HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nyolcmillió euró Salzburgban

2009.12.14. 10:30 Ryan O'Brien

Ausztria talán legdinamikusabban fejlődő klubja, a Red Bull Salzburg látta vendégül munkatársunkat. Kiderült, amit eddig is tudtunk: hihetetlen felkészültség, alaposság és rengeteg pénz kell a sikerekhez. A Fehérvár így is majdnem csodát tett pénteken.

A Red Bull jóvoltából Salzburg látta vendégül az Index munkatársát a hétvégén. Szerencsés egybeesés, hogy ez a Sapa Fehérvár ausztriai vendégjátékára esett. Így szurkolni is lehetett a Fehérvárnak, nemcsak belelátni a 2007-es és a 2008-as szezon EBEL-bajnok klubjának felépítésébe, működésébe.

A házigazda Guido Stapelfeldt, a Red Bull Salzburg médiafelelőse volt, aki az elején azzal kezdte, hogy "nem leszünk ma sokan, hiszen a salzburgi futballisták is itthon játszanak, ráadásul éppen ennek a meccsnek az időpontjában, így sokan oda mennek. Ha nyer az RB Salzburg, akkor az élre áll a bajnokságban."

Nem nagyon tévedett, hiszen alig félház fogadta a Fehérvárt. A 3500-as csarnokban 1500-an sem voltak, miközben az Európa Ligában hét közben is veretlenül maradt, ezzel a legjobb 32 jutott focisták 9300 néző előtt verték a Kärntent.

Azt még út közben sikerült megtudni, hogy a Red Bull nem névszponzora klubnak, hanem tulajdonosa, és minden olyan sportoló, aki az energiaital nevével szponzori kapcsolatban áll, az gyakorlatilag a cég alkalmazottja. Guido még hozzátette, a jégkorongcsapat nyolcmillió euró közeli összegből gazdálkodik. Így lehet az, hogy a Salzburgban több olyan játékos is van – a kapus David LeNeveu, Doug Lynch, Mike Siklenka, Steve Regier –, aki az NHL-ben is szerepelt. Ryan Duncan és Jonathan Filewich 292 AHL-meccsel a háta mögött szintén a tengerentúlon edződött.

Az edző az a Fehérváron jól ismert Pierre Pagé, aki három szezonon át a Quebec Nordiquest, kettőn az Anaheim Mighty Duckst irányította, és dolgozott Minnesotában is NHL-karrierje során. A Salzburgnak egyébként egy komplett kanadai sora van: Lynch, Gergen – Wilson, Duncan, Schiechl.

Nagyon barátságos és korszerűen felszerelt otthona van a Red Bull Salzburgnak. Körben csak ülőhelyek fogadják a vendégeket. Az egyik rövidebb oldalonvan a VIP-páholy, az interjúszoba, vele szemben pedig a vendégeknek fenntartott – jobb szó nincs rá – ketrec fogadja a szurkolókat. Ezen a helyen hatan tartózkodtak a meccs alatt.

Az EisArena Salzburg fantasztikus létesítmény. Az egyik oldalon – a lelátók alatt – az öltözők mellett, kondicionáló termek, egészségügyi mérőközpontok kapnak helyet. A másik alatt étterem található, ahol több kivetítőn lehet nézni a mecset. A létesítményhez tartozik még egy az oldalán nyitott, de a tetején fedett jégpálya, ahol a Fehérvár találkozója előtt gyerekek – akikből rengeteg volt a meccsen is –, utána amatőr hokisok játszottak.

Azt is a vendéglátóimtól tudtam meg, hogy elképesztően alapos orvosi vizsgálatokat végeznek a szezon előtt és közben is. Minden egyes játékost folyamatosan ellenőriznek, és az orvosi eredmények alapján készítenek edzés- és étkeziés programot is. Ha valaki nem teljesíti a kritériumokat, könnyen kikerülhet a keretből.

