HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Szilassy Zoltán: Teljes életet fogok élni

2009.01.22. 11:39 F. Kapus

Hétfőn edzés közben súlyos szemsérülést szenvedett a Dab.Docler csapatkapitánya. Szilassy Zoltánt a budapesti szemklinikára szállították, a műtét utáni hetet ott tölti. Telefonon értük el. Jelezte, éppen csöpögtetik szervezetébe az infúziót, úgyhogy beszélgethetünk, van időnk. Őszintén és tisztán beszélt múltról, jelenről, jövőről.

Mindenre tisztán emlékszik. Edzésen a harmadon belüli védekezést gyakorolták. Galanisz Nikandrosz ellen bekkelt, amikor a fiatal csatár ütője egy lövés után eltalálta a jobb szemét. "Rettentő véletlen volt. Gala abszolút semmiről nem tehet, vigasztaltam is, nehogy lelkiismeret-furdalása legyen. Nagyon szeretem őt, jó barátok vagyunk, és az eset után sincs semmi gondom vele."

Az ütő szétrepesztette Szilassy szemgolyóját. A hihetetlen jó kedélyállapotban lévő csapatkapitány viccelődve magyarázza az okokat. "Aki ismer, tudja, elég furcsán, magasan tartom a fejemet, a szemem már eddig is érdekesen állt. Nagyon mélyre mentem le, a fejem combmagasságban lehetett. Plexiben edzettem, de nem védett meg."

A 34 éves válogatott játékos életében ez nem az első eset volt, amikor a szeme veszélybe került. "Sok szemsérülés van a hokiban, de azok jellemzően nem így történnek. Általában a korong talál fejbe minket. Nekem sem az első szemsérülésem, két komolyabb is volt. Egy plexi nélkül, tavaly, egy tizenvalahány éve, szintén plexiben, mint most. Eddig leginkább a szemöldököm és a szemem környéke sínylette meg."

Minden kényes kérdésről nyíltan beszélt a 2006 óta Dunaújvárosban játszó csatár: "Édesapámmal a kórház folyósóján azt nézegettük, ha a jobb szememmel esetleg nem fogok látni, nagyjából a látóterem 15%-át veszítem el. Ez azt jelenti, hogy folytathatom a hokit egy szemmel is, legfeljebb kimegyek a jobb szélre játszani. Végül is nem lesz változás, eddig sem láttam meg a pályán az üres embert. De erről igazából még nem foglalkozom. Ha véget ér a kezelés, majd a pihenő, ráérek a jégkorongra gondolni."

A játékos szerint ha valaki most bemegy hozzá, és látja, legfeljebb azt hiheti, hogy bevertek neki egy nagyot. Monoklija van, bevérzett a szeme. "Az első és legfontosabb, hogy ne alakuljon ki fertőzés a szemgolyóban. Naponta kétszer kapok nagy infúziót, nyomják belém a C vitamint és a szteroidokat. Az első fázis után jövő hétfőn vagy kedden mehetek haza. Ezt követi a második szakasz, az hosszú lesz, két-három hónapig nyugdíjas tempóban élhetek odahaza. Kímélnem kell magamat, öt kilónál többet nem emelhetek jó ideig. Ezt követően döntenek a korrekciós műtét szükségességéről, attól függően, hogy az ideghártya meg a szemfenék milyen állapotban lesz."

Jelenleg látása visszanyerését illetően nem túl optimisták az orvosok. A szem hátsó részéről ebben a stádiumban nem lehet diagnózist felállítani, mert rengeteg vér kerül oda egy ilyen sérülés és műtét után. Szilassy Zoltán szemgolyóját három órán át közel harminc öltéssel varrták össze. "Az egyik orvos specialista mesélte nekem, hogy voltak itt már nagy csodák, amikor azt hitték, abból a szemből nem lesz semmi, aztán mégis lett. Ezt a kérdést egyedül az idő fogja eldönteni. Igazából az a helyzet, hogy a legkevésbé az foglalkoztat most, fogok-e tudni jégkorongozni. Másra nem gondolok, mint a gyógyulásra. Ha egy százalék esélyem van, meglovagolom. Vigyázni fogok magamra, betartom az orvosok utasításait. Nagyon szerencsés ember vagyok. Gyönyörű kisfiam és feleségem van, családi vállakozásom, most kaptam építési engedélyt, sok dolog van az életemben, ami motivációt jelent. Tevékeny ember vagyok, aki ismer, tudja. Bárhogy is alakul a sorsom, nem zárom ki, hogy augusztusban ott leszek a jégen a Dabban, persze teli plexiben. Meglátjuk, mire lesz energiám."

A kórházban rengetegen keresik a sérült játékost. Sok régi csapattársa járt nála, és sokan az ellenfelek közül. Mint meséli, 14-15 éve elszakadt Budapestről, azóta leginkább Fehérváron és Dunaújvárosban játszott, ennek ellenére régi csapattársai is érdeklődnek. Az újságokat olvassa, de számítógépet nem nézhet, kímélnie kell szemét. Ennek ellenére legjobb barátjától értesült, hogy a hokis fórumokon és blogunkon sokan szurkolnak neki.

"Ez nagyon jólesik, köszönöm. Külön örülök, hogy az ellenfelek szurkolói is írtak nekem. Fontos tudni, hogy bár a pályán néha elveszítjük a fejünket, és olyanokat is csinálunk, ami az ellenfél vagy a nézők ellen való, a páylán kívül és a bajban számíthatunk egymásra. Érdekes, hogy sokan hívnak olyanok is, akik nem ismernek. Be vannak tojva, hogy milyen hangulatban vagyok, nem tudják, miként reagálok. Aztán ha megszólalok, és beszéltünk keveset, megkönnyebbülnek."

Bár most csak a gyógyulásra gondol, azért a pályafutása utáni tervek is szóba kerültek. "34 éves vagyok, mire teljesen meggyógyulok, mármint, hogy újra hokizhatnék, 35 is lehetek. Nekem már nem kell belehalnom abba, hogy visszatérjek a pályára. Persze ha menni fog, akkor újra játszom, még akkor is, ha csak egy ép szemem lesz. Több példa van erre. A legismertebb az NHL-es 1/1-es Bryan Berard esete, akinek 2000-ben Marian Hossa ütője vitte ki a szemét egy NHL-meccsen. Azóta is aktív játékos, lehúzott hat szezont az NHL-ben, most a KHL-ben játszik. De a barátaim azóta több példát is gyűjtöttek.

Visszatérve a hoki utáni életemre: már ebben a szezonban is beszélgettünk arról, hogy előbb-utóbb edzősködnék. Nyilvánvaló, hogy nem akarok elszakadni a Dabtól, mert nagyon jól érzem ott magam, és mindenkit nagyon megszerettem Dunaújvárosban. De még nem gondolkodom ezen sem. Jelenleg csak egy biztos: teljes életet fogok élni."

(az akciófotókat Mudra László készítette és a Dab.Docler bocsátotta rendelkezésünkre)

56 komment

Címkék: dab.docler szilassy

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitartást a gyógyuláshoz! Bízzunk a legjobbakban!
sok sikert a tervei megvalositasaban es mielobbi gyogyulast remeljuk meg latjuk a dab szineiben hokizni :)
Nagyon szép cikk! Gratula és persze mielőbbi visszatérést!
"Végül is nem lesz változás, eddig sem láttam meg a pályán az üres embert." Ez mekkora humor!!!!! Jó látni ezt a pozitív hozzáállást. Remek interjú. Jó egészséget és mielőbbi felgyógyulást kívánok!
Káka, Dunaújváros sportszerető közönsége nevében kivánok mielőbbi gyógyulást és várunk vissza a jégpályára.
Valahogy így kéne mindenkinek hozzáállni, példaértékű.

jobbulást:)
Elég szomorú, hogy egy rövid megmozdulás egy életet változtathat meg, esetleg karriert tehet tönkre.

Jobbulást kívánok és sok erőt!
Jobbulást. Jó ezt a pozitív hozzáállást olvasni.
fantasztikus ez a hozzáállás, mielőbbi jóbbulást!
teljes gyógyulást és további sikereket a jégen meg azon kívül is, elképesztően pozitív hozzáállás
igazi sportember vagy, bízni, harcolni a végsőkig!
Sok sikert és gyors felépülést! A cikk nagyon jó!
Köszönjük a cikket, szerintem minden jégkorongszerető ember várt erre.

Zoli, igazán örülök, hogy ilyen a hozzáállásod, minél gyorsabb gyógyulást, és sok kitartást kívánok erre a nehéz időszakra. Minden magyar hokirajongó veled van!
A cikk remek, de nem csak attól, hogy F.Kapus készítette, hanem attól is, hogy az interjúalany is remek ember. Erről szoktam beszélni hozzászólásaimban, bizony ezek a fiúk minden dicséretet, elismerést megérdemelnek a hozzáállásukért, a szívükért, a küzdeni tudásukért! Nem fröcsköl, nem aláz, nem ordít, hanem küzd. Tisztelt szurkolótársaim lenne még mit tanulni. Végezetül, de nem utolsó sorban a létező legjobbakat kívánom Neked Káka, minden alakuljon úgy, ahogyan Te szeretnéd. Küldtem már neked személyes üzenetet a net-en, de ezek szerint még nem olvashatod el. Mielőbbi teljes gyógyulást és sok-sok szerencsét kívánok!
Mielöbbi gyogyulást,fel a fejjel továbbra is ambiciosan!!!
A lehető leggyorsabb TELJES gyógyulást kívánok!

Már nagyon vártuk ezt a cikket, és nagyon örülök, hogy ilyen optimista jövőképed van! :-)))
IGAZI SPORTEMBER!
Minél gyorsabb felépülést és kitartást Zoli!!
Jobbulást kívánok. Csak optimistán akkor minden sikerül!
Jobbulást kívánok neki!

"Naponta kétszer kapok nagy infúziót, nyomják belém a C vitamint és a szteroidokat."

Csak aztán a visszatérés után nehogy a doppingellenőrökkel gyűljön meg a baja! :)
Példa értékü ez az életvitel:- még ilyen helyzetben is, csak a szépet és a jót látja, de már "LÁTJA" a jövőt...pozitívan!!Csak így érdemes csak így tovább..hajrá Káka!!
"Fontos tudni, hogy bár a pályán néha elveszítjük a fejünket, és olyanokat is csinálunk, ami az ellenfél vagy a nézők ellen való, a pályán kívül és a bajban számíthatunk egymásra."

Erről van szó, ez a maygar HOKI igazi csodája. Szívszorító, mégis nagyon jó érzés ezt a ciket olvasni. A legeslegjobbakat kívánom Zolinak!
Besz@rás, mekkora ember ez a srác, pedig nem ismerem, de ilyenkor elég kicsinek tudom érezni magam...
"Végül is nem lesz változás, eddig sem láttam meg a pályán az üres embert."
Én meg, ha szálka megy az ujjamba, sajnálgatom magam...
@trombi0001: ezzel én is így vagyok!
Minél gyorsabban épülj fel!!! Mindenki visszavár :) :D
Kitartást, a legjobbakat kívánom Zoli!
Az a gyönyörű, hogy kicsit félve nyitottam meg a cikket, milyen lesz a kedve, letört-e, fél-e, stb. Erre ezen, hogy "Ez azt jelenti, hogy folytathatom a hokit egy szemmel is, legfeljebb kimegyek a jobb szélre játszani. Végül is nem lesz változás, eddig sem láttam meg a pályán az üres embert." olyan jót röhögtem, hogy megnyugtatott teljesen, tudtam, hogy minden rendben, már amennyire rendben lehet egy ilyen súlyos sérülés után.
Mihamarabbi gyógyulást!
A legjobbakat kívánjuk a gyógyuláshoz!
Ez már egy egy fontos része a gyógyulásnak ez a hozzáállás!:D Fantasztikus!
Gyógyulj gyorsan Zoli!!!!!!!
Kellemesen csalodtam ebben az emberben . . . ellenunk egy kicsit antipatikusnak tunt altalaban na de ez jo peldaja annak hogy ne itelj addig mig nem tudsz semmit valakirol . . . tiszta szivbol gyogyulast kivanok neked Szilassy es remelem hogy mar a kovetkezo szezonban jatszani fogsz . . . hozzam hasonloan sok sok csikszeredai jegkorongkedvelo mielobbi gyogyulast es minden jot kivan neked
riszpekt es gyogyolast!

(az a franya fejfedo...)
Jobbulást kívánok!!
Hát ezen én is megdöbbentem. Őszintén szólva én Szilassyt a pályán mutatott dolgai miatt sosem kedveltem, de ez a nyilatkozat ebben a helyzetben... ilyenre csak egy kivételes ember képes! Remélem sikerül neki a felépülés!
hát nekem könny szökött a szemeimbe. óriási figura vagy, Zoli, kitartás: jobbulást és teljes gyógyulást!
Csak így tovább! Minden jókat a Megyeriről!
Tényleg nagyon jólesett olvasni ezt a cikket:)
Mielőbbi gyógyulást!!!
Zoli nagy csibész a pályán, sokszor nekem sem tetszik amit művel.
Ennek ellenére barátaim és a magam nevében is mielőbbi gyógyulást kívánok!
Mielöbbi felépülést kívánok Zoli!
@nagypi: Én is ezt az "eddig sem láttam a pályán" részt szerettem volna kiemelni! Hatalmas figura! Jobbulást!
Én Volán játékosként ismertem meg, és mindig nagyon közvetlen volt.. Utoljára egy áruházban találkoztam vele, akkor is nagyon kedves volt.. Nem Ő volt a fő kedvencem, de mindig bírtam. Remélem még visszatérhet egyszer a jégre!:))
Nem ismerem személyesen, csak a pályán láttam. Példamutató hozzáállás, jobbulást és mielőbbi visszatérést kívánok! Remélem sok játékos elolvassa, csak tanulhatnak Tőle!
abszolut gyogyulast! mielobbit!
Elismerés a humoráért, a realitás-érzékéért és a lelki erejéért. "Szinte szégyellem", hogy korábban - finoman fogalmazva - nem volt nagy kedvencem. De azért őrzök róla egy jópofa emléket. Két éve DAB - UTE meccs volt az OB 1. rájátszásában. Az volt a feladata, hogy szorosan fogja Ladányit. Ez a hokiban elég ritka... Az egyik középső buli után Godó azzal próbálta kizökkenteni, hogy nem törődve a játékkal, helyben maradt. Hosszú másodpercekig álltak egymással szemben, jellegzetes buli előtti testtartásukban, mikor a játék már rég máshol folyt. Abban is volt egy jó adag humor... Jobbulást és ahogy ő fogalmazott: teljes életet!
@Liladínó: Igen, azokkon a meccseken emlékezeteset alkotott :) Godót mindig a kispadig kísérte é stökéletesenlátta el a fleadatát, mert Godót kivonta a játékból.
én is csak másodikra nyitottam meg a cikket, mert alapból faszság csúszós jégen még csúszósabb korit húzni, oszt menni ezerrel és bottal ütni azt, ami kisebb nálad.

