HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Valami megmozdult a játékvezetésben

2009.08.24. 18:38 KCs

A nemzetközi élvonalban levő játékvezetők fizikai állapota ma már vetekszik a profi sportolókéval. Egyebek közt ez a megállapítás is fontos tanulságként hangzott el a magyar játékvezetők szokásos idénynyitó edzőtáborában, amelyet a múlt hét végén tartottak Dunaújvárosban. Meglehetősen sok újonc is felbukkant, ami igazán örömteli.

A program a síposok elméleti és fizikai felkészítését szolgálta. A háromnapos elvonulás célja kettős volt: egyrészt formába hozni a már az előző években is aktív játékvezetőket, hogy a hosszú és rengeteg mérkőzést hozó szezon kihívásainak meg tudjanak felelni, másrészt elkezdeni a tavasszal jelentkezett újoncok betanítását. Örömteli módon igen élénk érdeklődés mutatkozott a játékvezetés iránt, közel húszan vizsgáztak áprilisban sikerrel a szabályokból, abban a reményben, hogy egyszer tétmérkőzésen fújhatnak.

A napi két tréninget jelentő jeges program ennek megfelelően két csoportban zajlott: a már gyakorlottak intenzív fizikai edzéseken vettek részt, az újoncok az alapvető korcsolyatechnikai gyakorlatok mellett a bírói mesterség alapjait sajátíthatták el. Igen sok fiatal arcot fedezhettünk fel a jégen, közöttük megannyi egykori jégkorongozót. A fiatalok fejlődésének elősegítésére a tavasz folyamán átgondolt mentorprogramot dolgozott ki az Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesülete. Árkovics Miklós, az MJJE elnöke elmondta, a programtól azt várja, hogy hozzájáruljon a fiatalok megtartásához és folyamatos szakmai előrelépéséhez. A már tapasztalt játékvezetők a dunaújvárosi junior hokitorna mérkőzéseit használhatták fel a formába kerülésre, persze nem minden tét nélkül: az edzőtábor többi résztvevője árgus szemekkel figyelte teljesítményüket a lelátóról.

A jégpályán töltött időszakok között sem adódott sok lehetőség a pihenésre, számos előadás színesítette az MJJE elnöksége által hosszas szervezőmunkával életre hívott programot. Ezek során szó esett az új szabályokról, Gebei Péter pedig az IIHF nyár eleji finnországi játékvezető-felkészítő táborának tapasztalatairól számolt be, amelyen Haszonits Miklós és Beck Péter társaságában vett részt. A tanulság egyértelmű volt: a nemzetközi élvonalban levő játékvezetők fizikai állapota ma már a professzionális sportolókéval vetekedszik. Ennek szellemében tartott előadást Kóger István, a Sapa Fehérvár AV 19 erőnléti edzője, aki a fizikai felkészülés legfontosabb irányelveit vázolta, kitérve a leggyakoribb tévhitekre is. Ellátogatott az edzőtáborba Géczi Gábor, a szövetség edzőbizottságának vezetője, aki a játékvezetők és az edzők közötti partnerség alapvetéseit húzta alá. Felszólalt Lévai József, az MJSZ Versenybíróságának elnöke, aki a játékvezetők és a zsűrik közötti harmonikus együttműködés fontosságát emelte ki.

Az elméleti és a fizikai gyakorlások befejeztével a sípmestereknek számot kellett adniuk a tudásukról: fotocellás kapuk mérték az előre és a hátrakorcsolyázási sebességet, illetve az IIHF által kiadott, meglehetősen fifikás tesztek ellenőrizték a szabályismeretet. A felmérések azt mutatják, hogy mint általában az élsportban, van tere az előrelépésnek, ám összességében bizakodással várhatjuk az előttünk álló szezont.

Minden bizonnyal lesznek játékvezetői tévedések a következő szezonban is, de látva az edzőtáborban elvégzett fegyelmezett és alázatos munkát, a megannyi lelkes fiatalt és a folyamatos fejlődés lehetőségét kereső rutinos bírót, aligha túlzó a megállapítás: valami megmozdult a magyar játékvezetésben.

16 komment

Címkék: edzőtábor játékvezetők gebei árkovics

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az előző szezonban amikor alacsony színvonalú volt a játékvezetés akkor (az én megfigyeléseim szerint) az azért volt mert a bírók elfáradtak!
A 3. harmadra nem tudták kézben tartani a meccset, mert a fülükön vették néhányan a levegőt!
Örülök hogy próbálnak felnőni a játék sebességéhez és színvonalához.
Árkovics Miklós ténykedése elnökként számomra sokkal szimpatikusabb, mint játékvezetőként. :) Hajrá és sok sikert!
Na végre! Tényleg megmozdult valami, ami a játékvezetés javát szolgálhatja. Úgy Látszik, hogy az új vezetés nyitott a dolgokra. Biztos, hogy változások kellettek és ez megtörtént.Az Látszik, hogy a JT elnöke aki civilként tanár tud bánni a körülményekkel, lehetőséggel. Valaki már írta itt hogy jól nyúlt hozzá a fiatalokhoz is. Azért az is fontos hogy neki van tapasztalata mindenben. Volt idő mikor őt jegyezték legjobban itthon a játékvezetők között. Sok sikert nekik!
@vaze: Na-na! Azért Kovács Béla is hasznosabb a pályán kívűl. Kérdezd csak meg Lecsó anyukát, hogy mennyire imádja leüvölteni a Bélát... :P
@Licsimi: Mit kérdezzek azon, amit még a WC-ben is hallani? :)
Béla pályán kívül azért lehet, hogy több kárt okozott, mint a jégen, ha érted, mire gondolok... Árkovics elnöki ténykedése számomra eddig tényleg pozitív!
@Licsimi: Kit nem imád leüvölteni Lecsómama :))
Ebben a témában volna véleményem, talán jogom is lenne kifejteni, de nem látom értelmét -igaz egy helyen már megírtam - ezért csak drukkolok, hogy a társaság dolgai kedvező irányban a hoki érdekeit szolgálva alakuljon.
Addig amíg a játékosok a meccsek után pihennek, a Gebei meg az Árkovics reggel megy dolgozni.
Nem 1 óra 30 perces tréningre, hanem 8 órára.
Bár vállalták ergó viseljék a terhét, de nem lehet ugyan azt a mércét használni.
@Tejpalkó: Pedig minimum érdekes, de inkább tanulságos lenne... Legalább egy linket, léccike...
Én pedig gratulálnék a szerzőnek,aki végig csinálta a 3 napos tábort!
A célok szimpatikusak és támogatandók. Remélem az ifjú titánok között már ott rejtőzik 4-5, majdan valóban jó bíró, mert nagy szükség lenne rájuk a magyar hokiban. Hajrá sporik! - ezt a mondatot idény közben úgyis ritkán írom le, bár remélem egyre többször lehet majd :-)
Én is a fizikai felkészültség hiányában látom a legfőbb problémát, pontosabban a jeges állóképesség hiányában. Ezen kell javítani. Azt nem értik meg sokan, hogy a játékvezető mérkőzés közben nem ül ki 3-4 percre pihenni, mint a játékosok, még a profi játékvezetők is munka mellett csinálják. Azon túl, hogy próbálnak fizikálisan felkészülni, közel sem tudnak jégen lenni annyit, mint egy játékos, sokszor max. magán a meccsen adatik meg nekik. Nyílván, aki fejlődni akar, az minden jeges lehetőséget megragad, no de azért tegye mindenki a szívére a kezét, hogy egy baráti hokizgatás vagy közönségkorcsolya alatt max. a korizás megy majd jobban, attól egy fiatalnak még gőze sem lesz arról, hogyan helyezkedjen, mit csináljon, persze az is jobb, mint a semmi, csak baromi sok pénz. Jó oké, mindenki saját maga választotta ezt.
Úgy gondolom ez a mentorprogram, ami most születőben van, erre is gyógyír lesz és lassan úgy kell majd harcolni minden egyes kölyök meccsért is már, ha valaki meccset szeretne kapni.
A versenyszellem jó dolog, ha egyformán adottak a feltételek.
@Mala7: Thx :))) Tegyük hozzá, hogy a jeget elkerültem, mint macska a kerti zuhanyzót. :)
@KCs: És tegyük hozzá, hogy még mi is összebarátkoztunk! Bár ezt senki sem fogja elhinni nekünk! :-)))
@kis Hal:
Max. az első mérkőzésig tart!:-)
@jacint70: külön megírtam, hogy hol található, köszönöm az érdeklődést.
süti beállítások módosítása