HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A Kwiatkowski-ügy után itt a Hudler-ügy

2009.07.12. 21:24 kovacsistvan

Amikor az Atlanta szerződést bontott Joel Kwiatkowskival, úgy tűnt, elül a vihar a KHL és az NHL között. Ám a béke egy napig sem tartott: a cseh Jiri Hudler, mint megírtuk, nem a Detroit Red Wings, hanem a Dinamo Moszkva ajánlatát fogadta el. A tengerentúliak szerint nem tehetett volna ilyet, ezért panaszt tettek az IIHF-nél. A dolog egyik különlegessége: a nemzetközi szövetségnél máris nyilatkoztak az eltiltás lehetőségéről.

A Detroitnál azt állítják, mivel a korlátozott szabad ügynök (RFA) státusú cseh támadó korábban egyeztetett a csapattal egy esetleges új szerződésről, majd az NHL munkaügyi bíróságához (arbitrage) fordult, kevesellve a következő időszakra megajánlott fizetését, ezért a testület döntéséig nem írhatott volna alá szerződést máshová. A szabályokat mindenki másképp értelmezi, a legértelmesebbnek sejlő olvasat a következő: ha az arbitrage jogosnak találja Hudler egyébként hárommillió dolláros igényét, és ezt a Detroit mégis elfogadja, szerződésük automatikusan meghosszabbodik.

A tengerentúliak mindenesetre az IIHF-hez fordultak, Szymon Szemberg kommunikációs igazgató pedig sietett is nyilatkozni – a Kwiatkowski-ügyben napokig meg sem nyikkant a szövetség –: jelezte, akár nemzetközi eltiltás is lehet az ügy vége. Azért hozzátette: természetesen először minden oldalról alaposan meg kell vizsgálni az esetet.

Frank Brown, az NHL szóvivője kijelentette, az NHL és a játékosszervezet (NHLPA) álláspontja szerint Hudler nem igazolhat el a Detroittól, státusa szerint a Stanley-kupa-győztes csapat  játékosának tekintendő. Az NHL nem adta ki az International Transfer Cardot (ITC) az átigazoláshoz, márpedig az IIHF fennhatósága alá tartozó játékos csak ennek birtokában léphet pályára Európában.

Az oroszok megint rettenetesen ki vannak akadva, a sajtó elsősorban nem is a Detroitot szidja, hanem az örök mumus René Fasel IIHF-elnököt. A svájci szerintük egyoldalúan szerelmes az NHL-be, minden körülmények között a kegyeiket keresi, és nem törődik az európaik érdekeinek képviseletével. Értelemszerűen dühösek a Dinamónál is, Mihail Golovkov elnök állítja, nem érvényes kontraktussal bíró játékost szerződtettek.

A cseh csatárt kedvező ajánlattal csábította el a Dinamo: egyes források szerint évi öt-, más források szerint viszont csak kétmillió dollárt kereshet. Ehhez képest az NHL-ben az elmúlt évben alig több mint bruttó egymilliót kapott. A Detroittól már eddig is három szabad ügynök távozott (Marian Hossa, Mikael Samuelsson és Tomas Kopecky), ők Hudlerrel együtt 103 gólt szereztek a legutóbbi szezonban. Hudler 23+34-et teljesített az alapszakaszban, 4+8-at a playoffban, egy meccset sem hagyott ki.

Hudler, aki egyébként légióskodott már Oroszországban, roppant fiatalon az Ak Barsz Kazany hokisa volt, a Dinamo-aláírás után azt mondta, Moszkvában érdekesebb lesz játszania, mint Detroitban volt. "A KHL kiváló bajnokság, gyorsan fejlődik – magyarázta. – Ottani barátaim élményei pozitívak. A Dinamóban megkaphatom, amit a Red Wingsben nem: több játékidőt, és a lehetőséget, hogy a csapat vezéregyénisége lehessek."

Amennyiben az IIHF a Detroitnak adna igazat, a 25 éves cseh a KHL-ben ugyan nagy valószínűséggel jégre léphetne a Dinamo meccsein, nemzetközi szereplése azonban akadályokba ütközne. Könnyen lehet, hogy a jövő évi vancouveri olimpiáról is le kellene mondania. Vladimir Ruzicka, a cseh válogatott szövetségi kapitánya nemrégiben kijelentette, a nemzeti csapatnak jót tesz, ha legjobbjaik nem a tengerentúlon, hanem Európában, ezen belül  KHL-ben hokiznak.

28 komment

Címkék: nhl khl hudler

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez az arbitrage bántja a szememet, ilyen ügyekben az angol elnevezés arbitrate.
Amúgy ha jól tudom, ha Hudler kapott (nem tudom, kapott-e) a Red Wingstől qualifying offert, akkor a státusza RFA, azaz korlátozott szabad ügynök, csak úgy nem igazolhat el más NHL-es csapathoz. Hogy ezt a formulát a IIHF elismeri-e, na az jó kérdés.
Egesz rendszerek borulnak fel, a penzert ide- oda szokdoso jatekosok miatt. Most a KHL kellene felbontsa Hudler szerzodeset, viszonozva az NHL gesztusat a masik ugyben
@BöszmeBivaly: Arbitrate - ige. Arbitrage - főnév
@kerusz: ok, akkor nincs gond, csak urcsa volt.
QO-t kapott Hudler ?
@csiki hokis: Maximálisan egyetértek! A Detroit azonnali hatállyal rúgja ki és jöjjön az Albába vagy a Mol Ligába:)
@csiki hokis: Nem az NHL bontotta föl a szerződést, hanem az Atlanta.
Egyébként a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy visszafele is van egy bibi. A 20 éves Jevgenyij Dadonov május 30-án meghosszabbította a szerződését a Traktorral. Múlt hét végén pedig aláírt egy szerződést a Floridával.
Eredetileg ez is benne lett volna a posztban, de végül nem lett. Nagy most a kavarodás...
@kovacsistvan: Jelkepesen irtam NHL-t, mivel az Atlanta egy nhl-es csapat. Erre mindenki ugy fog emlekezni, hogy egy nhl-es csapat egyszer mar engedett, csak kevesen fogunk emlekezni, hogy ez az Atlanta volt :) Na de valamilyen uton-modon buntetni kellene az ide-oda alairogato hokisokat is, mert ok csak tudjak, hogy mit csinalnak, ha meg nincs erte semmilyen buntetes, ok koszonik szepen, nekik megfelel igy
@csiki hokis: Igen, ezt nem értem én se. Kwiatkowski, Hudler, Dadonov is tudhatta, hogy mit írnak alá, milyen következményekkel. Bár Hudlerben nem vagyok olyan biztos, de a másik kettő hülyeséget csinált.
Méghogy nem kap esélyt leaderkedni... Vicc, még csak most kapott volna igazán. Összetéveszt a pensel. Ott divat hogy kiegészítő embereket keresnek.
És Ruzicka nyilatkozata sem szimpatikus, megértem, hogy itt akarja tartani a játékosokat válogatott szempontból, de mindenki a KHL-be? Erős liga persze, de akkor is, evvel azt mondja, hogy minden más liga szar.
@durex26: Szerintem inkább arra utalt Ruzicka, hogy év közben a Euro Hockey Touron szeretné összerakni az olimpiai csapatot. De egyébként Európát mondott, nem tisztán KHL-t.
valaki mondja már meg nekem, hogy miből tudnak a KHL-ben NHL konkurens gázsit fizetni? a tengerentúlon minden meccsen majd 10-15 ezer fizető néző, veszik a 100 dolláros mezeket, sapkákat, botokat, kesztyűket, zabálják a kukoricát, szlapálják a kólát , tv reklámok a meccs alatt.....magyarul óriási bevételek vannak. Oroszországban mi van??????
@zsoltihockey: Sok gazdag üzletember. Mondhatnám, sok Kurkóhoz hasonló ember.
@kovacsistvan: Akkor eleguk van. Mert Kurkonak soha nem volt penze. A HC-t masvalaki penzelte, Kurko csak szerepelt. Koltotte masok penzet, ha meg szerepelni kellett, akkor ott volt o. Ezt itt Csikban mindenki tudja mar
@turulmadar: Plusz még mindegyik csapat főszponzora. TatNyeft, Megafon, Lukoil, stb.
@kovacsistvan: Eleinte úgy volt, hogy lesz nagy marketing, és majd jövedelmező lesz, de nem pontosan értem mikor és főleg hogy. Mondjuk a minap kitették a Loko honlapján a jegyárakat, elég NHL rendszerű, ez egy lépés. De ott is kéne már egy rendes honlap, hírlevelek miegymás angolul is, csomó mindent eladni, tavaly meg se kaptam, hogy ki gyártja a mezeket, nemhogy egyéb ajándéktárgy. Emelet jegy csomagok stb. stb. Nyilvánossá tenni a fizukat, szerződéseket. Én nem vagyok marketinges, de szerintem ezeket kellett volna átvenni az NHL-ből nem a draftot, meg a többi viccet amivel tönkreteszik az orosz hokit.
@durex26: Egyertértek veled. Gondolom a te szemed is szújra a divíziós rájátszás, mert az enyémet nagyon...
Gyanítom, hogy nem ez volt az utolsó űgy idén nyáron ami vitát kelt. Az NHL tudtommal nem tartozik az IIHF hatóköre alá, de így is a szövetség támogatását élvezik. Kötelezettségük nincs az IIHF-el szemben jogokat mégis élveznek. A KHL is ugy tűnik, hogy csak névlegesen tartozik az IIHF kötelékébe. A Hudler űgyről meg anyít, hogy ezzel ő NHL szabályt szegett, egyéb szabályt nem sértett, hisz az NHL törvényei nem vonatkoznak az IIHF-re, emiatt nem kellene eltiltani
@durex26: de hát még csak a második szezon következik...
@AG 2.0: mondom, hogy nem vagyok marketinges :), nem ismerem a sorrendet, de szerintem pont a visszájával kezdik az egészet.
Elsőre minden egyes csapatot ráncba szedni minimum európa szintű reklám, kétnyelvű honlapok, online vásárlási lehetőségek, hírlevelek, naprakész honlapok, sztorik események, eladhatóság, marketingstratégiák. Majd utána jöhet a divízió draft, s egyéb ámítás. NHL nek se ez volt az eredeti formája.
@AG 2.0: a lényeg lemaradt :) nem nagyon látom mikor lesz ez jövedelmező, mert nem az a tendencia, lehet, hogy pont emiatt lépett vissza a cseh szlovák stb. jelentkezők.
Szerintem a cseh, szlovák csapatok jövedelmezősége független mondjuk a Dinamo Moszkva jövedelmezőségétől. Rigában pár hónap alatt kihozták a csapatból amit szerintem első szezonban ki lehet. Itthon lenne ilyen lelkes és nagy tábora egy új csapatnak...
Az biztos egyébként hogy a csapatok marketing téren le vannak fényévekre maradva a nyugati szinvonaltól. Nemhogy mezeket és ajándéktárgyakat alig lehet kideríteni, hogy hol kapni, még jegyhez jutni is tortúra, és nem azért, mert hip-hop elfogynak. Valahogy itt még nem jött be annyira a szolgáltatás-központú hozzáállás.
Nézők nélkül nincs liga. Kíváncsi leszek mi lesz a KHL-ből 5 év múlva. De nem akarok rosszmájú lenni. Az idő és a sors választ ad. Olyan embert nem kell visszatartani, aki menni akar. Örök igazság.
Mit csinál a Detroit?Hossa,Samuelsson és most Hudler,és még nem igazoltak senkit se.
@joker23: hát most Hudler jól kicseszett, most ameddig ez nem jár le, igazolni se lehet, és utána már mindelkelnek a megbízható UFA-k :(. Egyébként annyira szarul nem állunk, csak faragni kell a kapott gólokból, s szerintem arra van esély.
@FedorovS: Ezt pont Szergej Fjodorov mondja? :)
süti beállítások módosítása