HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Az Alba Volán és a lélektan tudománya

2009.03.18. 21:17 hokikori

Sokáig vártunk arra, hogy a kétségtelenül színvonalasabb EBEL-ből érkezett Alba Volán összemérje erejét a Mol Ligában edződött csapatokkal. Aztán becsúszott két vereség, majd a kapkodás, a vádaskodás és az indulatos véleménynyilvánítás foglalta el a higgadt elemzés helyét. Elgondolkodtunk, megosztjuk önökkel, mi jutott eszünkbe.

Jó magyar szokás szerint minden résztvevő megpróbál bűnbakot keresni. Volt már pellengére állítva szakvezető, következtek a játékosok, megjelentek a fáradtságra vonatkozó magyarázatok. Nagyon kevesen foglalkoznak a pszichés hatásokkal.

Adva van az egyik oldalon országunk kirakatcsapata, az Alba Volán. A másik oldalon a kevésbé elismert ligából érkezett kihívó. Az egyik oldal feladata az elejétől fogva nem az, hogy egyszerűen legyőzze az ellenfeleit. Olyan elvárásokat fogalmaztak meg, hogy igazolja a színvonalkülönbséget, amely kétségtelenül létezik a Mol Liga és az Erstebank Eishockey Liga között. Ennek a differenciának, ahogyan az a prémiumcélban is tükröződött, nem egyszerűen a söpréssel bezsebelt győzelmekben kellett volna megmutatkoznia. A HC Csíkszereda elleni vesztes csata utáni 20 százalékos fizetéscsökkentés visszaszerzéséhez a fehérváriaknak minimum öt góllal, a pénz feléhez legalább hárommal kellett volna nyerniük majdnem minden meccsüket, egy kivétellel. A célkitűzéseket a szponzorok és a szurkolók minél nagyobb elégedettsége érdekében, a legnagyobb jó szándékkal határozták meg, de óriási teherként nehezedtek a csapatra. Olyan ez, mintha egy gárdának 0-5-ről kellene megfordítania egy még el sem kezdődött mérkőzést.

Az első pillanattól kezdve totális letámadást kell végrehajtania, közben nem követhet el hibát a védekezésében. Óriási presszió nehezedett a fehérvári játékosok vállára, míg ellenfelei veszíteni való nélkül, kizárólag a skalp megszerzésének a céljával korcsolyáztak a jégre. Az esélytelennek tartott kihívónak bizonyos értelemben könnyű: vagy tisztes helytállást, vagy csodát produkál. Jelentős arányú vereség sem okozhat traumát.

Az Alba Volán több játékosát éri a kritika, hogy nem teljes erőbedobással küzd, az ellenfeleit lenézve mozog a pályán. A HC elleni mérkőzéstől a bajnoki döntő harmadik összecsapásáig minden tv-közvetítést volt szerencsém megtekinteni – és függetlenként nem tudom megerősíteni a vádakat.

Óriási elánnal, hihetetlen lendülettel vetik magukat a küzdelembe a játékosok. Ez mind a két oldalra igaz, de a sebességkülönbség és a testjátékból adódó pozíciós előnyszerzés szinte minden esetben az Alba Volán fölényét igazolja. Ezt le lehet mérni a kapura lövések, valamint a tilos felszabadítások számából, de a támadóharmadban eltöltött időből is. Nincs itt nagy gond az akarattal, és a tudáskülönbség sem képezheti vita tárgyát.

A mentális teher azonban képes olyan hatást gyakorolni az érintett játékosokra, ami kritikus helyzetekben hibás döntéshozatalhoz vezethet. Mindenki teszi a dolgát, mindenki odateszi magát. Csak az egyik fél felszabadultan játszik, a másik görcsöl.

Milyen üzeneteket érdemes átgondolni? A székesfehérváriakkal a Mol Liga három élcsapata (HC, Dab.Docler, UTE) volt képes szoros mérkőzést játszani. Az említett csapatokkal szemben már többször diadalmaskodott az Alba Volántól súlyos vereséget szenvedett SC, amely akkor – ez is igaz – tartalékosan állt ki. Az említett mérkőzések statisztikai mutatóiban egyértelműen megmutatkozik az EBEL-esek fölénye, de az eredmények azt bizonyítják, hogy a Mol Ligát nem szabad lesajnálni. Az utóbbi mérkőzések, de az OB I. alsóházában most is tartó Miskolc–Ferencváros párharc is bebizonyította, érzékelhető javulást hozott a liga a Kárpát-medence hokiéletébe.

Nem a kárörvendésnek van itt a helye. Hanem a közös örömnek. A sikeres kihívók és szurkolóik igazán büszkék lehetnek eddigi teljesítményükre. De az Alba Volán híveinek sincs okuk az elkeseredésre. Keddi vereségük semmivel sem jelentősebb, mint amikor ők mértek hasonló csapást az EBEL élcsapataira. Talán érdemes lenne megpróbálni kisebb pszichikai teherrel csatába küldeni a játékosokat, és akkor felszabadultan, könnyedén, szép játékot produkálva tudnának úgy is büszkén lejönni a pályáról, ha csak egy góllal győzik le ellenfelüket. A keddi vereséggel azt a 20 százalékot már úgysem tudják visszaszerezni. Ez a görcs már nincs. Meglátjuk, a keddi 2-3 miatt keletkezett-e másik.

Végezetül szeretném felidézni a székesfehérváriak utolsó hazai EBEL-mérkőzésének második, gól nélkül végződött harmadát. Amely talán az egész idény legmagasabb színvonalú játékát hozta. A csapat úgy vonult vastaps kíséretében az öltözőbe, hogy egyszer sem rezdült meg az ellenfél hálója.

57 komment

Címkék: alba volán ebel mol liga ob i.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remélem felszabdulnak a Srácok és a következő két mérkőzésen (kiváló ellenféllel szemben, remek meccsen) begyűjtik a bajnoki aranyat:-))

Hajrá Volán :-)))
Ocskay kicsit idén túl lőtt a célon. Kétségtelen és vitathatatlan a volán fölénye, de nem értem miért kellet volna átgázolni az egész mol liga mezőnyön.
Értem én hogy demonstrálni akarja hogy a volán mennyivel erősebb, és mennyire jót tesz a magyar hokinak az EBEL szereplés, de ilyen hajmeresztő kikötések nélkül felszabadult játékkal is simán bajnok lehetett volna a volán, így meg a görcsösség marad meg mindenkiben és a volán szurkolók kedvenc mondata a rájátszásban: "ma nagyon gyengén játszottunk,ha az EBEL-ben így játszunk kikapunk..."
A világbajnoki felkészülést szem előtt tartva szeretném hogy mihamarabb véget érjen a bajnoki döntő sorozata, a játékosok pihenjenek pár napot, nyugodjanak meg, ürítsék ki a fejüket, és aztán felfrissülve egy igazi edző kezei közt mutassák meg a világnak a magyar hoki csodát!
Holnap és szombaton 7-0-ra kell nyerni a Volánnak! Nincs apelláta!
@Stommy: Azért, mert az előző években a véresszájú hajcsár edzők, mint Jasko és Cortina váltak be. Terror kell, mert olyan emberekkel kell dolgozni, akiknek viszonylag magas az inger küszöbe. A célok, pedig nem a csupaszseggű közép-európai valósághoz lettek kitalálva. Másrészt a jelenlegi válság még megmaradt mecénásait minden eszközzel meg kell győzni, hogy minőségi szolgáltatást kapnak pénzükért. Ezt az angolszász légiós urak nem értik, hiszen az ő gazdasági környezetük, amiben felnőttek, sokkal stabilabb /volt/. Szép szóval is lehetett szponzort és eredményt megtartani, hiszen a tengerentúlon vallási szinten űzi mindenki a hokit.
"Nem a kárörvendésnek van itt a helye. Annál inkább a közös örömnek. A sikeres kihívók és szurkolóik igazán büszkék lehetnek eddigi teljesítményükre."

Ez itt a lenyeg keremszepen!
Fejlodik a magyar hoki, boldogoknak kellene lennunk, nem marakodni mint a kutyak!