A Red Bull egyébként 2000-től lett a klub szponzora, majd tulajdonosa, innentől számolják Salzburgban a klub újkori történetét. Előbb 2001-ben megnyerték az Oberligát, feljutottak az élvonalba, 2002-ben és 2003-ban még csak döntősök, 2004-ben osztrák bajnokok lettek. 2006 óta mindig odaértek az EBEL fináléjába, 2007-ban és 2008-ban megnyerték, idén a döntőben kaptak ki a Klagenfurttól.

Ezért is óriási dolog, amit a Fehérvár pénteken véghezvitt. 0-3 után úgy nézett ki, alapos vereségbe szalad bele a magyar csapat. Aztán a második harmad felénél feltámadt a Fehérvár, és sokkal jobban játszott. Lélektanilag fontos volt három másodperccel a második harmad előtt Tokaji egyenlítő gólja. Végül nem sikerült a győzelem, a legjobb osztrák, Thomas Koch döntött, de az egy pont így is nagyszerű eredmény. Főleg, ha tudjuk, hogy egy nyolcszor gazdagabb csapat ellen sikerült ezt elérni.

55 komment

Címkék: salzburg fehérvár ebel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóban fantasztikus, mondhatni irigylésre méltó, és ezért is külön öröm, hogy legutóbb pontot szereztünk ott...
8 millio euro... Azt hiszem ez sok mindent megmagyaráz...

HAJRÁ VOLÁN
Szép, szép, de én csak arra tudok gondolni, hogy mennyivel fényesebben csillog ennek tükrében a Volán szereplése, ki tudja hányad annyi pénzből, meg milyen körülmények között...
HAJRÁÁÁ AV19!!!
-_- BLL -_-
Nekem most éppen 300.000 euro kéne egy tatai jeges sátor kivitelezéséhez. Nincs valakinek?
@hzzs: Fordulj a Red Bull-hoz. :) Mondjuk ezt a 8 millat rebesgettek mar, nagy szo, hogy a Volan ott tart ahol most van.
Eddig is tudtuk, hogy mekkora anyagi szakadék van Volán és más EBEL csapatok pénztárcája között. Csak most összeget is tudunk. Ennek fényében (is) hatalmas, amit a srácok elérnek hétről hétre!

Már csak ezért sem tudom megérteni azokat az elégedetlenkedőket, akiknek sokszor egy vereség ellenére mutatott jó játék, vagy 1-1 megszerzett pont sem elég! De hát ugye nem vagyunk egyformák! Hajrá Volán!!!
Köszi a cikket, nagyon érdekes! Bármennyire rühellem a Salzburgot, azéééé egyszer elmennék megnézni a csarnokot.. :)
Najo en ott voltam, de velem csak bajor fiatalok szurkoltak a vendegszektorban. Az Index munkatarsa hol szturkolt???
A sajtópáholyban. Vagyis az annak nevezett szektorban, ami közvetlenül a vendégszektor mellett volt.
@Ryan O'Brien: Kar, hogy nem neztel at egy koccintasra...:)
@bagyula: Láttalak az egyik szünetben, azt is hallottam, hogy németül csevegsz valakivel - ezért nem is mentem oda -, azt hittem kint dolgozó srác vagy, aki a meccsre ruccant át valahonnan. Még jó, hogy ez nem maradt benne a cikkben:)
@Ryan O'Brien: Jol hitted, kint dolgozo srac es csak a meccsre ruccant at. :)
@csatoimi: :) Igen, Munchenbol jottem Becs fele, es leszalltam Salzburgban ahelyett, hogy ceges buliban tomjem magamat etellel-itallal Becs egy elokelo vendeglojeben. Nem bantam meg egy szilakot sem.
@csatoimi: @bagyula: Na tessék. MIndig hallgatni kell az első megérzésre. Amúgy jó kalapod volt:))
30 perc után feállt a Volán, óriási dolog volt, még így is.
kivancsi lennek a VIC a KAC es a Graz koltsegvetesere esetleg a Linziekere
@qx92: KAC 7 milla, Becs 5 milla, Linz 5-6 milla kozott, a Graz kilogott innen, de az iden o is bekemenyitett, mar 4 es 5 millio kozott jar.
Tehat - most nem azert- de 8 milla egy csapatnak nagyon kevesnek tunik - Chara fizuja kb uti az evi koltsegvetest?
- erre soha nem gondoltam
ijeszto
@csatoimi:
A déli szomszédok tekintetében is van infód? Szerintem a Jesenicenek kb. annyi, a Medvescsaknak és az Olimpijanak több mint a Volánnak...
Ryan O'Brien: A Salzburg már végleg letett arról, hogy a DEL-ben induljon? Régebben volt egy ilyen tervük.
@Henry The Navigator: Erről nem esett szó, de ahogy a médiafőnök szavaiból kivettem, a legfontosabb most, hogy visszaszerezzék az elbukott bajnoki címet.
@barbiepapa: Szeretne Chara 8 millat keresni.
@barbiepapa: mihez képest kevés? Azért az már elég komoly összeg.

