HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nem felejtettünk el jégkorongozni a nyáron

2010.09.09. 19:28 F. Kapus

"Mindig akkor a legrosszabb egy játékosnak, ha nem megy a játék. Vannak ilyen periódusok, és ilyenkor jönnek a hibák. A játékosnál senki nem érzi jobban, hogy mi a helyzet, hogy rosszul játszik, hogy hibázik." Ladányi Balázs Sapa Fehérvár AV19-csatár gondolatai ezek, akivel időről időre elbeszélgetünk a válogatottal és a klubcsapattal kapcsolatos aktuális kérdésekről. A szezonban először tesszük ezt, az EBEL-rajtot megelőző este. A 11-es nyári élményeit olvashatják tovább után.

"Az EHC München elleni két mérkőzés után olyan fásultság ült a csapat tagjaira, hogy nem is értettük igazán, mi van velünk. Naponta két-három kemény edzésünk volt akkoriban, lehet, emiatt történt az egész, de az biztos, hogy semmi nem volt jó, semmi nem volt rendben. A mérkőzéseken nem tudtunk rendes fordulatszámon pörögni, nem mentek a lábak. Elég hosszú ideig tartott ez a szakasz, és nem csak a szurkolók, de mi, játékosok is kezdtünk türelmetlenek lenni a helyzettel kapcsolatban. Pánik nem volt, sokat beszélgettünk csapaton belül és a vezetőkkel is arról, mi lenne a megoldás.

Aztán átálltunk napi egy edzésre, és azóta minden jobb lett. Lehet, mentálisan volt sok a terhelés azelőtt, nem tudom. A múlt heti csapatépítő tábor és összetartás jó ötlet volt, segített az is a helyzet megoldásában. Mindenesetre a játékunk, a munkánk és a közérzetünk is jobbá vált a múlt hét eleje óta. Az edzések ritmusa is más, pörgősebb lett, elkezdtük élvezni a tréningeket, ettől jobb lett a hangulat is, mindennek eredménye egyértelműen látszott a hétvégi emléktornán.

Belátom, a nehéz időszakban kétszer nekem is elgurult a gyógyszerem, de mindenki biztos lehet benne, hogy a tétmérkőzéseken ugyanolyan fegyelmezetten játszom majd, mint tavaly, amikor 52 mérkőzésen összesen 6 kétperces kiállítást kaptam. Nyilván nem minden olvasót érdekel ez a rész, de szeretném elmondani, hogyan láttam ezt a két esetet, mert bár a lelátón sok olyan szurkoló ül, akinek NHL-szintű játékelméleti és -gyakorlati ismeretei vannak, de a pályán játék közben sok minden máshogy tűnik.

Az elsőnél, Dunaújvárosban azt éreztem, hogy uralhatnánk a mérkőzést, de a fegyelmezetlenségek miatt szinte végig hátrányban játszunk. Egy problémás esetnél még én mentem oda Nathan Martzhoz, hogy hagyja a fenébe az egészet, próbáltam fékezni a dulakodást, nyugodt voltam. Sokkal később történt, hogy sípszó után Azari Zsolt hátulról nekiment Horváth Andrásnak, ezért kaptam fel a vizet. Utánakorcsolyáztam, és eltörtem rajta a botomat. Hibáztam, megkaptam érte a kiállítást, és a csapaton belüli házirend szerint a fegyelmezetlenségem miatti büntetést is, amit megérdemeltem.

A második eset a farmcsapatunk elleni meccsen történt. Nagyon barátságos hangulatú találkozón testkontaktus is alig volt. Majd egy olyan ütközést következett, aminek egy házi meccsen még véletlenül sem szabad előfordulnia. Az egyik egyébként teljesen jó fej fiatal játékosunk úgy ütközött térddel Palkovics Krisztiánnal, mint két évvel ezelőtt a Salzburg elleni mérkőzésen a Volán tengerentúli védője, akit több mint tíz meccsre eltiltottak azért.

Én voltam hozzájuk a legközelebb, ezért egyből odakorcsolyáztam a fiatalemberhez, kérdőre vontam, közben kesztyűvel kétszer rávágtam a fejére, az ijedtségen kívül semmi bántódása nem esett. Érezte ő is, hogy nem kellett volna ez a térdelő mozdulat, ezt követően ő jött oda elnézést kérni. A csapatban többen mondták, hogy ők is ugyanúgy reagáltak volna, ha helyettem ők vannak a legközelebb az esethez, többen attól tartottak, Palkovics nem fog felállni az ütközés után. Kis híján kivette fél évre a csapat egyik legjobbját a játékból, ez megengedhetetlen, ezt magyaráztam el a vétkesnek mérkőzés közben.

De térjünk is vissza a csapathoz és a játékhoz. Remélem, az a produkció, amit szombaton és vasárnap nyújtottunk, nem csak fellángolás, hanem a szezon nagy részére is át tudjuk menteni. Természetesen nyilván lesznek hullámvölgyek, de az a fontos, hogy ezek minél rövidebbek legyenek. Úgy látom, mostanában emberelőnyben egyszerűen be tudjuk vinni a korongot, meg tudjuk játszani, fel tudunk állni, még helyzeteink is vannak. Ha ezeket be tudjuk lőni, akkor lehet mindenki elégedett, ez a feladat. Az emberhátrányos védekezésre egyelőre nem sok panasz lehet.

Az Ulf Weinstock-féle letámadásos taktikával a hétvégén nem volt probléma. Amikor lehetett, mentünk előre, amikor nem lehetett, visszazártunk. Amikor hibáztunk a taktikai elemek megvalósításában, akkor improvizáltunk, többször jól, mint rosszul. A taktika maximálisan bejött, ráadásul csapatként dolgoztunk. Voltak hibák, de azért csapat a csapat, hogy ha valaki hibázik, a másikunk segítségére siessen és próbálja kijavítani. A hétvégén látott elemeket szeretnénk megvalósítani az egész szezonban, nagyjából ezt a szisztémát gyakoroltuk a felkészülés során.

Ha átlagban nagyjából ehhez hasonló teljesítményt nyújtunk a szezonban, akkor nem lesznek problémáink. Amikor gödörben voltunk, azért voltam bizakodó, mert azt gondoltam, három hónap alatt nem lehet elfelejteni jégkorongozni. Mindig akkor a legrosszabb egy játékosnak, ha nem megy a játék. Vannak ilyen periódusok, és ilyenkor jönnek a hibák. A játékosnál senki nem érzi jobban, hogy mi a helyzet, hogy rosszul játszik, hogy hibázik. A hegesztő és a szerszámkészítő is hibázik, de én nem értek a hegesztéshez és a szerszámkészítéshez, ezért baromira nem szeretnék beleszólni abba, hogy jó-e a hegesztés, jól működik-e a szerszám. A jégkorong is ilyen összetett problémakör, kívülről sokszor könnyűnek látszanak a dolgok, de a valóság ettől olykor távol áll.

Ebben a szezonban is reálisnak érzem a rájátszásba jutást, azt gondolom, ez a minimális elvárás velünk szemben, és magunkkal szemben is. Ha tavaly sikerült, idén sem adhatjuk alább, bármilyen módon be kell kerülnünk a playoffba. És ha már ott leszünk, akkor jó lenne egy lépcsőfokkal feljebb lépni a létrán, mert ott már bármi lehet. Persze nem lesz könnyű, mert a másik kilenc csapat is nagyjából így gondolkodik erről a kérdésről."

34 komment

Címkék: fehérvár ladányi ebel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"mostanában emberelőnyben egyszerűen be tudjuk vinni a korongot, meg tudjuk játszani, fel tudunk állni, még helyzeteink is vannak"

lol

Komolyra fordítva a szót, szerintem a szurkerek legtöbbje itt egymás között osztja az észt, nem hinném, hogy bárki is úgy gondolja, bármit is jobban tud. Emellett hihetetlenül intenzív emóciókat tud kiváltani egy-egy mérkőzés, ami fantasztikus és a játékosok csak maguknak köszönhetik, de vannak árnyoldalai. Ha nem tette volna meg a magyar jégkorong azt az utat, amit az elmúlt évtizedekben bejárt, nyilván a kutyát nem érdekelné az egész! Én a Dunaújváros Graz elleni meccsén, két harmad elképesztően gyenge játéka és ennek folyományaként osztrák vezetés után mondtam, hogy lehet, hogy nem is olyan egyszerű játék ez a jégkorong (aztán kaptunk még kettőt, majd az utolsó 10 percben lőttünk négyet). A helyzet azóta javult, de nálunk is kell még pár hét, mire elérjük az "üzemi hőfokot". Ehhez kívánok sok sikert a Fehérvárnak is!
Legalább nézd vissza a videót, mielőtt sípszóról nyilatkozol... (Vagy én vagyok süket)
Mellébeszélsz koma.
sziasztok!

még sajnos nem voltam Volán-meccsen, de idén tényleg muszáj... az lenne a kérdésem, hogy kb. mennyivel a meccs előtt kell érkezni, ha az ember jegyet akar venni

előre is köszi
"lelátón sok olyan szurkoló ül, akinek NHL-szintű játékelméleti és -gyakorlati ismeretei vannak,"
LOL
azért nekem Godó nyilatkozata 1000 x inkább tűnik sportemberhez méltónak, mint Gergelyé.
Hibázik mindenki, de...
@Lazlee: Valószínűleg nem nézte vissza. De ebből kiderült, hogy tényleg elgurulhatott a gyógyszere, mert sípszó nem volt viszont ő arra emlékszik :)
Utólag viszont belátta, hogy hibázott és a büntetését sem vitatja.
@Laksmana:Nehezet kérdeztél,nem lehet rá 1mondattal válaszolni,mint Lazlee sportárs.Nos.válaszd ki a neked tetsző opciót,leírom a variációkat. A:1perccel a kezdés előtt ráérsz odamenni,lesz belépő simán. B:menj oda 15perccel kezdés előtt,mert a büfében sokan vannak,és sorba kell állni zsíroskenyérért.C : fél órával kb,hogy legyen jó helyed a lelátón( ahol az állóhelyi rész 77.8%a törzshelynek számít :-)
@exL:1: ő az A opciót kérdezte. :P de te meg nagyon rendes vagy, hogy beírtad a többit is.
egyébként első meccsen én is javaslom a fél órát, lesz idő rácsodálkozásra, terepfelmérésre, bemelegítés nézésre, mindenkit megelőzni WCn, büfében. aztán az első harmadban majd úgy is kiderül, hogy a hely amit jónak gondoltunk megfelelő e. :)
Jó olvasni végre ilyen szimpatikus nyilatkozatot valamint ilyen barátságos hozzászólásokat... Köszönöm mindenkinek és Holnap Hajrá Volán ! ,)
nagyon jó interjú. Kérnék egy ilyet Tokival, Palkóval, és Árpival is.:)))
Holnap délig munka,utánna pedig irány Fehérvár.
Korrekt nyilatkozat Godotol,igazi sportember,beismeri ha téved.
Holnap meglesz az elsö két pont!
Hajrá Volán!!!
Most már színt kell vallani, nincs mese!
Az a helyzet, hogy én is NHL szintű vagyok, amiből egyenesen következik hogy lényegesen jobban értek a hokihoz, mint a riportalany. Ez abból is látszik, hogy az elmúlt harmincöt év alatt többszázszor húztam fel a címeres mezt. A lelátón...
A véleményem tehát abszolút mérvadó, melyszerint Ladányi jelenleg a sportág legkiemelkedőbb alakja Magyarországon. Elfogult vagyok vele. Sokszor szidtam mint a bokrot, mikor úgy tünt, flegmán játszik. De tud valamit ebből a sportágból ami nem tanulható. Ő a királycsináló.
Nem mellékesen korrekt, őszinte, önmagával szemben is mindig kritikus pali. Őszintén remélem még néhány évig folytatja, utána pedig marad a pálya mellett hogy átadja a tudást a feltörekvőknek.
Let's Go(dó), sok sikert Balázs!
Ladányi Balázsnak pedig a lövései NHL-szintűek, csak meglehetősen kevésszer gyakorolja :( bár az utolsó két meccsen megvillantotta e tudását! Reméljük, hogy ezt minden meccsen bemutatja! Hajrá!
@vioola: Miért is beszél mellé? Más, magánvélemény: a dunaújvárosi már nem is annyira fiataloknak olyan vélt, (lehet az is, hogy van benne valóság is) sérelmei vannak a volt dújvárosi játékosokkal szemben ami számomra hihetetlen. Csak egy példa amiről tudok Azariék (nem tudom papa, vagy a fia) állítja, hogy a Balu megpofozta őt vmikor 6-7 évvel ezelőtt, ami nem igaz, nem a Balu volt! Évek óta minden "barátságos" meccsen arra törekszenek, hogy valamilyen módon sérülést okozzanak nekik, ahelyett, hogy a pályán mutatnák meg mennyivel többet tudnak és igy szorítanák ki őket a helyükről! Na ennyi a teljesség igénye nélkül. Godó - ha tetszik, ha nem - a magyar jégkorong egyik legnagyobb játékosa és ezt senki nem veheti el tőle! Sok sikert, hajrá fiúk!
Kockanak es Gergelynek uzenem, h remelem olvasvan ezt az interjut, tukorbe neznek es rajonnek, hogy nem hal bele senki abba ha elismeri hogy hibazott.

Respect Godo!
SOS
A SportKlub közvetítését vajon lehet követni a neten? Sajnos nem tudok Fehérváron lenni, s tévé sem lesz a közelemben. Ha valaki tud valamit, kérem adjon linket.
Előre is köszi! A rosseb megesz, ha nem láthatom valahogy a meccset.
Nekem volt szerencsém látni a FARM-csapat elleni mérkőzést, hát igen azt a "helyzetet" kulturáltabban is meg lehetett volna oldani....szerintem ott semmi szándékosság nem volt, valószínű pár ütemmel lassabb volt a srác ezért történt a "baleset".... ettől függetlenül kérdőre lehet vonni ilyenkor az embert, de nem kell a jégen fekvő játékost egyből "ütni-verni", főleg egy ilyen mérkőzésen! Remélem az EBEL mérkőzéseken is megvéditek egymást! HAJRA VOLÁN! Ma este TI lesztek a jobbak!!!
Az EBEL-es meccseket a www.ebel.at-on lehet nyomonkövetni. Látni sajnos nem, de az eredményeket, kiállításokat igen. Kb 30-60 mp-enként frissítik.
@reherd71: "Remélem az EBEL mérkőzéseken is megvéditek egymást!"

Na erre leszek én kíváncsi, elkerüli idén is az ütközéseket, vagy végre odateszi magát, és ha kell, akkor itt is "megvédi" a csapattársait.
Vagy maradnak a kereszt "álompasszok" két tolup között, amiknek az aránya az eladott és a jók arányában idén talán a jobbik felé billen.

Ne légy flegma, küzdj !!!!
@Scofi: Ott lesz mellette a Sofi ő majd "eltakarítja" az ellenfelet, neki jól megy az ütközés a múlthéten a Graz ellen is az ő érdeme volt az egyik gól....
@banyszi: hanem, akkor ki volt és mi történt? jól értesültnek látszol...
@kiralyfi: nem teljesen mindegy? az ilyen történetekkel tele van a padlás, és egyetlen közös ismérvük, hogy az esetek 80%-ában egyetlen szó nem igaz belőlük, semmilyen jelentőséget nem kell nekik tulajdonítani...
@vaze: Ráadásul ugye attól még, hogy én tudom, mit nem követtem el, nem feltétlenül vagyok tisztában azzal, hogy valaki elkövetett-e valamit.
@F. Kapus: szerintem a sérelmeken való túllépésre bőven elegendő volt Ladányiék első újpesti éve (ami nem mostanában volt), akkor kiélhették az összeset. És - amennyire én emlékszem - ki is élték! :)))
@laszla: holnap 20h10-kor a Fehérvár TV adja felvételről.
mms://stream01.gtk.hu/fehervar_tv
De a Sportklub többször is ismétli.
@exL:1: köszi szépen az infókat
@kiralyfi: most őszintén? @F. Kapus: igaza van F.Kapusnak, pontosan tudom mi történt, de szót sem érdemel. Vélt, vagy valós, vagy mondvacsinált dolgok ezek, amibe a borzalmat ott látom, hogy az "aranycsapat" erőssége pont az volt, hogy kiálltak minden esetben egymásért. Ha nem ment valamiért az egyiknek, segítette a másik... úgy gondolom igazi csapat voltak. Évtizedeken keresztül ellenfelek voltak (Kiscsicsó, Palkó, Godó, Balu, Toki és nem sorolom tovább), de a válogatottban mindig válvetve haladtak előre. Amikor a Dunaferr és a Volán a nagy csatákat vívta gondoljátok köztük nem történtek ilyen, vagy ehhez hasonló dolgok? Ezzel az állandó intrikálással - ami nem mellesleg évek óta tart - csak a jégkorongnak ártanak a szurkolók és a főszereplők is. El tudjátok képzelni, hogy közülük bárki is ha bekerül a magyar jégkorongválogatottba és egy sorban játszik x-szel, vagy y-nal segíteni fogják egymást? Nem is tudják! Ezzel a mentalitással, akaratossággal, megbocsájtani semmit nem tudással,amit nem mellesleg a szurkolók még külön szítanak is nem csapat egy csapat. Szomorú! Ettől függetlenül hajrá magyar jégkorong!
@banyszi: arany szivem, itt egyedül te intrikálsz, ez nem tűnik fel? Amellett az újvárosi és fvári játékosok között sose volt olyan idilli az összhang, elég csak Godó duplanullás nyilatkozatára gondolni :)
@vaze: sztem az csak szájkarate volt, ahogy ez is, amit mi csinálunk. Nagyon haragszol, ha nem szeretnék az arany szíved lenni?:)
@banyszi: hogy a lényegnél maradjunk, idősödő játékosok anyukái nem a zsánerem, úgyhogy persze nem haragszom! ;)
süti beállítások módosítása