HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mit hoz a KHL?

2008.09.08. 16:02 quitz

Már a KHL-gondolat nyilvánosságra kerülésének napján komoly viharokat kavart az új orosz liga ötlete. Először csak Oroszországban, ahol a Szuperliga megszüntetése a jégkorongszövetség kinyírásával is járt. Aztán volt annyi pénz, és politikai akarat, hogy az új liga lett A liga. A hazai alvadt struktúrák feltörése után a világ jégkorongtérképének átrajzolását célozták meg az új hokigarchák. A KHL a különböző állami energetikai vállalatok és tartományi oligarchák/kormányzók fényűző játékából az NHL méltó európai ellensúlyává kívánt válni. A tervek között szerepelt, hogy majd jönnek a legjobb skandináv csapatok is, de csupán szovjet utódállamok szerepelnek a bajnokságban. Az NHL-ellensúlyból annyi lett, hogy elindult a marakodás a játékosokon. Néhány esetben sikerült túllicitálni az NHL-t, néhány esetben ügyvédek magyarázták el a draftolt orosz kisfiúknak, hogy jobb nekik ptthon. Rövid nyugalom után most megint áll a bál.

Az NHL vezetősége már csak azért is felveszi a kesztyűt, mert azt az oroszok odadobták. Komoly hagyománya van a jégkorong hidegháborújának. Máig kiemelt helyen áll az amerikai nemzeti emlékezetben az 1980-as Lake Placid-i olimpia, ahol legyőzték a félelmetesen erős szovjet válogatottat. A Szovjetunió szétesése óta túlságosan is megszokta az NHL, hogy egyeduralkodó a piacon, hogy az európai ligákat simán lenyomja. Eddig egyszer nézett komoly kihívás elé az NHL, és azt a World Hockey Association (WHA) támasztotta. Ám oda nem kiöregedő sztárok vagy harmadik soros zongoracipelők mentek át, hanem olyan poszterfigurák, mint Bobby Hull. Őt 1972-ben még 100 000 dollárért át lehetett csábítani a Chicagóból a Winnipeg Jets csapatába. Most a leghíresebb átigazoló Jaromír Jágr, két évre kb. 22 millió dollárért. Már ma sem keresnek rosszul a jégkorongozók, de szerencsére nem olyan eszement a játékospiac, mint az európai futballban. Az NHL egyensúlyának és gazdasági modelljének egyik alapköve a fizetési plafon, amit most jól megkeverhetnek az oroszok. Azért az kérdéses, hogy az olajárlufi kipukkanása után is fent tudják-e tartani a horribilis fizetéseket. Egy óriási ország, fél kontinensnyi (khm...) befolyásolási övezettel elég nagy piacot jelenthet.

Nem valószínű, hogy a KHL az NHL elől szívná el a közönséget és a játékosokat. Egyfelől azért, mert messze van a két piac egymástól. Simán megfér két komolyabb kontintentális liga. A közönségnek helyi sztárokra van szüksége. A játékosok sem kezdtek nagy tömegben a KHL felé fordulni. Egyelőre több kényelmet tud nyújtani az amerikai élet, mint az orosz milliomoslét. Persze ez attól is függ, kinek milyen igényei vannak. Unásig ismételték nagy mellényű amerikai nyilatkozók, de valami lehet is benne, hogy az észak-amerikai és európai játékosok úgy nőttek fel, hogy az NHL-ből választottak példaképet, és az lebegett a szemük előtt, hogy egy napon talán ők is ott játszhatnak.

Az biztos, hogy kevesebb lesz a fiatal orosz tehetség az NHL-ben. Az ő szempontjukból tiszta nyereség, hogy nem kell a világ másik végre utazniuk, hogy magas színvonalon végzett munkájukért magas fizetést kapjanak. A másik biztos következmény, hogy a KHL esetleges sikere arra vezethet másokat, hogy profi módon regionális bajnokságokat szervezzenek. Már hallani is egy skandináv liga terveiről. De engem még nem hallott meg az IIHF, amikor színvonalas BL megrendezését követeltem.

Amire igazán komoly veszélyt jelenthet az új orosz liga, az nem az NHL, hanem a fő utánpótlási forrása, az AHL. Itt legfeljebb 5 olyan játékost lehet nevezni, aki 260-nál több felnőtt bajnokin játszott. Ez 3-4 AHL-szezont jelent. Innen valamelyik regionális alsóbb szintű bajnokságba visz az út, vagy Európába, vagy a KHL-be. A másik veszély, hogy az NHL-es belépő fizetés korlátozott, nagyjából az AHL-es maximumnál van, de esetenként alatta. Eddig a felkerült játékosok kibekkelték az egyéves visszaesést, de most, a KHL-es fizetésekkel erre semmi szükség. Tehát az a fiatal, aki eddig az AHL-be igazolt, hogy onnan tovább jusson az NHL-be, már szívesebben mehet a KHL-be.

Az orosz játékosok és az orosz közönség biztosan nyer az új ligán. Az oroszok dollármilliós fizetésű sztárokat láthatnak 5000-6000 fős stadionjaikban. A kormányzók, állami cégvezetők és oligarchák csapataikon keresztül elnyerik alattvalóik szeretetét. Az NHL oroszai jobb tárgyalási pozícióba kerülnek, mert reális opció számukra az átigazolás. Hogy nekünk, magyaroknak mit jelenthet a KHL, azt nem igazán tudom. A várakozások azonban elég nagyok, és elég érthetetlenek.

Pár hónappal ezelőtt a Jégkorong blog egyik fórumában erősen kikeltem a formálódó KHL ötlete ellen. Kifejezetten bosszantott az az antiimperialista maszlag, ami átitatta a vitát. Hogy majd a kicsi, de erős kelet-európa megmutatja a nagypofájú jenkiknek, hova menjenek hokit tanulni. Ezzel a hozzáállással nagyon is elégedett lett volna a hidegháború korának magyar hivatalossága.

"A sport - elsősorban jégkorongsport - területén egyre erősebb az antiimperialista hangok ereje hazánkban. A formálódó új szovejet irányítású bajnokság  a játékosok felkészültsége és a lebonyolítás színvonala miatt méltó ellensúlyát képezi az elüzletiesedett kapitalista NHL-nek. Így az IGAZI, taktikán, elkötelezettségen és küzdőszellemen alapuló jégkorongsport hívei sem maradnak magas színvonalú küzdelem nélkül. Az orosz kezdeményezés hívó szavára tömegek fordultak el az amerikai jégkorongtól, és azonosultak a felsőbbrendű szovjet rendszerű játékkal.

Valamiféle titokzatos Stockholm szindróma dolgozhat itt. Jó az erőshöz tartozni. A kaviár mellett talán a jégkorong volt az egyetlen szerethető szovjet exportcikk a szocializmusban. Időközben annyira sikerült azonosulni a ránk kényszerített nyugat-balkáni identitással, hogy most büszkén annektáltatnánk magunkat, csak hogy közelebb kerüljünk a földgáz és az igazi jégkorong forrásához. Valamelyik fórumozó egyenesen azt vizionálta, hogy Dacjuk ellen fog majd játszani az Alba Volán Székesfehérváron. Talán, ha majd arra megy a Kék Áramlat földgázvezeték.

Az orosz jégkorong tényleg gyönyörű játék. És valóban örömteli az, hogy valaki megcibálja az elkényelmesedett NHL bajszát. Én jobban szeretném, ha ezt az ellensúlyt egy Bajnokok Ligája jellegű európai bajnokság jelentené. Elsősorban, mert Magyarország ma már inkább európai, mint kelet-európai. Nem befolyásolási övezet vagyunk. Nem abban a lúzerligában játszunk, ahol azt kellett bizonygatni, a jégkorong nem káros a társadalmi rendre, és ahol csak nehézipari centrumokban lehetett új csapatot alapítani. Mi az A csoportos vb-n és az EBEL-ben játszunk. Fintorgunk a másodosztályú szlovák vendégmunkások hadára. Nekünk nem azért kell szurkolni, hogy valami csillogó cirkuszt hozzanak össze az oligarchák tőlünk pár ezer kilométerre, hanem azért, hogy a magyar mérkőzésekre ne néhány száz néző járjon, és ne csak a bajnoki döntőt közvetítse a sport tv.

14 komment

Címkék: publicisztika nhl khl

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazán leszovjetutódállamozod Lettországot, pár sorral később pedig MO-t már ki is sorolod Kelet-Európából. Szegény lettek..
5-6 ezer pedig nem az átlag, hanem a minimum kapacitás a KHL-ben, azért nem ugyanaz a két definíció.
Én egyébként a lehető legmagasabb szintű profi liga híve vagyok, nem a külön bajnokságoké, azok úgyse lesznek közel azonos szinten egy jó BL-hez.
Számszerűen 6984 férőhely jött ki átlagban a számításom szerint.
A KHL-be pedig bejelentkezett már a Färjestads BK, a Frölunda és a Kärpät is a skandinávoktól.
ecs, Lettország - a lettek őszinte sajnálatára - a Szovjetunió utódállama. Az egzakt stadionméretekben nem vagyok otthon, én ezt olvastam átlagnak.
Na, már meg is jött. Pont kovacsistvantól reméltem a helyes választ :-) Szerencsére nem voltam olyan messze a valóságtól. István, a skandinávok bejelentkezése már régi hír, mégsincsenek ott a rajtnál, és ha lesz skandináv elit a négyzeten liga, akkor szerintem már nem is mennek. Különben grat a khl.hu-hoz!
Köszi, fejlesztgetem :)
Persze, régi hír, ők a következő szezonra kerültek szóba a Szokol Kijevvel, a Junoszty Minszkkel, az Energie Karlovy Varyval együtt; 30 vagy 32 csapatot szeretnének jövőre.
Személy szerint,azt vallom,hogy a KHL jó dolog.Jó dolog azoknak ,akik mmegtudják fizetni,hogy oda kerüljenek.Ha arról volt szó ,h majd Kelet-Európa megmutatja a jenkiknek,akkor ne csak oroszországot vegyük már ide.Cseh,szlovák,magyar,lengyel,ukrán,fehérorosz csapatok is játszanak ennyi erővel ,v legyen nekik is egy liga, amit közösen hoznak létre.Mert most megint az megy h a ruszkik kisajátítanak mindent és nagy kegyesen befogadnak pár csapatot... . Én annak örülnék legjobban, ha nem a romániai csapatokkal közösködnénk,(semmi sértés nélkül) ,hanem nyugodtan játszhatnának a magyar csapatok a svk 1.ligában.Persze a volán az EBEL-ben nyomulna. Vagy ha a svk-ok nem mennének bele akkor még mindig nyithatnánk az osztrákok felé ,de ez a lehetőség csak 1 csapatnak adódhatna meg... mert a kegyes osztrákok csak egy magyar csapatot vennének be ha egy olasz csapat indulna mellettük.Ez a csapat a Stars lenne szerintem.Ha megnézzük (sztem...)nekik van a legbiztosabb anyagi hátterük és viszonylag jó játékosaik is vannak. Évek óta a dab ,fradi,ute csak hánykolódik, és hiába van újpesten pénz és jégpálya,kalapszart sem tudnak vele kezdeni.(ezt sem sértésnek szántam) Vagy azt is megcsinálhatnánk ,h a többi csapat az osztrák második vonalban játsszon. Ez sem lenne annyira rossz.Az interliga talán hoz egy kis fejlődést ,de nekünk nem a div.1-es országok csapataihoz kellene "lesüllyednünk" ,hanem tanulni egy A csoprtos ország esetleges második vonalától, mert többet érnénk vele ,mint az interligával.
Dacjuk pedig már lejárt lemez.

A 2005-ös Continental Cup Döntőn pályára lépett Fehérváron a Dinamo Moszkva színeiben, Afinogenovval, Markovval. Itt volt még Handzus is pl.. Csak, hogy néhány nevet említsek.

Ahogy emlékszem nem is dadogott a korong mikor náluk volt...

Én meg ha jól emléxem akkor a "kis" Hetényi tán fogott is egy Dacjuk büntit. :)
Én pedig úgy emlékszem, hogy épp Dacjuk verte be, és az összes többi büntit fogta Zolika, így 2-1-re hoztuk a büntilövéseket.
Asszem...
Nem volt ráadás, mert Zolika fogott mint a zöld fösték!!

Köszi a Videót! Nagyon kircsi!
Quitz, Lettország történelmi értelemben SZU utódállam, ahogy MO földrajziban KKE. De ha MO-t kulturális értelemben kivesszük Kelet-Európából, akkor Lettországot is ki kell ugyanilyen értelemben, meg befolyási övezet terén a volt SZU államok közül.
Én nem számoltam utána az átlag méretnek, de egy hétezer alatti szám szerintem úgy jöhet ki, hogy még nincs belekalkulálva például a Traktor, a Lada, a Szeversztal új csarnoka (+ a Vityaz kibővítése), amik vagy most készültek el, vagy az idény folyamán fognak. Ezeken kívül 5500 lesz a legkisebb, és asszem 16 ezer a legnagyobb (az új Dinamo Moszkva ami később lesz kész). Persze az NHL szintet nem fogják elérni soha.
Szerintem ami nem piaci alapon működik, az hosszútávon bukásra van ítélve. Ilyen szempontból (sem) hasonlítható össze a két liga,de én azért drukkolok a KHL-nek, mert másképp élvezetes mint az NHL.
ecs, nem a letteket akartam lefitymálni, nincs miért. A stadionok szépen bővülnek, de még mindig nem látszik a stabil piaci alap. Természetesen nem csupán a jegybevétel lesz az, hanem a közvetítések, szponzorok, stb. Mert mégis csak az az igazi, ha a közönség tartja mozgásban a sportot. Úgy, ahogyan Csíkban. Piac, közösségteremtés helyett egyelőre inkább az izmozás látszik innen, és ez sajnos, annyira orosz. Ahhoz, hogy a KHL stabil és erős legyen az kell, hogy a rajongókért legyen.
süti beállítások módosítása