HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Minden tehetséges hokist szívesen látunk

2010.05.19. 09:16 ketturepolainen007

Hetényi Zoltán elutazott az első osztályú finn Pelicanshoz. Két hete van arra, hogy meggyőzze a lahti szakembereket, és első magyarként bemutatkozhasson az SM-Liigában. Finnországi magyar barátunk ott volt válogatott kapusunk első jeges edzésén, és több érdekes beszélgetést is folytatott. Érdekes, tanulságos gondolatok következnek.

A Pelicans Lahti nem a saját csarnokában edz. A városhoz közeli Nastolában lévő Pajulahden Urheilukeskus nevű sportközpontban készül a csapat a következő szezonra. Jussi Hyvärinen csapatvezető és videóedző szerint az a cél, hogy a játékosok kellő távolságra legyenek mindentől, így megfelelően tudnak a feladatokra koncentrálni.

Az előző szezonban gyengén szerepelt gárdánál fiatalítást terveznek, a szakvezetés leginkább 20-25 éveseket kíván a következő szezonban játszatni. A hétfő reggeli edzést Pasi Räsänen vezette, jégen volt mellett Pasi Nurminen egykori NHL-kapus, jelenlegi kapusedző és csapattulajdonos, valamint egy segédedző. A Pelicans vezetőedzője, Mika Toivola a világbajnokságon van, ahogyan Nurminen fogalmazott, továbbképzésen.

A jeges edzés elején két csoportra osztották a hokisokat, sokpasszos, korongvezetéses gyakorlatokat végeztek intenzíven. Később összekeverték a csapatot, és egész pályás támadást, illetve védekezést gyakoroltak. Komoly test test elleni küzdelem folyt, kitett magáért mindenki. Az edzés végén keresztirányban játszottak két csapatban, gyors cserékkel. Hetényi Zoltán első finnországi edzésén rajta kívül két kapus volt a jégen, az egyaránt finn utánpótlás-válogatott Niko Hovinen és Joonas Kuusela. A magyar kapus minden gyakorlatban részt vett, látszott rajta, mindent belead.

A tréning vége felé a csapat egyik legtapasztaltabb hátvédje, Jan Latvala kötelező udvariassággal megjegyezte, "az első edzés alapján ígéretesnek tűnik Hetényi, magas, elég mozgékony, jól megtartja a korongot". Hozzátette, természetesen messzemenő következtetéseket nem lehet levonni egy edzés alapján.

Az edzés után Pasi Nurminen elmondta, Tommi Satosaari, a Fehérvár kapusa, aki Lahtiban lakik, ajánlotta figyelmükbe Hetényit. "Korábbi játékosunk felhívott, és nagyon jól képzett játékosról beszélt. Satosaari azt mondta, a magyar játékosoknak elég nehéz csapatot találniuk külföldön – ezért segít a fiatalembernek –, ez bizonyos szempontból érthető is. Kaptam pár felvételt, megnéztem, és most itt vagyunk a jégen, hogy megnézzük a tudásszintjét." A Pelicans farmcsapata a másodosztályú HeKi (Heinolan Kiekko). Mint kiderült, ők is figyelik Hetényit. "Jelenleg elsősorban nálunk van próbajátékon, de Jani Sinkkonen, a HeKi vezetőedzője is megnézi. A kapusképzés szempontjából ugyanaz a két csapatban játszani. Meglátjuk, mi sül ki ebből a két hétből."

Délelőtt egy jeges edzés a csapattal, délután egyéni konditermi edzés. Hétköznap tehát napi két edzés vár a játékosokra, hétvégén pedig egy konditerem a játékos által megválasztott időben. "Azért döntöttünk így, hogy a játékosoknak ne legyen annyira megterhelő naponta kétszer az edzőt hallgatni, így marad egy kis lelki szabadság."

Nurminen, a világhírű finn kapusiskola egyik képviselője, majd oktatója nyitott a magyarokkal való együttműködésre. "Miért ne tarthatnánk magyar kapusoknak edzőtábort itt, Finnországban? Akár a játékosoknak, akár az edzőknek lehetne szervezni ilyet. Amennyiben van rá érdeklődés, állunk elébe."

Finnországban ötéves kortól tudatosan képzik a kapusokat. "Gyakran elgondolkodom, nem túl korai-e a technikai dolgokba ilyen mélyen belemenni, de jól működik a dolog." Egyre több magyar fiatal nevelkedik finn utánpótláscsapatokban. Nurminennek erről is van véleménye. "Nagyon sok múlik a játékos saját elhatározásán. Akar-e jégkorongozóként fejlődni, megvan-e benne az akarat, a tehetség? Ha igen, érdemes kiszakadni a saját környezetéből, és eljönni például hozzánk, ahol az edzések és a mérkőzések szintje vélhetően magasabb. Hogy mikor érdemes ezt a döntést meghozni, az is kérdés.

Meglátásom szerint ha valaki SM-Liiga-játékos szeretne lenni Magyarországról, akkor minden bizonnyal a legkönnyebb az, ha ifjúsági, azaz U18-as korában jön ide. Meg kell tanulni az itteni szokásokat és módszereket. Az utánpótlás-nevelés egyre jobban professzionálissá válik nálunk és szerte a világban. Ha valaki ki akarja próbálni magát, meg akarja mutatni a tehetségét, eljöhet hozzánk, megnézzük, és meglátjuk, mire jutunk egymással. Minden tehetséges hokist szívesen látunk."

Hetényi Zoltán végül is már szombaton kiutazott Lahtiba. Mint meséli, remek társra talált. "Van egy nagyon jó fej lakótársam. Egy svéd játékossal vagyok egy szállodában, Henrik Blomqvist hátvéd, szintén próbajátékon van itt." Kapusunk megjegyezte, "még csak az első edzésen vagyok túl, úgy gondolom, csak jobb lesz, rosszabb nem. Kicsit izgulok. Az első hét végén már talán tudni fogom, hogy szeretnének-e, vagy nem, úgyhogy mindent bele kell adni. Szeretnék egy kis északi hokit tanulni, belekóstolni az itteni profizmusba."

Azt már odahaza is megtanulta, hogy egy kapus mindig függ az edzőjétől. "Rajta múlik, kiben bízik. Úgy gondolom, az elmúlt szezonban mindent megtettem, hogy megkapjam az esélyt a meccsekre, de hát nem mindig tett be az edző. Ez már a múlté, most új helyen vagyok, itt kell bizonyítani." Előző szezonbeli riválisával, Satosaarival nagyon jó kapcsolatot ápol. "Beszéltem vele itt kint is, sőt ma is találkozunk. Azt mondta, hogy szeretne visszamenni Fehérvárra, és ha minden igaz, akkor ez össze is fog neki jönni. Nagy rá az esély, hogy jövőre is Volán-színekben látjuk."

Egy alkalom alapján nem lehet párhuzamot vonni a kinti és a magyar edzések között, de néhány dolog máris szembetűnő. "Itt a fiatalok is nagyon profin teszik a dolgokat, edzés előtt futás, nyújtás, egy kis kondi, de súlyok nélkül. Nagyon odafigyelnek az edzés előtti felkészülésre és utána a levezetésre is. Profin csinálják ezt, már most látszik."

A kapusedzés közötti különbséget nem tudja megállapítani Hetényi Zoltán, merthogy bármilyen meglepő, de "kapusedzés odahaza semmilyen szinten nincs. Hat éve nem volt kapusedzőm, mióta a Volánban vagyok. Amikor elkezdtem jégkorongozni, akkor nekem is volt, hál' istennek. Váradi Csaba volt az edzőm, hogyha ő nincs, akkor szerintem most nem vagyok itt, de talán még a Volánban sem. Rengeteget hozzátett a játékomhoz, az alapokat neki köszönhetem, amikor kezdtem, nagyon sokat edzettünk külön minden tréningen. Akkor ez nem volt probléma, de ez az utóbbi években kimaradt nekem. Szerencsére itt most új dolgokat fogok tanulni."

28 komment

Címkék: finnország hetényi lahti pelicans

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de jo lenne ha kint ragadna.

Varadi Csaba mindig Kercso arnyekaban volt, de lam a pelda is mutatja, hogy mennyire fontos volt az o munkaja is.
Ezek minden szempontbol jo hirek. Sejtettem, hogy valamelyik itteni Finn szolt az erdekeben. Ezek mar csak ilyenek. Koszonjuk neki! :) (Dolgoztam, dolgozok Finnekkel, s hihetetlen figurak. Magyar szemmel sokszor furcsak is. :) )
@Szekig: Én is finnekkel dolgozom, már több, mint öt éve. Szerintem is vannak érdekes dolgaik, de előtte öt évig németekkel meg hollandokkal dolgoztam, és inkább a finnek, mint bárki más :)
Hajrá Zolika! Meglátod, menni fog ;)
Sok sikert Zoli, nagyon szurkolok
@csaboti: "Váradi Csaba mindig Kercso árnyékában volt" -ez igy igaz,sokáig együtt edzösködtek sikeresen.Kercso mindig a kapusokat rábizta a kapusedzöre,ö csak a játékosokkal foglalkozott.
Váradi Csaba a legjobb kapusedzö Magyarországon!
Elgondolkoztato hogy mennyire nem törödnek egy EBEL-es csapatban a kapusokkal,remélhetöleg Gabibá meggondolja,és legalább hetente egyszer hoz kapusedzöt Fehérvárra.
De ez minden szinten érvényes,lehet az utánpotlás vagy felnött.
Sok sikert Zolika!!!
@kapusLaci: ...s mindkettő gyergyói. Szomorú, hogy ők is mindenhol edzenek, csak itthon nem.
@suzuka: penz beszel kutya ugat

Magyarorszagon lettek sikeresek.
jól értem, hogy Tommi Satosaari saját konkurenciájának segít elkerülni a Volánból? :) igazán jó fej...
@Kaputykin: Ha ismernéd a kapcsolatokat nem beszélnél butaságokat...
@Kaputykin: Nekem ugy jon le a sztori, hogy Tommi segiteni szeretne Zolinak, mert elismeri tehetseget, nem pedig megszabadulni akar tole. Es ha ez valoban igy van, akkor minden tiszteletem Tommie.

Amugy meg a finnek (es az ausztralok) a legjobb arcok a vilagon ;-)
@RCH: nem! :)

szerintem az ujzelandiak jobbak mint az aussiek! :D

es a finnek kozt is akad egy ket nyuvess. egyszer ketszer ott is elsul a puska...
@Kaputykin: szerintem ezt benézted, és csak segíteni akar Hetének. Tavaly is Satosaari volt a kezdő nem lenne oka erre a húzásra. Szerintem meg hozzásegítette Zolikát élete egyik legnagyobb lehetőségéhez, de asszem erről Ő is így vélekedik...
@kapusLaci: "...Váradi Csaba a legjobb kapusedzö Magyarországon!..."

Neked lehet, de azért engedd meg, hogy legyen más vélemény is. Sőt egyáltalán miért kell sorrendet felállítani közöttük? Örüljünk, hogy vannak!
@MeLa: "Örüljünk hogy vannak"
Én tudom hogy milyen magas felkészültséggel dolgozik,azt pedig hogy ö a legjobb nem csak én ismerem el,hanem a kapusok is akik vele dolgoztak,dolgoznak!
@suzuka: @csaboti: Már Gyergyoban is sikeresek voltak,csak Csomafalvárol legalább 30 válogatott játékost nevelt ki Árpi csarnok nélkül természetes jégen.Igaz akkor a tél még tél volt, -25 30 fok átlag.
@Kaputykin: Satosaari érdeke nagyjából annyi lehet a dologban, hogy ha elkezdi a kapus edző karrierjét, akkor nem rossz indítás egy sm liiga-s "felfedezett".
@kapusLaci: felsorolnád nekem, hogy kikhez viszonyítottad?

Természetesen én is elismerem a Csaba érdemeit, de továbbra is úgy gondolom, hogy nem kell minősíteni, mert azzal, ha Őt kiemeled, másokat minősítesz le!
@MeLa: Nem szeretnék veled vitatkozni ezen:))
Mindenkinek a véleményét tiszteletbe tartom,a tiedét is,te is kövesd példámat!
@kapusLaci: tudod nem is vitatkoztam volna Veled ha az alábbi mondat:

"Váradi Csaba a legjobb kapusedzö Magyarországon!"

így hangzik:

"Szerintem Váradi Csaba a legjobb kapusedző Magyarországon!"

Részemről ennyi.
@MeLa: Rendbe,ezt megbeszéltük békésen:))
"szerintem" igy lett volna a korekt,de van amikor egy szo kimarad:)) bocsi
@kapusLaci: egyszer már majdcsak találkozunk személyesen is, s megbeszéljük... Jól gondolom, hogy most már inkább Fehérváron, mint Egerszegen. :)
@MeLa: Bizok én is benne,annyi biztos hogy Volán meccsekre idömhöz képest fogok járni.
Na de Te is eljössz valoszinüleg Bécsbe egy Caps-Volán meccsre.
@MeLa: "inkább Fehérváron,mint Egerszegen"
értettem:))
Hajrá Zolika, mindent bele!
tsemppiä bondi, hyvä teos!
@Kaputykin: ezen én is eltünődtem, de Satosaari a karrierjének a végén van, Hete meg az elején, nem ugyanaz a perspektíva.
Vannak ujabb hirek Zolirol?
@RCH: Úgy néz ki, nem lesz Pelicans játékos.
süti beállítások módosítása