HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Tőkési visszatér – mi lesz Kiss-sel?

2010.09.23. 20:37 F. Kapus

Tőkési Lajos 34 éves válogatott hátvéddel meglepetésre a szezon kezdete előtt bontott szerződést csapata, közös megegyezéssel. Egy hónap és egy nap múltával a tapasztalt hokis újra lehetőséget kap a hátvédhiánnyal küzdő Dab.Doclerben. A 2007-ben még világbajnokságon szerepelt bekkel arról beszélgettünk, hogyan készül a visszatérésre. Tovább után kiderül az is, Kiss Dániel eltiltása valójában mikor is lép életbe, és hogy számíthatnak-e a dunaújvárosi szurkolók Vargyas László ismételt felbukkanására.

"Az elmúlt hetekben rendbe tettem térdemet, így nincs akadálya a visszatérésemnek – mondta blogunknak a csütörtöki edzés után Tőkési. – Kevés védő van a dunaújvárosi keretben, szükség lehet a játékomra. A felkészülést végigcsináltam a csapattal, de jégen csütörtökön voltam először. Azt gondolom, már akkor is elégedett leszek, ha csak 2-3 cserére megyek be kezdésként. Biztos kell néhány meccs, mire belerázódom, bár fizikailag nem vagyok annyira lemaradva, mint amennyire féltem tőle előzetesen."

A szurkolók érdeklődve várják, hogy a hátvédhiány miatt ismét sor kerül-e a 40 éves Vargyas László reaktiválására, ahogy az előző szezon rájátszásában történt. Az eddig már többször visszavonult hátvéd, akit idén az OB I./B-re neveztek, blogunknak elmondta, ez a kérdés nem aktuális, jelenleg nem lát esélyt a visszatérésre.

Kiss Dániel eltiltása ellenére játszhat a Mol Ligában. A versenyszabályzat 6.7 pont 4) bekezdése értelmében "az automatikus, illetve a fegyelmi bizottság által kiszabott eltiltást a játékosnak abban az osztályban, korosztályában kell kitölteni, ahová eredetileg nevezték, függetlenül attól, melyik korosztály(ok)ban kapta!" Az 5) bekezdés szerint pedig: "A büntetés kitöltésének (…) időtartama alatt a játékos más osztályban, korosztályban, illetve a válogatottban sem szerepelhet."

Mivel Kiss Dánielt a juniorbajnokságba nevezte csapata, ezért fentiek értelmében ott kell kitöltenie a Mol Ligában kapott büntetést. Az esetet érdekessé teszi, hogy a juniorbajnokság október 10-én kezdődik, a második fordulóra október 13-án kerül sor. Tehát ha már ebben a pillanatban is jogerős lenne az ítélet, akkor annak ellenére sem játszhatna a Mol Ligában a játékos, hogy rég letöltötte a büntetését. A jelen szabályozás irracionális, hogy nem történt durvább anomália, az csak annak köszönhető, hogy a fegyelmi eljárások és a fegyelmi bizottság működése is távol áll az ideálistól.

Ugyanis ha a fegyelmi határozatot az elfogadható határidőn belül jogerősen meghozták volna, tehát mondjuk az általunk elképzelt optimum szerint a következő fordulóig, azaz szeptember 10-ig, akkor a versenyszabályzat értelmében csak október 15-én játszhatott volna először Kiss a Mol Ligában. Így lett volna a 2 mérkőzéses eltiltásból valójában 16 mérkőzéses szankció, ami nyilvánvaló nonszensz.

Dupla idézőjelben írjuk, szerencsére a fegyelmi eljárások nem normális mederben zajlanak, így a játékos jól jár ez esetben, pontosabban nem jár rosszabbul, mint megérdemli. Klubjának ugyanis nincs más dolga, mint nem lemondani a fellebbezési jogról (a Dab.Docler nyilvánvalóan kivárja a 15 napot) – azaz nem jogerőssé tenni a fegyelmi határozatot –, megvárni az ítélet jogerőre emelkedését. Azaz a kézbesítéstől számított 15. napot, ami az írásba foglalás időpontjától függően (az fb elnökének 8 napja van az írásba foglalásra) legkorábban október 8. lesz. Addig az időpontig Kiss Dániel nyugodtan játszhat a Mol Ligában. Akkor még mindig dönthet a csapat, fellebbez-e.

Fellebbezés esetén a másodfokon eljáró MJSZ-elnökségnek alapesetben 30, de bonyolult ügyre hivatkozva 45 nap áll rendelkezésére a jogerős ítélethozatalig. Ez azt jelenti, hogy a szabályok alapján a szeptember 7-ei meccsen történtek szankcionálására november 28-áig van módja a szövetségnek. Ez sem túl időtálló előírás.

Ha a Dab.Docler számára fontos mérkőzések következnek október elején-közepén, fellebbezhet, ezzel elhúzva az ítélet-végrehajtás időpontját, vagy nem fellebbez, és a két juniorbajnoki kihagyása után ismét játszhat Kiss a Mol Ligában is. Ez utóbbi fellebbezek, nem fellebbezek játéklehetőség Gergely Csaba és a Vasas HC előtt is adott, de ők akár előbbre is hozhatják a 3 meccses büntetés letöltését, ha lemondanak a jogról korábban.

