HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Utánpótlás-szervezés a nagyvilágban 1.

2010.12.06. 13:56 Disznóvágási Feri

A minap beszélgettem egy barátommal, aki életében először látott a televízióban jégkorongmeccset. Összegzésként megállapította, a hoki mindösszesen nagydarab emberekről szól, akik egy korong után siklanak. Nos, a valóság természetesen nem ilyen egyszerű, hiszen a robusztus játékosok kiskölyök koruk óta, hosszú évek munkájával készültek fel arra, hogy élsportolókká váljanak. Ezt bizonyára sokan tudják, de a különféle jégkorongkultúrák képzési rendszerét egyelőre kevesen ismerik. A hiányt orvosolandó nekiláttunk hát, hogy összeszedjük, miként nevelik a hokisokat a nagyvilágban, és mi, magyarok mennyire tartjuk a lépést a legkorszerűbb módszerekkel.

Első áldozatunk a sportág mai megfelelőjének őshazája: Kanada. Ahol is időtlen idők óta folyik a vita arról, hogy mi módon kell jó jégkorongozókat nevelni. Sokan hisznek abban, hogy a cél nem lehet más, mint a világverő elit képzése, míg legalább ugyanennyien szeretnék azt, hogy a lehető legtöbben megtanulják egyszerre játszani és élvezni ezt a remek játékot. A nemzeti szövetségként funkcionáló Hockey Canada az arany középutat választotta, és bár a főcsapás irányaként a minél magasabb szintű játékosok képzését jelölte ki, de ehhez a leghatékonyabb módszernek a jégkorongélmény minőségének javítását tartja. Ez annyit takar, hogy a szövetség tevékenységének középpontjában a játék élvezhetőségének növelése áll minden egyes korosztályban.

Az Atlanti-óceán túloldalán kínosan ügyelnek arra, hogy a jégkorongélet valamennyi szereplője útmutatást kapjon a sportágban betöltött funkcióiról, ily módon hozzásegítve őket a minél gyümölcsözőbb együttműködéshez. Ennek eredményeként született meg a szülői kézikönyv, amely az anyukák és az apukák számára részletes információkat ad, hogy a legproduktívabban tudjanak hozzájárulni gyermekük sikeres sportpályafutásához, és segít, hogy a felmerülő döntéshelyzetekben valóban a játékos érdekeit szolgálják. A kiskönyv bemutatja, mit biztosít a kanadai képzési rendszer a fiatal hokisok számára.

A szülők számára egy nyilvánosan elérhető fair play kódexeket is kidolgoztak, leírják benne a sportágban elvárt viselkedést, szemléletet, ezzel alapot teremtenek az edzőkkel és a játékvezetőkkel való hatékony közös munkához. A kanadai utánpótlás-jégkorong irányítói az összefogás érdekében a szülők, az edzők és a játékvezetők segítésére hasznos útmutatást adnak, hogy a sportolók körülményeinek jobbítása, teljesítményük javítása mellett megvédjék értékeiket, megőrizzék a sportban uralkodó jó légkört. Érdemes megnézni a szülők és a játékosok viszonyáról készült videószpotokat.

Nagyon fontos, hogy a jégkorongozókkal való munka szisztematikusan, az életkorhoz és a tudásszinthez igazítva működjön. Ennek érdekében a kanadai szakemberek egyfajta lépcsős rendszert dolgoztak ki, amelyben fokozatosan, korosztályról korosztályra haladva adagolják az ifjú hokisoknak a különböző területeken elsajátítandó játékelemeket.Ez a készségfejlesztési piramis a szuperminitől kezdve 18 éves korig foglalkozik az utánpótlással. A kezdeti időszakban leginkább a technikai képzést, a jó hangulatot, ezzel párhuzamosan az alapvető készségek megismertetését, ellenőrzését és finomítását magában foglaló rendszer szakaszosan halad az egyéni taktikai, csapattaktikai, csapatjáték- és stratégiai ismeretek megszerzése felé.

Így indul: 7 éven aluli kezdők:

Célkitűzések a korosztályban:

– jókedv
– az alapvető készségekkel való ismerkedés
– az alapvető készségek ellenőrzése
– az alapvető készségek finomítása

Az edzésidő eloszlása:

– technikai ismeretek: 85%
– egyéni taktika: 15%
– csapattaktika: 0%
– csapatjáték: 0%
– stratégia: 0%

Így végződik: Ifjúságiak (U18):

Célkitűzések a korosztályban:

– jókedv
– a csapatjáték és a stratégia finomítása

Az edzésidő eloszlása:

– technikai ismeretek: 35%
– egyéni taktika: 15%
– csapattaktika: 20%
– csapatjáték: 15%
– stratégia: 10%

A képzési programot összeállító szakemberek kiemelten foglalkoznak a kapusokkal, akik számára külön tréningeket írnak elő. A kezdőtől a haladó szintig három lépésben fejlesztik a kapus mozgását és a helyezkedését, védési mozdulatait, taktikai ismereteit, mi több, a védést közvetlenül követő tennivalókat is átvétetik a Brodeur-utódokkal.

Jól felépített intézményrendszer gondoskodik arról, hogy a minőségi képzés a lehető legtöbb ifjú titánhoz eljusson. A négy regionális központban (nyugati, quebeci, ontariói és atlanti) elsősorban a jégkoronggal kapcsolatos kutatásokat, fejlesztéseket végzik, együttműködésben a kisebb területi szövetségekkel, valamint a közelben lévő NHL-csapatok stábjával. A centrumok edzőtáboroknak, szemináriumoknak, továbbképzéseknek is otthont adnak, amelyek során a szakemberek első kézből adhatják át a legfrissebb tudásanyagot az érdeklődőknek.

Számos iskola csatlakozott az elmúlt időszakban a Hockey Canada készségfejlesztő akadémiai projektjéhez (Hockey Canada Skills Academy), amelynek a név komolysága ellenére nem sok köze van a labdarúgásban elterjedt bentlakásos intézményekhez. A cél ugyanis az általános és középiskolákban tanuló fiatalok sportoltatása, tanulmányaik támogatása mellett, a gyerekek önbecsülésének egészséges szintre emelése, valamint egyéni képességeik fejlesztése. Szó sincs arról, hogy kizárólag vérprofi hokisokat akarnának képezni; ehelyett a teljes életet élő sportoló emberek kinevelését tartják szem előtt. Miközben a programhoz csatlakozó iskoláknak a szövetség szakmai segítséget nyújt, a környező jégpályák kihasználtsága növekszik, így azok nem működnek deficitesen, nem kell őket bezárni. A Hockey Canada és partnerszövetségei szemináriumokat tartanak, a HCSA-licenccel együtt biztosítják a szakirodalmat, a tantervet, valamint az egészségügyi segítségnyújtást az akadémiák számára, ahol a hobbiszinten jégkorongozó gyerekek ugyanúgy fejlődhetnek és plusz ismeretekre tehetnek szert, mint a sportágat komolyabban űző, profinak készülő fiatalok.

Kanadában rávilágítottak arra, hogy az élsportolók képzésének és a sport jótékony hatásának nem kell kirekeszteniük egymást. Hiszen mint azt az észak-amerikai utánpótlás-jégkorong szárnyalása kiválóan példázza, a kettő jól megfér egymás mellett. Mi kell ehhez? Egyrészt olyan edzők, akik gyerekként bánnak a gyerekkel, és miközben igyekeznek legjobb tudásuk szerint megtanítani nekik a sportág fortélyait, arra is odafigyelnek, hogy növendékeik szeressék is azt, amit csinálnak. Másrészt olyan további segítők (szülők, játékvezetők, egészségügyi szakemberek, menedzserek), akik céljukként a játékosok támogatását, egészséges emberré nevelését tűzték ki, és ezért összefognak, hogy a lehető legjobbat hozzák ki magukból.

Ha egy adott országban (vagy akár a határokon is átívelve) a jégkorongélet szereplői szorosan együttműködnek, és stabil rendszert alakítanak ki a fenti célok eléréséhez, akkor indulhat el a fejlődés valami olyasmi felé, amit ma kanadai hokinak nevezünk.

képek, adatok: www.hockeycanada.ca

Szólj hozzá!

Címkék: kanada utánpótlás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása