HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mindenben a legjobbak voltunk

2008.04.22. 13:55 F. Kapus

Elérkezett az értékelés ideje. Szövegesen-elemzősen-érzelmesen sokat írtunk a vb-ről. Ezúttal a számokon keresztül kutatjuk a magyar válogatott sikerének kulcsát. Két részt tervezünk. A mostaniban az aktuális világbajnokságot pásztázzuk végig, a következőben az elmúlt nyolc évet, az első nagy sikertől a mostani fantasztikusig, átfogóan.

Kezdjük tehát a szapporói szerepléssel. Elöljáróban annyit, alig találunk szempontot, amely szerint nem mi voltunk a legjobbak. Nem leszünk restek végigsorolni mindet.

Kezdjük a csapatmutatókkal. Első helyen végzett a magyar válogatott, és ezzel divízió 1-es világbajnok, feljutott az A csoportba, hetven év után a legjobbakkal szerepel egy mezőnyben. Ezt nem lehet elégszer leírni.

Lövés, gól. Mind az öt meccsünket megnyertük, a legtöbb gólt lőttük (22), a legkevesebbet kaptuk (7). Lövési hatékonyságunk a legmagasabb (11,7%), mi találtuk el legtöbbször a kaput (188).

Kiállítások. Bár az emberelőnyök számához (31) viszonyított eredményességben Japán megelőzött minket (22,58% a mi adatunk), a ténylegesen előnyben töltött percek számához képest mi voltunk a leghatékonyabbak, 6 perc 1 mp előny kellett egy gólhoz (7 ilyet szereztünk). A hátrányok kivédekezését magasan nyertük, mindössze két gólt kaptunk 28 büntetésünkből. Összesen majdnem 46 percet voltunk kisebb létszámban a pályán. Ez nem akármi. Ha egyben játszottuk volna le, kétszer több mint egyharmadnyi játékot bírtunk ki volna ki emberhátrányban kapott gól nélkül. A hivatalos kivédekezési statisztika ehhez képest semmitmondó, de jól néz ki: 92,86%.

Emberhátrányból kétszer voltunk eredményesek, ez is nagy dolog. Rajtunk kívül csak Litvánia és Ukrajna volt erre képes egy-egy alkalommal.

Kapusainkat is dicséret illeti. 136 lövés érte kapunkat, 7 talált utat a hálónkba. Szuper szinte minden ember által foghatót védett, Hetényi pedig továbbra sem kapott gólt a válogatottban. Kettejük átlagos 94,85%-os mutatója kimagasló teljesítmény.

Magyarország nyerte a sportszerűségi versenyt is. A legkevesebb büntetést kaptuk (72 perc). Fontos adalék, hogy a hat csapat közül egyedüliként egyszer sem ítéltek ellenünk fegyelmi büntetést. Az ukránokat nálunk tízzel kevesebb kétpercessel sújtották, de ők négyszer 10 perces, kétszer 20 perces, kizárásos büntetést érően viselkedtek.

Váltsunk egyénekre. A tornán a legjobb csatár díját Palkovics Krisztián kapta. A kanadai táblázat első három helyét magyar játékos foglalja el. Ladányi Balázs 9 ponttal nyert (2+7), mögötte Palkovics Krisztián végzett (6+2=8), Vas Márton (4+2=6) a japán Mitanival megosztott harmadik helyet ért el. Gólkirály Palkovics, 6 góllal, második, holtversenyben Vas Márton 4-gyel (őt egyesek szerint Mitani kevesebb lövése miatt megelőzi, de ez mindegy is, hagyjuk). A legtöbb gólpasszt természetesen Ladányi adta, 7-et. A bulielhozataloknál Holéczy harmadik helye számunkra győzelemként értékelendő, 64%-a mögött 56 megnyert, 32 vesztett párharc áll.

Plusz-mínusz mutatókban rávertünk az egész mezőnyre. Sille Tamás, Ladányi, Vas M. áll a dobogón, sorrendben 7, 6, 6 számokkal nevük mögött. Hihetetlen, de tele vagyunk játékosokkal, akik mínuszegyenlege 0, azaz nem kapott a válogatott gólt az egész torna során olyankor, amikor pályán voltak. Sille, Vas M., Ocskay, Peterdi, Vaszjunyin és Hetényi tartozik ebbe a körbe. Rajtuk kívül az egész mezőnyből hárman mondhatják el ezt magukról, két ukrán és egy japán.

A legfegyelmezetlenebb játékosok listáján viszont nem vagyunk az élmezőnyben, és ez jó hír. Három védőnk, Horváth, Tokaji és Szélig 5-5 kisbüntetéssel a 9-14. helyen végzett, ez nem sok tőlük. És mégis a legtöbb a csapatból.

A kapusoknál azokat értékelik, akik legalább a játékidő 40%-át a jégen töltik. Így csapatonként általában egy név szerepel a listán. Szuper Levente megnyerte Karpenkóval folytatott különversenyét. 116-ból 109 lövést hatástalanított, azaz 93,97%-kos hatékonysággal védett. Karpenko az első négy találkozón 3 gólt kapott, ellenünk 4-et. Ez is dicséri csatáraink teljesítményét. Hetényi Zoltánt is említsük meg, aki a horvátok ellen 20-ból 20-at védett. Többet nem várhatunk tőle, a maximumot hozta.

Legyen negatívumról is szó. Elgondolkodtató, hogy egyetlenegy védőnk sem szerzett gólt. Van tehát min javítani.

A fenti adathalmazból mindazonáltal egyértelműen kiviláglik, hogy válogatottunk felülmúlta a mezőnyt. Nemcsak eredményben, hanem a játék minden elemében. Ez tovább emeli a siker értékét. Még egyszer, de nem utoljára: köszönjük, fiúk.

39 komment

Címkék: statisztika magyarország vb válogatott divízió 1

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Elgondolkodtató, hogy egyetlenegy védőnk sem szerzett gólt. Van tehát min javítani."
:)
Az ukránok sasszem irigylik a problémáinkat...
Mit is lehet erre mondani: SZÉP VOLT FIÚK!!! És további sok sikert és kitartást!
Így vagy úgy, de a statisztikák szerint szinte az egész csapat felsorolódott és csak a legjobbak között. Ezért is Gratula!
sztem ami kulonosen nagy fegyverteny, hogy az elmult evekben megtanultunk jol bulizni, es sokkal kevesebb kiallitassal vegignyomni egy meccset. Nemreg rendre kondicionalis problemaink voltak, emiatt jott a sok kiallitas, 100000 loves, igy ha a kapusunk nem vedett szenzaciosan, keves eselyunk volt. Hasznos dolog az ebel, na:)
Két emberhátrányos gólt lőttünk. Tegyük hozzá, a két legnagyobb vetélytárs ellen. A második speciel a vb-t döntötte el. Oltári alakítás volt, a számok is csak ezt mondják.
Én nagyon féltettem ezt a csapatot az ukrán meccs előtt, de egy dolog, ami végképp meggyőzött: 3-2, 20 perc van hátra. Szinte végig az Ukránok támadtak, de összesen 5 kapuralövésük volt. Na ezt magyarázza meg az ukrán szaksajtó, ha tudja:)
csudto: Ocskay szökőkútban fürdőzése is mutatja, bulizásban egyre jobbak vagyunk :-)
tudtam h valaki lecsapja a magas labdat:)
Ezt a cikket vágatlanul javaslom angolra fordítani és feltenni azwww.iihf.com/
honlapra.Amennyire emlékszem a blogozók között van olyan aki ezt meg is tudja tenni csakhát persze F.Kapus a jogtulajdonos.
Egy veszélye azért van a nemzetközi nyilvánosságnak !!!
Felfigyelnek a német, svéd,szlovák netán orosz klubbok és elkezdenek érdeklődni a játékosaink iránt.
hokikori, ez szörnyű fejlemény volna :-)
imádom a statiszikákat.... főleg ha ilyenek...
Én úgy vagyok vele, hogy a védő védekezzen, a csatár meg lője a gólokat. Azt hiszem ez így van rendjén. Persze nem azt mondom, hogy fájna, ha Toki gólt lőne :D
köszi a videókat Dekorep!
Tisztelt "lakota": a védőknek nem az a dolguk, hogy gólt lőjjenek, assziszt viszont volt bőven. Vannak csatárok akik tényleg még pontot sem szereztek, ő nekik kell javulni. Azonban nekik még sok idejük van hátra, hogy rutint szerezzenek.
Bocsánat ezt F.Kapusnak akartam írni, ő most nálam szerzett egy feketepontot!
Kedves HAJNAL magam is hátvéd, vagyok kösz a tanácsot! :)
A :) azt jelenti "mosoly" az idézőjelből meg ebből talán sejthető, hogy ironizáltam... ;)
Akkor túl gyors voltam. :)
De szerintem ő is ironikusan értette, nehogy úgy érezzük elveszítette az objektivitását... :)
Mindenkinek: Nem szeretem a szmájli jeleket cikkben használni, és nem is szoktunk, csak ezért nem raktam citált mondatom után ilyet, na. Nem gondolom, hogy szarok voltak a védőink, ha végignézitek cikkeimet állandóan védem őket különböző vádakkal (öregség, lassúság stb.) szemben.
HAJNAL: Nem szeretem a fekete pontokat. Védőink közül a számodra legkedvesebb az egyik kedvencem, esküszöm.
Szerintem ez az oldal születésének első hónapja után kinőtte a blog funkciót. Mostanra Magyarország legolvasottabb jégkorong hírportálja lett! A cikkek profik, minden profi, de mivel névben egy blog, a szerkesztőket nem terheli felelősség az írásaikért, főleg miután hobbiból (bár inkább kompromisszummentesen vak hokiszerelemből) csinálják az egészet.

én úgy érzem még is akkora lett az igény és ahogy ők mondják a "vásárlóik" nyomása a hírek iránt, hogy már annyi munkát ölnek bele, mint ha ez lenne a munkájuk. Kedves szerkesztők, Kapus, Gromov és a többiek, lazítsatok azért egy kicsit! :)

üdv,
inferno
egy vásárló
A cím hatásvadász, de nem igaz. Ahogy a cikkíró önmagát is cáfolja, pardon, javítja. "Bár az emberelőnyök számához (31) viszonyított eredményességben Japán megelőzött minket..."

Ez persze nem a csapat érdemeiből von le.
Még 1x és 1000x gratulálunk a fiuknak, kicsit korossabb vagyok itt sokaknál, én tudom honnan indult a magyar hoki, emlékszem, mikor elmaradt a Fradi- Újpest, mert esett a hó és a nyitott jégpályán megolvadt a jég!!! Mi meg csak bámultunk a Kisstadionban és bíztunk Istenben!! Mert fedett jégpálya az nem volt!!
Ez az eredmény a kiratás és a szorgalom diadala, de kellett hozzá Cortina is aki elhitette velük, mint annó Verebes az ETO-val, hogy ti vagytok a legjobbak, nektek nyerni kell!!
Nézetem, izgultam a meccset, (két infarktus után)és a végén elsírtam magamat a csoda láttán és nem szégyenlem, most is, amikor e sorokat írom meg-meg törlöm az arcomat, olyan boldog vagyok!!!!!
HAJRÁ FIÚK, HAJRÁ MAGYAROK!!!!!
Törlöm a feketepontot, és maradok tovább is a blog hűséges, és talán aktív olvasója. Teljesen kiszolgálta információ éhségünket. Remélem továbbra is ilyen frissek lesztek. Köszönöm.
Kedves kispufi!Én is ritkán használok szmájli jeleket, de akkor most szabadon F. Kapus után trendi módon én is egyértelművé teszem a korábbi bejegyzésem.

Egy "veszélye" azért van a nemzetközi nyilvánosságnak. Felfigyelnek a német, svéd,szlovák netán orosz klubbok és elkezdenek érdeklődni a játékosaink iránt.:-)

Még mindig az www.iihf.com/-ra ezzel a csudajó cikkel !!!(Talán KCs az illetékes ha jól emlékszem)
A Magyarország - Ukrajna teljes mérkőzés letölthető innen torrentként:


www.mininova.org/tor/1347055


DVD formátum, asztali DVD-n is lejátszható (enyém legalábbis lejátsza).


