HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Máris az IIHF elé került a Ryan-ügy

2012.08.09. 22:34 Hblog

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) nem adta ki Derek Ryan játékengedélyét az Osztrák Jégkorong Szövetségnek (ÖEHV), mert a Sapa Fehérvár AV19 álláspontja szerint az amerikai játékosnak érvényes szerződése van a 2012/13-as szezonra. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szabályai szerint az ÖEHV-nek hét napja van arra, hogy döntsön a magyar fél határozatának elutasításáról vagy elfogadásáról. Ha egyelőre nem is hivatalosan, de az IIHF már értesült a vitás esetről, de érdemben lépni csak akkor fog, ha az ÖEHV ezzel a kéréssel fordul hozzá, jövő keddel bezárólag. Eközben Ryan és Klassen menedzsere, Ross Lambert válaszolt blogunk újabb kérdéseire is. Ezt tovább után írjuk meg, változatlan formában, miként az IIHF borítékolható eljárásának menetéről is hajtás alatt olvashatnak.

"Az Alba Volán SC a mai napig sem teljesítette Derek Ryan és Chad Klassen felé a szerződéses kötelezettségeit és vállalásait az elmúlt szezonból, és amennyire tudjuk, ez a helyzet más játékosokkal is – így kezdte Ross Lambert a blogunknak írt válaszát. – Ennek eredményeképpen Derek Ryan nem kíván a Fehérvárban játszani.

Jelenleg egy részletes dokumentáció összeállításán dolgozunk, amelyet az IIHF-nek nyújtunk be annak érdekében, hogy jóváhagyják Ryan nemzetközi átigazolását az MJSZ-től az osztrák szövetséghez tartozó Villachhoz, mert Ryan csak így tudja teljesíteni szerződéses kötelezettségeit a Villach felé. Ez a dokumentáció alá fogja támasztani azt az álláspontunkat, hogy Derek Ryannek május 18. óta nincs érvényes szerződése az Alba Volán SC-vel a következő szezonra. Terveim szerint a teljes dokumentációt a sajtó rendelkezésére bocsátom a megfelelő időben.

Chad Klassen azt tervezte, hogy visszatér a Fehérvárhoz, de nem utazott Magyarországra július 30-án, ahogy ezt előzetesen elképzelte, mert az Alba Volán SC nem fizette ki neki, amivel tartozott az előző szezonból, és nem tájékoztatta játékosomat arról sem, hogy mikor fogja kifizetni. Többször próbálkoztunk kapcsolatba lépni a klubbal, hogy választ kapjunk a kérdéseinkre, de semmiféle kommunikáció nem történt.

Tudván hogy játékosaim több csapattársa is hasonló helyzetben volt, Klassen nem érezte szerencsésnek, hogy július 30-án Kanadából Magyarországra utazzon, ezért meghosszabbította a repülőjegyét augusztus 14-ig, ami további költségeket is okozott neki. Erről a lépéséről küldött egy e-mailt a Sapa Fehérvár AV19 vezetőedzőjének, Kevin Primeau-nak. Tájékoztatta az edzőt minderről, és érdeklődött a klub helyzetéről, továbbá kérte, hogy lépjenek kapcsolatba vele. Az elmúlt éjszakáig semmiféle választ nem kapott senkitől.

Az Alba Volán SC nem várhatja el, hogy a szerződtetett játékosai maradéktalanul teljesítsék szerződéses kötelezettségeiket mindaddig, amíg a klub folyamatosan nem teljesíti a szerződéses kötelezettségeit ugyanezen játékosai felé, és teljesen figyelmen kívül hagyja azokat a játékosait, akiket nem fizetett ki."

Két kiegészítést kell eszközölnünk Ross Lambert gondolataihoz. Egyrészt egy hónappal ezelőtt azt írta nekünk Ryannel kapcsolatban, hogy bár az amerikai játékos már megkapta minden járandóságát, de "ez nem időben történt meg és nem a szerződésében meghatározottaknak megfelelően". Ezúttal viszont azt állítja, hogy Ryannek még mindig tartozik a Fehérvár a 2011/12-es szezonból.

Másrészt pedig arról nincs információnk, hogy a klub és a menedzser, illetve Ryan között milyen kommunikáció zajlott, de arról van, hogy Kevin Primeau válaszolt Chad Klassen emailjére, és a vezetőedző jelezte, hogy nem fogadja el a játékos késését. De a Klassen-ügy azért nem érdekes, mert ebből az egészből Ryan 2012/13-as évre szóló szerződése a vita tárgya, ezzel nem lehet semmi mást összemosni, ezek mind külön-külön megítélendő ügyek, és Chad Klassen a jelen állás szerint aligha játszik a Fehérvárban a 2012/13-as szezonban.

A nemzetközi átigazolás lépéseit korábban már elemeztük, ezúttal az IIHF szabályzata alapján ismertetjük a konkrét eseten keresztül:

1.) Az ÖEHV megkéri a transzferkártyát (ITC) az MJSZ-től. Fontos tudni, hogy a nemzetközi átigazolási ügyekben nem a klubok, hanem a nemzeti szövetségek állnak egymással kapcsolatban.

