HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nagyszabású szabályváltozások jöhetnek

2010.08.25. 16:32 F. Kapus

Kétnapos kutatás-fejlesztési, iránymeghatározó tábort (NHL RDO Camp) tartott a múlt héten az NHL a Toronto Meaple Leafs gyakorlópályáján Etobicoke-ban. Brendan Shanahan az NHL jégkorong- és üzletfejlesztési alelnökeként az első komoly küldetését teljesítette. 33 junior korú játékost kért fel az együttműködésre, akik jó eséllyel ott lesznek a 2011-es NHL-drafton, köztük volt Hári János kanadai válogatott csapattársa, Xavier Ouellet is. A munkát Dave King és Ken Hitchcock is segítette. Közös feladatuk az volt, hogy a közel 30 szabálymódosító javaslatot a gyakorlatban is kipróbálják és észrevételezzék. A legutóbbi hasonló rendezvényre 2005-ben került sor. Nagyon érdekes új szabályok érkezhetnek kedvenc sportágunkba, nem egy paradigmaváltást igényel. Hajtás alatt videók is.

Előre annyit lehetett tudni, hogy azok a szabályok, amelyek jól működnek a gyakorlatban, és a tapasztalatok alapján beválnának az NHL-ben, akár a 2010/11-es szezonban beépülhetnek a szabályrendbe. De a résztvevők hangsúlyozták, nem az a cél, hogy mindent hamar átvigyenek, hanem hogy a tudást és a tapasztalatokat felhalmozzák. Ezzel együtt több olyan szabály volt, amelyeket a szakemberek egybehangzóan támogattak. Megállapították, jó részük remekül szolgálná a sportág fejlődését, támogatná a támadó jégkorongot játszó csapatokat, egyértelműsítené a vitás helyzetek egy részét.

Tilos felszabadítás

Az egyik javaslat szerint amikor az alapvonalhoz közelebbi bedobóponthoz ér a korong, a vonalbírónak el kell döntenie, melyik játékos éri el elsőként. Ha a csatár, az akciót tovább kell engedni, ha a hátvéd, azonnal le kell fújni, csakúgy, mint amikor egymás mellett haladnak a játékosok.

Ugyanakkor megfontolják az IIHF-szabály alkalmazását is, tehát ha a korong áthalad az alapvonalon, automatikusan megáll a játék.

Emberhátrányban is legyen tilos felszabadítás. Az okfejtés szerint ha egy csapatot szabálytalanság miatt sújtunk, akkor miért kap felmentést egy másik szabály, a tilos felszabadítás szankcionálása alól.

Les

A vétkes csapat nem cserélhet les esetén, csak a bedobás után.

Bedobás

A buliknál a korongot nem bedobással hozzák játékba, hanem a jégre helyezik, és sípszó után ott küzdenek meg érte a bulizó felek.

Az 5 bedobópont 3-ra csökkentése. Minden harmadban egy bedobópont lenne, a harmadok közepén, tehát a kapu elé kerülne a védő harmadban. Az újszerű felfestés ebben a videóban látható.

Ha a bulizó játékos szabálytalankodik, az egy lábbal hátrébb lévő vonal mögé kell állnia, és onnan folytatódik a buliprocedúra.

Egy másik javaslat szerint ha egy bulizó szabálytalankodik, el kell küldeni a buliponttól, és a vétlen fél választhatja ki, az ellenfél melyik jégen lévő játékosa váltsa.

Kiállítás

A késleltetett kiállításnál csak akkor legyen játékmegszakítás, ha a vétkes birtokolja a korongot, és kijuttatja a saját harmadából.

Hosszabbítás

A hosszabbítás 9 percig tart. Az első 3 percben 4 a 4, a második háromban 3 a 3, a harmadik 3-ban 2 a 2 játékos küzd a mindent eldöntő gólért.

A B változat szerint eltörölnék a büntetőlövést, addig tartana a végén a 2-2 elleni játék, amíg valamely csapat gólt nem lő.

A C terv szerint maradna a 4 a 4 elleni hosszabbítás, és az tartana döntésig.

Büntetőlövés

Döntetlen esetén a hosszabbítást követően 5-5 büntetőlövésre kerül sor. Ha az első körben nem születik döntés, felváltva haladnak tovább a csapatok, de amíg egy csapatból nem lő mindenki, addig nem ismételhetnek a játékosok.

Itt is van B és C terv. Az egyik szerint 5, a másik szerint 3 pár után a döntésig tart a lövés, de az edzők az első kör után eldönthetik, ki lőjön, megkötés nélkül.

Gólvonal

A gólvonal mögött egykorongnyi mélységben sárga vonalat húznak, hogy a videóbírózásnál könnyebben el tudják dönteni, teljes terjedelmével áthaladt-e a korong a gólvonalon. Ha a sárga vonalat éri, gólt kell ítélni. Sokszor a felső léc vagy a kapura helyezett tárgyak miatt nem dönthető el ez.

Vonalazás

A kék vonalak szélességének duplájára növelésével a semleges zóna mérete csökken. Így a támadó harmad nagyobbá válik.

Az 5 láb széles cserezóna felfestése a kispadok előtt.

Kapu

A kapu mélysége 44 hüvelykről 40-re csökken (1 láb=30,48 cm, 1 hüvelyk=2,54 cm), hogy nagyobb legyen a mögötte lévő játéktér.

A kapukon nem fehér, hanem piros színű háló legyen a jobb láthatóság érdekében.

A kapu tetején a jelenleginél vékonyabb háló legyen.

Egy másik javaslat szerint a kapu tetejét átlátszó plexi borítsa.

Játékvezető

Egy játékvezető a jégen, egy a palánk mellett-fölött egy emelvényen állva, a pályán kívülről követné az eseményeket, és ítélkezne a négybírós rendszerben.

43 komment

Címkék: nhl játékszabályok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tudom, mit ittak/szívtak a szabályalkotók, de jó anyag lehetett. Ilyen újításokat józanon kitalálni nem lehet. Három szóban összefoglalva: kib*szzottul nagy baromság.
Mennyire fogyatékos...
Shanahant én bírtam míg nálunk volt, nagy szerepe volt a stanleyben, de most azt hiszem megbolondult. Ez már nem is jégkorong, mondjuk legyen a neve Shanahanbaromságaikorong mint új sport és űzze s nézze aki akarja, de ne baszogassa a hokit ilyenekkel.
@durex26: Nem Shanahan találta ki a szabályokat, ő a tábort bonyolította le. Amúgy szerintem van több jó ötlet is itt, amelyet érdemes kipróbálni.
Nem biztos hogy minden szabály hülyeség, de pl a tilossal nem értek egyet. Az előnyben levő csapat jó eséllyel meg tudja tartani a korongot a támadó harmadban, és a tilosból úgyis ritkán kontráz egy csapat. Ha viszont 5 a 4 ellent az előnyben levő csapat elveszíti a korongot, ne várjuk már el, hogy érdemleges támadást próbáljon építeni a másik 4 emberrel az 5 ellen.

A kapu tetején a plexi talán veszélyes lehet, bár tény, hogy a láthatóságot növei. A sárga csíknak viszont kifejezetten örülök, mint ahogy a kapu méretének csökkentése is értelmes változtatás. A bedobás viszont drasztikusnak tűnik, kíváncsian várom, hogy mi kerül bevezetésre :)
Szabályt akkor értelmes módosítani, ha annak van értelme. A kapu méretének 10 centivel történő csökkentése változtatna a játékony? Ez komoly? Én csak akkor támogatnám, ha enyém lenne a kapugyártó cég. Valszeg ez is van a háttérben.
Jaaaj anyukám! Van sok jó ötlet, és van amitől fel áll a szőr a hátamon.
Jó ötletek szerintem:
-sárga vonal a gólvonal mögött
-emberhátrányban lévő csapat is üthet tilost
-lest elkövető csapat nem cserélhet

A többi vagy nem tetszik, vagy egyenesen ökörségnek tartom (pl 4. bíró pályán kívül...)
Édesapám gyűjteményéből néztem régi meccseket, és annál nincs unalmasabb mint amikor az emberhátrányos csapat tilost üt és ballagnak vissza a támadó harmadba. Speciel ezzel az indokkal is szüntették meg a hátrányos tilost. A sárga csík ok, a többi felesleges szerintem.
A bedobásos szabálynál már jobb lenne az is,amit a Majd, ha fagy c. filmben láthattunk(jégen a korong, mindkét játékos csap egyet a jégre,majd a másik ütőjére,ezt megismétlik azt hiszem kétszer és ezután jön az,amit most akarnak bevezetni csak sípszó nélkül.)A negyedik játékvezető is egy rossz ötlet szerintem, mert nem nagyon tudok a Kisstadionban elképzelni egy állványt a pálya mellet,az meg elég viccesen nézne ki,ha a zsűrifülke tetején egy zebracsíkos ember sípolna és a játékosok őt szidnák egy-egy rossz döntés után,akkor már inkább legyen a jégen négy bíró.
A kapu tetején lévő plexinek nem látom értelmét, megköszönném, ha valaki felvilágosítana arról,hogy mi célt szolgálna.Ugyanígy vagyok a vékonyabb hálóval,szerintem a kettő közötti,vagy is a mostani állapot a legjobb.A hosszabításos újítást,cserezónák felfestését és a kapuban lévő sárga vonalat jó ötletnek találom, de a bedobópontok helyzetén nem változtatnék.
@F. Kapus: Tudom, dehát a nevét adta :). Van persze, a szétlövés meccs végén engem is idegsít, mert sokszor nyer az a csapat, aki egyébként nem érdemelné meg. Az iceing szabály meg kevés sérülést okozna, de nem bíznám a bíróra, hisz legtöbbször lekorcsolyázzák a védőt. Akkor már inkább az európai szabály. A leses csere szabály se tetszik, mert ott nem nagyon alibiznek a csapatok, vagyis ritka hülyeség a szándékos les, mikor az a lényeg, hogy felvidd a korongot. A sárga csík meg piros háló nem nagyon oszt-szoroz, és avval nincs is bajom. A buli se hiszem, hogy számítana, az is fölösleges, a háromkörös pálya meg már más sportág jellegű. A szurkoló-bíró lehet jó ötlet, könnyeben csépelik a szurkolók :D, de ameddig Betman vezeti a meccseket nem sokat segíthet :D.
A sárga vonal nem rossz ötlet, bár szerintem ha van rendes videóbíró nincs olyan szituáció, amit könnyebb megítélni általa. A többi baromság. Unatkoznak ott nagyon...
Az NHL-es tilost támogatnám az emberhátrányos tilost nem.
A kapu kisebbítés nettó hülyeség Európában nagyobb a pálya, így ott amúgy is nagyobb a tér. Ugyanez pepitában amikor a kék vonalat vastagítjuk, túl kicsi lett az észak amerikai pálya.
Lehelyezett korong miért jobb?
A hosszabbítás csökkenő létszámmal büntetők helyett tetszik.
A lesszabály pont a védekező csapatoknak kedvezne,hiszen sokkal jobban oda kell figyelni a kiugrásokra mert ,ha elrontom duplán büntetnek.
Az egyetlen ami teljen megváltoztatná a játékot az a három bedobópontos pálya, teljen más védő és támadó felállást igényel, a kapus nem látna semmit, az előtte álló védők miatt, plusz a korongot nem hátra és középre kéne ütni hanem hátra és szélre és ez teljesen más gondolkodást igényelne, vagy hátra és egyből lőni, miközben két védő robban rá a lövőre rögbis módon, de ezt nem is gondolom tovább
A sárga vonal tényleg egy jó ötlet. A többi szerintem meglehetősen kevéssé fontos változás lenne, kivéve a hosszabításos dolgot. Szerintem az egy óriási ökörség, most komolyan golndoják, hogy még arra is fognak figyelni a játékosok, hogy hoppá, lejárt az első három perc, szálljunk le a jégről. Az kecsegtető, hogy kettő kettő ellen megy a játké, érdekes és teljesen új, de pont itt a lényeg, ez egy sosem látott alkalmazás, soha senki nem játszott még senki hivatalos meccsen kettő kettő ellen, ez minden addigi edzéstervvel megy szembe. És rohadt hamar születnének a gólok így, attól függően, hogy melyik csapatnak sikerül fenntartania a jó csatárát és melyiknek a hátvédéjét. Arról nem is beszélve, hogy gyilkos lenne a játékosokra nézve. Én valahogy nem élvezném az ilyen hosszabbítást, bár mint mondtam, azért a kettő kettő ellen érdekes ötlet, talán inkább emberhátrányokban kéne bevezetni, hogy lehessen két ember is jégen. Szinte biztos a gól, de jobban figyelnek a csapatok.
Szerintem ezek szinte teljesen fölösleges szabályváltozások lennének, nem szereznének vele új szurkolókat a sportnak (már így is sokan azért nem néznek hokit, mert bonyolult a szabályrendszer, és most jönne egy három részre felosztott hosszabbítás, a cseresznye az egészen). Márpedig szerintem nem baj, hogy ha több a hokiszurkoló. De így még a meccsek se lennek szórakoztatóbbak. Amúgy is, miért kell minden évben szinte újabb és újabb szabályváltozásokat eszközölni? Megértem a sérülések elkerülésére vonatkozó szabályokat, de azontúl a hoki elég régóta egy szórakoztató sport, nem feltétlenül kell "fejleszteni". Ez nem technikai sport, hogy minden évben be kell vezetni a legújabb váltót, vagy valami.
Nekem ez az emelvényen álló bíró csípi nagyon a szemem, már azt is rühellem ha valami tahó biztonságis odaáll és a fejétől pont a kaput nem látni...
Mekkora baromság....kedvenvem a hosszabbítás....2 a 2-re..:D:D:D::D

A sárga vonal jó ötlet, azt ennyi...gyökérség.
Meg a bedobópontok csökkentése...meg, hogy nem a vonalbíró dobaj be, hanem leteszi...mint a kislányoknak:D
Hát, a sárga vonal oké, meg a kék vonal dupla vastagságúra növelése is. A többit hagyjuk...
ez egy rossz vicc. A bulit elvenni a jégkorongtól.. emberhátrányos tilos..hogy védekezzen ki egy csapat egy mondjuk 3-6 elleni játékot ha ki se üthetik?! nincs átgondolva. Az egy buli kör meg pont nem fogja támadóbbá tenni a bedobást mivel így a hátvédnek ha megkapja csak 8 emberen keresztül kell lőnie ellentétben a normális 3-4el.A hosszabbítás meg szerintem maradjon 4-4. tegyük fel hogy 2-2be kiállítás.akkor 2-1 lesz?
A többi még valahogy elmegy de a sárga vonalon kívűl szerintem mind felesleges.
A "sárga vonal" volt már?:)

"Az 5 láb széles cserezóna felfestése a kispadok előtt."
Ez most a spanyol viasz, vagy miért nem volt eddig jelölve?
A korábbi szabály módosítások lényege az volt, hogy a játékot gyorsítsa, de ötletek mindig lesznek és a kongresszusokon lesz miről csevegni.
A mostaniakat is bbe a kategóriába sorolnám.
több jó ötlet van benne.
amúgy meg beszarás, miket tudnak ezek a srácok!
@durex26: "A szurkoló-bíró lehet jó ötlet, könnyeben csépelik a szurkolók" :-))))
de hogyan lesz nagyobb a támadó harmad ha a kék vonalat megduplázzuk?
@rezsi777: pongyolán fogalmazva a vonal azon harmad része, ahonnan kimenne a korong, tehát ha a kapuhoz közelebbi széle marad, és a középkör felé növelik a szélességét, akkor a támadó harmad nő, ha bent van a korong
@rezsi777: gondolj arra, amikor feláll a támadó csapat és passzolgatnak, a kék vonalon még nincs kint a korong
Hülyeség:) De nagy.. sárga vonal nem rossz, a plexinek a kapu tetején akkor lenne értelme ha a kapu teteje ugyanakkora lenne, mint az alja, egyébként sztem is veszélyes. egy rossz mozdulat és ütővel faszán szilánkosra lehet törni...a hátrányban tilos úgy ahogy van baromság...a 3 bedobókör szintén...az meg, hogy nem a spori dobja be értelme max az, hogy nem tudja vkihez közelebb/távolabb dobni, de ezzel eddig sem volt senkinek problémája...
De a legnagyobb ökörség a hosszabbításban a 2-2...szerintem legyen inkább egyből kapus a kapus ellen...
"Egy másik javaslat szerint ha egy bulizó szabálytalankodik, el kell küldeni a buliponttól, és a vétlen fél választhatja ki, az ellenfél melyik jégen lévő játékosa váltsa."

Én tuti a kapust választanám
Javaslatom szerint a bulikat úgy kellene lejátszani, mint a vízilabdában. Letenni a korongot a bedobópontra, és a két bulizó játékosnak hasonfekvést vezényelni a korongtól x méteres távolságra (a középső bedobópont esetében az alapvonalon). Sípszóra a két bulizó felpattan és ráront a korongra. Esetleg a hasonfekvéses szakaszt még meg lehet bolondítani egy kis fekvőtámasszal, hogy még nagyobb legyen a show.
@kerusz: egykezes fekvő, másik kézzel köpapírollóval döntik el kié a korong?
@kerusz: a ráront nem jó, mert akkor minden bulizó lesérül :). Valami más kéne, esetleg telepatikus erővel próbálnák maguk irányában csalogatni a korongot :).
Ja és félve jegyzem meg nekem a kettő-kettő ellen tetszik. A videón is mekkora cselsorit mutatott be a gyerek a passz előtt :D. Sokkal jobb mint a rávezetés.
"Az egyik javaslat szerint amikor az alapvonalhoz közelebbi bedobóponthoz ér a korong, a vonalbírónak el kell döntenie, melyik játékos éri el elsőként". Ez mit akar jelenteni? Mert érthető úgy is, hogy a korong effektíve átmegy a bedobóponton. Meg úgy is, hogy nem az alapvonal számít, hanem a bedobópontok vonala.
A hosszabbításos szabály agyrém. Mi van, ha 2:59-nél lő valaki kapura? Lefújják, ha 3:01-nél megy be a lövés? 3-3 és 2-2 ellen kerülhet-e valaki emberelőnybe? Az szerintem semmit nem változtat a játékon, hogy a korongot leteszik vagy dobják. Szerintem kisebb marhaság, ami épp most jut eszembe: kezdéskor letenni középre a korongot és sípszóra startolnak érte az alapvonalról, mint a vízilabdában. Mekkora ütközésekkel kezdődnének a meccsek! Szóval hülyeséget kitalálni bárki tud. Még a sárga vonal oké. Hátrányos tilos, fene tudja, nem biztos, hogy hülyeség, ki lehet próbálni valami farmbajnokságban. A leses cseretilalom csak óvatossá tenné a támadásokat, szuttyogáshoz vezetne. Esetleg szándékos les esetén.
A három bedobópontot nem is kommentálom.
Látom, mire beírtam a kommentet, már feltaláltátok a ráúszást. :)
Sőt,ha jól látom sokkal előbb, csak nem olvastam végig minden hozzászólást.
Érdekes gondolatok, engem érdekelne mit szól hozzá az egyetlen magyar supervisor? Kíváncsi vagyok a szerkesztők foglalkoztak ezzel vagy most csak a tényszerű közlés volt a cél?
A 3. vezetőbíró érdekes lenne nálunk, hárman állítanának ki, gyakorlatilag mindent letudnának fújni. Ugyanis lenne egy 3.szög is ahonnan lehet látni az eseményt.
Mi lenne itt Pék Gyuri bácsival, meccsenként kapna agyvérzést és eltiltást.
@KicsiÉn: Ez egy akkor tényközlés, mint a ház :)
Nincs 3. vezetőbíró, a 2. áll kint.
@kerusz: ha az a cél, hogy minél nagyobb legyen a show,akkor az lenne a logikus,ha eltörölnék az összes bedobópontot,csak a középső maradna és ahelyett,amit mondtál,hogy hasonfekvésből felpattanva kéne sprintelni a korongra,ugyanúgy a jégen fekve kéne valahogy kiügyeskedni,hogy valaki eljusson a korongig,esetleg meg lehetne szabni,hogy csak gyorsúszómozgással lehessen haladni és az első korongérintés után lehetne csak felkelni :)
Esetleg betilthatnák a korcsolyát...
úgy látszik bettman baromságai ragadósak. a tilos, a buli, a bedóbókör meg a hosszabbítás teljesen felejtős. 2 on 2 - remek b+, na aki kitalálta azt verném agyon egy bárddal.
a sárga vonal és a vonalazás teljesen rendben van.

én inkább bevezetném a 3 pontos rendszert, hosszabbítás esetén 2 pont, büntetők után egy pont a győztesnek, a vesztes kapna egy vödör korongot.
@kerusz: valahogy úgy,esetleg minden buli elött meg kéne enni egy tortát a bulizó feleknek,ezzel lehetne csak igazán tönkretenni ezt a sportot,pl. a három bulipontos rendszer helyett,de legalább a show meglenne.
Ezeken a szabályokon azért még finomítani kellene...
Sárga vonal: Szerintem teljesen mindegy, hogy akkor gól ha ÉRI a sárga vonalat, vagy akkor, ha NEM ÉRI a pirosat... Gyakorlatilag nincs új viszonyítási pont, csak ugyanazt nézzük máshonnan...
Tilos: A végén kiállítás jár a szándékos tilos felszabadításért is... A hátrányban lévő csapat örül, ha valahogy eltakarítja a korongot a kapu elől, ne várjunk tőlük szépen felépített támadást.
Buli: tök fölösleges variálni, a javaslatoknak semmi gyakorlati hasznát nem látom.
süti beállítások módosítása