HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kanadai edzők a magyar bírókról

2009.09.24. 21:25 F. Kapus

A magyarországi csapatoknál dolgozó három kanadai vezetőedzőt arról kérdeztük, az eddigiek alapján hogyan értékelnék a Mol Liga játékvezetőinek teljesítményét. A beszélgetések során elmondták, nem tapasztalták, hogy súlyosan tévedtek volna kárukra a csíkos emberek, egyikük sem említett mérkőzés végeredményét alapvetően befolyásoló rossz játékvezetői ítéleteket. Ez nem jelenti azt, hogy mindent a legnagyobb rendben lévőnek találtak, elsősorban a sok megítélt kiállítást kifogásolták. Természetesen voltak kritikai észrevételeik, amikről az alább látható videóban beszélnek.

Az előző szezonban sok mérkőzés után mondták játékosok, edzők, elégedetlenek a játékvezetéssel, úgy érzik, a bírók sok ítéletükkel sújtották csapatukat, nemegyszer mérkőzést eldöntő hibáról és alkalmatlanságról beszéltek. A dolgok odáig fajultak, hogy az OB I. döntőjében az UTE külföldi bírók szerepeltetését szorgalmazta, és célt ért.

A 2009-10-es szezonban változás észlelhető. Vannak játékosok és csapatok, akik a többieknél többet foglalkoznak a játékvezetéssel, de ők is inkább csak a hibákat sorolják, nem beszélnek részrehajlásról, tendenciákról. Ez is előrelépés. A többség nem kritizálja a bíráskodást, vagy nem fogalmaz élesen. Jó lenne, ha bebizonyosodna, azért is van ez, mert a szakemberek is belátták, nem kell mindig a játékvezetőben keresni a vereség okát, másrészt pedig a játékvezetői testület új vezetése által végzett, új alapokra helyezett munka eredménye valamennyire a pályákon is látszik.

27 komment

Címkék: játékvezetők mol liga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem láttam egy meccset sem, de a jegyzőkönyveket nézegetve mindig megdöbbenek a rengeteg kiállításpercen. A hozzáértőktől kérdem, hogy ez miért van? Miért van majd minden meccsen végleges fegyelmi?
Ez engem is érdekelne.
NHL meccseket szoktam nézni, ott szinte csak ha pályán megölsz valakit, azt fújják le. Már bocsánat a kifejezésért.

De az érdekelne, hogy svéd, finn, vagy KHL meccseken is ilyen durván sok kiállítás van minden apróságért?
EBEL-ben Volánt nagyon sújtják, az is látszik. Szinte már összeesküvés szaga van az egésznek...
Mondjuk érdekes, hogy van olyan edző ezek szerint az OB1-ben, akinek elkerülte a figyelmét, hogy az IIHF és az NHL szabályok eltérnek egyástól. Az akalmazandó bírói felfogás szintén.

Az, hogy a magyar játékvezetők annyi szabálytalanságot fújnak be, amennyit, az szerintem főként annak köszönhető, hogy a magyar mezőnyben előszeretettel alkalmazzák azokat a módszereket a játékosok, amelyekre rászállt az IIHF és ki akar irtani a hokiból.
A véglegesek nagy része szerintem szövegelés miatt van, mert ugye a játékosok között sok a szabályokat napra készen tudó... A maradék meg a verekedésekből és az IIHF nem NHL, tehát ezt szigorúbban veszik.
Palánkra lökés?
Bottal akasztás?

Ezekre gondolsz főleg KCs?
@KCs: Csak részben térnek el egymástól és nem azokon a pontokon, ahol a büntetések vannak. A felfogás más kérdés, de fene tudja arrafelé bevált nem?
A kanadai alsóbb ligákban is IIHF szabály szerint vezetnek, nem NHL szerint. De tulajdonképpen lényegtelen.
JPM jól mondta gyakran szabályos ütközéseket fújnak be csak azért mert nagyot puffan, vagy fáj az elszenvedő játékosnak. Ez a jelenség pedig annak tudható be hogy egyrészt lassabbak a bírók, gyakran túl messziről látják az eseményeket, másrészt nincs kellő tapasztalatuk ilyen iramú és minőségű meccsekhez (ha minden bíró évi 20-30 DEL vagy EBEL iramú mérkőzésen fújna akkor nem lenne gond a kavarodásban kiszűrni a tényleges tettet). Van egy harmadik hiba forrás is ami nehezen kivédhető, amikor a közönség fújja be a neki tetsző itéletet, a 2. 3. köz felhördülésnél bizony már be szokták fújni a büntit, akár jogos akár nem.

Amit ebben az évben láttam véglegesek azok súlyos szabálytalanságból, bunyóból vagy reklamálásból fakadtak.

Túl nagy tévedések eddig nem voltak, kivéve azt a legelső meccset Csíkszeredában ahol bizony a 3pont sorsát a román bíró döntései is befojásolták (Fisera fantom véglegese a 23.percben, vagy Zsoci (nem)gólja), de az ugye bár már nem magyar bírói felségterület.
@Stommy: nem 23 hanem 3.perc, de ez is lényegtelen, megtörtént...
@Stommy: Én is úgy látom,hogy nemzetközi szinten jelentős az elmaradásunk a közel harcokban ,test test elleni küzdelemben. Többek között azért is amit írtál és a JP is mondta ,hogy lefúják kemény ütközéseket. Természetesen nem az előkészítő bajnokságra gondolok.
Az FTC és a DAB edzője nagyon jól látja a magyar bíráskodás hiányosságait! A bíróink nem követték a sportág fejlődését,lemaradásuk jelentős! Mintha a nyolcvanas évek szabályait alkalmaznák-tehát náluk eleve előnyben van az aktuális hazai csapat/csak nehogy a hazai közönségnek nemtettsző ítéletet hozzanak/. Nem tudják a kemény ill. a sportszerűtlen eseményeket megkülönböztetni,így a játékosok könnyen rájátszanak egy kissebb szabálytalanságra is! Jó példa,hogy Gebei Péter a legjobb magyar bíró/sőt a legendás Schell laci méltó utódja lehet!/játékos volt,tehát a szituációkat át tudja jobban érezni,mindent jobban lát mint társai. Ugyanakkor nem feltétlenül csak egykori játékos lehet jó bíró,az NHL erre példa.Ott jól képzett,és jól megfizetett főállású játékvezetők vannak! Tehát más, hokiban /is/jobban fejlett ország bírói sokkal jobbak. Más kérdés,hogy milyen gyalázatosan állnak a kiscsapatok,kűlőnösen a Magyarország válogatottja,és klubcsapatainkhoz! rengeteg példa van erre a legutóbbi a svájci vb! Tehát a külföldi edzők jobbak,mégis valahogy fellelhető náluk a "magyar szindróma", A megoldást a JT bizottságának kell meghozni-tehát miként lehetne javítani a hazai bíráskodáson. Talán a bíróknál is lesz "új generáció"!
@hokiss: tehát a külföldi bírók jobbak-javítás.
@hokiss:
Sok mindenben igazad van, egy a baj, csak szerinted(tünk) a legjobb bíró Gebei,aki szerint nem az, az emlékezzen Pék Úr hisztériájára a tavalyi bajnoki döntő kapcsán.....
A másik tanulság ebből az esetből az, hogy az edzők sem mindig előre lendítik a zebrák szekerét. Persze, vannak hibáik, de azért ezekben az esetekben inkább hisztéria keltést érzek. A csapat előtt leordítja a bírók fejét, később felháborodik ha a játékosa elküldi melegebb éghajlatra a sporit. Szóval ez a nagyobb baj.
A bajok többsége az ütközéseknél van egyszerüen képtelen megítélni normálisan,csak azért mert egy-egy ütközés nagyot szól a palánkon már emelik a kezüket és ez nagyon bosszantó
@drukker60: bocs, egy adalék, tavaly volt egy szép sorozata a Dab-nak, amikor kezdték próbálgatni a JP forszírozta keményebb, ütközősebb játékot, és 10-ből 8 esetben bünti lett a vége a szabályos megoldások után is. egyrészt ehhez képest már most javult a helyzet - nyáron volt egy bírói kurzus éppen itt Dunaújvárosban, szerintem azon elég sokszor szóba kerültek az itt emlegetett esetek -, de a fontosabb, hogy még tavaly JP példás sportszerűséggel tűrte a számára már akkor is elfogadhatatlan döntéseket: ha jól emlékszem, igazi kirohanása egyszer volt, és az információim szerint szárt szakmai körben (talán éppen egy szövetségi tanácskozáson) még egyszer, de hát az, ugye, nem ér, mert nem láttuk :)
vagyis közel sem arról van szó, hogy beléptek a körbe a messziről jött emberek és elkezdtek csúnyán beledumálni a mi kis dolgainkba - hasznos, őszinte és kivétel nélkül korrekt megjegyzéseket tettek.
éppen ezért szerintem kifejezetten jó összeállítás készült - hisztinek semmiképpen nem nevezném -, a lényeg ugyanis éppen ott van, hogy üdvös lenne a játékelemek körében a "zebrákat" is felhozni az optimális nemzetközi sztenderdek szintjére (visszaszámolni sem merem, hányszor bukkant föl ez a téma épen itt). és még egy szó, már nem is tudom, ki írta (megnéztem, hokiss), hogy Gebei annak köszönheti az előnyét a többi sporival szemben, hogy ő bentről jött. érdemes lenne megnézni, hogy az aktív játéktól csak az elmúlt 5 évben elbúcsúzottak köréből hányan álltak át a sötét oldalra (bocs, Retye, ez csak vicc!), és persze sürgősen elkezdeni a beszervezésüket. egy viszonylag rövid, de ütős - és legalább részben finanszírozott! - programmal minőségi ugrást tehetne a magyar jégkorong ezen a téren (is), ebben biztos vagyok.
yoo hétvégét, hajtós és kemény meccseket mindenkinek - és persze 6 pontot nekünk :) Hajrá Bikák!
Nem árt szem előtt tartani, hogy az IIHF szabályok igen szigorúak pl. a palánkra lökés vagy a meg nem engedett testtel való játék tekintetében. Messze nem az a mérce, mint Kanadában. Ezt egy kanadai edzőnek meg kell értenie és el kell fogadnia.