Van rajta intro, primitív menü, menüben jó kis zene. Maga a mérkőzés (szerintem) nagyon jó minőségű.

Kösz, hogy megosztod, csak hagyd is bekapcsolva a gépet amíg legalább egyvalaki le tudja tölteni aki továbboszthatná :)
"Hihetetlen, de tele vagyunk játékosokkal, akik mínuszegyenlege 0, azaz nem kapott a válogatott gólt az egész torna során olyankor, amikor pályán voltak. Sille, Vas M., Ocskay, Peterdi, Vaszjunyin és Hetényi tartozik ebbe a körbe."
Ez így nem teljesen pontos. Például Sille biztosan pályán volt az észtek ellen az első kapott gólnál, hiszen pont róla pattant be a korong.
www.stop.hu/articles/article.php?id=307428
"Nem indult jól a mérkőzés, mert emberelőnyben Ivanov úgy lőtt Szuper lábai között a kapuba, hogy a korong Sille lábszárán irányt váltott."
De a plusz-mínusz mutatóba az emberelőnyben lőtt, illetve az emberhátrányban kapott gólok nem számítanak bele:
en.wikipedia.org/wiki/Plus/minus
"Players' plus/minus stats get increased by one every time their team scores an even strength or shorthanded goal while they are on the ice. Whenever the team is scored against while at even strength or on a power play when the player is on the ice, his plus/minus is decreased by one."
Ha az előző link a magyar-ukrán meccs letöltéséhez nem működne, akkor itt van egy másik:

www.mininova.org/tor/1347399

ez jónak tűnik
szeretném ha ezt a cikket kopipésztelni kéne jövő nyáron a svájci muri után
U.N. Owen! Van, amikor nincs helye mellébeszélésnek: ezt nem tudtam.
Köszönöm, remélem, mások is tanultak belőle.
A második ukrán gólnál Sille a pályán volt. Akkor hogy lehet 0-ás a mutatója?
A hátvédek azért nem lőttek gólt a meccseken, mert Cortina mester egyszerű játékot kért mindenkitől! Természetesen, ha véletlenül lett volna kipattanó, akkor már a helyzet, mert Balu és Svaszi állja a kapuban az ütéseket, lökéseket, hogy ne a csatárokat verjék szét. Ez taktika kedves drukkerek és sztem nagyon jó taktika!
"A második ukrán gólnál Sille a pályán volt. Akkor hogy lehet 0-ás a mutatója?"

A jegyzőkönyv szerint nem volt (Sille a 27-es):
stats.iihf.com/Hydra/134/IHM134915_74_3_0.pdf
Hamar Sille a tema:
Eddig ugy gondoltam, hogy 30-35+ eves jatekos nem fejlodhet tovabb, de erre o most alaposan racafolt.
Szerintem (es a szamok is ezt mutatjak) a csapat egyik legjobbja volt a vilagbajnoksagon. Hihetetlen milyen jot tett a jatekanak a szlovak bajnoksag.
Szerintem ilyen korban inkább már a motíváltság számít.
...is.
Azért az erőnlét, tapasztalat is tényező.

Sillét mindig az egyik legjobb védőnknek tartottam, igazából Bill volt akitől kicsit féltem, hisz nagy kedvencem, rossz lett volna látni, ha róla kapunk gólokat. Azonban azt hiszem minden előzetes fanyalgónak megmutatták, hogy öreg hokis nem vén hokis! Nagyszerűen játszottak, akár csak a többiek.
Jah, egyik közvetítés között szó volt idősebb vedőink sebességéről, konkrétan Balázsról, és ha jól emlékszem Balogh Tibor mondta, hogy nem az a lényeg, hogy milyen gyorsan korizik, hanem hogy merre, és ez a rutin. Nekem nagyon tetszett :-)
Itt még mindig a jövőből jött kommentem van...:)
Egyetértek lakota! Bill valóban nagyszerű formában volt, sokkal higgadtabban játszott, mint az EBEL-ben. Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült neki ez a vb, mert nekem is nagy kedvencem...
És ha már a védőknél tartunk, én Svasznekben is kellemesen csalódtam, azt hiszem, a szezonban most nyújtotta a legjobb teljesítményt.
süti beállítások módosítása