HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

MacCallum: A legfőbb cél az élen maradás

2010.06.07. 11:06 hokikori

Meggyőződésem, minden magyar játékosnak az kell legyen a célja, hogy a lehető legerősebb bajnokságban edződjön. Ez Magyarországon jelenleg elsősorban az EBEL-ben induló Fehérvárba való bekerülést jelenti. Ezt a gondolatot J. P. MacCallum, a Dab.Docler vezetőedzője, a felnőtt és a juniorválogatott edzője osztotta meg blogunkkal. A kanadai szakember jelenleg hazájában tartózkodik, nyári fizikai felkészítő táborokat tart, és bár nem adott egyértelmű választ a visszatérésével kapcsolatban, ő készíti fel a szezonra a dunaújvárosi csapatot. Visszatekintünk a két világbajnokság tapasztalataira is.

A kanadai tréner szerint jégkorongozóink komoly lemaradásban vannak a szárazföldi munka tekintetében, de már tapasztalható a pozitív változás. Mint mondja, ez egy olyan folyamat, ami többéves elkötelezettséget és fegyelmet kíván, "de ha ezt végigvisszük, akkor látványos hatása lesz a nemzetközi teljesítményünkre. Korábban már sokat beszéltem arról, hogy a magyar játékosoknak meg kell tanulniuk a szezon előtti formába kerülésmódszerét. Továbbá ki kell képezni őket arra, hogy az elvárt erőnléti állapotot milyen módon lehet megőrizni és fenntartani a szezon alatt."

Jelentős változás volt az elmúlt évekhez képest, hogy a Dab.Docler fiataljai közül a világbajnokságon is jégre léphettek néhányan. Míg az elmúlt években rendszeresen az utolsó körben buktak el a dunaújvárosiak, elsősorban kondicionális hiányosságok miatt, addig Ljubljanában Hegyi Ádám és Magosi Bálint is megállta a helyét. Megnőtt a Dab azsiója, vagy továbbra sem lesz könnyű a maradásról meggyőzni a Volánba igyekvőket? "Úgy tudom, a játékosok többsége nálunk kívánja folytatni a jégkorongot, és az az érzésem, hogy ez az elért sikerek és a professzionális munka eredménye. Azari Zsolt minden játékost respektál, olyannak fogadja el őket, amilyenek. Mindenkivel megtalálja a közös hangot. Ha a sportolóval megfelelően bánnak, annak hamar híre megy, eljut másokhoz is, és a közösség megtartása és bővítése könnyebben megy. Másrészt azonban nehéz maradásra bírni a kiválóságokat egy olyan csapatban, amelyik nem az EBEL-nek megfelelő erősségű bajnokságban vesz részt.

Meggyőződésem, hogy minden magyar játékosnak az kell legyen a célja, hogy a lehető legerősebb bajnokságban edződjön. Ez Magyarországon jelenleg elsősorban az EBEL-ben induló Fehérvárba való bekerülést jelenti. A tehetségek konzekvens fejlesztése azt jelenti, hogy más EBEL-szinten játszani képes csapatot is létre kell hozni. Az EBEL mellett a részt vevő négy országnak érdemes lenne egy juniorligát is tető alá hoznia. Ezzel itthon lehetne tartani a fiatal tehetségeket, nem kellene a fejlődésükhöz feltétlenül olyan távoli helyekre költözniük, mint Svédország vagy Észak-Amerika."

Mint már többször jeleztük, a Dab.Docler a tavalyihoz hasonló hosszúságú és intenzitású felkészüléssel vág neki a következő szezonnak. "A csapatom április 26-tól készül az új idényre, a múlt évihez nagyon hasonló program alapján. A játékosokat feldobta a jégen kívüli szárazedzések, a konditerem és a terepgyakorlatok megkezdése, mert most már tisztában vannak annak a teljesítményükre gyakorolt pozitív hatásával. Egy év alatt saját magukon érezték a nagyon jelentős változást. Természetesen mint mondtam, az ilyen jellegű felkészülésnek többéves kitartó munka után érik be az igazi gyümölcse, jelentős lemaradást dolgozunk le."

MacCallum a magyar bajnokságban, a felnőtt és a junior vb-n ezüstérmet, a Mol Ligában bronzérmet szerzett, a tavalyi öt sorozat közül csak a Magyar Kupát tudta megnyerni aktuális csapatával. Az új idényre is komoly céljai vannak. "Mostantól a legfőbb cél az élen maradás. A Mol Ligában és a magyar bajnokságban mutatott egész idényre jellemző teljesítmény alapján a miénk volt a legjobb csapat. Márpedig ha te vagy a legjobb, mindenki más a te pozíciódra tör. Ebben a helyzetben mindig képesnek kell lenned folyamatosan fókuszálni arra, hogy a játék apróbb elemeiben meglévő hiányosságokat is kijavítsd, mint például a helyezkedés, a pozíciós játék tökélesítése. Szóval minden részlettel foglalkoznunk kell, amivel a csapatunk általános teljesítménye tovább javul."

Az ezüstérmek újraértékelésére kértük a trénert. "A junior vb ezüstérmét természetesen én is kudarcként értékelem. Úgy éreztem, mi voltunk a torna legjobb csapata, és ha lett volna videóbíró, akkor a négy angol gólból kettőt biztosan nem adtak volna meg. A magyar bajnoki második hely a Dab.Doclernek aranyérmet jelent. A Stars legyőzése azt bizonyította, hogy a hazai bajnokságot végigküzdő csapatok közül a dunaújvárosi a legeredményesebb. Mindenki előtt világos, hogy a székesfehérváriak más költségvetéssel gazdálkodva a többi hazai résztvevőnél magasabb minőségi szinten űzik a hokit.

A mostani rendszerben nincs olyan magyarországi csapat, amelyik képes lenne az Alba Volánt egy sorozatban legyőzni. A felnőtt válogatott világbajnoki ezüstérme keserű pirula volt. A vb-re abban a tudatban készültünk, hogy jó csapatunk van, olyan, amelyik képes ismét feljutni az A csoportba. Kiábrándító volt megtapasztalni, hogy négy erős meccs után a szlovénok ellen nem tudtuk a legjobb formánkat hozni. Ezen az utolsó napon Szlovénia volt a jobb."

A junioroknál úgy buktuk el a feljutást, hogy egy kiélezett meccsen minden játékelemben jobbak voltunk az ellenfelünknél és büntetővel maradtunk alul, míg a felnőtteknél szinte a mérkőzés kezdetétől nem volt kérdés, hogy ki jön ki jobban a meccsből. Melyik szituáció dühíti jobban a szakembert?

"Nagyobb csalódásnak tartom, hogy az U20 jövőre is a divízió 2-ben kénytelen játszani. Ez tisztán két csapat küzdelme volt, az utolsó mérkőzésen kívül a többi meccs nem jelentett igazi kihívást a csapatnak. Valódi megméretés hiányában a hoki nem izgalmas a játékosoknak, a szakvezetőknek és a nézőknek. Úgy gondolom, a következő vb is hasonló erőviszonyokat fog tükrözni. Jövőre mind a két válogatott esélyes az aranyéremre a csoportjában. Amennyiben a bajnokság előtti felkészülés az előző évinél jobban sikerül, akkor a nemzeti csapatok magasabb színvonalon fognak játszani, mint ezt a legutóbbi vb-n tették."

A britek ellen idén nemigen ment. Kérdés, valóban ennyire más ellenük játszani. "Nem hiszem, hogy angol specialitásról lenne szó. Tény, hogy mind a junior, mind a felnőtt csapatukban vannak jó képességű játékosok, akik emellett óriási elszántsággal, kivételes erőbedobással küzdöttek. Hordhatnák ezek a játékoson más nemzet válogatottjának a mezét, és megtapasztalnánk, hogy a helyzet ugyanaz. Mindig nehéz olyan csapat ellen játszani, ahol a tudás eltökéltséggel és magas fokú küzdőszellemmel párosul."

A szlovének elleni döntőben az utolsó két harmadban annyit lőttunk kapura, mint az U20-as vb-n Mexikó vagy Kína nekünk, és még azok a lövések is többnyire csak a kipattanót előkészítőek voltak. Miért jelentett a magyar válogatott számára problémát a támadóharmadba bevinni a korongot, és ott passzokkal előkészíteni a kapura lövést a döntő harmadokban?

"A szlovénok elleni meccset nem lehet összehasonlítani a junior vb találkozóival. U20-as ellenfeleink jóval szerényebb játékerőt képviselnek, míg a felnőtt válogatottunk egyenrangú ellenfele a szlovén csapatnak. Egyszerűen képtelenek voltunk lövőhelyzetbe kerülni, mert fegyelmezetten, rendkívül jól szervezett védelmi rendszerrel állt fel az ellenfél a nem éppen jó napot kifogó magyar csapattal szemben. Videón végignézve a találkozót megállapítható, a valódi gólhelyzetig kidolgozott lövések száma tekintetében nem volt olyan nagy a két csapat közötti különbség. Ugyan keményen megdolgoztak játékosaink a lövőhelyzetek kialakításáért, de ezen a napon ez nem bizonyult elégnek. Aki nézi az A csoportos vb-ket, láthatja, előfordul ez jobb csapatokkal is."

