HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A Steaua célja az első ötbe kerülés

2008.07.23. 08:00 hokigóbé

A tavalyi OB 1-hez képest két új romániai csapat érkezett a nemcsak magyar bajnokságba: a gyergyói Progym és a Steaua Bucuresti. Bemutatjuk őket röviden, a történelmüket, interligás terveiket. A Gyergyószentmiklóssal kezdtünk, ezúttal a Steaua Bucuresti a soros.

1951-ben alapították meg a jégkorongklubot CCA Bucuresti néven. 1964-ben csatlakoztak (csatlakoztatták) az 1947-ben alakult CSA Steaua Bucuresti kötelékéhez. 2004 óta ismét hokiklubként működnek, HC Steaua Bucuresti néven, de továbbra is ezer szállal kötődnek a nagy klubhoz. Színük kék-piros-fehér.

A Mihai Flamaropol névre hallgató csarnokban játszanak, amely 1958-ban épült. Telt ház esetén 8000 fő foglal helyet benne. Márpedig a hírek szerint az ötvenéves létesítményben a csíkszeredaiak elleni rangadókon gyakran közel telt ház fogadja a csapatokat. 40-szeres bajnokok, 28-szoros kupagyőztesek. Érdemes végignézni a dicsőséget szerző csapatok névsorát, jelentős mennyiségű magyart találnak ott. Olyan eset, hogy egymást követő két évben ne a Steaua legyen a román bajnok, a mostanit – 2007-ben és 2008-ban az SC Csíkszereda nyert – megelőzően egyszer fordult elő. 1971-ben, 1972-ben és 1973-ban nem ők voltak a csempionok. Ellenpontként az 1982 és 1996 közötti periódust említhetjük, amikor is zsinórban 15 alkalommal lettek aranyérmesek.

A hivatalos honlapon az alapinformációk mellett nagyszerű történelmi képek és a profi táncoslánycsapat is megtekinthető.

A magyar-román interligában való Steaua-indulást és –nevezést hosszas huzavona és találgatás előzte meg. Végül a megadott legutolsó határidő lejárta előtt a bukarestiek bejelentették részvételi szándékukat. Sok kérdés fogalmazódott meg ezzel kapcsolatban, amelyeket Gheorghe Boroi klubelnök úr közvetítésével a Steaua sajtóirodája válaszolt meg.

– Miért hezitáltak ilyen sokáig a nevezés kapcsán, mi hiányzott a biztos induláshoz?

– Az egyesület 2008 februárjában tárgyalásokat kezdett két lehetséges szponzorral, erős, tehetős cégekkel. Elsősorban a 2008/09-es idényről volt szó, majd továbbgondoltuk a lehetőségeket, egészen 2011-ig. A budapesti ligatalálkozóig (2008. július 14.) ezek közül egyik sem adott végleges választ, elsősorban ezért kértük az ülés egyhetes halasztását. Azt akartuk, hogy a végleges nevezés előtt garanciáink legyenek, hogy utólag ne zavarjuk meg az interliga programját.

– Milyen állapotban van a klub, és mi a helyzet a szakosztállyal? Gondolunk itt elsősorban a pénzügyi állapotokra.

– A klub anyagi helyzete rendkívül stabil és a legmagasabb szinten teljesít. Tanú erre az a 25 sportoló, akik Pekingben képviselnek minket az olimpián. A jégkorongszakosztály működése szintén szilárd alapokon nyugszik, hiszen úgy felnőtt-, mint ifjúsági és gyermekcsapataink is gondtalanul működnek. A felnőttcsapat kerete változások közepén áll. Generációváltás történik, és ezért újra kívánjuk építeni az együttest. Interligabeli indulásunk egybeesik egy, a jövőt építő perspektivikus program beindításával.

– Kik a Steaua tulajdonosai?

– A jégkorongszakosztály része annak a Steaua egyesületnek, amelyiknek összesen 23 szakosztálya van. Mivel ez nem egy magáncég, ezért nincs is tulajdonos.

– Mik a terveik az interligára? Korábban azt is hallani lehetett, hogy megszüntetik a hokit a klubnál.

– Az interligában a lehető legjobb teljesítményre törekszünk. Fontos számunkra, hogy a jégkorongunk újabb lendületet kaphasson. Minden egyes meccs ezt a célt szolgálja. Azzal a kerettel, amellyel rendelkezünk, ott lehetünk az interliga mezőnyének első felében, azonban a célok változhatnak a csapat újraépítésének eredményeképpen. A kérdés második felére válaszolva annyit jegyzünk meg, láthatják, újjáépítünk és nem megszűnünk. A híresztelések pedig nem érdekesek.

– Mekkora költségvetéssel számolnak a következő szezonra?

– Egy olyan normális költségvetésünk lesz, amelyik elég lesz ahhoz, hogy a középmezőnyben végezzünk.

– Cirlan úr milyen pozícióban van a Steauánál? Csak azért kérdezzük, mert Magyarországon olyan hírek terjedtek el, hogy ő már nem a klub alkalmazottja.

– Ezek a hírek nem igazak. Cristian Cirlan úr a CSA Steaua Bucuresti jégkorongszakosztályának az elnöke. Egyébként pedig ő a CSA Steaua klub közönségkapcsolatainak vezetője is.

– Mikor kezdik meg a felkészülést a 2008/09-es idényre?

– Az egyéni edzéstervek szerint készülnek jelenleg játékosaink. Forban lesz az a hely, ahol július 23-án a később még alakuló keret először találkozik. Itt megkezdődik a központi felkészülés, Marius Gliga technikai igazgató és az új vezetőedzőnk, Alekszandr Kulikov úr vezetésével. (Megjegyzéseink ehhez a válaszhoz. 1. Forban egy hegy a Déli-Kárpátokban, ahol annak idején a Steaua futballistái is edzőtáboroztak. 2. Nincs információnk arról, hogy ez a Kulikov megegyezik-e azzal, amelyik 1990-ben a Jászberényi Lehel játékosaként magyar bajnok lett – hokigóbé.)

– A játékoskeretet illetően milyen információkat tudnak adni?

– Nem lesznek látványos igazolásaink. Akikre szükségünk lesz, azoknak a nevét az új vezetőedző fogja megmondani. Aktuális híreink nincsenek ezzel kapcsolatban (egyelőre érkező játékosról nincs hírünk, csupán annyit tudni, hogy legjobb játékosaik közül kettő, az ukrán Gyenisz Zabludovszkij és a romániai Basilidesz Tibor a HC Csíkszeredához igazolt – hokigóbé).

A jégkorongblog és a bukarestiek közötti levélváltást lezáró válaszában a Steaua mint egyesület is hozzáfűzött néhány gondolatot a témához, melynek közlését kérte. ”A Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti (CSA: a hadsereg sportklubja – hokigóbé) szerepet vállal abban, hogy a két ország jégkorongja újabb lendületet kapjon az interliga által. Az, hogy támogatjuk a jégkorongszakosztály ötletét és programját – mely szerint a csapat a lehető legmagasabb szinten teljesítve vegyen részt a versengésben –, bizonyítékot jelent arra vonatkozóan, hogy különös erőfeszítéseket teszünk a bukaresti hoki szempontjainak érvényesítésére. Sok sikert kívánunk az összes részt vevő csapatnak. Reméljük, hogy ez a rendkívüli sportág jelentős fejlődést ér el a játék színvonalát és a szurkolók, tévénézők érdeklődését tekintve.”

A magunk részéről két szót fűzünk mindehhez: úgy legyen.

