HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Hová tűnt Agárdy Ákos?

2009.11.25. 12:36 F. Kapus

A rendkívüli tehetségnek tartott kapus decemberben tölti be 21. életévét. Három éve szerződött Kanadába, komoly juniorligában védett, ebben a szezonban azonban már a felnőttek között lenne a helye. De Agárdy Ákos egyelőre klub nélküli egyetemi hallgató.

A Dunaferr neveltje a 2004/05-ös szezonban 16 évesen mutatkozott be a magyar első osztályú felnőtt bajnokságban. Nem sokkal később Pat Cortina behívta a válogatott keretbe, két mérkőzésen is a padon ült, jégre nem lépett. Három ifjúsági és két junior-vb-n szerepelt Magyarország színeiben. Utoljára 2007 decemberében beszéltek róla többet, amikor nem tudott hazautazni a lettországi divízió 1-es junior-vb-re.

"Annak idején csak egy nyári kirándulásra jöttem ki Kanadába – meséli Agárdy. – Mivel profi szerződés kötött a Dunaújváros felnőtt csapatához, egyáltalán nem számítottam arra, hogy a tengerentúlon folytatom. Egy hónapos nyaralásra érkeztem Kanadába, azért hoztam magammal a szerelésem, mert muszáj volt a nyári felkészülést itt kint is folytatnom. Elmentem egy oakville-i edzőtáborba, ahol számos OHL-es, NCAA-s és más profi játékossal készülhettem a szezonra. Itt figyelt fel rám Dan McIlhone, aki akkor a Collingwood Blues tulajdonosa volt. Szerződést ajánlott, elfogadtam."

A következőkből kiderül az is, hogy az akkor még csak 17 éves kapus nem bánta meg tettét. "A Kanadában töltött három év alatt rengeteget fejlődtem. Megismerkedtem a kanadai jegkorongkultúrával, játékstílussal. Több kitűnő kapusedzővel volt lehetőségem dolgozni, sok mindent tanultam. A játék nagyon gyors, a kanadai hoki a sebességre és fizikumra épül. Emellett a pálya is kisebb, ez még jobban felgyorsítja a játékot."

Agárdy első szezonja igen jól sikerült a kanadai Junior A ligás Collingwoodnál. Ennek köszönhetően 2007 nyarán egy OHL-es csapat tesztelte, és az NHL draftlistájára is felkerült. Végül nem draftolták, de nem panaszkodhatott a perspektívákra. Két szezon után csapatot váltott, de a 2008/09-es idényben csak hét mérkőzést játszott. Miért?

"Nagyon peches időszakom volt. A szezon ötödik meccsén elszakadt a lovaglóizmom, öt hónapos kihagyásra kényszerültem. Amikor januárban visszatértem, a második meccsen ismét megsérültem. Mivel nyáron kiöregedtem a juniorok közül, tudtam, hogy felnőtt csapatot kell találnom. Az elmúlt nyaram azzal telt, hogy profi csapatot kerestem itt, Észak-Amerikában. De nem kaptam sok kedvező ajánlatot."

Korán érő típus volt, 15 évesen ifi-vb-re vitték, 16 évesen bemutatkozott a felnőttek között, nem sokkal később a felnőtt válogatottnál jött szóba a neve. Megtört a pályafutása, vagy csak tanulófázisban tart még? "Egyáltalán nem tört meg, inkább ellenkezőleg, rengeteg kitűnő játékossal, edzővel, szakemberrel volt szerencsém együtt játszani és dolgozni. És a körülmények miatt sem panaszkodhatom. Szóval nem vagyok elkeseredve, hosszabb távra tervezek Kanadában. Jelenleg Torontóban élek. A hoki mellett építészeti főiskolára járok a Seneca College-be. Emellett Toronto belvárosában recepciósként dolgozom, részmunkaidőben egy építőipari cégnél tevékenykedem. Így tartom el magam. Mindemellett igyekszem sokat utazni és bulizni. Rengeteg időt töltök a barátnőmmel és a családommal. Szeretnék továbbra is Észak-Amerikában jégkorongozni, de ha nem jön össze, terveim szerint akkor is maradok még egy jó darabig."

Agárdy Ákos elárulta, nemrégiben keresték magyar csapatok is szerződésajánlattal, de mint mondja, egyelőre odakint képzeli el a közeljövőt. "Sajnos ezen a nyáron nem volt lehetőségem hazamenni. Dunaújvárosból több játékossal is tartom a kapcsolatot, és azokkal is, akikkel annak idején a korosztályos válogatottakban együtt szerepeltem."

27 komment

Címkék: agárdy agárdy ákos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@F.Kapus Köszí!
Jó cikk! :)

Remélem azért még hazatér majd Ákos!
Még annó a miskolci jégcsarnok avató ifi VBn láttam utoljára játszani! Már akkor sem volt "ügyetlen".

Sok sikert!
Remélem talál magának csapatot és nem kallódik el!
Kár lenne érte.
@kazincbarcikai hokis az öreg Borsodból: hát sajnos több ilyen "Hová tűnt Damon Hill?" cikket is lehetne írni, akár ebből a korosztályból is (pl.: Gyömbér, Vulmann)

edit: azért ahogy visszanéztem az akkori névsort, elég sokan mostmár OBI (meghatározó) játékosok.
@Lazlee: Vulmannról pont tudom hogy hová tűnt.
Vlado elvette a kedvét a hokitól és inkább gitározik (nem is rosszul). Csak hát kár érte is, anno Galaniszékkal nyomta, és ha jól tudom korosztályos gól király is volt.
@Zsootika: ezt mondjuk én is pont tudtam :D A második mondatod a fájdalmas vetületű.
... bár nem ismerem Ákost, de szerintem ez a hajó elment :( 21 éves, ennyi idősen Hetényi...
Szerintem ha komolyan tervez még jégkorongos pályafutást sürgősen csapat után néz. Játszania kell ennyi idősen, különben készülhet a civil életre. Bár a szavai mögött nekem az sejlik, hogy megtetszett neki az ottani életforma és le szeretne telepedni. De remélem csak képzelődök...
@check: A cikket olvasva nekem is ez jött le. Ott van neki a csaj a család a suli a meló(amiben szintén megtalálta/hatja a számításait). Ezek mellett semmi esély h hazajöjjön. Én sem tenném...
Bármi lesz is sok sikert neki!
@Lazlee: Fájdalmas de így van sajnos :(
(ez nem vélemény, hanem tény)
Bejött neki az élet, nem valószínű, hogy hazajön.
A Seneca College-nek nincs csapata? Ott is nyomhatná amíg nyomatja a sulit.
Hiányzol a hazai hokiéletnek és biztos a barátaidnak is Aga, de ne gyere haza! De látom eszedbe sincs, helyes! :)

További sok sikert, a hokival is ott kint!
Hát ez azért nem jó így. Ezért nem tetszik amikor már óvodásokat eladnak kanadai junior 12. osztályba, aztán várják tőlük, hogy irány az NHL... 18 éves korig tán jobb lenne, ha a MOL ligában fejlődnének, biztosan mindenki kapna elég lehetőséget.
@kovacsistvan: Mióta kerestem ezeket a képeket... Még megvolt eredetiben, de elkavarodott. Köszi!
@kovacsistvan: ne izgulj, van ágy, ha jössz Dunába meccsre.
Óriási cucc.
@kovacsistvan: Linked alapján jutott eszembe Hete is ott kezdet védeni. Agárdy most olyan formába lenne, akkor nem kellett volna szerződtetni Saatosari-t, hanem lenne 2 bomba erős titánunk a volán kapus posztján, ha ott játszana.Válogatott szinten lenne 4 ikertesó Agárdyval együt. TUDOM NINCS A SPORTBAN ,,Ha''. DE LEGYEN MÁR!!!!
@kovacsistvan: Emlékszem erre a cikkre, de most, több, mint 10 év után bizarr olvasni. Örülök azért, hogy feltetted! Kíváncsi lennék, hol romolhatott el ez az egész, hogy mégsem lettek az NHL közelében sem... Persze, nyílván rossz helyre születtek...
@kovacsistvan: Apppám mekkora ereklye :)))
@kazincbarcikai hokis az öreg Borsodból:
Igy igaz Hete is Dunába kezdett,Váradi Csaba volt a kapusedzö abba az idöben.Csaba nagyon jo kapusedzö,most se ártana idönként ha (hetente1x 2x)tartana Fehérváron is edzéseket a kapusoknak.
@Szenszej:
Ott, hogy valaki ezt leírta, más meg még el is hitte!:-(
Amúgy még lehetnek csodák.....
@Tillasz: Sokan nem hitték el az A csoportot se,de hát bevalosult.Valoszinüleg a következö lépés az NHL lesz.
@kapusLaci:
Én biztos vagyok abban, hogy az NHL is összejön előbb-utóbb, de nagy valószínűséggel nem azokból, akiket 8-10 évesen kikiáltanak NHL sztárnak.
Remélem minél hamarabb, mert sokat lendítene a hoki helyzetén.
@Tillasz:Én pedig nagyon várom hogy összejöjjön az NHL egy magyar hokisnak is.Példa:Osztrákoknak van,Szlovéneknek van,Letteknek is van.Ezek az országok nem nagy hokihatalmak.Nem létezik hogy nekünk ne jöjjön össze!Aztán ez a játékos ki volt kiáltva vagy nem,szerintem ez téged se fog zavarni meg engem se:))
Nem akarok kötöszködni, de a lettek nagyon durván tolják, mint hokis nemzetként. Irbe kapustól mindenki félt a tengerentúlon. Ozonlish bácsi is kegyetlenűl nyomta. Hát meg ott van egy NHL szintű csapat nekik a Dynamo Riga. Pire is annyira volt közel az NHL-től, mint Szuper Levi a palánktól a kispadon űlve:((( Megint ilyen előfordul egy magyar hokissal, akkor felrobbantom az NHL székházát:)
süti beállítások módosítása