HAJRA!
Szerintem hogy mi a valóvilág azt a szurkolók soha nem tudják meg .Nem rossz a psycho elemzés,(én csak katonai psychológiát tanultam anno) sok pontban igaza van.Az alba volán jött az ebelből,amit mindenki magasabb szinvolúnak titulált ,mint a mol-liga (láttam 5 kis volán hazai meccset, hááát nem csapkodta az eget a színvonal)de megis kellene tudni mutatni.A play of eddigi 6meccse közül 1-iken sem közelítette meg a volán az ebelben megszokott játékát,mégcsak nyomelemekben sem.Azt a csupaszív küzdeni tudást,ha kell egymásért hajtást, csúszást mászást kérik számon elsősorban a szurkolók amit kedden csak az ÚJPEST (így nagybetűvel) mutatott be.Minden játékosuk 120,ha nem több % -ot adott ki magából,mig mi???? ezt döntse el minden volán játékos önmaga! Egész szezonban ment a szurkolók közt a fight : ebel vs. mol liga.Az nso is,és itt a blog is vastagon többet foglalkozott a volán meccseivel(beharangozók,interjúk ,értékelések) mint a mol liga összes derbyével együttesen.Ezt gondolom nehezményezték a többi csapat szurkolói ( nem ok nélkül)színvonal ide vagy oda.A volán vezetése óriási hibát követett el,hogy a rájátszás előtt elküldte Sator mestert,ez csak megbontotta a csapat amúgy sem erős egységét,mégha kifelé minden okésnak is látszott.Ezt a 2-3hetet megvárhatták volna, főleg ha az interjúk szerint már nov.óta lógott damoklész kardja a mester felett. A tavalyi volán játékerőben gyengébb volt,mint a mostani, de egyégesebb,és ez sokat számít,söprés lett a vége. Tv elég sok ebel meccset közvetített,és aki nem anti volán ,az nekünk szurkolt,és láthatott jó meccseket, szép gólokat,küzdelmet, híres ex nhl játékosok sorát.Most ezek a semleges szurkolók a tv előtt látva a volán szenvedését, joggal kérdezik ez mi??és biztos vagyok benne,hogy az utolsó el nem tört botig harcoló, csúszó- mászó ute -nak drukkolnak a nagyképű nagy nulla volán helyett.Az emberi természet márcsak ilyen ,drukkol a gyengébbnek,főleg ha látja hogy megszakad a pályán.Lajos nem keménykezű edző ,nemtud kiabálni,ami ilyenkor kellene.Igaz ha Cortina áll a kispadon tegnap, a 3ik. harmadra nem tudtunk volna kiállni,mert minden játékosunk a baleseti sebészeten állt volna sorba a röntgen és a gipszelő előtt.Ilyen lélektelen semmi ,nagy nulla játékot hosszú hoszú évek óta nem láttam még a volántól.Ezzel a hozzáállással ebelben guiness rekordot érően 0 ponttal zártuk volna a szezont.A csapat ha a valós tudását nyújtotta volna ,nem lenézve az ute-t , vastagon több góllal kellett volna nyerni mind 3 meccset.Az hogy az elvárás magas volt a döntőben gyenge kifogás.Majd minden játékosunk válogatott, fizetésben többszörösét keresik az ute játékosaiénak,keményebb ligában edződtek,megállták a helyüket.( ha nincs a fight night tuti a play of)helyzeteink megvannak, de ugyanaz a szituáció,mint sok ebel meccsen. 1- jó az ellenfél kapusa (elvégre ezért áll ott) 2 képesek vagyunk közelről face to face hasba lőni a kapust.Szegény Matus Palko biztos dupla hasvédőt kért a 2ik. meccsre,mert ha akart volna sem tudott volna elugrani a kapu közepébe tartó lövések elől:!!!Válogatott csatárok garmada képtelen közelről eltalálni a kaput,és ha mégis sikerül az középre megy ,ahol a kapus áll,ha esetleg helyeznék a lövést akkor dont worry.Holnapi meccs sok mindenre választ ad, Mert nem mindegy hogy 3-1 vagy 2-2. /bocs kicsit hosszú lett ,aki elolvasta remélem nem aludt el a felénél /
Nem tudom, ki az a hokikori, de ragyogó cikk, gratula hozzá!

HAJRÁ LILÁK!!!!
@gabute: egy ilyen nick sűrűn kivan moderálva a honlapotokról,a sok durva hozzászólása miatt :-)
nem, ő hokibarat néven nyomja :-)
ááá malőr :-)) a hasonlóság átka
Hokikori nagyon jo volt a cikk,gratulálok!
@exL:1: végigolvastam,igaz álmos vagyok már de nem aludtam el,jo volt amit irtál!
Soha nem hittem, volna, hogy a blogon cikket írhat olyan szerző, aki csak tévéből látja játszani a Volánt, a témáról, amiről ír, egyetlen vezetővel, edzővel vagy játékossal nem beszélt.

A sajtóból tájékozódva elemez, a lélektan tudományára hivatkozva.

Az alapvető minimum, hogy ha valamilyen szakértelmére alapozva elemez egy szerő, akkor aláírja. Ilyenkor szokott a sajtóban megjelenni a cikk alján, hogy "A szerző pszichológus" vagy "A szerző jégkorong-szakedző". Ez hitelesíti a mondanivalóját.

Ami ebben a cikkben van, az maximum kommentben lenne elfogadható, bár akkor sem tartanám másnak, mint egy tájékozatlan szerző felszínes és megalapozatlan okoskodásának.

Elképesztő, hogy a játékosok pszichés állapotáról bárki anélkül kijelentést merjen tenni, hogy beszélne velük.

Értetlenül állok az előtt, hogy a blog miért ad ennek teret. Eddig alapos, igényes és tényeken alapuló cikkek jellemezték ezt a blogot, nem pedig hozzánemértők hipotézisei.

(Arról nem is beszélve, hogy a tegnapi vereség után semmilyen "kapkodás, vádaskodás és indulatos véleménynyilvánítás" nem történt a Volán részéről.)
@exL:1: Túrót. Gromov, Kapus is ott volt Fehérváron egy csomószot, tájékozottak, tudják mikor mi és miért történt. Erre megjelenhet egy cikk egy olyan szerzőtől, aki le is írja, hogy a tévében követi az eseményeket.

Az a minimum, hogy nem analizálgatok embereket, szervezeteket anélkül, hogy odamennék és folytatnék valamiféle adatgyűjtést.

Aki pszichológus vagy szervezeti tanácsadó, az ezt pontosan tudja. Aki meg nem az, az meg honnan veszi a bátorságot, hogy ilyet játsszon?

Az meg, hogy miért kap teret cikkszerzőként, teljesen érthetetlen.
Góóó Alba góóó! Szoljankával VODKa+ vörösboros itóka mellett megbeszélgetjük az utóbbi meccsek dolgait ,aztán irány le az egyetemi partyba,de holnap irány Újpestre sörözéssel egybekötve ,majd egy rendkívül korrekt szurkolással plusz zászlózással füszerezve ,behúzzuk a 3. győzelmet!!!


HAjrá VOLÁÁÁÁÁN!!!!

BLL azaz BLUE LINE LEGIO!!!

u.i: de most Irány AGRÍÍÍÍ!!! :)

MINDENKI ,SZURKOLJon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4 :)
@exL:1: meg neztem mi az a seduxen :))))
jot rohogtem rajta ugy nez ki tenyleg raferne egy injekcio remeljuk KCs nem alkoholfuggo mert akkor komoly mellekhatasai vannak :))))
ha pedigg szules elott van akkor hajra seduxen :))))
@qx92: "remeljuk KCs nem alkoholfuggo"

Én is remélem. :)) De most mindenesetre - az ifidöntő vereségét is tekintetbe véve - a Seduxen helyett inkább a csíkszeredából hozott szilvapálinkára szavaztam. :)
@KCs: szerintem egy kicsit erős ez a fajta a nemtetszés. A cikkíró gyűjtött adatot, hisz látta a meccseket. És nem játékosokat elemzett ki, hanem egy jelenséget írt le, vezetett le józan paraszti ésszel, amelynek a vezetők és játékosok a részesei. Ehhez bőven elég ennyi információ.

Szerintem nem kell ahhoz picológusnak lenni, hogy ebben a témában helytálló megállapításokat tegyen az ember - az anyag fogadtatása meg ugyanis majd eldönti, hogy ez a logikai levezetés mások szerint igaz avagy sem. Mert ha igaz, akkor nincs mit kifogásolni, nincs miről beszélni, ha meg nem igaz, akkor ezen az sem segít, ha az illető odavési, hogy egyébként ő a 21. század legnagyobb picológus-géniusza.

Azt értem, hogy az általad elvárt mélységű tényfeltárást hiányolod, de ez nem feltétlenül látszódik meg a végeredményen. Azzal, hogy valaki keményen elmerül a tényekben, még nem biztos, hogy jó és helytálló cikket tud írni - esetleg a lelkiismerete tisztább lehet, illetve a tévedés lehetőségét minimalizálhatja, de ennyi. Ha valaki ráérez egy témára, simán meg tud írni olyan (ha nem jobb cikket) minimális utánjárással, mint a tények megszállotjai.

Egyébként aktív alkotóként az a véleményem, hogy nem baj, ha nem csak belülről jönnek ilyen kritikák, gondolatébresztő cikkek. Aki ugyanis belegabalyodik egy témába, kivédhetetlenül szem elől tévesztheti azt a fajta józan objektivitást, amit legtöbbször csak bizonyos távolságtartással lehet elérni. Ezért is értékes a külsős nézőpont - ezért nem baj, ha valaki megnézi a tévében a meccset, esetleg nem is érintett szurkolóként, és úgy elemez. Egyáltalán nem biztos, hogy nem lesz igaza, sőt. Én pedig nem találtam olyat a cikkben, amit ne tartanék igaznak - és ilyen alapon a szakmai hátteret/szakmai típusú adatgyűjtést hiányolni szerintem kicsit a sznob/egoista rigolya (ez nem neked szól, ez csak elmélet :) ). Ha nem tetszik valami a cikkben, akkor azt kifogásold, érvekkel, ne a lényegtelen körülményeket.
Ocskay Gábor: Kijött, ami eddig is, játszottunk a tűzzel, és most megégtünk. Ez van, ha azt hisszük, hogy 5-8-10 perc hokival nyerni lehet. Valamit tenni kell. Hogy mit, azt nem tudom. Mélységesen szomorú vagyok, hogy ennyi néző előtt ismét csak 15 percig játszottunk a kellő módon. Az UTE teljesen megérdemelten nyert.

hokikori - "Óriási elánnal, hihetetlen lendülettel vetik magukat a küzdelembe a játékosok. (...) Nincs itt nagy gond az akarattal, és a tudáskülönbség sem képezheti vita tárgyát."

Magáért beszél.
@KCs: Hozzáteszem én sem vagyok pszichológus, de az, hogy minden rendben, csak ideges volt a csapat attól, hogy esetleg viszakaphat valamit a büntiből, és emiatt kaptunk ki - hát, ezzel nem értek egyet.

A vereségnek sok oka volt, ténykérdés, hogy benne volt a nagy nyomás is, de az ok-okozati viszonyok messze nem ennyire egyszerűek.
@KCs: Nem akarok különösebben beléd kötni, de ilyen alapon a blog nem írhatna pl az nhl-ről sem mert nem volt a cikk írója jelen a meccsen csak tvből és netről gyűjt adatokat. Szerintem sem a volánnak megy neki hokikori a cikkével csak egy sajátos jelenséget ír le teljesen jól.
"Elgondolkodtunk, megosztjuk önökkel, mi jutott eszünkbe."

Én ezekután nem is vártam komplex elemzést, és amit a cikkíró levezetett, az egy blogban teljesen rendben van. Szerintem ez egy gondolatébresztő... akár még úgy is mondhatnám, hogy a kommentezők számára felhívás egy keringőre. Pl. te is hozzáteszel most ehhez azzal, hogy megírod, mivel nem értesz egyet - ami oké, csak az a kikéred magadnak rész volt felesleges, szvsz. :)
@Raon: Azért nem, mert a tartalom egy dolog. Gromov vagy Kapus tollából ha megjelenik, egy szavam sem lenne, mert róluk tudom, hogy alaposan, és bármi, amit leírnak gondos tájékozódás alapján jelenik meg.
@Stommy: azt meg ne is firtassuk, hogy a magyar újságírói életben hány olyan akasztanivaló retek "dolgozik", aki ki sem megy az adott meccsre, de megír róla egy tudósításnak álcázott értékítéletet úgy, mintha ott lett volna a helyszínen (lásd NS színvonalas cikkei). Az ilyen alakok inkább megérdemlik a vitriolt, mint ez a blog, szerintem.
@KCs: ne folytassuk inkább ezt is holnap, a meccs előtt? :)
@KCs: ez nem egy szaklap, ez egy blog. itt nem csak tényeket közölnek, hanem véleményeket is. erről szól az egész...
Érdekes cikk. PONT. Ne oltsátok már egymást :).

Bevallom, önző mód örülök, hogy egy meccsel később lesz vége a szezonnak...

Hajrá Volán!
Egyet értek a posztíróval. Talán annyi, hogy a söprés nem volt/nem lett volna túlzott elvárás, de az 5 gólos győzelmek igen!
Azt még a KAC vagy Capitals se tudná megcsinálni az UTE ellen, hogy 4x 5-el nyerjen.. főleg ha ez ellenfél óriási elánnal és bizonyítási vággyal lép a jégre!

Elképzelhető, hogy a pszichikai teher miatt nem tudtak 100 fokon játszani, de ez is kifogásnak tűnik. Végülis profik, ezt el kell valamilyen szinten viselniük..

Még szerencse, hogy a VB-n nem lesz ilyen teher rajtunk, tehát akár nyerhetünk is! :)

Hajrá Magyar Hoki!
@scip_: Ennek én is örülök, mert ma nem tudok kimenni és így lemaradtam volna a bajnokavatásról! Jó lesz az szombaton is otthon! :)))
érdekes okfejtés, hozzá is teszem a magam gondolatait (bár én sem vagyok pszichológus :D):

én azt gondolom, hogy ennek az egész "fizetés visszatartás-valamilyen feltételekkel visszakapás" sztorinak az öltözőben kellett volna maradnia és akkor legfennebb egy jó játék az egész és nem pszichológiai nyomás /a 20, de az utóbbi időben 10% visszakapása magában nem lehet nyomás: akik esetében ez jelentős összeg, azok nem (csak) ebből élnek, akiknek meg nem, azokat - bízom benne - jobban motiválja az, hogy megmutassák magukat és először magyar bajnokok legyenek, mint az 1-2 tízezer forint/. Hogy ez az egész nem maradt az öltözőben, annak elentős szerepe van abban, hogy a fél ország kárörvend, hogy a nagyarc volán beszopta. Ez a vezetőség hibája, nem a játékosoké.

Bár nem vagyok pszichológus, azt gondolom, hogy kifejezetten rossz döntés volt hónapokkal ezelőtt lenyilatkozni, hogy a légiósok közül talán ha 1-2 érdemes arra, hogy egyáltalán ajánlatot kapjon - még ha ez így is van ad abszurdum.

Végezetül, véleményem szerint az edző sztori is ballépés volt. És itt most nem arra gondolok, hogy elküldték a mestert /bár én személy szerint ezt is sajnálom/, hanem azt, ahogyan ezt tették. A kitűzött célt, a rájátszás elérését a csapat idén nem teljesítette, ha valamiért, akkor ezért meg lehetett volna köszönni Satornak a munkát. De az, hogy ezt egy teljesen jelentéktelen /na jó, nem teljesen/ torna után tették, az nálam azt az üzenetet hordozza, hogy az egész szezonnál fontosabb megmutatni, hogy ki a falu bikája és ez végtelenül provinciális.

Hajrá, Volán!
Ezt az okfejtés közvetlenül a meccs után kellett volna megjelentetni. Az az igazság, hogy volán szurkolókén nagyon el voltunk kényeztetve mind a játékkal, mind az eredményekkel kapcsolatban, és így ezt a szürkébb teljesitményt tragédiaként fogjuk fel . Mindezek mellett szerintem ballépés volt Sator idö elötti menesztése, mert a játékunk sajnos teljesen ad-hoc jellegüvé vált.
Szerintem igazatok van. Ennyi.
Szerintem jó cikk. Pont ezen filoztam én is, hogy szerencsétlen Volánon köszörüli a nyelvét mindenki(és teregetik a szennyest)...a hoki gyors és kiszámithatatlan sport, baromság megadni elöre, hogy "fiuk, minimum 5 gol elönyt kérek" vagy hasonló. Itt bármi megtörténhet. Vagy pont nem történik. Ennyi. A Volán a vereség ellenére még egy jó csapat tud maradni, ezt nem kétlem. És bevallom, szivesebben nézek olyan döntöt, ahol nem egy Volán Úthengert látok, ahogy éppen földbe döngöli a kedvenc csapatomat, hanem van némi játék és izgalom is...
Hajrá UTE!
Kiváló ez az írás. már már sport pszihológia:)
Az EBEL végjátékában - amikor kiderült, hogy legfeljebb matematikai esély van a playoffra - látványosan, felszabadultan, teher nélkül játszottak a fiúk, látni lehetett rajtuk, hogy megszűnt a teljesítménykényszer. Gondoljatok csak például az Innsbruck elleni 10:1-re.

A söprés kvázi kötelezővé tétele, pláne minimum 3 góllal meccsenként, szerintem egyáltalán nem motiválta, sokkal inkább görcsössé, frusztrálttá (nehéz szó...) tette a játékosokat, ennek meg is lett az eredménye. Mi lett volna, ha Szapporo-ban az ukránok ellen úgy küldik ki őket, hogy "mindenképpen nyernetek kell, legalább kettővel, különben mehettek haza busszal"???
Ha az elméletem helyes, úgy ma nagyarányú Volán győzelemre számíthatunk, hiszen a prémium elment, így megszűnt a nyomás, lehet játszani...

Hajrá Volán!!!
Ilyen ingergazdag környezetben, mint a jégkorong, csak egy átlag feletti intelligenciával rendelkező, kiemelkedő képességű játékosnak sikerülhet kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani.

El kell fogadni a vezetők által elképzelt koncepciót, el kell fogadtatnia magát az aktuális edzővel, be kell illeszkedni a csapatba, tartani kell edzéseken, mérkőzéseken a ritmust, fegyelmezni kell magát sérelmeit napról napra elfelejtve, ki kell szolgálnia csapatát, közönségét, ügyelnie kell a megfelelő táplálék bevitelre, pihenésre időt szakítani, fájdalmait eltűrni.

Annyira összetett életvitel, hogy kizárt a teljesen kiegyensúlyozott sportoló, hiszen az ismeretlenbe rohan mindenki. Senki sem foglalkozik a játékosok tudatos pszihés felkészítésével, hiszen ilyen feladat még nem volt a MAGYR HOKI történetében. Az egyetlen szent cél pedig a világbajnokságon való helytállás.

Sejtem, hogy sokan nem tudatosan élik meg profi életük nehéz szakaszait, hanem csak sodortatják magukat a történésekben. Szerintem ezt láthatjuk néhány napja.
Én csak egyet nem értek... Fáradtak? Unják az egészet? Akkor miért nem az első harmadokat hajtják meg, ha akkor ütnének 3-4 gólt, akkor a kedveszegett "ellen" ellen a továbbiakban lehetne pihengetni, meg négy meccs alatt letudni az egészet... Hogyan is mondta Cortina? Hungarian profi...
@KCs: én csak két dolgot tennék hozzá csendben, nevezetesen, hogy attól, hogy esetleg nem ismered hokikorit személyesen, még szokott járni EBEL-meccsekre (és MOL Liga meccsekre is, teszem hozzá) éppen eleget ahhoz, hogy a csarnokból élőben már jól ismert csapatot a tévében megnézve is alkothasson véleményt. Másrészt - bár nem kell elhinni, de - tudom, hogy hokikori is alaposan tájékozódik, képben van a Volán dolgait illetően.

Ez egy vélemény, amivel lehet egyetérteni vagy lehet vitatni, de az elutasítás indoklása azzal, hogy a tévében megnézve a meccset nem lehet véleményt alkotni, elég meredek.

Szerintem.
@KCs: Ez most megint az a pillanat amikor bölcsebb lett volna ha csendben maradsz.....
@brunzwik: Ez akkor közös tulajdonságunk.
@advocatusdiaboli: Egyetértek veled! Nem lett volna egyszerűbb ha azt mondják a fiuknak hogy, ha megnyerjük a bajnokságot akkor kaptok ennyi és ennyi prémiumot? Nem gondolom hogy a jégkorongban, mint ahogy a példa is igazolja, hogy meg lehetne előre határozva mondani hogy ugyan már ennyi és ennyi góllal kell egy csapatnak nyerni. De lehet hogy én tévedek.
@kerusz: Az, hogy van (volt) lehetőség visszanyerni a bünti egy részét, max. egy pici plusz teher.

Kérdem én, hogy lehet figyelmen kívül hagyni, hogy:

1: A csapaton eleve nagy a nyomás, hiszen nagyon sokan a hazai közvélyemény részéről csak azt várják, hogy a Volán orra alá dörgölhessék, hogy az EBEL szart se ér, pláne nem jobb minőségileg a MOL Ligánál.

2: A fórumokon még az elődöntők simán nyert meccsei után is sok volt az elégedetlen hang, hogy kevés, amit a csapat nyújt. Nem elég eredményesnek lenni, még szépen is kéne hokizni - ez volt az üzenet. Újabb nyomás.

3: A csapat elvesztette edzőjét, csapatkapitányát. Ez nem segíti a terhek feldolgozását.

4: Az UTE szerezte meg a vezető gólt minden meccsen, utána sündisznóállásba vonultak. A Volán nem találta a ritmust, egyre idegesebb lett. Kétszer sikerült kihasználni, hogy elfogyott a lilák ereje, harmadszorra megúszták.

A fenti kérdésre a választ már leírtam az eddigi posztjaimban.
Ja és a cikk abszolút jó, nem utolsó sorban pont azért mert nem egy bennfentes véleményét tükrözi, hanem egy olyan valakiét aki szurkolóként követi a meccseket.
Szerintem jó a cikk!KCS neked nem kéne mást fikázni, van lehetőséged megírni a frankót még sincs vér a pucádban ezt megtenni!
@yeti2: Sajnos nem írhatja meg, mert mint megtudtuk, a blogon csak olyannak szabadna megírnia a véleményét, aki valami szakértelemre tud alapozni. Az meg hogy nézne ki ha a Dörmögő Dömötörben jelentetné meg? :D
@yeti2: Én eddig is megtettem és most is.
Hát, a Volán-honlapra akkor ne kerüljön fel - de a blogosok olyan cikket hoznak le, amilyet akarnak. És az elején írva vagyon, hogy benyomásokról lesz szó: így mindeki helyén kezelheti.
Szerintem (de ez is csak egy ÖTLET, mivel semmilyen szakértő nem vagyok, csak sima szurker) a pszichológián kívül az is van, hogy az EBELben, kiscsapatként teljesen más játékot játszott a Volán, mint amit most kellene: a söpréses-elvárású meccseken. Viszont nem maradt senki olyan Fehérváron, aki ehhez taktikát tudna kitalálni - legalábbis én nem látom nyomát. Ehhez jön még az, hogy az Újpest viszont nagyon pontos, abszolút Volánra szabott taktikával lép jégre, amit ráadásul fegyelmezetten be is tartanak.

Ma estére is jó szórakozást: izgalmas, színvonalas mérkőzést kívánok mindenkinek!
KCS!Gyere már szombaton oda a társaságunkoz légyszíves!Itt úgyse tudunk "értelmesen" elbeszélgetni és szóban is sokkal könnyebb a dolog!Volán büntetőpad fölött megtalálsz minket!Bár már hónapokkal ezelőtt is meginvitáltunk egy lilahagymás zsíroskenyeres dumcsira de valami miatt azt a 10 lépést nem tetted meg!:)Szóval akkor szombaton ha gondolod.
@celebesz: Ezzel teljesen egyetértek. Kár, hogy nem pl. ez jelent meg a " higgadt elemzésben".
@KCs: Szia!

1: ezzel nem teljesen értek egyet. A hazai közvélemény szerintem nem arra várt, hogy a Volán orra alá dörgölhesse az EBEL értéktelenségét. Én ezt úgy látom, hogy a hazai közvélemény egy része azért küzdött, hogy elismerjék a MOL Ligát IS! Hogy ne ég és földnek tekintsék a kettőt, hanem úgy nézzék, hogy a MOL Liga is egy óriási előrelépés a korábbi évekhez képest, ahol színvonalas, érdekes meccsek vannak. Persze nem EBEL szinten, de azért a korábbi éveknél magasabb színvonalon. Az EBEL ellenesség kizárólag az összehasonlítás terén jelent meg: a szurkolóknak nem tetszett, hogy egyetlen csapatról 10-szer annyit írtak, mint a többi 6 magyarországi gárdáról. Aztán ez örvendetesen változott a szezon második felére, és nem a Volán kárára.
Nem védeni akarom a srácokat, de egyik-másik játékosnak mintegy 80 mérkőzés van immáron a lábában. Csalódottak lehetnek az EBEL beli teljesítmény miatt (ők is érzik, hogy jobban is kijöhettek volna ebből a szezonból, ha nincs a Salzburgos eset), ezenkívül voltak konfliktusok bőven az elmúlt időben, ráadásul megvonták a fizu egy részét is... Profizmus ide vagy oda, nagyon nehéz lehet felpörögni és motivációt meríteni erre a pár hátralevő meccsre!
Én csak mentális gondokat vélek felfedezni náluk...ja, és hát ők is csak emberből vannak.
@KCs: Csabi ! Te miért mondod azt, hogy a csapat elveszette az edzőjét? Te simán egyetértettél azzal a döntéssel, bemondásra!!!!

Amúgy a cikk jó, és ezt a szitut már lehettett sejteni a bűntetés után.
@KCs: Tudod te,hogy én nem a blog-ról beszélek!Ne itt írj ilyen,kritizálóan,hozzáértőn,vehemesen.Van neked hova okosakat írni,miért nem ott fejted ki mi a probléma???
süti beállítások módosítása