HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A lőgyakorlatokhoz nagy játékosok jönnek

2009.08.11. 10:54 F. Kapus

Évről évre nagyon sok fiatal vesz részt a külföldi nyári edzőtáborokban. Idén is jelentős számban mentek a határokon túlra utánpótláskorú játékosaink. Idehaza eközben nemhogy nőnének a lehetőségek, tavalyhoz képest még szűkültek is. Igazából egy állandó nyári tábor van Magyarországon: Nagy Attila és társai foglalkoznak a kapusokkal.

Nagy Attila korábbi válogatott kapus, a Pólus Pingvinek és az UTE utánpótlásedzője 2003 óta tart nyár közepén képzést a kapusoknak. Először csak újpestiek vettek részt, de a későbbiekben megjelent az igény más egyesületek részéről is. "Nagyon szívesen láttuk őket, jól működött a dolog, úgy gondoltuk, szélesítenünk kell a kínálatot, ezért idén már a MAC-tól, a Drago Skorpióktól és a Pólus Pingvinektől is jöttek gyerekek. Volt jelentkező vidékről is, Szombathelyről, Szegedről, Miskolcról, ezeknek a srácoknak a szállását is meg fogjuk oldani a későbbiekben. A következő években a tapasztalatokat összegyűjtve tudunk javítani szolgáltatásunkon."

A tábort a Pólus Center-beli kis jégen tartják. Nagy Attila azt mondja, tökéletesen megfelel ez a felület. "A gyerekek naponta 2-2,5 órát vannak jégen, a lőgyakorlatokhoz nagyobb játékosok jönnek hozzánk. Szeretem a saját nevelésű hokisaimat hívni, az előző években Hentes Kristóf, Galló Illés, Hári János volt nálunk, mindenki szívesen jött. Idén a felkészülésük visszaszólította őket külföldi egyesületükbe,  Géczi Gergő (Bp. Stars) és Dömötör Róbert (UTE) segített. A kapusok is örülnek, hogy nagy gyerekekkel gyakorolhatnak, akik már-már példaképek, és akiktől a viselkedés és a játék iránti alázat szempontjából példát vehetnek." A táborban a gyereket gyerekként kezelik, sok programot szerveznek nekik a jegesedzéseken kívül. Játszóházba, uszodába, bowlingozni, focizni, moziba viszik őket.

A tábort az hívta életre, hogy sokáig nem voltak kapusedzők az egyesületekben. Ahogy jégkorongunk is fejlődik, egyre nagyobb az igény erre, és igen jó munkát végeznek, állapítja meg Nagy Attila. "Nagy öröm, hogy válogatott kapusaink, Budai Krisztián és Szuper Levente is pozitívan álltak hozzánk, többször meglátogatták a gyerekeket a korábbi táborokban, részt vettek a kapusok bulijain is. Idén egyikük sem ért rá, az újra újpesti kapus, Sájevics András jött el hozzánk, akit nagyon szeretünk, és aki már foglalkozik is a kis kapusok nevelésével."

A gyerekek idén több korosztályból jöttek, 1996 és 2003 között születettek voltak a táborban, a szuperminitől a kölyök korosztályig sokfélék. A létszám korlátozott, 12 főnél többel két edző nem tud dolgozni érdemben. Idén két turnusban tizenegy, majd hét gyermek vett részt az oktatásban. A tábort júliusban szervezik, később már a klubokban dolgoznak a fiatalok. "Tapasztalatom szerint vannak a környező országokban is kapustáborok, de ezek jóval drágábbak, és a különbség nem akkora. Állítom, itt ugyanazt az alapot megkapják a srácok, és fogják tudni használni."

Nagy Attila munkáját az első százszoros magyar válogatott, Bálint Attila segíti. Újpesten is évek óta együtt dolgoznak. Bálint Attiláról érdemes megjegyezni, hogy annak idején Szuper Leventével is sokat dolgozott. "Vannak olyan mozdulatok, amiket mindenki másképp tanít, de az alapok mindenhol egyformák – foglalja össze a lényeget Bálint Attila. – Néha a stílus egy kicsit változik, ennek megfelelően. Annak idején Szuper Leventét magyar–német stílusra tanítottam, aztán természetesen átvett a kanadaiból is. Ebből a háromból kovácsolódott jó kapussá."

Sájevics András mindig szívesen tesz eleget az ilyen meghívásoknak. Azt meséli, amikor ő kis kapus volt, nem volt olyan, hogy a felnőttek közül valaki lemenjen hozzájuk. "Pedig külföldön ez megszokott dolog, Oroszországban egy-egy felnőtt játékos mindig lejött hozzánk, segített régi edzőinek. Szerintem az a minimum, hogy akik felneveltek, azoknak segítsek." Ez a közreműködés amúgy is beleillett Sájevics András jövőképébe. "Kifejezetten kapusokkal szeretnék foglalkozni, nagyon élvezem ezt a feladatot, sok pozitív visszajelzést is kapok. Célom, hogy megosszam, átadjam azt, amit Vitalij Jerfilov edzőmtől kaptam, jó hangulatban, kemény munkával, miliméterre pontos technikával, iskolázott kapusokat szeretnék nevelni." A gyermekeknek azt tanálcsolja, legyenek alázatosak és tanuljanak idegen nyelveket.

10 komment

Címkék: kapusok nagy attila sájevics edzőtáborok bálint attila

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bálint Attila edzőm volt még kb ezer éve a fradiban. Nagyon kemény edzései voltak, a tüdőnket kiköptük. Merem állítani, nagyon rühelltük néha. De tény, ami tény, meg lett az eredménye. Jó szakember, a gyerekek jó kezekben vannak nála.
Ezért is szép a világ, mert ahányan vagyunk annyiféleképpen vélekedünk dolgokról. Akár a két Attiláról is.
"Nagy Attila korábbi válogatott kapus"
Kíváncsi lennék mikor, hol, hányszor és milyen sportágban?
A másikról meg mindent elmond a gúnyneve. Nem a "Sváb"-ra gondoltam, a másikra. :-)
@Iceblack: 1984/1985 Ancsin János, Ancsin László, Balogh Béla, Bodor Zsigmond, Buzás György, Eperjessy Miklós (kapus), Farkas József, Flóra Péter, Füzesi Gyula, Füzesi József, Gogolák László, Horváth István, Kevevári Kálmán, Kovács Csaba, Kucsera Péter, Lantos Gábor, Legéndy Imre, Leleszi Zoltán, Menyhárt Gáspár, NAGY ATTILA(kapus), Pápai Miklós, Pék György, Scheiber Zoltán, Szabó István, Szadovszky Gábor (kapus)

Edző: Szeles Dezső

Ez volt a keret. Szoval letezett egykoron Nagy Attila valogatott kapus
END
"Nagy Attila korábbi válogatott kapus"
(Helyesbítve:Nagy Attila Korábbi UTÁNPÓTLÁS VÁLOGATOTT KAPUS,UTE felnőtt csapatának egykori tagja,(kerettag) !)Jelenleg utánpótlás neveléssel foglalkozik!
De a lényeg az utánpótlás nevelés és nem a válogatottság.És JÉGKORONG SPORTÁGBAN! De lehet te egy rossz indulatú vízibicikli bajnok vagy! Kedves ICEBLACK! :)
@Iceblack:(Patkány-ra) gondoltál? De most már van neki újabb is MOTKÁNY! :)
....."magyar-német stílusra"..tanítottam:-ez azt jelenti, hogy látni a magyar "csikós" beütést a mozgáson,...és jött hozzá egy "szászos" precíz sarkosság???????- ezt a marhaságot,ha ezt valaki megmagyarázná,- főleg, hogy Bálint sosem volt kapus.......!!!!
Nem ez a lényeg, hogy Attila korábban hol és meddig játszott. A kapustábor ötlete évekkel korábban az ő fejében született meg. Mi 2003-tól abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy minden évben ott lehettünk a táborban. A mai napig nagy élmény a gyereknek. A reggeli edzések kemények, főleg a nagyobbaknak, hisz ők minden évben újabb "fogásokkal" ismerkednek, és igyekeznek begyakorolni a mozdulatokat. Mindig van mit tanulni, hisz hol van az még 13 évesen, hogy valaki elmondhassa, nincs szüksége a táborra. Itt speciálisan csak a kapusokkal foglalkoznak, amire a csapatoknál nincs idő az edzések közben. Persze vannak ott is kapusedzések több helyen már, de egy tábor mindig más, sokkal különlegesebb. 2 éve Bálint Attila alaposan megdolgoztatja a "nagyobbakat" lóg a nyelvük rendesen a gyerkőcöknek. Idén először 2 turnus lett meghirdetve, mi mindkettőben ott voltunk. Elmondhatom, hogy nagyon fáradt volt a gyerek a végére, mégis minden nap tele élményekkel jött haza. A kicsikkel nagyon jól szórakoztak. Jó volt látni őket, ahogy egymással viselkedtek. A kicsik nem túlzás azt mondani, hogy felnéztek a nagyobbakra, és ez a nagyoknak ahogy láttuk nagyon jó érzés volt, foglalkoztak velük, és segitették őket végig. Azt csak remélni tudom, hogy a következő évben már majd 14 évesen is ott lehet majd Attilánál a táborban.
@Тимбер: Arra! A kezdeményezést ígéretesnek tartom, csak nevezzük nevén a dolgokat!
@Progym: Ennyi erővel én is ifiválogatott voltam, pedig egy percet se játszottam a címeres mezben!
Nagyjából a "Zöldi" is így volt válogatott. De ettől függetlenül még lehetne jó edző...
@Iceblack: Ezek szerint te nem ismered a jégkorongozás múltját,különben is orvosi eset vagy!Ha az Attilával valami bajod van keresd meg személyesen.
Ami az edzői munkáját illeti 10-15 éve a legnagyobb utánpótlás nevelő klubnál dolgozik!És ha csak a gyerekek számából indulunk ki,akik nála kezdték NAGYON ROSSZ EDZŐ NEM LEHET!Saját csapata is van,ami a korosztályos bajnokságokban,nagyon ügyesen játszik.Amennyit ő tett az utánpótlásért,az példa mutató,és utána lehet csinálni.Másnak is a lehetőség adott....END!
süti beállítások módosítása