HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Sokan fizetnék meg az árát

2008.05.13. 12:16 D. Gromov

Alapos elemzés olvasható az IIHF honlapján az A csoport létszámcsökkentésére irányuló tervekről. A szöveg számunkra nemcsak azért érdekes, mert a betűket a Japánban örvendező Palkovics Krisztián és Ocskay Gábor fotójával illusztrálták.

Mint arról korábban beszámoltunk, a legjobban jégkorongozó országok némelyike amellett kardoskodik, hogy a 16 csapatos elitet szűkítsék 14-esre. Kalervo Kummola, a nemzetközi jégkorongszövetség alelnöke néhány hónappal ezelőtt mint eldöntött tényről beszélt a faragásról, noha akkor még csupán koncepcióról volt szó. Tudjuk jól, semmiképp sem kedvezett volna a kisebbeknek, ha Kummola feljebb kerül a ranglétrán, de szerencsére visszalépett az elnökjelöltségtől, a svájci René Fasel marad az első ember, aki a sportág színesítésének a feltétlen híve.

Az IIHF-honlap szemleírója aktuális cikkében sorra veszi, milyen következményekkel járna egy ilyen döntés, és kevesebb pozitív fejleményt feltételez, mint negatívat. Így nem feledkezik meg arról, hogy 14-es kompánia esetén Szlovákiának az idén eggyel lejjebb kellett volna költöznie, ahogyan az Egyesült Államok is zuhant volna nagyot 2003-ban. Nem láthatnánk az A-ban olyan sztárokat, mint Anze Kopitar vagy Cristobal Huet, sőt, nem tűnnének fel olyan új csapatok sem, mint a hetven év után felkerült Magyarország, mereng a szerző.

A csökkentésnek meglenne a maga haszna, de jó néhány nemzetnek kellene megfizetnie ennek a haszonnak az árát, állapítja meg a kolumnista. Aztán így zárja sorait: "Az IIHF ötven tagállama szavazással dönt a kérdésről. Biztos, hogy nem mindenki azonosul a legnagyobbak szempontjaival. Sok győzködésre lenne szükség ahhoz, hogy a változtatás mellé álljon a többség."

18 komment

Címkék: a csoport iihf

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Áment mondok az utolsó mondatokra. Kérdés, az IIHF honlapja kinek a véleényét tolmácsolja, mennyire tekinthető hivatalos visszhangnak, legalább az elnökségen belül? Vagy csak egyedi szerkesztői vélemény? Tény, hogy akár most, akár a feljutáskor meglehetősen empatikus hangot ütött meg, és ez jól esik.
Remélem, megvizsgálják komplexumában a rendszert és nem csak az "A" csoport minőségi tényezője lesz a mérvadó. Bízom benne, hogy Fasel álláspontja lesz a irányadó a többségben... Kummola meg igazán kaphatna valami vaskos, észszerű feladatot, hogy ne jusson eneriája ilyen kopcepciók megalkotására :-)
Az egyik fő indoknak a cikk azt hozza, hogy a szurkolók nem tudják előre, hogy a csapatuk a második kör melyik csoportjába kerül. Amióta van szerencsém ott lenni a vb-ken, olimpián (2004 óta, az idei sajnos kivétel), pl. ezt a problémát az összes szervező tudta kezelni az erre a célra összeállított jegycsomag-ajánlatokkal.

Nem tudom, hogy mínusz két csapat mennyit dob a színvonalon, de én most azt látom, hogy amelyik ország belekóstolt az A csoportba, ott azért fejlődik ez a sport. Egyre több példa lesz az országokon átívelő bajnokságokra, ami megint gyorsíthat ezen a folyamaton, és már most is láthatjuk, hogy egyre többen tudnak gondot okozni a hét nagynak. Most még csak egy-egy meccs erejéig, de ez változni fog.
A 14 csapatos A-csoport nem oldana meg sok mindent, akkor már 8 csapatos A-csoport kéne.

