HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Lehet-e jobb a bajnokság jövőre?

2012.04.23. 21:12 Hblog

Az összes résztvevő egybehangzó véleménye alapján a 2011/12-es Mol Liga és OB I. kiírása, lebonyolítása és versenyszabályzata jobban sikerült a korábbiaknál. Nem volt le nem játszott mérkőzés, nem dőlt el eredmény a zöld asztalnál, kisebb mértékben módosultak a kezdési időpontok, mint korábban, és kevesebb szó esett a játékvezetőkről. Hibák természetesen szép számmal akadtak így is, sok javításra van tehát mód a következő szezonban is. Ennek érdekében Kerey Péter ligaelnök négy témakörben foglalta össze kérdéseit, amelyeket először az MJSZ szakmai bizottsági tagjainak, majd a felnőtt csapatoknak is megküldött. A liga arra törekszik, hogy a válaszok és a tárgyalások eredményeképpen állítsanak fel a szakemberek és az érdekeltek egy olyan keretfeltétel-rendszert, amelyben a bajnokságo(ka)t működtetni kívánják. A mostani diskurzus elsődleges célja, hogy a kérdésed ne ad hoc és a pillanatnyi érdekek mentén dőljenek el, hanem minél inkább szakmai alapon, a magyar jégkorong érdekeinek megfelelően. Sok új kérdés vetődik fel, de újratárgyalnak olyanokat is, amelyeket egyszer már meghatároztak. A ligaelnök által feltett kérdéseket tovább után olvashatják. Természetesen ezeken kívül még számos egyebet is megvitathatnak a felek. A válaszokkal kapcsolatban kedden tartanak ligaülést az érdekeltek.

I. A versenyidény szervezése, csapatok terhelése

A felnőtt bajnokság első osztályában játszó csapatoknak évi hány mérkőzést kell játszaniuk?
A felnőtt bajnokság első osztályában játszó csapatoknak hetente hány mérkőzést kell játszaniuk?
A felnőtt bajnokság első osztályában játszó csapatoknak az idényben mikortól meddig kell folyamatosan tétmérkőzéseket játszaniuk (minden csapatra általánosan értve, tehát ha nincs rájátszás a gyengébb csapatoknak, akkor a rájátszásba nem kerülésük esetén is)?
A felnőtt bajnokság első osztályában játszó csapatoknak az idény során a nemzetközi szüneteket leszámítva mekkora lehet az idény közbeni leghosszabb játék nélkül töltött időszakuk?
A felnőtt bajnokság első osztályában játszó csapatoknak kell-e helyosztókat is játszaniuk, vagy elegendő, ha csak a versenysorozat döntőjét rendezik meg?

II. Mit tekintünk a felnőtt bajnokság első osztályának, milyen legyen a versenyrendszer?

Van-e létjogosultsága külön hazai bajnokságnak a Mol Liga mellett, vagy sem? Ha igen, milyen formában?
Lehet-e, érdemes-e többsebességes hazai bajnokságot szervezni?
Azaz: van-e értelme/haszna sportszakmai és sportpolitikai szempontból annak, ha egy csapat az első osztályban szeretne indulni úgy, hogy közben a jelenleg a magyar versenyrendszer integráns részének tartott Mol Liga sorozatban nem kíván részt venni?
Minek van több haszna, az egységes elvek szerint szervezett sorozatnak (esetleg több külföldi csapattal) vagy a többsebességes bajnokságnak?
Ha van külön magyar bajnokság, akkor időben hogy legyen felosztva a szezon a Mol Liga és a bajnokság között, különös tekintettel arra, hogy a Mol Liga bővítését további országokból érkező csapatokkal ez a kérdés befolyásolja?
Ha van külön magyar bajnokság, akkor mettől meddig tartson a Mol Liga alapszakasza, illetve rájátszása, mettől meddig a magyar bajnokság, legyen-e a magyar bajnokságban a rájátszást megelőző alap- vagy középszakasz, milyen elvek szerint (bónuszpontok, Mol Ligából hozott pontok stb.)?
Ha van külön magyar bajnokság, akkor az idény közepén a Mol Liga rájátszásából kiesett csapatok milyen módon tarthatók játékban?

III. A bajnokság(ok)ban részt vevő csapatok, játékosok

Milyen feltételekkel vehet részt egy magyarországi csapat külföldi bajnokságban?
Visszatérhet-e az ottani kiesése után a hazai bajnokságba és milyen feltételekkel?
Szükséges-e szabályozni, hogy egy külföldi bajnokságban részt vevő csapatból milyen módon játszhat át egy játékos a hazai bajnokságban induló farmcsapatba?
Általában: szükséges-e szabályozni az ún. első csapat és az ún. farmcsapat közti átjárást?
Kell-e megkötést tenni arra, hogy milyen feltételek teljesülése esetén vehet részt a rájátszásban egy játékos? Ha igen, mik lehetnek ezek a feltételek?
Helye van-e a felnőtt bajnokság első osztályában junior- és ifjúsági csapatoknak?
Másképpen: A felnőtt bajnokság első osztályában játszó csapatok esetében szükség van-e annak meghatározására (korlátozására), hogy egy-egy mérkőzésen mennyi felnőtt, junior vagy ifjúsági korosztályú játékos léphet pályára (pl.: egy-egy mérkőzésen minimum 10 felnőtt korosztályú játékost kell nevezni, és maximum 5 junior, továbbá maximum 3 ifjúsági vagy alacsonyabb korosztályú játékos nevezhető)?
Valamilyen ütemterv mentén (pl. 3 éves átmeneti időszakkal) elő kell-e írni, hogy a felnőtt bajnokság első osztályában induló csapatok működtessenek junior- és ifjúsági korosztályú csapatokat is?
Kell-e korlátozni a mérkőzéseken jégre lépő külföldi játékosok számát, és ha igen, hogyan, milyen létszámban?
Lehet-e ebben a kérdésben átmeneti ideig (egy vagy két szezonra) engedményeket tenni az újonnan belépő csapatok számára annak érdekében, hogy versenyképesek lehessenek? Ha igen, mi lehet ez az engedmény?
Kell-e, lehet-e külön választani a légióskorlátozás kapcsán a külföldi kapusok szerepeltetését? Ha igen, hogyan? (például: 6 légiós mezőnyjátékos vagy 4 légiós mezőnyjátékos és egy kapus szerepelhet egy mérkőzésen)
Meg lehet-e engedni, hogy a bajnokság egyes mérkőzésein eltérő legyen a légiósszabály (pl. a romániai csapatok egymás elleni mérkőzésein nem védhet külföldi kapus)?

IV. Játékvezetés

Szükségesnek tartják-e, hogy a felnőtt bajnokság legfelső osztályában és a Mol Ligában egységes játékvezetői testület jöjjön létre, egyszemélyi felelős vezetéssel, vagy maradhat a jelenlegi állapot, amikor a magyarországi és a romániai mérkőzésekre külön-külön testület jelöli a játékvezetőket?
Az OB I. rájátszásában előfordult, hogy olyan játékvezetőknek kellett mérkőzéseket vezetniük, akik nem voltak benne a rájátszásra szűkített játékvezetői keretben, mert a szűkített keret tagjainak egy része előző nap külföldön vezetett mérkőzést, mások sérültek voltak. Elvárható-e a magyar JT tagjaitól, hogy a hazai sorozatokat részesítsék előnyben ütközés esetén, azaz adott esetben egy Mol Liga vagy magyar bajnoki mérkőzést vezessenek és ne más ligák mérkőzésének vezetését vállalják el?
Ha nem így tesznek, szükséges-e szankcionálni őket ezért? Ha igen, hogyan?
Szükségesnek tartják-e olyan megállapodás megkötését az MJSZ/Liga és a JT között, amelyben a jogok, kötelezettségek, díjak, elvárások és a szankciók is tisztázásra kerülnek, és amelyben - mivel minden magyar bajnoki mérkőzésen játékvezetői díjat kell fizetni - a megrendelői szerep megjelenik, a megrendelői jogok érvényesíthetőek?
Ha igen, melyek lehetnek azok az elvárások, amelyeket meg kell jeleníteni ebben a megállapodásban?

Szólj hozzá!

Címkék: liga mol liga ob i. kerey szakmai bizottság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása