HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Viharfelhők a Vienna Capitals fölött

2009.01.17. 12:15 KCs

Komoly bajba kerülhet az EBEL egyik zászlóshajója, a Vienna Capitals: a klub elnöke és alelnöke – egyúttal két legfontosabb mecénása – bejelentette a távozását, ezzel az egyesület léte került veszélybe. A megszűnés az egész ligának sem lenne jó.

A Die Presse című osztrák napilap szombati kiadása részletesen foglalkozik a kialakult helyzettel. A Vienna Capitalst 2001-ben alapították, ezzel egy évvel a Wiener EV jégkorongszakosztályának megszüntetése után visszatért az élvonalbeli jégkorong Ausztria fővárosába. Az új egyesületet hamar megkedvelték a szurkolók, amiben a magas színvonalú sportteljesítmény mellett a kitűnő marketingmunka is közrejátszott. Az átlagnézőszám emelkedik, 2005-ben megnyerték a bajnoki címet. Úgy tűnt, révbe ér a hányattatott sorsú sportág Bécsben, a korábbi évtizedek név- és klubváltásai után hosszú távra lehet tervezni. Komoly szponzorok sorakoztak fel a Capitals mögé, a hazai EBEL-meccsek telt házzal futnak, igazi társadalmi eseménnyé váltak.

A klubvezetők igyekeztek meglovagolni a sikert, új, még nagyobb csarnokról kezdtek ábrándozni, és nemegyszer szóba hozták az EBEL-nél erősebb külföldi bajnokságban indulás ötletét. Ám ezekkel a terveikkel rendre falakba ütköztek. Bécs városvezetése hallani sem akar új jégcsarnokról, elvégre a Caps jelenlegi otthonának számító Albert Schultz Hallét az 1996-os A csoportos világbajnokságra építették, 20 millió eurós költséggel. A kor kívánalmainak megfelelő, modern létesítményről van szó. Ráadásul sem az osztrák jégkorongszövetség, sem az EBEL érdekeivel nem fér össze, hogy másik ligában versenyezzen a sárga-fekete egyesület. További vitatémájuk volt a ligavezetéssel a pontrendszer ügye. A bécsiek a kezdetektől fogva ellenezték ennek a bevezetését, főképpen azért, mert a keretük tele van légióssal. Idei csapatukban mindössze 4-5 olyan hokis található, aki Ausztriában született, a többiek jellemzően honosított kanadaiak. Ráadásul a kirakatba helyezett EBEL-gárda mögé semmilyen utánpótlást nem építettek az elmúlt években. Így a pontrendszer szigorodásával nincs honnan meríteniük, és kiegészítő embereik is jóval drágábbak, mint a riválisaikéi.

A többfrontos szélmalomharcból elege lett a klub elnökének, Hans Schmidnek, és alelnökének, Martin Platzernek, így bejelentették: a szezon végén távoznak a Vienna Capitalstól. Döntésük nem egyszerűen tisztújítást jelent a klub életében, hanem az anyagi bázis megrendülését is. Bár jelentős támogatói kört tudhat magáénak a Capitals, jól alakulnak a jegyárbevételek is, e két forrás közel sem tartotta el a klubot. A költségvetés meghatározó részét Schmid elnök és Platzer alelnök biztosította a magánvagyonából. A konkrét összegekről természetesen csak találgatnak, de a Die Presse értesülése szerint Schmid csak az aktuális idényben 1,5 millió eurót bocsátott az egyesület rendelkezésére, és az alelnök sem volt szűkmarkú, több százezer euróval segítette ki a Viennát. Ha hozzávesszük, hogy a Capitals idei büdzséje 3 millió euró körül mozog, máris érthető, mekkora érvágás a két fő mecénás távozása.

Elhatározásuk a klub halálos ítéletét jelentheti, ha nem lehet döntésük megváltoztatására bírni őket. Vagy hasonlóan bőkezű támogatókra lelni. A jelenlegi gazdasági helyzetben ez cseppet sem lesz egyszerű. "Bárki is venné át a Capitalst, mi meg fogjuk adni neki az esélyt – mondta Martin Platzer. – A Vienna Capitals erős brand, magas márkaértékkel. De ha nem lesz vevő, elkerülhetetlen a klub felszámolása" – fogalmazott egyértelműen. Az alelnök kiemelte: a szezon végéig biztosítottak a feltételek, de utána lehúzzák a rolót, ha senki nem jelentkezik. Sajtóértesülések szerint vannak érdeklődők, ezt erősíti a tény, hogy több játékossal, valamint a vezetőedzővel is a közelmúltban hosszabbított szerződést a Capitals, tehát javában zajlik a következő idény tervezése.