J. P. MacCallum végül a tanulságokat foglalta össze. "Ez egy játék, és az abban résztvevőknek meg kell tanulni, fel kell tudni fogni annak a fontosságát, hogy az éremért folyó párharcban a legjobb formát kell hoznia mindenkinek. Úgy gondolom, a magyar válogatott majd minden tagja elmondhatja magáról, hogy nem hozott ki mindent magából a döntő mérkőzésen. Ez az az érzés, amit mindig el kell kerülni, és ez nem csak a jégkorongra, vagy más játékra igaz, de az élet egyéb területeire is."

13 komment

Címkék: dab.docler maccallum

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én nagyon várom vissza J.P.-t, remélem marad. Ha lenne még pár ilyen ezdző a bajnokságban, nagyon rövid időn belül érezhető szinvonal változás lenne. Fiatalos, modern, és világszinvonalú programja van.
Na őt egy korrekt edzőnek tartom :)
Na és a Pék ??????????? az mi ??????? tán nem korrekt ???????
@Koksz: Nezd, a legjobbakat nem illik egy lapon emlegetni a jokkal :P
Nagyon szimpatikus csóka, és ért ahhoz, amit csinál. Emelett még a pedagógiai érzéke is nagyon jó...
Számomra az a kérdés, mennyire győző típus ő?
(tudom, nem Győző, hanem J.P. :))
@Stommy: Jó marketing még a legjobbaknak is kell.. :)
az interjúban többek közt elhangzott egy szerintem nagyon fontos ötlet :
"Az EBEL mellett a részt vevő négy országnak érdemes lenne egy juniorligát is tető alá hoznia. Ezzel itthon lehetne tartani a fiatal tehetségeket, nem kellene a fejlődésükhöz feltétlenül olyan távoli helyekre költözniük, mint Svédország vagy Észak-Amerika."

Ez sok szempontból megoldás lenne a hiányos korosztályok versenyeztetésére, és több csapattal megoldható lenne a 40-50 meccsnyi terhelés
Egy osztrák-magyar- szlovén U20 U18 nem lenne hülyeség csak az utazást kellene megoldani itt az erőviszonyok sem annyira tágak, hiszen nincsenek légiósok.
J.P. kétségtelenül értékes tagja a magyarországi edzői karnak. Én egy apróságot hiányolok az interjúból, az önkritikát, vagyis annak elmondását, hogy Ő miben hibázott... Az angolok elleni meccs elég gáz volt, nem kéne ezt elintézni a videóbíró hiányával...
@jacint70: Igen, ezt én is hiányolom . . .
@hüjeliba:
Ez sok utazással járna, ami a nem tudom hogy fér el egy junior korú fiatal életében. És ha nem tanulnak az a legvégén csalódott embereket jelent, bár nem ismerem a fiatal hokisok tovább tanulási hajlandóságát.
Kíváncsi lennék Ocskay Gábor véleményére mennyibe kerülne egy junior csapat versenyeztetése egy klubnak?
A pályák ugyanolyan messze vannak, a rendezésben talán csak a bíróknak kell kevesebbet fizetni, bár ebben nem vagyok biztos, gondolom zsűri, orvos ugyanaz. Szerintem pusztán az utazás többe kerül mint két magyar bajnoki szezon.
J.P. ezt a kanadai tapasztalatai alapján mondhatta, ahol megyén belül megoldható az erős bajnokság.
Javaslat egy nemzetközi junior torna lebonyolítására:

Lehetne hosszú hétvégéket is szervezni a már meglévő nemzeti bajnokságok közé iktatva:
Mind a három ország (Szlovénia, Ausztria, Magyarország) kijelölne egy olyan a három ország határához legközelebb lévő nemzetközi követelményeknek megfelelő jégpályát (pl. Zalaegerszeg, Graz és???)ahol péntek késő délutántól vasárnap délutánig lehetne két hetente négyes tornákat rendezni. Minden országot az előző bajnokság döntős csapatai képviselnének.
Két hetente találkozna négy csapat és kettő mindíg pihenne. Így a nemzeti bajnokságok megszervezési sem ütközne akadályba. Négy kör azaz húsz meccs lejátszása után az utolsó négy csapat kapna még egy hétvégét arra, hogy a final fourba kerülésért játszanak, majd lehetne egy final four annak a csapatnak az otthonában amelyik az alapszakaszt megnyerte.
Székelyföldnek egy üzenet:
Ebből nem lenne kizárva az SC sem, hiszen ha elindulnak a magyar juniorbajnokságnan akkor minden esélyük megvan a következő évi részvételre.
Így adott esetben még az is megtörténhetne, hogy hazánkat egy csíkszeredai és egy belgrádi csapat képviselné a junior EBEL-ben ha ugyan így hívnák a ligát.
süti beállítások módosítása