@KCs:
Egyetértek!
Lehet ezért nem igazolják le az európai csapatok a híresen nagy verekedő, magukat folyton kiállíttató verő legényeket?
Pont nálatok faragott rá a volán a két kemény kanadaira, kiváncsi lennék a ftc coach véleményére, két honfitársa esetéről?
A JPM bácsi pedig kanadáról beszél, ahol odaér a védő, a botja a jégen van, és legalább imitálja hogy a korong megszerzése a cél.
Ugye bár itt lehetett valamikor olvasni, hogy IIHF szerint, ha a bíró azt látja, hogy a konrong megszerzése nem cél, az szabálytalan már csak ki kelll választani a büntetést.
Nyilván a védőnek ez több kori és test munka, de hát ez a szabály.
Meddő ez a vita, ami a lényeg, hogy kétfajta hiba van: az egyik, mikor meccsen belül nem fújja le ugyanazt a dolgot, a másik, hogy következetesen befúj olyasmit, ami a nézőknek, edzőknek nem tetszik, vagyis más felfogásban vezeti a meccset. Az elsőről nincs mit mondani, pontosabban a JT feladata, hogy ezeken javítson. Ami a másodikat illeti, az viszont közös felelősség. Le kéne ülniük az edzőknek és a bíróknak, ahol videókat elemezve elmondanák a sporik, hogy mit, mikor, miért fújtak be. Aztán az edzők ezek szerint instruálhatnák a játékosokat is... Úgy látom, Árkovics nyitott az ilyen típusú kommunikációra.
@vaze: Ha jól tudom, ez a leülés meg is történt. Sőt, még azt is vállalták az edzők, hogy kitöltenek egy játékszabályos tesztet. A JT, gondolom, politikai korrektsége miatt nem hozta nyilvánosságra az eredményt. :)
@KCs: de érdekes mód a VBn kaptunk nagy ütközéseket, amik szabályosak voltak, ott; itthon kb mind lefújják.
egy nagyon fontos dolgot ne felejtsetek el:
a mostani hazai edzőgeneráció egy merőben más szemléletű játékosállományból lett edzővé. Akkoriban elsősorban nem a technika, hanem a keménység, a testjáték volt a "divat".
A mai hoki sokkal technikásabb, gyorsabb, az "eszközök", botok, védőfelszerelés, korcsolya mind-mind ezt segíti.
Szabályosan ütközni nem könnyű, és a játékosok vagy nem tudnak egyáltalán testtel játszani, vagy nem szabályosan.
Hogy a mundér becsületét is védjem, tudnotok kell, hogy az IIHF rendezvényeken a KCs által citált bulletinnek megfelelően várják el a jv ítéleteit. Ez természetesen sokkal merevebb és szigorúbb, mint bármelyik hazai bajnokságban. De érthető a cél: legalább a VB-n legyen tiszta, a szabályoknak megfelelő hoki.
Ha eszerint fújnánk itthon is, akkor még több kritikát kapnánk.
Másik kiemelt dolog, hogy egy meccsen belül meglegyen a következetesség, a szint, ami felett bünti, alatta tovább. Ez teljesen szubjektív és személyes kérdés. Ezért nehéz 4 bírós rendszerben két nagyjából egyforma stílusú jv-t találni, és őket együtt működtetni.
Amúgy meg sok mellékes dolog van még, ami meghatározza, hogy adott meccsen ki hogy fúj, és ez meccsről-meccsre is változhat....
de azért igyekszünk!
@Lazlee: De akkor azt is láttad,hogy a mieink mennyi büntit kaptak,mert az ütközésnél nem úgy értek oda,nem koriztak elég gyorsan és csak szabálytalanul tudtak ütközni.(többnyire)
@sipmester: igen, visszaköszönnek vaze gondolatai (pláne a következetességet illetően), de egészében korrekt - és bárkit is takar a nick, köszönet a reakcióért.
@Mala7: na de ott a két csapat közti különbség miatt (is) volt ez.
itthon egymást közzt nincsenek ekkora különbségek
@sipmester: Az első mondatoddal nem értek teljesen egyet. A sok technikás és relative gyors támadó mellett kevésbé képzett és sok durva védő volt. Az akkori "testjátékot"sokkal inkább hiánypótló durvaságnak nevezném.
Persze kivétel akkor is volt.
A többi teljesen rendben.
Az edzőknek, játékosoknak tudomásul kell venni,hogy a szabályokat nem a mi lassabb játékunkhoz igazitják,hanem nekünk kell ezen változtatni.A játékos,edző, ne dumáljon,a biró ne figyelje a szurkolói hangokat, a szurkoló meg nem árt ha tanulmányozza az aktuális szabályokat.
A négy birós rendszer már nálunk is jó lenne mert valószinü,hogy mindenhol ez lesz és erre nem árt már most készülni,de igaz,hogy ezt nehéz lenne most még összehozni.
Mint már korábban említették itt az IIHF rá van szállva bizonyos szabálytalanságokra. Ha úgy tetszik, a kampóhokit akarják kiírtani, ami nálunk sajnos gyakori. Legalábbis így érzékelem. Az IIHF próbál gyorsítani a játékon (lásd új szabályok), ugyanakkor végtelenül nagy hangsúlyt fektet a sportszerű, sérülésmentes játékra. Ez érezhető a hazai bíráskodáson is és ez volt látható a VB-n. Utóbbin ugye sokszor értetlennek tünő kiállítást kaptunk, amik ha jobban belegondolunk teljesen jogosak voltak.

Az eddigi végleges fegyelmiket dumálásért és verekedésért kapták a játékosok, ami teljesen jogos.
Lehet, hogy a lelátóról egy ütközés vagy palánkra való felkenés szabályosnak tünik, de nekem spec az a tapasztalatom, hogy az ütköző játékos könyöke rendszerint fent van és nem testéhez szorítva a karját vállal ütközi le az ellenfelet és ez innentől kezdve minden csak nem szabályos.

Abba szerintem ne keressük a bűnbakot, hogy hazai pálya stb. Én pl. egy teljesen nyugis utánpótlás meccsen voltam kénytelen elküldeni az egyik hazai játékost egyenesen az öltözőbe. Az ember nem mérlegelhet úgy, hogy fuu ez hazai csapat akkor ne súlytsuk. Aki ebben a szellemben megy fel fújni, az nem oda való, de szerintem ilyen nincs a testületben.

A nagyobb hiányosság inkább az, hogy a szurkolók és játékosok nagy része maga sincs tisztában a játék apróbb, kevésbé látványos szabályaival. Mondok egy példát: védekező csapat kézzel a csapattársához löki a korongot a védő harmadon belül, majd az akcióból támadás indul és gól a vége, a hazai csapat edzője, vezetője meg kajabál, hogy kézpassz. Csak azzal nem voltak tisztában, hogy védekező harmadban kézpaszt nem fújjuk le. Meglepődve meg is jegyezték, hogy lassan 8 éve hokiba vannak és ilyet még nem hallottak... Na erre varrjál gombot, nem tudsz mit csinálni, nem kell velük foglalkozni, mert csak megzavarnak a munkádban.

Vannak mérkőzések, amikor pl az a legnagyobb problémád, hogy a játékosnak be van tűrve a meze, de van, amikor ezzel foglalkozol a legkevésbé mert olyan feszült a hangulat és figyelned kell ezerrel nehogy összeakaszkodjanak. Nincs két egyforma meccs, sőt nincs két olyan játékvezető sem, aki ugyanúgy fúj, mindenkinél más egy picit az a képzeletbeli határ. Van, amikor a szabálykönyv minden egyes apró pontját be tudod tartani és tartatni, de akad amikor nem, ezt a játék képe határozza meg.

Nekem egy legutóbbi kellemes emlékem pl. az volt, amikor a két csapat egymásnak feszült, bunyóhatárán játszottak, fordulatos volt a mérkőzés és provokálták is egymást rendesen. Majd mikor egy kapu előtti pici adok kapok után felálltak a fiúk, akkor az egyik beszólt egy ilyet, hogy "na srácok, ne csináljuk ezt, hokizzunk!" Erre a másik 9 ember a bulinál heleselt, akkor csak néztem hogy jééé ilyen is van! És onnantól tényleg elkezdtek játszani, öröm volt nézni. Ja és ez utánpótlás meccs volt, csak tanulni lehet tőlük!
süti beállítások módosítása