13 komment

Címkék: magyarország románia steaua bucuresti interliga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi Magyarok ls azt szeretnénk,hogy színvonalas sportszerű legyen az új Interliga! Erős ligát szeretnénk,amelyet a TV-tarsaságok szívesen közvetítenek hétről-hétre! Reméljük minden héten lesz közvetítés és persze minnél több! Továbbá kívánjuk a román hoki sportbarátoknak a magyar csapatokkal eggyütt a hoki további fejlődését! ÜDVÖZÖLJÜK A ROMÁNIAI EGGYÜTTESEKET!
Érdekes dolog a magyar hoki ürügyén a Steauáról olvasni. Pikáns szezon elé nézünk. De, ha ez kell ahhoz, hogy a benzin hetente 5 Ft-tal csökkenjen, hát rajta!:-)
Nekünk amúgy is van (le)számolni valónk a Steaua hokisaival. (2002-ben Torinóban volt egy túlfűtött kölyök meccsünk a Steaua ellen. Akkor mi nyertünk, de a kézfogás botrányba fulladt. És nem miattunk. Akkor a csiki gyerekek a MAC-nak szurkoltak.)
Kedves Tillasz, feltételezem nem leszámolni, hanem elszámolni valótok van a Steauával. Legalábbis, remélem.
HAt azt tudnotok kell, hogy sajnos Tillasz all kozelebb a valosaghoz. A steaua val gyakran tobb leszamolni valo van, mint szamolni. Sajnos, nalunk nem tul ismeros fogalmak a fair play, jatek a jegen, az ellenfel vagy birok tisztelete.
Fontos, hogy a rendezveny szervezoi elore leszogezzenek minden reszletet es szigoruan be is tartsak, mert ha nem kiderul, hogy a play off ra, ok hoznanak 5 oroszt, vagy akkor jatszanak amikor epp ok akarnak. VOlt mar tapasztalat ilyenre boven.
Adddig is itt Csikban varjuk az uj fejlemenyeket es az uj versenyt. HAjra Sport Club
Nem vagyok a bukarestiek ügyvéde, de amiket leírtál, azok közül egyik sem csak a Steauára jellemző esetek.
Érdemes lenne tiszta lappal várni őket, és egyenlő mércével mérni a cselekedeteket.
A szabályok egyértelműek lesznek.
Jaj nekem! Ez freudi elszólás volt!:-) Természetesen el és nem le! Szerintem izgalmas és jó meccsek lesznek. A mérkőzés utáni kézfogásnál max. lesz nálunk zsebkendő!:-)
És csiki barátainknak, ez nem belháború, hanem interliga. :-)
Reméljük, hogy nem lesz rá- vagy kiszámolás sem!
Lehetőség mindenkinek (Bukarest, Budapest), hogy megmutassa civilizált mivoltát!
A hochei.ro szerint Kulikov 2001-ben az ukrán U20-as válogatott vezetőedzője volt,valamint segédedző 2001- es felnőtt VB-n.Gondolom itt érte karrierje csúcsát.:))
www.iihf.com/hockey/x/0001/W20i/gs/pg000076.htm
hockey-sport.net/index.php?team_id=UKR&cat=ms2001&lang=en
en csak figyelmeztettelek. remelem tevedek, de 25 eve jarok meccsekre, lattam a steaua t legalabb 50 szer. abbol kb 5 szor jatszodtak majdnem sportszeruen.
hivtak ok mar be a foci drukkereket akik bakkancsosan szokdostek Szocs Szabi es Butcenko fejen, anelkul,hogy a biztonsagiak abahagytak volna a tokmagozast.
jottek be szazaval a jegre bajnoki donton, errol is tudna meselni Dobos, Rajz, Sandor Sz.
tobbrenben kaptak a birok is,nem csak szoban.
a lenyeg az, hogy a szamalyok szigoruan le legyenek szogezve es betartva.
Mi is remelunk egy izgalmas es szinvonalas bajnoksagot
Fú, hát ezt is megértük! Paradigmaváltás a javából!

15 éve még az FTC-ről szólt minden. Néhány izgalmas, elbukott, BS körül "kergetőzős" döntő után már a Dunaferr, röviddel rá a Volán is beérkezett és sokáig mindent vittek.

Most ismét új korszak kezdődik. Nem ismerem a dolgok pontos állását, de tartok attól, hogy a Budapest Stars rendesen bekavar az állóvízbe. Mondhatnám azt is, hogy "végre" de Volán
drukkerként kényelmesen hátradőlve szemléltem az OB1-et évekig...szép volt, jó volt, egyhangú volt.

Hát ennek talán vége. Most az erdélyi és bukaresti csapatok pluszban színesítik a mezőnyt. Végre új arcok, új csapatok jönnek és ez jó egy évtizedes unalom után.

A Volánnak az EBEL nagy kihívás, és csak remélni tudom, hogy az OB1-ben is megállják a helyüket.

Én személy szerint nem ismerem a bukaresti csapatot és a táborát sem, bár sokat hallottam róluk. Sajnos szinte csak negatívumot. Remélem, hogy rácáfolnak a sok kritikára és jó kis szezon veszi kezdetét. A Stars is egy üde szinfolt lesz idén.

Bízom egy klassz szezonban és abban is, hogy a szurkolói társadalom is szépen összerázódik a jövőévi VB-re.
Szerintem megérte a Magyar Bajnoki cím megszerzését elhalasztani egy szezonnal, mi tudjuk azt, hogy a Steaua mekkora név és mekkora felhajtó erő, és azt is tudjuk, hogy a győzelemért bármit hajlandóak elkövetni. Ugyanakkor az is tény, hogy az elmúlt két szezonban sportszerűen viselték a vereségeket :) kezdik megszokni. A mostani vezetőik pedig komoly sportemberek. Remélem a fejlődés záloga lesz az Újvárosi csikóknak egy-két Bukaresti 4-5000 néző előtti meccs lejátszása, a számotokra még ismeretlen közönségnyomás elviselésének megtanulása...
Úgy tűnik, hogy nem nagyon fog kilógni a román katonacsapat az interligából és akár emelheti is a szinvonalat, ha a Csíki Sör Kupán mutatott eredményeit a liga mérkőzéseire is át tudja menteni.Az SC hazai pályán történő legyőzése jelzés értékű lehet.
süti beállítások módosítása