2.) Az MJSZ-nek 7 napja van arra, hogy kiadja, vagy elutasítsa az ÖEHV kérését. A nemzeti szövetség ilyenkor megkeresi a kiadó csapatot, és kéri az engedélyét. Esetünkben a Sapa Fehérvár AV19 megtagadta a kiadást, mivel álláspontja szerint Derek Ryant érvényes szerződés köti hozzájuk.

3.) Ha az MJSZ kiadja, minden rendben van.
Ha a 7 nap elteltével nem jön válasz az MJSZ-től, akkor az ITC átadását megtörténtnek tekintik, az átigazolást jóváhagyják.
Ha az MJSZ a kérelmet elutasítja, a kérelmezőnek 7 napja van, hogy az IIHF-nél fellebbezzen a döntés ellen.

Elutasítani amúgy 4 indokkal lehet az ITC kiadási kérelmet:
a) A játékosnak érvényes profi szerződése van (ebben az esetben a szerződésszegést vizsgálják). Ehhez az kell, hogy az ITC kiadását ezzel az indokkal tagadják meg, Ryan esetében ez a pont merül fel.
b) A játékos nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit
c) A játékos tartozik a korábbi klubja felé
d) A két klub között valamilyen (kompenzációt nem ideértve) egyéb ok áll fent (pl. érvényes felfüggesztés vagy folyamatban levő fegyelmi ügy)

4.) a b) c) d) pontokra hivatkozva elutasított transzfer esetén a procedúra a következő:
Ha a 7 napon belül nem érkezik válasz Ausztriából, azt úgy tekintik, hogy elállnak a transzferkérelemtől
Ha érkezik, azt megküldik az MJSZ-nek, akinek 7 napja van válaszolni.

5.) Ha a 7 nap alatt az MJSZ nem válaszol, akkor úgy tekintik, hogy meghajlottak az érvek súlya alatt.
Ha a válasz negatív, akkor az IIHF főtitkára dönt az ügyben, meghallgatás nélkül, az előadott írásos válaszok és bizonyítékok alapján. Ha a benyújtott anyagok alapján megállapítható, hogy a b) c) d) pontok egyike sem áll fenn, a  transzfert jóváhagyja. Fellebbezni az IIHF végrehajtó bizottsághoz lehet.

Számunkra ez ügyben minden bizonnyal a 3.) pont a) esete lesz érdekes (amikor is a játékosnak vélelmezetten érvényes profi szerződése van – nyilvánvalóan ez vonatkozik Ryanre). Ekkor az MJSZ-nek az alábbiakkal kell elutasítani a transzfert első körben: Minden releváns dokumentumot prezentálni kell az IIHF számára, ami alapján az ITC kiadását megtagadja, ideértve a nemzeti és egyéb jogszabályok vonatkozó rendelkezéseinek angol fordítását, valamint egy levelet is kell küldenie, ami összegyűjti a döntés melletti minden érvet, indokot. Továbbá meg kell küldeni a játékos eredeti szerződését annak angol fordításával. Ezt az IIHF elküldi az ÖEHV-nek. Úgy tudjuk, ez a lépés részben már megtörtént, az IIHF már értesült az esetről.

Ezután az ÖEHV-nek van 7 napja fellebbezni az MJSZ döntése ellen. Jelenleg itt tart az ügy, információnk szerint az ÖEHV-nek augusztus 14-ével bezárólag kell válaszolnia az IIHF-nek.

Ezt követően az IIHF-főtitkárnak joga van úgy dönteni, hogy az ügy tisztázása érdekében újabb állásfoglalást kér az MJSZ-től, de ez csak egy lehetőség számára. Ha így dönt, akkor az ÖEHV-nek is lehetősége van egy második válaszra. Minderre alapesetben 7-7 nap áll a szövetségek rendelkezésére, de ezt a főttkár meghosszabbíthatja, ha szükségesnek látja. Új bizonyítékokat csak akkor lehet előterjeszteni a második körben, ha azok új tényeket világítanak meg. Ha a második körben valamelyik fél elmulasztja a válaszadást határidőn belül, azt úgy kell tekinteni, hogy visszalép a vitától, és ezzel az ellenfél nyer.

A főtitkár meghallgatás nélkül, az írásban előterjesztett érvek alapján dönt. Nemzeti jogszabályok vagy egyéb szabályok csak akkor vehetők figyelembe, ha angol nyelven is benyújtják azokat.

Jóvá kell hagyni a transzfert, ha bebizonyosodik, hogy a játékos nem követett el szerződésszegést.

Ha bebizonyosodik a játékos szerződésszegése, akkor az IIHF nemzetközi átigazolási szabályzatának előírásai szerinti szankciókat kell alkalmazni. A transzferkártyát a játékos eltiltásának utolsó napját követően lehet aláírni, és a klub eltiltását annak letelte után lehet feloldani.

Az IIHF-főtitkár döntése ellen a végrehajtó bizottsághoz lehet fellebbezni, de ennek nincs halasztó hatálya a főtitkár döntésére.

A legfelső fellebbviteli fórum a nemzetközi sportdöntőbíróság (CAS).

komment

Címkék: fehérvár ryan villach mjsz lambert klassen öehv

süti beállítások módosítása