HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Megint átalakítanák a vb-rendszert

2009.11.21. 20:58 Hblog

Az IIHF hírlevelének októberi számában a 2. oldalon jelent meg egy rövid hír arról, hogy a szervezet versenybizottsága (Competition Committee, CC) a tuniszi kongresszuson előterjesztett egy javaslatot a világbajnokságok rendjének átalakítására. A tagszövetségek november 15-éig véleményezhették az előterjesztést, ezeket a versenybizottság értékeli, és a vélemények alapján alakulhat ki a végleges javaslat. Magáról az előterjesztésről nem sokat lehetett tudni, amíg az internationalhockey.net honlap terjedelmes cikkben nem foglalkozott azzal. Tovább után a részletek.

Jelenleg a 16 csapatos elit mögött három osztályban játszanak a válogatottak, a felső kettőben két párhuzamos, 6 csapatos csoport van, a legalsóbb osztály lebonyolítási rendje a résztvevő országok számától függ. Minden évben két csapat kerülhet feljebb, illetve eshet ki az egyes szinteken.

Ezt a rendszert alakítaná át gyökeresen a CC legfrissebb javaslata, amely már legalább a harmadik kísérlet a világbajnoki szisztéma reformjára. Az előterjesztés szerint az eddigi négyszintű rendszert minimum hatszintű váltaná fel a jelenlegi divízió 1 és 2 kettévágásával. Magyarán: az elit megmaradna 16 csapatosnak, de alatta minden szinten hatcsapatosra zsugorodna a mezőny. Az A csoportból továbbra is ketten esnének ki, így a divízió 1 első két helyezettje jutna fel, de ez alatt már csak egyetlen feljutó és kieső lenne. A szerzők azt is javasolják, hogy alacsonyabb divíziókban csak minden második évben rendezzenek világbajnokságot. A szöveg nem tér ki arra, hogy hol legyen a váltás, és arra sem, hogyan kezeljék azt a kérdést, hogy a legalsó olyan szinten, ahol évente rendeznek világbajnokságot, a köztes év eredményeit hogyan kezeljék. Az elképzelések szerint ez a rendszer érvényes lenne az IIHF által szervezett összes versenysorozatra, tehát az U20-as, az U18-as és a női világbajnokságokra is.

A besorolás a hatcsapatos divíziókba nem az előző évi eredmények, hanem a világranglista alapján történne. Tehát a mai állás szerint a felnőtt férfi világbajnokságokon a csoportok így néznének ki:

A csoport: RUS, CAN, SWE, FIN, USA, CZE, SUI, BLR, SVK, LAT, NOR, GER, DEN, FRA, ITA, KAZ
Divízió 1: AUT, SLO, UKR, HUN, JPN, POL
Divízió 2: LTU, NED, GBR, CRO, EST, ROM
Divízió 3: KOR, SRB, CHN, AUS, BEL, ESP
Divízió 4: BUL, ISR, ISL, MEX, NZL, RSA
Divízió 5 és lejjebb: TUR, IRL, PRK, LUX, MGL, GRE, ARM, UAE

Ahogy fentebb jeleztük is, nem ez az első próbálkozás a világbajnokságok rendjének megváltoztatására. A finnek és svédek közös javaslata, amelyet az oroszok is támogattak, az elit létszámának csökkentését javasolta volna, 16 csapatról 14 csapatra, ezt azonban a szűk eliten kívül szinte mindenki ellenezte. A mélyebb elemzések ráadásul arra a következtetésre jutottak, hogy a teljes jégkorongsport rosszul járt volna ezzel, hiszen míg a világbajnokság jegybevételeiben nem lett volna lényeges eltérés, a kevesebb érdekelt ország miatt a televíziós jogdíjakban és marketingbevételekben jelentős visszaesésre lehetett számítani.

