HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Képes kapusmaszktörténet

2007.12.28. 09:15 F. Kapus

Ma már hihetetlen, de a jégkorongkapusok hosszú évtizedekig fejvédő nélkül álltak a kapuban. Alapos írásunkban részletesen végigvesszük-megvilágítjuk azokat a stációkat, amelyeken keresztül kialakult a mai rostélyos sisak. Sok kép és videó.

A hokitörténelem első kapusmaszkját Clint Benedict viselte. A nyers bőrből készült, rendkívül egyszerű fejvédőt azért készíttette, hogy védje törött orrát. Mindez 1930. január 7-én történt. Benedict két találkozót hagyott ki mindössze, és a maszknak köszönhetően nagyon hamar visszatérhetett a kapuba. A Montreal Maroons hálóőre öt meccsen keresztül viselte az egyszerű készséget. Amikor felgyógyult, el is hagyta használatát.

 

 

 

Igaz, a historiák két korábbi esetet is említenek, amikor a kapusok védték arcukat a korongtól. 1916-ban a Montreal Western kapusa arról értesült, hogy a liga híresen legnagyobb lövője szerepel az ellenfélnél. Megelőzendő a bajt beszerzett egy baseballos elkapók által használt védőfelszerelést. 1927-ben pedig egy hölgy, Elizabeth Graham vívómaszkot öltött Ontarióban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vissza a fejlődéstörténet lineáris szálához. A következő fejezetbe egy legendás portás, a hatszoros Stanley Kupa-győztes, hétszeres Vezina Kupa-tulajdonos Jacques Plante története illeszkedik. 1959 telén a NY Rangers csatára, Andy Bathgate bombaerős lövéssel fejen találta. Ennek hatására Plante elkészítette az első megtervezett kapusmaszkot, amely még szintén bőrből volt.

 

 

 

 

 

 

Kisvártata kijött üveggyapot modelljével, amely a fej formáját követte. Mint a képen is látható, teljes mértékű védelmet ez még nem jelentett. Plante volt az első, aki folyamatosan hordta az eszközt. Az első két példány a történelmi maszkból a torontói Hockey Hall of Fame-ben tekinthető meg. A harmadikat, amit Plante 1963-as Montrealba szerződése után viselt, a kanadai művelődéstörténeti múzeum megvásárolta a svájci Jacques Plante Alapítványtól. A kapus öregkorát töltötte Sierre-ben, itt működik a sisakot eladó és a helvét kapuspalántákat támogató szervezet.

 

 

A kezdeti gúnyolódások elmúltak, a sok követő miatt gyorsan bebizonyosodott, hogy Plante történelmet írt. Találtunk róla egy remek videót is:

 

Az üveggyapot - amit később az üvegszál váltott fel - sisak térhódítása után már csak elvétve játszottak nélküle. Az utolsó meztelen fejű kapusként Andy Brownt említik a krónikák, aki 1974-ben vonult vissza az NHL-ből. Bármilyen meglepő, de igaz, hogy Jason Voorhees horrorikonnak, a Péntek 13 című filmsorozat főfigurájának az "arcát" erről a maszkról formázták meg.

 

Több mint tíz évet kellett várni az újabb jelentős előrelépéshez. 1972-ben a szovjet legenda, Vlagyiszlav Tretyak fején díszelgett az evolúció újabb lépcsőjeként definiálható protektor. A játékosok által használt műanyag sisak elé fémrácsot erősítettek. Ez volt az első olyan védelem, ami nagy hatásfokkal szűrte meg az erős lövéseket.

 

 

 

 

 

Érdekes, hogy két NHL-veterán a mai napig ilyen stílusú sisakban csúszik jégre: Dominik Hasek és Chris Osgood. Ezek az eszközök természetesen már nem natúr műanyag, hanem üvegszálas erősítést kaptak. Képünön együtt látható a Detroit két nagyszerű kapusa.

 

 

 

 

A kanadaiak kisvártatva ezt a fajtát helyezték előtérbe a tradicionális arcmaszkkal szemben. Már korábban elkezdték személyessé tenni a sisakokat, elkezdődött a felületek befestése. Elsőként a Boston Bruins edzője, John Forristall mintázott öltésnyomokat Gerry Cheever maszkjára. Minden egyes olyan alkalommal, amikor a maszk megmentette Cheevert egy arcsérüléstől, fekete öltést festett a fehér felületre.

 

 

 

1972-ben Frank Lewis, a Philadelphia Flyers edzője paradigmát váltott, az addigi fehér felületet teljes egészében narancssárgára fújta, a közelgő halloween alkalmából. Doug Favell fejvédője nagyon fontos szerepet kapott. A későbbiekben nem volt, és a mai napig nincs megállás. A sisakfestészet külön művészeti ággá és önkifejezési formává vált. Ennek a korszaknak a remekműveiből élvezhető összefoglalót találnak, ha ide kattintanak.

 

 

 

A legújabb maszkok már szénszálas anyagokból, vagy üvegszál és kevlar keverékéből készülnek, és a rácsot alkotó fém minősége is fejlődött. Ezek az anyagok már a legnagyobb terhelést is kibírják, nyomokban sem emlékeztetnek a hetvenes évek eleji ősökre. Míg a Tretyak-fél típusok az egész fejet körbeölelik, mint a játékossisakok, addig a legmodernebbek külön hátsó védelmet nyújtanak és tulajdonképpen két részből állnak. A Tretyak-modellhez képest még két jelentős módosulás történt az elmúlt évtizedekben. A sisak hosszított alsó része, és a maszk alá zsinórral lógatott plexi egyaránt a nyak és a torok védelmi rendszerét erősíti. Egy gyönyörű példány mindkét oldalról: a viselője Rick DiPietro. És aki kíváncsi az NHL jelenlegi kapusmaszkdivatjára, az főcsoportonkénti bontásban megtekintheti az éppen zajló bajnokságból a keletieket és a nyugatiakat is.

Hogy mire szolgál mindez, arról sajnos videót is tudunk mutatni. Megtekintése előtt fontos elmondani, hogy a felvételeken látható horrorisztikum ellenére a kapusnak maradandó bántódása nem esett, mi több, néhány nap múlva újra edzett. Hogy minek köszönhetően élte túl az esetet, arról itt található szakszerű leírás, amihez csak annyi kiegészítést teszünk, hogy a legenda szerint miután a klinikán ellátták sérülését, Malarchuk megkérdezte az orvost, hogy visszaérhet-e játszani a harmadik harmadra. 

Levezetés- és egyben befejezésképpen egy érdekes filmet ajánlunk figyelmükbe, amelyen végigkövethetik, hogyan készül el egy hokikapus sisakja.

10 komment

Címkék: fotó videó esszéjellegű kapus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért az durva, hogy a baseball-osknak évtizedekkel előbb volt védő felszerelésük, mint a hokisoknak. Bár elég keményen megtudják dobni azt a labdát, dehát egy vulkanizált korong kicsit jobban tud fájni, ráadásul sztem nagyob is az esélye, hogy fejen talál.
Ez nagyon élvezetes volt! Köszönet érte!
Nagyon jó kis cikk! Érdekes, hogy egy-egy maszk által mennyit meg lehet tudni a kapus személyiségéről:)
Nem nagyon érdekel a hoki, de ez a cikk élvezetes volt szóval gratulálok! Köszi.
Tényleg jó a cikk, még annyi érdekesség talán, hogy annál a bizonyos horrorisztikus kapussérülésnél éppen Ted Sator volt a Boston vezetőedzője. Alighanem az ő emlékeiben is élénken él az eset...
A harmadik képen nem látható tisztán, hogy a kapus arcán egy baleset utáni kötés van, vagy egy fejvédő.
Ha azok a fekete vonalak öltések a fejen, akkor NAGYON DURVA!
muslic 2007.12.28. 15:49:23

1927-ben pedig egy hölgy, Elizabeth Graham vívómaszkot öltött Ontarióban.
HúúH, ezt a sérülési lehetőséget kapus szülőként kemény volt végig nézni! De köszönöm, tanulságos volt!!!
@SWExile: majd ha kaptál baseball labdát hasonló erővel megküldve, akkor fel sem merül benned, hogy miért volt a baseballosoknak sokkal korábban. Amúgy erre a válasz talán egyértelműbb: korongot leginkább lent a jégen játszák, míg a baseball alapban fejmagasságig mehet, és ütővel megküldve egy maximum 15 dekás gumi magos cérnatekercselt labda igencsak fájdalmas tud lenni. De persze ez nem mentség arra, miért ilyen későn jött be a jégkorongsportba :)
süti beállítások módosítása