DE

de a srác hozzáállása jó, remélem rendbe jön, és nem sok minden marad vissza.. Csak ne kapkodj, idő kell hozzá. Anno én is kaptam egy durvát, de 5 év után már csak emlékeztető jelzések maradtak, amúgy semmi gáz, szóval fel lehet épülni.
Jaj, egyik nagy arc, hiányozni fog, ha nem látom!
Igazi harcos. Nem temetem, de amire jól emlékszem, ahogy kűzdött Niedermayerék mellett a Kisstadionban... szép emlékek
Azt a mindenit... nem is a sérülés, hanem a hozzáállás, az hihetetlen. Ő az igazi sportEMBER - nem a Schumacherek, Woodsok.

Teljes szívemből kívánok gyógyulást neki!
-Így születnek a példaképek.- Ismeretlenül is mielőbbi gyógyulást, a "teljes élet"-hez pedig sok erőt kívánok.
Teljes gyógyulást kívánok!
Én is csatlakozom a többiekhez, mielőbi gyógyulást kívánok neked Zoli!
Nagyszerű természetre vall, hogy egy ilyen súlyos sérülés után, ilyen pozítivan, irónikusan tudod szemlélni a kialakult helyzetet.
Ezek után tovább erősödik a meggyőződésem, ezek a korongos srácok nagy sportemberek!
@trombi0001: Pontosan megfogalmaztad amit érzek... Ő a sérült, én az egészséges és ÉN kapok erőt a cikken át TŐLE! Hihetetlen... Kívánom hogy kapja meg a sorstól amit ez a hozzáállás megérdemel!
Szila még az Újpestben játszott Ancsinékkal amikor az én őszhajú barátom megkérdezte TŐLE hogy "Zolika mikor igazolsz már Fehérvárra?" erre a ZOLI:"jövőre"! És a következő szezont tényleg itt kezdte ! Az én barátom meg azóta meg van győződve hogy ezt az egészet Ő találta ki (nélküle nem jött volna létre). SZILASSY ZOLI akkortól a kedvenceink egyike , mindíg szurkoltunk NEKI . Most aztán mindenek felett , CSAK NEKI szurkolunk !!!! Tudjuk hogy nehéz harmad elött állunk de hiszünk benne hogy győzni fogsz , és jövőre ismét karistolhatod a jeget , mint régen...........
Nekem is könnybe lábadt a szemem amikor a cikket olvastam. Még Ő vigasztal minket ez hihetetlen :-)
Zoli neked jobbulást és mielőbbi visszatérést kívánok neked.
Az egyik legjobb hír, hogy a profi játékoskarrier utánra (bármikor is következik be) edzői feladatokat tervez. Ilyen EMBERre van szüksége a hazai hokinak!
Óriási ember!! Remélem, látjuk még a jégen!
Jobbulást, kitartást. A fránya teljes védőt miért esemény után használják a játékosok? Tudom, hogy vagányabb a fél plexi vagy anélkül, de jó volna, ha ez a sérülés és Szilassy Zoltán is felhívná a figyelmet a nagyobb arc védelemre (nem a nagyarc).
Mégegyszer jobbulást, remélem a továbbiakban is hallunk róla és a blog is készít hasonló cikket vele, hogy mindig tudjuk támogatni, hacsak néhány jó kívánság erejéig is.
Hatalmas sportember!

Azt gondolom, óriási erőfeszítéseit méltó módon koronázta meg a Stars ellen ütött mindent eldöntő győztes góllal.

A fenti cikk fényében egy ilyen teljesítmény feltétlen elismerésre érdemes. Az újvárosi hoki sokat köszönhet neki.

Gratulálok!
Na ezt próbáltam megértetni boby 80, boby2 illetővel :(
süti beállítások módosítása