HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mindent megmagyarázunk Hudler-ügyben

2009.07.17. 13:10 F. Kapus

A Hudler-ügy kapcsán rengeteg mindent nem érthet az, aki korábban nem ásta bele magát az NHL egyszerűnek éppen nem mondható kollektív szerződésébe. Utánanéztünk a dolgoknak, és megpróbáljuk elmagyarázni, mi a helyzet. Valószínűleg Medvegyev KHL-vezér is elolvasta az idevágó irodalmat, nem véletlenül nyilatkozta a minap azt, amit.

Az NHL-be kerülő újoncok úgynevezett entry level (EL) szerződést kötnek egyesületükkel. 18 és 21 év közötti fiatal játékosoknak az első 3, a 22-23 éveseknek az első 2, a 24 éveseknek az első NHL-es évükre vonatkozik ez a kötelezettség. Az EL-szerződés idejére meghatározzák a fizetést (2009-ben és 2010-ben 900 ezer dollár/év) és a bónusz maximumát. Ha valamely játékosnak lejár a szerződése, szabad ügynökké válik. A szabad ügynök státusnak két esete van, hogy ki melyikbe tartozik, attól függően egymástól eltérő jogok és lehetőségek illetik meg a játékosokat.

Azok a játékosok, akik betöltötték 27. életévüket, vagy legalább hét éven át NHL-szerződésük volt, úgynevezett korlátlan szabad ügynökké (UFA: unrestricted free agent) válnak szerződésük lejártával. Minden év július 1. után szabadon köthetnek szerződést bármelyik NHL-klubbal. Ha egy UFA nem talál magának csapatot, semmilyen kárpótlás nem illeti meg. Akiknek lejár az EL-szerződésük, de nem tartoznak az UFA kategóriába, korlátozott szabad ügynökké (RFA: restricted free agent) válnak. Ez volt egy évvel ezelőtt Vas János státusa is a Dallas Starsnál. Ők, mint a nevük is mutatja, csak bizonyos feltételekkel köthetnek új szerződést, akár régi, akár új klubbal. Íme, az idei nyár UFA és RFA felhozatala.

Ha a csapat meg akarja tartani a lejáró szerződésű RFA-t, minősített ajánlatot (qualifying offer) kell tennie. Ha a szerződés lejártakor a játékos éves fizetése 660 ezer dollárnál kevesebb volt, akkor legalább tíz, 1 millió dollárig pedig minimálisan öt százalékkal kell magasabb összeget ajánlania a klubnak. Ha a régi egymillió felett volt, akkor elég azt újra megajánlani, persze emelni lehet. A csapatokat nemcsak saját anyagi helyzetük befolyásolja egy-egy ajánlat elkészítésénél, hanem az NHL nagyon szigorú fizetési szabályai is. A legismertebb ilyen a fizetési plafon (salary cap), amely ebben a szezonban csapatonként 56,7 millió dollár volt. Talán kevésbé ismert, de a minimális összeg is meg van határozva, ez 40,7 millió volt. Ez ügyben jókat lehet játszani az internetes kalkulátorokon. Az NHL-ben minden tiszta, minden játékos fizetése fillére pontosan nyilvános. Jelenleg a 2004/05-ös szezon lockoutja utáni 2005. évi, máig érvényes NHL kollektív szerződés szabályoz mindent.

Ha a jogosult csapat nem tesz ajánlatot az RFA-státusú játékosnak határidőig, akkor a játékos UFA-státusúvá válik, szabadon szerződhet más NHL-csapathoz. Az RFA-knak az NHL-szerződésüket legkésőbb december 1-jéig meg kell kötniük. Ha ez nem történik meg, abban a szezonban már nem játszhatnak. Ha a játékos visszautasítja a minősített ajánlatot, akkor továbbra is RFA marad. Természetesen az RFA-k NHL-en belüli csapatváltásának cizelláltan szabályozott módja van, de ez nem érinti a Hudler-ügyet. Kivonatos formában itt tudnak tájékozódni erről.

Az észak-amerikai profi ligákban, így az NHL-ben is létrehozták a salary arbitration (SA) elnevezésű választott bírósági eljárás lehetőségét. Ez biztosítja, hogy a szerződési vitákban a felek, tehát a klubok és a játékosok érvényt szerezzenek igazuknak. Az SA-eljárásban csak RFA-k vehetnek részt. (Hudler is ezt a megoldást választotta, ebből lett a kalamajka, erre később térünk vissza.) További feltétel, hogy a játékosnak legalább négy évet kellett az NHL-ben eltöltenie korábban. Ennél kevesebb idő csak azoknak kell, akik 20 éves koruk után írták alá első NHL-szerződésüket. A tárgyaláson a játékos és a csapat minden egyes érvet elmondhat, és a választott bíró (arbitrator), aki ez ügyben egy semleges harmadik fél, ezek után megállapíthatja a játékos fizetését.

A csapatok is kérhetik a salary arbitration eljárást. De egy játékossal szemben csak egyszer alkalmazhatják ezt, és a kért fizetéscsökkentés soha nem mehet az előző évi apanázs 85%-a alá. A játékosokkal szemben megengedőbb a szabály, ők akárhányszor indíthatnak ilyen eljárást, és az igényelt fizetésemelés százaléka sincs meghatározva.

A választott bíróságnak a döntését a felek meghallgatását követő 48 órán belül meg kell hoznia. Amikor kihirdetik, a csapaté a jog, hogy döntsön: visszautasítja vagy elfogadja a fizetésemelést. Ha elfogadja, a játékos a kötelékében marad, ha elutasítja, korlátlan szabad ügynökké válik, mehet máshová. Érdekesség, hogy a 2005-ig érvényes NHL-es kollektív szerződésben még csak a játékosoknak volt meg a joguk, hogy a SA-höz forduljanak. Az elmúlt évek tapasztalataiból az is látszik, a legtöbb esetben még a SA eredményhirdetése előtt megállapodnak a felek, íme a 2007-es és a 2008-as gyűjtés.

Az NHL szabályozza azt is, milyen bizonyítékokat lehet a salary arbitration eljárás során felhasználni. Ilyen a játékos általános teljesítménye, beleértve a statisztikákat is, az összes korábbi szezonban. Sérülések és betegségek, valamint az összes lejátszott mérkőzések száma. A játékos szolgálati ideje az aktuális csapatában és az NHL-ben. A játékos teljes hozzájárulása a csapat sikerében vagy kudarcában. A játékos vezető szerepe, illetve a közönségre gyakorolt hatása, népszerűsége. A teljesítmény és a fizetés arányba állítása más hasonló játékoséval (erre egy remek példát találnak itt, a szintén eljárásba menekült Travis Zajacét). Vannak kifejezetten nem elfogadható bizonyítékok: a fizetés és a teljesítmény arányba állítása hasonló tudású játékoséval, aki UFA-ként írt alá. Ajánlólevél, videó- és médiajelentések. A csapatok részéről pénzügyi kimutatások. A fizetés plafon és a csapat bérelszámolási helyzete.

Az NHL játékosszervezetének (NHLPA) tájékoztatása szerint idén 20 hokis indított SA-eljárást: James Wisniewski (Anaheim), Colby Armstrong (Atlanta), Matt Hunwick (Boston), Clarke MacArthur (Buffalo), Tuomo Ruutu (Carolina), Aaron Johnson (Chicago), Marc Methot (Columbus), Gyenyisz Grebeskov (Edmonton), Kyle Brodziak (Minnesota), Tomas Plekanec (Montreal), Travis Zajac (New Jersey), Nate Thompson (New York Islanders), Ryan Callahan (New York Rangers), Nigel Dawes (Phoenix), Daniel Winnik (Phoenix), Matt Smaby (Tampa Bay), Kyle Wellwood (Vancouver), Milan Jurcina (Washington).

Összefoglaljuk az aktuális ügy kimenetelének csütörtök esti esélyeit. Jiri Hudler és ügynöke, Petr Svoboda SA-eljárást kért. Hudler 1,15 millió dollárt keresett eddig, a Detroit Red Wings különböző hosszúságú szerződéseket ajánlott a tárgyalások során, 3, 4 és 5 éveseket. Átlagban mindhárom esetben 2,5 és 3 millió közötti fizetést kapott volna évente a cseh játékos, ezzel nem volt elégedett, az SA-hoz fordult. A feltételezések szerint ekkor érkezett a Dinamo Moszkva 5 milliós ajánlata. Ám az NHL-szabályok szerint az SA döntéséig csak az aktuális egyesülettel köthet szerződést a játékos. Medvegyev KHL-vezér szavait úgy értelmezik Észak-Amerikában, hogy az oroszok is tiszteletben tartják a választott bíróság döntését. (Ezzel újabb front nyílt, de az már a KHL-en belül. Joel Kwiatkowski ugyanis Medvegyev szentpétervári csapatának a játékosa lett, míg Hudler a rivális Dinamo Moszkvához igazolna, ha a KHL kiállna az ügy mellett. Az ellenfelek szerint Medvegyev azért nem harcol a csehért, mert az egyik ellenfelet gyengíti.)

Ezek alapján valószínűsíthető, ha a Detroit elfogadja az SA döntését, Hudler továbbra is a játékosa marad. Hudlerék meghallgatása július 30-án esedékes Torontóban. A Detroit továbbra is bármikor egyeztethet velük, más kérdés, hogy menedzsere hetek óta nem veszi fel a Red Wings telefonjait. A jelenlegi legjobb ajánlat 5 évre szóló, szezononként 3 millió dolláros szerződésről szól. Ha ezt július 30-ig elfogadják Hudlerék, az SA-eljárás megszűnik. A klub álláspontja szerint ha az ügy mégis a SA felé megy tovább, a játékos csak 1 vagy 2 éves szerződést kaphat.

Ez esetben már csak az a kérdés, mi lesz az aláírt KHL-szerződéssel. De ez, tekintettel a Kwiatkowski-ügy oroszok számára megfelelő kimenetelére, nem okozhat jelentős konfliktust a két liga között. Van még egy sokadik lehetőség is. Ha a Detroit elfogadja a választott bíróság döntését, lehetősége lesz kereskedni Hudler játékjogával. Mivel jó portéka, egy ésszerű határokon belül megállapított összeg esetén nem lenne érdemes a Detroitnak nem elfogadnia a döntést, mert a bíróság által meghatározott fizetés megadása esetén átruházhatja más NHL-csapatra a játékjogát.

10 komment

Címkék: nhl medvegyev átigazolások hudler

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az NHL-ben minden komolyan ki van dolgozva, ezert mukodik a rendszer. Nem artana valamilyen rendszer a Mol ligaban sem, hoszabb tavon tudna mukodni a dolog. A rendszertelen es fektelen koltekezes vezetett a HC bukasahoz is, egy valamilyen szabalyozassal megelozhetoek lennenek az ilyen esetek
A Finnországi történésekről mikor olvashatunk!
(játékosok,edzők,játékvezetők jártak kint)
Miért nincs egy poszt: "Miről olvasnánk szivesen címmel"?
ajánlott link még fizukhoz, cap-hez:
www.nhlnumbers.com/
@műszerész: majd ha olyan kedvünk lesz :)
Most értem haza, most olvastam el a cikket: nem normálisak ott az USÁ-ban. Ennél bonyolultabb nem lehetett volna?
@kovacsistvan: de legalább nyilvános, és meg lehet érteni, hogy mi hogy merre, pár olvasás után. Mondjuk ennél bonyolultabb a rendszer, lásd pl Heatley ügy. Szerintem máshol se egyszerűbb :).
@durex26: Dehogynincs egyszerűbb. Aláírta a szerződést, nem megy sehova; nincs aláírt szerződése, odamegy ahova akar :)
Na, Hudler-szerződését jóváhagyta a Moszkvához a KHL, kezdődhet a haddelhadd :)

www.tsn.ca/nhl/story/?id=286217
@BöszmeBivaly: Pszt, ezen még megy a belső tanakodás a blog "vezetésében" :)
süti beállítások módosítása