HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Sebők Balázs a Kärpät Ouluban

2009.06.09. 20:44 F. Kapus

A magyar serdülőbajnokság pontkirálya az egyik legjobb finnországi utánpótláscsapathoz igazolt. Sebők Balázs a következő szezonban a finn országos serdülőbajnokságban játszik. A 14 éves csatár augusztus 2-án egyedül vág bele élete eddigi legnagyobb kalandjába.

A MAC rendkívül eredményes serdülőválogatott támadóira, Sebők Balázsra és Nagy Krisztiánra a tavalyi füsseni tornán figyelt fel az egyik helsinki csapat. A fiatalemberek próbajátékra utaztak a finn fővárosba, de ennek az útnak nem lett eredménye. Cikkünk hőse viszont úgy gondolta, mindenképp külföldön szeretne tovább fejlődni. A Kärpät Oulu 2008 októberében meghívta egy bemutatkozásra, ami jól sikerült, így áprilisra újabb invitálás érkezett Ouluból.

"Három mérkőzést játszottunk első osztályú csapatok ellen – meséli Sebők Balázs. – Az elsőn lőttem egy gólt, adtam két gólpasszt, a másodikon 1+3, a harmadikon 2+1 pontot szereztem. A játék is jól ment, éreztem, remekül sikerült bemutatkoznom. Végül is ez alapján kaptam szerződési ajánlatot."

A következő év a beleszokásé lesz, ahogy a fiatalember fogalmaz. Ha minden jól sikerül, és a felek megfelelnek egymásnak, ötéves szerződést írhatnak alá a következő nyáron. Addig is mindent megadnak a magyar fiúnak, hogy jól érezze magát. "Külön lakást kapunk, egy cseh sráccal lakom majd együtt. Az étkezést és az iskolát is biztosítják, csak azt a tagdíjat kell fizetnem, amit a helyi finn srácoknak is. Szerencsére nemzetközi iskolába járhatok, angolul jól beszélek, ez nem okoz problémát, már sikeresen felvételiztem is az új iskolámba."

Sebők Balázs kilenc éve jégkorongozik, Marton Tibor szinte mindvégig edzője volt. "Neki nagyon sokat köszönhetek. Az utóbbi időben nagyon jó edzői garnitúra jött össze a MAC-ban. Tavaly Dobos Tamásnál nagy lökést kaptam, de Kalle Valiaho és Ari Greus is remek szakemberek."

Az 1994. december 14-én született csatár 2000 óta a MAC igazolt jégkorongozója, korosztályában az egyik legnagyobb tehetségnek tartják itthon. Tavaly a kölyökbajnokság kanadai táblázatának élén végzett, idén első éves serdülőként megismételte ugyanezt a 16 éven aluliak között, a legtöbb gólt és gólpasszt is ő szerezte a mezőnyben. Szezonbeli mutatója nem rossz, 26 mérkőzésen 51 gólt, 41 gólpasszt ért el, 92 ponttal zárt, még az ifik közé is beszállt egy meccsre, ott is három pontot szedett össze. A Kärpät Oulu a jobb csapatok közé tartozik Finnországban felnőtt- és utánpótlásvonalon egyaránt. Minden korosztályban a legmagasabb ligában szerepelnek.

41 komment

Címkék: mac sebők kärpät oulu sebők balázs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azta! Gratulálok! Milyen jó hírek!
Gratula, jó olvasni, hogy kezdik felfedezni a magyar fiatalokat! Sok sikert neki is álmai megvalósításához!
Kíváncsi vagyok úgy 5 év múlva hol lesz a magyar hoki. Mindenesetre nagyon bíztató híreket olvasni a fiatalokról. Irigylésre méltó!
Gratulálok!

Csak így tovább!
Hehh, tök jó, hogy itt a "nagy nyári átigazolási időszakban" már nem csak a felnőtt játékosok nevei forognak, hanem viszik a fiatalokat is a jobbnál jobb csapatok. Nagyon örömteli !
Balázs, sok sikert Finnországban !
Tyű ettől még a hideg is kirázott! Ez a nem semmi! De jó minden nap ilyen jó híreket olvasni! Csak így tovább! Hajrá fiatalok!
Mindenkinek ugyanaz a reakciója de nekem is le kell írnom, hogy nagyon jó ilyen híreket olvasni sorban, ma már a másodikat!

Csak a szokásos vesszőparipám, hogy jég is legyen a srácok alá, itthon is... Meg edzők, csapatok, bajnokságok.
A Kärpät a kedvencem a finn bajnokságban.Sok sikert a fiúnak a messzi Északon.
szóval 5-10 év múlva remélhetőleg sokkal több gólt lövünk, mint kapunk (csatárok-védők)
Gratulálok, ide is csak annyit tudok hozzáfűzni:
Óriási alázat a sport iránt, szorgalo és akarat kell. Ha mindez megvan ebben a fiúban, akkor nem lehet gond.
Sok sikert.
Sok sikert kivánunk mi is Balunak és legalább ugyananyi élményt vagy többet mint kis hazánk jégcsarnokaiban.

Csernus család
Félre ne értsetek és ünneprontó sem szeretnék lenni, de...
Elöször is sok sikert Balázsnak ! Legyen a magyar hoki felemelkedésének része !
'91-stől 94-sig már lassan két sornyi tehetség játszik külföldön. Szép számmal vannak sokrahivatott '96-sok is.
Kívánom Balázsnak, hogy minden úgy alakuljon ahogyan elképzelte.
DE !
Mi lesz a magyar utánpótlással ha legjobbjaink már 14 évesen kikerülnek a magyar bajnoki rendszerből ? Nem érzik-e lassan úgy az itthon maradók, hogy ők már lemaradtak valamiről, nem lesz-e ez demoralizáló például a serdülő bajnokságra ? Mi ennek az üzenete ? Ha itthon maradsz lemaradsz ?
Tudom, hogy túlzás amit most írok de az NHL Gretzky, Lemioux, Kuri, Messier és társai nélkül nem lett volna ugyanaz.
Jó lenne itthon minél szinvonalasabb bajnokságokat szervezni!
Szerintetek az Alba Volán EBEL szereplése mondjuk 3-4 év távlatában milyen hatással lesz a többi magyar egyesületre ?
Gratulálok Balázsnak!
Az biztos, hogy a fiatalokon nemfog múlni a későbbi generáció váltás! Teljessen jó hírek ezek:)
Kedves Ice cube!
Nem vagy Te ünneprontó, sőt olyan gondolattal álltál elő ami sok ember agyában megfordulhat.
Ajánlom azonban a figyelmedbe ezt a hírt is:
jegkorong.blog.hu/2009/06/05/tovabb_duzzadnak_az_utanpotlasmezonyok#more1165141
Amíg korosztályonként 3-4 csapat volt és jó ha kivolt a 3 sor addig belefért, hogy évente egy-egy
játékos külföldre igazolt. Szerintem most már az is belefér, hogy kétszer háromszor akkora csapatszám és játékoslétszám mellett kétszer háromszor annyi játékos próbálja ki magát külföldön. Azért az itthon maradóknak sincs okuk az elkeseredésre, mert egyre szinvonalasabb bajnokságban játszanak és hamarabb kipróbálhatják tudásukat a magasabb korosztályban is. Talán azon érdemes elgondolkodni, hogy egy-két Ausztriában
edződő védőn kívül a hátsó alakzat képviselői egytől egyig hazánkban pallérozódnak, pedig az sem válna a sportág hátrányára, ha néhány védő és kapus is felkeltené a külföldiek figyelmét, bár attól tartok ezek a posztok főként érettebb korban kerülnek a figyelem középpontjába.
Nagy-nagy gratula! Szerencse, jó edzők, kitartó szülők, de főleg hogy a srác is mindent megtesz a sikerért: "Az elsőn lőttem egy gólt, adtam két gólpasszt, a másodikon 1+3, a harmadikon 2+1 pontot szereztem" - korrekt :) És tud angolul!
@Ice cube:

Én, mint laikus, azt tudom errre válaszolni, hogy nem ünneprontás amit írtál, DE:

A felnőtt vb megmutatta, hogy noha leállni nem szabad a hazai hoki(bajnokságok) fejlesztésével, de az hosszú távon biztos nem elég, ha a bajnokságot akarnánk fejleszteni, mert nem tudnánk, hogy hova és milyen szintre is kell, és nem ez a sportág, ahol a balterjesség eredményre vezethet.

És hokikori nálam hozzáértőbb hozzászólása is 100% igaz.
Sok sikert Finnországban!
Többször láttam az elmúlt évben játszani és minden kétséget kizáróan a korosztály egyik legjobbja!
Hajrá!
Ez az! Nagyon jó, egyre több ilyet olvasni! Gratulálok, így tovább!
Örülök, hogy hokiban nem vesznek el a fiatal tehetségek. Legalábbis úgy tűnik.
Terve Balu!
Sok sikert Északon és remélem Fater is belátja, hogy jobb a jégen, mint a zöld füvön kergetni azt a gömböt..
Jó látni, hogy ide elértél.
De most figyelj a legjobban.
Lehet, hogy akkor inkább itthon kéne jobban ráfeküdni erre a védő témára. Külföldi szakedzőkkel, edzőtáborokkal. Erre tök jó kezdeményezés a Kápmegyeri kapusedzés pl.
Bizony jogos a felvetés, azonban azt ne felejtsük el, hogy a XXI. században, aki nem hobbi szinten vág bele egy sportba, annak bizony az a célja, hogy megéljen belőle. Ismerve a jó magyar viszonyokat, erre idehaza nem sok lehetőség van/lesz és aki teheti és tehetsége is van hozzá, az külföldre megy sokkal jobb, sokkal erősebb bajnokságba, hogy aztán pár év múlva el tudja magát adni és ne az legyen majd felnőtt válogatottként a legnagyobb gondja, hogy egy A csoportos vb-re csak úgy engedjék el a munkahelyéről, ha megoldja a helyettesítését...

Szerintem az itthon "ragadt" srácoknak ez lehet egy koncepció, egy példakép, hogy bizony kemény munkával hova lehet elérni. Inkább motiváló tényező kell, hogy legyen, mintsem visszatartó.
@Ice cube: syntax error
Kurri pl. eléggé finn volt tehát nem értem vele kapcsolatosan az NHL (ami ráadásul egy felnőtt bajnokság) emlegetését.
Továbbá: mindenkit azért nem visznek külföldre, mint ahogy nem visznek minden finn/svéd/cseh/szlovák/osztrák (és folytathatnám a sort) észak-amerikai bajnokságokba sem, az otthon maradókat ez mégsem frusztrálja. Igaz, ott talán (remélhetőleg: most még) nagyobb a "merítés", de akik itthon maradnak, azok is simán lehetnek "sztárok", akikért a fehérvári, dunaújvárosi, győri, miskolci, budapesti (és folytathatnám a sort) közönség ki fog járni a meccsekre, lelkesedni fog. Nem kell szerintem alapból "temetni" aki nem jut ki, és ezzel tisztába kell lennie az itthon maradó srácoknak is: szükség van rájuk egy itthoni, erős magyar bajnokságban is !
Vitathatatlan,hogy a serdülő korosztály legnagyobb igérete a srác!Sok sikert kívánunk neki!
Kedves canadien!
A megjegyzéseddel alapvetően egyetértek az "egyik"
szó kontextusba helyezésével:
"serdülő korosztály egyik legnagyobb igérete a srác"
Maradt azért még itthon is óriási ígéret és van már külföldön is 94-95-ös korosztályban óriási ígéret Balázson kívül is :)
Kedves Balázs!

Tiszta szívből gratulálok és egyben sok sikert kívánok!

Lehet, hogy hülye megközelítés, amit most írni fogok, de talán lehet benne valami. Ha úgy fogjuk fel, akkor ezeknek a tehetséges gyerekeknek a külföldre történő szerződése talán még az itthon maradtakat is felránthatja. Akadnak pl. olyan tehetséges srácok, akik mondjuk Balázs mellett kevesebb játéklehetőséghez jutottak. A távozásával viszont ez megváltothat és több lehetősége van bizonyítani a mezőnyből kevésbé kiugró tehetséges fiúknak is. Én legalábbis így közelítem meg. Ezekkel a szerződésekkel mindenki jól jár hosszú távon.

Meg hát gondoljatok bele. Ott a foci vagy kosárlabda. Mindenkinek az az álma, hogy egy jó és nívós bajnokságban játszon. Ha valaki elszerződik, akkor tele van velük a sajtó és büszke rájuk az egész ország.

Annyira kell vigyázni csupán, hogy ne felejtsék el a srácok, hogy honnan mentek oda...
Ez egy nagy és jó lehetőség, most már csak sok munka és munka és munka kell!
Azért az talán könnyítheti a fiatal játékosok színvonalas, neves külföldi bajnokságokba, klubcsapatokba történő elszerződését, hogy sok idő után végre az A csoportban játszhattunk!
Korábban Szuper Levi is nyilatkozta, hogy némely edzőjénél hátrány volt, ő "csak" magyar játékos. Ez talán lassan megváltozik majd!
@hokikori: Te úgy gondolod,hogy az "egyik" én azt mondom,hogy a legnagyobb igérete a korosztályának.Lehet különböző a véleményünk.
Grat Balu. Csak így tovább!

K. Dávid
Gratula Balunak! En ismerem szemelyesen nagyon kemenyen dolgozott, hogy elerjen idaig!
Sok sikert azoknak akik külföldön próbálnak jobb hokisnak lenni, de kérdem én, ha ilyen fiatalon kimennek, nem felejtik el hogy hova tartoznak?

Biztosan azokat szerződtetik le a külföldi csapatok, akik nagyon tehetségesek a korosztályukban. Talán az ottani fiúknál is tehetségesebbek. Pár év múlva meghívják az ottani korosztályos válogatottba, és..... Finn, Svéd, stb válogatottsággal kecsegtetett fiatal azért biztosan elgondolkozik, hogy mi lenne neki előnyös, és akkor mi csak büszkék lehetünk rájuk.

és játszunk a b csoportban.

Ne legyen igazam.
Kedves DeBill!
Válasz két kérdésedre:
1 "...ha ilyen fiatalon kimennek, nem felejtik el hogy hova tartoznak?"
Olvasd el a névsorát a legutóbbi DIV I U18 VB-n érmet szerzett csapatunknak és láthatod, hogy több olyan játékos is van közöttük akik Európa korosztályos elit ligáinak legeredményesebb játékosai között vannak számon tartva és a mi nemzeti válogatottunkban játszottak.
2 "...Biztosan azokat szerződtetik le a külföldi csapatok, akik nagyon tehetségesek a korosztályukban."
A cikkben szereplő srác Sebők Balázs közel 100 pontot csinált a serdülő bajnokságban.
Noha még nem vagyunk jégkorong utánpótlásban a világ tetején, de a kölyök és serdülőbajnokságunk már kezd olyan szintre jutni, hogy az igazán nagy hokinemzetek sem beszélnek lenézően róla.
Egy ilyen megmérettetésen közel 4 pontos meccsátlagot produkálni az önmagáért beszél.
@hokikori: "igazán nagy hokinemzetek sem beszélnek lenézően róla."

Ez kétségkívül igaz. Ugyanis egyáltalán nem beszélnek róla.
Itthon valóban nem beszélnek és írnak róla, de kint Finnországban írnak róla. A csapat honlapján ki is elemezték Balut

szorítunk Neked!
Kedves @hokikori: neked legyen igazad.
Sebok Balazs Update:

Vasarnapon Balazs lott 4 gol es 3 assziszt (elso assziszt) Karpatnak. A csapat nyert 16-3 Ilves-T ellen.

Igy tovabb Balazs. :-)
süti beállítások módosítása