HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Még négyszer hallgatnák meg a himnuszt

2011.11.30. 12:35 F. Kapus

"Erre vártunk két éve! – kezdte a blogunknak küldött értékelését Gömöri Csaba, a Kínát 10-1-re verő női ifjúsági válogatott szövetségi edzője. – Konkrétan arra, hogy a magyar női U18-as válogatott világversenyen mutathassa meg, mit is tud. Sokáig csak vágy volt, hogy esélyt kapjunk az IIHF-től a világbajnoki részvételre. Most a divízió 1-es vb-szereplésért küzdhetünk." A második körben, szerdán 14 órakor Franciaország lesz Magyarország ellenfele.

"Azt régóta tudtuk, hogy az első mérkőzésen Kínával játszunk. Az ázsiai nagyhatalom női jégkorongjáról nem sokat tudtunk, talán csak annyit, hogy ha Kína a sportban el szeretne érni valamit, akkor azt meg is valósítja. Az első meccs mindig nehéz, főleg akkor, ha az ellenfelet nem ismerjük. Az edzésüket láttuk, de sokszor egy ilyen tréning megtévesztő tud lenni. Mindenesetre az látszott, hogy egységes csapat, amelyik fegyelmezett, a hoki alapsémákat ismeri és ezt a saját sebességével meg is tudja csinálni.

Persze minden csapat annyit tud játszani, amennyit az ellenfél hagy, és mi éreztük, hogy ha csapatunk betartja a taktikai utasításokat, s mindenki a tudása legjavát adja, sokat korcsolyázva, magas sebességi fokozaton hokizunk, akkor annak meg lesz az eredménye. Szerencsére a kínai csapat a mérkőzés reggelén tartott átmozgató edzésen megmutatta magát és a korongkihozatalát, egyéb játékelemeit, így a stábunk fel tudott készülni belőle.

Ennek az lett az eredménye, hogy a mérkőzés előtti taktikai megbeszélésen – ahol a sorokkal külön-külön is leültünk beszélni –, elmondtuk, hogy bátor, agresszív letámadással kell ellenük hokizni. Erre a csapatunk abszolút alkalmas, hiszen jól korcsolyáznak és mivel a játékosok a fiú bajnokságokban edződnek, nem újdonság nekik ez a taktikai elem.

A mérkőzés első 2-3 percében még apróbb zavarok voltak a játékban, mindenki nagyon akart, talán túlságosan is. Mire minden sorunk jégre került, már higgadtabban hokiztunk és megjöttek az első helyzetek is. Tudtuk, hogy rögtön nem fog minden sikerülni, de menni kell, harcolni, mert fel kell őrölni az ellenfelet, ami apró gólokkal megy a legkönnyebben. Az első emberelőnyt mi kaptuk, de sajnos ezzel nem tudtunk élni, bár zömében a kínaiak harmadában tudtunk maradni. Az 5. percben aztán beköszöntünk. Az első gólunkat ezen a világbajnokságon is Gasparics Fanni szerezte, ugyanúgy, mint a felnőtt vb-n.

Ezután mindhárom sorunk folyamatosan alakította ki a helyzeteket, amiből több 100%-os ziccer is akadt. Ekkor még nem tudtuk gólra váltani ezeket. Ezt követően emberhátrányba kerültünk, sőt 3 az 5 ellen kellett védekeznünk. Ebben a periódusban is kínálkozott előttünk gólszerzési lehetőség, ez mutatta az erőnket. Az is látszott, hogy amíg nem lesz nagyobb a különbség, addig nagyon nehéz mérkőzésre kell számítani. Az első harmad el is telt, hatalmas fölényben játszottunk olykor, de az eredmény nem változott. A szünetben elmondtuk a lányoknak, hogy ugyanilyen harcosan kell menni, dolgozni és meg lesz a gyümölcse a fáradozásnak, mert előbb-utóbb bemennek a ziccerek.

A második játékrészben talán még nagyobb sebességre kapcsoltak a lányok, és gyorsan jöttek a gólok is végre. Két Huszák-góllal pillanatok alatt háromra növeltük a különbséget, majd Horváth Tiffani döntött úgy, hogy nem akar lemaradni klubtársától, ő is kétszer volt eredményes. Amire legmerészebb álmainkban számítottunk, az bekövetkezett, Kína megtört, időt is kellett kérjen és kapust cserélt. Még ebben a játékrészben Huszák Alexandra újra a a házi góllövőlista élére állt, hatgólos előnnyel vonultunk pihenőre.

Érezhető volt ekkor, hogy a lányok már élvezik a játékot, de továbbra is nagyon fegyelmezettek voltak. A 3. harmadra úgy korizhattunk ki, hogy a meccs eldőlt, csak az maradt a kérdés, hogy tudunk-e még nagyobb arányban diadalmaskodni, illetve a kitűnően védő Németh Anikó megőrzi-e kapuja érintetlenségét. A csapat nagy kedvvel játszott, és a nagyon jó napot kifogott Huszák Alexandra erre az időszakra is tartott még két gólt az ütőjében. Horváth Tiffani és Medgyes Dorottya is lőtt egyet, így 10-0-át mutatott az utolsó percben az impozáns jégcsarnok eredményjelzője. Örömünket csak az árnyékolta be, hogy 16 másodperccel a végső dudaszó előtt a kínaiak egy távoli lövéssel megszerezték a becsületgóljukat. Persze ez legyen a legnagyobb bajunk a világbajnokságon.

Összességében elmondhatjuk, hogy az előzetesek alapján kicsit tartottunk Kínától, és ez nem volt alaptalan, mert egy nagyon becsületesen küzdő és a hokiról sokat tudó ellenfelet ismertünk meg bennük. De jó volt látni azt, ahogy a magyar csapat ellentmondást nem tűrően zúzta szét őket. Ez a győzelem az első állomása volt a hosszú útnak, amit meg kell tennünk, ha Norvégiába szeretnénk jutni. Meghallgathatták a magyar himnuszt, amit nagyon szeretnénk a héten még négyszer újra hallani, mert az azt jelentené, hogy elértük, amiért jöttünk.

Nem szokásom egyénileg kiemelni játékosokat a mérkőzések után, de ezúttal úgy vélem, nem mehetünk el szó nélkül egyes játékosok kiemelkedő játéka mellett. Öt gólt lőni egy vb-nyitányon és emellett gólpasszt is adni, vagy mesterhármast elérni, mindenképpen kiemelkedő teljesítmény. Csapatunkban emellett is nagyon sok jó teljesítményt láttunk. A magyar csapat legjobbjának ezen a napon mégis egy olyan játékos bizonyult, aki nem a góljaival vétette magát észre, hanem a megalkuvást nem tűrő harcosságával és a társai kiszolgálásával. Ez a játékos Maszlova Kátya volt, aki élete egyik legjobb teljesítményét, és ki merem jelenteni, a legjobb formáját nyújtotta.

A vacsora után korán lefeküdtek a lányok, mert szerdán új nap kezdődött, és minden nap, minden meccs 0-0-ról indul. Második ellenfelünk az a francia válogatott lesz, amelyik évek óta a divízió 1-ben játszik, sőt két éve ezüstérmes lett abban a csoportban. 3-1-re kikaptak a britektől, de ez nem jelent semmit. Tartani nem fogunk tőlük, de tisztelni és becsülni kell őket, és ugyanolyan alázatosan játszani ellenük, ahogy az első meccsen tettük."

Érdekesség, hogy az első nap zárásaként Olaszország 12-0-ra verte az eddig szintén divízió 1-es Kazahsztánt, úgy, hogy 39 másodperc után már 2-0 volt az állás. Így mindkét fentről érkező válogatott vereséggel kezdte a selejtezőt.

Szólj hozzá!

Címkék: vb nők ifjúsági válogatott női gömöri u18

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása