HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kanada–Oroszország 7-3

2010.02.25. 04:20 F. Kapus

Az olimpia döntőjének várt mérkőzésre már a negyeddöntőben sor került. Erről nagyobb részben a kanadaiak, kisebben az oroszok tehettek. A meccset az oroszok felkészületlenül kezdték, nagyon hamar szétestek, ha össze voltak állva egyáltalán. Nem Ovecskinről és nem Crosbyról szólt a történet, sokkal inkább Weberről, Boyle-ról és persze Doughtyról, hogy a háromnegyed kanadai csapatot most fel ne soroljuk hirtelen. Két vereség után ismét Kanada nyert a hokiszuperhatalmak küzdelmében.

A meccs nagyon jó iramban kezdődött, ennek okozója elsősorban a kanadai csapatmunka és az oroszok minden képzeletet alulmúló gyenge védekezése volt, amiről nem csak, sőt talán kevésbé a védőik tehettek. Nem túlzás, a házigazda ellenállás nélkül átrohant rajtuk, mert szinte képtelen voltak bemenni a támadóharmadba, benttartani pedig végképp nem sikerült a korongot. Az orosz csatárok hibáiból pedig ellenállás nélkül szakadtak át a pálya középső harmadán Perryék. 0-3 után még nem tört meg az orosz csapat, szépítettek, és több lehetőségük is volt az egy gólra zárkózásra, de nem jött be ez a forgatókönyv, cserébe a harmad végén kaptak még egyet.

Az oroszok számára a 25. percben hovatovább felrémlett egy sportágtörténeti vereség és a két számjegyű eredmény rémképe. Ekkor ismét villámgyorsan, másfél perc alatt kaptak két bomlasztó gólt. Szegény Nabokov nem sokat tehetett az eseményekről, igaz, bravúrt talán egyet sem mutatott be. Nem úgy a másik oldalon Luongo, aki a kevés helyzet ellenére legalább kétszer mentett kiszolgáltatott helyzetben. Mindenesetre ekkor új kollégát kapott, Brizgalov állt be Kalinyinék mögé.

Az első két harmad alapján az oroszok úgy tűntek, mint egy jó játékosokból álló középcsapat, amelyik nem rég lépett feljebb egy szintet, és most találkozik először a legmagasabb szintű jégkoronggal. Valahogy akképp, mint Magyarország Lettországban vagy Svájcban. Pedig ez nyilvánvalóan nem így van. De a kanadaiak hokijával szemben eszköztelenek voltak, Ovecskinék tanácstalansága már-már a szánalmas jelzőt csalta ki a nézőből. A reakcióidőbeli és a sebességkülönbség meglepő volt, ekkora eltérés egyszerűen a dolgok logikájából következően sem lehet a két csapat között. Legfeljebb ennek tudata vigasztalhatja Oroszországot, több nemigen. Máskor több esélyük lett volna, de a meccset ma rendezték meg. Az oroszok jobb híján az egyéni játékot erőltették, miközben húzóembereik, Ovecskin, Malkin, Morozov láthatóan csúnyán formán kívül voltak.

Hogy a harmadik harmad elején nem lett még nagyobb a különbség, arról szinte csak Brizgalov tehetett, aki bravúrok sorozatát mutatta be, a védelem ismét sok lehetőséget biztosított számára. Kanada saját fegyverével verte Oroszországot. Fegyelmezett, szinte hiba nélküli védekezésből induló sokpasszos, kombinatív játékot produkáltak, hatalmas iram mellett. Mindezt legalább ötven percen keresztül tették. A kanadai bekkek a bevezetőben már felsoroltak és Keith vezetésével bemutatták, mi a védőjáték azon szintje, aminél jelen pillanatban nincs feljebb. Láthattuk, milyen az az iskola, amelyben a védők már-már sztárcsatárok technikai szintjén tudnak játszani. Miközben hátul levegőt sem hagytak az ellenfélnek, korongszerzés után felvezették a támadásokat, még a kontrák végére is felértek a másik kapuhoz, de azonnal visszazártak, ha oda lett a korong. Követhetetlen mennyiségűt korcsolyáztak, miközben a nagy öregek, Niedermayer, Pronger kisujjból kirázva hozták magabiztos alapjátékukat.

Az utolsó tíz percben a koncentrációból alaposan visszavevő hazai csapat gondoskodott arról, hogy a Canucks-kapus Luongo nagy ünneplésben részesülhessen az általa megszokott környezetben. Sok ziccert hárított, emelve ezzel a mérkőzés és saját maga fényét. A 2008-as quebeci katasztrófa után helyére kerülhet a kanadai hoki önértékelése, és az akkor súlyos hibát vétő Rick Nash is szebben emlékezhet immár az oroszok elleni meccsekre. Persze még két mérkőzést nyerniük kell ahhoz, hogy ne okozzanak csalódást. És akkor a vancouveri szurkolók a lelátón továbbra is önfeledten lobogtathatják Hockey is Canada’s game feliratú tábláikat. A vége tehát 7-3 lett, ami a hatvan perc alapján az oroszokra nézve hízelgő eredmény.

119 komment

Címkék: kanada oroszország olimpia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megöl a sárga irigység, ha élőben nézted!:)

Képek a meccsről, tesózás a celebritásokkal?
@facsipesz: Ezt a cikket írtam, mert AG2.0 elkezdett a szorgalmasság hiányával vádolni. Ezért a celebritásokat hanyagoltam. :)
Na jó, a kedvedért keresek egy fotót, mindjárt benne lesz, azt hiszem, elkaptam azt az utolsó pillanatot, amikor még volt esélyük az oroszoknak.
Thx Nordic friends, a lot:)

Szép emlékezés volt a 30. évfordulóra. Azért (is) kellett kikapniuk az USA-tól, hogy a szabad északi srácok is részesei lehessenek az ünnepnek:)
"The True North strong and free"
Ez, amit az orosz srácok sosem fognak megérteni:)
Amatőröktől négyet kaptak, profiktól hetet.
Ezek már verekedni sem tudnak (30 éve sem tudtak, kapuscsere akkor is volt).
És ezzel a névvel, hogy Nabokov, inkább írni kellene:) Köszönet, a pesti srácok nevében is:)
Tényleg, aki látta azt a meccset, hogyan tud a Szbornajának szurkolni? Valaki, orosz szurker, 40 felett?:)
Az oroszok a legrosszabbkor hotak ezt a format, kesulhetnek 2014-re.
A jokepessegu riporter az NBC-n kepes volt Ovecskintol megkerdezni, hogy mikent erzi magat most, 10 perccel a meccs utan? Ekkora bunko kerdest mar regen hallottam. AO nem is maradt sokaig, gyorsan elkoszont ezutan...
hoztak es keszulhetnek, nehez szavak
VGL: nem bunkó, hanem amerikai RIPORTER.
Jajj, szegény Ovecs:) Ott kérdezni szokott a riporter, nem pedig a játékos talpnyalója/mikrofonállványa. (Hogy egy kis Kádár-kori kifejezést is újra divatba hozzunk:)
@McDon: magaval a kerdessel van bajom, nem az amerikai riporterrel.
Szerinted mit lehet egy ilyen kerdesre valaszolni, 7-3-as vereseg utan, ahol semmi nem jott ossze a csapatodnak, es a javitasi lehetosegre 4 evet varni kell?
VGL: ha nézel közvetítéseket (NBA, NFL, NHL) ilyeneket szoktak kérdezni. És aki intelligens sportoló, az tud ilyenkor is értelmesen mondani valamit. AO-nak nem sikerült. Ő baja. De csinos papucskában ment a Kremlbe Putyin apushoz. Mindenki ért valamihez:)
@McDon: mostanaban eleg sokat, hala az amerikai vendegszeretetnek.
Igazad van, az amerikai riporterek nem szivbajosak, ha kerdezni kell, es ezzel nekem nincs is semmi bajom.
De most mar inkabb nezem a finn-cseh meccset, mert nagyon gyurik egymast a fiuk.
VGL: szerintem te nekik szurkoltál, "az a baj" (Belga). Gondolom, nem vagy 40, neked nem jelent sokat már Lake Placid?:) Én speciel pezsgőt bontottam most:)
@McDon: Huh,hamar elfelejtetted a torinoi negyeddöntöt,meg a két legutóbbi vb,döntöt!!
Nagyon szelektiv a memoriád!De....az elfogult emberek ilyenek!
40 nem vagyok, es nem is surkolok senkinek. Lehet, ez elcsepeltnek hangzik szamodra, de en a jo hokiert szurkolok, es nem egy-egy valogatottnak (kiveve a magyart).
@McDon: Nekem speciel a 81,es Kanada kupa döntö jelent sokat!
konovalenko: a VB alatt megy az NHL, ha jól tudom.
Emiatt kb. a hoki az egyetlen sport, ahol az olimpia értékesebb. És szerinted Moszkvában is kiszórták volna, mondjuk AO-t egy (lecsúszott)korongkiütésért?:)
Szerintem ezt azért (is) kapták a srácok. Meg azért, mert nem tudják, mi az, hogy SZABADSÁG. In God we Trust:)
Te sem vagy 40, ugye?
mit szamit egy 2010ben jatszott olimpiai negyeddontonel, hogy ket magyar kommentelo elmult e mar negyven, vagy sem?
Ami volt, elmult, ezt a meccset most jatszottak.
Nyilván nem felejti senki az előző két meccset, de azért ez durva volt. Szépen betett a kanadai/orosz hoki totál értelmetlen sztereotipiának.
@McDon:Én több vagyok annál mint gondolnál,én emlékszem,Torinóban ott voltak a sztárjaid,81,ben az 1:8 után Gretzkyt meg meg sem kérdezték a ripoterjeid.Haver ez sport,egyszer fenn,egyszer lenn.
VGL: barátom, sokat számít. Vannak helyek, ahol van (vállalható) történelem, és vannak, ahol csinovnyikok és muzsikok vannak. Mondjuk 56-ról a világon legtöbbeknek a pólódöntő és a vérzőfejű magyar srác jut eszébe. Ausztrál baarátom pont most kérdezte, hogy van-e arról film. A sport volt ugyanis kb. az egyetlen, amiben nem tudtak nekünk hazudni. Nem lehetett azt mondani, hogy ők nyertek 4-3-ra, ugye. Ja, Kanada Kupa...(exhibition game:) hány játékos is volt a CSZKA-ból a Tyihonov-csapatban?:) nem ismerik, hogy mi a fair verseny, a győzelem és sportszerű bukás. Lóránt Gyula szép szavaival, 35 éve: "A Bundesliga-meccsek nem olyanok, mint az orosz választás, ahol lehet tudni az eredményt."
Ezért sem tudott AO mondani egy kukkot sem.
@konovalenko: szerintem értjük amit mondasz, kérdés e érted-e? :)
konovalenko: minden kornak megvannak a saját labancai, 300 éve. Egyébként unalmas lenne. Én is találkoztam eggyel. Édesebb a pezsgő, ezáltal.
@McDon: Az, hog Ovie miért nem mondott semmit, hol függ össze azzal,amit írtál? Miért nem beszélt? Csak
@McDon: Ne hamisíts történelmet, Nash felnézett és kilőtte a korongot. Annyira egyértelmű volt, hogy ő nem is reklamált, csak a fejét fogta, hogy mekkora hülyeséget csinált. És ugye idetartozik még, hogy előtte két oroszt szórtak ki ugyanezért, mindkettő kevésbé volt egyértelmű. A többi stimmel. :)
@sakic: lehet, hogy azért, mert nem képes? szakbarbárok voltak, vannak, lesznek:)
F.Kapus: igazad van, elnézést. Csak abban nem vagyok biztos, hogy Moszkvában is kizavartak volna ezért egy oroszt:)És ugye köztudott, hogy hosszabbításban (a szokásjog alapján) több kell a kiállításhoz. Jól tudom?
@McDon: Te egy országot utálsz nem a csapatát
Jo nagy csalodas volt a meccs. A vart kuzdelem elmaradt.
@Ručínský: igazad lehet. Mit is szeressek bennük? És a csapataikat különösen rühellem, ebben is igazad van. Mert nekik nem versenyből származó válogatottjaik voltak, hanem államilag finaszírozott, egész évben egyben tartott tenyészetek. Pláne, mert kb. életem első 20 évében az volt az egyetlen nyilvános tiltakozási mód ellenük.
@sakic: Értem,Torinóban az orosz pezsgö édesebb volt,mikor Gretzky Kovaljov gólja után,mérközés végét meg sem várva eltávozott a csarnokból.Ez várható volt ,mert Vancouver,az Vancouver.A fair...hm...
@McDon: Jól tudod, de vannak egyértelmű dolgok. Igaz, ezen is tanácskoztak három percig, emlékszem. :)
@F. Kapus: te talán tudod, hogy ki volt az a cseh srác, aki 69-ben végignyomta a meccset az oroszok ellen?:) jegyzem meg, a "baráti segítség" után fogantam.
Rucinsky: persze, mindenkinek szurkoltunk ellenük. A cseheknek meg pláne. Jan Palach, RIP. Meg Jagr nagypapáját sem feledjük. Azért szép fricska KHL-ben a 68-as mez:)
@F. Kapus: Mondom, hogy megöl az irigység, már a torkomat szorongatja.

Hangulat milyen volt? Hallottam, hogy mindenki punnyadt, még a légyzümmögést is.

Remélem, lesz a végén "helyszíni hangulatjelentés" is sok-sok képpel flambírozva.
@McDon: Én is cseheknek szurkoltam 69,ben.Mégis hiába nyertek kétszer a ruszkik ellen,az almanach,ban az van világbajnok Szu.Ez miért történt?
@McDon: Ha valaki utálta a Szovjetuniót akkor én, de én nem vagyok ilyen ostobán fanatikus oroszutáló mint te. Hogy miért? Mert pont az orosz nép szenvedett legjobban a saját vezetésétől. Ha lenne egy orosz ismerősöd más lenne a véleményed, ráadásul én 2010-ben nem keverném a politikát a sporttal.
@McDon: Talán a baráti segitség táján a családod Szlovák részen élt?
@konovalenko: mert akkor még az "európai" szervezésű dolgokban amerikai csökevénynek tartották az egyenes kiesést. (speciel Lake Placidben sem volt klasszikus döntő, és valszeg a végén a finnek nem erőltették az USA ellen. annyira nem meglepő, ha belegondolunk ("téli háború").
off: Akkor ezek szerint valahol utat vesztettél, barátom. Van az úgy, hogy az ember megszeret valamit, valakit, akit nem kellene. Lukács György "szép" szavaival: "visszazárt a párt". Erről a típusról van Petrinek egy szép verse:)(Egy kevéssé vizsgált, ám lényeges hőstípusról.) on
@konovalenko: ez nem édes-nem édes kérdése, hanem jégkorong. Nem rendszerek harca, itt és most nem érdekel sem 68, sem az orosz nevelés, sem az amcsi/kanadai bunkóság. Te is és McDon is olyan almát hasonlítatok körtével és olyan dolgokat kevertek bele, aminek semmi értelme. (ja. ha Gretzky bunkó volt, akkor Ovie is nyilatkozhat hülyén :)) RESPECT a korotoknak, (én 34), de Ti vagytok a gyerekek.
@konovalenko: Budapesten. De egy (béke)táborba tartoztunk. "Olyan már, mint egy menekülttábor, mindenki itt van, aki nem elég bátor."
da, da, kanada, nyet-nyet, soviet!
@McDon: ne haragudj, de ennek a szövegnek itt semmi keresnivalója. pláne egy ilyen hajnalon.
@McDon: Lóránt Gyula,és a bátorság.Lehet ez a gondolat akkor fogant benne,mikor a pad alatt feküdt,mikor a többi magyar legény verekedett a brazilokkal.Különben a ruszkik sz...k rá ,hogy milyen mezben játszik Jagr,az lenne a szép,ha még a fizetést sem fogadná el.
Fejet hajtok a kanadai hoki nagysaga elott.
Éjjel felébredtem, bekapcsoltam a TV-t, látom 3:7. gondoltam biztos hullá fáradt vagyok, és csak benézem a 3:1-et.
Ez meg mi volt? Nem ezt vártam és rettentően csalódott vagyok.
Értelmetlennek tartom belekeverni politikát egy ilyen meccsbe, pláne 2010-ben. Én egy látványos összecsapást vártam és sajnos ez nem jött össze.
Az oroszok, akiknek a játékát nagyon szeretem, mintha megijedtek volna a légkörtől. A védők az elejétől kezdve lassúak voltak, főleg fejben. A csatároknak meg hamar elment a kedvük a játéktól. Ovi, Kovalcsuk , Malkin nulla volt. Még talán Dacjuk és meglepő módon Afi hajtott egy kicsit.
Én, aki a jó meccsért, a játék miatt maradtam fent hajnalig, azt mondom kár volt.
Nyilván a Kanada drukkereknek megérte! :)
Hát ez... :( most már vissza se nézem.. Ez kemény. Felszívták magukat a kanadaiak a legutóbbi égés után. Az oroszok meg úgy látszik erre nem készültek. Na mindegy, Szocsiban orosz győzelem lesz :) Egyszer nyerhetnek a kanadaiak is, örüljenek neki!
Csalódás ez az eredmény, az orosz hoki rajongója vagyok, de le a kalappal a kanadaiak előtt. Maradnak a finnek! :)
Uh, de fárasztó volt ennyi faszságot elolvasni a kommentek között...
Nem tudom, ki hogy van vele, de azért egy jégkorongblogba aztán marhára nem kellene a politikát keverni. Arra van egy rakás ahhoz illő blog.
Ne kelljen már itt is egyesek világfájdalmát kerülgetni.
Ja és elmúltam 40!
Sem az Orosz sem pedig Kanadai csapat nem különösebben érdekel, de a fenti vita érdekessé vált.
Sajnos én sem tudok elvonatkoztatni a 89. előtti érzéseimtől, és azóta is képtelen vagyok az Oroszokkal szimpatizálni (sőt én a Cseh-szlovákokkal sem). Ezért megértem McDon érzéseit. Viszont tudom és elfogadom, hogy a rendszerváltás után szocializálódott korosztályok ezt nem értik(érthetik). Úgyhogy 1980 óta Hyva Suomi!
Velemenyem szerint az oroszok szamara a legrosszabbkor jott ez a negyeddonto. Ok mar megvivtak a maguk botlos meccset, talan nem Kanadara szamitottak (bar fogalmam sincs, mennyivel lenne maskent a dontoben). Talan nehez volt osszehangolni az NHL-KHL mixet, talan tul nagy teher volt a sztarok vallan, talan azt gondoltak egyenileg megoldjak, nem tudom. A meccset sem lattam, a cikkbol es a kommentekbol az jott le szamomra, hogy epp legnagyobb fegyverukkel nem tudtak elni, a kivalo csapatmunkaval es a kombinativ hokival. Bikov talan hagyhatta volna a cifrazast, talan nem kellett volna torna kozben drasztikus valtoztatast vegezni a felfogason, talan eleg lett volna egy kapussal vegigvedetni a tornat, talan.
Kicsit szomoru vagyok. Nem azert, mert a szovjet-orosz hokin nottem fel (Tretyak, Mihajlov-Petrov-Harlamov, Larionov-Krutov-Makarov) es szivem csucske mindig az oroszok lesznek a hokiban, nem.
Azert, mert a jatek es az eredmeny azt bizonyitja, hogy nem volt egy sulycsoportban a ket garda, szerintem igy meg a kanadaiak szaja ize sem igazan edes.
@McDon: Már megbocsáss, de mi köze van a 85-ben született, és a felnőtt éveit már az NHL-ben játszó Ovecskinnek a Szovjetúnió viselt dolgaihoz?