Természetesen bármilyen átszervezés csak 2010-től léphetne életbe.
Egyetértek KCS-vel,ha csökkentenek vagy a fele, vagy semmi.Kétcsapatos csökkentés nem old meg semmit.Bár mindenütt a világban a "nagyok" diktálnak.Ebben is sok gazdasági megfontolás van!!-Remélem addig/2o1o/megerősödünk az "A"-ban.
Valószínű ,hogy egy kompromisszum eredménye a 14 csapatos VB.Kummola szerintem nem üres kézzel szállt ki az elnökségi versenyből.
Szerintem rövidtávon a létszámcsökkentés hozna hasznot, hosszútávon a létszám meghagyása, vagy bővítése neaggyisten. Sőt. Gazdaságilag csak az a sport lehet sikeres, amiben nem csak 7-9 országnak van esélye a dobogóra. Szerintem.
Mondjuk ha úgy egyszerre kikerülnek az A-csoportból a németek a franciák meg az olaszok, biztosan elgondolkodnak a szponzorok is. Vagy talán Szlovákiában és Finnországban például több Skoda fogy?
Szerintem nagy baklövés lenne egy szűkítés , ugyanis minél kisebb a piac annál kevésbé eladható a sportág . Én nagyon szurkolok a kicsiknek akik egyre többször csípik meg a nagy 6 v 7 . Szerintem inkább a lebonyolítást szervezhetnék át mert nekem ez túl áttekinthetetlen a körön kívülieknek meg érthetetlen.
Minden azon múlik, hogy milyen lebonyolítási rendszerben gondolkodnak. Elvileg a 14 csapatos lebonyolítási rendszerben is meg lehet spórolni egy teljes kört, sőt, a cikkben említett tervezet éppen ezt célozza. Persze elméletileg akkor lenne legmagasabb színvonalú a VB, ha csak az első és a második helyezett játszana egymással, de ez több ok miatt nem megoldható! :D

Más kérdés, hogy anyagilag tönkretenné- a sportot. Szerintem nem feltétlenül, hiszen sem a franciáknál, sem az olaszoknál nem topsport a jégkorong (a németeket nem veszélyeztetné a kiesés). Már ha statikusan szemléljük a helyzetet, a szűkítés ellenzői pedig éppen azzal érvelnek, hogy a 16 csapatos VB-t arra kell felhasználni, hogy a peremvidékeken is növeljék a sportág népszerűségét.

Mindenesetre "igen" jó, hogy ott leszünk!!!!!! :DDD
Bármennyire nem topsport franciáknál vagy olaszoknál, úgy tízszer akkorák mint az olyan "nagyok", mint a svédek, finnek vagy szlovákok. És hogy nem topsport, az például azzal jár, hogy kutya nem nézi meg ott a csapatot egy divI-es vébén, míg egy a-csoportoson azért milliók.
Ha megtörténne a szűkítés, valószínűleg a hoki lesz az egyetlen sport a XXI. században, ahol a szövetség a szponzorok érdekeivel szemben hoz meg egy döntést.
És tényleg, akkor már miért nem 6 vagy 8 csapat? Még elitebb lenne a mezőny.
Csak nekem nem tűnt fel idáig vagy tényleg nemrég van fent a Szövetség honlapján az ominózus cikk hatására egy szavazás ezzel kapcsolatban?

Akárhogy is, jelenleg 35,3%-kal a 16 csapat van fórban.
nem hiszem, hogy abszolút számban többen néznék a vébét a franciáknál, mint a svédeknél mondjuk, de mivel nézettségi adataim nincsenek, ezért ez csak tipp. Hiába élnek ott 60 millióan, lényegében van 4 csapatuk és ők is a honosításon gondolkodnak, különösen a hátvédposztokon (a Grenoble-nak van egy svéd Wallin-ja, illetve a Briancon-nak idén volt egy kanadai Rouleau-ja)...
Kedves M.Lac. Ha már Neked feltünt megküldenéd a linket és növeljük sokan a bővebb VB részvételt igénylők tábotát.
Kedves hokikori!

Éppen írni akartam, hogy www.iihf.com mert hogy a főoldalon volt kint. De most leellenőriztem, a biztosnság kedvéért és azt látom, hogy tegnap este óta lekerült és helyére újabb szavazást indítottak: Melyik csapat nyeri az első negyeddöntő mérkőzést? Csehország vagy Svédország.

Szóval bukta. Viszont ha a szövetség főoldalán beírjátok a keresőbe, hogy "Poll" azaz szavazás, akkor kidobja 4.-ik találatként a tegnap esti szavazást, amiről írtam, miszerint, idézem: "What’s the perfect number of teams for the
World Championship? 8 10 12 14 16 18 20." Természetesen megjeleníteni nem lehet, mivel levették az oldalról.

Hogy miért került le ilyen gyorsan, nem tudom...
Nem tudom, hol hányan követik figyelemmel a vébét, de kötve hiszem, hogy a szponzorok bármennyi nézőről lemondanának. És az említettek mellett olyan jó kis piacoknak nem lenne így esélyük bekerülni, mint például Japán.
A szavazás a posztban linkelt iihf-es cikk mellett baloldalon található.
@Dunbar: Most így végiggondolva... Tulajdonképpen nem tudnék hirtelen egy olyan csapatsportot mondani, amelyben 7-9 országnál többnek lenne reális esélye VB-t nyerni. :)
süti beállítások módosítása