fehérvár helyzete is jelentősen bonyolódik, ha valóban igazak azok az információk, hogy az EBEL kötelezővé teszi a csapatok számára a juniorbajnokságban való részvételt. Ez az érvényben lévő magyar szabályok szerint azt jelenti, hogy a jelenleg juniorcsapattal nem rendelkező Fehérvárnak nem csak a Junior EBEL-ben, de a magyar U20-as bajnokságban is el kell indulnia. Ez nem kis anyagi és emberierőforrás-terhet ró a jelenleg nem túl jó anyagi helyzetben lévő székesfehérvári egyesületre. Az előbbi a TAO-nak köszönhetően előteremthető, az utóbbi viszont nehezebb feladat lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: fehérvár ebel dab.docler nationalliga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása