HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Mihály Árpádot behívják a válogatottba

2009.10.21. 10:28 F. Kapus

Mihály Árpádot meghívtam a válogatottba, terveim szerint a Pannon Hoki Kupán Olaszország ellen be is mutatkozik Magyarország színeiben, mondta blogunknak Ted Sator. A szövetségi kapitányt azután kerestük meg, hogy a kiváló csatár hét eleji interjúnkban elmondta: ha rajta múlna, már a válogatott következő meccsén ott lenne. Az amerikai szakember hozzátette, a csatár a magyar válogatott húzóemberévé válhat hosszú távon, de ehhez a szükséges papírokat be kell szerezni. A keret névsorát nem kaptuk meg, de Sator jelezte, a csapat összeállítására vonatkozó bármilyen egyéb következtetés levonására nincs ok, hiszen "a vb-keret az edzőtáborok után válik véglegessé".

A honosítás jelensége mindennapossá vált az élsportban. Természetesen nemcsak a jégkorongban, szinte minden sportágban általános a labdarúgástól kezdve a kézilabdán át a sakkig. Még olimpiai bajnok férfi vízilabda-válogatottunk is folyamodott ilyen megoldáshoz. Nyilvánvalóan nem véletlenül, az extra értékekre mindenhol szükség van. Az országok versenyeznek azokért a sportolókért, akiknél ilyen-olyan okok miatt hajlandóság mutatkozik állampolgárságot vagy hazát váltani. Az utóbbi évtizedben a magyar jégkorong-válogatott is intenzíven élt ezzel a lehetőséggel, gondoljunk csak Kovács Frank, Sille Tamás, Holéczy Roger, Ennaffati Omar és Ondrejcik Rastislav esetére. A legújabb történet Mihály Árpádé lehet.

Kedvenc sportágunkban mindez nem megy egyik pillanatról a másikra. A hazát váltó sportolóknál kétéves folyamatos játékengedéllyel kell rendelkeznie a játékosnak új állomáshelyén, IIHF-rendezvényen csak ezután szerepelhet. Ettől független kérdés az új állampolgárság, ott csak annyi az előírás, hogy a vb-nevezési határidőig megkapja az érintett. Mindez Mihály Árpád esetében azt jelenti: legkorábban a 2012-es vb-n léphet jégre piros-fehér-zöld mezben, ha A csoportosak leszünk, Finnországban.

A nemzetközi szabályok a világbajnoki szereplésekre nézve szigorúak, de a barátságos mérkőzéseken nem tiltják, hogy egy másik ország állampolgáraként játsszon valaki. Számtalan példa volt ilyenre a világ jégkorongsportjában, és bármilyen meglepő, idehaza is. Olyan is megesett már a magyar válogatottnál az elmúlt évtizedben, hogy egy játékos úgy szerepelt, hogy tudni lehetett, a következő vb-n nem számíthatunk rá. A mostani invitálás gesztusként értékelendő, érzelmi motivációként, amellyel a magyar jégkorongsport és a válogatott egyértelműsíti, szüksége van Mihály Árpádra, hosszú távon számít rá. Összeszedtünk néhány esetet a témakörben. Nem mindegyik analóg Mihály Árpád esetével, a magyar példákon kívül a kuriozitásokat kerestük.

Sille Tamás úgy mutatkozott be a magyar válogatottban, hogy nem volt meg a szükséges két éve a magyar bajnokságban, és állampolgársággal sem rendelkezett. A 2003-as vb előtt emlékezetes hajrával, néhány nappal az esemény előtt kapta meg az állampolgárságot. Ehhez képest ekkor már 13-szoros magyar válogatott volt, az addigi felkészülési mérkőzéseken még szlovákként szerepelt. Az ő esete azért is érdekes, mert görhokiban előtte is és azóta is Szlovákia színeiben lép pályára a világbajnokságokon. Miként Ennaffati is jégkorongozott Marokkó színeiben. Ide tartozó információ, hogy Holéczy Roger is úgy debütált a magyar válogatottban, hogy IIHF-rendezvényen még nem játszhatott volna.

Kovács Frank – aki a magyar hokitársadalomban mindörökké Frank Kovács marad – 1999 nyarán érkezett Magyarországra. Az akkor 28 éves, kanadai állampolgárságú csatár alig egy év múlva, 2000. november 10-én mutatkozott be a magyar válogatottban, Dunaújvárosban a hollandokat vertük 6-2-re az úgynevezett millenniumi tornán. Másnap Székesfehérváron a Szlovénia elleni 5-3-as győzelem alkalmával két gólt is szerzett. Akkor már állampolgársággal is rendelkezett, mivel édesapja magyar állampolgárként távozott hazánkból, néhány hónapos eljárás után megkapta a papírokat. Utána sokáig nem volt válogatott a ponterős csatár, csak a 2002-es közvetlen vb-felkészülésekor, 2002 januárjától. A 2002-es és a 2003-as vébén játszott a magyar válogatottban, 10 meccsen 10 pontot szerzett. Jelenleg rendőrtisztként szolgál Torontóban.

Mintegy két évtizede nagy számban érkeztek Magyarországra székelyföldi hokisok. Közülük azok, akik korábban nem játszottak a román válogatottban, bemutatkoztak a magyarban. Példa erre Csibi József, Rajz Attila, Rajz Tamás vagy Sándor Szilárd. Akik korábban román válogatottak voltak, a nagy átállási idő miatt nem lettek hivatalosan magyar válogatottá, néhányan közülük: Antal Zsolt, Borsos Attila, Csata Csaba, Dragomir György, Salamon Jenő, Vargyas László. Talán kevesen emlékeznek arra, hogy Szeles Dezső szövetségi kapitány 1990 decemberében Antal Zsoltot, Nagy Zoltánt és Vargyas Lászlót is meghívta, ők Bulgáriában három mérkőzésen szerepeltek is a nemzeti csapatban.

Már utánpótlásszinten is találhatunk példát arra, hogyan próbálják magukhoz csábítani a válogatottak a hazájukban játszó tehetséges külföldi hokisokat. Ehhez sem kell állampolgárság. Az évek óta Svédországban élő, de magyar Hári Jánost többször hívták a korosztályos válogatottak felkészülésére, míg a 2009-es junior-vb-n magyar válogatott nem lett. Öccsét, Hári Norbertet 14 éves korában a svéd U14-es szelekció minden gond nélkül elvitte Prágába, pedig zsebében magyar útlevél lapult.

Az olaszoknál és a franciáknál számtalan példa volt és van arra, hogy külföldön született és nevelkedett játékosokat honosítanak származási alapon. Végső soron Olaszországnak köszönheti a világ hokisportja a jelenleg érvényben lévő 2, illetve 4 éves szabályt (ez utóbbi azokra vonatkozik, akik korábban másik ország válogatottjában már játszottak IIHF-eseményen), mert csoportosan hozták az olasz gyökerekkel rendelkező játékosokat Kanadából. Ez a mai napig így van, de azok a játékosok, akik nem Itáliában születtek, csak két év olasz bajnoki szerepléssel válthatnak jogot a válogatottbeli vb-szereplésre.

A Medvescak Zagreb EBEL-szereplése már az első évben tucatnyi horvát származású, de Kanadában vagy másutt született játékost vonzott ősei hazájába. Várhatóan néhányan közülük Horvátország szelekciójában is feltűnnek majd, amint lehet. Náluk az állampolgársággal nincs probléma, többségük meg is kapta, de a nemzetközi feltételek miatt nekik is várniuk kell 2012-ig, és persze a következő szezont is végig egy horvát szövetséghez tartozó csapatnál kell letudniuk.

A 2000-es évek elején hasonló okokból a holland válogatott hozott magával Magyarországra finn hátvédet, aki sem állampolgársággal, sem vb-jogosultsággal nem rendelkezett. Az egyik legnagyobb csikicsukit Peter Stastny hajtotta végre. A pozsonyi születésű játékos 20 évesen Csehszlovákia színeiben mutatkozott be felnőtt vb-n, és az 1980-as olimpián is játszott. Ezután az NHL-be ment, 15 éven át játszott. Közben 1984-ben Kanada színeiben részt vett a Kanada Kupán. A rendszerváltás után szlovák állampolgár lett, és új hazája színeiben játszott az 1994-es téli olimpián, rá egy évre vb-n is szerepelt. Így ő az első jégkorongozó, aki három ország színeiben is játszott a nemzetközi színtéren. Jelenleg szlovák politikus, 2004 óta európai parlamenti képviselő.

Egy másik érdekes történet Bryan Trottier-é. Az apai ágon indián származású hokis Kanadában született, így természetes volt, hogy 1981-ben a Kanada Kupán a kanadai válogatottban szerepelt. Aztán néhány évre rá nagyon kemény bírálatokat kapott és csúnyán összeveszett a kanadaiakkal, ezért úgy döntött, kihasználja apai ágon szerzett jogait, felveszi az amerikai állampolgárságot. 1984-ben már USA feliratú mezben lépett jégre a Kanada Kupán. Érdekesség, hogy napjainkban is több indián származású jégkorongozó szerepel az NHL-ben, a teljesség igénye nélkül: Sheldon Souray, Wade Redden, Rene Bourque, Arron Asham.

144 komment

Címkék: magyarország sator válogatott mihály mihály árpád ted sator

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én teljesen elismerem, hogy Pire jelenleg a legjobb román állampolgárságú hokista... Csak sajnos nem kedvelem. És talán pont ezért, mert semmit nem ér neki a hazája. Székely lévén, nagyon sokat számít nekem, hogy az országomban milyen színvonalon van a hoki... És Mihály Árpád székely lévén magasról tesz hazája hokijára, amivel nem értek egyet. Azt megértem hogy elment a Volánhoz, sőt nagyon örvendtem is neki, mert így a volán is megerősödött, és Pire is fejlődik... De azt már nem tudom megérteni, hogy egyszer sem csatlakozik hazája válogatottjához (pedig nem egyszer hívták), és így hirtelen ott hagy csapot-papot, és elmegy... Nem baj, bízom benne, hogy sokmindent hozzá tud tenni a magyar hokihoz, de sajnos a székely hokihoz is hozzá tudott volna tenni sokmindent...
@Csakacsaka: A székely hokihoz is hozzátett,hiszen a HC Csikszereda székely csapat volt.Vagy szerinted nem?
Az amerikai válogatottba nehéz volna bejutnia,de ezt se tartanám kizártnak.Hát akkor hol játszodjon ha nem a magyar nemzeti szinekben?!!
@kapusLaci: Az egy év volt... S azt is csak pénzért... Szerinted egy évet kéne itthon játszodjon? A román válogatottban kéne játszodjon, amelyenk 95%-a székely:)
@Csakacsaka: Amig nem lesz IIHF altal elismert szekely valogatott addig egy szekely hokistanak a magyar valogatottban a helye, ha megerdemli. Minden sportolonak kijar, hogy a sajat himnuszat hallgatva keszuljon a megmerettetesre (vagy gyozelem utan) es ne egyet a sok idetlen roman himnuszok kozul (volt egy par az utobbi 100 evben). En Romaniat megszallo hatalomnak tartom es nem tartom hazamnak. Gondolom Pire is igy van vele valahogy...
Hát a többi sajnos már politika:( Az a baj, hogy ha elviszitek a székelyeket magatokhoz, akkor elviszitek innen a hokit... Mert mint mondtam a válogatott majdnem teljesen székely... és mi nem akarunk nelkülük maradni:P... Sajnálom, hogy nem lakom közelebb Pesthez:)
@Csakacsaka: kb a kisfarkam szeretne abban a román válogatottban játszani, ahol a korosztályos csapatoknál megtiltják a magyar beszédet, holott a keret 90%-ban székely.

Nagyon fasza helyre kerül Árpi és én nagyon örvendek ennek.
@Csakacsaka: Az hogy a magyar himnusz (es a cimeres mez) sok szekelynek jelent valamit es a roman himnusz (es a roman mez) nem jelent semmit(vagy eppen irrital), annak nincs semmi koze a politikahoz ezt lassan fel kellene fogni. En is szekely vagyok, ott nottem fel, es eltem 8 evet Bukarestben is.
Az igaz, ha a román válogatott nem szerepel jól, akkor egyszerűen szar nekünk székely csapatnak. Mert akkor az állam sem ismeri el mint profi sportot ennél fogva nem lesznek szponzorok és az nem megoldás, hogy a legjobb hokisainkat kedvenc csapatainkat elhagyják.
Emellett örülök Pirének, de sajnos ezek a tények.
Keredesem lenne a szakertokhoz: A honositasi szabaly kimondja, hogy jegre kell lepni az adott orszag bajnokiainak X%-an? vagy csak egyszeruen igazolt jatekosnak kell lenni? gondolok itt Voros Aronra akit mondjuk a Miskolci Jegesmedvekbol lehetne kolcsonadni valamelyik NHL csapatnak :)
Ezeket nem kéne.Rossz irányba megyünk.Ne tegyük!
@Csakacsaka: Ha volna székely válogatott akkor semmi kifogásom nem lenne ellene hogy ott játszon,de igy,szerintem neki se volna nagy kedve a román himnuszt halgatni.
Amúgy ahogy idén kiesett a válogatott az I. értékcsoportból az állam ki is vette a profi sportok közül, s nem lenne jó, ha ezáltal a székely hoki hanyatlana.

A Pire dologhoz meg annyit - Ezelőtt is néhány alapjátékos a magyar válogatottban székely volt.
Hmm azt hiszem kényes témát érintettünk, Uteapu utolsó mondatával maximálisan egyet tudok érteni: Szerintem ne válasszuk külön a székely és a magyar hokit, a kettő egy és ugyanaz az én szememben, pedig nem vagyok székely. Az már egy másik kérdés, hogy most hová tartozik, ez nálam érzelmi alapon működik, és gondolom Mihály Árpinál is.
@SC4ever: Marhasagokkal ne toltsd meg a blogot. Egyertelmu, hogy egy szekely ha tud, magyar valogatott kell legyen.
@Csakacsaka: Kar volt azert ma regisztralj, hogy keverjed a szart a blogon. Milyen hazajaban nem akar jatszani? Minden magyarnak csak egy hazaja van, az meg a nemzete. Sajnos nekunk igy alakult.
@SC4ever: Ne feledd hogy a magyar hoki egy székelynek köszönhetö tudjátok hogy ki az.
@kuki64: Igen tudjuk,csak a nevét nem szabad leirni mert akkor elszabadul a pokol
@kapusLaci: A kaput már nyitogatják egy páran.
J@kuki64: Jaj, már megint kezdődik... :(
@Csakacsaka: hát ember... itt most kevéssé diszkréten kijelenthetem, hogy a pofám tíz perce leszakadt, és még mindig csak keresem a padlón.
Az áprilisi vb előtt olvashattunk egy szlovákiai magyart arról, hogy az ő hazája Szlovákia, hogy nekik drukkol majd ellenünk, meg hogy mennyire szégyelli a magyar származását - na az sem volt semmi. Ez jóval szelídebben előadott vélemény, de gyanítom, székely tesvéreid között sem leszel vele túl népszerű...

A további minősítéseket mellőzve, a véleményedet tiszteletben tartva azért megjegyzem, én örülök, hogy a többség odakint úgy gondolkodik erről a kérdésről, ahogy Imi, és nem úgy, ahogy te - különösen annak fényében, amit az ominózus december ötödikén a politikusférgeink, meg az általuk megvezetett birkanyáj elkövettek.

Részemről nincs indulat, de arra szeretnélek kérni, vedd figyelembe, tarts tiszteletben, hogy itt sok olyan székely-magyar ember van, akikben az álláspontod puszta feltételezésként is a legelemibb értékeket sérti meg.
@Csakacsaka: Mihaly 97tol kint jatszodt USA-ban 10evet, azalat a 10 ev alatt 1cetet nem fektetett a Roman fedracio Arpiba.2008-2009es szezonra hazajott a HC-be hokizni, megmutatta mindenkinek mit tud es o lett a Mol Liga legjobb csatara.Azok az emberek akik jelenleg ott vannak a federacio elen (Tancos)stb.15euros tusrista biztositast akartak kotni.
Szerinted mit kellene tegyen?
@Uteapu: Igy igaz,na de reméljük hogy nem lesz vita,nincs értelme.
@Raon: Azért megnéztelek volna a "leszakadás" előtt.A normál határokon belüli vérnyomásingadozás rugalmasan tartja az érfalakat, gátolja a meszesedést.Az arcodat ne keresd, úgyis álarcban kell meccsre menned.
@Raon: Derek beszed, de hidd el, csak egy provokator lehet. Ma jelentkezett be, pusztan feszultsegkeltes celjabol.
Mihály Árpád nagyszerű játékos!
Mihály Árpádnak helye van a magyar válogatottban!
Ha Mihály Árpád magyar válogatott akar lenni, akkor az az ő döntése és illik mindenkinek tiszteletben tartani.
Ha Nagy László, nagyszerű kézilabdázónk úgy döntene, hogy a spanyol válogatottságot fogja választani, akkor azt nagyon fogom sajnálni, és biztos, hogy nem fogok egyetérteni a döntésével, de mindenképpen tiszteletben fogom tartani, és nem anyázom majd úton útfélen.
Mert én is örültem azoknak a góloknak, amiket Bojana Radulovics vagy Carlos Perez szerzett a mi címeres mezünkben, ahogy azoknak az aranyérmeknek is, amiket Janics Natasa szerez a hazámnak.
Ja, és nem utolsó szempont, az utóbbi három ember nem magyarnak született, ellentétben Mihály Árpáddal. Akkor mi is itt a probléma?
@csatoimi: Ott leszel a vasárnapi Bécsi meccsen?
Mert ha igen akkor találkozunk remélem.
@Csakacsaka: Érdekes felfogás.
Most akkor a székely magyar vagy román? Ezzel nem igazán vagy tisztában szerintem. A te felfogásoddal, akkor hazája nyelvét kéne beszélnie, ami nem éppen a magyar...
Nem tudom milyen érzés egy székely fiúnak román mezben román himnuszt hallgatni, de el tudom képzelni...
@csatoimi: Mondd el hol tévedtem.
@SC4ever: Most aggodsz azert, hogy a Mihaly Arpi szintu jatekosok nem a roman valogatottat valasztjak, rossz szereples, nem lesznek tamogatok stb, de mikor 150.000 eurot ajanlottam a csiki hokinak, egy szavad nem volt, miert nem akkor fejezted ki aggodalmadat, hogy a szekely csapatok elutasitnak tamogatokat es ez mennyire szar. Sot akkoriban azzal voltal elfoglalva, hogy szavazasokat szerveztel, bebizonyitvan, Pire nem is olyan jo, Ti meg milyen ugyesek is vagytok. Most meg aggodsz a szekely hoki jovoje miatt. Nem most kellett volna.
ez zsenialis jesss remelem elintezik es pire a valogatott fo embere lesz palkoviccsal!!nameg ladanyival!!
@csatoimi: Én nem utasítottalak vissza és a szavazásokat nem magam miatt csináltam, hanem az olvasóknak. Azzal nem lehet eldönteni, mert mindenkinek magán véleménye van, s nem lehet tudni, hogy ki, miért, mikor és kire szavazott.
ui. Eddig is aggódtam a székely hoki miatt és szívügyemnek érzem...
@csatoimi: Te, Flinta Botival mi lesz, befolyásolja sorsát a svéd gyerek jövetele?
@Raon: hmm sajnos letezo jelensegrol beszelunk...Nezd, en emlekszek konkretan amikor a 80-as evekben a Steaua-Honved meccseken a Steauanak drukkoltam (kisgyerkkent)hiszen ott jatszott a MI Bolonink es ott volt edzo Jenei (es milyen oromet okoztak akkor a nagy sotetsegben amikor megnyertek a BEK-et) sot emlekszek arra az 1990-es ferfi kezi VB-re ahol nagyon idegesitett, hogy az egyetlen valogatott amely megverte a romanokat (3.-ikok lettek a vegen) az pont a magyar volt...pedig ekkor mar 12-eves voltam. Ezt jelenti amikor nincs "eletszeru" kapcsolat az anyaorszaggal hiszen csak 90-be tettem a labam eloszor magyar foldre. Ehhez hasonlithato a Dec. 5-i nepszavazas hosszabbtavu hatasa is. Sokan mar mint "idegen" orszagra tekintenek Mo-ra (taposozas, stb)
@SC4ever: Azert annyira nem a szekely hoki volt a szivugyed, inkabb az SC. Mi is a szekely hokit kepviseltuk es tudod jol, hogy mik tortentek, Te magad kertel elnezest. :) Flintaval hogy mi lesz? Ez erdekes . . . meg nem adtak meg neki a bizonyitasi lehetoseget, meg en sem tudom pontosan a dolgok vegkimenetelet. Azzal, hogy tamogatom a Volant egy Mihaly Arpi szintu jatekossal, ugy gondolom, meg legalabb egy csiki fiatal lehetoseget kell kapjon a fejlodesre, Ebel szinten is. Ez meg eddig nem tortent meg.
@csatoimi: maximálisan egyetértek az utolsó 2 mondatoddal!!!!!!!!!
@pokerface: nem kell a Csakacsaka sracot komolyan venni,elromanosodot provokator a regi rendszer beepitett embere(sajnos egyre tobben vannak),tisztan es vilagosan a tudomasunkra hozta,hogy nem szereti Piret mert nem a roman valogatottat erositti...

@Csakacsaka: nehez lehet eljatszanod az igazi szekelyt kivancsi lennek hogy otthon milyen nyelven beszeltek...
@csatoimi: kíváncsi leszek. S mi van ha úgy döntenek, hogy nem tudnak lehetőséget adni neki. Én ha játékos lennék és pl. a New Jerseyhez leigazolnának, de nem kapnék lehetőséget, inkább játszanék pl, az Elitserienben, mint az NHLben a Jerseynél melegítsem a padot.
Mihály Árpi soha nem akart a román válogatott tag lenni. Ha megtette volna akkor csakis Csató Imi-ért és a HC-ért tette volna. Akik ismerik őt azok mind tudják ezt.
Ez aztán a hír! Csak aztán kapja is meg az állampolgárságot! Meg Martz is- "magyar gyökereivel"- bármit is jelentsen is..
Azért elég durva lenne egy Palko- Martz- Pire első sor
@SC4ever: Ebben viszont igazad van. De ha valaki fizetne a Washingtonnal Ovecskint, ott meg egy orosznak lehetoseget adnanak a bizonyitasra, legalabbis igy kepzelem. Ha mar az NHL-el peldazodtal . . .
@csatoimi: Ez meg eddig nem tortent meg.

Szerintem megtörtént, hiszen juniustól a Volán EBEL keretével készül valamint eddig (lehet , hogy a későbbiekben is) számoltak vele a csapatnál hiszen vele együtt (volt) teljes a keret pontszáma.
@F. Kapus:
Keredesem lenne a szakertokhoz: A honositasi szabaly kimondja, hogy jegre kell lepni az adott orszag bajnokiainak X%-an, vagy csak egyszeruen igazolt jatekosnak kell lenni? gondolok itt Voros Aronra akit mondjuk a Miskolci Jegesmedvekbol lehetne kolcsonadni valamelyik NHL csapatnak :)
@FrankK: Nekem errol mas a velemenyem, de termeszetesen tiszteletben tartom a te meglatasodat is.
@Csakacsaka: benned nagyon eltorzult a nemzeti erzes valahol..Azt,hogy nem kedveled Piret elfogadom,de azt,hogy szerinted a roman szineket kellene feloltenie a piros-feher-zold helyett.... egyszeruen kiraz a hideg.
Elnézést kérek mindenkitől:D Az éjjel nem aludtam egy percet se:)) Azóta kialudtam magam... Nem akartam szart keverni, de az lett... csak egy véleményt akartam, bocsi:*
@csatoimi: Hajrá Imi! Én nagyon szurkolok, hogy jól alakuljanak itt a dolgok. És tarts ki a véleményed mellett! Vasárnap Bécs?
@techman: hát most arról nem is beszélve, hogy hogyan várhatja valaki a román államtól a székely hoki megsegítését!
@vaze: Pontosan,aki azt elhiszi es szamit is ra annak a Star-Trek egy megtortent eset alapjan keszult..:-))A naivitas tetofoka ."Ezek" tobbszorosen bebizonyitottak mennyire tisztelik,becsulik magyar nemzetisegu valogatottjaikat.Ha egy modjuk volna ra kitorolnek a Boloni Laci,Selymes Tibi nevet az akkori valogatott keretebol,hacsak a focira gondolunk pl.
A roman allam evtizedekig csak megalazta ugy a szekely jegkorongozokat, mind a szekely nepet. Milyen erzes volt ugy jatszani evekig, hogy sohasem nyerhettel, el kellett turjel mindent az elnyomo tobbsegnek. Most meg elvarnak, hogy jatszal nekik, ne a sajat nemzetednek. De nekunk sem ment el meg teljesen . . .
@vaze: ezzel azert vitatkoznek. A szekelyek az adojukat megiscsak a roman allamnak fizetik be, a tamogatas marpedig adobol tortenik. Nem beszelve arrol, hogy a szovetseg elnoke is szekely. Visszas ez a helyzet, na ..:(
@Uteapu: :)))

@csatoimi: igazad lehet, de nem bírtam magammal, elnézést.
Ami Botit illeti, én nagyon remélem, hogy megkapja az esélyt, mert jelenleg szerintem sem került sor erre, az ügyében csak a maszatolás megy.

@bagyula: ebben biztos igazad van, a jelenség létezik, és ezzel önmagában semmi bajom nem lehet. Még azt sem lehet jogosan elvárni minden külhoni magyartól, székelytől, hogy megtartsa nemzeti identitását, ez mindenkinek az egyéni döntése (értékrendje, neveltetése). Engem egyszerűen csak elszomorít, ha ilyet látok, hallok, és mert mélyen meg vagyok győződve arról, hogy ez nem kicsit az itteni Magyar Abszurdisztánország hozzáállásának és a velejéig rohadt, nemzetellenes politikai elitünk áldásos tevékenységének a következménye, ez jó adag, nehezen feldolgozható indulattal is jár. Néha ezzel nem bírok, és ilyenek írok, mint itt.
A jó hír, hogy időnként feltűnnek olyan vélemények is, amelyeket látva az ember pillanatnyi megnyugvást lelhet, hogy nem halt ki teljesen ez a ma már sokak szerint ódivatúnak számító értékrend.
Amelyik csapatott a román állam támogat azok menjenek a román válogatottba. Pl. SC, Steaua.
@bagyula: Abbol az adobol ,felteve ha visszaforditodna Bukarestbol volna amire kolteni,nem foltetlenul a jegkoronggal kezdenek szerintem.Egyszer a lo es utana csak a patko....:-)
@AVfan: Sajnos nem tudok menni Becsbe, de kedden ott leszek.
1-2 elmeroggyant vihart kavart a biliben,nem kell vele foglalkozni.Mindenki aki magyar ,határon innen és túl, az nem kérdőjelezheti meg azt hogy Mihály Árpi melyik válogatottban is játsszon!!!
@Raon: Nekunk meg az ad erot, hogy vannak meg ilyen emberek is mint Te. Koszonjuk neked, nektek, a hozzad hasonloknak.
@csatoimi: Egyet ertek Imivel. Raon igazan aterzi es megerezi mirol van itt szo. Amugy ne izgasd magad ami az odivatusagot ismeri, vannak igy meg egy joparszazmillioan a "nagy EU"-ban. Amugy megfigyelhetted, hogy a valsag nyoman kezdett elhalgatni ez az extrem liberalis (a mersekeltekkel nincs gond, jomagam is az vagyok) diskurzus az egesz vilagon. Ha baj van, mindenki a sajatjaira szamit igazan. A legtagasabb csalad pedig ugy tunik, hogy a sajat nemzeted es nem a nagy "globalitas".
Csak kérdezek: Emberek miről vitatkoztok?
Van egy szövetségi kapitány, aki tesz egy GESZTUST, így nagy betűvel, miért csípi ez néhány emberke szemét? Arról miért nem, vagy legalábbis keveset beszélünk, hogy nagy politikusaink, miért nem adnak Árpinak és Botinak magyar állampolgárságot? Mert ugye abban a pillanatban a csapatunk nyer 4,5 pontot!!! Ebben a 60 pontos rendszerben ez nem mindegy, később persze gyúrjunk a válogatottságukra, ha megfelelnek a különböző szűrőkön!!!
@satriani: Hohohóó! Álljon meg a menet! Akkor ez azt jelenti, hogy az SC le van szarva, mert a román állam támogatja??? Hát amennyivel támogatja, abból nem fut a falnak! És akkor az SC játékosai mocsok román pártiak, csak azért, mert behívják őket az adott ország válogatottjába??? Hidd el mennének ők a magyar válogatottba is, de nagyon jól tudják, hogy erre nem kerül sor... Akkor mondjanak le a válogatottságról??? Attól, hogy próbálják előre vinni a romániai és hangsúlyoznám, hogy NEM ROMÁN, hanem ROMÁNIAI jégkorongot, attól románok lettek mi? Hát ne haragudjatok meg... Nekem is a pofám már egy ideje le van szakadva az itt olvasott véleményektől... Mihály Árpád magyar válogatottságával én is egyetértek! Szerintem senki sem habozna a választáskor, ha lenne rá lehetősége, hogy a magyar vagy a román válogatottban szerepeljen! És ebben az esetben szerintem szinte egyértelmű... Pire olyan szintű játékos, aki megérdemli egy A csoportot is megjárt válogatott tagja legyen! Ha tehetné, az összes székely jégkorongozó MAGYAR válogatott lenne! De hát nincs így. És attól baj, hogy a "román válogatott"-ban szerepelnek??? Könyörgöm... Az a román válogatott szinte teljesen székely-MAGYAR hokistákból áll!

Hajrá jégkorong!
@Pumukli00: Hát hát,ebbe nagyon igazad van!
@Pumukli00: ervenyes dolgokat mondasz. Erre is utaltam amikor azt mondtam, hogy "Visszas ez a helyzet"...
@Pumukli00: Ez viszont szo szerint igy igaz.
@csatoimi:
hulye kerdes lenne feltenni, hogy ki vagy?
@Proctor: Egy csikszeredai hokiszurkolo.
csatoimi 2009.10.21. 20:48:35
@Proctor: Egy csikszeredai hokiszurkolo.

:-)) Nagggyon szerény!!!
Hajrá Árpi hajrá székelyek és persze hajrá magyarok!!! MINDENT VISSZA!!!
Na, végre egy nagyooooon jóóóóóóóóó hír!!!!! Hajrá Árpi, hajrá magyarok!
Gratulálok Mihály Árpinak! Tavaly a Mol-Ligából Sikorcin mellett ő volt a kedvencem, remélem egyszer majd világbajnokságon (mondjuk egy A-csoportoson :) ) is magára húzhatja a válogatott mezt.
@csatoimi: @bagyula: köszi nektek, jó érzés, hogy kölcsönös a tisztelet.

Innentől mindekitől elnézést az offért, de ilyen gondolatokra talán még éppen bocsánatos bűn reagálni. :)

Bagyula: én is azt látom, hogy jóformán minden európai nemzetben felébredt a nemzeti öntudat a globalizáció káros hatásai ellen. Szerencsére egyre többen jönnek rá arra, hogy a manapság dívó vadliberalizmus csak egy a sokféle gennyes hatalomgyakorlási mód közül, és bármilyen "demokratikusnak" tűnik, csak egy másik címke - és kétségkívül szebben csomagolt, könnyebben fogyasztható reklám - a totális diktatúrára. Ebben az érdekvezérlet, értékdegenerált világban ezért ritka kincs ez a fajta kötelék, amikor valaki - hasonló értékrend, hobbi, vagy épp az egézsésges nemzeti öntudat kapcsán - képes egy vadidegen emberhez úgy viszonyulni, mintha régi barátok, jó testvérek lennének. Ez a fajta "nagy család" vsz a legszebb dolog a világon (és szerintem egyértelműen ilyen ez a blog is. :)) ).
"Mert elfut a víz, és csak a kő marad - de a kő marad."
Én még szeretném megélni, hogy a Magyar Államhatár nem Nagylaknál, Kürtösnél, Ártándnál stb. lesz, és akkor ez a vita is parttalan lenne...Szebb jövőt !
@Raon: talal a Wass Albert idezet a vegere :)
bar ahogy a kommenteket olvasomegyre kevesebb szo esik a hokirol
@kiralyfi: kitalalom kire fogsz szavazni :P
Sziasztok.
Csak annyit szeretnek hozzatenni ehhez az "elvtelen vitahoz":
-hogy lassan nalunk is mindenki rajon az elfogult emberkeket kiveve, hogy aki vmit probalt tenni a csiki hokiert es a szinvonalas jatekert(pl.a 2008-2009 Mol liga es Roman bajnoksag)azt ellehetetlenitettek ezzel elerve azt amit vegulis most mindenki tapasztalhat,egy nagyon alacsony szinvonalu Roman bajnoksag es egy szerintem a tavajihoz kepest szinvonalmentesebb Mol liga.
-es most egyesek (sc4ever/csakacsaka...)jo szekely modjara tamadjak azt az embert aki hala Istennek vitte valamire ebben a sportagban es en ezert mindig is tisztelni fogom.Hajra Pire szoritunk neked es szivembol szeretnem hogy magadra oltsd a magyar valogatott mezet.
Ez az en velemenyem es remelem hogy senkit nem sertek meg vele. Sziasztok jo ejt mindenkinek.
@Pumukli00: Tokeletesen egyetertek veled vegre valaki latja a sok mocskolodas kozott a lenyeget.
@mindighc: nem értelmezel jól dolgokat, én Pirére nem mondtam semmit, sőt utaltam arra, hogy alapjátékos lesz mint székely elődei. Én csak néhány tényt mondtam, vagyis , ha egy ország bármilyen sportjának válogatottja nem ér el néha jó eredményeket olyan sport lesz, mint a Kalahári sivatagban az ejtőernyőzés.
@qx92: tuti nem tévedhetsz???:) jól gondold meg:)
@Raon: Kedves Testvérem, mint mindig, most is szívemből szóltál, amin ugye már meg sem lepődók.:)
Ha már egy szép idézettel zártad mondandódat, engedd ,hogy kicsit folytassam...

"Üzenem az erdőnek: ne féljen,
ha csattog is a baltások hada,
mert erősebb a baltánál a fa,
s a vérző csonkból virradó tavaszra
új erdő sarjad győzedelmesen"

Örülök, hogy van ez a blog, mert ez is a gyönyörű jegkorongot, ezen belül a MAGYAR jégkorongot szolgálja elsősorban. Nekem ide tartozik a székely hoki is, ezért emeltem ki - tehát Pire legyen csak az első lépcsőfok a székely hokisoknak, akik felvehetik a piros-fehér-zöld mezt. Következő lehetne akár a Flinta is, és remélem több székely játékosnak adatik meg az idő múltával, hogy harcba szálljon a Magyar címeres mezért, mert szerintem ők ebben a mezben lennének nagyon boldogok.
Nagy hír ez ! Büszkék vagyunk Árpira !

HAJRÁ MAGYAROK !

ja es SZÉKELYFÖLD nem románia ! :)
Végre csillapodnak az indulatok és az értelmes gondolatok elnyomták a butaságot.Ha lesz még aki ostoba vitát akar,az próbáljon meg vitatkozni Wass Albert szavaival.
@Uteapu: azért az nem lesz könnyű:)))
@Uteapu: idéznék egy klasszikust, de csak egy részét: a WASS és a cél országa leszünk :) Fehérváron van két Vas, plusz az utánpótlás részükről,a kapuvas, és a jégkorong blogon Wass idézetek vannak. Ott egye meg a fene, ha nem lett igaz a mondás :)

@Pumukli00: @kiralyfi: @bereszsolt: @Raon:
Azt hiszem egyet kell értsek veletek. Többet nem érdemes vitatkozni.

Hajrá magyar jégkorong, hajrá székely jágkorong, hajrá jó és színvonalas jégkorong! Szép játék, jó szurkolás,új barátságok, örök élmények, emlékek, könnyes összeborulások és szívszorító pillanatok.
@ekanai: Megvan a cél is!Utolsó bekezdésed remek és aktuális!
Tehát akkor gyakorlatilag biztos, hogy Mihály marad jövőre is a Volánban:) Különben nem tudom hogy lesz meg azaz ominózus két év.

A másik, hogy nincs valami kiskapu ebben a szabályozásban? Gondolok itt arra, hogy a MOL liga ugye közös bajnokság.

A harmadik, hogy ha az off politika megszavazza most a kettős állampolgárság könnyítését->nem anyaországi magyarok is magyar állampolgárok lesznek. Akkor is él ez a 2éves szabály? (feltételezve, hogy elötte nem játszott más válogatottban)
A vasárnapi buszokról infó:

www.bluebrothers.eu/news.php?extend.436

Ha bárkinek bármi kérdése van, inkább e-mailben tegye fel mert külföldön leszek!!!
Kicsit off: Ugye csak vicc a holnapi összeállitás????
albavolanhockey.hu/index.php?pg=news_1_2218

Én ezt nem teljessen értem...
Holnap ott leszünk, és kiszurkoljuk a két pontot!! :)
Hajrá Volán!
Azért nem játszhat az Árpi pl. 2011-ben, mert a Volán nincs a magyar alapszakaszban?
@szöszmösz82: jól teszitek! Szurkoljátok is le azt az 5000 embert :)
Hajra Volan mindent bele es Pirenek egy jo meccset.
Szoritunk nektek Erdelybol is, sok sikert!!!
Épp most meséltem erről egy volt kolleginámnak, aki szintén romániábn nőtt fel, azt mondta, nem szereti a hokit, de szurkol ezért, ha... tényleg ez a vágya Pire-nek, hogy sikerüljön :)
Jajj, kis r-rel írtam, mint nemecsek ernőt, pedig nem volt szándékos.
En nagyon orvendek h Arpi magyar valogatott lessz,nekem a Hc Csikszeredaban is az o jateka tetszett nagyon,sajnos most nem lathatom h hogyan jatszik de hallom hiret!
Sok erot es kitartast kivanok pedig Csato urnak,h meg sokaig tudja tamogatni a jegkorongot!
A 150.000 euros tamogatas pedig banja az aki vissza utasitotta,pedig el kellene most a penz az SC haza tajan.

Hajra Volan,Hajra Pire!
Rendszerezzuk:
-Mihaly Arpad megerdemli a magyar valogatottsagot,mert jo jatekos es magyar antyanyelvu, fuggetlenul attol, hogy milyen allampolgar...
-utalom azt, hogy Sille, Ondrejcik, Vaszjunyin, Enafatti, Holeczy "ezek a szep magyar emberek" tudnak magyar valogatottak lenni, (Sille eseteben par honap alatt el volt intezve hogy a valogatottban jegre lephessen), es a mi Mihály Árpád-unk csak 2012be lehet magyar valogatott, holott magyarabb mint a felsoroltak...
-tiszteletem Csato Iminek az erofesziteseiert megvalositsaiert, le a kalappal elotte. Sajnos nincsen HC, es az Sc-t sem engedtek, hogy tamogassa, hogy ugymondjam megmentse...ez van ilyen a SC vezetosege...
-sajnalom, hogy gyengult a Mol liga, a csiki hoki es a roman valogatott mindezek a fentebb felsorolt okok miatt, amiket az elottem szolok mar reszletesen kifejtettek...
-es hogy felreertes ne essek nekem SPORTCLUB VAN A SZIVEM HELYEN, mert amikor a jegkorongal kapcsolatba kerultem csak Sportclub volt es az mellett nottem fel, ez a csapat szertette meg a hokit velem. (jelzem a volt csapattarsaim fele Hc illetve Brasso jatekos, a masik fele es egyben korosztalyom, Sportclub-os). Ekkor meg Hc nem is volt.
Nem lehet atterni egyik naprol a masikra, ugy ahogy a chelsea drukkerek sem lesznek arsenalos drukkerek, az inter drukkerek sem lesznek milan drukkerek, a manchestersek sem lesznek citysek vagy a NYI ISLANDERS szurkoloi sem lesznek NY RANGERS szurkolok...
-amit meg a Sportclub-nal is jobban szeretek az a jegkorong, es utalok mindent es mindenkit aki valamilyen szinten art ennek a sportnak, vagy gatolja fejlodeset (lasd a Hc esetet)
Vegszokent annyit, hogy a Hc-t pont ugy szerttem mint a Sportclub-ot kiveve egy esetet, amikor egymes ellen jatszodtak, mert akkor csak a Sportclub...csakacsakacsaka SPORTCLUB!

Hajra Sportclub! Hajra jegkorong!
@BOFFOCSKE: Nehogy félreértsd!!
Anyáink és Atyáink nyelvét egy elirásnak köszönhetően soha nem fogalmazták meg ily egyszerüen és pontosan.Védesd le!
@BOFFOCSKE: Sok nagy dolog született véletlenekből.Nálam ez nagyon bejött.
@BOFFOCSKE: Nagyon ertelmes hozzaszolas, es sajnos minden betuje igaz.En is nagyon sajnalom az erdelyi es ezzel egyutt a roman jegkorong nagy visszaeseset de hala Iminek van akinek szurkolni most is.
Hajra Volan, hajra Pire!!!!
Gratulálok Árpi!
Kívánom, hogy minden alakuljon úgy..ahogyan szeretnéd!
Hajrá!
En is Gratulalok Pire, megdolgoztal erte!! Midnent bele! Majd megint jovunk Natival es jol megnezunk! Na es persze Bernivel;))Puszi!T.
süti beállítások módosítása