Nem lehet, hogy csak arról van szó, hogy nagyon rossz lelki állapotban volt, és nem tudott "profiként" viselkedni? Ez egy emberi tulajdonság, egyszer Hetényivel (1988) is megtörtént, hogy cserekapusként rajta ment el a meccs, és fel sem tolta a maszkját, úgy nyilatkozott, kb. három szót...
@Gaius Marius: a fenti vita véget ért, közös megegyezéssel
Borzasztó nagy csalódás volt a derbi, és legkevésbé sem a kanadaiak miatt. Amit ma az orosz válogatott nyújtott az szégyenteljes. Ki lehet ám kapni még az oroszoknak is Kanada válogatottjától Kanadában 7-3-ra, ha mondjuk kanadai oldalon extraklasszis kapusteljesítmény van, és emiatt nem szorosabb a csata, de így nem! Csak Dacjuk és Afinogenov játszott értékelhetően, a többieknek még talán momentumuk sem volt. Nagyon kár volt beállítanom az órát 1:20-ra, aludtam volna inkább ki magam! A szlovákoknak pedig gratulálok, mert a nagyon egységes svéd csapatot legyűrni nem kis teljesítmény. McDon pedig bennem leginkább szánalmat ébreszt megnyilvánulásaival... ezeket a sportembereket, és egyáltalán a hokit összehozni a '89 előtti eseményekkel... nagyon sok méregnek kellett összegyűlnie benne, hog még most is kitartson...szomorú!
Én nem láttam a meccset, reggel esett le az állam, a különbség miatt! Mi történt? Győzött az erőhoki?
@bouba: most nézem az összefoglalót.. hát ilyen védekezési hibákat régen láttam, amit a ruszkik most előadtak. Volt egy-két potya is, igaz a kanadai kapus is kapott ilyet..
@McDon: vicces vagy.. szerinted a KHL-ben hokizók többsége tudja mi volt 68-ban? :))))
@bouba:
Kanada úgy bekezdett, hogy leesett az állam. Gyorsak voltak. Spiller azt mondta, nem mer a számítógépbe pillantani, mert rögtön lemarad valamiről. A Kanadaiak nagyon rápörögtek a meccsre, az Oroszok meg mintha aludtak volna. Nem igen tudták felvenni a ritmust.
@McDon:Tényleg fájdalmas az oroszfóbiád. Az orosz hoki a ma hajnali fiaskó ellenére is a legszebb a világon. Minden csapat foghat ki rossz napot. Az NHL-ben sem egy meccsen dőlnek el a dolgok. Negyvenen túl vagyok, az érzelmeidet ugyan megértem, de nem tudom elfogadni, a művészetben a sportban a teljesítményt nem a múlt, a művészek sportolók által el sem követett bűnei alapján mérik (szerencsére).
De következetes akkor vagy, ha sem az Osztrákokkal, sem a Törökökkel nem szimpatizálsz. :)
GO CANADA GOO!!!!!!:DHE SHOOOTS HE SCOREEES:P
nem mertem nézni a meccset, de most már bánom:-))
Az öszefoglalókhoz sem tudok egyelőre hozzáférni.
csak megjegyzésként:
Nem lehetne egy új postot kilőni a meccsel kapcsolatban, hogy értelmesen, normális hangnemben tudjuk megtárgyalni?
Ez a post ugyan remek, de a kommentek 90%-a arról szól, hogy mi volt '81-ben, meg '56-ban.
@bouba: Egyáltalán nem volt erőhoki! Jó, az első harmadban megkapta minden cserében szinte Ovi a maga bodicsekét, és el is ment a kadve, de amúgy egész a legvégéig nem nagyon volt durva jelenet. Kanadaiak nagyon ügyesen kombinativan, sok rövid passzal játszottak - végre csapatként- életveszélyesek voltak a kontrák, jól pörgettek előnyban is.
Bikov erre letámadásra küldte a fiait, ami úgy másfél percig ért valamit, aztán jöttek a kanadai kontrák. Az orosz kapú mögött nagyon simán járatták a korongot a juharlevelesek, nem is értem hogy nem tudták azt a szektort lezárni a ruszkik. Nabakov cseréjét is hamarabb meg kellet volna ejteni, Ilja már sokkal jobban védett. A cikk irójával ellentétben én az orosz hátvédeket is borzasztó gyengének láttam, igaz a csatárok nagy nullájához képest állták valamennyire a sarat.
Ha így játszik továbbra is Kanada övék az arany, és beigazolódik hogy érdemes volt egy csapatot összerakni Yzermannek, további nagy nevek helyet.
Az hogy két vb döntőt megynyert ez az orosz válogatott semmit nem ér, az a kanadai E vagy F válogatott volt, ez a mostani meg már majdnem A :D
Hajrá Kanada! Politikát nem kérünk! További juharleveles szép napot! :)
@kgonzo: Itt egy picit off, de mostanában újra van lehetőség az "osztrákokkal nem szimpatizálni". Főleg azokkal, amelyek csíkos ruhában mennek a jégre... ;-)
(Csak poénnak szánom, nem "hangulatkeltésnek"...)
nagy gratula Kanadának! Ez teljesen más hoki volt. Jöhet a FIN-CAN döntő!
@miki78: @kgonzo: @Stommy: Köszi mindenkinek! Ha jól értem, gyors, kombinatív kanadai játék, borzalmas orosz védekezés?!
@Stommy: Nem úgy értettem az erőhokit! Nem durvaságra gondolok, hanem a rengeteg szabályos ütközésre!
Kanada betartotta a régi focis taktikát, bemegyünk, lövünk 3 gólt, aztán csak passzolgatunk.

Engem egyébként a valódi taktikájuk emlékeztetett a 2 évvel ezelőtti döntőre, ott is az elején akarták eldönteni a meccset, el is húztak gólokkal, de nem tudták végleg padlóra küldeni az oroszokat (bementek azok a lehetőségek, amiket most Luongo kifogott), ezt a tempót pedig még ők sem tudták végig tartani. Most sikerült az elejére tervezett nagy ütéssel bevinni a KO-t.
Az oroszokat széttépték, mint hülygyerek a képeskönyvet. A talált három gól nem eredmény, a védelem mintha cipően lett volna, sem sebességben, sem helyezkedésben nem voltak sehol. Kanada - USA döntő?
Szívesen megnéznék egy NHL-es oroszok - KHL-es oroszok meccset. Nem vagyok benne biztos, hogy az NHL-es küldöttség nyerne.
a fenti vitasor valoban tartalmazott infantilis elemeket, boseggel (bocs, en is csak 34), de lehet akar erdekes vetulete is: ha az orszagok tarsadalmi-politikai semaira huzzatok ra a valogatottjaikat, akkor szerintetek ilyen alapon Palkoek miert szerethetok vagy nem szerethetok? ;)
Vannak az életben szerencsés pillanatok.Kiesett a kezemből a távirányitó és ahogy felriadtam, kezdődött a meccs.Erő és tudatosság állt szemben, a kicsit érthetetlen összevisszasággal. Jó sok medveszőr maradt a juharfa kérgén,kell egy kis idő, mire rendbejön az a bunda.

Azért éhgyomorra sok volt a nem igazán ide tartozó.
@jejeja: Itthon sokan nem szeretik az oroszokat meg a franciákat (+ szomszédainkat) sportban, aminek nyilván komoly köze van a múlthoz, de nem feltétlenül kell ezt nyilvánosan boncolgatni. Engem legalábbis nem érdekel mások motivációja.
Valszeg a mi csapatainkat is sokan vélt vagy valós politikai-történelmi sérelmek miatt nem komálják.
@histar007: Remélem a finnek nem hagyják...
@ecs: pontosan erre gondoltam (a magam cinizmusaval). :) halistennek engem nem fenyeget, imadok mindent, ami szep. bocs, ez most a sajat motivaciom volt..
Oroszoknál kijött a Jasin szindróma.
meglepő meccs meglepő eredménnyel.
a hazaiaknak minden sült az oroszoknak pedig semmi. nem biztos, hogy a canadaiak mégegyszer ugyanilyen tökéletesen fognak tudni játszani.
@kovacsistvan: Az a nagy igazsag, hogy a tegnap sem KHL-es orosz, sem NHL-es orosz nem volt a palyan. Csak egy csapat volt, azt meg ugy hivtak, hogy KANADA.
@Jussi: Inkább most tűnik reálisnak Zubov sérelme, hogy nem került be a védők közé.
Sziasztok!
Bocs, nem tudom megállni, hogy McDon figyelmét ne hívjam fel egy aprócska dologra. Választottak egy "évszázad csapatát", ebben 4 orosz játékos van:

* Goaltender: Vladislav Tretiak (Soviet Union) - 30 Votes.
* First Defenceman: Vyacheslav Fetisov (Soviet Union) - 54 votes.
* Second Defenceman: Börje Salming (Sweden) - 17 Votes.
* First Winger: Valeri Kharlamov (Soviet Union) - 21 Votes.
* Second Winger: Sergei Makarov (Soviet Union) - 18 Votes.
* Centre: Wayne Gretzky (Canada) - 38 Votes.

Hivatkozás:
en.wikipedia.org/wiki/IIHF_Centennial_All-Star_Team
@csatoimi: A jégen lévőknél jobbak maradtak otthon. Lehet, nem olyan nagy nevek, vagy már túlvannak a fénykorukon, de ők legalább akartak volna.
Én arra céloztam,hogy vannak játékosok,akik alapszakaszban hozzák a pont/meccset,és playoffban meg némák maradnak.
Ma pont ennyi volt a különbség a két csapat közt.
Playoff tapasztalat,bajnoki gyűrű.
Erőhoki volt bőven, rengett a palánk! Az első gól előtt már volt 5 akkora ütközés, ami itthon tuti 2perc! Spillerék meg is jegyezték a bíróküldésre, hogy mindkét csapat szerette volna, ha engedik a kemény játékot! Na ebből aztán akanadaiak jöttek ki jobban. Rendszeresen meg tudták tartani a belőtt korongot és állva maradtak a centerek a kapu előtt. Ebből a szempontból, vagyis a helyzetek megalapozása szempontjából fontos volt az erő, de a nagy különbség tényleg a kanadaiak kombinatív játéka volt! Nem jellemző, hogy Kanada a gólvonslig passzoljon, ahogyan ma! Kezdek bizakodni!
az van, hogy ez irreális volt, kanada durván elkapta a fonalat, hihetetlenül jól ment nekik ezen a meccsen, de 10ből nem nyernének így 8x, az is tuti.

Viszont most, hogy az oroszok kiestek, NINCS mégegy csapat, aki meg tudná fogni kanadát, tehát gyakorlatilag elkönyvelhetjük nekik az olimpiát....
@DanZi:
Még szerencse,hogy a negyeddöntőket nem 10 meccs dönti el.))
Ma ennyi volt a különbség,egyáltalán nem irreális.
@McDon: Jagr AZÉRT játszik 68-as mezben??? De durva, ezt nem tudtam... Na megint tanultam valamit... A nagypapával mi történt? Megosztod velem?
@kovacsistvan: Bikovot azert elkuldhetnek melegebb eghajlatra, Zubov, Visnyevszkij, Atyusov, Szusinszkij, Jasin miert nem voltak ottan?
@csatoimi: Melegebb? Mi van szibériával?
@NeDuddGi: ezzel a csapattal csak az a probléma, hogy csak iifh tornán szerepelt játékosok vannak benne. gretzky életében egy vbn járt azon sem csinált sokat csak a neve miatt került oda. tehát vegyük úgy mintha nem is lenne.
@csatoimi: pont jasin kellet oda.. LOOOL... a pénznyelő.
@DanZi:
Várjál azért még vele.
Nehogy elhiggye mindkét észak-amerikai csapat, hogy már csak a döntőre kell készülni egymás ellen, aztán végül pofára esnek...
4 jó csapat áll még, bármi lehet.
Számomra az a meglepő, hogy sem heatley, sem thornton, sem crosby, sem marleau nem jeleskedett a gólgyártásban és ennek ellenére vágtak 7-et.
Álmomban nem gondoltam az eddigiek alapján, hogy ilyen brutálisan erős is tud lenni ez a kanadai válogatott.

Most kell nagyon odafigyelni a szlovákok ellen.
@csatoimi: ki helyett?
nem láttam a meccset, de a jelentések szerint akkor a tegnapi alapján ovecskin, Szjomin, malkin mit keresett a csapatban? Akkor őket kellett volna "otthon" hagyni?

Szerintem nyugodjunk bele, hogy ez a létező legerősebb orosz csapat volt és a létező legerősebb kanadai. Most kanadának jött ki a lépés.
Az utóbbi 2 évben meg az oroszoknak.
Amúgy az újságok nagyon dícsérik Babcockot is, hogy az ő taktikája fogta meg teljesen az orosz csatárokat.
"Nem Ovecskinről és nem Crosbyról szólt a történet, sokkal inkább Weberről, Boyle-ról és persze Doughtyról"

Spiller szerint Yzerman kapott a kanadai sajtótól rendesen, hogy Green helyett Doughtyt vitte ki...
@Walmer: Ezért jó,ha négy erős sor van.
Ha nem megy Heatleyéknek,akkor jönnek Getzlafék.
Tökéletes védekezés,parádés támadójáték.
@Walmer: Meg azt is mondta ,hogy Nabokovot le kéne már cserélni.
Rá öt percre meg üzent sok magyar csapatnak,hogy négy gól után sem kell kapust cserélni.))
@McDon: Yesss (vagy Da?), 40 feletti ex-szovjet és pilanatnyilag orosz drukker, ha külhoni csapatok esetében egyáltalán a szimpátián túl lehet valami mást is érezni...

A "Pesti srácokat" összefüggésbe hozni a 2010-es téli olimpia jégkorong tornájával...

@Walmer: Most kell nagyon odafigyelni a szlovákoknak! :-)

Szum: Bejött valamelyikőtök megállapítása, hogy az orosz védelem egy határ sz... sem ér.
Azt legalább eltaláltam, h ez nem kimondottan csak Sid meccse lesz... :-)
@McDon: Nézhetnél statiszkát. Egy-egy "heroikus győzelmen" kívül nem sok babér termett.

USSR vs. CANADA 139 W:95 T:32 L:12 (1954-1991)

Egyébként: www.chidlovski.net
@DanZi: Ezzel azért még nem nyerték meg a tornát sztem! Simán jöhet egy olyan mélyrepülés nekik is, mint a svédeknek (bár nem láttam a meccsüket (hála Istennek!!!)), vagy akár mint Kanadának Svájc ellen. Vagy olyan pechszéria is jöhet még nekik, mint az USA ellen... Azért még én a finnekben látok fantáziát! Nekik is szurkolok!
@sutyi2: pechszéria megvolt és ha egy Svájc elleni eredmény lesz csak a szlovákok ellen, én elégedett leszek;-)
@McDon: Nézz a táblára!

USSR vs. CANADA - 139 W:95 T:32 L:12 (1954-1991)

www.chidlovski.net
@Walmer: Ezek szerint Te juharleveles fan vagy? :-) Én skandináv (főként svéd!) beállítottságú vagyok, így örültem, h a Volán is errefelé ment el, eddig so-so bejött! Viszont ma reggel majdnem besírtam, h kiestek a 3koronások! :'-(
Bocs, nem akartam szemetelni, de úgy látszott, hogy nem ment át a komment.
@miki78: Ez nem vicces hanem tragikus és szánalmas, hogy az oroszok nem tudják mi volt 68-ban és egy cseh játékoson mit jelképez a 68 mezszám. Ezt azért ne felejtsétek függetlenül, hogy sport, politika vagy bármi más Россия=CCCP!
@Pentele: életemben nem egy olyan orosszal volt vitám (jeleleg kb. 35-40 évesek), akik meggyőződéssel állították, hogy 56-ban felszabadítóként jöttek Magyarországra, ezen már nem is csodálkozom, hogy számukra 68 ugyanúgy nem jelent semmit...nem sikerült mindig meggyőzzem őket :-(((
@Fekete Halfdan: @NeDuddGi: ezzel csak alátámasztjátok @McDon: mondanivalóját...és pont azt a korszakot hoztad fel (1954-1991)...nem ártott volna egy 1991-2009-es statisztika, csak összehasonlításképp. A szövegben benne van, hogy "Gregory Sandstrom, a Canadian working at the Saint Petersburg State University at an article to The St. Petersburg Times admitted that the Russian domination on the list was fair, and called Canada for revenge on Russia for that in the following Olympic Games"...hát ez most alaposan megvolt!
Kanada - Suomi döntőt!
Canada-Svéd donto jobban izgatna mint a Can-Finn:(
@Pentele: miért Mo-on mindenki tudja mi volt 68-ban? Kérdezz meg egy 20 éves gyereket találomra az utcán..
@Fekete Halfdan:
USSR vs. CANADA - 139 W:95 T:32 L:12 (1954-1991)

ebből az időszakból a summit series és a canada cup mérvadó, a többit ki is veheted.
én élöben néztem sajnos!
CANADA elképesztö ahogy ledarálta az oroszokat, a teljes játékidö minden egyes pilanatában nyomás alatt tartotta, és izekre szedte elképesztö fizikai fölényével! nem volt szinte olyan test test eleni játékban kanadai alulmaragyon. plusz az oroszok oriási segicséget adtak nekik hitvány védekezésükel, és edzöi tevedésekel. az az igazság hogy bikov tényleg leszerepelt nabokov nem védett jol,de miért ö védett? nem a képeségeivel van bajom mert elég jo kap igaz a playoffban általában betlizik de amugy egy jo kapus. de kik löték a golokat csapatársai iletve ducksos és szinte csupa nyugati konferenciás csatár. na most elég nagy hüjeség azt a kapust akinek négy csapatársa van az élefélben és a csatárok fele ismeri. vagy azt védetni akinek a legjobb mutatoi elég jol álnak most az nhl ben.
Bryzgalovra gondoltam. nem is mondom azt hogy ha ö véd akkor nyernek az oroszok de nem hét az biztos.. pl Devils játékosok amerikaiai válogatottbol kilöték Martin Brodeurt.a másik mi a faszért várt hat golig mig lerántotta nabokovot bikov. folyamatosan letámadás alatt voltak az oroszok a paszaik fele eladott korong volt és aki megnézte az öszefoglalot az látta hogy oldották meg az emberfölényes ellentámadásokat a kanadaiak. számomra még is a legjobban az fájt ahogy webber megfolytotta ovit, nem lehet nagyon birálni ö is hibázott ahogy mindegyik csapatársa de nagyon elveték a kedvét, webber folyamatosan ütközte és töbször is jo szeme miatt menekült meg oriási pofonoktol. vadászták szemböl hátulrol minden hogyan pofont kapott. és látszott a meccs elején hogy beletörödött. nem ütött visza lelki terror volt. végig mindegyik oroszon.
@Ringleader: Én csak arra akartam rámutatni, hogy ezek a szovjet-orosz srácok ott a jégen sportemeberek, méghozzá elég nagyok. Én is utáltam az oroszokat amíg a Szu létezett, de a felbomlása után kicsit ezt átértékeltem. Egyéként nem nagyon tetszik a fikázás, részemről mindig nehéz eldönteni, kinek drukkoljak, általában egy-egy szimpatikus játékos miatt húzok erre vagy arra. A kanadaiaknál ilyen most S. Niedermayer, vagy Koivu a finneknél. A történelmet idekeverni meg...

Amúgy a meccs kicsit csalódás volt, annyival jobbak voltak a kanadaiak. Ami feltűnő volt, hogy bár az erőt írják sokan döntőnek, pont hogy a kanadaiak néha mesébe illően szépen játszottak, az oroszok azt sem tudták hol a korong, gyönyörű, kombinatív jétékkal lepték meg az ellenfelet. Hmmm... ha ezt nézem, akkor viszont nagyon jó meccs volt!
@Fekete Halfdan: Az emlitett dátumok között legkivált egyetemi hokisok és egyébb kevert csapatok szerepeltek a hokitornákon...majd megnézzük a VB-n, hogy a legjobb NHL-s játékosok nélkül milyen játékban milyen eredmények születnek.
S íly módon a statisztikák alig hamisak - hiszen CCCP katonacsapata mindent vitt, amit nagynéha megtört egy csehszlovák vagy svéd meccs.
Egyébként a kedvenc játékosom - akit láthattam pl. Fehétváron - P. Dacyuk, aki viszont ma éjjel eltünt.
@RAMBO: :-) Kísértetiesen hasonló élményem volt háromnegyed négykor. Egész éjjel mentek online a meccsek, persze elaludtam, még a kezdés előtt. Mondott időpontban felriadtam, hát nézem fent az orosz zászló mellett 3-as, alul a kanadai mellett 1-es, hátralévő idő 3 perc valamennyi. A riporterek épp hallgattak én meg megállapítottam, micsoda szívás ez a kanadaiaknak. Aztán rákezdték a szöveget, hogy Kanada lemosta az oroszokat. Nézem, miről beszélnek ezek, nem tudják mit néznek? Rosszul írták ki az eredményt? Baromi nehezen esett le, hogy a 13 colos monitoromon hajnali kábulatban az 1-es tulajdonképpan 7-es. Micsoda csalódás... :-)
@McDon: Hogy ez hogy jön ide!?...
McDon miért keveri itt a politikát/életet a sporttal? Ej de LOL :S
Hát ez tényleg csúnya volt! :)
McDon annyira hülye, hogy még az is csoda, hogy írni tud. A helyzet egyszerű volt a kanadaiak felszívták magukat és minden be is jött nekik ... az oroszok meg kb. tudásuk 10 %-kát játszották. Aki nem ismeri el az oroszok hokitudását, az olyan hülye mint McDon, aki egyébként szerintem eltévesztett a posztot ... az ilyen tudatlan idiótáktól feláll a szőr a hátamon ...
@McDon: hát téged szerintem rendszertől és kortól függetlenül rugdosni kellett volna ... egyébként az ilyen arcok voltak és lesznek a tényleges diktatúrák legnagyobb kiszolgálói vagy bűnözői ... nagyon remélem,hogy nincs gyereked ...
@McDon: Közel 500 éve!@bboris: Ha a kevenc Pavelem,
s fiaimnak kedvenc Alexe, Ginoja és Iljája egy ilyen meccsen 10% teljesít, ott máshol van a baj!@kovacsistvan: Szerintem sima ügy lenne. NHL!
süti beállítások módosítása