A bécsi problémák áttételesen magát az EBEL-t is érintik. Élcsapatról van szó, a bajnokság magas színvonalának egyik letéteményeséről. Kiesésükkel minden bizonnyal esne a nívó. Ráadásul ha a komoly vásárlóerejű osztrák főváros lekerül a hokitérképről, az egész EBEL marketingértéke is jelentősen csökkenhet. Így tehát nem csupán a bécsi jégkorongszeretők, hanem az egész EBEL számára fontos lenne, hogy a Vienna Capitals jövője megnyugtató módon rendeződjön.

33 komment

Címkék: ebel vienna capitals

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lám-lám egy ilyen intermezzo még a sógoroknál is megtörténhet... A pontrendszer pedig jó ahogy van, ne az írja már le egy-egy csapat teljesítményét, hogy a pénztárcájuk hány kanadait engedhet meg maguknak. Ez a legnagyobb támadás az utánpótlás-nevelés ellen..
BLB

HAJRÁÁÁ VOLÁÁÁN!!!
"Bécs városvezetése hallani sem akar új jégcsarnokról, elvégre a Caps jelenlegi otthonának számító Albert Schultz Hallét az 1996-os A csoportos világbajnokságra építették, 20 millió eurós költséggel."

Szerintem 1991-ben épült, és nem a hoki VB-re. ugyanis az A csoportos VB meccseit a Stadthalléban játszották!
Én attól félek, hogy egyszer ez megeshet Fehérváron is.
@gabute: De, de, az 1996-os A csoportos VB meccseinek a másik színhelye az Albert SchutzHalle volt.
Kerusz!

Hmmm, erről nem tudtam. De köszi az infót + mea culpa.
@Vincenzo90: Mi, hogy 20 millió euroból építenek csarnokot, vagy hogy a 3 millió euros költségvetés felét Gabbá' nyomja a csapatba? :)
Attól, hogy lelép néhány szponzor, és vége a fehérvári hokinak. Ha az EBEL-nek vége, vagy ha jövőre nem sikerül indulni, akkor is vége a fehérvári hokinak. Ezek után a fehérvári közönséget nem fogja érdekelni egy MOL liga...
@Vincenzo90: a fehérvári közönség előítéletes lenne?
@Vincenzo90: Szerintem szamtalan lehetoseg van az EBEL-en kivul,ne ird le a fehervari hokit,ugy gondolom,hogy meg nagyon sok van benne,mondom ezt en csiki letemre:)
Arról nem szólva, hogy az EBEL-lel semmi baj nincs, nagyon sikeres és erős a liga.
szerintem a Caps tutti megmarad de el kellene inditani mindenkepp egy utanpotlas csapatot nem tudom elhinni hogy becsben nincsen egyaltalan utanpotlas, es ha veletlenul felszamolodik a caps akkor mi lesz az ebellel kit vesznek be 10-iknek? vagy 9 csapatos lesz az EBEL?
Én sem akarom elhinni, hogy nincs utánpótlása a Capsnak, ez nem lenne kötelező az EBEL csapatoknak?:O @qx92: Majd jön a Zagreb:D
Kár hogy az nem lehetséges hogy a 3 Pesti csapat közösen indít egy EBEL csapatot, ahogy rögbiben az ír és walesi csapatok régiónként indítanak közös csapatot a nemzetközi bajnokságokba. Egész jó csapatot össze lehetne hozni.
Nem azt írtam, hogy nincs utánpótlás, hanem hogy nem építették. Valami van, de épp hogy vegetál.
@Vincenzo90: Akkor nem a csapatot szeretik.
@Smits41: Szerinted van lehetőség egy Újpest-Fradi-Stars fúzióra? Biztos vagyok benne, hogy nincs :) .
@Smits41: Szerinted sincs, csak nem olvastam el figyelmesen, bocs :) .
"Ráadásul sem az osztrák jégkorongszövetség, sem az EBEL érdekeivel nem fér össze, hogy másik ligában versenyezzen a sárga-fekete egyesület. "

khm...
Bár nekünk lennének ilyen gondjaink: "csak" 6 A- csoportos szinten korongozó klubot tudnánk eltartani.. Amúgy télleg elég durva a légióskeret: Lebeau, Rihiijarvi, Labbé, Casparsson, Gratton és most Fox is visszatért..
@Fugeute: Viszont a magyar jégkorongnak érdeke volt és érdeke most is, hogy a Volán az EBEL-ben induljon.
en nem ertem becs egy nagy varos ausztriaban szeretik es nezik a hokit es hogy miert nincs becsben egy eros utanpotas nevelo bazis?
a caps nem tudna tehetseges fiatalokat toborozni mas kisebb varosok 2ligas csapataitol?
@zetterberg: A cikk egy, az EBEL-nél jobb bajnokságba akarták vinni a Viennát. Ott pallérozódva lehet, hogy könnyebben tudnának megragadni az A csoportban, ennyiben tehát igenis lehetne az osztrák szövetség érdeke, hogy jobb bajnokságban játszon a Vienna. Valamiért mégsem az. Vajon miért? Mert a VC hiányával kevésbé lenne vonzó a bajnokság, mind a szponzoroknak, mind a nézőknek. Gondolom én.
De ez csak egy szempont a sok közül. Más meg amellett szólt, hogy a Volán induljon az EBEL-ben.
@Fugeute: Csak azt felejted el, hogy a Vienna csupa légiósból áll, a Volán meg a válogatott 2/3-át adja.
Igazából az összes EBEL csapat a légiósokból él, kivéve persze a Volánt.
@Vincenzo90: Jeseniceben sok a szlovén légiós.
@Vincenzo90 és @KCs: Azért nagyon kíváncsi lennék egy osztrák- magyar válogatott meccs végeredményére- na persze Vanek nélkül:DDDDD
Azért ez a csarnoképítés egy kicsit irigylésre méltó, és egyben érthetetlen.. Ott van egy jó, modern csarnok, de építeni akarnak másikat. Ez szabályos pénzpocsékolás, bár szerencsére nem a mi kevés pénzünkkel teszik.. Mint az angolok a londoni olimpiával... Ott a 2007-ben átadott, 700millió fontból épített Wembley Stadion, amiben szinte az összes szabadtéri sporteseményt meg lehet rendezni, és alkalmas akár egy olimpiai stadionnak is! De nem jó, építsünk másikat! - jött az ötlet! Így fogják magukat, építenek egy új, 80ezres stadiont a nyitó/és záróünnepségneke, valamint az atlétikának, amit majd szépen visszabontanak 25ezresre az esemény után.. Ezt a logikát... Közbe meg sír a szájuk, hogy az egekben vannak a költségek:DDD
@Zsoldos91: szerintm akkor mar inkabb valamelyik jobb Mol ligas csapat menejen a Dab esetleg az Ujpest az erdelyi csapatok eselytelenek a tavolsagok miatt
Ha építeni akarnak egy másik arénát, akkor ezt bontsák le és hozzák el Fehérvárra, és itt építsék fel újra. :)
szerintem ez csak zsarolás, vagy valami más van a háttérben. Miért lépnének ki, ha ennyit áldoztak bele?
Jöjjön a Capitals farmcsapata a MOL-ligába :)Én is úgy gondolom, hogyha nem lesz fehérváron EBEL- akkor erősen visszaesne a nézőszám, kevesebb lenne a támogató, ezzel párhuzamosan gyengülne a csapat ( nem lenne pénz légiósokra), ez az A caoportos magyar hoki halálát jelentené!
@miki78: Ebben lehet valami...
Kivételesen tudom, hogy a Capitalsnak azért gyengélkedik az utánpótlása,mert az utolsó saját
nevelésű játékos 5 éve került fel a felnőtt csapatba (bár azóta is ott játszik).Lenne ott játékos,csak nincs tovább lépési lehetőségük ezért amint lehet, a tehetségesebbek megpróbálják a Salzburgban folytatni,ill. más vidéki városokban. A csarnokuk pedig szerintem több mint pazar.Elég sok osztrák csarnokban voltam,de a nálam ez a top a nézőtéri 20C fokkal,büfékkel.
süti beállítások módosítása