HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Az oroszok megleckéztetnék a világot

2010.02.14. 21:10 Ryan O'Brien

A világ legjobb hokisai jönnek össze Vancouverben. Sokan Kanadát vélik a fő esélyesnek, de legalább annyian vannak, akik szerint ha nem Oroszország nyer, az lesz az igazi meglepetés. Az oroszok Quebecben és Bernben is elhalászták legnagyobb riválisuk elől a vb-aranyat. A B csoportban ők, a csehek, a szlovákok és a lettek küzdenek.

Ez a 6. olimpia Észak-Amerikában, kétszer Kanada, kétszer az Egyesült Államok nyert, az oroszok Szovjetunió néven 1988-ban, Calgaryban tudtak bajnokok lenni. Sokan Crosby–Ovecskin párbajnak fogják fel a két legjobb válogatott csatáját. Ha kanadai szempontból nézzük, van miért visszavágni. A Pittsburgh csatára a szezonban kétszer is alulmaradt a Washingtonnal szemben, a szerzett pontokat tekintve Ovecskin 7-3-ra vezet.

A 2006-os rigai vb-n versengtek egymás ellen legutóbb világversenyen, akkor mindkét válogatott csalódást keltett, Kanada 4., Oroszország 5. lett. Crosby 17 ponttal minden idők legfiatalabb vb-pontkirálya lett. Ovecskin 2008-ban 12 ponttal segítette csapatát a vb-címhez, Crosby az utóbbi években a Stanley-kupával volt elfoglalva.

Fontos szempont, hogy bár Ovecskin a világ egyik legjobb hokisa, az oroszok esetleges sikere egyáltalán nemcsak rajta múlik. 2009-ben például Ilja Kovalcsuk lett a vb MVP-je és a legponterősebb játékosa, 2008-ban pedig Alekaszandr Szjomin gyűjtött több pontot NHL-klubtársánál. Természetesen hosszú az út, amíg a két sztár nemzeti mezben szembekerül egymással, és egyáltalán nem biztos, hogy eljutnak addig. A világ legjobb helyre rangsorolt válogatottja az összes KHL-es és NHL-es sztárját elhozta. A kapuban Nabokov és Brizgalov állhat. A védelemben Andrej Markov kisebb sérülése okoz gondot, de ott van Goncsar és az Ottawával remeklő Volcsenkov. A csatársorban a hazai sztárok – Morozov, Radulov, Zinovjev, Zaripov – mellett Ovecskin, Afinogenov, Szjomin, Kovalcsuk, Malkin és Dacjuk nyomulhat. Elképesztően erős csapat.

Ehhez még hozzátehetjük, hogy a házigazda kanadai válogatott főigazgatója, Steve Yzerman is az orosz csapatot tartja a vancouveri olimpiai torna legfőbb esélyesének: "Ők a favoritok, a világ legjobb csatárai közül többen náluk játszanak – fogalmazott Yzerman, aki 2002-ben még aktív játékosként olimpiai bajnok lett. – Mi akkor győzhetünk, ha a legjobb formánkat nyújtjuk, és van egy kis szerencsénk is" – tette hozzá. Egyúttal jelezte: a svédek is nagyon jók, és egyértelműen szeretnék megvédeni a címüket.

Az oroszok 1956 óta résztvevői az olimpiának, a negyedik helynél rosszabbul még nem végeztek. Legutóbb éppen ebben a pozícióban zártak, hét aranyuk, két ezüstjük, ugyanennyi bronzérmük van.

A csehek eddig csak egyetlen tornáról, az 1932-esről hiányoztak, az utóbbi ötből háromszor dobogósok lettek. 1998-as aranyérmük mellett négyszer második, ötször a harmadik helyen végeztek. Két hazai játékos – Jakub Stepanek és Roman Cervenka – mellett öt KHL-essel és 16 NHL-essel indulnak harcba. Jagr két év után tér vissza a tengerentúlra, 1990 és 2008 között játszott az NHL-ben. A csehek erejét sokan a védelemben látják. Tomas Vokoun a Floridában, Ondrej Pavelec az Atlantában véd szenzációsan. Tomas Kaberle 46, Pavel Kubina 34 pontnál tart, Kaberle a második legponterősebb cseh védő az NHL-ben. A legjobb csatár Tomas Plekanec 17 góllal és 43 gólpasszal. Václav Prospal 45-tel harmadik az összetett rangsorban. Meg kell említeni Tomas Fleischmannt is, aki a Washintonban 18+25-tel karriercsúcsot döntött.

Szlovákia 1994 óta vesz részt az olimpián, az ötödik helynél előbbre még nem jutott, mégis többen tőle várják a meglepetést. Két nagyszerű kapusuk van, Peter Budaj és Jaroslav Halak. A védelemben a bostoni óriás Zdeno Chara, valamint Lubomir Visnovsky a legjobb. Ha elöl összeáll a válogatott, erős lehet. Marian Gaborik fantasztikus formában van, de Marian Hossa is sorra szerzi a pontokat. Michal Handzus a Los Angelessel az utóbbi évek legjobb formájában jégkorongozik. Érdekesnek ígérkezik Zigmund Pállfy visszatérése is. Marian Hossa elmondta, jó a csoportbeosztás, meglepetésre készülnek.

A szakértők egyöntetű véleménye, hogy a 12 résztvevő leggyengébbike Lettország. A lettek negyedszer utaznak olimpiára. Ez az egyetlen csapat, amelynek keretében 16 olyan játékos van, aki egy klubcsapatból érkezett, a KHL-es Dinamo Rigából. De mielőtt lesajnálnánk őket, tudni kell, a 2009-es vb-n a svédeket és a svájciakat is megverték, a negyeddöntőben pedig csak nagy csatában kaptak ki Kanadától. Két NHL-esük van, a veterán Karlis Skrastins és az újonc Oskars Bartulis. Ott lesz Vancouverben az egykori fehérvári Guntis Galvins is. Annak ellenére, hogy jó kis csapat az övék, nehéz elképzelni, hogy ebben a csoportban bárki ellen pontot szereznek.

20 komment

Címkék: olimpia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cajanek mikor igazolt haza?
@csatoimi: nem khl-ben van? nekem még ez az utolsó infom.
Blatakot nem vittek el vegul a csehek a KHL-bol?
Hát, elméletileg Hossa sérült, Gáborík indulása meg még kérdéses, mert megsebesült az edzésen, chára meg fájos kézzel játszik, szóval az egy rokkant csapat lesz :D

Nagyon várom már, á telne már le az a pár maradék nap
@Bpstars: Nekem is, de a cikkbol nem ez jon le. Ott csak harom KHL-est ir. Habar tudvan azt, hogy Ryan szerkeszti az NHL-t, lehet igy akarta csokkenteni a KHL sulyat. :)
amúgy tényleg fura, az oroszokról készült videoban sokan már nem abbana csapatban játszanak, amit ott látni.

Rigában kicsit szívemhez nőttek a helyiek, drukkolok nekik. Kis országként nagyon komolyan fejlesztik a hokijukat. Mindenkinek ajánlom igyelmébe a dinami rigában játszó Martins Karsumsot (power forward). Felejthetetlen élmény volt élőben látni, fantasztikus játékos!
@2002: Hossa, Gáborik: nem csodálkozom.
Chara: törött újjal játszik 1 hónapja.
A ket hazai jatekos szerintem Stepanek es Cervenka. Es mellettuk van ot KHL-es.
@Bpstars: Meg sok orosz a videorol, nem is lesz ott az olimpian.
@csatoimi: Kovalev nincs benne? Ennyire zokon vették az elmúlt 1,5 évet neki?
Ezektől mindig kikészültem:
www.youtube.com/watch?v=wH-7Wbef64o
@Bpstars: Kovalev, Frolov es Zherdev sincsenek benne.
Ovechkin, Semin és Malkin megnyerik Oroszországnak. Hajrá Oroszok!!!
@csatoimi: Van benne valami, ez nem volt szép tőle :)
Egyébként mi az, hogy a lettek a leggyengébbek?! Azért a németeknél és a norvégoknál biztos jobbak.
Az első meccs a lett-orosz lesz, én mindig annak a cspatnak fogok szurkolni, ahol több a KHL-es :) Szóval először hajrá, Lettország!
Javítottam a hibákat, elnézést kérek mindenkitől.
lehet, hogy Crosby idén alulmaradt Ovecskinnel szemben, de a tavalyi rájátszásban azért a caps elleni 7 meccsen megmutatta, miért is van ő ott, ahol.
@kovacsistvan: Szerintem is jobbak a lettek a norvég és a német brigádnál... Hajrá Guntis! :-)
@2002: Gáboriknak ben van a commbján varva a vágás amit az edzéses szerzett Lundqvist korcsojájátol.Semmi komoly,csak friss volt a seb.Játszani fog.Hossa kapott egy kemény bodicseket az Atlanta mecsen Colby Armstrongtol.Vasárnap márt jobban érezte magát.Játszania kéne szintén.Chára kissujja jobban van,mert márt tudja mozgat,de még nem az igazi.Még fáj neki.Valami hasonlo protézisel akárják rogzíteni az ujját,mint Jágrnak a vb.Akkor o is igy játszott.Ha Bostonban játszott,játszani fog itt is.Satan márt nehezeb dio,mert szintén elvágta a kezét korcsolaával Tampa Bay ellen.Bevarták,és semmi kommoly roncsolodás nem volt a nyilt seben.Csak az a baj,hogy az a keze sérult amelyikkel fent fogja az utot.O lehet hogy kihagy egy két mecset.Ha jol tudom a finn Sellene is szétlot alkapocsal megy az olympiára.Ez van.
@Walmer: ez igy van!
csak most nem tavaj van!
aztán persze lehet hogy nagy pofáraesés lesz mind a két nagynak! mint négy éve!
Remélem a svéd finn párosról is lesz cikk, nem semmi hogy a finnektől senki nem tudott beférni otthoni ligából és a svédektől is csak 3 -an repültek Svédországból.

Azt csak úgy mellékesen jegyzem meg, mi lett volna a Volánnal a PO-ban, ha összejött volna a csoda a selejtezőn.
@hüjeliba: Ezen én is pont tegnap gondolkodtam el, mert ez ugye pont ütné a PO-ot.
Elengedték volna a válogatottat és egy Volna B játszott volna? Vagy a válogatott 3\4-e maradt volna itthon?
süti beállítások módosítása