HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A Znojmo jól választott az EBEL-lel

2012.03.08. 14:28 Hblog

Megérte az osztrák bajnokságban indulni, mondja az Orli Znojmo vezetése címmel számol be a cseh csapat első EBEL-szezonjáról az egyik legfontosabb cseh online médium. A cikk szerint a rájátszás első körében történt kiesés ellenére a klubvezetés egyértelműen pozitívan értékeli az EBEL-indulást. A csapat szereplése megfelelt az előzetes elképzeléseknek. Bár a Znojmónak volt messze a legalacsonyabb költségvetése az EBEL-ben, a rájátszásban méltó ellenfelei voltak a horvát Medvescak Zágrábnak. Állandó segítőnk, U. N. Owen munkája eredményeképpen arról is be tudunk számolni, a cseh csapatból ki hogy látta az első EBEL-szezont. Érdekes vélemények következnek tovább után, magyar vonatkozásokkal.

"Messzebb jutottunk, mint vártuk. A bajnokság rajtjánál az volt a célunk, hogy ne végezzünk az utolsó helyen" – értékelte a szezont Martin Stloukal vezetőedző, aki szerint az EBEL-indulás volt az egyetlen lehetőség a znojmói hoki színvonalának megőrzésére. A Znojmo 11 idényt töltött a cseh extraligában, de aztán a cseh másodosztályban csökkent az érdeklődés a szurkolók és a szponzorok részéről. "Az a helyzet csak vegetálást jelentett. Hiányzott az érdeklődés, amihez a cseh bajnoki rendszer jelenlegi szabályozása is hozzájárult."

Ha a Znojmo a cseh 1. ligában marad, megoldást kellett volna találni arra a dilemmára, hogy valamely extraligás klub farmcsapata legyen, vagy pedig önállósodjon. De a régió gazdasági ereje nem túl nagy. "Znojmo marketinglehetőségei Csehország irányában nagyon korlátozottak. A négy másik országba irányuló reklám már sokkal érdekesebb" – mondta Stloukal, aki szerint az EBEL fokozatos erősödése is csábító volt.

Az EBEL-indulás felélesztette a znojmói szurkolók érdeklődését a hoki iránt. A tavalyi szezonban az 1. ligás meccseket átlagosan 1400 néző látogatta, most az átlagnézőszám 1000-rel emelkedett. A Znojmo meccseit sokkal gyakrabban kezdték látogatni osztrák szurkolók is a határ menti régióból és a közeli Hollabrunból.

Az EBEL alapszakaszában a znojmói hokisok összesen 16 600 kilométert utaztak az idegenbeli meccsekre. A cseh 1. ligában ez úgy 6 200 kilométerrel kevesebb lett volna. "Az idei szezonunk nagyjából 750 ezer euróba került. Ez az összeg messze a legkisebb az egész EBEL-ben. Például a Salzburg 13 millió euróból gazdálkodik."

A Znojmo számára véget ért a szezon. Március végéig körvonalazódik az új játékoskeret, négy hokisnak járt le a szerződése. "Nyolc juniorral játszottunk a rájátszásban, ők rengeteg meccstapasztalatot szereztek. Sok időt töltöttek a jégen a mérkőzéseken. A znojmói hokinak vannak tehetségei, most már csak magukon a fiatal játékosokon fog múlni, hogy élnek-e a lehetőséggel.” Az igazság szerint junior korú játékos alig volt a Znojmóban, az edző azokra gondol, akik 1990-ben és 1991-ben születtek, utóbbiak megnyerték 2011-ben a cseh U20-as bajnokságot.

A csatár Radek Haman szerint a párharcok végigvitele, a gyakoribb kakaskodások, és az egyszerűbb, sallangmentes játék jellemezte az alapszakaszt az EBEL-ben, amely szerinte megközelíti a cseh extraliga színvonalát. Haman betegség miatt nem szerepelt a rájátszásban, de az alapszakaszban 47 meccsen játszott a Znojmo első sorában. A 42 éves hokisnak van elég tapasztalata a bajnokságok összehasonlításához. "A cseh 1. ligában csak négy jó csapat van, a többi ellenfél elmarad mögöttük. Az EBEL-ben minden meccs kiegyenlített volt. Az egyes csapatokban országuk válogatott hokisai játszanak, kiegészítve tapasztalt kanadaiakkal. Ezért a váltás mindenképpen hasznos volt a znojmói hoki számára."

De a cseh extraligát színvonalasabb bajnokságnak tartja, ez nem meglepő. "Ott több taktikailag képzett hokis játszik. Az EBEL-t viszont az egyszerű támadások jellemzik, a hokis gondolkodásra a kanadaiak vannak hatással." Szerinte az extraligában a cseh hokisok például egész meccsen képesek betartani a védekező taktikát, teljesíteni az edző utasításait, így a meccsek jó része kevés gólos. Az EBEL-ben viszont támadó hokit játszanak, taktikai kötöttségek nélkül, és a meccs végeredménye ezért mondjuk 2-1 helyett 7-5 lesz. "Azt vártam, hogy az EBEL-ben több lesz a durva megmozdulás. De nem így volt. A párharcokat viszont végigviszik, és kakaskodást is kiprovokálnak, ha változtatni kell a meccs lefolyásán."

A cikk megállapítja, hogy nagy különbségek vannak a nézőszámokban. A legtöbben Zágrábban jártak meccsre, az ő meccseiken telt ház van a 6500-7000 férőhelyes csarnokban. Az összes ausztriai meccsen is remek volt a hangulat. "Csak Jesenicében hiányzott a szurkolás. Ez valószínűleg a klub utolsó helyéből adódott, és az anyagi problémákból is." Haman még nem akarja abbahagyni a hokit. "Ebben az idényben néhány kivert fogon kívül elkerültek a sérülések. Megbeszéltük a klubvezetéssel, hogy a
szezon után leülünk, és megegyezünk a következő idényről."

Az aktuality.sk portálnak a csapat szlovák világbajnok csatára, Peter Pucher adott interjút A Znojmóval nem vallottunk szégyent címmel. Peter Pucher az alapszakaszban csapata legponterősebb játékosa volt, 46 meccsen 36 pontot (13+23) szerzett. A szezont így értékelte: "Már a rájátszásba jutás siker volt számunkra. Összességében nem okoztunk csalódást, a bajnokság újoncaként és a legalacsonyabb költségvetésű csapatként kitűnő meccseket játszottunk erősebb és sokkal gazdagabb klubokkal is. A znojmói klubvezetés is elégedett volt, semmiképpen sem vallottunk szégyent."

Arról, hogy milyen volt az EBEL fogadtatása a városban, ezt mondta: "Znojmóban az emberek hosszú évek alatt megszokták az extraligát és az 1. ligát, így örömmel vártak valami újat. Az EBEL-indulásunk az utolsó pillanatban dőlt el, a felkészülés alatt nagyon kevés meccset játszottunk az ottani csapatok ellen, így nem tudtuk, mit várhatunk. De gyorsan bebizonyosodott, hogy a játéknak megvan a töltete és megfelelő iramú. Szurkolóink számára rendkívül vonzóak voltak az olyan városok csapatai elleni meccsek, mint Salzburg és Bécs, amelyek nincsenek olyan messze."

A cseh médiában kapott figyelemről így beszélt: "Csehországban nagyon erős az extraliga, és az 1. ligának is megvan a maga színvonala, úgyhogy ezek előnyt élveznek. Mi inkább az eredményekről beszámoló rovatban és a hokis portálokon kaptunk teret, de hiszem, hogy ebben a tekintetben is javulni fog a helyzet. Úgy gondolom, hogy a Znojmo számára ez előrelépés volt, és az ebben a lényegében öt országot érintő bajnokságban való szereplés a szponzorok számára is vonzó." Dicsérte a znojmói szurkolókat is: "A Znojmo mindig híres volt jó szurkolóiról, és most sem okoztak csalódást. Ha nem is volt az egész olyan, mint a régi szép időkben, de a meccseinkre úgy 3 ezer szurkoló járt, ami remek volt. A fanklubunk nagyszerű, egész meccsen biztat minket, dobolnak és az egész csarnok szurkol."

A sok utazást így kommentálta: "Kicsit nehezebb volt, mint a cseh és a szlovák extraligában, de nagy autóbuszunk volt, és a magyarországi Székesfehérvár kivételével lényegében az összes városba autópálya vezet, amelyen Znojmóból gyorsan odaérünk. Ez azt jelenti, hogy nem kellett rossz minőségű utakon zötykölődnünk, az utazás kényelmes volt. Csak az volt valamivel nehezebb, hogy hét közben a meccsek 19.15-kor kezdődtek, úgyhogy tízkor fejeződtek be, és például Zágrábból csak hajnali négyre értünk haza."

A cseh és a szlovák extraliga és az EBEL közti erősorrendet firtató kérdésre így válaszolt: "Nem szívesen hasonlítanám a ligákat így össze, az nehéz. A cseh extraliga biztosan színvonalasabb. De az EBEL-ben is sallangmentes hokit játszanak, nagy a tempó. Ausztria ugyan válogatott szinten kiesett a vb alacsonyabb osztályába, de a klubokban sok nagyon tapasztalt légiós játszik, és ők emelik a színvonalat. Remek meccsek voltak az EBEL-ben, a cseh 1. ligánál magasabbra rangsorolnám. A szlovák extraligával nehezen tudom összehasonlítani, közvetlen megméretésre lenne szükség ehhez."

Znojmóban szeretné folytatni: "Hiszem, hogy néhány évet még lejátszom itt. A klubtulajdonossal már beszéltünk erről, és pozitív légkörben zajlott a dolog. Még nincs
aláírva semmi, de remélem, hogy itt maradok. Én ezt szeretném, remélhetőleg a klubvezetés is." A Znojmo jövőjéről az EBEL-ben így beszélt: "Nyáron minimum három évre írták alá a szerződést, és ha nem lesznek anyagi problémák, akkor szerintem még annál is tovább marad a klub az EBEL-ben. Ellenkező esetben ugyanis a Znojmónak a cseh bajnokság legalacsonyabb osztályában kellene újrakezdenie, és ez a klub számára kész katasztrófa lenne."

Lubomir Stach, a rájátszás legponterősebb znojmói hokisa így értékelte a szezont: "Csapatunk mindenképpen elégedett lehet az idénnyel, tényleg nem sokan hittek abban, hogy bejutunk a rájátszásba. Úgy látom, hogy sikeres évünk volt, elmondhatjuk, hogy a hetedik vagy nyolcadik hely nagyon jó eredmény számunkra. Az EBEL semmiképpen sem okozott nekem csalódást, sok tekintetben inkább elbűvölt, például a szurkolók és a média érdeklődése miatt. A meccsek színvonala jóval magasabb, mint a cseh 1. ligában. Nagyon örülök, hogy játszhattam az EBEL-ben."

A cseh hátvéd Lubomir Vosatko, aki január végén igazolt a Znojmóból a
szlovák extraligás Nitra csapatába, egy interjúban szintén beszélt az EBEL-ről: "Az egy nagyon kemény bajnokság. Sok kanadai játszik ott, az ő játékstílusuk az uralkodó. Nagyon kemény a küzdelem a palánknál, az ütközés egy alapvető játékelem. A cseh-szlovák játékstílust egyáltalán nem érezni. A mi bajnokságainkban a szép játékra is törekszünk, fontos az összjáték és a szép passzok. Ebből a szempontból jóval az osztrák bázisú bajnokság előtt járunk, viszont fizikailag ők vezetnek."

Arra a kérdésre, hogy a szlovák extraligában utolsó, tizedik Nitra hogyan állna helyt az EBEL-ben, így válaszolt: "Néhány csapatot biztosan legyőznénk, másoktól kikapnánk. Öt-hat csapatot megelőznénk. De ahogy mondtam, ha egy csapat az EBEL-ben indul, alkalmazkodnia kell és változtania a játékstílusán. Ausztriában főleg erőhokit játszanak." A bajnokság hátországáról ezt mondta: "Két városban tényleg csodás a hangulat. Székesfehérvár és Zágráb él-hal a hokiért. Bécsben szép a csarnok, és jók a szurkolók is. A többi városban nem sokat ér a dolog. A háttér és a szurkolás is gyengébb."

Szólj hozzá!

Címkék: ebel znojmo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása