HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Jan Filc: Utolérnek bennünket a magyarok

2009.05.18. 17:52 D. Gromov

Az utánpótlás-nevelésben utolérnek bennünket a magyarok, a norvégok, a dánok és a fehéroroszok – mondta a hokej.sk-nak adott interjújában Jan Filc. A szlovák felnőttcsapat szövetségi kapitánya aggasztónak tartja, hogy egyre kevesebb játékost lehet számításba venni a korosztályos válogatottak összeállításakor.

Filc szerint a fent említett országok azok, amelyekkel a szlovákoknak gondjaik lesznek a 17-18 évesek korosztályában. "A svájciak és a németek messze előttünk járnak abban, amit a fiatalokért tesznek. Kérdés, mi hogyan tudunk megbirkózni ezzel a folyamattal, hogy ne kelljen más kategóriákban is bevezetnünk olyan megoldásokat, mint az U20-as válogatott indulása az Extraligában" – magyarázta a kapitány.

Jan Filc elmondta, Szlovákiában minden korosztályban kevés a hokis. Az U20-as válogatott keretének összeállításakor 200 játékos közül válogathatnak, kész csoda, hogy így is egyenrangú ellenfelei tudnak lenni olyan országoknak, ahol tízszer-hússzor több hokis áll rendelkezésre. A jövőben jobb feltételekre és több jégcsarnokra lenne szükség. A mester minimum 30-40 új létesítményt szeretne látni.

A szlovák U18-as válogatott egyébként nagy küzdelemben bent maradt az A csoportban, az U20-asok meg egyenesen az elődöntőig jutottak legutóbb, legjobb játékosukra, az időközben a felnőttválogatottban is bemutatkozott Tomas Tatarra mindenki felfigyelt.

Még egy hír északi szomszédunkból: Jozef Rusnak, az első ligás klubok társulásának elnöke bejelentette, 15 csapat nevezett a következő szezonra. A pozsonyi HK Ruzinov nem jelentkezett, tehát nem indul. Ott az a gond, hogy a Slovan-csarnok átépítése miatt a sokszoros Extraliga-bajnok a ruzinovi létesítménybe költözött, nyilván nem tudták megoldani két felnőtt csapat szerepeltetését egy helyen.

Jozef Rusnak elmondta, a 15 induló nem végleges, mert néhány klubban bizonytalan a helyzet. Nem világos, hogy az érsekújváriak végül neveztek-e. Külföldi érdeklődőket nem említett Rusnak. Mint a minap megírtuk: Újpesten és Káposztásmegyeren is felmerült, hogy a két IV. kerületi csapat kipróbálná magát a szlovák másodosztályban.

36 komment

Címkék: szlovákia filc utánpótlás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a próféta beszéljen belőle, annyi megkötéssel, hogy ne ők süllyedjenek hozzánk, hanem mi érjük utol őket
Számoljunk egy kicsit! Náluk jelenleg az IIHF adatai szerint 47 db. fedett jégpálya van, s Filc szerint ehhez kellene még 30-40. Nálunk jelenleg 17 fedett csarnok van, akkor mennyire is lenne szükség, hogy versenyben tudjunk maradni???

Amíg nincsenek meg a tárgyi feltételek, addig minden eredmény, amelyet a felnőtt vagy utánpótlás csapatunk elér csodaszámba megy.

Ne legyen igaza annak, aki azt mondta, hogy minden csoda 3 napig tart...
A hokihoz pénz kell, nem elég a lelkesedés.

