HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mégis le kellene játszani a Steaua–FTC-t

2010.09.16. 14:34 F. Kapus

Cristian Carlan Steaua-főnök a számára előírt határidőn, két munkanapon belül eljuttatta levelét a Magyar Jégkorong Szövetséghez (MJSZ) a versenybíróság határozatával kapcsolatban. Mint ismeretes, múlt pénteken a bukaresti jégpálya használhatatlansága miatt elmaradt a Steaua–FTC mérkőzés. Bár a létesítményben egész héten nem volt jég, a Ferencvárost előzetesen senki nem tájékoztatta. A Steaua álláspontja szerint a pálya fenntartója, a román szövetség (RJSZ) végig, még csütörtök este is biztosította őket afelől, hogy péntek reggeltől lesz jég a Flamaropolban. Az MJSZ versenybírósága a hivatalos versenyszabályzat értelmében hozta meg döntését, a Steaua tájékoztatási kötelezettségének elmulasztása miatt a pontokat az FTC-nek adta. Ha a Steaua által szerdán írt levél fellebbezéssé válik, azaz a bukaresti klub befizeti az előírt eljárási díjat, akkor az ezzel kapcsolatos további döntést a Mol Liga végrehajtó bizottsága hozza meg. Először Carlan levele, majd további érdekes részletek következnek.

"Nem tudjuk elfogadni az MJSZ versenybíróságának első fokú döntését. Álláspontunk szerint ezt a mérkőzést mindkét csapat le akarta játszani. A találkozó délelőttjén az RJSZ hivatalos levelében mindkét felet arról tájékoztatta, hogy a találkozót a jégpálya alkalmatlansága miatt egy későbbi időpontban játsszuk le. A Steaua és a Ferencváros képviselői péntek délelőtt a jégcsarnokban megkapták ezt a levelet, és csak ezután hagytuk el a helyszínt.

A nemzetközi szabályok értelmében egy találkozó pontjait 5-0-s gólkülönbséggel a következő esetben lehet megítélni a vétkes fél ellen: ha az egyik csapat felöltözve megjelenik a mérkőzés helyszínén a megfelelő időpontban, ahol jelen vannak a szükséges hivatalos személyek, és a játékvezető a szükséges várakozási idő letelte után a jegyzőkönyvben rögzíti a tényt, hogy a kérdéses probléma (ellenfél késése, játéktér alkalmatlansága) nem oldódott meg, ezért befejezettnek ítéli a találkozót, és aláírja a jegyzőkönyvet.

Mivel ez a procedúra nem zajlott le, senki nem jelent meg a mérkőzésre, ezért az MJSZ-nek a szabályok és előírások értelmében más döntést kellett volna hoznia. Egy ilyen ítéletnél figyelembe kell venni, hogy mindkét csapat le akarta játszani a mérkőzést, és meg tudott volna jelenni a helyszínen. Mivel az egyetlen hivatalos papír ez ügyben az RJSZ kiadásában született meg, amely halasztást említ, és jegyzőkönyv nem készült a mérkőzésről, továbbá egyik csapat sem jelent meg, ezért az első fokú határozatot nem tudjuk értelmezni.

A Steaua Rangers minden olyan döntést elfogad, amelyek nem a jégkorong szabályai ellen szólnak. Nem szeretnénk, ha ebből az esetből végtelen történet kerekedne, de azt látjuk, hogy a mérkőzés elmaradásáért senki nem akarja vállalni a felelősséget. Komolyan aggaszt bennünket a bukaresti Flamaropol jégpálya állapota, és szeretnénk a figyelmünket erre fordítani, mivel a pályával kapcsolatos további problémák befolyásolják a részvételünket a Mol Ligában."

Az igazságkeresés az élet minden területén macerás tevékenység, de úgy látjuk, ebben a konkrét kérdésben egyenesen lehetetlen. A szabályokat végigolvasva egyértelművé válik, mindhárom fél, a Steaua, az FTC és az RJSZ is hibázott, vétett az előírások ellen. A Steaua egyrészt erkölcsi kötelezettségeinek nem tett eleget, az egész heti jéghiány miatt nem hívta fel majd 1000 kilométerről érkező ellenfelének figyelmét a problémára, és nem keresett alternatív lehetőséget a mérkőzés lebonyolítására. Másrészt viszont a pálya alkalmatlanságáról a versenyszabályzat 2.3.3 pontjában meghatározott módon a versenybíróságot is haladéktalanul tájékoztatnia kellett volna, amely meghozhatta volna az esettel kapcsolatos döntést. Ez utóbbi miatt vesztette el a mérkőzést első fokon.

Mint az Cristian Carlan leveléből – és az FTC korábbi nyilatkozataiból – kiderül, a két klub döntéseit alapjában véve zavarta meg az a körülmény, hogy az RJSZ – hatáskörén túllépve – a mérkőzés halasztásáról szóló határozatot adott át a mérkőzés délelőttjén az érintett csapatoknak. A Mol Liga versenykiírásának 11. pontja tételesen felsorolja a Mol Liga döntéshozó szerveit. Ezek a következők: a Mol Liga végrehajtó bizottsága, a játékvezető-bizottságok elnöke, valamint a versenybíróság elnöke. A kérdéses esetben, tehát a mérkőzés halasztásáról nyilvánvalóan ez utóbbi, azaz a versenybíróság elnöke hozhatott volna döntést, az RJSZ viszont semmiképpen sem.

A Mol Liga-versenykiírás 6. pontja értelmében a játékszabályok tekintetében az MJSZ versenyszabálya az irányadó. Itt a 3.2.3 pontban részletezett a "mérkőzésre alkalmatlan pályák" kérdése. A Steaua elnöke levelében gyakorlatilag ezt az esetet írta le nemzetközi gyakorlatként, jogosan. Miként azt a kérdést is jogosan feszegeti a Steaua, hogy a szabályok értelmében ellenfele, tehát az FTC sem jelent meg a mérkőzésen, az RJSZ határozata pedig nem jogosította fel őket a távolmaradásra.

Mindezen körülmények miatt a versenyszabályzat 7.2 pontjának 3. és 4. bekezdése lép életbe, de a 3. pontot annyira méltatlan lenne ide vonatkoztatni, hogy hagyjuk is, maradjunk a 4.-nél, amely az ilyen esetekre egyértelműen a mérkőzés újrajátszásáról rendelkezik. Végső soron Tánczos Barna RJSZ-elnök idevágó gondolataival teljesen egyetértünk, azaz ha egy mód van rá, a mérkőzéseknek a jégpályán kell eldőlniük, nem a zöld asztal mellett.

A Ferencvárossal kapcsolatos további hír, hogy a szakosztályvezetés tájékoztatása szerint "a pesterzsébeti jégcsarnok üzemeltetőjével a kialakult helyzet rendeződött, ezért a csapat a megszokott helyen folytatja a munkát". A zöld-fehérek felnőttcsapata tehát 14 órakor tartja edzéseit Erzsébeten, és továbbra is ott játssza hazai mérkőzéseit.

46 komment

Címkék: ftc steaua mjsz mol liga rjsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azért valaki vigye el ezért a szerencsétlen történetért a balhét, és az ne a Fradi legyen, ha kérhetem. Megértem a Steaua indokait, de együtt érezni nem tudok velük.
Ez jópofa.... a végén még képesek lesznek azt kihozni, hogy a Fradi a hibás az egészért. Ez tényleg kabaré!

Ha ennyire nem adottak a feltételek Bukarestben, akkor induljanak inkább valami balkán ligában, ha befagyott a helyi tó.
@munkagep: Nyilván nem a Fradi fogja elvinni a balhét, hiszen messze a legkisebb hibát követték el ők. Azt gondolom, az eddig sem volt kérdéses, kit terhel a legnagyobb felelősség ebben az ügyben.
Titkon reménykedtem, hogy az idén végre sikerül egy normális erős bajnokságot rendezni.
Még egy hónap sem telt el, és úgy tűnik túl optimista voltam.
(fradi körüli jégidő mizéria, fradi-bukarest, két számjegyű különbségek szinte komolytalan meccseken)
Egy igen neves kollégám mondta az ilyen esetekben, hogy " felköpünk a levegőbe és utána alá állunk" egyébként a Hall of Fame tagja.
@1116001: És még az "elfogyott a pénz" fejezethez meg sem érkeztünk. Majd októberben.
@funbasten: én ezt a fejezetet már júliusban elolvastam a pék-ancsin szerzőpárostól.
@kriston27: Szerintem más színű kötésben is olvasgathatod még. Néhány csapat a remélt bevételekre (elsősorban a sport támogatási tv-re) alapozta a költségvetését.Bár off-nak tűnik, de lehet, hogy a bukaresti jég ügy is egyszerű pénzhiánnyal magyarázható.

A fradi meg lőjjön egy tizest az újrajátszáskor a románoknak!
Hát a pofám leszakad azért! A Fradi is hibás, öcsém és ezt van pofájuk kimondani! Mégis miben? Ott voltunk péntek délben a csarnoknál, ott közölték velünk, hogy nem lesz jég. Erre mondtuk hogy legyen Brassó, ahol ugye nem lehetett játszani, majd eljöttünk Szeredára edzeni egyet este. De ezt az egészet meg lehetett volna oldani a kedves csillagos vezetők, meg az rjsz időben gondolkodik, simán le tudtuk volna játszani pénteken Szeredán a dózsa meccs előtt...

Amúgy pedig kérem szépen ha délben azt mondják nem lesz jég, akkor ki a hibás, ha nem vagyunk haptákba vágva este a meccs időpontjakor?

Játsszon amúgy meg ezekkel a hóhér...
huha. Engem az sujtott le h a RJSZ hogy ad papirt egyaltalan hogy dont a mol liga kerdeseiben. T Barna ugy ahogy van egy vicc. Hihetetlen egy amator. Lenyegeben a csilag es a sas is ezert szenved. Valalna magara legalabb! Alkalmatlan banda. Szegyent hoz a jegkorongra a steauara a mol ligara es mivel magyar is raadasul a rjsz elnokunk a szekely hokira. Toketlen banda.
Ez elképesztő...kik ezek, hogy a fradit hibásnak merik nevezni?

1. arról, hogy rossz a pályájuk, nem a fradi tehet...
2.arról, hogy nem értesítettek senkit, szintén nem a fradi lehet hibás...
3.az RJSZ mi alapján hoz bármilyen döntést a Mol ligában? Ki vagy mi az az RJSZ?!

Kíváncsi lennék a románok hol a vérben edzettek a héten...mert ott nem? És ezek után véletlen sem szóltak a fradinak, hogy nincs jég...mert nekik se lett volna jó, ha edzés nélkül állnak ki...

Erre csak annyi mondok, és nem rasszizmus meg ilyeneke: de ezek a ROMÁNOK!!!!
Most olvastam végig a cikket,vigyázni kell a Bukarestiekkel,a végére ugy hozzák ki a dolgot,hogy a Fradi,és a MJSZ lesz a hibás,a nemjégtelenség miatt Bukarestben.
Ne dobjuk el messze a sujkot,amikor Románia belépett az EU-ba,én azt mondtam hogy Europa csatlakozott Romániához,nem pedig Románia az EU-hoz.Mi jön le ebböl,megbolonditanak mindenkit Brüsszelbe,lenyulják a pénzeket....kutyábol nem lesz szalonna.
Az én véleményem is az,hogy játszodják le a meccset,nyerjen a jobbik a pályán,annyira csunya ez a zöld asztalos dolog...nekem nem tetszik,mintha nem is a sporthoz tartozna.
Hajrá Magyar Jégkorong!!!
@mordok: Nem szerencsés ezt az esetet román kontra magyar üggyé leegyszerűsíteni. De tényleg.
@kapusLaci: Az Úniós csatlakozást abszolút helyesen látod. Azt pedig tudvalevőleg már a dákoromán krónikák leszögezték, hogy a bukaresti jég léte vagy nem léte a Fradi sara. Ha a Cârlan pofáját nem fogják be, akkor a magyar válogatott VB-szereplését is ő fogja megoldani.
@kerusz: Annál is inkább, mert - legalább is számomra úgy tűnik - a legnagyobbat a román szövetség magyar elnöke hibázta...
@Árpa: Történelmüket kitalálták,szerintem a sportba is fogékonyak...eleget szenvedett Gyergyo,és Csikszereda.Erre azt lehet mondani,hogy a pofátlanságnak is van határa...de a románoknak nincs....
Nem akarom átforditani a jégkorongblogot a politikára,vagy történelemre,mert bemocskolunk itt mindent!!!
Hajrá Magyar,és Szélkely jégkorong!!!
@kapusLaci: jól látod, ez így igaz.
@csatoimi: Akartam kérdezni,hogy mi a véleményed,erröl az egészröl,de te kérdés nélkül választ attál!
Sok sikert a HSC-nek,terveitek valosuljanak meg!
Szoritok nektek!
@kapusLaci: nekem is az a véleményem, mint nektek. Flinta késett a válogatottba bemenni két napot, kapott ezért hat forduló büntetést a szövetség prominensei részéről. ugyanezek az urak szívatnak egy egész hokicsapatot, aztán mosakszanak, ők ugyan nem hibásak, kikérik maguknak. szóval, vicc ez az egész . . .
Na most a Fradi a hibás hogy beöltözve nem mentek be a Flamaropol ..betonjára.. tehát mégis csak a rét köröz a sas felett
@HSC77: szerintem ki kell zárni a Fradit, ki látott még ilyet, hogy egy jég nélküli pályán nem öltöznek be, mintha játszani készülnének? :))))) ez még Hofitól is nagy lett volna, hát még így . . . :))))))
@csatoimi: Carlannak lehetett volna annyi esze h befut a Hervisbe 2 csapatnyi gorkorcsolyaert... :P
@kapusLaci: azért a politikát illetve politikai nézeteket kár belevinni abba, hogy bukarestben nem volt jég
és még történelmük is van, igaz bizonyos vonatkozásokban furcsán értelmezik, de attól még van
azonban emlékeztetnélek rá, hogy kis hazánkban is volt olyan időszak, amikor bizonyos történelmi tényeket vagy elhallgattak vagy más köntösbe öltöztettek...
a Ligának van egy szabályzata, ez alapján az illetékesek döntenek, ha ez a bukarestieknek nem tetszik, joguk van elhagyni a ligát, nem fogunk sírni értük...és a liga döntéshozóinak "zsarolhatósága" a későbbiekben csak még nagyobb botrányokat szülne
azt csak halkan jegyzem meg, hogy véleményem szerint törekedni kellett volna arra, hogy ne a zöld asztalnál, hanem lehetőleg a jégpályán dőljön el a pontok sorsa, ergo rossz döntés született
és lehetett volna X pont levonással büntetni a bukarestet, továbbá a fradi költségeinek megtérítésével, illetve a Ligának is fizethetnének ilyen vétségért x eurót
szerintem méltányosabb lenne a dolog és mindenképpen sportszerűbb
Komoly bajnokságnak illene komoly egyértelmű kiírással rendelkeznie, mindenféle helyi spec.esetekre felkészülve.Nem akarok én az ebellel példálózni,hogy az egy profi bajnokság,és nem sűrűn fordul elő ilyen apró malőr.Vajon hány ehhez hasonló eset történt mostanában a Del ben ,Sm ben???halkan jegyzem meg a magyar hoki,ott van az A csoportot a B csoporttól elválasztó demarkációs vonal szűk mezsgyéjén,azaz nem tesznek jót a nemzetközi megítélésben az ilyen és ehhez hasonló esetek
@kerusz: ez nem az akar lenni, csak érdekes, hogy pont bukarest esetében történt meg...nem is értem őket, azt mondják, hogy a meccs napjának délelöttjén mondták a fradinak, hogy nem lesz meccs...huha, azt a micsoda de jó fejek...végülis a szomszédban van...mnt megyeri út meg pesterzsébet...ez ilyen esetnél persze, hogy felmegy a pumpa, mikor az ftc nem tehet semmiről, most tényleg nem, amúgy pedig nem szeretem a fradit, de nekik van igazuk...
Nem gondoltam, hogy tovább kell szőjem! :))
Az előzmény:
Gabi bá a fehérvári parkoló kanyarjában közli a salzburgi csapatvezetőkkel, nem tudnak játszani, mert elolvadt a jég.
Közli, ő nem tehet semmiről, Sanyi (sorry ha más a neve) a rolbás nem szólt neki! Ezután RBS irány haza.
Másnap bejelenti az EBEL vezetőinek, amennyiben a RBS kapja a 2 pontot akkor bizony vosszalépnek az EBELből, mert igenis Sanyi tehet az egészről, kérjék számon rajta! Mert náluk Sanyi a jég felelőse! Ő azt mondta még reggel, estére jég lesz a betonon.
Ezután Pierre Page felhívja Gabi bát és megkérdezi, nincs-e kedvük kiruccani Salzburgba lejátszani a meccset.
És a folytatás:
Ezután id.O.G. kijelenti, igenis a salzburgiak a felelősek, mert ugyan ő felajánlotta nekik, hogy beöltözve, tornacipőben sétáljanak a pályán néhány kört, de ők ezt visszautasították. Elmentek, átöltözés nélkül, pedig öltöző az volt.
Ezután nem hajlandó Salzburgban lejátszani az elmaradt meccset, mert nem szereti a RB enrgiaitalt! Követeli, a RBS térítse meg a kárukat, mivel fűtött, melegvizes öltözővel és RB energiaitallal várták a salzburgiakat, amit így Sanyi volt kénytelen elfogyasztani. Akit azóta nem találnak, mert elrepült!
Jó éjt gyerekek! (folyt.köv.?!)
@exL:1: Ki kell, hogy ábrándítsalak, a speciális, ennyire állatorvosi ló jellegű esetekre semmilyen szabályzat nincs felkészülve (sem az EBEL, sem a szlovák Extraliga, sem más bajnokságok szabályzata).
@Iceblack: Olvastad az EBEL szabályzatát?
Még jó, hogy a Steaua nem öltözött be, miután a Fradi elment, mert akkor ő kapná a 3 pontot. :-)
@csatoimi: Pályájukat lerombolni, felszántani, sóval behinteni... Ja, hogy olyan nincs nekik? Na ugye, hogy ők a hibásak... ;-)
@Iceblack: Vizuális alkat lévén elképzeltem! Csicsó bá bejelenti, hogy nincs jég...saját leheletével hűtené le fél óra alatt! Mondjuk a Rolbás felnégyelt holtteste a csarnok négy sarkába lenne kiszögezve! :)))
Mondtam, Brassóban kell játszani, és lőn!Meghallgattak az Istenek, most írom a listát mit kérjek!
@Theutus: Te éltél köztük,tudod hogy milyenek?
Azért me én igen,mint a kétéllü kés,és a történelmük nem furcsa,hanem kitalált dolog!
Mielôtt románozásba kezdenénk azt az egyszerû tényt mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a pályát az RJSZ mûködteti, az RJSZ-nek a vezetôsége pedig többségében magyar. Sz'al errôl ennyit.

Látom sokan szeretnék ha a Steaua elhagyná a ligát. Akinek van egy kis rálátása erre a sportra, tudja milyen nehéz helyzetben van egy-egy csapat és az értékelni tudja azt a teljesítményt amit mindezek ellenére eddigi Mol liga szereplésükön mutattak.

Az sem tûnik rendjén, hogy egy nem nyilvánosságnak szánt levelet közzé tesznek a leglátogatottabb magyar jégkorong oldalon, hogy aztán néhány látszólag korlátolt vagy csak nem kellôen informált egyén azon csámcsogjon miért vannak románok a ligában, vagy miért hibás a fradi stb.
A kérdés az, hogy miért nem játszották le a mecset, ha már valahol le lehetett volna játszani? Brassoban volt jég, akkor mindkét csapat átutazik és lejátsza a meccset aki ebbe nem megy bele az a hibás.
Üdv
Benő
Fehérvár Ördögi Kör
@thor80: Az első két bekezdéssel teljesen egyetértek. Ámde a harmadikkal korántsem. Egyrészt egy kilenccsapatos kétországos ligában ha egy csapat fellebbez egy döntés ellen, az igenis nyilvános, és egyáltalán nem titkos. Másrészt a Carlan-levél nagy részével egyetértünk, ez azért ki is derül a cikkből, tehát nehéz azt mondani, hogy csámcsogásgerjesztés céljából tettük közzé. Harmadrészt pedig néhány órával a levél keletkezése előtt beszéltünk Carlannal, aki nagyjából ugyanezeket a dolgokat mondta el nekünk, de kérte, várjuk meg a levelet, mert az lesz klubja hivatalos álláspontja.
@benö51: Brassóban pl. azért nem, mert a csarnok egész hétvégén foglalt volt műkorcsolyaverseny miatt.
@kerusz: Én nem ismerem a viszonyokat, de ha elbolondítok egy csapatot 1000 km re akkor oldjam meg a jég problémát, főleg akkor, ha egész héten tudtam róla. ez az én véleményem, bár egyik érdekelt csapatért sem rajongok.
@benö51: és ha nem bolondították, hanem azt mondták a sztelinek is a pálya fenntartói (RJSZ), hogy lesz jég? mit nem lehet ezen érteni???
süti beállítások módosítása