HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mit csinál a videóbíró, és mire jó?

2009.05.11. 18:31 Hblog

Mikor lehet alkalmazni, milyen technikai feltételet támogatják döntését, ki is ő valójában, és ki mondja ki a végső szót? Ezekről lesz szó fotókkal illusztrálva. Érdemes felkészülni, mert a következő szezontól az EBEL-ben is kötelezően bevezetik ezt a rendszert.

A legfontosabb szabály, hogy csak gólszituációban van videózás, amikor arról kell dönteni, a korong átjutott-e a gólvonalon. Az azt előidéző esetek eldöntésére (les, kiállítás) nem alkalmazható a videóbíró. Két eset lehetséges. Vagy a pályán lévő bíró megy ki, és kérdezi meg a videóbírót, ő mit lát a kamerák rögzítette képeken. Vagy a videóbíró jelez a zsűri fölött található sárga lámpával, hogy érdemes megnézni a helyzetet.

Mindig az a bíró lép kapcsolatba a videóbíróval, aki közelebb volt a vitatott esethez. A videóbíró az A csoportos világbajnokságon a lelátó fölötti, tv-túdióhoz hasonlítható felszereltségű helyiségben foglalt helyet. Munkáját svéd technikus segítette. A videóbíró mindig egy IIHF referee-supervisor, azaz játékvezető-ellenőr volt. A rendszer tv-kamerákkal összekötött, négyfelé osztott képernyőt látott. A rendszer működéséhez alkalmas kapukat csak a melegítések után tették a helyükre, addig sima ketrecre lőttek a csapatok. Az egyik kapuban fényképezőgépet is elhelyeztek.

20 komment

Címkék: játékvezetők videóbíró

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

... és ha minden igaz a videóbíró döntését a zebrának nincs joga felülbírálni.

Egyébként ha van videóbíró akkor szerintem semmi szükség sincs gólbíróra (ha egyértelmű, akkor azért, ha nem az, akkor azért).
érdekes cikk :D, viszont írhatnátok róla bővebben. Pl. ki kérheti a videóbíró bevonását? mármint a csapatok részéről? csk, kapus, bárki? vagy ez hogy működik. Illetve mik a részletes szabályok a videóbírónál? Pl. korcsolyával szerzett gól (vizsgálható?), vagy kisles. Ezek szerint pl. szabálytalansággal szerzett gólt nem lehet érvényteleníteni, ha magát a szabálytalanságot a bíró nem fújta le? (pl. kiütik a korongot a kapus lepkéséből, de kérdéses az is, hogy áthaladt-e a gólvonalon, ezért kérnek videóbírót stb.)

Tudtok valamit az EBEL-ben bevezetendőről? Kapuban is kell majd kamera, vagy csak a kapu felett? Hány, milyen kamerák kellenek...
Tudtommal azt is minősítheti ha pl. magas bottal szerezte a gólt, vagy rúgta. Kapusakadályozást, meg a kislest a pályán lévőknek kell észrevenni.
Az én tippem az, hogy a kapitány vagy az asszisztensei kérhetik a videóbírót hivatalosan a vezetőbíró(k)tól. Végül is azért van rajtuk az a szép C- vagy A-betű.
Sztem a kapus is kérheti...
Lehet hogy hülyeség, de szerintem az edző kérheti a videózást,egyébként ez nagyon jó hogy az EBEL-ben is lesz videóbíró, asszem az egyik Graz meccsen jól jött volna ha van ilyenünk...
@durex26: igen, mintha valamelyik vb-meccsen (talán orosz-svéd) meg is nézték volna, hogy nem-e korcsolyáról ment be.
Sztem a videó gólbíró intézménye meghaladott. Ennél objektívabb, ha a vezető bíró személyesen győződik meg a saját szemével a történtekről és nem más dönt helyette. Ez úgy lehetséges, hogy - amennyiben ő maga így dönt - odakorcsolyázik a zsűrihez és a kívánságára felé fordított monitoron maga győződik meg a szituról és befolyásolás nélkül dönt. Így egyébként megtakarítható mind a két gólbíró, mind a videó bíró, ami klubjainknak manapság nem kis költség. Ilyen rendszer volt kiépítve Korcsmáros Buci által a 2004/05-ös szezontól - a hajdan volt - Újpesti Jégcsarnokban, ami 1-1 kapu feletti és 1-1 gólvonal menti oldalkamerából állt. A használat szabályait a versenyszabályzat melléklete rendezte. Valamennyi csapat örömmel fogadta az új eszközt - annak ellenére, hogy az alapján hozott döntések újabb vitákat generáltak. Ugyanis a kísérleti rendszer felbontási képességei korlátozottak voltak. Azóta már olcsón lehetne minőségi eszközt is telepíteni, de közben az egész kikopott a gyakolatból. Akkor még a fejlesztések nagyban függtek a hokirajongók egyéni kezdeményezésein és vszleg ekkor nem voltak másutt spiccen műszaki beállítottságúak. Így a rendszer nem terjedt el. Érdekesség, hogy a bevezetés és hazai szabályozás után megjelent a dolog - mint a videó bíró alternatívája - az IIHF "off ice" szabályzatában is.
Erről tud valaki valamit?

Finn edző a Volánban: Jukka Jalonen
Vagy egyéb más Volános híreket?

@Sakic19: csak szólok: Alternate captains
Engem technikalilag erdekelne, ezek milyen kamerak? Rendes TV kamerak vagy nagysebessegu (akar 1000 kepkocka/masodperc), nagyfelbontasu stb.
@Sakic19: a videóbíró és a gólbíró feladata más, bár egy bizonyos szintig hasonló. A videóbíró ugyebár csak azt hivatott eldönteni, hogy a korong teljes egészében áthaladt-e a gólvonalon vagy nem vagy mikor mozdult el a kapu. Na alapjában véve a gólbírónak is ennyi a feladata. De! A gólbírónak figyelnie kell azt is, hogy a korong sípszó vagy dudaszó előtt esetleg után ment át a gólvonalon, továbbá figyeli azt is, hogy volt-e bármiféle szabálytalanság közben. A gólbíró semmilyen döntést nem bírálhat felül, csupán annyit tehet, hogy ha a vezetőbíró kéri, akkor elmondhatja, hogy mit látott az adott szituációban. Tehát ez nem úgy néz ki, hogy ha lát valamit a gólbíró, akkor egyből rohan és mondja a magáét :) A vezetőbírő ha kétesnek érzi, akkor magához hivathatja, megkérdezheti, hogy a korong áthaladt-e a vonalon. Bár ezt olyankor szokták általában, ha megszólal a duda vagy valamelyik játékvezető sípol, esetleg elmozdul a kapu. Ezt tisztázzák, majd ezek után ha a gólbíró úgy érzi volt még szabálytalanság, akkor felteszi a kérdést a vezetőbírónak, hogy akar-e még kérdezni vagy van-e egyéb kérdés. Ez meg azt szokta jelenti, hogy a gólbíró látott egyéb dolgot is, ilyenkor elmondja mit látott, ezek után a vezetőbíró eldönti, hogy érvényes-e a találat vagy sem. Úgy nagyjából ennyi.
Ilyen szitut sajnos nem láttam a VB-n, pedig szerintem több esetben is lehetett volna alkalmazni ezt a lehetőséget, mert igazából csak azt nézték, hogy gól vagy nem. A videóbíró hatásköre már nem terjedt ki arra, hogy kisles volt vagy kapust akadályoztak, stb.
Úgyhogy szerintem szükség van a gólbíróra, bár kicsit többet kéne foglalkoztatni vagy a videóbíró hatáskörét kibővíteni.
@pokerface: videóbíró hatásköre kicsit bővebb, de F.kapus dolgozik már a részleteken.
több szem többet lát. Pénzbe kerül, de néha sorsdöntő lehet. A rögbiben már régóta használnak videóbírókat, s a játékvezetők örömmel igénybe is veszik, hogy kiderítsék, hol is volt a labda, mielött ráhasalt 2 tonna. Én üdvözlöm a változtatást s alig várom, hogy teljen el az a legalább 20 év, amikor a fociban is bevezetik.
@malibuhc: Ok :) Csak az lett volna a mondandóm lényege, hogy szerintem a gólbíró sem felesleges ott, ahol van videóbíró.

Ha már itt tartunk, ha jól emlékszem a szabályismertető sorozatnak ugyan még nincs vége, de majd szivesen olvasnék azért az új szabálymódosításokról is. Vannak érdekes és jó dolgok, amit nem árt majd időben ismertetni a drukkerekkel, elkerülve sok-sok balhés meccset, bár idő van még bőven.
Jajj figyelmetlen voltam!!! Már írtatok az új szabályokról :) Visszavonok mindent az előző kommentből :)Bicsi-bocsi :))
@Borsy: Én úgy hallottam, hogy Ő az egyik esélyes.+ Tárgyalnak a "három Testőrrel" :)
@FrankK: Köszi a választ! Ha van valami egyéb híred, akkor nyugodtan jöhet!
Mit láthatott a gólbíró a szlovákok elleni meccsen Nagy "góljánál", mit jelzett? Szerintem nincs semmi értelme annak, hogy ott ül.
süti beállítások módosítása