Mindazonáltal a magyar utánpótlás reménykeltő.

jégkorong edzéseket kellene tartani a falusi iskolák tornatermében görkorcsolyával.

hát nem egy kiváló ötlet válságban?
@Föld-lét: Ez jo,de ki veszi a görkorit?
Kedves Jan Filc! A fiatal játékosaink képességeit nézve nem utolérjük Önöket, hanem lehagyjuk. :)
@hokihari: Azt majd ajándékba kapjuk az Egyesült Arab Emirátusoktól, de csak ha feljutunk a D3-ba.
pár csarnok bezárással menni is fog:)))
Messze vagyunk mi még attól, h lehagyjuk őket...
A mi jelenlegi korosztályunkban sok a tehetség, de ez nem mondassa már azt velünk, h akkor innenstől minden szép és jó lesz! Ugyanúgy küzdeni kell ezentúl is, aki elszáll Jan Filc szavaitól az később nagyot fog koppanni, ha valami majd nem úgy sül el ahogy várnák! De mindettől függetlenül:
Hajrá Magyarok!!!
lehet, hogy nem jó az utánpótlásuk, de a felnőttcsapat gyenge szerepléséért Filc a felelős
én nem hiszem,hogy a magyar utánpótlás egy szinten van a szlovákkal, talán az U18 megközelíti, talán.
emlékező 2008. 05. 08. 15:31:34
Az elmúlt évtizedek szlovák sportsikereihez jelentős mértékben hozzájárult az a kiválasztási rendszer, amit egy államilag vastagon támogatott sportágban anyagi gondok nélkül felépítettek. Ha utcán, téren találtak tehetséget, a "sportkombinátok" gond nélkül csináltak belőle világsztárt állami pénzen. Viszont a szlovák rendszerváltás óta 18 év telt el, vagyis az állami pénzeken felnevelt utolsó U18-as generáció /1972-es születésűek/ túlnyomó része már nem is aktív, hiszen 36 évesek. Az utánuk jövőknél már ugyanazok az anyagi terhek és problémák választják ki a gyerekeket, mind itthon. Aki szlovákiában bírja anyagilag és kötődik a hokihoz, az a család kitartóbb lesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyermek egyben a legalkalmasabb erre a sportra. Míg ott többszintű bajnokság van sok csapattal, talán nem lesz gond az "A" csoport pár évig, de elgondolkodtató a világranglista 13-22-ik csapatainak folyamatos sorrendi változása. Valahol ez éltet minket, hokirajongókat.
Azért nem véletlenül egészítettük ki Jan Filc mondandóját azzal a ténnyel, miszerint a szlovák U20 elődöntőzött az A csoportban. Mi ezzel egyidejűleg kiestünk a D1-ből, és D2-zni fogunk decemberben.
A szlovák hokinak vannak problémái, és erre mivel is lehetne felhívni jobban a figyelmet, minthogy a magyar hokihoz hasonlítják...

Ravasz ötlet.
azért 2002-ben valahogy megnyerték a VB-t, valószínűleg nem lehetett véletlen.
@D. Gromov: Miért nekem címzed? Nem én raktam fel. Nem teljesen értem, hogy mit vársz tőlem. Amit tudtam, már rég megtettem. Ennyire volt elég.
@KCs: azt hittük, te szerkeszted az oldalt, minden jel erre utalt, eddig nem volt ezzel ellentétes információ. amennyiben nem így van, mi kérünk elnézést. meg hát te voltál kéznél, a hír szerzőjét sajnos nem ismerjük. sorry még egyszer. tőled is, az olvasóktól is, a belterjesség miatt.
@D. Gromov: A helyzet nem változott, ketten rakunk fel híreket, pontosan megjelölve, hogy melyikünk (ami alatt nincs aláírás, azért az enyém a felelősség).

A nem első kézből származó információk közzétételi módját és idejét alaposan átbeszéltük, minden - nagy néha - ezzel nem egybevágó módon felkerülő hír engem is bosszant.

Általánosságban azt tudom mondani, hogy felkészülési meccsekről spekulációkat nagyon nem szeretek feltenni, csak akkor fogok én bármit is felrakni ezekről, ha 99%-ig biztosak lesznek.
@munkagep: jégkorongban 7 év nagyon sok... gondolj csak bele, mennyit változik egy-egy válogatott kerete 7 év alatt. persze a miénk nem, mert sajnos kevés a trónkövetelő fiatal...
2002-ben (:D ) megnyerték a vb-t ami nem volt vélletlen de nem filc-től fügött hanem az emberektől. gondolj bele pállfy, demitra, bondra, satan, stümpel, handzus és még sorolhatnám ez akkor olyan állomcsapat volt aki szerintem edző nélkül is megnyerte volna a egészet.

nálunk (szlovákiában) nincsen sport miniszter, és szarnak a egészre rá, nincsen az mint a rendszerváltás előtt hogy akiben volt tehetség annak a egészet kifizették és így lettek a sztárok. Most ha van egy tehetséges valaki az hiána tehetséges ha a anyja tescóban dolgozik, nem tudja megvenni neki még a fele felszerelést sem. Csak a gazdag kölykök játszanak, akiknek fontosabb az hogy prostituáltakat hivjanak a hotelba (U17es vb).

A szlovák hoki nagyon lefelé megy, utolsó esély az hogy az olimpián produkáljanak valamit a sztárok azután szerintem 2 éven belül B csoport.
Majd 50év kell hogy belegyen hozva a szlovák hoki!Lefelé megy a szlovák hoki?Sokan nem értenek a hokihoz itt.Az oroszok 9 évet vártak hogy megint aranyuk legyen!!! 9 évet!!!A cseheknek megint nem megy,akár csak a szlovákokna,finneknek,amerikaiaknak sem.Finnország 50 évet várt mire aranyat vitt!!!Magyarországnak szerintem soha nem leszz aranya.Mert ha neten az A kategoriába is bemásznak,ami szerintem megint jo pár év lessz,bent kell maradni.A konkurencia borzasztoan nagy az elitben!A szlovákok nagy szégyen csináltak,mert mindenki érmet várt toluk,mint én is.Ez a kudarc után minden szlovák magazinban,napilapban csunya kritikát kapnak.Szégyent csináltak.De nefeledjuk mikor a cseh-szlovák donto volt St.Péterváron oroszországba,akkor a házigazda oroszok 9 helyen végeztek!!!Ez a sport.Nem hinném hogy a szlovák hoki lejjeb ment volna.Sot a liga egyre jobb!Gondok vannak a szovetségben,de azt nem lehet belekeverni a csapatba.Egyszerujen nem jott ossze a csapatnak ,mert nem volt meg a csapatszellem!!!A fejukben nem volt rend!!!
@Dukla Trenčín: Magyarországnak szerintem soha nem leszz aranya.
Ezzel a mondatoddal a soha miatt nem értek egyet!
@Dukla Trenčín: nem volt meg a csapatszellem? szerintem itt egészen más dolgok vannak. Hiszen még 2007ben a gáborik hossa demitra sor sem tudott elverni egy svéd ligás csapatot. Hidd el ez nem arról szól hogy nem jött össze nekik, ez a realitás.
@Dukla Trenčín: Örülünk, hogy határainkon túl is olvassák, sőt már válaszra is méltatják saját nyelvünkön a jégkoronggal kapcsolatos cikkeket.

Ha 50 év kell, hát legyen, de addig sok szlovák szakember kapja majd a fizetését tőlünk, mi pedig tanulni fogunk, nem is keveset!

Sportvezetőink és a jégkorong.blog szerkesztői addig biztosan fognak majd kisebb célokat is megjelölni a nyájas közönségnek, melyeknek örülni tudunk, mint ahogyan ezt tettük eddig is.

Neked, aki beszéli a nyelvünket, semmi jogod nincs, hogy bármilyen magyar jégkorongos álmot szerte foszlass! Gondold csak végig, mi jön le a kommentedből itt nálunk, Magyarországon.

Bizony "bemásznak" majd újra az elitbe a magyarok kis pénzből, dacból és többek között a szlovák játékosok és szakemberek által megszerzett tudás által!

Mindenesetre előttünk példa értékű minden ország sikere és okulás minden kudarc, mert a mi szintünkön is vannak értékek, tervek, álmok, vágyak, melyeket te lerombolni nem fogsz Szlovákiából!

Az pedig biztosan a szlovák szakemberek hibája, ha a válogatott profi játékosainak nincs rend a fejében. Vajon miért is érdemelne érmet a csapat egy világversenyen?

Nem a magyar jégkorong ellen megyek,mert imádom ezt a sportot,mégha magyarországon is játszák!Csak tapasztalatbol mondom,hogy más országoknak is nagy gondjaik vannak tehecségek hiányábol.Továbra is azt álítom hogy sok idobe fog magyarországnak telnie az A csportos benmaradás.Itt nem álom szétorésrol van szo,hanem amit mások tobb évtizedeken keresztul profiszinten csinálnak,azt nem lehet azonnal behozni.Ezt Cortina is megmondta.Lehet hogy eros a kritikám,de a kritika kell mindenben,hogy eloréb lépjunk.Cortinát nem az oreg válogatottra kellet volna hívni,hanem a fiatal gyerekekre,mert ott van a jovo!!!10-15 év mulva azokbol lehet valami!Azokra kell magyarországnak maximálisan koncentrálni!!!Profi edzoket kell nekik adni,azt meglessz az eredménye!!!Nem az oreg válogatottba nyomni a pénzt!Oreg autora kár invesztálni.A fiatalokban a jovo!
@Dukla Trenčín: Abszolút igazad van. Tartós sikereket rendszerek termelnek ki, amelyeket nem egy-két év kiépíteni. A magyar hoki hátországa annyira kiépült, hogy egy bizonyos szintet kitermeljen, ha ennél többre vágyunk, további előrelépésre van szükség.

Megjegyzem, abszolút nem hiszek abban, hogy további jégpályák építésével kéne kezdeni, mert a szakemberhiány sokkal-sokkal nagyobb gond szerintem, mint a létesítményhiány.

Az edzőképzés és annak a folyamatos fejlesztése kellene, hogy az első legyen.
@Dukla Trenčín: az oroszok nem 9, hanem 15 évet vártak a vb-aranyra...
@KCs: könnyen momdod ezt Te, aki már lassan arra sem emlékszik, hogy milyen nyitott pályán edzeni és mérkőzéseket játszani... Azért néhány létesítmény sokat tudna lendíteni a jéghelyzeten. Mellesleg szerinted egy "komoly" szakembert lehet szerződtetni Kisstadion jégháttérrel???
@MeLa: ugyanis készíthet egy szakember bármilyen komoly edzésprogramot, ha mondjuk az időjárás miatt 2 hétig jégre sem tud lépni a csapat...
@MeLa: Én soha nem voltam igazolt jégkorongozó, de ez nem változtat a mondanivalóm lényegén. Előbb töltsük meg a jelenlegi csarnokainkat minőségi edzővel és sok gyerekkel, aztán ha már kihoztunk mindent abból, ami van, vonjunk be új városokat.
@KCs: nézd ezzel elméletben egyet is tudok érteni, de nem gondolom, hogy nálunk pl. a Kalle ne lenne megfelelő felkészültségű utánpótlás edző. De hiába készít Ő gyönyörű tervehet, ha az időjárás miatt nem tudja megvalósítani. Jeget bérelni szezonban meg már most is szinte lehetetlen (mármint olyat, ami egy utánpótlás neveléssel foglalkozó egyesület számára időben elfogadható). SZval egy kcsit tyúk és tojás kinézete van a dolognak. Szerintem.
Én osztom KCs véleményét. A főváros jéghelyzete egészen más, mint egy vidéki jégpályáé. Minden vidéki város lokálpatriotizmusára lehet építeni, míg Budapestre ez nem volt soha jellemző. Az önkormányzatokat sem lehet végletekig terhelni sportlétesítmények fenntartásával. Ugyanakkor a hoki számára már megnyert családok felkarolása, a több éve sportoló gyerekek iránti felelősségvállalás fontosabb. Szerintem. Inkább iskolai időben, kötelező jégtanfolyamokon kell megtalálni az ígéretes csemetéket.
@kispufi: Igaz,mert 1993-ban voltak világbajnokok az oroszok.Sokat vártak,pedig ott van választék játékosokbol boven.Hát most a szlovákok is botladoznak a csehekkel.
süti beállítások módosítása