HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Fokozottan ellenőrzik a játékvezetőket

2010.10.20. 13:48 F. Kapus

Az MJSZ játékvezetői testülete (jt) a bírók toborzása, felkészítése és kiválasztása után egyre nagyobb figyelmet fordít a játékvezetők ellenőrzésére, a supervisorrendszer felállítására. Ebben a szezonban sokkal több meccsen van jelen ellenőr. Feladatuk a játékvezetők munkájának teljes körű felügyelete, ellenőrzése, értékelése. Ebbe beletartozik a játékvezetők civil öltözetétől kezdődően a viselkedésen, a meccsek vezetésén át minden, odáig, hogy hogyan köszön a beszélgető játékosoknak. Az ellenőri munka részleteiről lesz szó tovább után, és megmutatunk néhány konkrét értékelést is.

Az ellenőr legfontosabb feladata, küldetése a játékvezetői munka támogatása, a játékvezetői látásmód, ítélkezés egységesítése, azonos szintre hozása az érvényes IIHF-szabályrendszerek és -irányelvek szem előtt tartásával. Az ellenőrnek az IIHF által megalkotott érvényes szabályok, szabálymagyarázatok és bíráskodási irányelvek alapján kell ellenőriznie és értékelnie. Ezek az irányelvek meghatározzák a játékvezetők és a vonalbírók teljes feladatkörét és eljárásait minden helyzetben, beleértve például a mérkőzések alatti megfelelő helyezkedést is.

A fő pontok, amelyeket a játékvezető-ellenőr figyel a mérkőzésen:
Megjelenés
Első benyomás
Korcsolyázótudás
Bíráskodás (elbírálás)
Jelzési technikák
Helyezkedés
Összhang, kapcsolat, elfogadottság
Viszonyulás

Sajnos egyelőre csak majdnem minden Mol Liga-mérkőzésen játékvezető ellenőr, de a jt törekszik arra, hogy lehetőleg minden meccsen legyen. Esetenként a korosztályos találkozókra is küldenek ellenőrt. Ahogy mondják, elég nehéz találni olyan lelkes embereket, akik hobbiból – anyagi keret ugyanis eddig nem volt az ellenőr díjazására –, elmegy mérkőzésekre, és véleményt mond, dolgozik a többiek sikeréért.

Ha egy játékvezető "nem megfelelő" értékelést kap, alacsonyabb osztályban szerepel egy ideig, ott lehetőséget kap a gyakorlásra, de fegyelmi esetekben eltiltás is lehet a büntetése. Az ellenőr értékelését minden esetben megkapja az érintett játékvezető. Ezen kívül a jt-ben kinevezett illetékes és természetesen a jt elnöke is. Korábban pontozásos értékelés volt, de manapság csak szöveges értékelést alkalmaznak az ellenőrök, az IIHF-gyakorlatnak megfelelően.

A 2010/11-es szezonban játékvezetőt még nem pihentettek a teljesítménye vagy az ellenőri jelentés alapján, figyelmeztetésre viszont már sor került. A magyarországi bírók esetében az ellenőri jelentések összefoglaló értékelése október végén történik meg. Ez elsősorban a Mol liga játékvezetői keretét fogja érinteni.

A magyarországi és a romániai játékvezetői testület jelenleg nem dolgozik össze a Mol Ligában, nem kerül sor közös munkára a két ország játékvezetői között. Ennek elsősorban anyagi okai vannak. De Beck Péter, magyar IIHF játékvezető ellenőr véleménye szerint nincs ez jól így: "Szükséges lenne egy 1-2 napos közös megbeszélésre, ahol egyeztetjük a Mol Ligával kapcsolatos dolgainkat, közös alapokat fektetünk le. Jelenleg csak abban bízunk, hogy a romániai játékvezetők is az IIHF irányelveit követik ugyanúgy, ahogy mi is. Természetesen középtávon törekszünk az egységes rendszer kialakítására."

A nemzetközi tornákon a delegált supervisornak az értékeléseken kívül további fontos feladatai vannak. Meghatározza, hogy a tornára küldött játékvezetőkből ki melyik mérkőzésen szerepel, kapcsolatot tart a csapatvezetőkkel, az edzőkkel, adott esetben nyilatkozik a médiának. Az egész torna ellenőrzéséért felelős chairman után a második embernek számít egy IIHF-eseményen.

A játékvezető-ellenőrrel szembeni elvárások:
Minden részletre kiterjedően ismerje és értse a játékszabályokat, ismerje a játékvezetői eljárásokat és technikákat, vezetőbíróit és vonalbíróit egyaránt.
Legyen tekintélye a játékvezetői tevékenységben.
Jó kommunikációs készséggel rendelkezzen.
Tudjon másokat meghallgatni, illetve megfigyelni.
Jó megfigyelő legyen, tudjon hibákat felfedni, analizálni és kijavítani.
Legyen bizonyos fokú oktatói ismerete.
Képes legyen felismerni, hogy ő azért van ott, hogy segítse a játékvezetők munkáját.
Tudja, hogy mely területeken tartozik felelősséggel.
Képes legyen pozitív kapcsolatot kiépíteni a játékvezetőkkel.
Képes legyen felfedezni a játékvezetők gyenge pontjait, és módszert kidolgozni a problémák áthidalására.
Képes legyen hideg fejjel gondolkodni az olyan kényelmetlen helyzetekben is, amikor csapatvezetőkkel kell problémákat megoldani.
Tudjon jó emberi kapcsolatokat kiépíteni.

Az alábbiakban bemutatjuk, hogy néhány kitöltött játékvezető-ellenőri jelentést. Magyar és nemzetközi lapot egyaránt megtekinthetnek. Látható, melyek azok a fő szempontok, amelyeket az ellenőrök figyelnek, mik a leglényegesebb értékelési területet a vezetőbíróknál és a vonalbíróknál.

Mol Liga: vezetőbíró értékelő lap

Mol Liga: vonalbíró értékelő lap

IIHF nemzetközi válogatott mérkőzés, vonalbíró értékelő lap

15 komment

Címkék: ellenőr játékvezető supervisor értékelő lap

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hová lett a Hetényi cikk?!
@reFLEX: melyikre gondolsz? nálam megvan mind a kettő
@Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit!: szerintem, ha figyelmesen elolvastad volna a cikket, akkor igenis ez vitaébresztő, ahol késhegyig lehet húzni a dolgokat :) :D Sőt!!! HA nem figyelünk, akkor akár a világot is megválthatjuk... :)
Nem kell mindig a vita! :))
Ideje, hogy legyen valaki aki megmondja nekik ha a munkájuk szart se ér.
Mondjuk az is elgondolkodtató lenne, ha az ellenőri minősítés bizonyos szint alá kerül, sávosan kevesebb pénzt kapnak a produkciójukért. Ha egy szobafestő foltosra festi a falat, én ki nem fizetem...
A tegnapi értékelésre lennék kíváncsi, hogy minősíthessem az értékelő színvonalát is :)
Hi,

bocs, megvan! Olyan sok cikk volt 2 nap alatt, hogy nem is gondoltam, hogy így csúszott :)
Az ELSŐ BENYOMÁST meddig figyeli egy meccsen az ellenőr? :D
...és mi lenne, ha pl. skandináv b.íróképzésre lehetne pályázni mondjuk évente x főnek ösztöndíjas alapon? Az azért nem volna olyan nagyon elviselhetetlen Kts.?!
Gratula Nagy Attilának! Jó értékelés egy nehéz nemzetközi meccsen: az nagyon rendben van sztem! Picike falu ez a hokis világ, a magyar bí-rói kör meg még kisebb. És akkor még ellenőrözni is: nekem nagyon szimpatikus (főleg, ha az értékelés ilyen konkrét és építő jellegű), de nagyon nehéz feladatnak tűnik. De drukkolok, mert ezzel mindenki jól jár!
@Calgary: fél év (6 hónap) x 3 fő /1000Eur havonta, az 18000 Euro + képzés 1 főre 2 szemeszterre 15000 Euro (45000). Így évente 70000 Euro (diploma honosítás, fordítás stb). Ha 2 éves a képzés,vagy 6 fő menne ki, akkor kétszer ennyi...
valamelyik másik cikkhez hozzászólva írták, hogy egy közepesen jó hokis ára egy szezonra 150000 euro....!
Szerintem megérné!
@Calgary: Az előbb leírtam, de nem ment át...
évente a képzés max 7-15000 Euro + 1000 Euro ösztöndíj havonta + képzés honosítása. Összesen pl 3 főre 70000 Euro/ év
süti beállítások módosítása