Volán szinte sehol, de ha szétnézünk az országon belül, akkor... Minden relatív...
@Ed_14: Jesenice kb 700 ezer es 1. millio, a masik ketto meg 1 es 2 millio kozott. Volan meg 1es 1.3 milla kozott.
@Henry The Navigator: Erről én is hallottam, két éve -ha jól toom- neveztek is..
Sztem a DEL ben max. középcsapat lenne az RBS, de a lényeg, hogy van mit tenniük a saját házuk táján is, mert idén a Vienna,Linz,Graz is jobban játszik szériában náluk -legalábbis szerintem + a táblázat is ezt mutatja.
Ryan O'Brien:
@csatoimi:
azt lehet tudni, hogy ez csak az ebel-keretek vagy a teljes hoki klub/szakosztály (farm és utánpótlás csapatostul) költségvetése?
@á.m: Ez minden csapatnal a teljes hoki szakosztaly koltsegvetese. Utanpotlas es minden benne van ebben.
@csatoimi: Kösz az infót! Ahogy az igazolt játékosokat elnézem inkább 2 körül van, bár annyira nem vagyok tisztában a játékospiaci árakkal!

Mindentől függetlenül az sajnos a szurkolók pénztárcájától függő tényező, hogy az osztrák klubok a jegy és bérleteladásból mennyivel nagyobb bevételre tesznek szert...
@Ed_14: A horvatok is jol kaszalnak a jegybevetelbol. Viszont azt hallottam, hogy Linzben csak VIP berletet eladnak 1 millio eurora. 2400 euro az ara es 400 felett adnak el. Nehez veluk versenyezni.
@mike80: Viszont ott nem lenne olyan szigorú a pontrendszer mint az EBEL-ben, így azért a mostaninál komolyabb csapattal állhatnának fel. Viszont bármilyen szuper is a létesítményük, azért a kapacitás-3500- nem olyan egetverő.
@csatoimi: Hát a szándék szerintem itt is meglenne, csak a többi hiányzik! Nem baj, majd meglesz az is!!!
@Henry The Navigator: És az sincs tele! Nálunk egy Vidi meccs nem nagyon zavarja meg a csarnok nézőszámát! :-)))
@Ed_14: Egy megoldás van: a Vidi stadiont az EBEL rájátszásra be kell fedni és hokimeccsre alkalmassá tenni;)
@Henry The Navigator: Ebben igazad lehet, de pikáns helyzet lenne, ha hazai környezetben nem lenne bajnok, és úgy ácsingózna a DEL-be. Ezért is írtam korábban, hogy sztem az RBS nem nőtte ki magát az EBEL-ből, sőt! a többi csapat erősödött inkább hozzájuk. Valószínűleg dobogósak lesznek, de azért nem fogadnék nagy tétben az aranyukra :-))
Egyébként az rendben van, hogy 8 milla a Red Bull éves költségvetése, de ez nyereséggel is párosul vagy csak Mateshitz önti bele a klubba a pénzt?
@mike80: Persze igazad van, csak üzleti szempontok is számíthatnak, sőt, főleg azok.A német piac és a hoki ottani népszerűsége azért elég vonzó lehet.
@Henry The Navigator: Nyereseg nem hiszem, hogy lenne. :)
@csatoimi: Így működik egy profi, nyugati klub? Akkor viszont nem kell venni egy bizonyos energiaitalt és máris szűkülnek a lehetőségeik;)
@csatoimi: Egy rivális gyártó milyen jó kis szponzor lehetne a Volánnál :)