35 komment

Címkék: tőkési vargyas fb kiss dániel dab.docler

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elég furcsa szabályozás. A legrosszabb, hogy ha korrektek akarunk lenni, vagyis lemondunk a fellebbezésről eredeti tervek szerint, akkor 8 meccset kell kihagynia a 2 helyett.
@OliBLOOD: javaslom, üsd fel a Magyar Értelmező Kéziszótárt a furcsa és a hülye szavaknál! :)))
Kiss esetleg jöhet a Fradiba:-)
@OliBLOOD: Nem annyira "furcsa" a szabályozás. Gondolj bele az UTE esetére! Van egy IFI játékos, aki véglegesekkel (2db) automatikus eltiltást "ér el" egy hét végén. Mivel feljátszik mind a junior, mind a felnőtt csapatba, ezért előfordulhatna, hogy a következő hét végén a saját (IFI) mérkőzésén ismét pályára léphetne, mondván, a felnőtt és junior meccsekkel rég lejárt az eltiltása. Hol lenne a nevelő hatás? De más korosztálynál is előfordulhat hasonló eset.
Az más kérdés, hogy az egyesületeknek napra készen kell(ene) állniuk a szabályismeretben.
Valaki azt mondta a blogon, hogy okos ember más kárán tanul. F.Kapus, nem tudod ki mondta? :)
@acs63: és az miért nem elég, ha egyszerűen csak arra a bajnokságra járna az eltiltás, ahol a szabálytalanság történt?
Szerintem az eltiltást abban sorozatban kellene letölteni, ahol a kiváltó eset történt. az tényleg komolytalan, hogy ilyen hülyeség miatt a 2 meccsből a többszöröse lesz...
@acs63: Azért amit te mondasz az meg a másik véglet. Ott kellene letölteni, ahol az eset történt és nincs vita.
@vaze: Mert a feljátszást nem azért találták ki annak idején, hogy a fiatalabb korosztályú játékosok állandó szereplésére épüljön egy idősebb korosztályú csapat.
A "feljátszóknak" alapesetben tanulniuk kellene az idősebb korosztályú meccsen. Megismerni a gyorsabb tempót, technikát, hangulatot. A szabályok MINDEN korosztályra vonatkoznak. Ezzel, hogy ott kell letölteni a büntetést, ahol nevezték, a trükközést lehet elkerülni. Nem kötelező ugyan azokkal a játékosokkal "feljátszani".
@acs63: állítólag az átlagnál nem rosszabb a felfogóképességem, de továbbra sem értem, mi köze egy felnőtt bajnokságban elkövetett vétségnek a junior bajnoksághoz és viszont
@acs63: Épp ezért "furcsa". Ha egy ilyen játékos az első két fordulóban összeszedett volna két véglegest, akkor októberig nem játszhatott volna hiszen a saját bajnoksága el semkezdődött.
De vegyük az ellenkezőjét. 11.07-én pl. Kiss Dani újból összeszed egy két meccses eltiltást. Juniorban következő meccs 11.10. és 11.17. Így a következő MOL meccsen (10.19) már játszhat is. Vagy akár ha ügyeskedéssel úgy hoznánk ki a mostani esetet, hogy ekkor lépjen életbe az eltiltása, akkor egyetlen MOL liga meccset sem kellene kihagynia.
Nekem az lenne a logikus, hogy ott kellene letölteni a büntetést ahol összeszedte.
@vaze: Akkor elmosdom lassabban. :)
Ez a szabály MINDEN KOROSZTÁLYRA vonatkozik. Vonatkoztassunk el, hogy egy junior játékos felnőtt meccse a jelen eset. Általában a korosztály legjobb játékosai kapnak lehetőséget a feljátszásra, olyanok, akik korosztályuk húzó emberei/etalonjai. Milyen etalon az, akinek eltiltása van, de mivel nem ebben a korosztályban követte el a vétséget, azért itt játszhat, akár csapatkapitányként? Mekkora nevelő erővel bírna az ilyen ítélet?
Tudomásul kell venni, hogy akik több lehetőséget kapnak, azoknak nagyobb a felelősségük. Elsősorban abban a korosztályban, ahol feltétlen számítanak rá.
A junior-felnőtt csapatra azonos szabályok vonatkoznak, mint egy előkészítő-serdülő, vagy serdülő-ifi korosztályra. Nem akkora baj, ha a játékosok megtanulják a felelősséget és nem csak az előnyöket látják.
@OliBLOOD: Az nem a szabály hibája, hogy az egymásra épülő bajnokságában ilyen össze-visszaság van. Ilyenkor szokott "kiborulni a bili". :(
@acs63: bajnokságában=bajnokságokban
@acs63: Abban mi a trükközés, hogy Kiss Dani csinált egy marhaságot egy MOL Liga meccsen, ezért 2 meccsre eltiltották és kihagy 2 MOL Liga meccset? Én nem látom az általad vázolt esetet...
@acs63: "Milyen etalon az, akinek eltiltása van, de mivel nem ebben a korosztályban követte el a vétséget, azért itt játszhat, akár csapatkapitányként?"

Nem, nem játszhat. Ha eltiltása van, akkor egyik korosztályban sem játszhat, amíg nem üli le. A többiek csak azt mondják, hogy ha a felnőttben kapja, akkor ülje ott is le, de a versenyszabályzat kimondja, hogy amíg ezt nem teszi meg, addig a saját korosztályában sem játszhat.

De amúgy az éremnek mindig két oldala van. Felelősség tanulásról most annyit, hogy Dani (és a hozzá hasonlók) jelenleg azt látják, hogy simán kaphatok meccsbüntetést, ha holnap junior meccs van, mert a következő felnőtt meccsen játszhatok.

A korosztályok legjobb játékosainak, vagyis a feljátszóknak akikről Te is beszéltél, nyilvánvalóan az a céljuk, hogy minél magasabb szinten, minél több jégidőt tudjanak kiharcolni, hisz egy junior játékosnak az csak jó, ha a felnőtt mezőnyben edződik. Ezért ha a felnőttben elkövetett szabálytalanságot ott is szankcionálják, így pont azt a lehetőséget veszik el tőle, amiért küzd.
@check: @a. Bárd: Én a szabály általánosságában beszéltem a trükközésről, lehetőségekről!
chek: Dani csinált egy hülyeséget és ezért a saját korosztályában IS büntetik (feljátszók felelőssége), mellékbüntetésként nem játszhat egy magasabb osztályban. Másik junioros kapja helyette a lehetőséget.
a.Bárd: az "etalon" játékos legyen sportemberként is etalon! Becsülje meg azt a lehetőséget, amiért küzd!
A mostani pár év a lyukas korosztályok miatt ilyen faramuci, de - szerintem - nem szabad a szabály megváltoztatni erre a pár évre. Ha a "feltöltött" korosztályok beérnek, akkor a feljátszó helyekért legyen ez is szempont a játékosok kiválasztására. Ne felejtsük el, hogy a sportnak nevelő céljai is vannak, nem csak a mi szórakozásunkat szolgálja. A derekunkig érő kis srácok már felnéznek (és nem csak fizikailag) már az IFI-s, junioros játékosokra is. Velük többet találkoznak, mint a EBEL-es, vagy külföldön játszó válogatottakkal. Ne lássák azt, hogy a "nagyoknál" más szabályok vannak. Ha ezt fiatalon megtanulják, akkor később nem kell ezzel már foglalkozniuk/foglalkoznunk.
Szerencse a "furcsaságban", hogy még viszonylag korán merültek fel a kérdések, nem az "éles" szakaszban. Van idő rendet tenni a fejekben.
Persze, ez csak az én véleményem. :)
Ez egy vicc, komolyan.

Douglas Adams is merítene ebből, ha még élne..
@facsipesz: bár fordítva lenne. Pl. hány meccses eltiltás jár Gergelynek azért, amit csinált? Hát negyvenkettő...
Pavuk Attila is hazatért és a Dab csapatához szerződött.
_Lehet példálózni az EBEL-lel, Bonni a horrorért csak 16 meccset kapott.
@lamanoob: Kíváncsian várom milyen szinten van.
A hétvégén már játszhat?
@a. Bárd: sztm az erőállapotával nem lesz gond, ma már játszik
bocs, most csak sebtiben: a szabályozás nem furcsa és nem hülye, hanem közröhej szerintem, és az ilyen döntések/szabályok nyomán - megismételve a korábbiakhoz írtakat - immár komolyan elkezdhetünk aggódni a sérülésveszély kockázatának radikális emelkedése miatt.
Pavuk Attila szerint bírni fogja a tempót - részletek itt: www.dunaujvaros.com/index.php?p=hir&hid=47865
üdv
@Nyuszí O_o: jó cikk, jó nyilatkozatok!
@vaze: igyexünk, igyexünk, a bannolt kolléga megrázta magát :)
@Nyuszí O_o: Mondd meg a bannolt kollégának, hogy vakegér, mert már vagy 24 órája nem bannolt! :)
@F. Kapus: dehogy mondom. dolgoznia kell erősen, sűrű napjaink vannak/lesznek :))
@Nyuszí O_o: Pedig ma románozhatna nyugodtan :)
@F. Kapus: nem fogok most egy ideig, tanultam a leckéből, megpróbálom kicsit visszafogni magam, akit meg megbántottam, attól így utólag is elnézést kérek :)
@Spigott: Ha Dunaújvárosban mindenki ilyen fejlődőképes, akkor hamarosan újra nagy csapatotok lesz :)
@F. Kapus: nyugodtan mondhatod jelen időben is:)
@Nyuszí O_o: egy nyári ubiszezon utáni rendes hétvége egy dunaújvárosi sportújságírónak maga a Sztahanov-menet, még ma is! :)
@vaze: igen, igen, nem lesz eseménytelen a hét vége, és akkor a mah-jong Ob-ről, ugye, még nem is beszéltünk :))
süti beállítások módosítása