HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Vb-döntőben a magyar PPM-hokiválogatott

2012.02.09. 11:49 Hblog

A PowerPlay Manager a világ talán legdinamikusabban fejlődő, ingyenes, böngészőben játszható online játéka. Egyik különlegessége, hogy nem csak egy sportágról szól, jelenleg jégkorong- és foci-menedzserjáték űzhető rajta, de rövidesen új sportággal bővül a repertoár, a Magyarországon szintén népszerű kézilabdával. Az aktív felhasználók száma százezer körül mozog, de a játékosok köre napról napra növekszik. Hogy pontosan mi ez a játék, és mi a menedzser feladata, arról a nemzetközi siker kapcsán Kityusz készített blogunk számára egy részletes összefoglalót.

A PPM-ben a játékosokat hívjuk menedzsereknek. Az életnek megfelelően feladatuk nagyon szerteágazó ebben a virtuális térben is. Aki sikeres akar lenni, annak minden apróságra figyelnie kell. A csapat összeállítása, a taktikák kitalálása, a játékosok és az alkalmazottak adásvétele, a stadion és a létesítmények fejlesztése, a játékosok edzésterveinek összeállítása mind-mind lényeges feladat. Ez egy igazi türelemjáték is, itt időre van szükség a nagy siker eléréséhez. Eközben minden nap lehet meccset játszani. Ennyire összetett és mégis pofon egyszerű a játék. Azt hinné az ember, hogy a sikerhez naponta órákat kell eltölteni a csapattal, de ez nem így van, napi néhány perc is elegendő lehet.

A programban jelenleg szöveges leírás formájában követhetők a mérkőzések, hasonlóan a Hattrickhez, de nem Real Time-ban megy, hanem mintegy harminc percig tart egy meccs. Tulajdonképpen az eseményeket írja ki a PPM, természetesen magyarul.

Ez a menedzserjáték nem kizárólag egyéni játszadozás, hiszen mindkét játszható sportban az ország menedzsereinek összefogását igénylő válogatott megméretések is szerepelnek a programban, a szezonok végén világbajnokságot rendeznek. A jégkorong-világbajnokság lebonyolítása teljesen megegyezik az igaziéval. Az A csoportban 16 csapat küzd. Először négy 4 csapatos csoportkör, minden csoportból 3-3 csapat a középszakaszba, míg a csoportutolsók a kiesés elkerüléséért rendezett csoportba kerülnek. Innen 2 csapat esik ki a divízió 1-be, akárcsak a valóságban. A középszakaszban két 6 csapatos csoport alakul, ahová a csoportkörben egymás ellen játszott meccseik eredményét magukkal viszik a csapatok, és csak a másik csoportból érkező hármassal meccselnek. A csoport első 4 helyén végző csapat a rájátszásban folytatja, míg az 5. és a 6. helyezetteknek befejeződik a világbajnokság. A rájátszásban egyenes kieséssel lehet eljutni a világbajnokság döntőjébe.

Mi határozza meg egy válogatott erejét? A válasz roppant egyszerű. Úgy működik, mint az életben. Ahol sok csapat van, ott sok a játékos, nagyobb a merítési lehetőség. Több játékosból lehet kiválasztani azt a 25-30 játékost, aki a válogatottban is eredményes lehet. És persze sok múlik azon is, hogy a játékosok milyen hátterű csapatokban edződnek. Nem mindegy, hogy milyen szintű edzőközpontban milyen képességű edzők trenírozzák őket. Nagyon leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, hogy ahol sok jó csapat van, ott jó a válogatott is. Ebből a szempontból sem könnyű a magyar válogatott helyzete. Jelenleg a magyar liga az 5. legnagyobb a világon, mintegy 1300 csapattal. Két ország, Csehország és Szlovákia kiemelkedik a mezőnyből a maga 7-7000 csapatával. Őket Lettország és Lengyelország követi, nagyjából 2-2000 csapattal. Az idei világbajnokságnak azzal a tudattal kellett nekivágnunk, hogy a playoffba jutás a realitás. Az álom azonban ennél merészebb volt, egy érem megszerzése. A világbajnokság előtt a hozzáértők úgy vélték, hogy a rájátszásba várhatóan Szlovákia, Csehország, Lettország, Litvánia, Szerbia, Oroszország, Magyarország és Kanada jut be.

A vb lebonyolítására bármelyik részt vevő ország nyújthat be pályázatot, amelyek közül a játék vezetői választják ki a rendezőt. A pályázóknak minden esetben el kell készíteniük a világbajnokság logóját, illetve egy kabalafigurát. Néhány szezonnal ezelőtt Magyarország is rendezett vb-t, akkor a magyar válogatott a 10. helyen végzett. A hazai rendezésű világesemény kabalafigurája Mr. SpICEy volt, aki azóta is a csapat mellett van. A válogatott eddig minden szezonban a legjobbak között szerepelt, és a megrendezett hét vb mindegyikén bejutott a középszakaszba, ötször pedig a playoff résztvevője volt. A csapat egyszer az elődöntőbe is eljutott, azonban az ottani vereség után a csapat a bronzmérkőzésen is alulmaradt, így végül a 4. helyet szerezte meg.

A csapat szövetségi kapitánya a magyar PowerPlay-közösség legsikeresebb menedzsere, az 5-szörös bajnok, 4-szeres kupagyőztes, Bajnokok Ligája-bronzérmes, 2-szeres Kupagyőztesek Kupája-ezüstérmes Demon Flyers csapatának menedzsere. Ezeket az eredményeket egy olyan bajnokságban sikerült elérnie, ahol találunk még olyan csapatot, amely szintén szerzett Bajnokok Ligája-bronzérmet, illetve további két csapatot, amely bronzérmes, illetve 5. helyezett lett a Kupagyőztesek Kupájának különböző szezonjaiban. Szóval elmondható, hogy ebben a szezonban a legjobb magyar menedzser vezette a csapatot a világbajnokságon. DemonX szerint a csapatnak reálisan a rájátszásban volt a helye, ahol kis szerencsével kaphattunk olyan csapatot, amely ellen esélyesnek számítunk. Ehhez persze némi szerencsére is szüksége volt a csapatnak.

A Romániában rendezett világbajnokság nyitó napján a csapat nagy csatában 2-1-re legyőzte Szlovéniát, megadva ezzel a vb alaphangját. Ezt követte a Finnország elleni kötelező győzelem, amivel meg is volt a továbbjutás. Végül az a Csehország következett, amely a vb egyik legnagyobb esélyesének számított, és a papírformának megfelelően ki is kaptunk tőlük 3-1-re. A csoportból Finnország esett ki, a többiek a középszakaszban folytathatták a Szlovákia, Kanada, Fehéroroszország trió ellen.

A másik ágon Lettország, Lengyelország, Oroszország, Litvánia, Dánia és az újonc Románia küzdött a playoffba kerülésért. A kiesés ellen Finnország, Belgium és nagy meglepetésre Németország, valamint Szerbia harcolt. Az előzetes esélylatolgatások Finnországot, Belgiumot, Dániát és Romániát várták a kiesés elkerülése ellen rendezett csoportkörbe, de mint eddig minden szezonban, most is volt meglepetés. Ráadásul rögtön kettő is.

A középszakaszban pedig olyan történt, amire talán a legelvetemültebb szurkolónk sem számított. Mindhárom válogatottat legyőzte csapatunk, és megnyerte a csoportját. Különösen Szlovákia két vállra fektetése nagy dolog, ráadásul ezen a meccsen gólt sem kapott a csapat. A csoport végeredménye: 1. Magyarország 11, 2. Csehország 9, 3. Szlovákia 8, 4. Fehéroroszország 7, 5. Kanada 7, 6. Szlovénia 3 ponttal.

A másik ágon a csoport egyetlen meglepetésgyőzelmét Dánia aratta Litvánia ellen, a mérkőzés 6-2-es végeredménye azt jelentette, hogy Dánia hatalmas meglepetésre, jobb gólarányával bejutott a rájátszásba, míg Litvánia kiesett. A rájátszásban az egyik ágon Lettország–Fehéroroszország, Csehország–Oroszország, míg a másikon Magyarország–Dánia és Lengyelország–Szlovákia mérkőzéseket rendeztek. Az erőviszonyok alapján Lettország, Magyarország és Szlovákia továbbjutása biztosnak látszott, de a cseh–orosz mérkőzésen bármi elképzelhető volt. Szlovákia simán, 5-2-vel jutott az elődöntőbe, ahol Magyarországgal találkozott, mert nehezen, de érvényesítettük a papírformát Dánia ellen (1-0). A másik ágon Lettország szétlövésekkel verte Fehéroroszországot (3-2), míg a nagy derbin az orosz válogatott 3-1-re nyert a csehek ellen.

Az elődöntőben Lettország–Oroszország és Magyarország–Szlovákia párharcokra került sor. Az első meccsen Oroszország 2-1-re jobbnak bizonyult Lettországnál, némi meglepetésre, így története során másodszor jutott világbajnoki döntőbe. A másik elődöntőben a legnagyobb favorit, Szlovákia szerzett vezetést az első harmadban, amire a magyar csapatnak a harmadik harmadban sikerült válaszolnia. Nem is akárhogy: 55 másodperc alatt lőtt 3 góljával megfordította, végül megnyerte a meccset (3-1), és története során először döntőbe jutott.

A bronzmeccsen Szlovákia 4-2-re verte Lettországot, a döntőben pedig következett a Magyarország–Oroszország csata, 20 000 néző előtt. Ez a mérkőzés igazi jutalomjáték volt csapatunknak, amely óriási meglepetésre jutott döntőbe. Talán ezzel is magyarázható, hogy a mérkőzés nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna, látszólag sima mérkőzésen 4-0-ra kaptunk ki. Az eredmény kicsit túlzó, de a lényegen nem változtat, Magyarország története legnagyobb sikerével világbajnoki ezüstérmes lett.

A kapitány a döntő után elmondta, hogy az egyik szeme sír, a másik pedig nevet. De talán az öröm több volt, mint a csalódottság. Persze szomorú dolog elbukni egy döntőt, mert ki tudja, mikor adódik ilyen lehetőség újra, ugyanakkor nagyon büszkének kell lennünk erre az ezüstre, hiszen ez a magyar PPM-jégkorongsport legnagyobb sikere.

Szólj hozzá!

Címkék: powerplay manager ppm

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása