HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Emelkedett az U18-as bajnokság színvonala

2012.02.07. 17:58 hokikori

Az ifjúsági bajnokság idén rekord számú indulót hozott, a hat magyarországi csapat mellett két szerbiai és a HSC Csíkszereda nevezett. Így egyelőre jelentős hazai gyarapodásról nem lehet beszélni, de a színvonal a legtöbb szakember véleménye szerint emelkedett. Minden bizonnyal jót tesz a versenynek, hogy korábban soha nem volt ennyire kiegyenlített az első négy csapat közötti küzdelem. Jelenleg az első négy helyezett az elődöntőbeli pozíciókért folytat rájátszást. Négy utánpótlásedzőnek tettük fel ugyanazt a hat kérdést az U18-as bajnoksággal kapcsolatban.

Kérdéseink:

1. Az elmúlt évekkel összehasonlítva hogyan értékeli a 2011/12-es ifjúsági bajnokságot?
2. Mi a jelenlegi U18-as bajnokság erőssége és milyen hiányosságokat tapasztal?
3. Mit változtatna jövőre a kiíráson?
4. Milyen célokkal vágtak a szezonnak, és mik most a tervek?
5. Van-e lehetősége Eric Thurston mentoredzővel tapasztalatot cserélni, és ha igen, mennyiben tudja hasznosítani a javaslatait?
6. Melyik két csapat játssza a döntőt idén?

Marton Tibor (MAC)

1. Az már egy nagyszerű dolog, hogy több a csapat és dupla annyi mérkőzést tudnak a csapatok játszani, mint az elmúlt évben. A színvonal is egyértelműen magasabb, mint az utóbbi években. A legjobb öt csapat mérkőzései kifejezetten gyors és jó játékot hoznak, ez minden részt vevő számára kihívás, és a fejlődés egyik kulcsa.

2. Az egyik erősség, mint említettem, a mérkőzések számának jelentős növekedése. A másik fontos tényező, hogy öt csapat kifejezetten erős. A középszakasz, a rájátszás, az elődöntők és a döntők mindenkit maximális erőbedobásra késztetnek majd. Nem nagyon emlékszem ilyenre az elmúlt évek ifibajnokságaiból. Azt gondolom, aki ebben a bajnokságban játszik és megfelelő edzés munkát végez, az megfelelően tud fejlődni. A szövetség és a csapatok érdeke, hogy erős ifjúsági – majd később erős junior – bajnokság legyen, és ezért közösen mindet meg kell tennünk. Mert megfelelő számú játékos, csapat és megfelelő minőségű bajnokság nélkül az utánpótlás- válogatottak nem tudnak előrelépni, és előbb-utóbb a felnőttcsapatokba sem tudnak beépülni megfelelő számban a minőségi fiatal játékosok. Tehát mindig prioritást kell élvezzen egy erős ifi- és juniorliga.

Ennek egy olyan bajnokságnak kell lennie, ahol minél több erős csapat játssza hétről hétre a kiélezett mérkőzéseket. Nem tartanám jónak, ha az erős játékosok egy-két csapatba centralizálódnának, mert ez biztosan nem jelente megfelelő perspektívát, és nem lenne megfelelő versenyhelyzet a játékosok számára sem. Fontos kérdés az is, hogy ki menjek légiósnak. Az jó, ha a tehetséges játékosok erős, előrelépést jelentő külföldi csapatokhoz igazolnak, de ki kell mondani sajnos, ez mára divattá vált, véleményem szerint a külföldön játszók nagy részének eligazolása nem jelentett szakmai előrelépést és felesleges áldozatokkal járt. Éppen ezért jelenleg legalább tíz olyan játékos hiányzik az U18-as bajnokságból, akik itt jobban fejlődhetnének és a bajnokság színvonalát is emelhetnék.

Fontos, ugyanakkor kényes kérdés a játékvezetés színvonala. Elég hullámzó és kiszámíthatatlan a játékosok számára ezért egy pici homokszemet jelent a gépezet működésében. A nemzetközi trend – ezt tapasztaljuk a világbajnokságokon és nemzetközi tornákon is – szerint a kemény testjáték mindenhol megengedett a játékvezetők részéről, és elvárt az edzők irányából. Ez független a játékosok korcsolyatudásától, méretétől, mert ez egy ilyen játék. Viszont korong nélküli játékossal szemben, illetve ütővel való ütés, akadályozás terén zéró a tolerancia. A játékosok és az edzők számára is fontos a játékvezetés fejlesztése, mert ők is egy fontos részei ennek a sportnak, ezért is ezért szükséges a kölcsönös véleménycsere, a mérkőzéselemzés, ezek mindenképpen előre vihetik a játékvezetés fejlődését is.

3. Egyik sarkalatos probléma a Csíkszereda kampányszerű játéka. Egyfelől nekik sem jó egy huzamban 4-5 mérkőzést játszani, másfelől a magyarországi csapatoknak sem túl jó, problémát okoz jégidőben, felborítja a havi és a heti felkészülést, zavarja a válogatottprogramokat. Ugyanakkor nagy problémát jelent a decemberben tartott közel egy hónapos szünet. Az ificsapatok decemberben mindössze egy-két bajnoki mérkőzést játszottak, ráadásul ilyenkor edzőmérkőzésekre sem nagyon van lehetőség, mert másol folyik a bajnokság.

4. Elsődleges célunk az volt, hogy hosszú idő után újra ificsapatot tudjunk indítani, lehetőséget tudjunk adni azoknak a játékosoknak, akik továbbra is abban a képzési rendszerben szeretnének fejlődni, tanulni és játszani, amiben mi a MAC-nál hiszünk. Célunk az, hogy neveljük, formáljuk a fiatalokat és segítsünk nekik, hogy a képességeiknek megfelelő flexibilis tudású játékos váljék belőlük. Azt gondolom, hogy csapatként és egyénileg is sokat fejlődtünk. A bajnokság legjobb négy csapata közt vagyunk, bárki ellen is játszunk, nem mehet biztosra ellenünk.

5. Mondhatni napi-heti kapcsolatban vagyunk. Eric volt nálunk edzésen és több mérkőzésünket is látta. A nálunk dolgozó edzők mind nyitottak, számunkra érdekes a nem nálunk dolgozó edzőkkel történő véleménycsere. Azt kell mondanom, hogy Erickel nagyon hasonló a csapatunknál dolgozó edzők jégkorongról és a játékos-, csapatfejlesztésről kialakított véleménye. Mindez köszönhető annak, hogy az elmúlt években öt hokinagyhatalomból fordult meg csapatunknál edző, illetve annak, hogy Kangyal Balázs és Majoross Gergely jégkorongról kialakított képét is döntően Kanadából érkezett edzők formálták. Persze meg kell jegyeznem, törekedni kell a tökéletes felé, de azért figyelembe kell venni a helyi lehetőségeket, és úgy kell megtalálni a megfelelő utat.

6. Azt gondolom, a legjobb négy csapatból bármely kettő is jut a döntőbe, megérdemelt lesz, mert mind a négy kemény erőfeszítéseket tett és tesz a céljai eléréséért. Abban is biztos vagyok, hogy a döntőbe jutáshoz mindenkinek maximális munkára lesz szüksége.

Dmitrij Maszlov (Vasas)

1. és 2. Több erős csapat van a mezőnyben, csak a Crvena Zvezda volt gyenge. Sajnos a bajnokság szervezése és kiírása nagyon gyenge. Ennek nem csak a külföldi csapatok az okozói. A Vasas decemberben például csak két meccset játszott, december 2-án és 29-én léptünk jégre.

3. Nem az U18-as kiírást kell megváltoztatni, hanem az egész utánpótlás-bajnoki rendszert kellene rendbe hozni. A Vasasnak kész terve van erre:

Külön kell szedni a bázisklubokat, a klubokat és a miniklubokat. Az első kategóriába, azaz a bázisklubok közé tartozna a Fehérvár, a DAB, a MAC, az UTE, a Vasas, a Miskolc és a Debrecen. Esetükben minden korosztály versenyezne, és megfelelő számú heti jégórával rendelkeznének a saját jégcsarnokukban. A klubok közé a Drago, a Pesterzsébet, a Zalaegerszeg, az MTK, az FTC, a Szeged és a Kaposvár tartozhatna. Ők nem mindegyik, de több korosztályban tudnak csapatot kiállítani. Nekik is kellene szerződniük szabványos jégpályára. A miniklubok közé azok tartoznának, akik a kisebb korosztályokban építkeznek, esetleg nem szabványos jégpályán gyakorolnak.

Az ifjúsági (U18), a serdülő (U16), a kölyök (U14) és az előkészítő (U12) korosztályokat együtt kell kezelni. Az alapszakaszban tíz csapat játszana a felső házban, a bázisklubok, a külföldi csapatok és a klubok legjobbjai. Minden egyesület csak egy csapatot nevezhetne a felső házba. Az alsó házba a klubok és a bázisklubok B csapatai indulnának. Az ütközések elkerülése miatt szombaton és páros hét csütörtökön a kölyök és az ifjúsági, vasárnap és páratlan hét szerdán a serdülő és az előkészítő játszana. A magyarországi klubok fix kiírás szerint játsszanak, a külföldieket be lehet tenni hétköznapra. Egy fordulóban egy klub mind a négy korosztálya játszik a másik klub négy korosztályával. Ha az ifi otthon, akkor a kölyök vendégségben hokizik. A középszakaszban az első hat marad a felső házban. A rájátszásban elődöntőre és döntőre kerülne sor, kettő, majd három győzelemig, és még az alsó házban is lejátszanák a helyosztókat.

4. A bajnoki cím megszerzése a tervünk. Sajnos nagyon sok a sérült játékosunk. Sérülés, baleset, betegség miatt három alapjátékosunk kiesett, de a célunk ettől nem változott.

5. Nincs.

6. Fehérvár–Vasas.

Ondrejcik Rastislav (Sapa Fehérvár AV19):

1. A megnövekedett meccsszám, a több hasonló szintű csapat megméretése lehetőséget ad a játékosoknak a további fejlődésre, ez mindenképpen plusz az elmúlt évekhez képest.

2. Hiányosság szerintem a decemberi, januári hónapokban az alacsony meccsszám, valamint a szezon alatt a nem megfelelő játékosszám miatt elmaradt mérkőzések. Erőssége a bajnokságnak, hogy legalább négy erősnek mondható csapat indult, ez jó alapot jelent a következő U18-as világbajnokságra történő felkészüléshez.

3. Több környező ország csapatát vonnám be a bajnokságba, így még nagyobb lenne a kihívás és természetesen a fejlődés is, mert a bajnokság átlagánál erősebb csapatok érkeznének hozzánk. A jövőre nézve szeretnénk, ha a nevelő munkát komolyan gondoló sportegyesületek úgynevezett utánpótlás-bázisközpontokat hoznának létre. Közös megegyezéssel, szabályzaton alapuló bajnoki rendszer kidolgozásával járulnának hozzá az utánpótlás fejlődéséhez.

4. Természetesen szeretnénk megnyerni a bajnokságot.

5. Igen, van. Eric Thurston kiváló szakember, segíti az edzői munkánkat, hasznos tanácsokkal lát el minket, mind a támadó-, mind a védekezőjátékkal kapcsolatban.

6. Fehérvár–Vasas döntőt várunk.

Szakács Ferenc (Dab.Docler)

1. Gyenge színvonalú az ifjúsági bajnokság, kevés a mérkőzés.

2. Egy pozitívum van, viszonylag sok a csapat.

3. Több mérkőzés jövőre előrelépés lenne.

4. Elsődleges cél egyedül indulni, mert tavaly közös csapattal indultunk. A felső házba való bejutás, de jövőre még erősebbek szeretnénk lenni, cél a dobogó lesz.

5. Szoktunk konzultálni, de Eric Thurston még ismerkedik a magyar hoki körülményeivel.

6. Fehérvár–Csíkszereda.

Szólj hozzá!

Címkék: bajnokság szakács ifjúsági edzők marton utánpótlás u18 maszlov ondrejcik

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása