HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nemzetközi játékvezető-ellenőrünk lehet

2010.07.06. 09:12 F. Kapus

A vierumaki táborról már írtunk, de egy magyar résztvevőről nem tettünk említést. Beck Péter olyasmire készül, amire magyar játékvezető még nem volt képes. Ha szerdától vasárnapig jól vizsgázik, IIHF Referee Supervisorrá válhat. Hogy helyén kezeljük a dolgot, érdemes tudni: a világon összesen 15-en mondhatják ezt el magukról, a nőkkel együtt.

A referee supervisorok, azaz a játékvezető-ellenőrök elsősorban a nemzetközi jégkorongszövetség (IIHF) hivatalos tornáin dolgoznak. Feladatuk a játékvezetők ellenőrzése, irányítása, értékelése, a vb-re küldött játékvezetők között a mutatott forma alapján a mérkőzések elosztása. Az A csoportos világbajnokságon 4-5 ellenőr is feladatot kap, az összes többi vb-n egy ember látja el ezt a munkát. Minden torna végén a supervisorok minden játékvezetőről általános értékelést írnak az IIHF-nek, a nemzetközi bírók nagyrészt ez alapján kapják meg a következő évi besorolásukat.

"Idehaza 16 évig voltam játékvezető, nemzetközi minősítésű is, 2008-ban hagytam fel az aktív bíráskodással, most már csak hobbiból vezetek amatőrmérkőzéseket – ad rövid szakmai önéletrajzot Beck Péter. – A játékvezetői testületben elnökségi tag vagyok, instruktorként is tevékenykedem. Nemzetközi játékvezető-ellenőrré válni összetett dolog. A korábbi gyakorlat szerint az egyes országok bírófőnökei közül került ki a supervisor. Én 2008-ban léptem be ebbe a folyamatba, aminek a hétvégén lehet meg a gyümölcse."

Jelenleg 10-11 férfi supervisor dolgozik a jégkorongsportban, az A csoportos országokat leszámítva Európában olasz és holland kollégáról tudunk.

23 komment

Címkék: beck játékvezetők beck péter supervisor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valaki kifejthetné milyen kritériumoknak kell megfelelni és miből áll a vizsga?
Szia!

Itt nem arról van szó ,hogy jelentkezni lehet.

Hanem arról hogy az évek alatt elvégzett munkát nézik.
Ez egy meghívásos dolog.
Sok sikert kívánok a vizsgákra és a további nemzetközi munkákhoz!
Lehet én vagyok feledékeny, de Beck Péter nemzetközi szinten mi olyat ért el, hogy meghívják ide?
@zsolt007: Nem is gondoltam, hogy figyelemmel kíséred a játékvezető-ellenőrök tevékenységét és karrierjét. Nemzetközi szinten nehéz lett volna e minőségében sokat elérnie, hiszen éppen most válhat nemzetközi ellenőrré. Kérdésedet megelőzve, nem csak világhírű játékvezetőkből (már ha van ilyen egyáltalán) lehet jó supervisor.
Mint, ahogy a világhírű edzők között is van, aki játékosként nem ért el sokmindent.

Egy supervisornak kiválóan kell ismerni a szabályokat, ezen felül talán még fontosabb a jó kommunikációs készség és problémamegoldás, legalábbis szerintem és gondolom a vizsgákokon az utóbbi dolgokra helyezik a hangsúlyt.
@zsolt007:

Te is lehetnél! :-) Hisz kritizálni tudsz! :-))

Csak itt építő jelleggel kell!!:-)
@zsolt007:

Te is lehetnél! :-) Hisz kritizálni tudsz! :-))

Csak itt építő jelleggel kell!!:-)
@zsolt007: Aktiv játékvezetői múlt, nemzetközi játékvezetői gyakorlat, erre én nem emlékszem, hogy meglenne, bár azt irja , hogy volt, bár erről sehol nincs emlités, korcsolyázó tudása sem a legjobb. Van nála talán alkalmasabb ember az elmúlt 20 év alatt. A Jt éléről meg le váltották, és talán kárpótlásként erőltetik. játékvezetőként sem mutatott itthon semmit.jó ha vezetett 10 obI mérkőzést Azért jó lenne, ha sikerülne, angolul biztos tud, sok kitételnek nem felel meg. Azért a kiváló supervisiorok azért értek el játékvezetőként komoly sikereket.Nem is értem hogy mért akar az lenni.
@érdekes6: Nagyon nehéz polémia, hogy ha sok kitételnek nem felelne meg, akkor az IIHF vajon esélyt adna-e neki, hogy a világon kb 12. férfiként referee supervisor legyen.
Én azt mondtam sikerüljön, a kitételeknek meg valahogy megfelel.........., neki nem sok alapja van , hogy az legyen, de segiteni biztos fog tudni valamit, ez nem polémia ez tény, csak az angol tudása van meg más nincs.
Tipikus magyar hozzáállás...
Ismerve a magyar sportdiplomáciát, inkább örülni kéne, hogy ott van.
Eddig mindig nyígott mindenki, hogy a játékvezetés messze elmarad a jégkorongunk színvonalától. Most legalább lehet valaki, aki külföldi tapasztalaiból sokat ellesve és azt megosztva itthon biztos tud újdonságot hozni majd a JT és a fiatalság szakmai munkájába.
Ja és van francia, angol, szlovén, az orosz utod államokrol ne is beszéljunk
@érdekes6: Lehet hogy ezért a 3 hozzászólásért felesleges volt regisztrálnod!

De ne így legyen!
A Schell játékvezető iskolában nekem sokat segített az oktatásban a szabályokat kíválóan ismeri és a külföldi játékvezetők fogadása évek óta a feladata volt. Jó nyelvtudása mellett esélye van arra, hogy hazánkat képvíselje a nemzetközi porondon, amire igen nagy szükség lenne. Ezért drukkolok a síkerét.
Ezért drukkolok, hogy sikerüljön.
@Ref: Csak egy tényszerű tájékoztatás, lehet kellemetlen egy kicsit de ez van .
A tejpalkó féle iskolát amit csinált nézzük meg , hogy hányan maradtak meg, Az elmúlt 4-5 évben vizsgázott játékvezetőkből sok ma is működik, amit a jt szervez ( ingyen ) ráadásul a gyakorlatban állandó segítség mellett fejlődnek és reméljük hogy magas szintre jutnak el.
@érdekes6:
Kicsit elkanyarodtunk a témától ,de legyen!

Valóban fizetni kellett 5000ft volt.

A sikeres vizsga után ,minden játékvezető kapott egy eredeti ccm mezt(kb12.000ft) ,és ott a szabálykönyv is ingyen volt.

Onnan is maradt meg játékvezető,aki most is vezet!

Ha jól emlékszem én 4 db-re emlékszem.

Ebben az évben volt a JT által szervezett tanfolyam is! Vagyis esély volt hogy több játékvezető legyen abban az évben,aki aktív marad!

Tehát nem tudom mit szeretnél ebből kihozni!?
@érdekes6: Azt gondoltam, már nem reagálok az összefüggéstelen irományodra, de azt fontosnak tartom rögzíteni, hogy amiket összehordasz tényszerű tájékoztatástól nagyon távol áll, már csak azért is, mert egyik kommented tartalmával ütöd a másikat.
@érdekes6:
Volt szerencsém több Referee supervisorral találkozni. (A VB-ken ők felügyelik a JV-őket, ők végzik a mérkőzésre a jv küldést többek között.)
Véleményem szerint BP tökéletesen megfelel a feladat elvégzésére. Jól beszél angolul, kíválóan ismeri a szabályokat - nem röhögni, nem azt írtam, hogy jól alkalmazta, amikor vezetett - és rendszeresen részt vett az IIHF továbbképzésein. Számomra szimpatikus volt, amikor nem erőltette, hogy mérkőzést vezessen. Hidd el az IIHF komolyabb szervezet annál, hogy ott kóklerek jelenjenek meg fontos poziciókban. Szóval hajrá Peti, és ha sikerül segíts a JV-nek, hogy minél többen tudjanak IIHF képzésen résztvenni.
@érdekes6: Németh Márton és Varjú Árpád nevét tudnám említeni, mint "Schell féle" Ob. I. MOL liga játékvezetőt... A "hivatalosból" kik jöttek újak ez elmúlt években, szerinted?
Semmi baj sincs se a "hivatásos" se a Schell féle tanfolyammal,csak olyan ember kell aki elvégzi ,és a lehető legjobban próbálja alkalmazni!!

Remélem jönnek még akik vállalják ezt!!
Rakéta, azaz Péter gratulálok a megszerzett címedhez, mert azt gondolom, hogy a hazai játékvezetőknek is nagyobb segítséget tudsz majd adni azzal, hogy teljesen képbe kerülsz a nemzetközi kollégák működésének értékelésével.
süti beállítások módosítása