@Henry The Navigator: A fight night óta nem iszom redbullt...múltkor furán is nézett rám a csaj, amikor jöttek a koleszban ingyen redbullt osztani, aztán mondtam neki, hogy nekem ugyan ne adjon.. :) Annak, hogy Hell-t iszom megvan mondjuk ezen kívül is az oka, mégpedig Spici. :)
@csatoimi: @Henry The Navigator: @edudus: Lehet itten bojkottálni, meg utálkozni, de még ha fáj is az igazság: a Red Bull az Alba Volán 19-et is támogatja, aminek viszont inkább örülni kéne. Válság van, vagy mi a fene, mégis pénzt adnak a csapatunk kasszájába. Csak az a kár, hogy nem annyit, mint a salzburgi klub-nak :(
@M.Lac: Én egyszer egy kortyot ittam, de nem nyeltem le:)
Chara: 7,5m dolcsi/év
ellenben Ovie 9m$/év (cirka: 6m euro/év)
Ilyen megközelítésből tényleg félelmetes a hátrány.
@Bpstars: Azt is tegyuk viszont hozza, hogy ezeken a csucsfizeteseken kivul, egy Salzburg koltsegvetebol, az NHL-ben is kifizetnek egy fel csapatot. Mondjuk lehet, hogy a masodik felet.
Hát mondjuk ahhoz képest, hogy én orosz hírekben olvastam arról még a válság előtt, hogy a Red Bull kiszemelt a KHL-be csábításra, ehhez legalább kétszer ekkora csarnok és költségvetés kéne, szóval nem is tudom hogy gondolták.
@ecs: Sok KHL csapatnak meg ekkora koltsegvetese sincs. A csarnok viszont lehetne nagyobb.
@csatoimi: ha jól emlékszek minimum 10 millió dollárt kell költeni csak játékosokra a KHL-ben. +stadion fenntartás+utazás +sokminden, szóval szerintem a dollár-euró árfolyam szerint sem lehet hogy kevesebből gazdálkodna valamely KHL-es csapat.István biztos jobban tudja.
@vasdinyey: Egyszer egy kovacsistvan altal belinkelt cikkben olvastam, hogy a Dinamo Riga koltsegvetese 10 millio dollar sincs. Tiz millio korul meg eleg sok csapatot irt.
@vasdinyey: @csatoimi: A tavalyi lista: www.dinamoriga.eu/en/news/view/season-budgets-of-khl-clubs-revealed
Az Energie Karlovy Vary azért nem tudott csatlakozni, mert nem tudott volna nyolcszámjegyű büdzsével előállni. Tehát feltétel a minimum 10 millió dollár a KHL-ben.
@kovacsistvan: Akkor a Salzburg a maga 12-13 millio dollarjaval beleferne, ahogy nezem nem is lenne utolso.
@csatoimi: Azért lenne pár csapat, akit le tudna győzni. De így látatlanból tudja a fene, hogyan bírnák az utazást és az időeltolódást.
Lehet hogy a KHL egyik legkisebb költségvetésű csapataként beférne, de a Riga előnye, hogy kulturális meg egyéb okokból meríteni tud a lett kínálatból, ami szerintem olcsóbb, mintha egy orosz csapat akarna hasonló erősségű csapatot oroszokból összerakni. De egy osztrák merítéshez azért jóval több légiós húzóember kéne mint a letteknek, ami drágább is lenne.
@ecs: lehet, hogy Medvegyev kiszemelte őket, de Mateschitzéknek más ötletük van...
süti beállítások módosítása