Következő nekifutásra a jelenlegi javaslatot is jegyző versenybizottság az olimpiai jégkorongtornák lebonyolításához hasonló rendszert terjesztett a tagállamok elé. Ez a többi csapatsportághoz hasonlóan selejtezőkkkel választotta volna ki a világbajnoki mezőnyt. Az egyetlen probléma az lett volna, hogy gyakorlatilag a teljes elit megspórolhatta volna magának a selejtezőt. A 16 csapatos világbajnokságon egyetlen kiesőt terveztek, a legalább háromlépcsős selejtezőből pedig csak a legjobb vívhatta volna ki a világbajnoki indulás jogát. Nem véletlen, hogy a javaslat a kisebb országok ellenállásán megbukott, hiszen ez hosszú távon is kizárta volna a jégkorongvilág nagyobbik részét a vib-szereplésből. Nem beszélve arról, hogy egy elő-elő-előselejtezőnél egy divízió 3-as világbajnokságnak is sokkal nagyobb rangja van.

A probléma, amelyet az IIHF megpróbál megoldani, a jégkorong-világbajnokságon részt vevő országok számának növekedésével vált égetővé. Nem kis részben a politikai változásoknak is köszönhetően a nemzetközi mezőny kibővült. A szovjet, csehszlovák, jugoszláv utódállamok összességében tucatnyi új válogatottal bővítették a mezőnyt, és rajtuk kívül is számos új ország jelent meg a nemzetközi jégkorongban. Mint láthattuk a magyar pályázatok során, a világbajnokságok rendezéséért az elit sorban áll, átlagban minden tizedik évben tér vissza a torna egy-egy házigazdához, új rendezőként ebbe e körbe betörni szinte lehetetlen. Ennek oka, hogy a legnagyobb hokinemzetek szövetségei számára a hazai rendezésű világbajnokságokból származó bevételek elengedhetetlenek. Az A csoportos vb-k bevételének egy része a nemzetközi szövetséget illeti. A résztvevők számának növekedésével az egy évben megrendezett világbajnokságok száma majd duplájára nőtt. Az IIHF viszont minden vb rendezési költségeihez hozzájárul, szükségszerűen az A csoportból származó bevételekből. Könnyű belátni, hogy ha több pénz megy el az alsóbb osztályok támogatására, ezzel az elit számára visszaosztható pénz kevesebb.

A CC-nek magyar tagja is van, jelesül a szövetség elnöke. Studniczky Ferenc a jégkorongblognak elmondta, egyelőre nagyon kezdetleges állapotban lévő munkaanyagról van szó, amelyet a tuniszi kongresszuson kaptak meg az érdekeltek. A munkafolyamat most a hokitársadalmi vitánál tart, minden érdekelt most küldi el véleményét, észrevételeit, esetleges módosító javaslatait. "Erről a kérdésről ráadásul nemcsak a mi bizottságunkban tárgyalunk. A végén a CC terjeszti az elnökség elé a végleges javaslatot vagy javaslatokat, amely a reakciók összegzéseként a tárgyalások hosszú során alakul ki. Merthogy dönteni nem mi fogunk, hanem a kongresszus. Oda az elnökség terjeszti majd a végleges egy vagy két verziót. De még egyszer hangsúlyozom, azt sem határoztuk meg, hogy melyik kongresszuson fogunk erről a kérdésről dönteni, azt meg pláne nem, hogy azt követően mikortól lépne életbe az esetlegesen elfogadandó új rendszer."

Az IIHF-ben megszokott szavazási rend szerint a kongresszus dönthet a beterjesztett módosítások mellett, de ha úgy alakul a szavazati arány, minden marad a régiben. A magyar elnök elárulta, hazánk következetesen képviseli ezt az utóbbi változatot. "Soha nem csináltunk titkot abból, hogy a magyar jégkorong-szövetség az évtizede bevezetett horizontális rendszer híve. Így mi ennek fenntartása mellett foglalunk állást. Azt, ami van, szakmailag jónak és életképesnek tartjuk."

Jelenleg tehát nem tudni, májusig készül-e valamiféle előterjesztés, mert rengeteg érdeket, véleményt kell szintetizálni. A nagy országok szeretnének minél erősebb ellenfelekkel játszani rendszeresen, tehát érdekük a létszámszűkítés, az A csoport középmezőnye minél biztosabban az elitben kívánná tudni magát, nekik jól jönne, ha kevesebb kieső lenne. A hátsó néhány csapat és a divízió 1 krémje, amilyen ma már Magyarország is, leginkább a jelenlegi rendzser mellett kardoskodik. És akkor vannak a kiszámíthatatlan érdekek mentén döntő kis hokiországok. Ausztrália például a sok utazás miatt a világbajnokságok ritkítását szorgalmazza, neki elég lenne négyévente is vb, hiszen roppant anyagi terhet ró rájuk a jelenlegi rendszer. Ahogy Studniczky Ferenc fogalmaz, "az a lényeg, hogy a közönség, a szponzorok minél magasabb színvonalú kiszolgálása biztosított legyen hosszú távon, és egyre jobb és magasabb színvonalú mérkőzéseket játsszanak a különböző divíziókban".

26 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem kifejezetten tetszik ez a rendszer, kivéve ezt a részt: "A szerzők azt is javasolják, hogy alacsonyabb divíziókban csak minden második évben rendezzenek világbajnokságot."

A pénzügyi háttereket is meg lehet oldani, csak akarni kell. :P
Bűzlik és undorító!
A sporteszméktől távolálló felfogás uralkodik. Szerintem bővíteni kellene az A csoportot még 2 csapattal! Az jót tenne a sportágnak világszerte. Azzal ha kizárják a kisebbeket a területi terjeszkedést és a jégkorong olyan egzotikus országokbeli előretörését gátolják meg, mint amilyen Magyarország volt 15 évvel ezelőtt.
@Prot3us: Akkor légyszi adj a női alsóbb divízióknak pénzt, vagy legalábbis szervezd meg, hogy a magyar csajok is újra VBn játszhassanak.
Remélem a hozzánk hasonló országok szerényebb háttérrel működő szövetségei sok lúd disznót győz alapon legyőzik ezt az elüzletiesedett szemléléetű tervet!
Ez nekem sem tetszik különösebben.

Ha ott két évenként lenne vb, azoknak a hokitudások vélhetően még inkább elszakadna az elittől (+d1)
Kimondottan rosszul hangzik...

Az Ausztráloknak meg szóljunk, hogy nem kötelező minden évben nevezni, ha nincs pénz átrepülni Európába.
Valahogy nagyon tipikus IIHF ötletelés. Egy normális bl-t, egy eb-t nem tudnak megszervezni.
Szerintem jó ez a rendszer. Nem hiába jött az Emirátusok új tagként és tervezi Kuvait és pár észak-afrikai ország. Ausztrálok meg mit sírnak? Százszor jobb szponzort tudnának szerezni a kenguruk földjén , mint a magyarok itthon!
A Div III-ban nagyon meg kellene oldani a tv-s közvetítést a jellenleginél.
Bemutató mérkőzéseket kellene rendezni Ázsiában, Dél-Amerikában. Ázsiában lennénk ügyes válogatottak a div III-ba pl Malajzia, Tájföld... kisebb látott videók alapján.
Nevetséges, igazán elitista tervezet, remélem elbukik.
Nem lep meg, a fociban is ez folyik jó ideje.

Véleményem szerint az alsó osztályokban a divíziók helyett a régi rendszerben honos B és az alatti vébéket kellene rendezni, azaz 12csapatos Divizió I és II-es (illetve az összes többi egy III-ba) világbajnokságokat.
Így igazán nívósak lehetnének az alsóbb osztályú tornák, véleményem szerint ez lenne előrelépés (és nem visszalépés) az alsóbb osztályokba.
@Snow-ice-hunter:
A DIII a több újjal persze 12-ig elmehetne, az esetleges továbbiak kezdenék feltölteni majd a DIV-et.
4 evente kellene vb-t rendezni, mint a fociban. jelenleg jegkorongban valogatott szinten az olimpia ami er valamit, a vbnek szinte semmi erteke nincs, azzal, hogy evente kerul megrendezesre.
@killerbee: Jó ötlet lenne a 4 évenkénti vb.
A nagyhatalmak összes NHL játékosai eltudnának menni.( KHL-s játékosokat elengedik) Nem lenne nyűg dolog a minden évben vb-re menés. Így nem fordulna elő, hogy a cseh, szlovák válogatott csak alibiből indulna egy közel Div I.-es csapattal, amit éppen össze tudtak fogdosni. Volt már Datsyuk orosz felnőtt válogatottal vb-n ?:)
Remélem, nem számolom rosszul, de a tervezet szerinti lebonyolításban az U18 válogatott A csoportos volna :).
nem tudom megmagyarázni, de valahogy nem tetszik. Nem értem, miért kell mindjárt 6 csapatosra szűkíteni a D1-et, akkor legalább hagytak volna 8-at.
A svájci VB-n, mint magyar, éreztem azt az elitista szemléletet, amit az elit csapatok képviselnek. A jelenlegi rendszer nekünk jó és szerintem helyes az évenkénti lebonyolítás is. Egyfajta happening az egész, és ez már kezd igaz lenni-igaz kisebb méretben-a Div.I-es VB-re is. A bevételek nyilván komplexek, hiszen a jegybevételek mellett pl. a szolgáltatások igénybevételei is összeadódnak. A hoki érdekében tett erőfeszítések a kisebb-nem tradícionális-hokinemzetek számára egyfajta szélmalomharcot jelentenének, amikből nyilván a gazdagabb országok jönnének ki jobban...
Alsóbb dívíziókban 2 évente vb. Ekkora állatságot...És honnan kezdődnek az alsóbb divíziók?? Nem értem ezt a gondolkodást. Nem emlékeznek a tisztelt urak, mit jelenthet ha egy kis ország csapata feljut az elitbe? Mi megmutattuk Svájcban. Hatalmas szurkolótábort, jegybevételt, hangulatot, a jégkorong népszerűsítését, változatosságot.
Nem mondom, hogy a jelenlegi rendszer a legjobb, de nem is rossz, a kiscsapatoknak igenis van esélyük felkerülni. Nem szólva azokról akik a div 2ben vagy alatta rekednek, pl horvátok. 2 évente vb, egy feljutó...Így nem fognak több szurkolót szerezni a sportágnak, az biztos, és abban sem vagyok biztos hogy az elit is jól járna. Remélem elbukik ez a tervezet.
Hát ez érdekes, szerintem semmi gond ezzel a mai rendszerrel, a 4 éves egy badarság, talán a két éves elfogadható lenne, de igazából azt sem tartanám jó ötletnek. Maradjon így ahogy van, ez a legjobb, legalábbis nekünk magyaroknak mindenképp.
Nekem egy kicsit olyan szagú ez az egész, mint ha az elit nem szeretné, hogy ha a nyakára nőne még több hokinemzet a jövőben. Jó példa erre Svájc, akik rohamosan fejlődtek az elmúlt pár évben, már nagyon közel vannak a legjobbakhoz. Mint ha meg akarná őrizni a vezető pozícióját az elit , mint pályán mint a sportdiplomáciában.
Elnézést ha csak én lennék ilyen tudatlan, de az országok neveit nem lehetne magyar nyelven kiírni mert szégyelem, de nem minden három betűt tudom, hogy melyik országot takarja.
@Horiko: nem tudom van e meg egy olyan csapatsportag, ahol egy vilagbajnoksagon hianyoznak a legjobb jatekosok. amig evente van vb nem is fogjak leallitani 2-3 hetre az nhl-t. lutri az egesz. szerintem a magyar feljutas is majd annak fuggvenye lesz, hogy a kings bejut e a rajatszasba vagy sem.

az egesz vb sulytalan, ellentetben az olimpiaval, ahol tenyleg a legjobbak merettetnek meg.
@killerbee: lehet, hogy badarság amit írok, és valószínűleg nem az véleményem lesz a döntő ebben a kérdésben, de pl az USA-ban is vehetnék komolyabban a VB-t, pl azzal, hogy az NHL-be mondjuk December környékén beiktathatnának 3 hét szünetet,talán a csapatoknak is jól jönne egy kis pihenő és így legalább elengedhetnék azokat a játékosokat akiket behívtak a válogatottba, mindjárt más értelmet nyerne az egész. Tudom, hogy ez nem ilyen egyszerű mert egy NHL-es csapat óriási nagy bevételtől esne el közel 3 hét alatt, és soha nem mennének bele, de én inkább ezt a szálat bolygatnám, nem a jelenlegi rendszert változtatnám meg hanem inkább a VB időpontját. Szerintem csak így lehetne átütő sikert elérni.
Persze erre esélyt sem látok de talán így lenne normális.
Látom, hogy már "régi" a poszt és valószínűleg ha el is olvasná valaki a bejegyzésem, akkor sem változtatna semmin.

Az én szerény véleményem szerint is a VB túlságosan elértéktelenítődött... valamikor a '90-es évek végétől. Azzal meg, hogy ismét az NHL be akarja tiltani a még játszó csapatok játékosainak részvételét az olimpiákon - Vancouver utániakra - még inkább veszélybe kerül egy "igényes" nemzetközi torna esélye. Szerencsére olyan játékosok is felszólaltak az utóbbi ellen, mint Ovetskin, aki igen csak szeretne olimpiát nyerni szülőföldjén majd.

Szerintem úgy kéne ezt megreformálni, hogy a VB-t két (vagy inkább három?) évente rendeznék meg. Oda az jön, aki épp ráér és nem sérült. Az olimpia marad négyévente és mindenki mehet, aki akar (NHL játékosok is). Évente pedig megrendeznének két Bajnokok Kupáját, ahol az egyikben európai bajnokságok győztesei mérik össze tudásaikat, a másikban ázsiaiak és ausztráloké. A négy-négy legjobb pedig megy a "OAC"-ért, azaz "Outside America Cup"-ért.

Evvel nem kevesebb, hanem több mérkőzést kap a nép és több jogdíj is beszedhető.
Meg lehetne rendezni évente egy NHL játékosok vs. Többiek négy mérkőzéses gálát (két meccs a fiatal kontinensen, kettő az öregen).

Az A csoport meg maradhatna 16 csapatos, de ne kettő essék ki / jusson fel, hanem négy. Most túlságosan steril és igen is ráférne egy kis frissítés. Egyébként is jó lenne több "kis csapatot játszani".

Magyarán úgy kéne több játékot kreálni, hogy evvel elősegítsék a játék sokszínűségét. Mi lenne ha úgy rendeznének VB-ket, hogy az elején 16 "kiscsapat" játszik, majd a legjobb 8 játszik tovább a később érkező 8 kiemelt ellen? Evvel a kicsit több lehetőséget kapnak, hogy megmutassák magukat, több játék és jog eladható stb. A nagyok meg nem játszanak "felesleges" mérkőzéseket? Valahogy így volt Soul-ben anno, nem?
@kerusz: Köszönöm, a jégkorong virtuális szurkolói, azaz mi, a vakok nevében!
Szerintem úgy kellene a vb-t átalakítani, mint fociban ahogy van. Selejtezők, aztán a legjobb 16 mehet a vb-re, a többi meg nézi tv-ből és várja a következő selejtezőt. Így a selejtezők miatt a meccsek száma a gyengébb csapatoknak megmaradna, az elitnek pedig növekedne, így legalább lenne esélyük a gyengébb országoknak is találkozni a nagyokkal élö mérkőzésen.
süti beállítások módosítása